Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- CES 2026: Íme, a Lenovo és Motorola foci vb-s különkiadásai
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Milyen okostelefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balage85
tag
@Lassú víz, @aginor:
Konkrétan csak a Nikon vonalról tudok nyilatkozni, a melglévő obijaim miatt szívesen vittem volna tovább adapterrel. De apsc-n csak alap vázak vannak, inkább vloggereknek. FF-re pedig ha szerettem volna rendes tudást, akkor ott is 1M Ft körüli indulóval számolhattam volna. És ott is hiába van nagyobb szenzor, nincs több pixel, a belépő modellek tudásáról inkább ne is beszéljünk (focus stacking teljes hiánya, fókusz, témakövetés lassúsága, stb)...
Lehet drága az OM-1, de amikor hasonlítottam a Nikon-hoz, nekem nem tűnt vészesnek.Az meg, hogy az újabb szériákba mennyi új dolgot tesznek: a Nikon ugyanúgy lassan csorgatja az újabb funkciókat. Nem tudom, hogy a többi gyártónál ez hogy megy.
-
i400
őstag
Grat a géphez! Nekem egy Löwepro TLZ táskában van, az első zsebbe elfér még 2 pótakksi meg apróságok, a gép meg markolattal is kényelmesen elvan belül. Övre rögzíthető, de van vállpántja is. Véletlenül került hozzám, az elején nem is igazán használtam, de aztán megszerettem.
-
Throme
veterán
Pótakksival készülj a túrára, mert rengeteg képet ehet ott lőni.
Általában sopánkodnak az emberek, mikor meghallják, hogy műanyagból van az EM5 mk3/OM5, de kézbe véve már nem érzik parának.
Egyedül a hátsó "markolatról" jött le a kis gumi borítás.
Aztán láttam egy Rob Trek videót, amiben ő is úgy használta, hogy az már nem volt rajta
Az állvány foglalat kiszakadás sem biztos, hogy jelentkezne, de azért érdemes elkerülni. Olcsón rendeltem gyorskioldós vállpántot (mármint nekem gyors kioldós, nem magától
).
Sok sikert az új szerzeményhez! -
aginor
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Én alapvetően ellenék ezzel. Mivel nem portrézom, így a kis szenzor nem akkora hátrány -bár tény, hogy FF-en több a részlet-, de nem érzem mostanában, hogy merre halad a rendszer (technikailag). Ugyanakkor, ilyen vázárakon már azért megnézi az ember fia, hogy milyen lehetőségei vannak még, és ha csak a vázakat nézzük, akkor nem itt áll a zászló. H2-őt tudnék venni 600k körül, ami kb. OM-2, csak nagyobb szenzorral.
-
Alg
veterán
Köszönöm mindenkinek a segítséget (a mosani, meg a tavaly őszi kérdezősködős körben is) - végül úgy döntöttem belefér a büdzsébe az akciós felújított OM-5 + 14-150II kit.
Ma megérkezett, kézbe vettem és erősen meglepődtem hogy ennek azért van súlya, legalábbis az eddig használt PM2+Pana20, Oly45, 12-60 szetthez képest (PM2+12-60: 490g vs. 720g).
Illetve kelleni fog valami hordozó megoldás, mert a minimál Crumpler tokba már csak cipőkanállal fér be az OM-5 rajta a 14-150-el. Erre várok javaslatokat - jó lenne olyan ami a túrahátizsák mellkaspántra rögzíthető (Falcam F38 holnap érkezik) vagy esetleg valami kisebb övtáska megoldás.Egyelőre ismerkedek vele, most még teljesen el vagyok veszve a tárcsa- és gombrengetegben. Hétvégén meg lesz egy Plitvice túra.
-
gyapo11
őstag
válasz
aginor
üzenetére
Amúgy én is FF párti vagyok, de van olyan, amikor a kisebb méret és súly előny egy kicsivel nagyobb zajért cserébe, és ez a többlet zaj is csak akkor ha nem szikrázó napsütés van, mert akkor még az sem.
Nekem pl. a software-es dolgok nem vonzóak, mindent a pc-n szeretek csinálni, a panorámától a fókusz stackingig és a csúszkák tologatásáig. Video se érdekes, pedig abban meg sokkal jobbak mint a régebbi tükrösek. Vagy hasonlóak mint egy FF milc. -
aginor
veterán
válasz
Balage85
üzenetére
Igazából több ok is van/lehet.
Egyrészt a szoftveres funkciókban a konkurencia nagyon jön fel, talán már csak 1-2 olyan dolog van, amit mások ne tudnának hasonlóan jól (pl_ live ND szűrő). Másrészt a képminőség már generációk óta nem változott érdemben, viszont cserébe a Fuji 40mpx APSC-nél tart, és ennek ellenére az árak is kissé sokkolók lett szerintem.
A rendszer előnyei továbbra is megvannak, csak már egyre kevesebb az olyan unikum dolog, amikkel korábban többet tudott az m43, mint a többi rendszer, cserébe azért egy FF váz, az csak FF váz (mint képminőségben, mint marketingben).
-
Balage85
tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"és évek óta nem látom az okát a maradásnak, ha majd egyszer valami tönkremegy."
Új vagyok még ebben az M4/3-os világban. Mi a fő ok? Fejlesztések hiánya? Mi az alternatíva? FF? Abból is a Sony?
Én Nikon D7500-ról jöttem, mert a Nikon milc vonalon nem adott ki (szerintem) felsőbb kategóriás APS-C-s vázat. Az Olympus-ból meg megkaptam azt EM1 III-mal, hogy bizonyos dolgokban ne visszalépés legyen a váltás. És ez a váz nem egy mai darab.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Balage85
üzenetére
4/3-os ZD 50-200 f2.8 - 3.5-ös obim van. Előbb volt meg mint a 12-100. A 12-100-ast azért vettem meg, mert egy kölcsönzés után instant szerelem lett, és, hogy egy obi elég legyen császkálósnak. A kettőt egyszerre szerintem nem vinném magammal. Az 50-200 mellé inkább a 9-18 és 25 f1.8 fixeket tenném be a táskába.
Azonban vannak olyan esetek, amikor nem tudsz közelebb menni és a 100mm kevés. Pl. az Aquincumi Múzeum rendezvényeinél néha még a 200-at is rövidenk éreztem. Egy alkalommal a mohácsi busójárásra volt nálam kikölcsönözve az 50-200 és a saját 14-54-es obim. Utóbbi szinte végig a hátizsákban. Gyerek ballagásán is jobb volt a 200-as vég. Koncert fotó teljesen egyértelmű 50-200, még akkor is, ha elég lenne a 100, de a fényerő ott sokat ér. Ha vágással akarnád megoldani a 100-200 közti különbséget, akkor a szenzor akár 3/4-e kuka. És 5 (vagy 4) Mpixel nagyon nem 20 (16).
Összefoglalva, csak célzott témákra viszem magammal. Akkor viszont a 12-100-at nem. Két nagy és nehéz obi nem jó párosítás
. -
Balage85
tag
Sziasztok!
#Lassú Víz: olvastam, hogy van 12-100 és 50-200-as obid. Utóbbit mennyire használod a 12-100 mellett?
Nekem jelenleg a 12-100-as van, nagyon szeretem. Gondoltam, hogy kiegészítem egy Panasonic 50-200 f2.8-4-el, mert az 50+ tartományt használom legtöbbször, csak nem tudom hogy a 100-200 adna az egészhez annyit, hogy megérje. A viszonylag kis méret és súly miatt is szemezek ezzel.
Korábban DSLR-en volt 100-400-asom, szerettem, de túl nagy és nehéz volt, így sokszor otthon maradt. -
yle_greg
aktív tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Ha el kéne adnom az összes obimat, akkor a két utolsó a 14-140 és a 20/f1.7 lenne, a harmadik pedig a 42.5/f1.7 mert ez az a három obi, ami nélkül lehet élni, de nem érdemes.
A 20/f1.7 AF lassú, és behallatszik a videóba, de a képe olyan jó, hogy az bőven fontosabb, mint az AF lassúsága. Amúgy ez az AF lassúság szerintem egy kicsit túl van dimenzionálva, hiszen az esetek többségében az ember nem ugró nyulat, futó gyereket fényképez ezen a látószögön, hanem street vagy táj vagy épület vagy csoportkép ami készül, ezekre pedig tökéletes.
A 14-140 meg szerintem a leghasznosabb ha utazásról van szó.
-
Throme
veterán
válasz
schumy1
üzenetére
pana 45-150 szerintem szuper kis obi. Nyilván nem fényerős, de nem is sötétben futkározó feketepárduc a neki való téma.
Ahogy nézem ennek nem szállt el az ára, korábban ez is megállt 72k huf-ban..... most kb egy húszassal többért beszerezhető.
Ráadásul passzol a G800-hoz is, mert van benne stabi. -
Throme
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Erre régebben azt írták (én is egyetértek vele), hogy nézd meg az eddigi képeidet, hogy milyen gyutávon készültek.
Ahhoz mérten lehet obit választani.Ezzel a mi lenne jó nehéz mit kezdeni, nem ismerünk. Másrészt lehet szépen felfelé menni.
12-100 f4, 12-200, 14-150, 14-140
Van választási opció szerencsére.Nekem pl a túra szettben az obik: 12-45, 45-150, 19 f2.8. Legtöbbet 12-45 van a vázon.
Célirányosan a tele 75-300 . Ezek mindenre is elegendők.
Gondolkodtam még makróban (amit egy előtét szettel meg is oldottam) és egy fényerősebb - f4 - kistelében, de erről sikeresen lebeszélt az oly/om a kedves árazásukkal...
Tudom volt azóta covid meg van háború, infláció, de tudták adni a 12-45 obit 150k huf-ért hivatalos kereskedésben, újonnan. (nekem 175k huf-os árat sikerült elcsípnem) és ez egy pro alap zoom.Ilyenkor mindig felbosszantom magam, hogy ez egy szuper kis rendszer lehetne és rengeteg kezdő, cserélhető obis amatőr ugródeszkája lehetne.
... ez van -
HollyBoni
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
A 20-as szerintem fantasztikus obi (ha az AF-et nem nézzük). Én nagyon szeretem a képét, univerzális obinak is szuper szvsz.
-
schumy1
aktív tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Én is sokat agyaltam ezen, és abban maradtam, hogy vettem egy 45-150-et.
MrCris és mások szerint a 35-100 II. verzió jó, ami f2,8-as, de az horror áron megy.
Az agyalás mellett ezen az oldalon hasonlítottam össze őket.
Ajánlom.
[link] -
schumy1
aktív tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Bevallom majd nem az LX100 I-et vettem, csak addig addig vacciláltam, míg szembejött a GX800 kitobival (szerintem jó áron).
Jut eszembe, tudja valaki, hogy hogy lehet kiolvasni a dolgokat a gépből (redőnyzár csapás stb.)? Mert amit neten találtam, hogy fn1-jobbra nyíl-lejátszás gomb egyszerre történő nyomása alatt kell bekapcsolni a vázat, az valahogy nem akar működni, vagy béna vagyok.
-
szőröscica
addikt
A Pana 14-42-es kitobi melle vagy helyett mit ajanlanatok inkabb?
Rossz fenyviszonyok koze, este varosi fenyekben, illetve belteren fotozni en egy 20/1.7-re gondoltam. Egyetertetek?
Viszont nem tudom, hogy a kitobi melle vegyek egy 45-150-et (esetleg 35-100?), vagy inkabb a kitobi helyett egy 12-60-at? Utobbinak tobb ertelme lenne altalanos utazos fenykepezeshez, mint a kit + telenek? Egyaltalan lenne lenyeges elorelepes a 12-60-al az alaphoz kepest? Mind az olcso verziokra gondolok. Vagy hasznaltan 14-140 allroundernek?
-
Mercutio_
félisten
válasz
Tin_Shield
üzenetére
GM5 egy mai szenzorral és keresővel (és maradna a hátsó tárcsa) nagyon népszerű lenne
Tudom, ott az LX100 II, de azon szerencsekerék van, hátsó tárcsa helyett
és a nem cserélhető obi is erős korlát. -
MrChris
nagyúr
-
Tin_Shield
őstag
Tök jó kis gép a PM2, sajnálom is, hogy gyártók kukázták ezt vonalat (a Pana GM-et), de azért nagyon nem egy kategória az EM5II-vel. Persze a szenzor ugyanaz, szóval ha nem használod ki amiben a nagytesó többet tud, akkor valahol érthető, a nettó végeredményben nem lépsz előre.
-
schumy1
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
Reméltem én is, hogy jók lesznek.

Azért bevallom, hogy eszembe jutott, hogy a 45-150 helyett, nem e a 35-100ast kellett volna megvenni, de mondom, szoknom kell ezt az egészet, és játszani a gyújtótávolságokkal.
Amúgy milyen jó lenne, ha az ember a sok felesleges feature-t kiszedethetné a gépekből, vagy olyan gyárthatna le, amilyet szeretne. A, S, M, Video fullhd, 4k video, Times Lap maradhat, azt csókolom. -
MrChris
nagyúr
válasz
schumy1
üzenetére
Jók azok az obik, élesek. 12-32-vel meg egy igazi kis zsebgép a GX800.
Alg: Ha nincs szükséged az OM5 extra szolgáltatásaira akkor a P7-t, vagy M10mk4-t választanám. Ebben a kereső döntene.
PL10 nagyon fapados, annál tényleg tudni kell hogy nincs szükséged a kezelőszervekre és a koros 16mp-es szenzor van benne. -
Alg
veterán
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Köszi
Közben jobban szétnéztem, annyira most nem szuper ajánlat, annak fényében hogy egy (az én kezemben) tök hasonló képességű PM2 van most... az obi lenne inkább érdekes, de külön nem találok sehol. Amolyan kirándulós utazós túrázós szett lenne, mondjuk ahhoz jó lenne az időjárásálló.Illetve, ilyen ajánlatokat találtam (gyárilag felújított):
OM-5 + 14-150 II 1000EUR
PL10 pancake kit 400EUR
P7 vagy M10mkIV pancake kit 520EURElső érdekes lehet, utóbbi kettőnél az obival nem tudok mit kezdeni, van pana 12-60, 20, oly 45... a váz meg az én szintemen "szinte mindegy".
-
schumy1
aktív tag
Tegnap volt idő kicsit próbálgatni a gépet, obikat, hát lenyűgöz az LF1 után a részletesség.
Auto iso, és 1EV-re állítva, mint írtam, auto módban úgy is használ köztest ha kell, mint korábban említést adtam rá.Bevallom szoknom kell ezt az egészet az obikkal, na meg a cserélgetést ha szükséges.
Bringatúrán nem olyan egyszerű feladat cserélgetni folyton, nem is tettem.
Amennyire kivettem hirtelen, a 12-32vel ellehet lenni, de szoknom kell még.
Ha meg felkerül a 45-150, na ott a 45 elég közel van már. 😆
A 150 ki se lett használva, csak 100ig.
Aztán jött a próba macrozás, hát nem volt könnyű bevallom, de egész jól sikerült szerintem.
Teszek be pár képet.
103mm
32mm
32mm
12mm
97mmMindegyik utómunkázott már.
-
Alg
veterán
Sziasztok,
Kb. mennyi lenne a korrekt ár egy E-M5 II kitért 14-150-el(képek alapján v2)?
3800 expo, még 1 év gari.Köszi előre is!
-
aginor
veterán
-
Throme
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
OMD EM10 mk2 megvan még, de léptem egyet feljebb az EM 5 mk3-ra.
Először én is néztem, hogy az em10 fém, az em5 műanyag, de használat közben nem érezni a különbséget.
Azért nem, mert rendesen össze van rakva és nem gagyi műanyag az em5.#103856 forceberg
Nekem meg csak a programozhatóság hiányzik a gombokról. Pontosabban az egyéni beállítások előhívása.
Egy ilyen van a tárcsán, másik kettő menüből hívható csak elő
.
Ezt érezték, hogy gáz és OM-5 már tudja (amit egy EM10 mk2 is tudott.... ).
Emiatt viszont nem lesz csere.
Ilyen pénzvisszafizetéssel kb 430k huf.ra le lehetne menni... HI-Res nem igazán éredekel, az ND szűrő jó móka lenne és az említett gomb programozhatóság... Szenzor azért nem annyira izgat, hogy OM1-es, mert a bemutatókat nézve azzal nem lennék sokkal előrébb.
Kiderült, hogy nincs 2 FÉ előnye, mint a reklámokban.
Inkább próbálnám ki a pana 25MP-es szenzorát .... -
válasz
jaanoo89
üzenetére
Ez a rendszer már rég nem az ár/érték arányról szól.
Majd kifelejtettem, egy bajom van a mk3-mal. Nem állnak ki eléggé a gombok a gép hátulján, mivel a ház kb. ugyanaz, ez gondolom az OM5-nél is így van. A 4 gombra gondolok, pl. a "menu". Engem nem a vintage érzés érdekel, de az 5-ös széria szimplán szép, mint tárgy. Az OM5-nél a vintage érzésen mondjuk rögtök léket üt az OM System felirat. Az A6xxx-es téglák nem tetszenek.
Hát igen, a szenzor már a mk3-ba kerüléskor sem új volt. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
Az állványmenet elég nagy baj és ez is egy hozadéka a gagyi műanyagnak. Persze meg lehetett volna azt is erősíteni, az OM-5-ben elvileg erősebb. A párom elcsaklizta tőlem az E-M5 II-t, én pedig beszereztem egy OM-5-öt, amivel igazából semmi bajom, leszámítva, hogy már őskövület a benne lévő technika, cserébe több, mint fél millióba kerül.
Nekem nem azzal van a bajom, hogy nem elég jó, mert egyébként elég jó képeket lehet készíteni, hanem azzal, hogy az árképzés ugyanaz, viszont a konkurencia sok téren meg elhúzott már. Annak idején az E-M5 II olyanokat tudott, amiket más nem, mindezt nagyon pici méretben.
A napokban 1 napra újra az E-M5 II járt nálam és egyből éreztem, mi is a különbség. Azt a kamerát öröm a kézbe venni, jobb érzés és a tárcsák is sokkal jobbak. Szerintem a "Vintage" érzés alap feltétele, hogy valami fém/fémes. Ha nem érdekelne ez, ezer éve lenne egy távirányító műanyag modern Sony 6 ezer valamennyi ugyanolyan áron, nagyobb szenzorral.
Nagy ütközést nem bírja feltétlenül jobban a fém váz, az hajlik, a műanyag meg törik, mindkettőt drága javíttatni. -
válasz
jaanoo89
üzenetére
Az állványmeneten kívül, mi a baj a III-mal?
Erről a fémmániáról az őskövület Nikonosok jutnak az eszembe, akik szerint a D200 és D300 után már nem jött ki használható váz.
Aztán annyit ért a fémváz, hogy ismerős D700-a állvánnyal borult 1m-ről se, aztán behorpadt a Mg ház, valami horribilis javítási ajánlat lett belőle. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
Évek óta várok egy E-M5 II utódra. Az volt szerintem az MFT éra csúcsa. Fém váz, akkoriban korszerű technika, kis méret. Azóta az 5-ös szériát lejjebb rakták, műanyag váz és már jelentős új fejlesztések nem jelentek meg benne. Gondoltam, hogy jöhetne valami az M1 és M5 közé, talán egy M3 ami visszahozza ezt a "csúcs" érzést pici vázban és jön... vagyis úgy néz ki jön, de pletykák szerint akkora lesz, mint az OM-1, csak markolat nélkül. Akkora, mint a Nikon ZF.
-
gyapo11
őstag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Gyújtótávtól függ, a hosszabb obiknál a blende fizikai mérete is nagyobb ugyanannál a blende értéknél. Egész biztos, hogy teszteltem már így objektívet másik géppel nagyobb gyújtótávú obival, és nem volt gond a 22-es blendénél sem.
Megnéztem exif pilottal a GX7-tel készült összes képemet, és azért van valamennyi 8-as blende fölött is. Általában P-vel fotózok, és úgy látszik a gyártó szerint nem gond, ha egy 14-42-es obival használja a 8-11-nél szűkebb blendéket is. 14 mm-es állásban is látok 19-eseket. Oda kell erre figyelni ha nem akarok homályos képeket. -
Lassú Víz
addikt
válasz
gyapo11
üzenetére
Vagy kell egy kis fizikai ismeret.
HollyBoni: nem szenzor, hanem a szenzoron lévő pixel méretétől függ.
-
schumy1
aktív tag
-
HollyBoni
veterán
-
schumy1
aktív tag
Ha jól tudom, van a menüben egy olyan, higy diffraktáció csökkentés, az auton van.
Sose hallottam róla, vagy olvastam, hát mindig tanul az ember valamit.
-
MrChris
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Most szigorúan az extra nagy dinamika átfogásról írtam. Ezt sok telón készen megkapod, elvégzi a sorozatot, utómunkát, míg fényképelővel dolgozni kell, viszont a végeredmény ha jól csinálod sokkal jobb!
Egy újabb géppel ahogy HollyBoni írja sokmindent kapsz, kb mindenben jobb lesz az előzőnél. Igény és szokások kérdése neked mi a megfelelő, mi éri meg.
Hogy ajánljak is valamit, sok vázam volt, jelenleg egy G9 sok obival, most egy Oly P7-t vennék egy 12-32-vel, bár az obi meg is van. Az Oly EZ1442 kompakt lencse számomra elég véleményes képminőségű.gyapo11: Diffrakció lesz az. F8-nál tovább nem szoktam menni, ez persze probléma lehet nyáron, verőfényben.
-
gyapo11
őstag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Nem tudom. Még örülhetek, hogy a m4/3 szenzorral 8-as blendéig jó a kép. Sajnos a fizika dolgozik, és 23 mm-en a 22-es blende kb. 1 mm átmérőt eredményez, és ha nem kerekítettek a lamellák, akkor fokozottan számítani lehet a diffrakcióra, lehet hogy akkor is. Ezért kérdeztem, ha esetleg a könnyebben tervezhető egyszerűbb felépítésű fix obin nincs ilyen lágyulás, akkor tervezési-gyártási optimalizáció/hiba okozza.
-
gyapo11
őstag
Lőttem egy blende sorozatot és mikor megnéztem a monitoron elsírtam magamat. Lumix G Vario 14-42 II asph. mega O.I.S obi 23 mm-en GX7 váz 8-as blendéig jó, onnantól elkezd lágyulni, a 22-es az már gyakorlatilag használhatatlan.
Tényleg vennem kell fix obikat és cserélgetni? Egyáltalán a fix obiknál nincs ilyen gond? Tudtok olyat mondani ami a legnagyobbtól a legkisebbig jó? És nem kell a fél vesémet odaadni érte. -
gyapo11
őstag
válasz
szőröscica
üzenetére
A réges-régi <OT>Pana LS60</OT> a kis körömnyi szenzorával ma is olyan szép képet lő ha van elég fény, hogy na. Ha az egyéb extra feature-öket nem nézzük, az ISO fejlődés az tényleg jó ha kevés a fény. Sebesség is folyamatosan nő, AF is javul, objektívek nem vadászgatnak. Viszont a képet még mindig az obi rajzolja, és a következő posztomban pont erről fogok panaszkodni.
-
HollyBoni
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Én egy GH1-ről váltottam GX9-re. Szerintem képminőségben nagy a különbség. ISO téren főleg. Nem csak kevésbé, de teljesen máshogy zajosodik a GX9. Sokkal jobban megmaradnak a színek, nincs fura lilásodás, csíkozódás stb. A színek, képi világ alacsony ISO-n is szebb. Szerintem a JPEG-ek is jobbak, de ezt nem sokat teszteltem. Na meg nagyon sok hasznos új feature-t ad egy modernebb váz.
Lehet csak én nézem túlságosan a minőséget, de nekem ég és föld a különbség telefon és akármilyen "nagyobb" szenzoros fényképező között, akkor is ha utómunka nélküli JPEG-ről beszélünk. A páromnak valamelyik legújabb és legjobb hiperszuper félmilliós Galaxy-ja van, nem vágtam hátast a képminőségtől. Ha bármilyen nagyobb kijelzőn nézem vissza a képeit, szimplán elvérzik. A részletesség, minőség nekem hiányzik. Na meg a gyári szoftver szerintem nagyon túltol sok dolgot, telénél a háttérmosás botrányos stb. Akár még a GH1-em képeit is kellemesebb visszanézni.
Persze telefonon nézve, instára stb. tökéletes. -
szőröscica
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
Akkor jol erzem, hogy az altalam leirt felhasznalasra igazabol nem lennek lenyegesen beljebb egy uj belepo kategorias m43/aps-c milc geppel mint a G2-vel? Inkabb magas ISO es jobb autofokusz teren lenne elorelepes?
Mert ha igy van, akkor elkepzelheto, hogy budget megoldaskent inkabb probalok venni par hasznalt obit.
-
MrChris
nagyúr
válasz
gyapo11
üzenetére
A fényképelőkben a HDR funkció bár magas dinamika tartományt jelent, de jellemzően giccses, furcsa fényviszonyos képek keletkeznek. Ahogy írod lassan fotózza (legújabb 30, 60 fps-ra képes vázaké lehet már tudják ezt gyorsan is), így amit a kérdező említett szelfinél és más esetben nem is igazán használható. Ráadásul a váz programja nagyon elmarad a mobilokétól. Azokba óriási fejlesztéseket tesznek, hisz a piacuk nagyságrendekkel nagyobb, nagy a konkurencia harc, ezzel a fényképezők már nem tudnak versenyezni.
A mobilok gyári appjai képileg eléggé a képernyőjükhöz van hangolva, de sokkal lehet már raw-ba fotózni és az ingyenes Lightroom appal ugyan olyan élesítésű, rendesen szaturált, részleteiben is kultúrált kép jön ki mintha asztali gépen konvertálnád. Persze ezzel általában bukod a szuper ficsőröket. -
gyapo11
őstag
válasz
gyapo11
üzenetére
Még a mobillal fotózáshoz annyit, hogy bár én nem művelem, mások szerint a saját kijelzőjén jól néz ki a kép, de ha pc-n nézi az ember és módosítani szeretne valamit, akkor hamar lebukik az erős sharpness és hasonlók miatt. Aztán ott van a nagy mélységélesség, és ami nekem a legfőbb ellenérv, hogy nincs meg vele a fényképezés élménye, belenézni a keresőbe, elképzelni hogy milyen lesz a kép, ellenőrizni egy gombnyomással a mélységélességet, mi mennyire lesz homályos. A teló kijelzőjéhez nem lehet hozzáérni, eleve a fogása nem erre van kitalálva, nem kihajtható a kijelzője, nincs vakucsatlakozója stb. stb.
Olyan, mintha egy horgász nem bottal, horoggal horgászna a vízparton vagy csónakban, hanem vinne egy horgászó automatát, kitenné, elmenne sörözni és később visszajönne a halakért amiket az automata kifogott. -
gyapo11
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
Most néztem a GX7-esben van HDR, beállítható a blende, ellövi a 3 képet pár tizedmásodperc, mozgó témára nem jó, és pár másodpercig dolgozik rajta, össze is illeszti, kézből próbáltam, csak a saját kijelzőjén néztem lupéval nem látszik elmozdulás.
Nekem jobban bejön az utómunka, de egyre több ilyen szolgáltatást tesznek a gépekbe, pont azok miatt akik nem akarnak utólag pepecselni a képekkel. Viszont így meg azt kell megtanulni, hogy mi van a gép firmware-ében, mit mire lehet/kell használni és hogyan, nem tudom ez nem legalább annyi taniunivaló, mint az egyszerűbb fényképezés ("f8 and be there") és pc-s utómunka. Ráadásul az utómunka minden gépnél ugyanaz, a firmware a gépekben meg mind más, mondjuk ez csak azoknál számít, akik több vázzal fotóznak.
A sötét vagy világos képeknél pedig ugyanez van, bármilyen egyszerű is a spot/középre súlyozott/kiértékelő fénymérés, mindig a megfelelőt kell használni, különben nem lesz jó a gépből kieső jpg. -
MrChris
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Azt mondanám, hogy egy megfelelő telóval jobban jársz. Az a többképes dinamikanövelő funkció hasonló eredménnyel tudtommal nincs benne talán egyik vázban se. Ráadásul ezt a telefonok piszok gyors szenzor kiolvasással csinálják és a program magától összerakja ergo észre sem veszed a működését.
Egyetlen raw képpel LR-ban utómunkával be lehet húzni valamennyit, egész sokat a látszólag kiégett területről. Vagy több raw kép direkt EV bracketing funkcióval fotózva szintén utómunkával összerakható jó eredménnyel. De olyan instant módon mint a mobilokon még nem találkoztam. Azt csak gyanítom hogy telefonok 30 vagy még több fps-al fotózzák végig a dinamika összevonásra készült képeiket, erre ma még nem sok váz alkalmas és még azokkal utómunkázni is kell. Vagy csak le vagyok maradva...
G2 legutóbbi utóda a G90, korábbi a G80, de ezek már sok éves vázak, nem úgy, olyan sebességgel fejlődik, mint a telefonok. -
szőröscica
addikt
válasz
schumy1
üzenetére
Kisebb meret elony, arban a G2 szellemi utodjat keresem, az 15 eve 150k korul volt kitobival, szoval ennek az inflacioval korrigalt verzioja erdekel. Zsebrevagosabb jobb lenne.
Sajnos idom erre nem lesz. 8 evig a fenykepeim nem szelektaltam ki, orulok, hogy azt vegre megcsinaltam. Nemhogy nekialljak dinamikat varazsolni belejuk.

Nem veszem kioktatasnak, ha azt mondjatok, hogy egy Pro iPhone-nal jobban jarok, mert azzal nem fog kiegni az eg felhos idoben, akkor siman abba az iranyba indulok.
-
schumy1
aktív tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Én annyit tudnék hozzászólni, hogy mennyi keret van rá, mik az igények váz terén (pld. nagyság, súly).
Nekem fontos volt a kis méret, és súly.
Amúgy sem tetszenek az olyan vázak, mint pld. a tiéd, vagy a GH sorozat stb.Nem mai csirke a G2, de ha foglalkoznál egy kicsit az utómunkával, akkor szerintem csodát látnál. Nem kell sokat, csak egy picit. Ja és fontos a RAW.
Mellette foglalkozni a fényképezéssel, gyakorolni.
Auto mód + jpg sosem lesz megfelelő szerintem, kár egy telefonhoz hasonlítani, ami 7 képből rakja össze szoftveresen. Ámítás.Ha esetleg kioktató volt, elnézést, nem annak szántam.
-
szőröscica
addikt
Sziasztok!
Sok ev kihagyas utan ternek vissza a topikba. Lelkes amator vagyok, az alapfogalmakkal nagyjabol tisztaban, par konyvet elolvastam.
Egy Pana G2-m van kitobival, meg volt egy Olympus 45/f1.8-al, de azt mar eladtam. A sok repulos utazas, es a covid betett, leszoktam a hasznalatarol.
Most ujra szeretnem az elmenyeket jobb minosegben megorokiteni. Alapvetoen utazasra, turistaskodasra hasznalnank a gepet. A G2 kifordithato kijelzojet szelfik miatt kedveltem. Legtobbszor full automataban fenykepezek, nagy ritkan, ha melysegelesseggel akarok jatszani, akkor valtok manualba. Utomunkahoz nem ertek es igazan idom sincs ra, ezert a gepbol kijott kep kellene jo legyen. Amit a G2-ben utaltam, hogy a dinamikatartomanya kicsi, a 6 eves iPhone-om siman osszerakja azt a fotot, ami a G2-n kieg (jellemzoen felhos idoben) vagy lathatatlanul sotet marad.
Fontos lenne a viszonylag kompakt meret. Egy jobb minosegu zoom objektivet, es rossz fenyviszonyokhoz egy altalanos fixet hasznalnek (valoszinuleg egy Pana 20/1.7-et). Arban inkabb a G2 utodjat keresnem, nem egy GH-t vagy egyeb profibb eszkozt. Mivel semmi hasznalhatom nincs most m43 teren, ha azt mondjatok, masik rendszerrel jobban jarnek, azt is szivesen fogadom. Mit ajanlanatok?Koszonom
-
Throme
veterán
Nem MFT téma, de eleht érdekes, hogy pletyka van a DJI-ról, miszerint beleép a tükör nélküli fényképező bizniszbe...
Ha ez igaz és képes felépíteni egy rendszert, akkor az OM-nek is illene összekapni magát.(azért a 3 nagy emlegetése mellett nem egy snitten látható Lumix vázi is...
)#103823 theporcupine
Mondanám, hogy egy világ dőlt össze bennem
, de tuti nem fogom kitesztelni, hogy nálam ez mennyire látható
. -
schumy1
aktív tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Köszi.
Alternatív ajánlás esetleg, ami auto fokuszos?Kitérve az auto iso 1ev, 1/3ev-re:
Tegnap olvastam külföldi fórumokat (nem sokat), ahol kitért valaki olyan magyarázattal, hogy teljesen felesleges auto módban 1/3-ra rakni, ugyan is ha 1ev-n van, és auto iso módban használjuk, akkor képes feles értékeket is beállítani magának, aztán beugrott, hogy mintha már láttam volna pld. 1250 értéket is. -
Throme
veterán
válasz
theporcupine
üzenetére
Minden vázra igaz, vagy csak a pana GX800-ra?
-
Throme
veterán
válasz
schumy1
üzenetére
Semmiképpen nem akarom megkérdőjelezni #103812 Mercutio_ hsz-át, nem ma kezdte az "ipart", de én ajánlanám azt, hogy néhány tesztképet azért lőj 1/3 iso beállítással és nézd vissza, akár pixelkukkolva.
Ha látható a minőségromlás, akkor még mindig tudsz 1 ev-re állni, ha nem , akkor szerintem jobb az 1/3 lépésköz. -
válasz
schumy1
üzenetére
Szia!
Szerintem egy tök jó kis méretű gépet vettél, nekem az eggyel nagyobb van, a GX80. Rengeteget használom én is bicajozáskor. Pont nekem is ez a két obi van a géphez (plusz egy 20mm 1.7, ezt szerintem gondold meg később, hogy veszel-e egy ilyet, egy nagyon jó obi), én soha nem kapcsoltam ki a stabit, és mindig AF-S-t használok. ISO-nál simán mindig auto iso-n van a gép.
Amiket - szerintem - érdemes kikapcsolni, az az i-akármi funkciók a menüben, mert hatással vannak a (jpg) képminőségre. (i.dynamic, i.resolution és társai.) -
Mercutio_
félisten
válasz
schumy1
üzenetére
Vázban nincs stabi, csak az objektívben.
Pana obik azonos irányba forognak (12-32 és 45-150, bár utóbbiból van több változat is) nekem a Sigma-knál és Olympusoknál rémlik a "másik irány"
ISO lépésköznél olyasmi rémlik, hogy az 1/3-os ISO nem jó, mert képminőségben a köztes értékeknél van valami hatékonyság romlás, de már nem emlékszem honnan a forrás.AF-ből én csak az S-t használtam, mivel a C és intellingens nálam néha rossz irányba indolt, így nem tudok véleményt modani.
-
MrChris
nagyúr
-
Throme
veterán
válasz
schumy1
üzenetére
Nekem az előd váz van meg, a GF7, de nagyon rég nem használtam, mert jöttek az oly-k.
Igazi zsebrevágós váz, pláne a 12-32 obival.
Aztán elkezdett hiányozni a kereső (erős napsütésben pláne)
A pana 45-150 szerintem egy jó kis tele, ezt használom többek közt oly vázon is, csak csessze meg a 2 gyártó a fordított zoom forgásirányát.Stabira azt szokták mondani, hogy nagyon rövid záridőnél felesleges. Sőt most néztem egy Rob Trek videót madárfotózásról, amiben azt mondja, hogy stabival talán picit életlenebb a kép. Amiért mégis használja a stabit az a komponálás. Főleg tele obiknál jól jön a stabilizált kép, hogy lásd mit is fotózol.
Ráadásul telénél, ha csak nem penge fényerőst használsz szikrázó napsütésben, azért kell a stabi.
Én bekapcsolva hagyom, mert szeretek a stabilizált képet nézve komponálni. Szerintem tapasztald ki neked mi a jó.Panánál szerintem az A, vagy C fókuszt használtam, attól függően, hogy statikus, vagy dinamikus a téma.
Manapság már használom a folyamatos fókuszt statikus témánál is.Szerintem MFT szenzoros gépnél jobb, ha kisebb lépésközöket használsz az ISO léptetéshez.
Nem mindegy, hogy iso 1200, 1600, vagy 2000... stb.De én nem vagyok szakértő, csak hobbista.
Éppen a minap írogattam, hogy nincsenek új belépők nagyon ebbe a rendszerbe

-
schumy1
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen új vagyok a témában, sokat olvastam a vázakról, obikról, nagy nehezen megértettem a gyújtótávolságokat stb. (sosem volt cserélhető obis gépem)Tudom sokaknak ez az alja, de nekem idáig úgy néz ki, hogy megfelel.
Kellett egy kicsi, könnyen hordozható, nem nehéz váz a Pana LF1 után.
Azt is szeretem, de beltérben igen csak elvérzik, hiába az LR Denoise.
Amit vettem az egy állítólag keveset használt Pana GX800, hozzá 12-32mm-es obi.
Ehhez vettem egy Pana 45-150mm-est.
Bringatúrán sokat fotózom, így remélem megbarátkozunk egymással.A kérdéseim a következők.
Idáig egyik gépemen se kapcsoltam ki a stabit (kivétel ha nem kézből fotóztam), de amióta a M4/3-os gépekről olvasok, sok helyen visszaköszön, hogy a magas zársebességnél nem is kell. Igaz?
A beállításban van egy olyan, hogy normál, panning (témakövetés), off. A témakövetéses stabilizációról nem sok jót olvastam. Hatékony a normál is?A másik a fókusz. Van az egyszeri afs, az inteligens aff, és a folyamatos afc. Próbálgattam az aff-t, de nem sok sikerrel jártam. Kicsit az gondolom, hogy kitaláltak egy újabb feature-t feleslegesen. Ti próbáltátok már?
Iso: nagyon tetszik nekem az auto iso. Van a menüben olyan, hogy ISO szint emelés 1EV, 1/3E. Melyiken hagyjam?
-
-
aginor
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Én mk3-at, de amikor vettem is sejtettem, hogy talán ez lesz az utolsó vázam tőlük, még a 40-150Pro ellenére is.
Én egyelőre azt látom, hogy a pár évvel ezelőtti kijelentésüket -miszerint az OM egy prémium termék- komolyan gondolják, legalábbis az árazás tekintetében. Közben pedig a PRO objektívek relatív minősége csökken, látszatra romlik a QC, nincsen érdemi fejlesztés, de már alibi újdonságok sem..
Jelenleg kijelenthetem -amit nem gondoltam volna korábban- hogy a gépparkom ezen a rendszeren teljes, nem tudok mit venni hozzá. Ez nekem atekintetben jó, hogy költhetem a pénzt másra, viszont ebből a gyártó nem nagyon fog megélni. Persze ez utóbbi csak közvetve az én gondom és nem engem kellene, hogy aggaszzon.lugosi:
Én is, de jól mutatja az új irányt, amit a cég képviselni szeretne. Felhasználóként sem számíthat többre tőlük az ember (mondjuk más gyártótól sem, de azért a felhasználók teljes ignorálása nem szép dolog). -
Lassú Víz
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Egymillióért én sem. Ahogy az OM-1 MkII-ben sem. Annyiért veszek egy S5 kitet 24-105 f4 + 85 f1.8 objektívekkel. De ha biztosra akarok menni, akkor inkább a másik három erős gyártónál keresgélek.
Az L mountnak pont az lenne a lényege, hogy nyílt és már van rá objektív. Ha véletlenül FF irányt is vennének, akkor mire lenne jó egy kib*szott drága 28-70 f3.5-5.6 objektív egyedi bajonettel? Aztán fejlesztgetni egy rendszert reménykedve abban, hogy egy ici-pici gyártó életben tud maradni. Nem az én pénztárcámnak való hipszterkedés.
-
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Bármi?
Szerintem 2 probléma van a céggel.
- nem tudnak behúzni új vásárlókat
- régieket nem tudják vásárlásra ösztönözni nagyon (amiket videókban látunk azokat nagykövetek és szponzorált arcok használják szvsz)
..szóval a "bármi" az nem jó irány, kinek mutatják, hogy élnek?Egy új szenzoros OM10, elérhető áron jó lenne kezdetnek. Tudom nem itt kezdik az új technológiák bemutatását, azt se olcsón, viszont nem hiszek egy OM1 mk3-ban, hogy újra induljon minden szinten az OM MK(n+1).
L mount?
Ha jól tudom az L mount nem kompatibilis a pana/oly m4/3 bajonettel.
Panának meg van jó ideje ilyen váza, hiszen ők kezdték ezt.
Most hoznának egy ilyen OM vázat... oké, és?
Én biztos, hogy nem váltok L mountra.
FF-re ott a sony.Igen, PEN-F és az E-P, ott be lehetne húzni új vásárlókat.
Oké, várom a fejleményeket... szkeptikusan

-
Lassú Víz
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Bármi jó, ami azt mutatja, hogy az OM System nem csak papíron létezik.
A PEN-F és az E-P7 is várja az utódját. Kérdés, hogy milyen műszaki tartalommal tudják megtölteni és milyen áron kerül a boltokba a többi modellhez képest.Egyébként azon sem lennék meglepve, ha végre valaki felébrende Csipkerózsika álmából a döntéshozók közül és egy L mount-os kamerát mutatnának be.
-
Throme
veterán
Valami talán megmozdul... de a fickó is szkeptikus kissé.
Jó ideje azt az elvet követem, hogy az a biztos, ami tegnap történt...Egyetértek egyik hozzászólóval, szerintem sem lesz semmilyen OM3, inkább az elmaradt OM10 jöhet, ha tényleg jön valami egyáltalán...
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Big in Japan - japán játékokról, kötetlenül
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Hálózati / IP kamera
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung kuponkunyeráló
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Óra topik
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Huawei P30 Lite / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Eladó Nvidia GTX 650 1GB videokártya
- Lenovo T14 Thinkpad Gen3 WUXGA IPS i5-1245U vPro 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÚJÉVI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Amúgy mindenképpen kell a gyári, vagy jó az utángyártott Patona is?
És viheted a Nikon lencséket is.

).
és a nem cserélhető obi is erős korlát.
103mm
32mm
32mm
12mm
97mm

)
, de tuti nem fogom kitesztelni, hogy nálam ez mennyire látható