- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen GPS-t vegyek?
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
INTELligent
senior tag
Sziasztok!
Van esetleg otletetek arra, hogy miert lehet, hogy a Pana G85+35-100 2.8 II ~1/160s koruli zaridovel es vakuval eleg sok eletlen kepet produkal, mintha a vaku nem lenne kepes kimereviteni a kepet. Mind a vaz, mind pedig a szenzorstabi be van kapcsolva - ugyanez a kombo nappal siman tudott eles kepeket hozni meg ugy is, hogy evezosversenyt fotoztam.
-
-
Throme
veterán
válasz
Grillo #103695 üzenetére
Sajnos gyorsan mozgó, kis termetű madaraknál bele kell húzni az 1/3200s-ba és ugye ez f6,7 esetében nem tud kevés iso-val megtörténni.
300mm f4 lencsét nem veszek, a 40-150 f4, vagy f2.8 meg rövid ezekhez a madarakhoz.
Tudom, akkor engedjem el a témátA procap.low az mecha zárral dolgozik, de ott egy kisebb madár kb 2 képen látható, elrugaszkodik és a farktollai, ahogy kirepül a képből
. Ide kell a procap.high, ami elég gyors, emiatt e-shutter.
#103696 yle_greg
Ez más egy kicsit.
Ott e-shutter használatakor kisebb/rövidebb a záridővel, mint a led frekvenciája, sávokban világos a hely, ahol a célpont található.
Nekem is volt ilyen szívás, mikor síelni tanult a lányom és a pályán már ledes lámpákkal csináltak fényt.
Hogy ne mozduljon be kellett a rövidebb záridő, és a képen sávokban volt bevilágítva a terep... -
-
Grillo
őstag
válasz
Throme #103694 üzenetére
Szerintem e-shutter. A GX8-cal kapcsolatban ijesztegettek, hogy húha, nagyon zavaró lesz, de soha nem tapasztaltam ilyen sok év alatt (főleg kültéren fotózok). Aztán múltkor kellett képeket lőni gyerek színházi előadásán, és hogy ne legyen zavaró hang, elektromos zárra állítottam a gépet. És meg is kaptam a csíkos eredményt, bár szerencsére csak pár képnél. Mondjuk ez az iso 5000 durva elsőre nekem m4/3on, bár mostanság az AI már szépen kisimítja a ráncokat...
-
Throme
veterán
válasz
forceberg #103672 üzenetére
Régebben beszélgettünk a csíkozódásról.
Most mintha én is felfedezni vélem au em5 mk3-on, de ez kicsit extrémnek nevezhető beállítás esetén jön elő.
Szoktam használni a pro-capture-t és itt egy kép, nem tudom mennyire látszódik, ami kissé csíkos.
iso5000, 1/4000s, procapH ami ha jól tudom e-shutter .
Lehet ez az e-shutter-nek köszönhető...(nyers kép a képnézegetőből, képernyő kép mentéssel)
-
benobi2
csendes tag
Köszi az ötleteket! Kártyaolvasóban tesztelve is kétszeres a sebességkülönbség kb. Adapterrel még tovább romlik a helyzet. Legalább ezt is megtudtam.
-
benobi2
csendes tag
Sziasztok! Két különböző kártya van a gépemben (E-M1 II) és az a tapasztalatom, a Sandisk 64G SDXC kártyára kb fele olyan lassan írja ki a képeket a gép, mint a Kingston 32G SDHC-re. A Sandisk adapterezett mikro SD. Ez így normális? Melyik a gyorsabb kártya elméletben? Lövök egy 5-6 képes sorozatot sportnál és érzésre fél perc, mire látom az eredményt. Mert persze a nagyobbik, lassabbat erőltetem fő mentési kártyának.
-
gyapo11
őstag
válasz
MrChris #103683 üzenetére
Találtam egy mondatot: "Ha beépített képstabilizátorral rendelkező Panasonic objektívet tesz a GX7-re, a fényképezőgép automatikusan kiválasztja az objektív képstabilizátorát." Vagyis letiltja az IBIS-t. Kérdés hogy nem Panasonic gyártmányú stabis obival mit csinál. Végülis mindegy, valamelyik működik, de a kettő együtt nem.
-
gyapo11
őstag
Van a gx7 szenzorstabilizátorral. Mi történik ha egy stabis objektívvel találkozik? Mivel nekem nincs ilyen, ezért nem tudom tesztelni. Növekszik a mozgással szembeni tűrőképesség? Mindegyik obival tud működni egyszerre a két stabilizátor? Ha nem, akkor van lista a két csoport obiról valahol?
-
MrChris
nagyúr
válasz
gyapo11 #103679 üzenetére
GX80 és Laowa 7.5-nél nekem is gond volt az a fél mm amit nem lehetett beállítani, számított, emiatt nem is használtam. G9-ben és aszem GX9-ben már van tized mm beosztás.
G9-en próbálkoztam tükrössel 5 vagy 600mm-es, beállítottam a gyutávot és semmilyen stabi csattogás nincs. De ezt ki lehet próbálni bármelyik stabis vázzal. Felteszel egy adaptert és beállítod 600mm-re, tartod a vázat és aktiválod a stabit (félig lenyomod az expó gombot), mert a váznak amúgy mindegy milyen a manuál obi, a beállított érték szerint mozgatja a szenzort. A stabi G9 szinte néma, emlékeim szerint GX80-nál jól hallható ahogy dolgozik, esetleg kipróbálhatod, hogy nagy gyutávon csattog e. -
gyapo11
őstag
válasz
Lassú Víz #103678 üzenetére
Szerintem se elektronikus obi volt, valószínűleg beállította, mert bekapcsoláskor egyből kérdezi a gép. Nem tudom melyik Olympus van neki, és hogy azon milyen értékeket lehet beállítani, nálam pl. a gx7-en a 7.5 mm-t nem tudom beállítani, a halszem obihoz csak 8-at. Fölfelé nem néztem meddig lehet.
-
gyapo11
őstag
A stabi lötyögéssel kapcsolatban. Van-e arra adat, hogy hosszú gyújtótávú obival van-e valami megkötés. Egyik ismerősöm föltett az Olyra egy 500 mm tükrös obit, és kézben tartva belenézett, azt mondja csattogott a stabi a széltől szélig mozgatástól. Ez nem árt neki? Kiköthetné a gyártó, hogy x mm fölött állvány és stabi kikapcsolva, vagy ha lenne ilyen a fw-ben akkor korlátozva 50 %-ra, hogy ne tudja elérni az ütközést de az apró rezgéseket az állványon kiszedje.
-
gyapo11
őstag
válasz
HollyBoni #103675 üzenetére
Én is így vagyok vele, még mielőtt itt szóba került volna. Nyakba akasztva is ütődik valamennyire, nem feltétlenül sziklafalba, korlátba, de pl. a testemhez, vagy akár kézben tartva futhatok is, leteszem egy kemény felületre. A hátizsák meg nagyjából együtt mozog a testemmel, az egy 70 kg-os tehetetlen tömeg, a hirtelen mozgásokat tompítja. Szóval mindenki vigyen magával mindenhova gépet, ne bohóckodjunk telefonnal, az nem fényképezés. Még azon is gondolkodtam, hogy egy akkora fotós táska hogy férne el a hátizsákban, amiben benne van a teleobi is. Vagy szerzek egy puha obi tokot és abban külön.
-
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11 #103674 üzenetére
Nem hiszem hogy a gyaloglástól és országúti bringázástól bármi baja lenne a gépnek vagy az obinak. Azért elég sokan hurcolásszák magukkal mindenfelé a gépüket.
Lassan 1,5 éve van nálam a GX9, azóta jó párszor elvittem montizni, meg volt hogy be is ütöttem övtáskával. Semmi baja, és nem mai csirke (expo 35000 körül van).
Pl. nézek egy srácot aki Alaszkából Argentinába teker már vagy egy éve, főleg terepen. A bicón visz egy Sony FF gépet, drónt, meg laptop-ot. Szerintem 1 hónap alatt többet teker mint én egy évben.
Nyilván bármikor beüthet a baj, nem mondom hogy vigye mindenki a gépét montizni, de szerintem ennyire félteni túlzás. -
asdf_
veterán
válasz
HollyBoni #103659 üzenetére
Elég éles, sokkal jobb mint a régebbi kitobik, de nagyon sok képnek olyan gagyi "kitobis" kinézete van. Igazából pontosan nem is tudom megfogalmazni mi a bajom a képével, csak annyit látok hogy sokszor itthon hagyom és mást viszek, mert a vele készült képek nem tetszenek.
Esetleg az a bajod, hogy minden éles, sehol egy gramm elmosás? "Kicsi" szenzor, nagy F, ezzel jár
.
-
HollyBoni
veterán
válasz
csacsi77 #103667 üzenetére
Nem fogok tudni. Nem rossz obi, főleg ahhoz képest mennyibe kerül és mekkora.
De sokszor annyira nem tetszik a képe, hogy kb. elveszik az értelme hogy egyáltalán dedikált fényképezőt viszek, legalábbis számomra. Szinte mindig itthon marad ez az obi.
Nyilván mikor olyan kör van ahol csak a lejtőzésen van a fókusz, akkor itthon marad a gép, de lightosabb túráknál örülök ha nálam van.
Több mint egy éve rázkódik nálam a GX9, semminek semmi baja nem lett eddig. Az övtáska tud picit külön mozogni, és nagyon sok mindent megszűr (szerintem).Van aki FF-et visz magával, na azt már nem vállalnám be a jelenlegi pénztárcámmal.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
gyapo11 #103666 üzenetére
Ezen én is nem keveset agyaltam. :-)
Volt (van) GX7 -em, ez után vettem a GX9 -et, és nagyon meglepődtem, hogy a GX9 belseje "lötyög". A szenzor stabi rugós felfüggesztése sokkal lazább mint a GX7 -é. Ha az ember jól megrázza, mindkét gépvázon érzi a szenzor blokk mozgását, de az a GX9 belső falának sokkal hamarabb nekicsattan, mint a GX7 -nél.
Persze normális ember nem játszik rumbatököt a gépvázzal, de nekem azért nagyon fura, hogy nem csináltak valami értelmes automata rögzítést, akár valami olyat mint a vinyókban, ahol a mágnes egyből leparkoltatja a fejet, ahogy elmegy az áram.
Én többek közt ezért is vettem egy GM1 -et, mert abban nem lötyög semmi, nem kell félnem bicajozás közben, hogy a traktornyomon, vagy a választási utak hirtelen aszfaltján kialakult kátyúkon nem csak a fogtömésem esik ki, hanem a szenzor blokk megszülető alienként kifúrja magát a hátsó LCD-n. :-)
Én ilyenkor fixet fiszek, Laowa 7.5 könnyű, talán jobban bírja a rázkódást, a Mitakon 25 meg zsírral kent menetekkel összetekert fém és üveg, nincs benne semmi mozgó alkatrész.
Mechanikailag két külön világ szerintem a kettő, mármint a szenzor blokk és az AF/zoom. A szenzor blokk mivel konkrétan lötyög, a durvább rázkódásnál, rántásnál először "hátra" csapódik, majd előre, ha hirtelen rántást és leállást feltételezünk. Ez a csapódás biztosan nem jó. Ha viszont csak kisebb remegésről beszélünk, akkor a rugók miatt lebegve nem ér hozzá semmihez, így nulla a károsodás mértéke. (Leszámítva a rugók használódását, de szerintem ez csak elméleti dolog, gyakorlatilag szerintem nem mérhető az élettartam rövidülésük.)
Az AF és/vagy zoom obik belseje viszont nagyon-nagyon finom mechanika, amit nem csak egy nagyobb rökkenés, rántás tud eldeformálni, például egy nagyobb tömeg okozta tehetetlenség egy huppanásnál képes egy finom fogasléc fokait eldeformálni. Hanem a folyamatos kis remegés is kárt tud benne tenni, mert az folyamatosan gyötri az érintkező, alakkal kötő részeket. Ezért fontos, hogy például a hátizsákban hogyan fekszik vagy áll az obi, talpon, vagy fejjel lefele, mert nem mindegy, hogy egy huppanásnál melyik része nehezedik melyikre. Én ha tehetem, az obikat fektetve viszem, szerintem így a legellenállóbbak a rázkódással szemben. Ha nem, akkor pedig talpon, hogy felfele nézzenek, mert a tubus általában könnyebb, mint a géphez csatlakozó rész.
Mindennapos hordásra szerintem a GX7 jó, mert abban alig lötyög a szenzor, ebben a tekintetben szerintem megbízhatóbb, strapább a GX9 -nél. Hozzá egy nem érzékeny, és a hordozhatóság miatt kicsi obi kéne. A Pana 12-32 palacsinta belsejében minden olyan könnyű hogy ott szerintem nem tud kialakulni akkora tehetetlenség, ami gondot okozna a mechanikában.
Mindennapos hordásra a GX7 + 12-32 szerintem egy teljesen jó párosítás minden szempontból.
-
gyapo11
őstag
válasz
yle_greg #103664 üzenetére
kar lenne ha a tatyoban halna meg
A stabira gondolsz vagy az af-re? Gondolkodok én is EDC gépnek a hátizsákba (gyaloglás városban és bicikli országúton) a gx7-en, de abban a szenzor tud lötyögni, az obi csak af-es. Most Samsungot hordok, annál csak az obi stabis, de van hozzá csak af-es obim is, a vázban a szenzor fix. Fix obit nem akarok, nem mindig működik a lábzoom. Melyik a jobb választás?
-
HollyBoni
veterán
válasz
yle_greg #103664 üzenetére
Terep, néha ugrálás is. Övtáskában viszem a gépet. Zoom obiból csak a 12-32 van, de megy apróra.
Eddig vagy a Laowa 7.5-öt vittem, vagy a Pana 20-ast, vagy mindkettőt. Szeretek fix obikkal fotózni, de erre a célra sokkal jobban bejön a zoom. Semmiképp nem szeretnék másik manuál fixet sem, ha esetleg másokat fotózok. Sokat nyomtam így régen, de túl kényelmes az AF.
A 14-140-nel a méretem a baj, és szerintem totál felesleges a tele vége. Próbáltam már pár tele obit, de saját sosem volt, mert nem éreztem hogy nekem kéne. 45-50mm MFT-n bőven elég. A 12-32-nél éreztem csak hogy egy picikét lehetne hosszabb néha.A rázkódástól én is féltem az elején. Most már nem érdekel annyira. Csak fotózni kb. alig járok el. Természetfotózni szeretek a legjobban, de gyalogtúrázni soha nem fogok.
Nyilván nincs végtelen pénzem (még sok sem), de ha bringázni nem viszem a gépet, kb. porosodik a polcon.
Igazából egy nagyon szerencsétlen eséssel ígyis úgyis több százezres kárt tudok csinálni a bringában. -
yle_greg
aktív tag
válasz
HollyBoni #103662 üzenetére
Az Oly zoom a masik iranyba csavaradik, ha felvaltva hasznalsz Pana es Oly zoomot, lehet, hogy agyfaszt kapsz ettol. En azt kaptam. :-)
Bicikli orszagut, vagy terep? Ez nem mindegy a razkodas mennyisege miatt. Ha sokat razkodsz, akkor inkabb fixeket vigyel, kar lenne ha a tatyoban halna meg egy 12-35/f2.8.
Van 12-32, 12-35 es 14-140 -em is. A 12-32 a palacsinta gep-zsebrevagos szettem, a 12-35 amikor tenyleg keszulok fotozni, a 14-140 pedig az univerzalis, mindenre jo szett.
Ha biciklizesnel leginkabb tajat fotozol, akkor akar egy AF nelkuli fix is jo lehet, az nem tud elromlani es filleres tetel. Ha kell a zoom, akkor egy 14-140 szerintem jobb mint egy 12-60.
En a razkodas mennyisege alapjan dontenek elso sorban, utana a latoszog, es csak utana a fenyero szerint.
-
HollyBoni
veterán
Na, így még nehezebb a döntés. Úgy látom MPB-n egy áron megy az első generációs Pana 12-35 meg az Oly 12-45, itthon nem tudom mi a helyzet, szerintem hasonló.
+10mm és -50g, vagy f2.8 (meg dual IS?). Passz...
A szalagkábel mennyi volt, egyszerűen beszerezhető?
-
HollyBoni
veterán
Kéne egy normális alapzoom GX9-re. Kb. fél éve van egy 12-32. Tök jó a miniatűr mérete, de nem vagyok vele kibékülve. Leginkább a képminőséggel van bajom. Elég éles, sokkal jobb mint a régebbi kitobik, de nagyon sok képnek olyan gagyi "kitobis" kinézete van. Igazából pontosan nem is tudom megfogalmazni mi a bajom a képével, csak annyit látok hogy sokszor itthon hagyom és mást viszek, mert a vele készült képek nem tetszenek. Az sem lenne rossz ha a tele vége picit hosszabb lenne.
Amiket néztem: Pana 12-60 f3.5-f.5.6, Pana Leica 12-60, Pana 12-35 f2.8, Oly 12-40 f2.8 és 12-45 f4.Az olcsóbb Pana 12-60-tól egy picit félek, hogy ugyanaz lenne a bajom mint a 12-32-vel képminőség terén. A Pana Leica 12-60 elég pofás, viszont szerintem túl nagy, úgy érzem sokszor itthon maradna. A Pana 12-35-nek picit rövid a tele vége, elég keveset látok használtan, és lehet hülyeség de kicsit félek drága Pana obit venni, sokat olvastam szalagkábel hibákról. Méretben elég jó viszont.
Az Oly 12-40 és 12-45 tetszik a legjobban. 12-40-ből sok van használtan, tök jó a fényerő, viszont szerintem ez is túl nagy és nehéz lenne.
Szerintem a legjobb a 12-45 lenne. Méretben jó, úgy olvastam képminőségben is, a fényerő picit visszatart, de hát valamit valamiért.Igazából bicózáskor használom a gépet legtöbbször, és még azt is megérzem ha éppen a Laowa 7.5mm van fent, nem a Pana 20mm 1.7. Ezért lenne mindenképp fontos a súly és méret. Persze mindegyik felsorolt obi jóval nehezebb és nagyobb, de egy normális zoom obival szerintem jobban boldogulnék.
Szerintetek? -
MrChris
nagyúr
válasz
Throme #103657 üzenetére
Természetesen abból is vannak különböző erősségű (minőségű) fajták. Pl nekem van egy kínai üzletben vett ami elég gyenge, ezzel ideiglenesen szoktam munkadarabot rögzíteni, van egy tekercs 3M ami meg nagyon megfogja. Mindegyik előnye, hogy nem cseszteti a felületeket és a ragasztójuk valamivel (denszesz, aceton, észter, nitro...) eltávolíthatók.
-
Throme
veterán
Urak! Köszönöm! itthon van kétoldalú, első körben lehet kipróbálom azzal, aztán meglátjuk.
Eladni én se fogom a gépet, megy ameddig bírja, szóval ha nincs más, akkor valami komolyabbal próbálkozom...
-
-
MrChris
nagyúr
válasz
Throme #103651 üzenetére
Kétoldalas fóliával ragasztják gyárilag. Hasonlót lehet kapni papírboltokban is. Akár több darabból is összerakhatod a domború felületet. Ha megnyúlt a szilikon azzal van inkább probléma, mert felesleg alakult ki.
Pillanatragasztó nem jó, legtöbb anyagot idővel tönkreteszi, megeszi, befolyhat, a célra is alkalmatlan mert nem rugalmas, annál még a palmatex kontakt is jobb. -
gyapo11
őstag
válasz
Throme #103651 üzenetére
Egy offtopic gépen (Samsung) ugyanez a helyzet. Szerintem a gumi az egy lágyított műanyag vagy szilikongumi, és a lágyító szép lassan kiszivárog belőle, ehhez pedig nem ragad semmi. Ezért azt találtam ki, hogy alaposan letisztítom a fémet, és öntapadós bicikli gumiragasztó foltot szabok be a helyre, ide elég kis darab kell. Ha nagyobb a borítás, akkor is lehet próbálkozni a tisztítás+öntapadós valamivel, esetleg kétoldalas ragasztó de az növeli a vastagságot. Van a dekoros boltokban vékony habosított lap, kb. 2 mm vastag, arra szerintem tapadnak a ragasztók, nem tudom oldják-e az oldószeresek, ha igen, akkor vizes bázisú ragasztóval, de a dekoros boltban biztos tudnak ajánlani hozzá ragasztót.
-
Throme
veterán
Milyen ragasztó ajánlott a gumiborítás visszaragasztásához?
A hüvelykujji támasztásnál a gumi ragasztás elengedett.
Gondolom a drasztikus, pillanatragasztós megoldást kerülni kéne.kösz!
-
jaanoo89
aktív tag
first-ever-reliable-info-about-the-om-digital-business-sales-are-growing-annual-deficit-is-shrinking-but-company-is-still-in-the-red
Nem szépek a számok, de az meglepő, hogy nőtt a bevétel, tehát nőttek az eladások. -
Throme
veterán
Makrót megoldottam nisi (asszem ez a márka) előtét lencsével (+ 2 adapter gyűrű, hogy bármelyik obira felmenjen). Szerintem korrekt a minősége.
Biztos fasza az oly 60mm makró, de így 12-300mm-ig le vagyok fedve makróval.
Már az oly 60-as ára is elszállt. Elengedtem, ahogy a többi obit és vázat is. -
Grillo
őstag
Pana vonalon a G9 mellé van egy 14-140 és egy 100-300 obim, ezzel kb lefedem a dolgokat, bár én amúgy is ritkábban használom a széles látó oldalát. A 60-as oly macrora nekem is fáj a fogam, van egy 40-es TTartisan macro üvegem, de az MF, bár jó éles, és nem macroként használva is jó.
Most van még pár obi mindenféle okokból (14-43, 45-150, 8, 25, 12-60), de a fenti kettőt használom az idő 95 százalékában. -
Alg
veterán
válasz
forceberg #103645 üzenetére
Ha nagyonnagylátó kell meglövöm telefonnal (iphone15), vagy eretnek módon akár goproval
inkább a zoom hiányzik nagyon meg a 20/45 bokeh-ja. Meg volt nálam egy Oly 60as makro teddpróbára anno, arra azóta csorgatom a nyálam de nem tudom megmondani mire használnám
Így 40hez közeledve vénségemre lassítom a túrákat, teljesítmény helyett az élményre fókuszálok, lenne idő többet fotózgatni.
-
Alg
veterán
Köszönöm!
Akkor első körben próbálok lőni egy mk2 14-150et és elpasszolni a Pana 12-60at...Aztán meglátom mire jutok váz ügyben, talán egy új M10 vagy használt M1/M5 belefér ha tart a lelkesedés.
-
hotkar
senior tag
Szia!
1 szavazatot adnék a 14-150-re. 8 éve vettem használtan még az I. sorozatút. Kicsit gyerekjáték kinézete van, de könnyű, viszonylag kompakt, és a képminőség is rendben van. Városi turista vagyok, szinte mindenhová azt viszem. Néha mellédobom a Pana 20/1.7-et, vagy ha nagyon sok beltéri fotó várható, akkor az Oly 12-40/2.8-ast.
-
Alg
veterán
Sziasztok,
Az utóbbi években kicsit pihentettem a dedikált fotós gépet, de most olyan helyeken járok ahova kissé kevésnek tűnik a telefon kamerája, jó lenne többet kihozni pár képből.
Utazós szett lenne, hosszú hátizsákos, akár vadkempinges túrákra, szóval jó ha kicsi, könnyű.
Jelenleg a régi Oly PM2 van meg pár alap obi (Pana 20, Oly 45, meg az olcsóbbik 12-60).Kb. az obik nekem megfelelnek, igazából túrázósnak a 12-60 van fent fixen... viszont jó lenne valamivel hosszabb.
Ha azt mondjuk hogy van "elég" keret egy fejlesztésre, szerintetek mi lenne a legjobb megoldás? Hobbiról van szó, évi párszáz expo menne csak bele, és pár tucat kép lenne "rendesen" megcsinálva, a többire, napi bohóckodásra marad a telefon, szóval nem a pro kategóriát célzom nyilván.Él még ez az ága a MILC-eknek, vagy elment mind a nagy, (fél)profi, DSLR-kiváltó irányba?
Csak vegyek egy 14-150-et a meglévő vázra és el van intézve? Látom van 12-200 is "horror" drágán, gondolom nagy/nehéz is.
Új váz?
Ha esetleg időjárásálló lenne a szett, az nagy plusz. -
Bobby G.
senior tag
válasz
MrChris #103637 üzenetére
Értem-értem....
Igazából csak azért írtam a képzajt, mert csak abba tudok belekötni.Meg talán az AF a gyors témáknál (pl. kutyák). De csak 10 év körül mozog már, gondoltam frissítek (mondjuk az E-M1-el pont nem, cserébe jobb az AF elvileg). Próbálom összehasonlítani, hogy adnak-e annyival többet, hogy érdemes legyen váltani. (Képzajban ezek szerint nem.)
-
Bobby G.
senior tag
Ránézek, köszönöm!
Nem nagyon szoktam már RAW-ban fotózni, de valószínűleg újra belevágok.
Annó az E1-el csak abban fotóztam, sok szoftvert próbáltam ki, melyik-mire jó.
Aztán a D2X-nél már annyira nem volt kedven bűvészkedni, nem is tetszettek a színei, bármit csináltam vele.
Meglátjuk! -
MrChris
nagyúr
-
Bobby G.
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék gépcsere döntésben.
Szeretett OM-D E-M10-emet szeretném cserélni egy frissebb, jobb konstrukcióra. Mivel nem fotózom már napi szinten, elvagyok vele, és számomra a képminősége is rendben van. Egyedül a képzajjal nem vagyok kibékülve. Nem most kezdtem az Olympus gépek használatát (még a prizmás E-10-el kezdtem, aztán volt jónéhány modell), így kb. tudom, hogy ezzel együtt kell éljek, de hátha javult már valami e téren.
Sajnos anyagilag nem tudok sokat rászánni, így két modell van, ami szembejött velem, mint cserelehetőség, mindkettő kevés expo-számmal és szép állapotban:
-E-M1
-E-M10 Mark IIIAz E-M1-ben vonz a kialakítás, a váz minősége, és a gyors fókusz, de kb. annyi idős, mint az E-M10-em.
A Mark III frissebb, újabb képfeldolgozó rendszerrel, de lassabb autofókusszal.
Tudom, hogy mindkettő már öregecske modell, de mit tudnátok felhozni pro és kontra egyik vagy másik modell mellett, illetve ellen? Vagy ezekre nem is érdemes váltanom, mert nem lesz érezhető a minőségkülönbség?
Amúgy családi kirándulásokat, a kutyáimat, virágokat, meg céges csapatépítőket szoktam fotózni.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
aginor
veterán
válasz
robi212 #103624 üzenetére
Egyelőre elengedtem, mert nem találtam megfelelőt. Ez mondjuk pont jó lenne (a "kalapos" teteje ugyan nem ideális, de annyi baj legyen), viszont sajna kifutott, nem találtam sehol eladó példányt.
jjeahh:
"fémvázas hálós hátú, mint az Osprey Syncro?" - ilyet keresnék én is. Jelenleg egy 12l-es syncro-val mászkálok nyáron túrázni ha nem akarok fotós cuccot vinni magammal.
Felmerült bennem az is, hogy veszek belőle egy nagyobbat, és abba teszek majd valami insetret. Ez sem ideális megoldás, de alapvetően nem kíván több kompromisszumot tőlem, mint a dedikált fotóstáskák, miközben fele annyiba kerül. -
robi212
tag
válasz
aginor #103553 üzenetére
Bár már közel 1 hónapos a kérdésed, és azóta biztos megoldódott, de a Manfrotto-nak volt egy kifejezetten túrázós hátizsákja.
-
Throme
veterán
válasz
jaanoo89 #103620 üzenetére
.. akkoriban 2 elv volt a stabira, egyik a pentax féle szenzor mozgatásos és a többi nagy gyártó féle obis stabi.
Előbbinél annyi volt az előny, hogy nem kellett kifizetni minden obinál (vagy legalább is a zoom-osoknál) a stabit és stabis a fix obi is.
Hátrány, hogy a keresőben nem volt érezhető a stabi működése és nehezebb volt komponálni pl egy teleobival.
A másik rendszer esetében pont fordítva voltak az előnyök/hátrányok.Szeretem a tükrösöket, de ma már a milc van a kezemben.
Egyedül szenzorban érzem a hátrányt a 24Mpx-eles aps-c-vel szemben, persze gyengébb fényviszonyok esetén. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
aginor #103617 üzenetére
"Az én meglátásom szerint ma már nem érdemes tükrös gépet venni, de az elvárások különbözhetnek"
Én annyira Milc hívő vagyok, hogy 2011-ben, amikor még nem volt megfelelő EVF-el rendelkező Milc a piacon is ezzel kezdtem, mint új belépő. A napokban kíváncsi voltam, mit tudnak a tükrösök és megnéztem a csúcs Pentax-ot, ami a vázba épített stabit arra tudja használni, hogy kövesse a csillagok mozgását. Kicsit vakartam a fejemet, hogy a többiek erre miért nem használják az IBIS-t? Kézből HI-RES mód is van vagy 5 éve ott. Szóval elvileg lemaradtak mindenben a tükrösök, aztán meg fene tudja. -
hdanesz
őstag
válasz
aginor #103617 üzenetére
Anno volt nekem minden, majdnem szó szerint.
Full frame, APS-C, mikro 4/3...mindegyikbe belekóstoltam. (Olympus, Canon, Fuji, Nikon, Panasonic...) Most nézegetem a régi képeimet, hogy melyik jön be leginkább...így pár év távlatából. De így is nehéz döntés.
Egyedül Sony gépem nem volt komolyabb, csak valami kompakt nagyon régen.
A DSLR-ről lemondtam, az tuti. A többit meg kiokoskodom. De nem akarom tovább offolni a topic-ot.
-
aginor
veterán
válasz
hdanesz #103616 üzenetére
Első körben szerintem azt kellene kitalálnod, hogy mekkora szenzorra van szükséged. Ha azt már tudod, akkor jöhet a márkapreferencia, ha az nincs, akkor a használt piac állapota, kínálata, stb.
Az én meglátásom szerint ma már nem érdemes tükrös gépet venni, de az elvárások különbözhetnek, emiatt ez sem egyetemes igazság, inkább csak az én meglátásom. -
hdanesz
őstag
válasz
aginor #103615 üzenetére
Az a bibi, hogy sok gép a puttyonyban van mint lehetséges befutó. Évek után visszatérve a fotózáshoz nem szeretnék első körben nagyobb összeget elkölteni, mert ha 1-2-3 hónap után lelohad a lelkesedés...akkor nem leszek boldog.
Olyan spektrumot bejártam már a kinézett gépek terén, hogy ihajjjj. Új, kisebb MILC gép kitobival....egészen a régebbi DLSR valami 50mm obival és csók. Aztán a DSLR-t kezdtem elvetni...nagy, nehéz és a mai MILC-ek közt már akad amelyik eléri a hasonló minőséget.
Lehet rá kellene pihennem egy kicsit, mert kezdek besokallni. Sokat nézegetem a hirdetéseket és próbálom belőni melyik gép+obi lenne a megfelelő választás. Vagy magam sem tudom mit szeretnék, de ez már másik probléma...másik topic.
-
aginor
veterán
válasz
hdanesz #103614 üzenetére
A fenti beszélgetéshez kapcsolódva, szerintem +40k-t megér egy M1mk2 az M5mk3-höz viszonyítva.
A különbségeket ne mindig a leírt paraméterekben keresd, mert a váz kialakítása, minősége, a szigetelés szintje, a mechanika tervezett élettartalma nincs sehol számszerűsítve, viszont részben erre megy el az árkülömbözet egy jelentős része.
Ha szeretnéd, akkor egy M1mk3-at Pesten megtapizhatsz, akár 12-40-el együtt is. -
hdanesz
őstag
válasz
Tin_Shield #103613 üzenetére
Megnéztem, az E-M1-et eléggé felturbózták pár firmware update-el. Pl. került bele focus stacking, focus bracketing, silent mode, live composite...meg még sok minden.
Árban szemmel látható különbség van köztük, ezért gondolkoztam el, hogy mi lehet az oka. És mivel jár úgymond jobban az ember fia.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
hdanesz #103612 üzenetére
Sok a hasonló paraméter, de azért különbségek is vannak. Az EM1 a kezdetektől fogva tud PDAF-et. Akkoriban ez még kuriózumként volt a MILC-ek között, és nem is annyira a videós képességek miatt került bele, hanem a 4/3-os objektívek használhatósága miatt. Az EM5 csak a mk3-ban kapta meg ezt. Az EM5mk2 inkább szoftveres fícsörökben lépi le az öregebb nagytesót. És persze a nagyfelbontású üzemmóddal, ami ha korlátozottan is, de azért használható.
-
hdanesz
őstag
Jól gondolom, hogy az E-M1 Mark I és az E-M5 Mark II technikailag kb. ugyanaz? Más a kialakításuk az oké, dönthető vs. kihajtható LCD... Az E-M5 Mark II viszont drágábban cserél gazdát mint az E-M1 Mark I. Ez annak lenne köszönhető, hogy kb. másfél évvel idősebb modell?
-
LiquidStep
csendes tag
válasz
Throme #103608 üzenetére
Igen, okos dolog volt visszahozni a programozható gombokat. Meg külsőre E-m5 mkIII, belsőre pedig teljesen E-m1 mkIII, nem csak egy-két cuccot hoztak le. Sőt a stabi egy picivel jobb is. Ami fura tud lenni, az az Om System felirat.
Olynál az fw frissítések inkább hibajavítások voltak. Az új tulaj már nem fog a régi gépekhez hozzányúlni, de az is lehet, hogy nem is nyúlhat hozzájuk.Sztem S módban is a helyes expo-t kéne mutatnia. Nagyon ritkán használom azt a módot.
Jpeg vagy Raw? -
Throme
veterán
Nekem is lenne egy kérdésem.
S módban van valamilyen beállítás, hogy az expo-nak megfelelő végeredményt mutassa a kereső/hátsó LCD, mint pl M módban, vagy A módban.
Egyedül a villogó F szám ad visszajelzést, hogy valami nem lesz olyan, mint amit látok a evf-ben/lcd-n. Erre nem mindig figyelek sajnos, ha gyorsan kell lekapni valami témát.(legutóbb pár madarat akartam lefotózni és az előző napi beállításokkal ezt meg is tettem.... full alexpo-s képeket kaptam, amiket javítani sem érdemes
)
thx
-
Throme
veterán
válasz
LiquidStep #103602 üzenetére
Om-5-ben számomra a programozható gombokra kirakható beállításokat (A, S módok) irigylem.
Em10 mk2 tudja, em5-mk3 nem ..wtf?! és ezen nagyon könynen lehetett volna módosítania a gyártónak (oly) egy fw frissítéssel, de nyilván nem teszi meg ezt az új (jip). -
Throme
veterán
-
Throme
veterán
válasz
hdanesz #103604 üzenetére
"ugyanolyan árban tudnám megvenni mindkettőt"
em1 mk2 és em5 mk3?
Mert akkor em1 mk2 egyértelműen.#103602LiquidStep
Ezzel engem is beparáztattak és emiatt hordom nyakpánttal.
Különben menne rá az állványmenetbe csatlakoztatható vállpánt.
Igaz az a kiszakadás a szíjra rögzíthető, gyorskioldású de merev - nemtom a nevét - tartóra vonatkozott, ahol a gép derékszögben van csatlakoztatva és köszönhetően a merev fefüggesztésnek jobban hatnak rá a dinamikus erőhatások. Vállpánt azért csillapít, igaz itt meg szimplán húzőerő hat a menetre.
Nem tudom...
Mindenesetre nem csak a vázat kockáztatja ilyenkor az ember, hanem a rajta lévő obit is....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Wise (ex-TransferWise)
- Bundle topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Futás, futópályák
- Energiaital topic
- Milyen alaplapot vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest