Hirdetés
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- OnePlus 15 - van plusz energia
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- Fotók, videók mobillal
- CES 2026: Android és iOS kompatibilis nyomkövetőt hozott az Anker Eufy
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
-
Mobilarena
Pár mondatban a Lenovo ThinkPad sorozatú laptopjainak a jótállásáról:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
Persze, TP vonalon ezekkel kapod pl. a Type-C-t is, ami jelentős költségnövelő tényező lehet táp/dokkoló oldalról.
Maga a type C megvan már az előző, **70-es szériánál is, de gondolom, úgy érted, hogy a **80-as szériánál már nincsenek meg a régi fajta, alsó csatlakozós mechanikus dokkolók, amik még elérhetőek a **70-es szériánál.
Én ezért is bírom az X270-et, hogy még megvan a választási lehetőségem, hogy milyen dokkolóval szeretném használni.
-
Tim82
félisten
Amúgy ha bárkit érdekel, a RoboGuru-féle (az Összefoglalóban is linkelt) cikkben írt FPR szoftverrel Windows 11 alatt is működik az ujjlenyomat-felvétel, ujjlenyomat-olvasóval történő bekapcsolás és bejelentkezés beállítása - X220-on tesztelve.
Maga a cikkben lévő link már nem él, de a Wayback Machine segítségével könnyen meg lehet találni letölthetően a cuccot, mondjuk 2015-ös snapshot-ból.
-
Tim82
félisten
válasz
atesss
üzenetére
Német nyelvű összehasonlítás, de azért feltehetően elboldogulsz vele: [link]
Amúgy meg, se X270-nél, se X260-nál nincsen ugye dual channel, szóval valamennyire azért heréltnek mondható az IGP teljesítménye így (de ez nem videódekódolásnál - lejátszásnál - fog előjönni, hanem pl. játékteljesítménynél).
-
HSM
félisten
válasz
atesss
üzenetére
Leginkább a dekóderek fejlődtek, ez elég hasznos a nem túl acélos két mag mellett, főleg, ha valami más is megy a háttérben. Az IGP "3D" tempója, vagy annak hiánya elvileg nem igazán változott. [link] Ami még előny lehet, hogy a CPU-rész is valamivel takarékosabb lett (részben innen a magasabb órajelek), így vélhetőleg némileg nagyobb fogyasztási keret maradhat az IGP-nek.
Ha az IGP tempója szempont, akkor szvsz valami újabb Ryzen (pl. Ryzen 5 PRO 4650U), vagy 11. generációs Intel (pl. Core i5-1135G7), ami már egész jó lehet valamire, nyilván ezek jóval többe is kerülnek.
Ami még megfontolandó CPU mérföldkő, az az Intel 8. generáció, mivel ott megduplázták a CPU magok számát, az szvsz erősen érződik a mindennapokban is. Mondom ezt az itthoni i7-6600U és i5-8250U viszonylatában, mindkettő T4x0s verzióban. Persze, TP vonalon ezekkel kapod pl. a Type-C-t is, ami jelentős költségnövelő tényező lehet táp/dokkoló oldalról.
-
-
totron
addikt
Mit vegyen a totron? G2 nem? T570 nem? Voltak kontra érvek rájuk, jöhetnének prok is, de akármelyik tipusra is ugyanúgy. 15" előnyben. T60 szintet nem remélek, T500-énak örülök, ha van. Ha nincs, akkor a legkevésbé szar érdekel, de csúcsmodellre nem tellik.
-
mahi1
csendes tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Legalább őszinték, azt kapjuk, amit ígérnek: UltraFire

De ez nem csak az UltraFire cellákra vonatkozik, az általam kibontott hamisított cellákon pont olyan számsor volt, mint a Panasonic cellákon. -
mahi1
csendes tag
válasz
thibeni
üzenetére
Ugyanígy jártam egy W520-as laptoppal, dettó ezzel a procival, a 90W-os töltő lekorlátozta. Mondjuk a W520-ban dedikált videokártya is volt. Akkumulátoros használat esetén egyébként sem lehet kihozni belőle a legnagyobb teljesítményt, akkor lekorlátoz.
A notebook boltos eladó 90W-os táppal postázta a laptopot és kellett hozzá vennem egy 135W-os töltőt, hogy rendesen működjön.
Viszont a 135W/170W-os töltők fejének kialakítása más, az nem biztos, hogy bele fog menni a T520-as töltő csatlakozódba, lehet, hogy ki kell herélned a töltő fejét, le kell vágnod belülről a 2 pöcköt:
-
mahi1
csendes tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Saját káromon tanultam. Kínából rendeltem az X230-hoz egy Original Panasonic 9 cellás akkut, amivel fél percet ment a lapotop, utána se kép-se hang. Azt gyanítottam a vezérlője szart be. Szétszedtem, hogy a cellákból csinálok powerbank-okat. Aztán kiderült hogy a cellák csak kb 10 grammosak voltak. Egyet szétszedtem, amiben csak 1 db nem újratölthető gombelem volt...
Itt vannak még hasonló finomságok, mikre képesek a gátlástalan hamisítók:
https://www.youtube.com/watch?v=JzzfzGJpUS8
Ilyen cellák töltése esetén garantált a lakástűz. -
thibeni
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy T520 laptop, amiben egy i7-2620m processzor volt. Sikerült szereznem bele egy i7-2760QM procit. Kicseréltem és azt tapasztaltam, hogy a rendszer sokkal lassabb, mint eddig. (Win10) Megnéztem a feladatkezelőben, hogy mi a helyzet, gondoltam valami háttérben futó alkalmazás fogja le a rendszert. Meglepődve tapasztaltam, hogy a processzor le van korlátozva 0.79 GHz-re. (Az előző CPU-val soha nem csinált ilyet a gép, mindig szépen tette a dolgát) Utánanéztem, hogy mi lehet a baj, láttam mások is belefutottak ilyesmibe, de az általam talált megoldások nagy része nekem nem működött. (Például, hogy a BIOS-ban kapcsoljam ki az intel SpeedStep-et)
Ami végül részleges megoldást nyújtott, hogy valahol találtam egy ThrottleStop nevű programot, ami feloldotta a korlátozást. A baj az, hogy egyrészt ezt minden egyes alkalommal el kell indítani amikor belépek a Windows-ba, különben marad a 0.79 GHz (Nem találtam olyan beállítási lehetőséget, hogy automatikusan induljon, de lehet csak én vagyok vak).
A másik baj az, hogy ezt a programot használva a processzor nem tudja elérni a 3.5 GHz turbo órajelet. Gyakorlatilag így 2.4 GHz-re korlátoz, ami valójában már egy sokkal élhetőbb dolog, mint a kezdeti 0.79, de lehetne jobb is.
Van olyan lehetőség a programban, hogy engedélyezze a turbo-t, de ha azt beállítom akkor megint lekorlátozza magát a processzor 0.79-re.
Találkoztatok már ilyesmivel, tudtok a problémára valami jobb megoldást, mint amit csináltam?
-
Bizsu1st
aktív tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Írj rám privátban
FoxiestFox: lehet, hogy így tervezték, de tuti, hogy az enyémben nem így sikerült... Főleg a space úgy csattog, hogy fáj lenyomnon...
-
Bizsu1st
aktív tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Gondolkoztam rajta, rá is kerestem, de nem egyértelmű(T530-ról pont nem találtam videot), hogy a palmrestet is cserélni kell-e.
-
válasz
mahi1
üzenetére
Amit rendeltem az nagyon valószínű hogy eredeti, a lengyelektől jött, a gyártó oldaláról rendeltem.
Amire tudok még gondolni, hogy esetleg állásában lett kuka, azt hiszem valami 2021-es matrica van rajta.Az akku súlyát le akartam mérni, de a konyhai mérlegben lemerült az elem
-
Bizsu1st
aktív tag
A T530 billentyűzete istentelen rossz a T410-éhez képest.. Borzasztó, hogy így el tudták rontani...
-
Bizsu1st
aktív tag
válasz
mahi1
üzenetére
Én itthon cseréltem az ex T410-em 9cellás sanyo akkujában a cellákat liitokala hg2-re, aliról! Az ilyen projektekben az a gond, hogy a vezérlőt nem lehet resetelni, ezért a ciklusszámláló alapján továbbra is rossznak hiszi az akkut! Nálam pl 90%körüli elhasználódásnak jelezte, 20perc alatt leesett 7%-ra a jelzett akkuszint, utána meg még elment vagy 3 órát... én mindig a cellafeszt figyeltem! Igazad van a cellák súlyával kapcsolatban, de nem csak a Pana a jó, az e-cigimben és a munkahelyi hegesztőpajzsom kompresszorában is csak liitokala cellákat használok, amik az áfa és az államcsőd előtt 600ft/db átlagárra jöttek ki (és tényleg tudják a ráírt kapacitásuk legalább 90%-át)(amúgy a pana, sanyo, samsung, stb is csak viszonyításképp ír rá mAh-t, van egy tól-ig szórása mindnek), a pana, samsung, stb 2k/db átlagárú... Az akkufelújításra visszakanyarodva, tehetsz bármilyen cellát, ha a vezérlő hülye és nem lehet resetelni! A cellacsere amúgy "egyszerű"(nekem), a lényeg, hogy a vezérlő mindig áram alatt maradjon, tehát az új cellákat párhuzamosan kell kötni a régiekkel, utána lehet leválasztani a régieket! Jah, több akkut celláztam újra és csak ennél az egynél sikerült úgy, hogy 7%-on maradjon, a többinek mind leesett a %-a és kilőtte a windows!
-
Bizsu1st
aktív tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Veszélyes hulladék? Hallottál már az elfbar-ról? Mindegyikben egy kb 800-950 mAh-s li-ion akku van, töltő nélkül! Ezeket eldobhatóra gyártották! A vicc az, hogy tök jó minőségű cellák vannak benne, itthon is van kb 25db ilyen akku a kollégáimtól! Nah, ez az igazi pazarlás...
-
mahi1
csendes tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Itthon is vannak olyan cégek, akik használt akkumulátorok megbontásával és cellacserével foglalkoznak. Olyan esetben érdemes a legjobb minőségű és legnagyobb kapacitású Panasonic cellákat tetetni bele. Viszont előtte pontosan, grammra mérd le a teljes akksidat és átvétel után is ellenőrizd.
Ha saját magad oldanád meg a cellacserét, akkor olyan helyet kellene találni, ahol eredeti Panasonic-ot árulnak. Meg ott már azt is tudni kell, milyen mehet bele, a vezérlő mit szeret.Van egy ökölszabály a cellák terén: a súlyuk. A minőségi cellák 48-51 gramm körüliek. 42-47 grammig még átlagos a minőség (az átlagsúly 45 gramm), alatta pedig vélhetően hamis, kukázni való a cella.
Vagyis ha a leadott akksid nehezebb volt, mint az új, akkor előfordulhat, hogy olcsóbb, kisebb kapacitású cellákat tettek bele.
Ez például egy Panasonic cella, 48,5 gramm:
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
szívemből beszélsz... ugyanitt én szabványosítanám a felhasználható cellákat is. a régiekben ugye 18650-esek voltak, a modernebbekben proprietary formájú és kialakítású darabok.
apropo, vajon van olyan megoldás amiben a cellák direkt cserélhetőek? tehát lényegében csak egy tok, amiben benne van a töltőelektronika és a júzer tudja belepakolni a cellákat? vagy marad a házilagos tákolás?
kérdezem azért mert én is dilemmázom az akkukon, van egy 95%-os 6 cellásom meg egy kb 50 körüli 9-esem, ez utóbbin agyalok hogy minek van több értelme, használni még így vagy megbontani és megkísérelni az újracellázást. -
mahi1
csendes tag
Ez a T560 bekólázott billentyűzetének a hátoldala, a fekete matricát lehúztam róla.
Nem szétszedhető és kifolyócsatorna sincs már benne, a 3 db lyuk a rögzítő csavarok helye.
A képen látható barna foltok jelzik a kóla helyét:
Még szerencse, hogy magyar, világítós billentyűzetről van szó, így a műanyag gombjait el tudom adni aranyáron, mert olyan szinten hiánycikk. -
HSM
félisten
válasz
mahi1
üzenetére
Szomorú...
Úgy tűnik ezeknek az időknek vége... [link]
T430 még túlélte a belelötykölt tejeskávét, igaz, azonnal áramatalanítva és kikapcsolva/szétszedve lett. Ott is jutott a rollcage-re is, de az alaplapra már nem, és alapos tisztítás után minden ment tovább hibátlanul.#116964 Ogard : Érdekes. Mondjuk a 25-ös kiadással sem erőltették túlzottan meg magukat.
-
Ogard
tag
Hivatalosan megjelent és rendelhető a 30. évfordulós thinkpad kiadás. Gyakorlatilag egy top speckós szines logos x1 carbon gen10.
Kár.
A hétsoros tisztességes billentyűzet ami még öt éve a 25. évfordulós kiadásban megvolt nem tér vissza viszont legaláb 2000 dollár felárat lehet fizetni szines pöcökfedelekért meg pár matricáért.
De legalább a csomagolás is komopsztálható! https://www.lenovo.com/us/en/p/laptops/thinkpad/thinkpadx1/thinkpad-x1-carbon-gen-10-(14-inch-intel)/21cb00d3us -
mahi1
csendes tag
válasz
barnam_
üzenetére
Még 2017 környékén vettem az X230-hoz Patona akkut, az a mai napig remekül hasít, illetve az egyik géphez használtan kaptam egyet, az is jó. Ezért beépült az agyamba, hogy micsoda szuper márka a Patona.
Aztán tavaly a T530-hoz vettem egy Patona 9 cellásat, ami 5 töltés után megadta magát, vissza is küldtem, azonnal visszakaptam az árát. Majd vettem egy GreenCell-t, ami a gyári kapacitás felét sem tudta, ezt is visszaküldtem, de itt már szívózott velem az eladó, hogy biztos érzéki csalódás, mert a GreenCell egy nagyszerű márka...
Aztán idén a Sony fényképezőgépemhez vettem Patona akksit (amiből azóta van sárga alap, zöld prémium, meg arany extra prémium kivitel). Itt már nem hagytam magam, konkrétan lemértem, hogy a gyári, 2015-ös (7 éves) gyártású akkuval 81 perc 4K videót rögzítettem, míg a szuper extra prémium arany Patonával 37 percet.
A fentiektől függetlenül lehet, hogy jó márkák (vagy jó márkák voltak évekkel ezelőtt) a Patona és a GreenCell, én azt gyanítom, hogy nem feltétlenül valódiak, amit nálunk árulnak (konkrétan a Pantonának nagyon gagyi a csomagolása és a matricája).
Illetve olyan gyermekmeséknek is bedőltem, mint az Aliexpress-en árult Panasonic cellás utángyártott akkumulátor, ami nem hogy Panasonic-ot, de még Sanyo cellát sem látott...
Most meg miután az Aliexpress is kötelezően ráteszi a 27% ÁFA-t a termékeire, szinte nem is éri meg utángyártott akkut venni, 35 USD körül vannak a kisebb akkuk, ami minimum 15ezer Ft. Ennyiért már tök jó gyári, használtat kapok, csak ki kell várni a megfelelőt. -
Füge007
senior tag
-
mahi1
csendes tag
válasz
vicze
üzenetére
Most vettem folyadékkáros T560-at, kb. 1 dl kóla borult rá a billentyűzetre:
- billentyűzet elektronikailag kuka, a hátsó matricát lehúzva látszik a billentyűzet aljában a kóla nyoma,
- folyadéknyomok láthatók a palmrest tetején, a billentyűzet alatti részen,
- a házban is látszanak folyadéknyomok,
- illetve azóta az alaplapi SSD meghajtót nem látja a rendszer.
A belső "vízállóság" annyit tesz, hogy az alaplap 95%-a be van fedve matricával.
Összefoglalva: 1 dl kóla = gazdasági totálkár. Gyanítom, hogy garanciavesztést is jelent az ilyen fürdőzés. -
vicze
félisten
Hát ott van valami... A kis cseppecske ami az elvezetőt jelezné, már nem került rá és a specifikációból is hiányzik. 8 gen-en volt utoljára amúgy rendes (S-eken régebb óta nincs).
1db lyuk maradt, ami kurzor billentyűk szélében lévő ki nyíláson folyatná le a túl sok folyadékot, de a gyakorlatban szinte 0 esély hogy bármi is átfolyjon rajta.
Egyrészt a bill csatlakozón semmilyen védelem nincs, régebbieken volt egy gumi szigetelés, ami megakadályozta, hogy az alaplapra folyjon bármi, így értelme nem sok van. Másrészt ahogy a billek a tálcához vannak rögzítve a gyakorlatilag teljesen odaszorítja az aljához, így nagy mennyiségű folyadék ott nem jut át az biztos, + a billen nincs semmilyen elvezetés, tehát már azon nem jut át elve.Hogy pontosan milyen funkciója lenne annak a nyílásnak nem tudom, de hogy túl sok folyadék nem fog átfolyni rajta az biztos.
Szerk: Ja igen a bill is max. papíron cseppálló... (szerintem csak másolják a specet...)
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Az a legnagyobb faszság, hogy megvenném a gyári akkut is 100$-ért, ha lenne, de nincs.
Gyakorlatilag pár év után már nem lehet gyári alkatrészt venni a géphez. Kuka az akku? Vegyél új laptopot... -
FoxiestFox
félisten
válasz
barnam_
üzenetére
Nagyon gáz az egész ami akkuk terék megy évtizedek óta.
Remélem egyszer eljut odáig a szabályozás, hogy ne csak mondjuk usb c-t kelljen a mobilokra tenni, hanem a laptopgyártóknak teljesen fel kelljen számolni a closed source töltőáramkörök használatát.Ne az akkukon akarják megszedni magukat, mert irgalmatlan mennyiségű veszélyes hulladék keletkezik miattuk és a user is szív vele ha használni óhajtja a gépét azon az 1-3 éven túl, amit a gyári akku általában kibír.
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Szerencsére az Aliról rendelt 9 cellás még tartja magát, de akartam egy újat amíg még lehet kapni. Nem jött be
-
FoxiestFox
félisten
válasz
barnam_
üzenetére
Egy rakás fos mindegyik.
Amiről lelkendeztem itt nemrégiben hogy az X60-ban milyen jól működik, az is elkezdte a váratlanul magasabb töltöttségnél hirtelen kikapcsolást, aztán visszakapcsolom, megy még 3 órát, aztán megint hirtelen kikapcsol és akkor már tényleg le van csontra merülve, de akkor sem jelzi a sárga leddel hogy helyzet van, hogy power off csáó
-
válasz
barnam_
üzenetére
Ezt tudja a GC Ultra 3 ciklus után 82€-ért: [kép]
Töltést sem tartja, kb. szerdán tettem le (alvóba, utána hibernálja magát), szombat reggelre csontra merült, 1%-ról kezdte el tölteni.Tanulság: kurvára nem éri meg plusz pénzt adni a -papíron- minőségibb darabért.
Megpróbálom visszaküldeni a lengyelekhez, hátha lesz belőle valami. -
HSM
félisten
válasz
Tikakukac
üzenetére
Azért ez szvsz nem mindig ilyen egyszerű. Nekem pl. a win10 gyári skálázásától hányingerem van. Szerencsére sok appot, pl. böngészőt/filmet már lehet jobb eredményekkel skálázni.
Nálam a válasz a kérdésre a 14" FHD lett. Kicsit még az is kisebb a számomra ideálisnál 100%-on, de legalább még fogyasztható, appokon belül meg lehet kedvünkre skálázni. -
mahi1
csendes tag
válasz
üzenetére
Az utángyártottak csalódást okozni, sok gépemben próbáltam már őket. Még a régen neves márkák, mint a Pantona sem váltak be, bár aztán lehet, hogy már azokat is hamisítják.
Az Alixexpress-en, Ebay-en árult "Original" akkuk is megtévesztők, azok nem eredeti gyárik, hanem eredeti utángyártottak, teljesen másmilyen kinézetűt kap az ember.
Inkább használt gyári akkut javaslok 80% feletti kapacitással. Mindig felbukkan a használt piacon 1-1 jobb példány, én 80% alattit nem veszek.
Akku FRU cikkszámmal, vagy a laptop nevével is kereshetsz. Érdemes rákeresni több FRU számra is, több cikkszámon is gyártották az akkukat.
A kapacitást és az akku egyéb paramétereit ellenőrizni tudod a Lenovo Vantage programmal. -
jss
aktív tag
Thinkpad x eseten melyik a kellemesebb: a full hd-t nezegetni vagy az 1366 x 768?
Mert ugye a kisebb felbontassal kevesebb info fer el a kepernyon a nagyobbal meg esetleg tul apro lesz minden...
Kinek melyik jon be? -
Dhampir
félisten
válasz
vicze
üzenetére
Ebben a régi hozzászólásban szereplő képen jót derültem a Carbon X1-re (Gen 2) vonatkozóan.

-
válasz
donjohnson
üzenetére
Nincs dedikált PC mód. Vannak profilok...de ehhh... nem erre találták ki.
-
donjohnson
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
nincs a tv-den pc mód? a tv-ken egy csomó képjavítási technológiát alkalmaznak, hogy szebb legyen a kép, ami megnöveli a késleltetési időt. a házimozi meg tv-s topikban mindig azt mondják hogy ezeket ki kell kapcsolni, ha játszol, számítógépezel tv-n, mert csak úgy lesz közvetlen a megjelenítés.
-
válasz
zsoltip
üzenetére
Én ezt P51-nél tapasztaltam. Monitoron 60Hz teljesen okés... Ugyanez TV-re kötve... hát érezhető, hogy nem közvetlen annyira... Szoktam TV teszteknél ilyen késleltetési időt mérni...meg gyári adatok között is szerepel néha. Olyan oknál fogva kezdték nézegetni melyik TV alkalmasabb játékra. Szerintem ebben kereshető az oka.. De csak fotel szakértő vagyok a témában.
-
totron
addikt
T570-et ne, G2-t ne, akkor mit igen? Valami kellene...
-
HSM
félisten
válasz
azbest
üzenetére
"Azok nem voltak bootolhatóak azt hiszem."
Pont fordítva emlékszem. Az NVMe-s PCIe SSD-k nem tudtak BOOT-olni specifikus BIOS támogatás hiányában régebbi gépeken, mivel egy újfajta protokoll kellett hozzá. A PCI-e-en bekötött "hagyományos", AHCI-s meghajtók BOOT képesek voltak magukban is. Azok a számítógép felé úgy látszottak, mint egy akármilyen AHCI vezérlő egy SSD-vel. (Képeden narancs színű útvonal.)#116937 azbest : Maga a Type-C nem lenne túl bonyolult. Ami azzá teszi, hogy a legtöbb gyártó képtelen épkézláb specifikációt írni a termékeihez, így jó esetben is sokszor csak tippelni lehet, mivel mi fog vagy éppen nem fog rendesen működni.
Komplexebb esetekben (pl. dokkoló) kész rémálom. -
azbest
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
a másik démonom a type-c... azt hittem, hogy a sokféle ssd kártya bonyolult. Aztán ahogy egyre több képesség és alt mód és az alt-alt mód bekerült a type-c forma alá... kész téboly

3rd party dokkolóval is úgy be lehet szopni a power delivery-t, hogy a gyári töltő lehet nem tölti a dokkon át elég teljesítménnyel a gépet.... -
azbest
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
annyiban kötözködnék az NVME = PCI-e kapcsán, hogy ez nem teljesen igaz. Manapság lehet ritka vagy már talán nem kapni, de voltak pci-e kártyák is, amelyeknél a kártyán volt egy vezérlő, ami sata vagy más módon kommunikált a flash háttértárral. Azok nem voltak bootolhatóak azt hiszem. Bár lehet a pci-e ahci fajtát már látta a bios. Az nvme pedig egy pci-e feletti kommunikációs protokol, amit az újabb biosok támogatnak. [link]
Persze manapság valsz nincs vele szívás. Régebbi gép és régebbről maradt ssdnél lehet lyukra futni.
Múltkor egy gyanúsan olcsó m.2 wd ssd kapcsán kellett utánakeresnem, mert szimlán pci-e -nek írták egyik webshopban, hogy most akkor tud-e nvme-t. Pont tudott
(SDBPNPZ-256G-1002)#116936Tim82
igen, m.2 foglalatba illő ahci pcie kártyával is lehet találkozni, ami nem nvme -
törölt tag
Sziasztok. Lenovo t450 laptophoz van ajanlott utangyartott akksi? Vagy hasznalt gyari? Koszonom
-
zsoltip
őstag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
És hogy a viharba kell ezt beállítani?
-
zsoltip
őstag
Sziasztok.
Adott egy ThinkPad P53 RTX4000 grafikus kártyával az Intel mellett. A HDMI kimenetet és a Type C-ket is az NVidia vezérli.
Monitorokkal minden ok.
TV-re kötve (82 cm, 60Hz) miért piszok lassú, és akadozó minden? Akár akkuról, akár áramról megy, az akksi ikonnál max teljesítményre húzva is ez a helyzet.Mi van ennek a hátterében?
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
atesss
üzenetére
Ha csak a billentyűzetet szeded ki, akkor ugye pont nem férsz hozzá az X220-nál ezekhez, mert le kell venned a palmrest-et is (az takarja ezeket ugyanis és nem a billentyűzet). Végül is csak pár napja szereltem...

X240 és felfelé meg lekapod az alsó burkolatot (kábé ugyanannyi idő vagy kevesebb, mint az X220-nál a billentyűzet) és ott van maga az alaplap, a háttértár, a WLAN, WWAN, a procihűtő azonnal.
-
atesss
addikt
válasz
Tim82
üzenetére
"Elvileg eszerint lehet a WWAN foglalatba NVME SSD-t (M.2 2242) tenni, már ha találsz ilyen méretű NVME SSD-t."
Hát azért látok ilyen SSD-ket. Csak sajnos márkában nem feltétlen az amire elsőre megbízhatóság ügyben igazából gondolnék.
Ennek csatolónak a sebessége milyennek számít ?
A PCI-E-sekhez képest tényleg lehet jelentősebb különbség gyakorlatban ? -
Tim82
félisten
válasz
atesss
üzenetére
X270-nél a Type-C töltés mennyire működik a gyakorlatban. Komolyabb telefontöltővel van esélye hogy megy extra gyors töltéssel (már hogy telefonos viszonylatban számítva gyorstöltés) ?
Működik a type C töltés, csak épp nem a gyorstöltéssel. Olyan töltőfej és kábel kell, amelyik működik a Power Delivery szabvány szerint (amely szabvány nem azonos a telefonos gyorstöltéssel). Az ilyen töltőket általában nem telefonok mellé adják. Valamint javasolt legalább 45W-os töltőfej használata.
De tényleg nem megoldható az X270-ben a 2,5" HDD + bármilyen külön kis SSD ??
Elvileg eszerint lehet a WWAN foglalatba NVME SSD-t (M.2 2242) tenni, már ha találsz ilyen méretű NVME SSD-t.
-
atesss
addikt
válasz
Tim82
üzenetére
No azért mégis csak gondolkozok az X270-ben.
Volt egy X260, FHD IPS, gyári garival még, amit néztem, de pont el is adták.
És ilyen kombóval nem nagyon látok most eladó másik X260-at.X270-nél a Type-C töltés mennyire működik a gyakorlatban. Komolyabb telefontöltővel van esélye hogy megy extra gyors töltéssel (már hogy telefonos viszonylatban számítva gyorstöltés) ?
Az a Kingston A2000 nem is tűnik rossz árúnak, 1TB-oshoz képest !
Csak ahogy látom már nem lehet kapni.
De tényleg nem megoldható az X270-ben a 2,5" HDD + bármilyen külön kis SSD ?? -
Tim82
félisten
válasz
Dhampir
üzenetére
Az ok az, hogy az X240-től felfelé (már az X240 is) a hátlap/alsó borítás a könnyen leszedhető és a billentyűzet felőli oldal az, amin az alaplap stb. van.
X230 és a még korábbi X-ek esetén fordítva (ehhez képest).
Szóval a fenti változtatás jár előnyökkel is (könnyebb magához az alaplaphoz, WLAN kártyához stb. férni) és hátrányokkal is (mint a billentyűzetcsere procedúrája).
-
Tim82
félisten
-
Dhampir
félisten
Köszönöm szépen a tippeket és hasznos tanácsokat!

Csupán érdekességképpen, mert nem ez a cél, ha jól láttam egy videóban, az X270-ben egyszerűbbnek tűnik egy kijelzőcsere, mint például a billentyűzet kiszerelése, mert az utóbbi művelet esetében nagyon szét kellene szerelni a kis gépet.
-
válasz
Tubi2
üzenetére
Utángyártottból mondanám a greencellt, de lutri.
Én nemrég rendeltem egy gc ultra akkut a w530-hoz. Igazából a meglévő 9 cellás is oké még de gondoltam a 6 cellással jobban elfér a táskában. Ahhoz képest amennyire drága volt többet vártam, kb 3 órát ment 50% fényerőn YT fhd-t játszva. Viszont valamiért nagyon lassan tölt, ilyen 13-15w-t látok aida-ban és vantage-ben is. -
totron
addikt
T570 vagy Carbon X1 G2? Megépítettség/anyag- és alkatrészminőség, strapabíróság, működés. Általában véve is érdekel a 2 vonal egymáshoz való viszonyulása. A Carbonnak lehet előnye egy szolidabb, vagyis élhetőbb =magasabb frekijű kijelzői PWM-mel?
Szerk.: majd' elfelejtettem, T60 party van, az ettől való távolságuk is érdekel a fenti szempontok alapján vagy bármelyik modellnek a minőségbeli távolsága ettől amivel van összevetési alap, gondolat, tapasztalat.
-
Tubi2
senior tag
Sziasztok!
W510-be tud valaki akksi beszerzési forrást? Gyári használt, vagy akár megbízható utángyártott is érdekelne.
-
Tim82
félisten
válasz
Dhampir
üzenetére
Volt IPS-ben. Sőt, volt HD is IPS-ben. PSREF.
CPU erőben valóban elhanyagolható a különbség, de az IGP az pont fejlődött - a Kaby Lake-s IGP (az i5-7200U CPU-ban lévő HD 620) az jobb az előző generációs, Skylake-s IGP-nél (az i5-6300U CPU-ban lévő HD 530). Persze ez a különbség nem biztos, hogy kijön a tervezett használatnál (amit ugye nem tudunk), de a HD 620 az, ami kábé változtatás nélkül átment a következő 2-3 generációba Inteléknél.
Nekem mindenesetre a 1080p IPS kijelző nagyobb előnyt jelentene, mint az újabb generáció.
Windows 11 telepítéshez meg jó macerás a mindenféle .dll törölgetés a telepítőből, elég a letöltött Win 11 iso fájlt valamilyen frissebb verziójú Rufusszal kiírni pendrive-ra és a Rufus rákérdez a kiírási folyamat kezdésekor, hogy nem akarod-e esetleg úgy kiírni a Win 11-et, hogy ne legyen CPU és TPM előfeltétel...
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dhampir
üzenetére
A 6xxx a Skylake, a 7xxx a Kaby Lake, teljesítményben kb. semmi különbség, a kötelező 5-10%-ot hozza csak, IGP ugyanaz. Ha az egyik gép IPS-es, a másik pedig csak TN, akkor szerintem nincs itt kérdés.
Win11 egyikre se megy fel alapból (8xxx kell neki minimum), de ha kitörlöd a sources könyvtárból az appraiserres.dll-t, és csinálsz helyette egy ugyanilyen nevű üres filet, akkor a 22H2 is simán felmegy rá. -
vicze
félisten
válasz
Bálnaborjú
üzenetére
DDR4 3200MHz kell bele ennyi, minden más tök lényegtelen.
16GB legyen a legjobb teljesítményhez. -
Dhampir
félisten
Sziasztok!
ThinkPad X270-ről visszaolvasgattam, de ha jól láttam, nem mindenki kedveli.
Ettől függetlenül szeretném megkérdezni a véleményeteket, hogy például két konfiguráció közül melyik lehet az, amelyiket érdemesebb lenne használni:
1. Processzor: i5-6300U, Kijelző: 12,5", Érintős, FullHD IPS (volt IPS-ben?)
2. Processzor: i5-7200U, Kijelző: 12,5", HD (feltehetően ez a TN panelverziós lesz)
-
atesss
addikt
válasz
Tim82
üzenetére
Az X270-eket azért jóval többért árulják, és ahogy eddig néztem nem igazán látom számomra hogy akkora előnye lenne hogy ez a felár megérje.
" de az is "vagy-vagy" alapon működik, tehát vagy NVME 2280 SSD, vagy 2,5" háttértár."
No ez viszont nem ok.
Egy valamilyen kicsi-közepes SSD (szerintem a gyakorlatban abszolút nem fontos hogy a leggyorsabb) + egy 1TB+-os HDD kellene bele nekem hosszabb távon.De akkor az X260-nál menne az SSD + HDD egyszerre ugye ?
Az hogy most SSD-ből pontosan milyen, az már majdhogynem részletkérdés. Persze a ritkább típusú csatolófelületeseket néha elég húzós áron árulják. -
Bálnaborjú
tag
Sziasztok! A Ryzen 5-ös Thinkpad T14 Gen2 -esem alaplapra forrasztott 16 Gb RAM -ját bővíteném, és nem vagyok biztos benne, hogy dual v. single rank modul kell hozzá. Az alaplapi ram infója:
sudo dmidecode --type memory
# dmidecode 3.3
Getting SMBIOS data from sysfs.
SMBIOS 3.3.0 present.Handle 0x0001, DMI type 16, 23 bytes
Physical Memory Array
Use: System Memory
Error Correction Type: None
Maximum Capacity: 64 GB
Error Information Handle: 0x0000
Number Of Devices: 2Handle 0x0008, DMI type 17, 92 bytes
Memory Device
Array Handle: 0x0001
Error Information Handle: 0x0007
Total Width: 64 bits
Data Width: 64 bits
Size: 16 GB
Form Factor: SODIMM
Set: None
Locator: DIMM 0
Bank Locator: P0 CHANNEL A
Type: DDR4
Type Detail: Synchronous Unbuffered (Unregistered)
Speed: 3200 MT/s
Manufacturer: Hynix
Serial Number: 00000000
Asset Tag: Not Specified
Part Number: HMAB2GS6CMR6N-XN
Rank: 1
Configured Memory Speed: 3200 MT/s
Minimum Voltage: 1.2 V
Maximum Voltage: 1.2 V
Configured Voltage: 1.2 V
Memory Technology: DRAM
Memory Operating Mode Capability: Volatile memory
Firmware Version: Unknown
Module Manufacturer ID: Bank 1, Hex 0xAD
Module Product ID: Unknown
Memory Subsystem Controller Manufacturer ID: Unknown
Memory Subsystem Controller Product ID: Unknown
Non-Volatile Size: None
Volatile Size: 16 GB
Cache Size: None
Logical Size: NonePróbáltam rákeresni a HMAB2GS6CMR6N-XN típusszámra, de nem találtam. Plusz, azt sem tudom, hogy a ranknak egyeznie kell-e, vagy épp hogy különböznie. Lényeg, hogy működjön, és lehetőleg dual channelben, természetesen.
-
mahi1
csendes tag
Vettem bontásra egy i7-es folyadékkáros T560-at. Azt tudtam, hogy "2101 Detection error on SSD (M.2)" hibával indul és onnan nem lép tovább. Viszont USB-ről beötli a Windows-t és minden csatlakozója működik, az összes teszt sikeresen lefut. Az alaplap felületén nem látok folyadék nyomokat. A T570-esnek van ilyen hibája, hogy nem látják az SSD-t az alaplapi csatlakozóval.
Szerintetek érdemes foglalkozni ezzel az alaplappal, lehet az ilyet javítani? -
xcds
őstag
Sziasztok!
T500-hoz vadi új zsanér van vkinek? Rendeltem Aliról, de "genuine new" bontottat küldtek, ami persze ugyanúgy lötyög, mint ami benne van...
Új hozzászólás Aktív témák
- AliExpress tapasztalatok
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Okos Otthon / Smart Home
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen egeret válasszak?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Filmvilág
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- HP Pavilion Plus 14-ey0155ng Ryzen 5-7540 / 16GB / 512GB FHD+ Garancia
- Eladó Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 prémium üzleti ultrabook, WQHD kijelzővel!
- Samsung Galaxy Book3 X360 (NP730QFG-KA2HU) 13. gen i7 / 16GB / 512GB Új x360 touch
- ASUS X455L LAPTOP i3-5100U 12GB!! DDR3 GeForce 820M 2GB 128GB SSD
- ASUS X541U LAPTOP i3-7100U 4GB DDR4 GeForce 920M 2GB 256GB SSD ÚJ AKSIVAL!
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 64GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- 2026.01.02 - Frissített Lenovo Gamer árlista (RTX 5090 / 4090 / 5080 / 4080 / 5070Ti / 4070 / 5060)
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

A HMM amúgy "Keyboard drainage hole"-ként említi, épp most akadtam meg rajta. De ha a többi komponens nem olyan kialakítású, akkor tényleg kétséges a hatékonyság.
Komplexebb esetekben (pl. dokkoló) kész rémálom.