Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Bluetooth hangszórót készít a HMD
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
yle_greg
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
Ha csak azt nezzuk, hogy ket szenzor kozott pixelkukkolva mi a kulonbseg, akkor ki lehet hozni valamelyiket eszement jonak, a masikat meg tragyanak.
De ha hozzavesszuk a teljes okoszisztemat, esetleg azt, hogy a vegen kap egy AI zajszurest (most meg scifi, hogy gepvazon belul, de valamikor az automatikus voros szem korrekcio is az volt) akkor ezek a szenzor elteresek olyan semmitmondo adaton lesznek, mint hogy mekkora egy rendszer objektiv hordotorzitasa, leven azt a firmware ropteben javitja, en mint vegfelhasznalo sosem talalkozom vele.Talan ezert gondoltak, hogy fontosabb a kiolvasas sebessege mint a zaj merteke, mert lassu szenzorral a profi videosok nem tudnak mit kezdeni, mig egy zajosabb fotot utomunkaval a profi fotosok kepesek olyanra javitani, mintha a versenytars szenzoraval keszult volna.
Nem vagyok fotos, de el tudom kepzelni, hogy ahogy a szakma es a lehetosegek (a felkeresek es a marzs) szukul, ugy egyre tobb fotos valt, es a fotozas mellett videozassal is foglalkozni kezd, leven abban is van penz, es az sem ordogtol valo, hogy jegyesfotozas mellett kamu dokumentumfilm keszuljon az eskuvorol, amit poenos visszanezni.
-
Throme
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Lehet nem jobbak, de nem is rosszabbak
Az OM1 szenzora azért valamivel jobb, mint az előd, csak nem annyival, mint azt hirdették.
Ez (#101492andersen10) a helyzet nem a meglévő pana vázaknak rossz, hanem a jövőbeni vázaknak. Szóval a GX9 vázaddal nincs semmi gond
-
Throme
veterán
válasz
andersen10
üzenetére
Gép lelkét kiadni a kezükből nagy hiba volt. Legalább csinálták volna azt, mint a nikon, hogy ha már más gyártja, az legyen az egyik legjobb...
Béke poraikra... -
andersen10
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
Hát a szenzort biztosan nem a Panasonic gyártotta, azzal már rég leálltak, illetve eladták ezt az üzletágat 2019-ben egy Taiwani cégnek. Az hogy a tervezésbe mennyire folytak bele, kérdéses. De azt gondolom sokkal kevesebbet áldoztak rá, mint amennyit kellett volna, ezt pl. a Fuji biztosan jobban csinálja. A szomorú az, hogy ha a fotós (és nem a videós) szempontokat nézzük Pana szenzor fronton a 2017-ben bemutatott G9-nél nem igen csinált jobbat, kb 5 éven nincs érdemi fejlődés...
-
Throme
veterán
válasz
andersen10
üzenetére
Hát akkor ez tökönlövés nekik, mert gondolom nem kevés időt és zsét áldoztak az új szenzorra...
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10
üzenetére
Ráadásul banding probléma van a szenzorral videózás közben. A firmware update van aki szerint megoldotta, más szerint csak enyhítette.
-
andersen10
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
A GH6 szenzora a gyors kiolavasásra optimalizált (6k 60p videó), fotós szempontból sajnos visszalépés akár a közventlen elődjéhez képest is, csökkent dinamika alacsony iso-n, nagyobb zajjal.
https://www.dpreview.com/forums/post/66105870?image=0 -
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10
üzenetére
Az OM-1-nél a quadpixel az AF-t működteti, míg a quadbayer-nél a képalkotásban van szerepe, felépítésben is más. Emiatt kb nincs változás a képminőségben. Még várnunk kell a mobilos technológiára.
-
Throme
veterán
válasz
andersen10
üzenetére
Valamit azért reszeltek a szenzorokon. Ahogy írod OM1-ben van újnak nevezett 20MP szenzor és a GH6-ban, ha nem olvastam félre valamit, a 24MP (amit utána már 25,1-nek írnak) új szenzor...
Azt nem tudom mennyivel jobbak.
OM is valami 2 fényerőt írt, ami aztán kiderült, hogy nincs benne annyi, de azért jobb , mint elődje (gondolom ebben a jobb proci is benne van...) -
yle_greg
aktív tag
Szenzor technologiaban az lehetne meg utos, ha nem sik, hanem egy kis ivu gombfelulet belso oldala lenne az erzekelo. Oke, mocsok draga lenne, de marketingben is jol mutatna, es minel nagyobb meretu az erzekelo, annal nagyobb minosegjavulast jelentene. Szerintem legalabbis. De nem vagyok szakmabeli, szoval lehet, hogy hulyeseget irok.
-
andersen10
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
"A 10-25 majd 4 éve jelent meg 2019-ben, a 25-50 pedig tavaly, eléggé új darab. ": igen ez jogos szempont nem vettem figyelembe. Majd ránézünk 5 év múlva a statra újra, addigra kiderül

"Olyan csodaszenzor valszeg nem lesz": miért ne szivároghatna fel a mobilos szenzortech magasabb mérettartományba? Végülis az OM-1 quad pixel szenzora is mobilos szenzorként került kifejlesztésre eredetileg (mondjuk én az Om-1 dpreview teszt alapján nem látok jelentős fejlődést a korábbi 20Mp szenzorhoz képest). A kérdés, hogy ha a Pana, OM tud/akar-e erőforrást tolni még m43 szenzor fejlésztésbe, ill. esetleg beszállnak-e új pénzes szereplők (kínaiak?) a projektbe. -
t.imi
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Ekv 600 f4. Ennyi a közös bennük.
38xx gramm....összes üvegem vintage pakkot is beleértve plusz M5III nincs ennyi.
Tavaly(?) 7k, most 1 misi a nagy Oly. Agyrém.
Mama tamron 150-600-a is két kiló, és majd 3x hosszabb mint a 75-300. Fókusz sebességről kár beszélni, olyan lassú 750f, RP-n -
válasz
t.imi
üzenetére
Amúgy meg érdemes megnézni a két obit a videóban. Az egyiknek szabályosan nyele van, akkora, a másik normál méretű és súlyú. Én 2 rendszert használok párhuzamosan, ami nagyon jelentős különbség, az obik mérete és súlya. A gépváz maga kb nem nagyon tér el, de az obik között igencsak van különbség.
-
válasz
t.imi
üzenetére
Ha ugyanakkora nagyításra méretezi a képet a monitoron, akkor elképzelhetőnek tartom hogy van ekkora különbség a két összehasonlított szett között. Pl elképzelhető hogy ehhez a crophoz ff-en 100% m42-on meg 230% nagyítás kellett (most hasraütéses módszerrel mondtam egy számot). Ezen kívül jönnek hozzá az egyéb különbségek.
-
t.imi
addikt
válasz
Throme
üzenetére
7:53-tól néztem.
1 vs 6 milás objektív, 7k m4/3 vs 1.3 milás FF váz 20 vs 45 mp.
Telefonról itt egy scrshot. M1X túl van nagyítva.
[kép]
Amennyire nem értek hozzá, ekkora felbontásbeli különbség mellett ugyanakkorára húzni egy m43-al készült fotót fasság szerintem.
8256 x 5504 a d850 felbontása, 5184 x 3888 az olynak. -
Throme
veterán
[link]
7:53-nál bemutatott különbség tényleg lehet valós?
Vagy trükközött a zoom aránnyal és nem 100%-os méretben hasonlítja össze? -
Balinov
titán
válasz
Throme
üzenetére
Gyerkőc kapott apostol tavaly karácsonyra egy belépő, kb 100gbp-s mikit, amihez járt mobil adapter, amivel ilyet sikerült, jó, persze eléggé hit&miss módon a fókusz.
[link]Ilyeneket látok alin vagy amazonon [link] de nem tudom, melyik lenne konkrétan jó.. Lehet lemerem a mobilos eyepiece adapter külső és belső átmérőjet holnap egy tolometetrel.
Kb hasonló összeget raszannék, jönnek a hosszú téli esték, úgy is meg akarom a 8 evéssel tanulni a mintapreparalast, ezzel kicsit élvezetesebb eredmény lehetne -
yle_greg
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
Azt irod, hogy a 25-50 kevesebb peldanyra van predesztinalva, mint a 10-25.
Ezt mibol gondolod? Szerintem tobb ertelme van, tobb ember hasznalna portrera valo fenyeros objektivet tipikus portre gyutavon, mint a szeles tartomanyban. Mondom ezt ugy, hogy en pont a szeles tartomanybeli (belter) tudasaert szeretem, de szerintem az altalanos hasznalatu tartomanyban tobbet fenykepeznek az emberek, mint alatta.
En pont ugy gondoltam, hogy a 25-50 a fo csapasirany, a 10-25 -el csak megtortek a jeget, es bemutatkozrak a filmes arcoknal, ahol gyakoribb az ekv. 50 alatti tartomany, mint az 50 feletti. Rosszul tippelek? -
Balinov
titán
Srácok, próbált valaki M43 vázzal és mikroszkoppal fényképezni? Milyen adapter kéne hozzá?
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10
üzenetére
A 10-25 majd 4 éve jelent meg 2019-ben, a 25-50 pedig tavaly, eléggé új darab. Bizonyára kevesebb példányra van predesztinálva mint az alap objektív, így teljesen érthető, hogy nem fog olyan mutatót hozni mint a 10-25. De azt soha sem tudjuk meg megéri e. 500 db fényképezőt megéri gyártani, darabját 2misiért eladva? Mert ilyen is van és biztosan nem hobbiból csinálják.
Olyan csodaszenzor valszeg nem lesz. Ami a kívánságodat tudná az a quadbayer, mobiloknál nagyon ütősre sikerült, ha raw-val használod. Éppen csak némi anomáliák vannak a képen, bár kevesen veszik észre.
-
Throme
veterán
Peter Forsgárd tuti olvassa a fórumot, most jött értesítő új videójáról "Future of OMSystem?" címmel
-
Throme
veterán
válasz
andersen10
üzenetére
Biztos lesz benne butítás, ahogy az EM5 mk3 sem egy az egyben EM1 mk2.
Másfelől bele kéne tenni az új szenzort, vagy kaphatna egy mégújabbat... csak szolgáltatásokban lenne megcsonkítva az OM1-hez képest....Szerinem egy EM1 mk3 az új OM5-ben nem lenne elegendő. Akkor fel fog menni az EM1 mk3 használt ára

... és fém váz
Nekem nincs gondom az EM5 műanyag házával, de na, szóval érted -
andersen10
aktív tag
Az új OM-5 kezd lassan kiszivárogni. Nagy vonalakban egy E-M1 III az E-M5 III házában, ha igaz.
https://www.43rumors.com/leaked-om-5-images-and-pieces-of-brochure/#disqus_thread
Az 50 MP-s -
andersen10
aktív tag
Sziasztok, TTArtisan 7.5 f2.0 halszem tapasztalat van vkinek a topicban? Ez alapján egész ígéretes: https://www.youtube.com/watch?v=9IIU3q9K6OM
-
válasz
domedee
üzenetére
A Flipsidében azt szeretem, hogy szükség esetén akár 3,5l vizet is simán viszek benne magammal.
Egy tátrai csúcstúrához nekem kell is ennyi víz
Így nekem ez valóban túrahátizsák is. A hát felőli nyílás meg jól jön, hogy bárhová le lehet tenni, mert nem a letett oldalt veszed utána a hátadra.
Még ez volt nagyon tetsző, a petrol színben!
[link]Rollei Fotoliner
Végül ebből a szériában egy Fotoliner Minim van, nekem kicsi, de amúgy faxa kis táska! -
yle_greg
aktív tag
válasz
domedee
üzenetére
Még réges régen, nem kifejezeten fotós, hanem mindennapos (értsd: napi ingázás a melóba) használatra vettem az Aliexpresszen egy NG W5070 típusú zsákot, ami a sok zsebével lopta be magát a szívembe. Már nem emlékszem, hogy mikor vettem, cirka 6-8 éve lehetett, azóta nagyjából mindennapos használatban van. Anno nem volt 20 ezer forint sem az ára, azt hittem, hogy "kínai" minőségű lesz, de nagyon pozitívan csalódtam, nagyon strapabíró.
Kisebb kirándulásokra simán használom úgy, hogy kettéosztom a nagy részét, és az alsó részbe megy a kaja meg bármi ami folyékony, a felső részbe meg a gép és az objektívek, utóbbiak kis neoprém szütyőkben, hogy ne koccanjanak össze.
Az oldalsó meg a kis zsebekbe pedig iratok, vagy éppen nagyobb kulacs, illetve bármi, lévén két kisgyerekkel kirándulva mindig van valami, amit az asszony az utolsó pillanatban a kezembe nyom, hogy ezt tedd el légyszíves. :-)Ez a linkje most az Alin:
https://www.aliexpress.com/item/32772261784.htmlEz a táska annyira bejött, hogy tavasszal, (amikor még nem volt a béka sege alatt a forint), egyszer csak szembe jött velem ennek a táskának a kistesója az Alin, és én biza mint jól nevelt impulzusvásárló, úgy megvettem, mint a huzat. Ez a kistáska:
https://www.aliexpress.com/item/33028892073.htmlSzeretem a sok zsebét, ha nem kell vinni kaját, piát, akkor ez az egy táska meglepően jól pakolható, az első zsebekbe az MFT obik simán elférnek, de a palacsinták még a felső lapos részekbe is. Szeretem, hogy alapból kicsi, kevés cuccal is jó, de van benne két kihúzható zseb/szütyő (nem tudom minek nevezzem) amivel meg lehet növelni a hasznos térfogatot, nyilván a kompaktság, és a "jól kinézés" rovására.
Neked a nagyobb (az NG W5070) lehetne jó, az alsó részt szánták gyorsan/külön nyithatóra, nekem csak azért nem tetszik ez, mert akkor felülre kerülne a kaja/folyadék és minden szmötyi lefele akar menni ugye.
-
t.imi
addikt
válasz
domedee
üzenetére
Messenger típusban nem gondolkodtál?
Olcsóbb [link] bár ez annyira nem lehet kényelmes, vagy semi hátizsák típusú [link]. Mivel ez M méret, valószínűleg L méretben is elérhető.
Feleségem hátizsákját nézve és időnként fogva - levesz, nem ganés helyet keres, lerak, nyit, válogat, vissza pakol, felvesz - egyszerűbbnek tűnik oldaltáska. -
domedee
senior tag
válasz
yle_greg
üzenetére
Tetszetős megoldás, de én egy "klasszik" táskát keresek.
Amit szükség esetén tudok variálni.
@mpierre: köszi, de ezek nem jönnek be annyira. Ezt a fel/le osztott belső dizájnt annyira sosem éreztem a sajátomnak.
@forceberg: Ez a flipside már közelít, bár a Lowepro pro trekker még jobban bejön. -
yle_greg
aktív tag
válasz
domedee
üzenetére
En a "nagy hordozos" taska gyari allapotaval nem voltam megelegedve, ezert atalakitottam:
https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142865361&t=9097047
https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142865467&t=9097047Ez nekem sokat segitett a hasznalhatosagban. A hasonlo vedelemmel mar gyarilag rendelkezo taskak ara szamomra elfogadhatatlanul magas. Most nezem, 5 evvel ezelott keszult, de meg mindig tok jo allapotban van, sehol nem jott szet a ragasztas.
Ez is lehet egy megoldasi terv, olcsobban venni a taskat, es hazilag elkesziteni azt ami hianyzik belole. -
domedee
senior tag
Táskában milyen típust tudnátok ajánlani, amibe minden "is" belefér? Kisebbekből van teljes sorozat váll vagy háti(váz+kis fix-->markolattal+tele), de olyanom nincs, amiben elférne normálisan a következő: M1X, M1.1+markolat, 12-100/4.0, 40-150 2.8, 17/1.8, 75/1.8, 4/3 50/2.0, 4/3 35/3.5, Godox V680, a szokásos aprólékok (töltők, szűrők), közepes állvány; hely esetleg még a jövőre nézve illetve kiránduláshoz innivaló/termosz, kaja, esőkabát, ...meg az egyebek, ami még úgyis belekerül.
Laptopot nem feltétlen kell tudnia. A teljesen kinyitható típust preferálnám és nem bánnám, ha van kinyitható oldala is, ahonnan ki tudom venni a vázat telével gyorsan. Elvárás lenne a normálisabb elválasztórendszer is (variálható, sok elemes és nem papírvékony szivaccsal.
Van valakinek tapasztalata a következőkkel?
https://asia.olympus-imaging.com/product/dslr/accessory/case/cbg12.html
https://www.lowepro.com/global/pro-trekker-bp-350-aw-ii-lp37268-pww/
https://www.manfrotto.com/hu-hu/pro-light-flexloader-hatizsak-l-mb-pl2-bp-fx-l/
Nem baj, ha olcsóbb ötlet jön, mint a fentiek...
-
andersen10
aktív tag
válasz
yle_greg
üzenetére
"Szerintem az MFT azert jo rendszer, mert lehet nagyon kicsi, konnyu utravalot is osszerakni, akar majdnem kiskompakt meretben, meg lehet egy nehezebb, de FF viszonylatban meg mindig nem tul nehez obival egy nagyon profi szettet is osszerakni."
Ezzel egyetértek, további előny az MFT mellett, ami szintén érv volt a maradás mellett, hogy viszonylag olcsón, kevés súllyal lehet 2 vázas szetted (kb FF váz + kitobi súlyban) , pl.ha a fiammal túrázunk akkor kettészedjük, ő használja a GX80-at fixekkel, tudunk párhuzamosan "dolgozni". Egy FF vázon nem tudnánk osztozni

-
andersen10
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
"nem is jött be kereskedelmileg sem- erről van valami pénzügyi infód?"
Pénzügyi infóm nincs, de a értékesített volumen jól korrelál a amazon értékelések számával:
Összehasonlításként Pana kistele zoomok (amazon.com)
Pana 35-100 4-5.6 2607 db értékelés
Pana 35-100 2.8 443 db (gen I + gen II) értékelés
Pana 25-50 4 db értékelésde a Pana 10-25 is 40 db értékeléssel rendelkezik, tehát még az is kb. 10x népszerűbb a 25-50-nél. Nem hiszem, hogy pénzügyileg visszajött volna a Panának a ráköltött fejlesztési költség.
"Igazából nehezen értelmezhető mire is várnál".
Én személy szerint megbízható követő fókusz gyenge fényviszonyoknál már a belépő és középkategóriában illetve ISO3200-6800 körül is elviselhető zajszintet, ha gyors mozgás miatt rövid záridővel fotózok, meg több megapixelt, vagy továbbfejlesztett szenzor shiftet ha croppolnék középről a hiányzó tele tartomány "pótlására". Én ezeknek rörülnék, ha megjelenne / lecsorogna az EM5 / PanaGXX szintjére. Persze a témáim nagy részét a jelen technika is bőven kiszolgálja.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
Ezekkel a táskákkal az az elsődleges bajom, hogy csak fotós táskák. Ami igazán működött kirándulásra, azt felülről lehetett tölteni, volt oldalt két zsebe a csetreszeknek, övbújtatója és vállpántja.
Kicsit macerás volt a beöltözés, de nagyon kényelmes viselet volt. Első lépésként felvettem a hátizsákot, majd a derékpántra feltettem a fotós tatyót. Végül a hátizsák mellkas részén lévő füleken át tudtam bújtatni a fotós tatyó rövidre állított vállántját. Így a hátizsák derékpántja már nem viselt terhet, csupán a fotós tatyó lengését akadályozta.
1 váz, 14-150 meg egy MCON-P01, tartalék akku. Egy kirándulásra bőven elég. -
yle_greg
aktív tag
válasz
andersen10
üzenetére
Abban igazad van, hogy a 10-25 a merete es a sulya miatt kilog az MFT filozofiajabol, (ami ugye valami olyasmi, hogy FF -nel lenyegesebb kisebb meretben majdnem FF minoseg), de azert tevutnak nem neveznem.
Tudni kell rola, hogy ez elsosorban egy videos objektiv, nem pedig fotos, valamint, hogy a 25-50 obival parban domboritja ki magat. Nem veletlen, hogy a 25-50 is ugyanolyan szineket renderel, ugyanolyan meretu, es nagyon hasonlo a tomeguk, tomegeloszlasuk is.
A 10-25 es a 25-50 nem turistazoomnak van kitalalva, hanem tartalomgyartoknak, leven sokkal tobbre kepesek mint egy sima zoom, pl. a fokuszlegzes nagyon kicsi. Viszont nem tornek a legmagasabb ipari objektivek baberjaira, ezert nem parfokalis a 10-25, igy maradhatott kicsi az objektiv.
Persze a kicsi a mihez kepest, hiszen a 14-140 ehhez kepest pottom, viszont a Pana 25-50/f1.7 is pottom a Sigma 50-100/f1.8 masfel kilojahoz kepest.
Szerintem az MFT azert jo rendszer, mert lehet nagyon kicsi, konnyu utravalot is osszerakni, akar majdnem kiskompakt meretben, meg lehet egy nehezebb, de FF viszonylatban meg mindig nem tul nehez obival egy nagyon profi szettet is osszerakni.
Nincs FF gepem, se tapasztalatom, de amit eddig lattam masok kezeben, attol nem kapott el a nyalcsorgas. Ugy tudom, most mar van termetesebb MFT meretu FF gep is, de alapvetoen akkor is minden nagyobb. Azt en nem szeretnem. En is jobb szeretem a kisebb obikat, bar nem nyavajgok, ha fel kiloval nehezebb a hatizsak. :-)
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10
üzenetére
"nem is jött be kereskedelmileg sem" erről van valami pénzügyi infód?
Minden objektív egy réteg igényét szolgálja, csak a réteg nagysága kérdés, de ha nem érné meg nem gyártanák és nem fejlesztettek volna a 10-25 mellé egy 25-50-t.
Amit felsorolsz az alapján már rég csak a fotótörténelem lapjain lenne a m4/3. Tehát valószínűleg mégsem így van.
17 éve létezik ez a formátum és 17 éve megy a mantra, hogy nagyon szurkolok neki, de földbe áll a mérete miatt. Mindegy milyen szenzor jön ki, hisz azzal a technológiával kijön az apsc és ff is, ami jel/zaj viszonylatban mindig jobb lesz. Igazából nehezen értelmezhető mire is várnál, mi az a végre? Mi történne akkor? A szenzor méretén az ütős szenzor se fog változtatni."Egy példa:
Pana 25-50/1.7 654g 750eft
Addig Sony FF-re pl. egy Tamron 28-75/2.8 550g 370eft"Ezt az összevetést nem is értem kistele-zoom egy általános alapzoommal? 10-25-t se tudnám odailleszteni, mert az meg ultra wide látószöggel indul. Ez csak az átfogás, e mellett ott van a minőség és szolgáltatás is.
-
andersen10
aktív tag
válasz
yle_greg
üzenetére
" Ennyire nehezen fogyna?" : Igen.
Elképesztű szűk rétegtermék, néhány megrögzött és gazdag m43 veterán mellett meg vannak videósok a GH vonalról, de utóbbiak is sorra állnak át FF-re.
Új belépőket ezzekkel nem nagyon fogtak/fognak az tuti.Egy példa:
Pana 25-50/1.7 654g 750eft
Addig Sony FF-re pl. egy Tamron 28-75/2.8 550g 370eftMivel az FF-nek jelenleg min.2 FE előnye van zajban az m43-hoz képest és DOF-ben is kb 2 rekesszel szűkebben vagy pariban az m43-al, kimondható, hogy ez prosumer Tamron RELATÍVE fényerősebb és DOF játéktérben kb pariban van az übercsúcs Panaleicával féláron, ugyanakkor a Tami egy teljesértékű alapzoom nagylátótól kisteléig, és még a súlya is kisebb.
Szerintem ez az egész m43 1.7 zoom vonal egy tévút, itt nem versenyképes a négyharmad a konkurenciával, nem is jött be kereskedelmileg sem. De absz. megértem, hogy imádod a 10-25-öt, olyasmi lehet mint egy kisszériás sportautót birtokolni.
Alulról a mobilfotózás felülről az FF és APS-C (Fuji főleg) szorongatja az m43-at, én három területen érzem a létjogusltságát (még?), a súly és méret előnyök miatt:
- Kompakt szuperzoom pl. Pana 14-140, utazós-túrázós vonal: árelőny, súlyelőny
- 1.7(8) fix sorra felfűzött szettek: árelőny, súlyelőny
- szupertele, pl madarazás : súlyelőnyNagyon szurokolok, hogy ne álljon a földbe az m43 fejlesztés, hozzon ki végre egy tényleg ütős új szenzort a Pana vagy az OMS, hogy megérje hosszú távon maradni, új üvegekbe invesztálni...
-
yle_greg
aktív tag
válasz
lugosi
üzenetére
Marmint melyiket?
10-25 -om van, imadom, ezt pont nekem keszitettek.
A 25-50 olyan, hogy szeretnem, mert a teljes normal/portre/majdnem kistele tartomanyban tokeletes, zoom amit szeretek, az AF mint a villam, szoval tok jo, es nem zavarna sem a sulya, sem a merete, siman vinnen egyetlen objektivnek kirandulasra.
Viszont nincs benne stabilizator, bar ez csak elvi gond, mert a tomege/tehetetlensege segit, es az ekv. 50-100 tartomany nem veszes, foleg ilyen fenyeron. De akkor is, ilyen penzert legyen Dual IS, meg fozzon kavet, es mosogasson is el, bakker.Ha profi lennek, es sokat/penzert portreznek, akkor bevallalnam az arat. Most tul nagy luxus lenne, a 10-25 eseteben meg ervelhettem azzal a felesegemnek, hogy rettento sulyos ketoldali kapuzarasi panikom van, es vagy ez, vagy egy Lamborghini Diablo volt a valasztasi lehetosegem, szoval oruljon, hogy ilyen olcson meguszta,l. Ezt nem suthetem el megegyszer. :-)
Hmm... Azt vajon bevenne, hogy visszavittem az ures uvegeket?
Viszont erdekes, hogy a Pana 25-50 f1.7 -rol talan egy vagy ketto magyar teszt van, a legtobb helyen a hivatalos sajtokozlemeny van bekopizva, teszt, review keves van magyarul. Angolul van rola par, de abbol is kevesebb, mint szokott lenni barmilyen uvegrol. Ennyire nehezen fogyna? Vagy ennyire unalmas, kell-a-fenenek erzest valt ki a fotosokbol? Ez kicsit fura nekem.
-
válasz
yle_greg
üzenetére
"Pana 10-25 belterre, a 25-50 f1.7 meg rendes portrera brutal jo. (utobbim nincs, csak az internet szerint uberallat)"
Épp meg akartam kérdezni, hogy végül megvetted-e, de aztán tovább olvasva látom, hogy nem. Kár, pedig kíváncsi lettem volna egy véleményre. Tervezed egyébként?
-
yle_greg
aktív tag
válasz
andersen10
üzenetére
Nekem az tetszik, hogy ha tudom, hogy hova, milyen korulmenyek koze megyek, akkor elviszem azokat az obikat amik oda kellenek, tobbnyire 2-3 obinal tobb nem kell, es van amikor ez hihetetlen keves cuccot jelent.
A legminimalisabb a 12-32, ami majdnem palacsinta.
De a nagy tura szett, a 14-140, 100-300 sem nehez, harmadiknak a 42.5/1.7 hogy szep portre is lehessen a varfal toveben, es ez sem rettenetes suly, ha az ember bedobja negyediknek a Laowa 7.5 -t, annak annyi a sulya mint zsomlenek.De a lehetosegek vegtelenek, ha nem gond a suly, viszon nem akar fixekkel bajlodni az ember, akkor a Pana 10-25 belterre, a 25-50 f1.7 meg rendes portrera brutal jo. (utobbim nincs, csak az internet szerint uberallat)
Ha esti program, az ember visz egy fenyeros uveget, es vallalja a sulyt, a meretet, (ami neha elhanyagolhato, foleg ha fix) ha meg nappali, akkor egy barmilyet, ha meg fene tudja, vagy jo lenne legalabb egy kis bokeh, akkor egy 35-100 f2.8 obival is lehet kirandulaskor jo kepeket loni, meg az arnyekos erdoben is, mikozben nem kell senkit akadalyozni azzal, hogy apa obit cserel.
Talalkoztam emberkevel aki FF gepet logatott a nyakaban a holdvilag arokban, meg volt nala egy kulon fotos taska. En azt nem szeretnem. :-)
-
andersen10
aktív tag
És hogy egy harmadik témát is bedobjak, a Pana 42.5/1.7 az Oly 45/1.8 helyére jött, kb egy árban, abszolút megérte a váltás!
- Van OIS, fw drissítés után Dual OIS is Pana vázon
- Sokkal jobb makró (1:2)
- Jár hozzá a napellenző
- Széleken, sarkokban élesebb, de ezt nem tesztelgettem, csak olvastam
- szubjektív de nekem a 45/1.8 formája sosem tetszett, pláne ezüstben. A pana, pláne napellenzővel, feketében nagyon baba a fekete GX80-on.Félreértés ne essen, az Oly 45/1.8 is kiváló obi, de hasonló árban én a a 42.5-öt ajánlanám inkább Pana vázra.
-
andersen10
aktív tag
Egy kis ajánló. Túrázás, városnézés, néha a gyerek a nyakamban, szettáska lóg összevissza, lecsúszik a vállról, ütődik ide oda elegem lett belőle. Ismerős szitu másnak is? Nekem ez lett a megoldás: [link] . Aliról behoznva drágább lenne, létezik egy csomó más márkanéven. Bevált! Hasamon oldalt a táska, vállon, derekon szíjjal rögzül, nem libeg lobog. Egyik oldalon g90+14-140, másik oldalon rekeszekben a fenti obik + tárca stb, vagy befér a G90 mellé a gx80 is obival + két obi leszereve. Minden egy mozdulattal hozzáférhető. De nem egy profi cucc, nem örök életű cserébe olcsó. Nem vízálló! Esővédőt nem adtak hozzá, érdemes kiszabni vagy szerezni hozzá esővédőt, ha túrázáshoz használnád.
szerk: van esővédős modell is: [link]
-
andersen10
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
"GX9 + 9-18 + 14-140. Elég is." Hát igen, a Pana 14-140 f5.6 (és az Oly 75/1.8) ami miatt maradtam végül m43-ban. Pedig már elkezdtem kiárulni a cuccot, ment az e-m5II, 12-40... Kompakt szuperzoom, teljes tartományban éles rajzzal, dual IS, 1:2 makró mindez 265g súlyban... osztottam szoroztam, FF-en, APS-C-n nincs párja ebben a képminőség, tömeg, ár viszonylatban. Alá fényerős fix sor apró obikból (jelenleg 20/1.7, 42.5/1.7 és várom nagyon a 9/1.7-et) és a 75/1.8 és kész a könnyű utazó szett amivel nem érzem magamat hátrányban egy FF + kitobi kombóhoz képest. Ha van helyem akkor 2 vázas felállásban, GX80 valamelyik fix-szel, G90 a 14-140-el.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
Igen, a vaz belsejeben hatarozottan kotyog a szenzor. Eleg para volt megtapasztalni a GX7 utan, radobbentett, hogy a GX9 sok minden, de nem sportkamera.
Szerencsere az internet szerint ez normalis, nem kell aggodnI miatta:
https://www.dpreview.com/forums/thread/4452158Razkodo buszon, heven nem problema, de amikor mar az ember foga osszekoccan, pl. autoval katyus folduton, vagy biciklivel vizmosasban, ott mar felo, hogy nagyot koccan a szenzort tarto blokk.
-
-
yle_greg
aktív tag
válasz
INTELligent
üzenetére
Bocsi, a bringas zsargont nem vagom, az XC mit jelent? Az outi az orszaguti?
Szerintem a 7.5 es a 9-18 kepminoseget osszevetni felesleges, mert nem lesz akkora a kulonbseg, ami felerne a felhasznalasbol fakado elteresekhez.
En szeretem a zoom obikat, mert a komponalast rettentoen megkonnyiti, hogy csak tekernem kell, es nem helyezkednem, Murphy miatt nyilvan mindig vakon hatrafele, ahol biztosan all mar valaki.
A kerdes, hogy mennyire szoktal fixekkel fotozni, illetve mennyire szoktal manualozni? Mondjuk a Laowaval tobbnyire kozel vegtelenre (hehe, oximoron) fokuszalok, igy ez nem kihivas. Az se tevesszen meg, hogy f2, mert ez max annyit jelent, hogy van egy teljes fenyertek tartalekod, hogy javulhasson a kep, leven ezt az obit zommel f2.8-5 6 kozott fogod hasznalni. Vekony DoF ritkan kell, kezbol tartva csinaltam szelfit a csajommal, elmosott hatterrel, mondanam, hogy jo volt, de az ekv. 14 nem az a kimondott portre tartomany, szoval inkabb fura lett a kep.
A 9-18 sokkal szelesebb koruen hasznalhato, az enyemnek teljesen nyitva is jo kepe volt, de tagadhatatlan, hogy egy kicsit visszaveve meg jobb lett. Mondjuk, en sokat videoztam vele, es mar tobb eve nincs meg, talan ez is kozrejatszik, hogy nem emlekszem arra, hogy nyitva mosna. Arra emlekszem, hogy teljesen meg voltam vele elegedve.
Szerintem a zoom hasznosabb a mindennapokban. A 7.5 sokszor tul szeles, foleg, hogy tajkepnel az sem ordogtol valo, ha huzol egy panoramat, annal szelesebb objektiv nincs. Kerdeses, hogy mi lesz a kep sorsa, kizaro ok-e a szeles-alacsony keparany. Nekem csak azert van Laowam, mert 10mm a legszelesebb vege a leggyakrabban hasznalt zoom obimnak, es olcson talaltam hasznaltan. A zoom obit messze gyakrabban hasznalom.
Rendzvenyre, meg normal latoszogre esetleg egy 35-100 f2.8 mint botcsinalta hosszabb portre? Nekem ez (belterre) hosszu, nem tudom, hogy milyen rendezvenyrol van szo, napsutotte sportesemenyrol ahol van hely, vagy felhomalyos pincebulirol? Elobbire jo a 35-100, utobbira meg nem annyira. :-)
-
jjeahh
nagyúr
válasz
INTELligent
üzenetére
Mindenkinek másak az igényei, én szerintem ha nem kell a tele, vennék erre a célra egy használt filléres vázat, sőt, kb ezt is csináltam. Amióta megvan az e-m10 III, azóta eldöntöttem, hogy néha, amikor fényképezőt is vinnék magammal, nem az e-m10-et fogom, hanem valamelyik régi levedlett cuccot, gh2-őt vagy akár e-p1-et
. Úgy érzem tájfotóra ritkán kell nekem a jó szenzor, megfelel az öreg oly is és ha elesek, nem egy drága gépet teszek tönkre. Egyik olcsó kitobival fel merném az Osprey hátizsák vállpántjára is tenni capture clippel, így mindíg kéznél van és nem kell félteni.
Amúgy manapság amelyik mobilra fel lehet telepíteni a gcam appot és működik is rendesen, egész tűrhető képminőséget tudnak, random insta turistafotóra nekem általában a mobil is elég, ha élességben, zajban nem is, de dinamikában HDR módban a gcam appal veri az összes fényképezőgépemet. Az sem volt egy vagyon, anno bagóért rendeltem kínából
.
Ha mindenképp új gépet akarsz venni, én olyant vennék, amiben nincs stabi és a lehető legkisebb. Sajnos ilyent manapság lehet nem fogsz kapni. -
MrChris
nagyúr
válasz
INTELligent
üzenetére
-
válasz
INTELligent
üzenetére
Nekem az első M43 szettem egy GF7 + 9-18 volt, na abból lett mostanra(már másfél éve) a GX9 + 9-18 + 14-140. Elég is.
A 7,5-esen sokat agyaltam, de a túl széleset nehéz jól használni, mert ellaposodik minden vele.
Tapasztalatból írom, mert Nikon FX-re Sigma 12-24II-m volt. Inkább épületekhez jó egy a nagyon UWA.
A 9-18 meg már-már belelóg a normálba az ekv. 36-os végével. -
INTELligent
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Egy kis pontosítás: a bringázás az vagy XC (főleg XC maraton--nem downhill, attól messze vannak a képességeim), vagy pedig outi.
#101424 aginor: értem amit mondasz, a GX8-at meg fogom nézni, de alapvetően nem vinném extrém időben magammal, szóval ez a faktor nem kritikus. Főleg, hogy a másik felhasználása rendezvényfotózáson a másodgép.
Jó méret a G80, de amikor egy 10l-es (vagy max 20) hátizsák van nálam, akkor annyira nem fér el, főleg ha egész napos bringatúrára megyek.#101427 andersen10: értékelem ezt a megközelítést, de telefonra nem adnék ki ennyit, ott sokkal gyorsabbb az amortizáció.
#101428 jjeahh: hmm, akkor is ezt mondod, ha nekem a tele nem kell?
#101431 yle_greg: wow, ez a Laowa egész ígéretesnek tűnik, főleg, hogy az tényleg adna plusz lehetőségeket a kezembe. A szenzorstabi kérdését szintén jó, hogy mondod, erre nem gondoltam---de alapvetően nem csapatom bringával (de néha ez is elég, hogy megismerkedjek az aszfalttal
). Meg a gondolatomat is jól kitaláltad, alapvetően a 12-40 mellé egy nagylátó, meg egy hosszabb portré, ami a fejemben kezd összeállni (a 40mm rendezvényen van hogy kevés).Összehasonlítva a Laowa 7.5mm-t az Oly 9-18-cal, melyiknek jobb a képminősége?
-
Throme
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
A váz belsejében lötyög valami?
Nekem csak a sigma fix 19mm obiban kotyog valami. Szerencsére olvastam róla teszteket és tudtam, hogy ilyen, ellenkező esetben elég ideg lettem volna, hogy valami eltört/elvált belül...
Downhill-re én nem vinnék nagyon fényképezőt. Habár egy esésnél nem a technika miatt aggódnék, hanem a saját testi épségemért
-
yle_greg
aktív tag
válasz
INTELligent
üzenetére
Illetve meg egy obi ami szerintem neked tetszene: Oly 9-18/f4-5.6
Szinten pici, cirka 5 centi a szele-hossza, es megiscsak zoom, ami jol tud jonni.
Nekem volt, es nagyon szerettem, en a szeles tartomanyban fotozok a legtobbet, erre tokeletes, ha van eleg feny, szoval tajkepre teljesen jo, csak sotet belteren lesz magas vagy az ISO, vagy a zarido. -
yle_greg
aktív tag
válasz
yle_greg
üzenetére
Na, szoval GX9 -em van, es kikapcsolt allapotban mozog a belseje. Ha orszaguti kerekparos vagy, vagy bicikli nelkuli turazo, akkor jo gep lehet, de downhilles orultkodesre en biztos nem vinnem el, sem semmi olyan turara, ami soran szetrazodna a belseje. Nem tudom, hogy az Oly gepek belseje mennyire mozog kikapcsolt allapotban, nekem az elozo GX7-es vazam belseje sokkal kevesbe lotyog.
Ez is lehet egy szempont, ha extrem kerekparos vagy.Extremebb, vagy legalabbis erosebb igenybevetelre akar az Oly TG sorozat is jo lehet, igy turatol fuggoen viheted a meglevot, ha nem lesz csapatas, mig ha frocsog a sar, akkor egy TG-6 elpusztithatatlan, es nem vagja tonkre a turat az, hogy folyamatosan aggodsz (joggal) a draga es erzekeny MFT gepert.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
INTELligent
üzenetére
Ha kell az idojarasallo kivitel, akkor az szukiti a lehetosegeket.
Ha vallalod, hogy pocsek idoben nem fotozol, akkor olcsobban, illetve kisebb meretben meguszod.
Egy palacsinta obi, a Pana 14/f2.5 mar nem olyan rossz tajra, persze lehetne szelesebb.
Extrem szeles Laowa 7.5/f2 manual ugyan, de ez tajnal nem para, es nem palacsinta, de baromi pici.
Sokan szeretik a Pana 20/f1.7 -et, streetre tok jo, es palacsinta.
Hozza egy Pana 42.5/f1.7 portrera es belterre is jo, akkora mint a Laowa, cirka 5 cento az atmeroje es a hossza mindkettonek.Hozza egy kis gep, GX8 vagy 9, es meg is vagy. Egy dolog zavar meg engemet, megiraom majd ha leszalltam a hevrol es hazaerzem es mar bekenhahy a csalad, este. :-)
-
Hiába van új rendszer a háznál, azért sokmindenre jól használható a m43, örülök hogy megtartottam. A gx80+kitobi nagyon jó szolgálatot tett a napokban amikor egy rendezvényt kellett felvenni (irodalmi est, beszélgetés), valamivel kevesebb volt mint másfél óra. A gx80 úgy megoldotta, hogy egy csík ment le az akksiból. Volt egy kis melegedés az akksinál, de nem sok. Arra kellett csak figyelni hog durván 27 percenként leállítás és új videó indítása kellett (a fileméret miatt). Full HD-ban vettem fel a kitobival, teljesen jó lett a végeredmény, ilyen hosszú és pláne beltéri felvételem még nem volt a géppel.
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10
üzenetére
Én meg egy csúcskompaktot lehetőleg 1" szenzorral és minél nagyobb átfogású zoommal. Igen, a tájfotózáshoz kell a zoom és a tele állás nekem (meg Parcinak. Él még amúgy?
) -
andersen10
aktív tag
válasz
INTELligent
üzenetére
Bringázás, ekv 24mm, természetfotó? Hát ide én tuti nem MILC-et választanék hanem egy jobbfajta mobilt, és megbarátkoznék a kereső hiányával. Pl. az iphone 14 főkamerája pont ekv. 24mm. És már nagyon közel van minőségben a négyharmadhoz. Plusz egy szupernagylátó és tele obi is "jár hozzá", és időjárásálló. Érdemes belekukkantani: https://www.youtube.com/watch?v=J81wNyy-7pw
-
aginor
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
Én természetbe szigetelt cuccokat szoktam ajánlani, abból pedig, ha azt szeretnéd, hogy a -szerintem amúgy erre a feladatra tökéletesen alkalmas- G80-nál kisebb legyen, akkor a GX8 jöhet szóba. Lencse tekintetében 12-45 a legkisebb szigetelt alternatíva (opcionálisan 12-35).
-
INTELligent
senior tag
Sziasztok!
Viszonylag régen jártam erre, de ahogy böngésztem a fórumot, öröm volt látni, hogy volt pár újdonság MFT fronton.
A felszerelésem alapvetően egy G85 és egy Oly 12-40 (mark I), viszont bringázáskor nem igazán tudom biztonsággal magammal vinni. Ehhez keresnék most egy kicsi, könnyebb másodgépet.Elsősorban természetfotózás a cél (a képeim többségét 12mm-en lövöm), videózni nem szoktam. Ehhez régebben a Pana GX80-at szokták ajánlani, most is ez lehet a legjobb célszköz? Árban még kb az Oly EM10 III van ugyanabban a sávban, ha jól látom -- esetleg valami amellett szólna? Vagy mást ajánlanátok?
Obi terén mit raknátok rá? Nézegettem a kínálatot, és az egyetlen érv a 12-32 ellen az az, hogy azzal nem tudnék új tartományt lefedni (sem látószögben, sem fényerőben). Mivel mostanában párszor rendezvényt is fotózok (beltér és kültér), így obi terén hajlandó lennék többet rászánni (ha úgy adódik, használtan venném, pl mpb.com-on). A Pana új 9mm-e vagy a 7-14 f4 csalogató a plusz látószög miatt, de a camerasizecomparison alapján nem vagyok benne biztos, hogy annyival kompaktabbak.
Köszi a segítséget előre is!
-
andersen10
aktív tag
Sziasztok! Pana 9mm 1.7 rendelése van másnak is folyamatban? Tud vki vmit hogy mikorra várható? Úgy látom az egész EU-ban hiánycikk, bezzeg az USA-ban elérhető. Megjelenéskor meg mintha fordítva lett volna....
-
benobi2
csendes tag
Sziasztok! Itt olvastam először arról a dologról, hogy egy obi a széleken ramatyul rajzol. Aztán tapasztalom, hogy az én 14-54-em 14 mm-es állásban, nyitott rekesznél csak egy maszatot rajzol a kép bal oldalán. Visszanézve a vásárlás környéki fotókat, ilyet nem csinált, tökéletes volt. Elmozdulhatott egy lencse? Szervizben javítják vajon?
-
Kukcaman
senior tag
válasz
yle_greg
üzenetére
Néha nehéz választani fekete fehér és színes között, valamikor meg az elcseszett szín rákényszerít
Azért ők nagyon jó fényt használtak így könnyű volt, meg a jókor jó helyen. Köszi.
lugosi, hát ha nem döntöm el gyorsan melyik a jobb verzió, akkor mindkettő marad
#101417asdf_
Baromi éles, grat hozzá. Ilyenkor azért nehéz eldönteni, hogy vajon elég a fehér vagy kell még? Mindig a tili-toli.
A Ledes világítással meg az idén szembesültem, meg a ledfal a másik. -
t.imi
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Ne legyen így. Éppen erőltetem a rendszert, napi rendszerességel használom, nézem a jó oldalát, nem a kifogásokat keresem

aginor #101384 például amit írsz. Piackutatók értenek mindenhez is, megszakértik, és jön egy 14-42 f4 pro pancake.
A linkelt FF váz 4/3 obi írás óriási.
Azokat a lencséket szívesen látnám natívan a rendszerre.
12-60, 50-200 Oly mintaboltban épp van mindkettő @#€%# áron.
Átgyúrva 4k alatt nem is kezdődne az árcédula.MrChris #101385 ehhez végképp hülye vagyok.
Ha adott a létező terv, szerszámok hozzá.... -
aginor
veterán
Egy kis mókázás (4/3 convert to fullframe).

-
yle_greg
aktív tag
válasz
Kukcaman
üzenetére
Ez is jo kep. De jo valasztas volt a fekete-feher, az utosebb. Jo ez az obi, de ez a ket kep is bizonyitja, hogy kell hozza valaki aki a a megfelelo modon kapja el a pillanatot, es hogy az utomunka (a feketefeherites) milyen sokat tud hozzaadni az erzethet. Gratula a kephez!
-
aginor
veterán
1. Nagy csodák nincsenek az optikában mostanában, így szerintem nagy olcsósítást csak kompromisszumok árán lehetne kivitelezni, azt pedig pont ne a PRO szériánál kezdjék, mert akkor pár éven belül végleg elvándorol a felhasználói bázis. Kisebb mondjuk talán tudna lenni, de attól pont nem olcsóbb lesz, plán ha Fresnel lencsével oldják meg.
2. A Pana szerintem semmiből nem ad el többet, aminek van 1-1 Oly megfelelője. Mondjuk az tény, hogy az igények változnak, leginkább a videós funkciók felé, de azt meg nem szereti az Oly.
3. Vagy inkább csak azt gondolják, hogy majd jól ránevelnek minket arra, ami nekik jó..
4. Én ebben látom a legtöbb rációt, bár, hogy a képstabon kívül mit lehet még javítani a lencsén optikailag, azt nem tudom. Esetleg beépített telekonverter? -
-
-
-
-
-
Sziasztok, nemrég vettem egy egy Oly E-M10 II-t, és ma azzal szembesültem mikor lefényképeztem a képen látható citromsárga tyúkot, hogy a kijelzőn ilyen nem is tudom milyen színe lett. EVF-ben tökéletes, ill. E-PL5-ön sem emlékszem, hogy rossz lett volna. LCD nem tudja, vagy el van állítva valami? Átnéztem a menüt, de passz.
-
Kukcaman
senior tag
Pár órára kölcsön kaptam egy takumar 50 f1.4-et - Pana G80 vázzal. Érdemes beszerezni
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)