- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dr. Akula #124124 üzenetére
Most már ismersz, első lapim T40 volt, azóta is TP-zek
Akkor szétnéztem a piacon hogy mi lehet az amire leválthatom a pc-met, netezni, régi játékokra, és legyen kényelmes használni, igazából elég rövid keresés után egyértelmű volt hogy nem consumert kell venni.
Szerintem aki 30 másodpercnél többet szán a keresésre, hasonló konklúzióra jut. -
Bogyi007
veterán
válasz
Dr. Akula #124124 üzenetére
Ezt aláírom én is.
Tény kispénzből akartam notit venni használtan és mindenhol a konzumer cuccok jöttek szembe, aztán rátaláltam az X260-ra amit az eltelt hónapok alatt teljesen kipofoztam és így számomra még évek múlva is használhatónak néz ki - az hogy a Win10 támogatás kifarol alóla pont nem izgat, ott van második oprendszernek a Lubuntu Linux is azzal is jól megvagyok.
-
Gerr0XL
csendes tag
válasz
Dr. Akula #124119 üzenetére
Oké, remélem elnézitek nekem, hogy nem ismerem még eléggé a fórum működését.
A jelenlegi eszközöm egy IdeaPad gen8 -as i5 -el, 4Gb rammal ill. sata -s, 120 gigás ssd -vel. Minden, ami van, többnyire ez alatt, ritkábban ezen a szinten mozog. Pénznek és erőforrásnak egyaránt szűkében vagyunk, esélytelen a megfelelő munkaeszköz biztosítása mindenki számára. Én köszönöm, dobálni nem tervezem, de óhatatlanul sok fel és lenyitás vár rá ill. nyilván a karcolás ill. kisebb ütődések esélye nagyobb. Erre a nyikorgós IdeaPad nem a legmegfelelőbb.
-
-
válasz
Dr. Akula #123669 üzenetére
A trackpointnak se vagyok már annyira híve, pont ezért, jól mutat, de használni inkább bosszantó, hogy állandóan túlmegy a célon.
User error.
De egyébként többféle trackpoint van, pl a P16-on nálam meglepően jól működik, nem nagyon kell nyomni, míg a T480s-nél eléggé kellett. Persze a kopás továbbra is probléma, időnként cserélni kéne a fejet, nekem már most fél év után jól láthatóan kopott.
A trackpoint alapvetően a touchpad helyett lenne, annál sokkal jobb, ráadásul ott a billentyűzet közepén, nem kell messze nyúlni, kéznél van. Anno ezért használtam Thinkpad billentyűzetet asztalihoz is.
A legtöbb dologra elég a trackpoint. Ráadásul bal kézzel is simán használható, csak most vettem észre, hogy legtöbbször azzal szoktam, pedig jobbkezes vagyok.
-
donjohnson
addikt
válasz
Dr. Akula #122364 üzenetére
én is inkább azt mondom, hogy mindegy a sorrend. mind a két végén lehet hiba a dolognak. jó esetben mind a két oldalon van védelem. ha meg ügyelsz egy sorrendre, akkor is csak az egyik féle hibát védheted ki. a másik sorrenddel kivédhető hibát meg pont nem véded úgy ki.
-
-
-
válasz
Dr. Akula #121838 üzenetére
A legtöbb ember szeme 70Hz alatt látja villogónak egy CRT képét. A legtöbb játékom 1600x1200 100 Hz-en játszom. Szerinted villog?
Illetve ahogy írta zsolti75 is, az nem a crt hibája, ha óráig bámulod, akár lcd is lehetett volna, a szemednek annyi.Amúgy én is úgy gondolom hogy nem való mindenkinek.
Én azokért a dolgokért szeretem, amikben jó, pl instant válaszidő, tökéletes fekete, nincs natív felbontás, ezért borzasztó széles felbontástartományban gyönyörű a képe (tökmindegy hogy 1024x768-on játszom régi játékokkal, vagy 2048x1536-on újakkal [BNC-n a régi gépemre, VGA-n a modern gépemre van kötve, a monitoron egy gombnyomás váltani]), cserébe elnézem a hátrányait, hogy pl szövegre elég szar, illetve emberes asztalt kér. -
-
ricsip
addikt
válasz
Dr. Akula #121558 üzenetére
Gen8-as gép (az pl. t480-at jelent? Vagy ha a proc a gen8-as, akkor bármi intel i5 8xx5 ?) 65-ért esélyesen:
- töltő nem jár hozzá, v. defektes v. utángyártott nemeredeti lenovo
- törött, nem működő, v. hibás kijelző
- akku leginkább csak mutatóban van benne, mert 2 perc után lekapcsol a gép vele
- billentyűzet nem magyar, hanem "EU", esetleg magyar matricával (ami egy igénytelen megoldás)
- nagyon leharcolt külső, egy lomos műhelybe talán még elmegy, de asztalra nem szívesen tenné az emberCsak mert kerestem én is ilyen, a fentebb írt spec-el gépet (t490), és annak kb. 90 az alja. Amit olcsóban adtak, ott a fentebb írt dolgok közül 1 v. több az elejétől kezdve ismert volt, vagy az adásvételi megállapodáshoz közeledve hirtelen előbukkant.
Ha a gen8 == t480, akkor esélyesebb lehet a 65-ös cél, de még az sem reális.
-
-
Bogyi007
veterán
-
zsolti75
senior tag
válasz
Dr. Akula #120567 üzenetére
Már 4 éve használok oled-es laptopokat.
Maga a kijelző energiafogyasztása, ha 15,6" és 16" méretet nézzük, a 4K oled duplája a FHD IPS-nek, és kb.30% al nagyobb a 4K IPS-nél.
Az egész gép fogyasztását nézve, 25% akkuidőt bukik miatta a user.
Privát véleményem, hogy a laptop kijelzők felső kategóriájában, még mindig az IPS, illetve miniled-es IPS adja a legjobb képet. Egyetlen hátrányuk van, és az a bleeding. -
zsolti75
senior tag
válasz
Dr. Akula #120531 üzenetére
Tudom, van/volt ezekre is rálátásom.
Páran ismernek személyesen is innen, azok tudják, hogy az ezredfordulón számtek vállalkozásom volt, ami abból állt, hogy gépeket helyeztem ki cégekhez bérbe, azokat karbantartottam, plussz cégeknek nagyon sok asztali gépet raktunk össze. De hivatalosan 2003-ban abbahagytam, mert inkább a saját szakmámmal akartam foglalkozni, nem hivatalosan pedig 2006 körül. Viszont a baráti társaságból sokak számára, továbbra is én vagyok a számítógépes szaki. Ígyhát hordanak/hordtak hozzám mindenféle szemetet. Szép lassan az évek során lecseréltem mindenkinél a gépparkot, főleg TP-kre, azóta nyugi van szinte.
Mindenkinek a lelkére kötöttem, hogy 2évesen csere, és segítek az új beszerzésében. -
-
Tikakukac
titán
válasz
Dr. Akula #120508 üzenetére
Cseszheted a konkurenciát válogatsz a 3 gyártóból maximum. Amikben annyira ugyanolyan a portfólió, hogy 2 csettintéssel elintézed magad.
A választás illúziója van meg maximum, 1 generációt tudok ugrani és részemről ennyi volt, egy sima alap port igénnyel meglőttem minden vasat ami szóba jöhet. Ennyit erről
-
-
Tikakukac
titán
-
-
HSM
félisten
válasz
Dr. Akula #119740 üzenetére
"És addig nincs mobilitás, nincs használat?"
Mint írtam, 8 óra alatt én azért szoktam enni, inni, kicsit mozogni, mást csinálni. Ez idő alatt remekül feltölt bármilyen kütyü. De ha minden kötél szakad, még mindig tudod használni kerülgetve az USB-C vezetéket. Szóval nekem ez egy teljesen életszerűtlen, mesterségesen konstruált érvnek tűnik, hogy milyen kényelmes az élet pótakkuval.Főleg, amikor töltőhöz kerülsz, és fel kéne tölteni hirtelen mindkét akkut, de tölteni egyszerre csak egyet tudsz egy géppel. Milyen praktikus, kényelmes.
Míg a power bank röhögve töltődik egy pici mobitelefon töltőről is párhuzamosan a gépben lévővel.
Persze, jópofa dolgok voltak ezek a pici plusz akkuk 10+ éve, volt a CD-helyére rakható is, de érdemi plusz időt az adott, ha a zsebedben is volt egy rendes, nagy, nehéz 9-cellás dög. De ez már az előző "érvednél" is izzadtságszagúbb lett.
#119741 t72killer : Nekem a T14 G1-emben egy Ryzen 4650U van. Korrekt, takarékos és fürge. Mondjuk takarékos üzemben a T480s i5-8250U-jával sem volt különösebb gondom. Konnektorról az Intel viszont tudott enni, a Ryzen viszont töltőről, hosszú távon is jól tartja magát a fogyasztási keretéhez. Külön hasznos, hogy ennél a generációnál már implementálták Thinkpadék, hogy a win10 energia-csúszka már a TDP keretet is szabályozza.
-
HSM
félisten
válasz
Dr. Akula #119737 üzenetére
"Mások a strandolási szokásaink.
"
De most komolyan, egy 8-órás használat közben mi akadálya rádugni valamikor egy nyugisabb órára töltődni picit a power bankról?Mert ugyebár ez volt a gond, hogy kényelmetlenebb a gépből kilógó bankkal használni a gépet, de miért kellene úgy? Én is szoktam nomádkodni, volt is tartalék akkum a T420-hoz (élmény volt cipelni kétszer 9 cellát, szerencsére csak ritkán kellett), de az újakhoz egyfelől nem kell már, mert többet bírnak akkuról, másfelől ha kellene is sokkal kényelmesebbnek gondolok egy power bankot, ami más eszközök áramellátását is profin megoldja a notebooktól függetlenül. Telefonnál aktívan használom, és teljesen bevált.
"Miért akarnánk egyáltalán egy külön egységet hurcolni magunkkal..."
A gépbe való csereakku nem külön egység, amit hordoznod kell?Szvsz még problémásabb és kevesebb haszna van, mint egy modern power banknak....
Az autós hasonlatodról az jut eszembe, mint amikor a régi időkben ahány telefon, annyiféle töltővel keltél útra. Ehhez képest ma már elég egyet vinni az egész családnak, sőt, ha a notebook USB-C töltőjét viszem, az a telefonokat is tölti szépen (kivéve a különc gyártót). Szerintem notebooknál is sokkal jobb egy univerzális powerbank, mint gyűjtögetni a típus specifikus, semmi másra nem jó akkucsomagokat...
-
HSM
félisten
válasz
Dr. Akula #119734 üzenetére
Igen, én is így szoktam strandolni, hogy megszakítás nélkül 8+ órán keresztül csak a gépen dolgozom, hogy véletlenül se tudjak rátölteni a power bankról.
#119735 t72killer : "nomád szituban van, hogy pl 2 napig nem lát töltőt"
A kérdés szvsz az, van-e nomád szituációban 1-2 órád rádugni a power bankra feltölteni, ami kiválthatná a második akkut."...akkor az akksi 60%-ra merítve nyaral a polcon"
Ugyanezt tudja egy Thinkpad is, de még ki sem kell szedni az akkut, mert beállítod a töltési küszöböt, és akkor az önkisüléstől sem kell félned, mert egyből rátölt, ha a beállított küszöb alá merülne, és ajándék szünetmentesként is funkcionál használat közben."baromarcú úgy megnehezíti a cserét ahogy csak kb lehet"
De minek kiszedni?Szvsz ilyen egyszerű még sosem volt extra töltést magaddal vinned, mint mióta USB-C-s lett töltés. Ráadásul az nem csak a notebookot tudja árammal ellátni, hanem bármi mást is.
-
HSM
félisten
válasz
Dr. Akula #119732 üzenetére
Gondolom így használjátok a gépet, hogy 8+ óra megszakítások nélkül, étlen-szomjan, és még véletlen sincs közte egy órányi idő feltölteni a bankról vagy akárhonnan....
"Az jó hogy kis aksiról is elmennek"
A 14"-os S-modellekben akár 57Wh is lehet, a simákban 50, nem olyan kicsi ez, főleg, hogy józan felhasználással tapasztalataim szerint tovább elmennek, mint a 9-cellás T420 (94Wh), miközben nem szakad le a kezed sem, amivel tartod... -
HSM
félisten
válasz
Dr. Akula #119470 üzenetére
A probléma, hogy akkor sem tudod cserélni, ha probléma adódna vele, vagy ha később modernebb darabra váltanál... És persze itt is többféle lehet benne, intelesen pl. Qualcomm® Wi-Fi® 6E NFA725A vagy Intel Wi-Fi 6E AX211, AMD-n ugyanez a Qualcomm vagy AMD Wi-Fi® 6E RZ616.
Én a P14s G2-m egy Mediatek kártyával kaptam, majd szépen kicserélem a jól bevált AX210-re, nem vágyom tesztpilótáskodni.#119471 Tikakukac : "ezt mi anno még 120k-s szinten is megszóltuk"
Amit viszont te is jól tudsz, hogy az akkori gépekben nem volt magnéziummal merevítve az alaplap, ami nagyon nem ugyanaz."Az üzleti notebooknak ugyanis ez az első, egyben egyik legfontosabb ismérve ami megkülönbözteti a konzumer haverjaitól"
Egy időben többnyire így volt. Manapság viszont (nem csak a Lenovo-nál) azért ez árnyalódott."a te saját preferenciádat leküldted a mélybe és neked jó"
Nem mondom, hogy jó, sehol nem írtam ilyet.De nem fogok egy csigalassú, tégla nehézségű 10 éves géppel dolgozni csak azért, mert az még masszív volt. És mint írtam, más gyártóknál csak rosszabb alternatívákat találtam modern gépre. Na, ilyenkor mi van?
"ha kiveszik a csokiból a fele kakaót és holnaptól a Lindt tejbevonómasszát fog gyártani és neked az tökéletes lesz, meg sokan másoknak is, attól még nekem és sokan másoknak meg nem"
Tökéletesen egyetértek veled.Sőt, ha visszaemlékszel, én is írtam többször, hogy a sima T490/T14-ek kasztnija azért lehetne masszívabb. Ahogy azt is, hogy szerintem pocsék a szerelhetőségük a nehézkesen, pattintósan levehető alja miatt. Mondjuk nekem az S-szériával már nincs bajom ilyen téren sem, masszív és jól szerelhető. Kár, hogy a T480s volt az utolsó bővíthető rammal.
Ugyanakkor a teljes képhez ez is hozzátartozik, hogy bizony nálam jól bírta a napi használatot a T14 is. De úgy alapvetően nem nagyon olvasni tömegesen elhulló T490/T14-ekről, tehát úgy tűnik másoknál is állják a sarat, kakaótartalom ide vagy oda. -
HSM
félisten
válasz
Dr. Akula #119465 üzenetére
"T14 Gen 2-m van, inteles, és van LAN port. Méghozzá nem is összecsukós, hanem rendes fullos."
Valóban, az inteles T14 G2 és G3-ason is van. Erre sajnos rosszul emlékeztem."Gen 3-ban is van 1 szabad slot."
Ezt viszont tudtam, az AMD-sről írtam alapvetően, így arra értettem, hogy nincs a G3-ban."Ott van a helye az SSD mellett balra"
Ez viszont nem helytálló. Az a GSM/LTE modem helye. A WiFi kártya a PCB felső részén van, a hangszóró közepe alatt, szépen felforrasztva. A G3-nál akár Intel, akár AMD. Az inteles T14 G2-n még szebben látni: [link] . Szerencsére az AMD-s T14 G2-n még cserélhető [link]. (P14s tesztből linkeltem, de tudomásom szerint az AMD-s fizikailag egyezik a T14-el, csak a szoftvercsomagjuk más.) -
HSM
félisten
válasz
Dr. Akula #119135 üzenetére
Az Apple-félében meg a kopó részek vannak a csatlakozóban, annak is megvan a maga hátránya. Ami a törést illeti, ha csak a belső pöcök törik ki engem nem nagyon zavar, akkor van baj, ha a csatlakozó alatt a PCB sérül, mert akkor ugrott a könnyű javíthatóság.
Abból gondolom, hogy a Type-A-nak minimum 1500 csatlakozási ciklust írnak elő, míg a Type-C-nek 10 000-et: [link] .
A középső lap letörésének megelőzése is viszonylag egyszerű, ne ejtsd el a kütyüt.Az esésnél általában törnek a dolgok, ha nem a csatlakozó, akkor alatta a PCB, stb... Egyébként ezért hiányoltam a Type-C-s Thinkpadokból a régi, 3 dollárból könnyen cserélhető, az alaplaphoz vezetéken csatlakozó tápcsatlakozót.
-
HSM
félisten
válasz
Dr. Akula #119061 üzenetére
"Amit a nagymama horgolt terítőjével letakarunk, és vigyázunk rá mint a szemünk fényére, az a konzumer kategória, nem üzleti."
Én azért itt érzek egy erős képzavart a részedről. Nekem munkaeszköz a gép, de irodában használom, letakarom, stb. Ettől függetlenül nem felelne meg egy bóvli vacak konzumer, mert kell a jó billentyűzet, a megbízható működés, hűtés, a pöcökegér, illetve nem árt, ha azért nem kell rettegjek, ha kiveszem a táskából, egyben lesz-e még. Erre tökéletes volt az unibody T480s (kultúrált módon használva mindent kibír, elég masszív), és a sima műanyag + rollcage T14 is. De nem kell túlélnie, ha áthajt rajta a tehervonat, vagy hogy baseball-t akarna valaki játszani vele.Szerintem ezek teljesen életszerűtlen igények egy üzleti géppel szemben. Ehhez kell venni egy 15 kilós edzett acél házas katonai gépet. Az arra van, hogy bírja, ha gránát robban mellette. De nem hordanám az irodába, az 100%.
-
válasz
Dr. Akula #119057 üzenetére
Az autós tesztnek nem az a lényege hogy az autót kibírja. Hanem hogy odáig minden mást is. Leejted, ráülsz, téglát ráejti a melós az építkezésen, stb.
Nem bírja ki sértetlenül. Nem ez a lényege. Magad is írtad, a műanyag a gyűrődő zóna.
Ha ezek az igényeid, és ezeket a behatásokat tényleg bírnia kell egy laptopnak, akkor oda ilyen Toughbook vagy olyasmi cucc kell.
Most örülhetsz ha egy modern vékony TP nem hajlik azonnal ketté, ha ráülsz, vagy nem hagy felhőket a kijelzően az eset.
Mármint ha úgy tényleg, rendesen, súllyal ráülsz valami olyan anyagon, ami engedi meghajlani. Ott valszeg vége van bármelyik hipermodern kompozit ultrabook TP-nek, míg egy X60 nagy ívben leszarta, a segged fájt jobban. -
válasz
Dr. Akula #119049 üzenetére
Szerintem hibásan értelmezed ezt a témakört egy kissé, valószínű pont a régi, durván félrevezető autóval áthajtós, ember ráállítós ökörségeik miatt
A rollcage óta nem az a cél, hogy ne törjön.
Az a cél, hogyha esik, akkor:
- a műanyag törjön, mert azt könnyű cserélni, a rollcage pedig védi az alaplapot és a kijelzőt (és a műanyag gyakran attól is törik, ha csúnyán nézel rá)
- leálljon a HDD, hogy ne veszíts adatot
- hogyha beleborul egy pohár folyadék, még el tudd menteni a munkád, mielőtt áramtalanítod a gépet, és lehetőleg az alaplap ne kapjon belőleTehát nem az volt a cél ezeknek a tervezésénél, hogy üsd-vágd és bírnia kell törés nélkül, hanem hogy a könnyen és olcsón cserélhető részei törjenek és használódjanak el.
Szinte mindegyik full rollcage modellen vannak azok a tipikus műanyag elemek amik akkor is törnek és repednek, ha nem csinálsz semmi különöset, csak mondjuk a sarkánál emelgeted.
A rollcage szerepe abból is látható, hogy míg egy T4x-et nem emelgethetsz a sarkánál túl sokáig, mert hajlong, és a chipset feljön a lapról, addig T60-tól felfelé nyugodtan megteheted. -
HSM
félisten
válasz
Dr. Akula #119039 üzenetére
Nem nyert. Vagyis, a két kakukktojásnál nyert, amik szvsz nem is "igazi" S-modellek (T440s, T450s), én a T460s-től induló generációra gondoltam, ami már ténylegesen egy külön modell sorozat volt, ahol a műanyaggal burkolt/mixelt rollcage-et felváltotta egy merőben más, unibody magnézium konstrukció. Tudom, miről beszélek, van T460s-em és T480s-em is. Féltégla mereveségűek, a sima T14 (vagy T460, T480) és hasonlóak egy vicc hozzájuk képest ilyen téren, ezekhez is volt/van szerencsém.
Itt írnak is róla: "Such a diet can always hold risks for the stability and torsion resistance. But not in this case: A complex material mix of magnesium and carbon-fiber reinforced plastic – which can, by the way, convince with a surprisingly sophisticated tactile feel – ensures that the chassis does not warp a lot even under heavy pressure." [link] .
A CFRP egyébként a fedlap, alul minden magnézium ötvözet, műanyag nélkül.
A hátrányuk is ebből fakad egyébként, ha ezt sérülés éri, akkor nem csak egy karc lesz a műanyagon, hanem egyből jó eséllyel ki fog látszani a fém a festés alól. -
zsolti75
senior tag
-
-
peti_s
addikt
válasz
Dr. Akula #119001 üzenetére
Halihó!
Egy régi ismerős.
Amire nekem kell jó, és nem kell egy új rendszert belaknom, át tudom másolni az X200-ról az egészet.
Munkahelyemen tavaly kezdődött, idén álltunk át teljesen W10-re, sajnos rengeteg a hálózati probléma, nyomtatás előtt rendszeresen újra kell indítanom a munkahelyi gépemet.
W7 alatt ilyen gondom nincs. Mint korábban is, Excel, Word van leginkább használva rajta, nem hiszem, hogy ebben az említett hátrányokon kívül, tudna olyan újat adni a W10, amivel kompenzálni tudná.Van egy "hurcolászós" T470P-m W11-el, Office-ra jó, de nem dobta be magát a szívembe, ezért is vettem egy 6. generációs T470s-t, hogy menjen szépen vissza a W7.
üdv. Peti
-
HSM
félisten
válasz
Dr. Akula #118849 üzenetére
Bizonyám, kitolja.
A T480s-ben ki is mértem, míg benne volt. Igazából már a kétmagos T460s is fürgébb lett vele, mint a gyári SATA-s SSD-vel, a tempó is megvolt.
[link]
Egyébként egy jó NVMe SSD 2db 3.0-s sávon is jól muzsikál (vagy 4db 2.0-n), azzal van tapasztalatom. [link]Más gagyi SSD-vel nincs tapasztalatom, nem igazán használok olyanokat. Azaz a gépemben van notebook bővítésből "megmaradt" TLC NVMe 256GB SSD, az nagyon gagyi tud lenni, amikor pár másodperc jó írási tempó után befog a fék 3-400MB/s natív írási tempón. Gondoltam jó lesz eltárolni két játékot, ott úgyis a gyors olvasási tempó számít, de minden update-nél elég kellemetlen, amilyen lassú.
Fun fact, még ezek a vackok sem DRAM-nélküliek, szerencsére...
-
HSM
félisten
válasz
Dr. Akula #118847 üzenetére
Nem tudom, hogyan jutott ide a téma, de a T480s-ben tisztességes 4 sávos M2 van. Én jó szívvel továbbra is csak bizonyított, megbízható, jó minőségű SSD-t használok/ajánlok, DRAM-osat (van más dolga is a CPU-nak, mint az SSD-t dédelgetni) és olyat, ami legalább 8-900MB/s NATÍV írási sebességű és minél alacsonabb a cellánkénti bitszáma. Pl. a 970 Pro tökéletes ilyen téren, akad is itthon 3db...
-
Celithrandi
addikt
válasz
Dr. Akula #118628 üzenetére
7ezer ft az a 8 giga ahogy néztem, tehát úgy néz ki laptopnál nem vészes az ára. Félre lett értve amit írtam, nem a ddr3 ellen szólaltam fel hanem, hogy a ddr3 megmutatja egy gép korát, no meg a proci is 6.generációs mikor már a 13.nál járunk. Édesanyámnak adtam két éve hasonló gépet és ez mindent elmond
-
-
donjohnson
addikt
válasz
Dr. Akula #117485 üzenetére
igen, van benne töltő.
szerintem se jó irány, de ez van sajnos.
a típusszámban a 90-es jelöli, hogy 90 Watt-os töltőt adnak hozzá. ha más a szám, mondjuk 135, akkor 135 Watt-os a töltője (adaptere) a dokkolónak.
40AY0090EUShipment Group:
ThinkPad Universal USB-C Dock (40AY)
ThinkPad 90W AC Power adapter (Slim Tip)
Power cord
Manuals
USB-C Cable (1-meter; 30-inches) -
donjohnson
addikt
válasz
Dr. Akula #117474 üzenetére
de nem úgy kell használni.
amit kinéztél, ehhez adnak téglalapfejű töltőt, 90 Watt-os: [link]
pont azért, hogy ne a gépednek a töltőjét dugd a dokkolóba, hanem a dokkoló sajátját.
a gép+dokkoló saját fogyasztása+rádugott kütyük miatt kell a nagyobb töltő.
ez nem divat hanem szabály vagy szabvány (sok eszköz, nagyobb fogyasztás, egyébként 100 Watt feletti fogyasztás pedig nincs is type c csatlakozós töltő).
a gépedhez kapott 65 Watt-os töltő vagy nem tudom, mekkora, azt el is rakhatod a táskába, ha dokkolót használod majd a saját töltőjével, így videón láthatod is: [link]akkor még nem láttál 2022-es workstation thinkpad gépeket. azok még most is táglalap alakú töltőt használnak. nem vezették ki teljesen azt a csatlakozót.
-
azbest
félisten
válasz
Dr. Akula #117474 üzenetére
"ugye azt kéne beledugnom a dokkolóba. "
épp az előbb rinyáltam amiatt, hogy a type-c dokkoló levonja a táp pd által riportált töltési kapacitásból a maga 8-10-15 wattját és a gyári töltő úgy sokszor már kevés a laptopnak a dokkolón át és minumumra vett sebességgel "slow charger" üzenettel üdvözöl, terhelés alatt lassan merítve az akkut. A más tápot használó dokkolónál azt kell nézni ő mennyi energiát tud kiadni pd-n át (a linkelt cucc ha jól láttam 60W-ot) és hogy az elég e adott fajta laptophoz. A gyári oldalon azt írják 135w töltővel kiadhat 100w-ot.
-
-
válasz
Dr. Akula #116437 üzenetére
A műanyag letörő pöckök no comment kategória, valóban.
A legutáltabb részlete az új notiknak a képernyőkeret, ami legtöbb esetben félig ragasztott, félig letörő kapcsos...
De azt ne hidd, hogy a régieken nem volt egyszerű letörni műanyag pöcköket.. tudom, mert van egy csomó régi vackom amiket gyakran szerelek /kombinálok, és hát ugyanez csak pepitában, csak itt ha ügyesen szeded szét, "valószínűleg" nem fog törni. De nem nehéz úgy csinálni, hogy törjön. -
válasz
Dr. Akula #116434 üzenetére
Nem volt jobb az anyagminőség, mint ma. Sőt.
Annyi, hogy a rollcage vastagabb volt, ahogy maga a gép is.
A rollcage amúgy ki sem halt, csupán vékonyabb, ahogy a gépek is, és fröccsöntött műanyag helyett modernebb, gyakran szénszálas anyagokat használnak a fedésére.
Én imádtam a T4x-től a T520-ig a gépeket de az a filozófia idejétmúlt és nem is baj hogy vége a rollcage-en nyüszögő műanyagnak. -
válasz
Dr. Akula #116430 üzenetére
Nem sok értelme lenne klónozni a régi házakat szerintem.
Egyrészt azért eljárt felettük az idő méretben, anyaghasználatban, csak megtervezni, legyártani azt a toolingot amivel egy gyár ismét gyártani tudná őket....
Sokkal egyszerűbb lenne tervezni egy olyan korszerű notit, ami tovább tudná vinné az OG TP szellemiségét, azaz sok port, viszonylagos modularitás, 7 soros bill, folyadékelvezetés, normális képarány, és cső.
Ennél sokkal több nem kellene.
Amúgy a Framework laptop nincs messze ettől, ha lenne hozzá 7 soros bill trackpointtal, már rendelném is. Remélem előbb-utóbb valaki alkot bele egyet.Amúgy attól nem kell tartani, hogy a közeljövőben ezek az igencsak drága hobbiprojektek kifogynának az alkatrészekből, hiszen kifejezetten nagy példányszámban eladott gépekbe faragnak alaplapokat.
-
-
Tim82
félisten
válasz
Dr. Akula #116427 üzenetére
A barkácsproject az volt, hogy régi Thinkpad vázakba gyártottak modern custom alaplapokat ügyes kínai modderek, nem az, hogy új Thinkpad alaplapoknak gyártottak volna a régi elvekre hajazó vázakat. Amúgy a project létezik, nyilván nagyon mélyen zsebbe kell nyúlni egy késztermékért.
-
zsoltip
őstag
válasz
Dr. Akula #116401 üzenetére
Olvass vissza én mennyit küzdöttem ezzel, de meglett a megoldás. HP és Dell vonalról jöttem, és szintén furcsállom, hogy nem alap. De hát ez mint kiderült feature, és nem pedig bug.
Nálam ez vált ve: lenovo-backlight-controlRelepíted:
.NET Desktop Runtime 5
AutoHotkey
Az AutoHotkey script nálam Backlight néven elmentve, és benne a kód, amit használok végül, némileg átírva, és Lenovo official fórumot is felhasználva alábbi:; To deactivate "Lenovo OnScreenDisplay Service" (status display for backlight keyboard, microphone, Fn lock) prevent execution of "C:\Program Files\Lenovo\HOTKEY\tposd.exe"
; by (auto)starting (WIN + R: shell:startup) a short cut (minimized) to the following "killtposd.bat":
; @ECHO OFF
; TASKKILL /IM tposd.exe
global START_WITH_BACKLIGHT := 0 ; set to 1 if you want backlight on startup, 0 otherwise
global BACKLIGHT_LEVEL := 1 ; set to 0 for no backlight, 1 for the first (dim level), 2 for the brightest level
global IDLE_DURATION := 15000 ; after how many milliseconds of inactivity the light should turn off
global POLLING_PERIOD := 250 ; how often (ms) should the program check for inactivity; lower turns backlight on faster but drains cpu
; TODO: make the backlight wake up after screen off.
;#InstallKeybdHook
;#InstallMouseHook
;SetTimer, Check, POLLING_PERIOD
;return
global wasOn := 0
setBacklight(START_WITH_BACKLIGHT ? BACKLIGHT_LEVEL : 0) ; if "START_WITH_BACKLIGHT" is "true" than (?) setBacklight = BACKLIGHT_LEVEL else setBacklight = 0
; https://autohotkey.com/board/topic/94002-send-escape-key-after-idle-time/
#SingleInstance Force
#Persistent
SetTimer, Check, % POLLING_PERIOD ;set the timer to POLLING_PERIOD
return
; timer check
Check:
If (A_TimeIdle>=IDLE_DURATION)
{
setBacklight(0)
; SetTimer, Check, Off ; for testing purposes
}
else
{
setBacklight(1)
}
return
; set backlight on or off
setBacklight(isOn)
{
; do not call backlight program if level is already set
if (wasOn != isOn){
wasOn := isOn
level := isOn ? BACKLIGHT_LEVEL : 0
Run, ThinkPadLight_v02.exe "C:\ProgramData\Lenovo\ImController\Plugins\ThinkKeyboardPlugin\x86\Keyboard_Core.dll" %level% , , Hide
}
}
; Script to toggle and set BACKLIGHT_LEVEL permanently during OS session.
^Space:: ; hotkey "Ctrl + Space" to toggle global var "BACKLIGHT_LEVEL" between 0; 1; 2
if (BACKLIGHT_LEVEL = "2"){ ; if (BACKLIGHT_LEVEL is "2")
BACKLIGHT_LEVEL := "0" ; then set "BACKLIGHT_LEVEL" to "0"
wasOn := isOn ; turn OFF immediately by writing BACKLIGHT_LEVEL to Keyboard_Core.dll
Run, ThinkPadLight_v02.exe "C:\ProgramData\Lenovo\ImController\Plugins\ThinkKeyboardPlugin\x86\Keyboard_Core.dll" %level% , , Hide
}
else ; else ..
{BACKLIGHT_LEVEL := BACKLIGHT_LEVEL + 1 ; add integer "1" to "BACKLIGHT_LEVEL"
wasOn := isOn ; and turn ON immediately by writing BACKLIGHT_LEVEL to Keyboard_Core.dll
}
; msgbox, 0, , Backlight is set to %BACKLIGHT_LEVEL%, 1 ; shows value of "BACKLIGHT_LEVEL" in msgbox, timeout 1 sec, for setup und trouble shooting
return; Script to toggle and set BACKLIGHT_LEVEL permanently during OS session
A script parancsikonját bemásolod ide:
C:\Users\...\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup
És szépen indul rendszerindításkor. -
zsolti75
senior tag
válasz
Dr. Akula #116352 üzenetére
Abszolút jogos a kritika. Ha tettek volna egy külön ajtót a Ram/ssd-hez lett volna +$2 költség.
Senkit sem vígasztal, de ez legalább még nyomokban tartalmaz fémet, a konkurens márkák eladják a műanyag vázra kasírozott 0,1mm vastag alu lemezt mint fém váz, a business és a workstation class-ban egyaránt. -
Gondwana
addikt
-
-
Rossi
addikt
válasz
Dr. Akula #108674 üzenetére
Sajnos közben fontos lett a váltás, ugyanis az emlegetett SSD elhullás elvitte a HP Probook-omban lévő gyári, Intel SSD-t, alig tudtuk róla lementeni a Windowst meg a fájlokat.
Kb. 2,5 éves a gép, 50%-os volt az állapota az SSD-nek.A szaki azt mesélte, hogy mostanában kellett visszavinnie pár hetes, de pár napos SSD-ket, nem tudom milyen gyártmányúak, de azt mondta, hogy pl. a Samsungokkal van a legkevesebb gond.
Mivel ez így beütött, sürgős lett az új gép, X1 Carbonra esett a választás végül.
i5 10210U, 16 GB RAM, 512 GB SSD.
A proci nagyjából talán pariban van a korábbi i7 8550U-val.Az UHD620-ban egyetértünk, de szerintem kell annak fél év is, mire pl. a Lenovo az új procikat elkezdi berakni a gépeibe.
HP-nál ez még hosszabb. -
azbest
félisten
válasz
Dr. Akula #108362 üzenetére
Nálam tökéletesen megy uefi módban t430. Sőt, az egpu kompatibilitás miatt kifejezetten így kell telepítenem.
Itt csak a chrome vicceskedett ubuntu alatt, valami változhatott vagy a kernel 5.4-gyel vagy a chrome frissítéssel és attól a chrome felborította párszor a grafikus rendszert - igaz, mindenféle teljesítmény javító experimental opciót is használtam.
win10-ből nekem 10.0.18363.959 / 1909 fut még rajta. Nem kínált újabb major updatet. Bár ez a gép domainbe van léptetve és lehet azért. A másik gépen nem tudom melyik fut, oda lehet újabb is felment automatikusan már.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- HP Probook 640 G2 (14/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- ThinkPad P1 Gen3 15.6" 4K IPS i7-10850H Quadro T1000 32GB 1TB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Quadro FX 570 eladó
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged