- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Magisk
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
yle_greg
aktív tag
válasz
andersen10 #101692 üzenetére
A GX9 -nek a keresoje felhajthato, ezt a funkciot en gyakran hasznalom. A G80 csak hatulrol belenezheto kukucsa kenyelmetlennek tunik. Tudom, tudom, elrontott engem a GX vonal... :-)
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10 #101660 üzenetére
Van, egy icipici milc elférne
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10 #101657 üzenetére
Egy teljesítményorientált KOM vadász xc bringás kormányán kicsit furán hat egy kormánytáska, de félek attól is, hogy szétrázná a terep, mert hát én gyakran xc-hez képest elég durva terepeken járok. Sokat estem már, de a hátamra még egyszer sem, szal annyira nem tartok attól, hogy megütöm. Inkább az a problémám, hogy már nincsenek ilyen pici komoly tudású milcek. Tudom, ellentmondásos a teljesítményorientált bringázás és a fotózás, de ez ilyen, ha a két szenvedély találkozik
. Mobillal az a bajom, hogy nincs normális zoom, nekem minimum egy kitobi átfogása kell és amelyik mobil tudja ezt, az drága. Na most én az a típus vagyok, aki pár évente lecserélt, brutál hamar elavuló mobilra nem hajlandó sokat költeni. Talán majd akkor jön el az én időm, ha az olcsó filléres Redmikben is lesz normális "teleoptika". Lehet, hogy majd megoldom valamilyen csúcskompaktal a dolgot, de sajnos az a kategória is haldoklik.
-
válasz
andersen10 #101657 üzenetére
Nekünk ilyen táskáink vannak.
[link]
A váz tetején a telefon, egyik oldalt ebbe a GF7 + 12-32 kényelmesen befér, még párnázásnak is jut hely. -
b.vr
őstag
válasz
andersen10 #101595 üzenetére
" EVF a vízválasztó"
Nem csak az EVF, hanem az összes fizikai kezelőszerv. A gombok, a tárcsák, na és persze a fogás.
Amúgy már egy tényleg mini RX100-zal is dimenzionálisan más fotózni mint mobillal (és ebben a legkevésbé az a fontos hogy "nagy", 1"os szenzora van)De ahogy a másik hsz-emben is írtam, ezzel szemben kis túlzással amúgy is mindenkinek van mobilja, mindig kéznél is van, és a nagy többség számára teljesen megfelelő ahogy és amilyen képeket lehet velük készíteni. És nemhogy állandóan kéznél vannak, de állandóan online is: bármikor lehet is velük küldeni/megosztani a képeket, akár szinte a kattintás után. Szoftveresen pedig bőven a kamerák előtt járnak (naná, hiszen egyrészt teljes értékű mini számítógépek, és a mobilcégek így is tekintenek rájuk. Főleg hogy amúgy amiben az utóbbi években egymással versenyezni tudtak az pont a fotós és videós képességek, mert kb minden másban amúgy is tökmindegy mindenkinek mert kb. benchmarkokon kívül semmiben sem nyilvánul meg miért kellene a pár évvel ezelőtti mobilját lecserélni)
-
t.imi
addikt
válasz
andersen10 #101518 üzenetére
Köszönöm a gyorsat
64k-ért, bár még csak telefonon néztem nagyítva, elfogadhatónak tűnik.
Hátha más is érdekel idővel, legalább lesz róla néhány sor itt is. -
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #101530 üzenetére
Ez már jobban néz ki, ennyi pénzért elmegy, jobbnak tűnik mint a samyang 7.5-es halszem.
Az életlen szétkenés, egyenetlen CA-zás nem keverendő össze a torzulással az még maradhat éles is.Throme: nekik kellene az éppen aktuális szenzor újításokat elsőként hozni. Bár csak videós dolog, de a 422/10 bit is elvárható lett volna ettől az új váztól. Megint nem váltok G9-ről.
-
andersen10
aktív tag
válasz
andersen10 #101527 üzenetére
...amennyiben döntött a képsík, ez lemaradt.
A TTArtisan 7.5/2.0 képközépen nyitva is éles, szélek felé fokozatosan gyengül, de f5.6-8 körül szépen feljavulnak a képszélek is, legalábbis az árához és a jellegéhez képest biztosan. De-fishing után is vállalható ha nem 100-200% nagyításban akarod nézegetni.
Itt egy példa f5.6-on előtte/utána, talán használhatóbb mint az esti magas iso-n f2-ön lőttek.
-
aginor
veterán
válasz
andersen10 #101526 üzenetére
Pl. mert minden ilyen technikának van hátránya, de leginkább azért, hogy egy szakmai topikban ne állítsunk féligazságot.
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #101518 üzenetére
Nagy látószög megvan, de ennél a korrigált képnél kb a harmadoló vonalakon kívüli terület szétkenődik. Ez volt a problémám a rektilineáris Pana 7-14-el is. Gyakori eset ekkora látószögnél, hogy a felső harmadban faágak, levelek vannak kék/fehér egű háttérrel, azokkal csúnyán elbánik a korrekció (vagy a gyenge képességű optika), mint ahogy a díszes oszlopfőkkel is.
-
aginor
veterán
válasz
andersen10 #101514 üzenetére
és Econ:
Tisztában vagyok vele, de ez nem fizikai dinamika, hanem trükközés, amit amúgy te is megcsinálhatsz magad már most (részben). Tehát, a telefonnak NINCS 20fé dinamikája, de a szoftver által alkotott kompozit képnek igen. Azért egyáltalán nem mindegy.
Abban mondjuk egyetértek, hogy a jövő az ilyen "okos" megoldások felé tendál, pont ezekben lehetne előnye az m43-nak, gyors szenzorokkal és okos programozással, de az elmúlt pár évben bealudtak rendesen a gyártók, meglátjuk a JIP mihez kezd majd (a rókabőrökön kívül). -
andersen10
aktív tag
válasz
andersen10 #101517 üzenetére
-
t.imi
addikt
válasz
andersen10 #101510 üzenetére
Egy érdeklődő!
Engem is nagylátóként izgat, korrigálas után kb mennyi veszik/het el a kép széleiből?
Illetve aps-c ~11mm, m43 15mm kevésbé érvényesül a "halszem hatás"? -
andersen10
aktív tag
válasz
andersen10 #101466 üzenetére
Megjött a TTArtisan 7.5/2.0 halszem, ha érdekes vkinek szóljatok, leírom a tapasztalatokat. Nekem elsősorban nem a halszem effekt érdekes hanem korrigálva a szupernagylátó tartományba kerestem valamit elfogadható felbontással, jó fényerővel, olcsón, úgy tűnik megtaláltam
-
benobi2
csendes tag
válasz
andersen10 #101508 üzenetére
Köszi! Akkor statikus témánál, tájképnél nem gond a használata.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
andersen10 #101495 üzenetére
Ma a szenzorok már azon a fejlettségi szinten vannak, ahol egyre több költséggel egyre kisebb eredményt lehet elérni. Érdemi fejlődésre a közeljövőben a fotonból elektront terén nem számítok.
Ami előfordulhat, hogy a kevesebb nm-es technológia kevesebb hőt produkál a feldolgozásban vagy ugyanazzal a hővel magasabb frekvenciát lehet elérni, gyorsabb képkiolvasás, sorozat, nagyobb felbontású videó.Sokan várják a mobilok szoftveres képességeit a fényképezőgépekbe, de hát arra ott a mobil, másrészt meg igen hamar elmegy készenlétbe egy mobil a kamerás üzemmódjában, szóval nem kevés energiafelhasználásba kerül az az üzemmód. Gondoljuk el, hogy egy DSLR kikapcsolt kijelzővel OVF-fel hány képet készített, aztán hol járnak a MILC-ek és hová csökkenne ez a mobilos képfeldolgozással. Vagy mekkora aksi kellene bele.
Ha valakinek látszólag egy kattintásból kell az éjszakai HDR, akkor vigyen mobilt. Egyébként meg tudjuk, hogy mit kell csinálni érte, a kérdés, hogy a kép megéri-e és a veled lévő társaság kivárja-e míg megcsinálod azt az alapanyagot, amiből otthon majd elkészül jobb minőségben amit a mobil kiköpött a többségnek elég jó minőségben.
-
Throme
veterán
válasz
andersen10 #101495 üzenetére
Gép lelkét kiadni a kezükből nagy hiba volt. Legalább csinálták volna azt, mint a nikon, hogy ha már más gyártja, az legyen az egyik legjobb...
Béke poraikra... -
Throme
veterán
válasz
andersen10 #101492 üzenetére
Hát akkor ez tökönlövés nekik, mert gondolom nem kevés időt és zsét áldoztak az új szenzorra...
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #101492 üzenetére
Ráadásul banding probléma van a szenzorral videózás közben. A firmware update van aki szerint megoldotta, más szerint csak enyhítette.
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #101488 üzenetére
Az OM-1-nél a quadpixel az AF-t működteti, míg a quadbayer-nél a képalkotásban van szerepe, felépítésben is más. Emiatt kb nincs változás a képminőségben. Még várnunk kell a mobilos technológiára.
-
Throme
veterán
válasz
andersen10 #101488 üzenetére
Valamit azért reszeltek a szenzorokon. Ahogy írod OM1-ben van újnak nevezett 20MP szenzor és a GH6-ban, ha nem olvastam félre valamit, a 24MP (amit utána már 25,1-nek írnak) új szenzor...
Azt nem tudom mennyivel jobbak.
OM is valami 2 fényerőt írt, ami aztán kiderült, hogy nincs benne annyi, de azért jobb , mint elődje (gondolom ebben a jobb proci is benne van...) -
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #101455 üzenetére
A 10-25 majd 4 éve jelent meg 2019-ben, a 25-50 pedig tavaly, eléggé új darab. Bizonyára kevesebb példányra van predesztinálva mint az alap objektív, így teljesen érthető, hogy nem fog olyan mutatót hozni mint a 10-25. De azt soha sem tudjuk meg megéri e. 500 db fényképezőt megéri gyártani, darabját 2misiért eladva? Mert ilyen is van és biztosan nem hobbiból csinálják.
Olyan csodaszenzor valszeg nem lesz. Ami a kívánságodat tudná az a quadbayer, mobiloknál nagyon ütősre sikerült, ha raw-val használod. Éppen csak némi anomáliák vannak a képen, bár kevesen veszik észre.
-
Throme
veterán
válasz
andersen10 #101467 üzenetére
Biztos lesz benne butítás, ahogy az EM5 mk3 sem egy az egyben EM1 mk2.
Másfelől bele kéne tenni az új szenzort, vagy kaphatna egy mégújabbat... csak szolgáltatásokban lenne megcsonkítva az OM1-hez képest....Szerinem egy EM1 mk3 az új OM5-ben nem lenne elegendő. Akkor fel fog menni az EM1 mk3 használt ára
... és fém váz
Nekem nincs gondom az EM5 műanyag házával, de na, szóval érted -
Lassú Víz
addikt
válasz
andersen10 #101444 üzenetére
Ezekkel a táskákkal az az elsődleges bajom, hogy csak fotós táskák. Ami igazán működött kirándulásra, azt felülről lehetett tölteni, volt oldalt két zsebe a csetreszeknek, övbújtatója és vállpántja.
Kicsit macerás volt a beöltözés, de nagyon kényelmes viselet volt. Első lépésként felvettem a hátizsákot, majd a derékpántra feltettem a fotós tatyót. Végül a hátizsák mellkas részén lévő füleken át tudtam bújtatni a fotós tatyó rövidre állított vállántját. Így a hátizsák derékpántja már nem viselt terhet, csupán a fotós tatyó lengését akadályozta.
1 váz, 14-150 meg egy MCON-P01, tartalék akku. Egy kirándulásra bőven elég. -
yle_greg
aktív tag
válasz
andersen10 #101449 üzenetére
Abban igazad van, hogy a 10-25 a merete es a sulya miatt kilog az MFT filozofiajabol, (ami ugye valami olyasmi, hogy FF -nel lenyegesebb kisebb meretben majdnem FF minoseg), de azert tevutnak nem neveznem.
Tudni kell rola, hogy ez elsosorban egy videos objektiv, nem pedig fotos, valamint, hogy a 25-50 obival parban domboritja ki magat. Nem veletlen, hogy a 25-50 is ugyanolyan szineket renderel, ugyanolyan meretu, es nagyon hasonlo a tomeguk, tomegeloszlasuk is.
A 10-25 es a 25-50 nem turistazoomnak van kitalalva, hanem tartalomgyartoknak, leven sokkal tobbre kepesek mint egy sima zoom, pl. a fokuszlegzes nagyon kicsi. Viszont nem tornek a legmagasabb ipari objektivek baberjaira, ezert nem parfokalis a 10-25, igy maradhatott kicsi az objektiv.
Persze a kicsi a mihez kepest, hiszen a 14-140 ehhez kepest pottom, viszont a Pana 25-50/f1.7 is pottom a Sigma 50-100/f1.8 masfel kilojahoz kepest.
Szerintem az MFT azert jo rendszer, mert lehet nagyon kicsi, konnyu utravalot is osszerakni, akar majdnem kiskompakt meretben, meg lehet egy nehezebb, de FF viszonylatban meg mindig nem tul nehez obival egy nagyon profi szettet is osszerakni.
Nincs FF gepem, se tapasztalatom, de amit eddig lattam masok kezeben, attol nem kapott el a nyalcsorgas. Ugy tudom, most mar van termetesebb MFT meretu FF gep is, de alapvetoen akkor is minden nagyobb. Azt en nem szeretnem. En is jobb szeretem a kisebb obikat, bar nem nyavajgok, ha fel kiloval nehezebb a hatizsak. :-)
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #101449 üzenetére
"nem is jött be kereskedelmileg sem" erről van valami pénzügyi infód?
Minden objektív egy réteg igényét szolgálja, csak a réteg nagysága kérdés, de ha nem érné meg nem gyártanák és nem fejlesztettek volna a 10-25 mellé egy 25-50-t.
Amit felsorolsz az alapján már rég csak a fotótörténelem lapjain lenne a m4/3. Tehát valószínűleg mégsem így van.
17 éve létezik ez a formátum és 17 éve megy a mantra, hogy nagyon szurkolok neki, de földbe áll a mérete miatt. Mindegy milyen szenzor jön ki, hisz azzal a technológiával kijön az apsc és ff is, ami jel/zaj viszonylatban mindig jobb lesz. Igazából nehezen értelmezhető mire is várnál, mi az a végre? Mi történne akkor? A szenzor méretén az ütős szenzor se fog változtatni."Egy példa:
Pana 25-50/1.7 654g 750eft
Addig Sony FF-re pl. egy Tamron 28-75/2.8 550g 370eft"Ezt az összevetést nem is értem kistele-zoom egy általános alapzoommal? 10-25-t se tudnám odailleszteni, mert az meg ultra wide látószöggel indul. Ez csak az átfogás, e mellett ott van a minőség és szolgáltatás is.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
andersen10 #101443 üzenetére
Nekem az tetszik, hogy ha tudom, hogy hova, milyen korulmenyek koze megyek, akkor elviszem azokat az obikat amik oda kellenek, tobbnyire 2-3 obinal tobb nem kell, es van amikor ez hihetetlen keves cuccot jelent.
A legminimalisabb a 12-32, ami majdnem palacsinta.
De a nagy tura szett, a 14-140, 100-300 sem nehez, harmadiknak a 42.5/1.7 hogy szep portre is lehessen a varfal toveben, es ez sem rettenetes suly, ha az ember bedobja negyediknek a Laowa 7.5 -t, annak annyi a sulya mint zsomlenek.De a lehetosegek vegtelenek, ha nem gond a suly, viszon nem akar fixekkel bajlodni az ember, akkor a Pana 10-25 belterre, a 25-50 f1.7 meg rendes portrera brutal jo. (utobbim nincs, csak az internet szerint uberallat)
Ha esti program, az ember visz egy fenyeros uveget, es vallalja a sulyt, a meretet, (ami neha elhanyagolhato, foleg ha fix) ha meg nappali, akkor egy barmilyet, ha meg fene tudja, vagy jo lenne legalabb egy kis bokeh, akkor egy 35-100 f2.8 obival is lehet kirandulaskor jo kepeket loni, meg az arnyekos erdoben is, mikozben nem kell senkit akadalyozni azzal, hogy apa obit cserel.
Talalkoztam emberkevel aki FF gepet logatott a nyakaban a holdvilag arokban, meg volt nala egy kulon fotos taska. En azt nem szeretnem. :-)
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10 #101427 üzenetére
Én meg egy csúcskompaktot lehetőleg 1" szenzorral és minél nagyobb átfogású zoommal. Igen, a tájfotózáshoz kell a zoom és a tele állás nekem (meg Parcinak. Él még amúgy?
)
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #85620 üzenetére
Ennyiért szokott menni. Újonnan 55e. Nagyobb kérdés, hogy milyen az obi, mert itt a fórumon 2-3 kissé gyengébb darab is előfordult, meg olyan is ami viszont 20-as szintű.
-
Tua
tag
válasz
andersen10 #85576 üzenetére
C-AF-et ritkán használom, de az S-AF Panasonic GX80-ban határozottan gyorsabb, mint az EM5/10 párosban.
-
Warton
őstag
válasz
4k nem kell, nem szoktam videózni csak fotó. AF szintén nem játszik, mert amiket ráaggatnék azok mind manuálok.
-
voriae
tag
válasz
A gyorsabb AF jól jön majd a manuál obikkal!
nemúgy a fos EVF, ami a GX80-ban van. Én rámennék egy használt EM10II-re! Jobb kereső, szebb színek (tudom...).
Különben nekem nem tűnt fel a jobb AF az 1. gen EM10-zel szemben (mindkettőt használom párhuzamosan), viszont pl. a stabi ezerszer jobb a Panában. Különben igen, a GX80 szuper gép, én is nagyon szeretem. De épp a kérdezőnek lehet nem ez a legjobb most. -
Studi
veterán
válasz
andersen10 #85534 üzenetére
Markolattal már egész fényképezőgép méretű, meg lehet rendesen fogni.
Én amúgy úgy vagyok vele, hogy a fixeket szeretem az E-M5mII-vel használni, a zoomokhoz már inkább az E-M1-et veszem elő.
-
Studi
veterán
válasz
andersen10 #85530 üzenetére
Semmi baja az E-M1-nek ilyen szempontból, sorozatban is tudja az elektromos első redőnyt, shutter shock ellen több nem kell.
-
Speeedfire
félisten
válasz
andersen10 #85504 üzenetére
Remélem dobsz majd róla összehasonlítást, hogy szerinted miért jobb és melyik.
Hát, ha beesne 150 alá, akkor nem is agyalnék. Venném az M5 II-t. Az már támogatja a pc-s irányítást is. Pl van egy pár fotó, aminél jól jött volna ez a lehetőség.
Videó annyira nem érdekel, inkább csak a fotós képességek/funkciók/kezelhetőség.
-
Terapeuta
őstag
válasz
andersen10 #85479 üzenetére
Jaja, abba szeretném átszámolni, mert a látószög tekintetében szeretnék tisztán látni. Köszi a magyarázatot!
(#85477) .mf: csak fotózásra szeretném használni, és alapvetően statikus témát (mivel a natívokkal sem megy a mozgó
). Tetszik a viszonylagosan tág blende...
-
eeXaa
addikt
válasz
andersen10 #85398 üzenetére
...nem erre gondoltam, de ez is érdekes, köszi...
-
xXxian
senior tag
válasz
andersen10 #85313 üzenetére
Köszi.
100-400 tényleg "jó" áron van
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #85300 üzenetére
Gratula, mindkettő igen csak jó obi.
Stabival kapcsolatban, valszeg a GX7 IS nem túl jó, 180-as OM-el az 1/40 simán megy, de alá is le lehet menni legalább 1/8-ig, 1/4-ig éppen hogy sikerül GX80-as vázon. -
Mercutio_
félisten
válasz
andersen10 #85195 üzenetére
Van már belőle II-es verzió, nomeg az újabb vázakban szenzorstabi is
szerk.: Attól még persze az is lehet kevés lesz.
-
Mirman
őstag
válasz
andersen10 #85195 üzenetére
Oly 40-150 2.8 ?
-
Mercutio_
félisten
válasz
andersen10 #85193 üzenetére
300-as végű tele nem jobb?
Igaz az ISO magasabb, de nem kell crop-olni -
SpongyaBob
veterán
válasz
andersen10 #85189 üzenetére
Én olvastam róla, tudnám értékelni, főleg ha ha foveon lenne, bár az meg nem bírja a magas ISO-t sehogyanse.
"lassan egy évtizede egy helyben topog az mft szenzortechnológia"
Ez szerintem így ebben a formában nem állja meg a helyét, erre a legjobb példa pont a GX7 ami már mérföldekkel jobb zajban mint pl. egy E-P1 és van köztük 4 év. Tudom mert van mindkettő. Ettől persze még nem használhatatlan az utóbbi, de ISO 800-tól már kompromisszumos a sötétebb területeken, ellenben a GX7-et bátran tekerem feljebb is.
Sokkal finomabb, másabb a zaj jellege, még szeretem isLightroommal olyan szépen meg lehet szűrni a GX7 zaját, hogy ISO 2000-t lazán nyomtatok A4-re! és meg nem mondanád róla. RAW-ból persze,a JPEG más tészta.
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #85189 üzenetére
Igen hallottunk róla, mint videóra és azon belül lowlight videóra ra kihegyezett váz.
Sajnos nincs nagy verseny szenzorok közt. -
Lassú Víz
addikt
válasz
andersen10 #65946 üzenetére
Van már MFT - Canon jelátvivős adapter, sőt Speed Booster adapter is. Egy beruházás, aztán lehet venni Canon véggel az obikat. Abból úgyis van rogyásig.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10 #65922 üzenetére
Drága az az obi...
-
válasz
andersen10 #65922 üzenetére
A kutyák gyorsabbak, mert 4 lábuk van!
-
válasz
andersen10 #65675 üzenetére
Akkor - a gyári kivételével - van jobb?
-
madgie
titán
válasz
FUjinál tökmindegy, ott egy töltésnyi lemegy, aztán pár tucat kép után kakukk a gyárinak is
(az újabb Fuji vázakkal kicsit jobb a helyzet, de ugyanúgy buták azok a régi akkuk, mint a kő).
-
Mercutio_
félisten
válasz
Bali hobbifotós, nem hiszem, hogy olyan éles helyzetbe fut bele, ahol nincs idő kivenni a lemerült aksit, és berakni egy másikat videózás során.
-
eeXaa
addikt
válasz
andersen10 #65609 üzenetére
..pedig nincs más értelmes alternatíva, panára.. én is nagyon gondolkozok rajta, mert a 14-140mk2 bár lefedi az esetek nagy részét, rengetegszer előjön, hogy de jó lenne ennek a duplája... kár hogy egy gyártó sem mozdul rá hogy csináljanak egy normális telekonvertert... vagy a pana csinálhatna, végre egy új verziót a 100-300 ból hasonló árban.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10 #65609 üzenetére
C-af szaladó kutyára a panáknál valszeg minden obival alkalmatlan
Nem átlagos használatra kéne, arra ott a sigma már ha portré meg gomba átlagosnak számít. Azt tudom, hogy 200-tól lágy, a lassú af meg 13 cm dof viszont aggasztó, így tényleg nem érné meg nekem. A végén maradok a manuál telénél, a kutya elé fókuszálok, oszt nyomom a sorozatot mint állat...
-
Ear001
addikt
válasz
andersen10 #65567 üzenetére
Hát én még mindig nem értem.
Igazából a két kép közül nekem a második, nagyobb látószögű a laposabb, az olyan, hogy van egy éles fél arc, ami akár lehetne papírból is kivágva és ráragasztva egy elmosott fotóra. Ez nekem kétdimenziósabb hatást kelt, mint a telés kép. És ne értsd félre, nem kötekedni szeretnék, csak pontosabban megérteni, mire gondolsz definíció szintjén a palacsintásodással, amit a tele okoz.
Ezen a két képen is ott a palacsinta hatás, determinisztikusan azért, mert telével készültek?
-
MrChris
nagyúr
válasz
Tényleg olyan ahogy írod.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
A 135-ös jobban bejön
Amúgy én értem miről beszélsz, de pont ezért szeretem a teléket portréra, nekem is van egy 135-ös, csak sajnos nagyon lágy a képe
-
Ear001
addikt
válasz
andersen10 #65538 üzenetére
Mutatnál példát ilyen lapos portréra ami az Oly Proval készült?
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Ez is nézőpont kérdése, én pl. kimondottan szeretem amit a telék művelnek a portrékkal, az F2.8 meg bőven elég arra az esetek többségében, hogy leválasszam a hátteret, csak a gyenge fényes helyzetek meg a dofbuzulásom miatt szeretnék egyszer egy szuperfényerős csodát. Szerintem én b*romira ellennék a 35-100-al, ha nagyon nincs szükséged rá megdobhatsz vele
-
törölt tag
válasz
Én nem arra a klasszik portézásra gondolok elsősorban, hogy " Drágám állj csak oda a fa mellé. Mosolyogj, Katt".
Én leginkább teljesen ismeretlen emberekre képelek az utcán, kocsmákban, tömegközlekedésen. (igen, ez kb mint tiltott ---> bökős kijelző + eshutter)
Szóval az ilyen helyzetekben nekem inkább kell a zoom, mint az 1.8 - 2.8 közti előny.
-
rbalint88
addikt
válasz
akkor jjeeahh is rosszul csinálja a 60-as sigmával?
-
cdl
senior tag
válasz
andersen10 #65330 üzenetére
nem lehet publikussá tenni a vásárlást? Engem is érdekelne, ha lehetséges.
-
Mercutio_
félisten
válasz
andersen10 #65330 üzenetére
Jöhet nekem is, ha...
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #65328 üzenetére
Az mi?
-
szpetri
tag
válasz
andersen10 #65328 üzenetére
Megéri Japánból vásárolni?
Vám/ÁFA után még marad annyi árelőny, hogy megérje a garancia rizikót (vagy a Pana cuccokra érvényes a Japán garancia)?Esetleg nem postai úton jött?
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #64997 üzenetére
Valamit keresel? Nem veszett el, nem vagyok már 10 éves. Kvázi egyenes adásban néztem mit művelnek.
Arra utaltam, hogy vajon most is hasonlóan fejlesztik e az infrastruktúrát. Megvan? -
ati3x
senior tag
válasz
andersen10 #64702 üzenetére
Oh banyek! Nem vagy pite! Lefàrasztottàl! Még jó, hogy ma munkaszüneti nap van! ;-) Mondjuk holnap is itthon leszek a kölkökkel!
-
trlala
aktív tag
válasz
Te nem pihentél éjjel! -
Studi
veterán
válasz
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #64675 üzenetére
Akkor új szenzor és jobb videó, csak az a kérdés mennyit butítanak a gh4-hez képest.
-
ati3x
senior tag
válasz
andersen10 #64672 üzenetére
Nekem is lett gm1-em. Még nem sokat volt nàlam, mert kölcsönadtam havernak. 3 hónapja kezdett, ès most kijött hozzà làtogatóba felesége, meg az 1 éves gyereke. No ha jól dereng neki egy nikon 5100 van, 18-105-el. Kissé morcos volt, hogy nem fért bele a gép a poggyàszba. No mondom akkor itt ez a gèp. Hétvége utàn kérdem:"Na milyen?" Erre azt mondja b***meg **rva jó! Asszony azzal szekàl, (aki àllítólag nehezen ad ki lóvét bàrmire is) hogy kell ilyen gèp!
Màs, van egy fiatal csaj munkatàrsam, aki mint kiderült szeret fotózni, főképp portré meg ilyenek. Ő egy D700-at akar levàltani. Mert nagy. Mondtam, majd kölcsönadom az em5-öt a 45-el. Tegnap bevittem neki megtapizni, nagyon bejött neki a minőség érzet. Sok időnk mondjuk nem volt, mert eléggé rohadt sok meló van nekünk is meg az ő részlegüknek is.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10 #64680 üzenetére
Szerintem ide neked inkább gyenge fényben jobban boldoguló szenzor/fényerős optika kéne és nem pdaf, de lehet tévedek. Ilyen témánál, ahol sok az oldalirányú mozgás, én biztosan jól boldogulnék a kontraszt af-el is, csak legyen gyors, pdaf szükségességét én eddig pl. szembe szaladó kutyáknál éreztem, ott viszont elég gyakran
Lassú Víz: Nem mertem újra felhozni, de ha már említed legyen...
160, 250, 500, 1250-et a g3, g6, gh2 szereti, 200, 400, 800, 1000-et nem, egy próbát megér gx7-en is, lehet beválik.
Parci: Csak akkora krumpli lesz mint egy belépő dslr, és a tudása már a g6-nak sem egy belépő dslr szint sztem. Ha ennyire nincs különbség most a panák helyett dslr-ek is sorakozhatnának az asztalomon
-
válasz
még elolvasni is unalmas volt a g7 speckóit, lyézusom, aztán meg csodálkoznak, hogy a kutya nem vesz már dslr-t. remélem ugyanolyan krumpli lesz, mint a g6 és akkor ha valaki megkérdezi majd, hogy mi a különbség a kettő között, nem is fogok tudni válaszolni semmi értelmeset
-
Lassú Víz
addikt
válasz
andersen10 #64680 üzenetére
"De igaz amit mondasz, ez alapvetően még mindig FF DSLR vadászterület..."
Abból sem akármelyiké. Nem mindegy, hogy pl. D800 vagy D4s.
Nem tudom mivel dolgozod ki a képeket. LR-ben ha maszkolod az élesítést, meg ha kis zajszúrést teszel rá, nem gondolom, hogy különösebb problémád lenne az ISO emelésből. Meg csinálj teszt ISO sorozatot, mert többször volt róla szó, hogy a köztes ISO értékek általában nem valódiak, hanem szoftveres hókusz-pókusz 1/3 FÉ-kel ide-oda húzott expó, ami vagy dinamikában vagy zajban rosszabb eredményt ad mint az alap ISO 2 hatványaival szorozva. Az ISO 1000 pl. sehonnan nem tűnik kereknek.
-
ROBOTER
addikt
válasz
Akkor most ugyanezt kérjük GX8-ba egy normális stabival.
-
Studi
veterán
válasz
Ez azért nem teljesen fázisdetektálók AF, csak valami hasonló. GH4-et még nem próbáltam, E-M1-en javult a követő AF, de a hokisgyerekek a jégcsarnokban talán még nem a milcek kategóriája.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Én csak két dologtól tartok a g7-el kapcsolatban: Ha nem 4:3 lesz a kereső, hanem szélesebb, amilyen elvileg a gx7-ben van, az fotóra elég izé lehet, meg ha olyan kopogós műanyag háza lesz mint a g6-nak.
-
gezatata
aktív tag
válasz
andersen10 #64655 üzenetére
Jó ideje furja az oldalam - miért nincs ajánlva a GF7 - jó vételnek? pedig olcsóbb és újabb model mint a GM1.
Nem a legelitebb oldalak de ez oldal szerint ''sensor from the GX7'' és ez oldal szerint Gf7 megkapta a GM1 szenzorját.
Van estleg valami eltitkolt hátránya a GF7-nek, vagy csak nem áll jól a profik kezében egy selfi kamera a GM1-hez viszonyítva.
Én szeretnék GF7 vásárolni júliusig, egyáltalán nem a selfiért.
Ugyanazt a technikai félépítést látom mint a GM1-ben, +egy egy téren jobb is talán, soft terén picit fejlettebb lett az évek telésével (gondolom).Meg kell hagyni amit belinkelt (#64655) andersen10 nagyon tetszik.
GM1 tanulmányoztam december óta mert nagyon szép kis gép, de megjelent a GF7 és számomra jobb vételnek tűnik de itt eddig nem találtam ebben megerősítést.Pedig gépet amit szeretnék amatőrként, talán életre-szólóan szeretném, család fotózására.
ezért örülnék ha segítenétek a jó döntésben.
(#64666) Studi köszönöm szépen hogy utána olvastál.
-
Mercutio_
félisten
válasz
27%-os hazai áfa jön rá...
-
polcsa
aktív tag
válasz
Az ÁFA szerintem teljesen rámegy, a vám, ami kérdés, mert fényképezőre nincs, obira 6,5% a vám (ha jól tudom). De hogy kitnél hogy..., azt nemtom.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10 #62667 üzenetére
Ó, ez nem igaz, ez az egyik, amit kinéztem, és tetszik is, de szinte biztosan nagyon messze laksz tőlem
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10 #62013 üzenetére
egy ilyen pici váznál elég szerencsétlen dolog hogy kilóg belőle egy nagy fél kilós erőkar mint a 100-300. Még a lehelet is megrezegteti. Jobb lenne a súlypont közelébe helyezni az állványt, vagyis az obin rögzíteni. Így nem is akkora csoda ha a zár is berázza.
Viszont a 14-45, 12-32-nél bekapcsolt ois-nál pixelbuzizva észrevettem egy kis lágyulást az ois nélküli képhez képest, 100-300-nál nem lehet hogy azt látni? -
madgie
titán
válasz
andersen10 #60169 üzenetére
Megvan még, 10/10-es állapot, bőrtok, a seggén meg pont egy mft átalakító. Nem használom, ha valakinek kell, írjon rám.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10 #60169 üzenetére
ez tényleg egész jó, nekem Revuenon Special 135mm F2.8 van, pénzt nem érdemes adni érte
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10 #60163 üzenetére
és tényleg
(#60162) .mf: köszi! mindegyiken hullott a hó, a sors keze, hogy az elsőn a közeli hópelyhek nem látszanak... van 135-ösöm is, de nagyon sz*r, komolyan a cctv obik alázzák
ez a gyútáv amúgy tényleg nagyon tetszik, furcsa módon pont tájra szeretem használni ellentétben a 135-össel, ami sztem nagyon más világ, ha egyedül barangolok nem kell annyira közel mennem a hegyekhez, fákhoz mint egy nagyobbat látóval, így nem kell medvéktől, farkasoktól, disznóktól tartanom, ráadásul a ködöt a hosszú obik gyönyörűen "sürítik", hangsúlyossá teszik, és hegytetőkről, fák tetejéről stb., érdekes, szokatlan fotókat lehet lőni vele, amilyeneket egy nagylátóval csak repülőgép segítségével lehetne vagy valami, pl.: [link]
persze nagylátót nem helyettesíti, de nagyon van értelme telét is tájra használni szvsz
. Fókuszálni baromi nehéz kézből, még úgy is, hogy általában tájra F8-on használom, kitartani viszont nem gáz ha fény van (ilyen havas időben mindíg van...)
más: valamilyen árnyékoló nincs amúgy a g3 keresőjére? erős fényben elég durván beszivárog néha a fény, sőt még tükröződik is
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10 #60155 üzenetére
amióta g3-azok úgy vagyok vele, hogy a g3-at könnyű használni, az e-p1-et meg öröm
(ha az utómunkát nem számítjuk
)
(#60157) madgie: az utóbbi időben egyet, összesen ötöt asszem, és ja nem jött volna ki a 45-ös az árukból, de ha kijönne, akkor sem bántam meg, mert az elmúlt három évben a manuálok nélkül egy árva fotót nem lőttem volna
ez a 200-as nem az enyém amúgy
-
Studi
veterán
válasz
andersen10 #60155 üzenetére
Ugye-ugye? A P1-nek is meg van a maga varázsa, de a P3 nekem kifejezetten tetszetős volt. Nagyon sajnáltam, hogy nem a 16-os szenzor van benne. De az egész P széria nagyon jó szerintem, ha lenne rajtuk egy icipici kukucska...
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andersen10 #59355 üzenetére
-
Studi
veterán
válasz
andersen10 #59355 üzenetére
Szerintem a 12-es és a 17-es élességállítása közvetlen, ha hátra húzod az élességállító gyűrűt. (Vagy előretolod? Ezt mindig csak az obival a kezemben tudom.
)
-
Schanyee
senior tag
válasz
andersen10 #49035 üzenetére
Tudom, én linkeltem először
. Rosszul fogalmaztam,a fókuszra élőben lennék kíváncsi mondjuk hogy a kutyám futtatom.
-
madgie
titán
válasz
andersen10 #48736 üzenetére
Én aztán nem, mert Fuji véggel rendeltem meg. (tehát nem tudom, hogy fog muzsikálni MFT-n).
szerk: ha már nincs objektívem, csináltam a Fujival egy vázsapkás hosszúexpót. ISO 6400, 30" és sehol egy hotpixel, színes trutyi (igaz, csak jpg-et néztem még). Eddig baba
-
Muerte68
addikt
válasz
andersen10 #48640 üzenetére
44 M-6 pontosan
Nekem nagyon tetszik ,a háttérmosás meg nagyon szuper,most már csak gyakorolni kell vele de ezzel legalább nem lustul bele az ember
-
ROBOTER
addikt
válasz
andersen10 #48626 üzenetére
Majd bemegyek az Olympus mintaboltba, és megkérdezem, hogy gumi nélkül mennyi.
-
ROBOTER
addikt
válasz
andersen10 #48624 üzenetére
Tájékoztatlak, hogy a lódarázs az nem a ló és a darázs szerelméből született.
-
k1csi
senior tag
válasz
andersen10 #48545 üzenetére
Még 1 vélemény a 12 f/2-vel kapcsolatban.
Ez egy specialista obi ahol a kis méretet próbálták jó fényerővel ötvözni.
Felépítésben hibátlan, rajzban sem rossz, de ha a sarkokban is jót akarunk (és egy nagylátónál miért ne akarnánk) akkor még az újabb CA korrigálós vázakon is érdemes f/2.8-ra rekeszelni (szokatlan módon azokhoz a m43 obikhoz képes amit ismerek). Az újabb vázakon f/4-re rekeszelve már szinte hibátlan további rekeszelés rajz szempontából kb. érdektelen.
Viszont f/2.8-ra rekeszelve a rajza nem éri el a 12-40 f/2.8-at teljesen nyitva. Persze ehhez hozzátartozik, hogy nem láttam még más olyan zoom obit mint a 12-40 ami nagylátó részen ennyire közel lenne teljesen nyitva a tökéleteshez.Szóval aki nemcsak kizárólag a méret miatt használ m43-at, akkor bár többért és jóval nagyobb méretben a 12-40 vsz. egy jobb kompromisszum.
Bár eladni nem fogom, lehet ma már én sem venném meg (pedig használt, azaz jóárasított példányom van). Amikor vettem nem volt még akkora választék 12mm-re mint ma. A 12-50 tulságosan nagy és tele részen totál fényerőtlen. A 12-35 hasonlóan irreálisan drága és a nagylátó részen nem annyira kiemelkedő mint a 12-40. A 12-32 akkor még nem létezett és fix 12-mm-es obinak (amire használnám) a gyengébb fényereje miatt szintén drágának tartom. A 9-18 a fényerőtlenségéhez képest drága is csupán 12mm-re (bár van egy hasznos még nagyobb látó vége is).
Szóval valahol én is gorgo-val értek egyet. Akinek nem gond, hogy 1 nagyobb obi is becsúszik az m43 rendszerébe a 12-40 vsz. sokkal jobb kompromisszum, mégha drágább is. Persze jó áron (használtan) vagy akinek fontos a parányi méret a többi fixéhez nem kell otthagyni.
-
need
addikt
válasz
"A Pana 12-32 lehet a valódi opció, de én már komolyan félek zoomot venni, sokak által dicsért 9-18, 100-300 sem maradt nálam sokáig."
a 100-300 mi volt az ami miatt úgy döntöttél hogy eladod..??!
-
válasz
"( ekv 90mm-en a 45/1.8-el szemben nem alternatíva az LX8 a f2.8 1" szenzorral. Ott már 3.5-4 EV az mft előnye... )"
bár az állítás első fele igaz, a második téves: 1 fé a szenzorok közti különbség, erre jön még rá 4/3 fé az obik miatt, az összesen 2 1/3. de nem is a fényerős portrét kell kiváltania, hanem inkább mindent alatta...
-
arn
félisten
válasz
andersen10 #48529 üzenetére
Jo obi, csak aranytalanul draga. En egyetertek rabi mikivel, amit ott leir. A masik, hogy lehet elteres az egyes dbok kozott. Nekem a nagylato az kiegeszites csak a normal latoszog melle, nem volt akkora prioritasa, hogy anyagilag megerje megtartani.
Ha sokat hasznalod, akkor bevalhat.
-
scarabaeus
őstag
válasz
Nekem volt, 8 hónapon keresztül. Eleve ekv. 24 mm-rel akartam kezdeni a m4/3-ot is, de eleinte nem lehetett még kapni a 12-35-öt, aztán meg az égben maradt az ára, végül megvettem a 12-es fixet, és onnantól kezdve az lett az alapobjektív a GX1-en. Nekem nem volt vele gondom, azt hozta, amit láttam a tesztekben is. Aztán megjelent a GM1, ment a GX1 is, ment a 12/2 is, de nem azért, mintha nem lettem volna elégedett valamelyikükkel is, de a GM1 kit elvarázsolt, igaz, hogy kompaktosabb a kezelése, se vakupapucs, se tekerő, 12 mm-en se f/2, dehát mivel azt a látószöget általában tájra, városképre használtam korábban is, a fényerejét nem használtam ki, rekeszeltem a 12/2-t is. A 12-esre visszatérve: csodálkoztam is mások véleményén, én nem rossz szájízzel gondolok vissza arra a 8 hónapra, az volt az alap, a 20-as, 45-ös és halszem szituációfüggően került a helyére, majd ment is vissza rá a 12-es.
-
lenan
aktív tag
válasz
én nagyon szerettem, szép képe van, gyors, csendes, masszív mint egy fémtömb. és öröm kézbe venni - kár hogy a fekete extra feláras (ha van még egyáltalán)
-
válasz
ha tényleg 24-90 lesz az új pana lx-8, és tényleg ugyanazt a 20 mp-es sony 1"-os lapkát kapja, én lehet, hogy megvárnám. az is 24 mm / f2,0 elvileg, de lesz még mellé feltehetően 4k videó, evf, kutyafüle.
-
Dolphin
tag
válasz
Én 1 hétig használtam, saját még nem volt. Azalatt a hét alatt (javarészt városban voltam, tehát épületek fotózása) nekem alig akart lejönni a vázamról, pedig mellette volt a 20-45-60 sor, plusz pár manuál obi... elég éles, és a 12mm nagyon sokat dob a 14-hez képest. Nálam legalábbis...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- Xiaomi Redmi Note 11 64Gb Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged