- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Íme az új Android Auto!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobilhasználat külföldön
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Most frissítettem 10.2409.29-re, a 10.2406.36-ról. Nagy a verzió különbség a Tied és az enyém között. Nálam is a sima Vantage fut, Win11-el, X1 Carbon Gen8-on. A frissítés után sincs már a nullázás lehetősége benne. A töltés küszöbértékét még lehet állítani, de más opció ott már nincs!
-
vicze
félisten
-
totron
addikt
Nekem az a magas, hogy gyártástechnológiailag hogyan jöhet össze eltérő PWM és válaszidő elvileg ugyanazon rendszereknél, párosításoknál, alapanyagoknál.
A lottó megszelídíthető; ha akarod eléggé és a pénztárca is bírja, felvásárolsz egy csomót, hosszúteszt, majd eladogatod a hitványakat.
-
Joco_77
senior tag
"Viszont a T490-ben bevezetett felfelé szóró hangszóró körbefutja a T480s-ét."
A hangszóró volt az elsődleges amiért nem vártam egy jobban felszerelt T480S re(akkoris ha az a legjobb ezek közül). Nyilván neten el vannak túlozva a dolgok és valahogy úgy érzem, hogy mind a T480S mind a T490 jó választás lett volna, de több helyen is olvastam, hogy ölbe rakva nagyon elnyomja a T480S hangját az, hogy alul van a hangszóró, én pedig fekve(fejmagasított párnával) is szeretném használni hanggal... de lehet ez is el van túlozva és nincs akkora különbség, nem nyomja el annyira, ki tudja. Csak ne melegedjen túl igazából abban reménykedem kicsit, hogy nem fogok látni 95-100fokokat a procinál, aztán majd meglátjuk.
-
totron
addikt
Ezt mondom mindig én is, hogy nem mindegy miből tevődik össze, nyilván. Ennek ellenére van egy trend, ami sajnálatos módon átment a tesztcsoportokon, átmegy a népeken is, így gyártásba kerülhettek és használatban lehetnek ezek az IPS-level átkok, s ezek tipikusan a pirosat, zöldet nem tudják, de ilyen otromba mértékben, nagyon nem. Laptopokba jó lesz az alapon. Rendre régi notiknál vagy asztali monitornál kötök ki, bármi jobb szinte ennél a mai vonulatnál és amikor ez majd régi lesz, a régen minden jobb vót-ba akkor sem fog beletartozni ez a mostani, a színekkel való szabadverselésnek ez a szintje már sok(k).
IPS és TN fronton is nyilván vannak minőségi szintek, csak aki nem látja a disszonanciát az elvész a szómágiában és kialakul a 4 láb jó, 2 láb rossz eszméje.
Megnézném például ahogy Gyuri kérdezőnek bárki elmagyarázza, hogy amit lát az tulajdonképpen jó. Spoiler: nem fog menni. Valahol mindenki teljesen jogosan éli meg a magáét.A számodra élhetőekre írnál pár konkrét példát?
Nem hiszek ebben a 60-as megoldásban, lehet, hogy nem láttál még előtte/mellette nem rossz TN-t? Nem tudom.
Az icipici pont igaz, de megváltás ez a kompromisszum a fentiekhez képest, persze átlagnál jobb TN-nel. Igazi IPS meg egyértelműen nyerőbb, de csak az. Lehetett volna úgy is, hogy az IPS mindvégig egy garancia marad - nem így lett.
Szerk.: icipici - vertikális betekintés - is voltak, vannak különbségek. Létező maradt, de nagy különbségekkel. -
-
Eeeh igazából ez sem egészen így van.
Tehát ha tn-nél deal breakernek tekintjük ezt, tekintsük annak IPS-nél is.
Merthogy annál is megvan, van idehaza pár darab.
Tény, nem olyan extrém, mint tn esetében, de tegyél mellé egy oledet vagy ne adj isten crt-t és hát elég lelombozó lesz ha elkezded körbejárni. -
i400
senior tag
-
-
metal01
őstag
Ha elolvastad volna a kérdést figyelmesen, akkor látod, hogy számomra is az a logikus, hogy le kellene szedni róla. A p51-et dobozosan vettem, azaz zsír újan. A gyári ssd keretben sincs leszedve. Sőt, a haveromat megkértem, hogy a p50-es laposában nézze már meg a gyári keretben lévő ssd-nél hogy mi a helyzet, ott sincs leszedve. Így szvsz a kérdés jogos. Csak véleményt szeretnék kérni, főleg azoktól a fórumtársaktól, akik gyakran szerelgetnek ki-be ilyet.
-
-
-
-
Reggie0
félisten
Azert a gep is eleg jol tud josolni adott szituaciokban. Vannak akiknek szinte tokeletes mokuskerek a munkaja es laptop hasznalata, nekik teljesen jol fog mukodni az algo.
"A töltésvezérlő "javulását" önmagában azért nem tartom lényegesnek, mert elsősorban a gyártó általi paraméterezés, ami sokat számít."
Messze nem, mamar egesz jo mintakereses csinalnak, hogy tenyleg a hasznalati szokashoz igazitsak. Pl. apple m2-es gep teljesen jol megtanulta, hogy mikor vannak a rendszeres meetingek, hiaba nincsenek a naptarban, es elotte feltolt 100%-ra. -
-
P70 akkuval van rossz tapasztalatom, két, jó kondijú, kevés ciklusos akku is vészes sebességgel állt bele a földbe, a kapacitásvesztésüket semmiféle thresholddal nem tudtam megálltani.
Ezzel szemben Carbonnál, X395-nél nem volt gond a küszöbökkel, a tulajdonlásom alatt lényegében egyik se veszített különösebben a kapacitásából.
Arra amúgy jó lenne kapcsoló, hogy ne töltsünk olyan szélvész gyorsan, hacsak nem szorít az idő.
A mobilomban van pl olyan töltési mód, ami éjszaka csak lassan tölti fel, kímélva az akkut. Laposban is jó lenne ilyen. -
A modern gépeknél tapasztalatom szerint nem jár jelentős élettartamnövekedéssel a threshold beállítása.
Jobbak lettek a töltésvezérlők, jobb rábízni, sőt olvastam valami random fórumban pár hónapja, hogy valakinél egy T valaminek az akkuja akkor kezdett degradálódni ultragyorsan, amikor belőtte a neten olvasott 50-90-re.
Régen viszont király volt, hogy lehetett így csalni, a jó kis legendás Panákkal évtized+ -t lehetett kihúzni.
-
-
zsolti75
senior tag
Nálam meg nem vált be. Fél évig használtam limittel, utána fél évig limit nélkül. Ezt két géppel eljátszottam.
Újabb gépeket is hozzál példának, mert én csak azt ismerem.
Ami 10éve volt azt már elnyelte a feledés homálya.
Tisztában vagyok, hogy nem szobahőmérsékletű az akku, de azt biztosan tudod, hogy a környezeti hőmérséklet befolyásolja, hogy mennyi, nálam pedig épp most 35fokos.
Na hogyha én a telefonomat 65%-ig tölteném, délután 4-kor dughatnám töltőre szinte nulla használat mellett. Köszi Apple! -
-
Reggie0
félisten
Valamit valamiert mindig. Ha nem lenne ekkora sebesseg elterese a dram es az l3 cache kozott, akkor viszont nem lenne szukseg speculative load-ra, hanem konzervativ modon lehetne eleve tobbet betolteni. Szoval most amitket latsz adatokat azok azert is olyanok, mert erre vannak optimalizalva a szoftverek es a proci is es a ket oldal folyamatosan figyelembeveszi egymas. Ahol nem, lasd apple Mx, ott a proci es sw egyutt azert izgalmas fejodest tud mutatni egy eltero strukturalas mellett is.
-
Reggie0
félisten
Marmint egy-ketto uj prociba befert, mert nottek a meretek.
De igazabol nem nehez ilyen feladatot kitalalni, boven eleg egy repetitiv matrixszorzas, ahol az allando matrix nagyobb, mint a cache, es mar rogton azt is toltogetni kell rendszeresen.
L1 nem lenne idealis, mert L1 szinten az adat es a kod szet van valasztva.Azert nem, mert nem nullarol tervezik ezeket ujra. HBM-nel teljesen mas volt a cel, hiszen a GPU masjellegu terhelest jelent, oda savszel kell, nem kesleltetes, nem a mostani HBM lesz a megfelelo megoldas, az latszik.
-
Reggie0
félisten
Ezek mindig kompromisszumos mennyisegek, es mindig jobb a tobb. Lasd egy banyaszalgoval siman meg lehet fektetni. Az idealis az lenne, ha a DDR ram inkabb L2 cache lenne. Es errefele kozelit az, ha majd a CPU-ba integraljak a ramokat, mert csokkenteni lehet a kesleltetest is a jobb integracio miatt. Pl. el lehet hagyni a ddr interfeszt.
-
azbest
félisten
hát csak nem egyforma az lpddr ram chip és a sima. Nekem is olyan notim van most, amin helyspórolós, lassabban címezhező ram van integrált részen, sima ddr4.
Az m1 procin 2x64 bites talán a két lpddr4, az én gépemben meg 16 bit széles x4 ddr4 ram chip van, szumma 64bit. Az m1 proban 2x128 lpddr5, maxban 4x128, az ultrában meg 8x128, ha jól nézem.
Az egyik minipécémben meg két 32 bites lpddr5 chip van forrasztva. És akkor még ez után jön az, hogyan van szervezve a címzés.Szerk: javítottam számokon.
-
vicze
félisten
Semmi köze nincs az integrált RAM-nak a vékonyításhoz, a Macbook is vastagabb lett végül.
Ez már régen a hatékonyságról szól. Nagyon nem izzadság szag, hanem elértük a rendszer korlátait, abban is jól látszik, hogy a desktop elég rég kullog a laptop RAM sebességek után. Ráadásul minél heterogénebb a compute az adott SoC-ban a RAM annál jobban számít. De már X1C-nél is mindig érezni lehetett hogy pattogósabb gyorsabb kevesebbet gondolkodik, pedig a tesztekben kozel azonos, csak RAM tesztekben letolta a simákat az integrált magas frekis RAM miatt.Snapi X1 mellé se véletlen került 8450-as RAM.
-
gaborbol
őstag
Cégekről beszélünk, ahol ez a művelet úgy kezdődik hogy beszerzés... Nem 10perc lesz, hanem hetek, rosszabb esetben hónapok."
Egy maréknyi memóriának szvsz mindig ott kellene lennie a polcon, és akkor nincs is miről beszélni...Nekem szervizeskent az a gondom ezzel, hogy a laptop az esetek nagyreszeben olyannal van aki tavolrol dolgozik, azt lezongorazni hogy melyik iroda van hozza legkozelebb, akkor oda vigye be a laptop egy adott napon adott idoben, tehat ott varnia kene valakinek, de ez az esetek feleben nem szokott mukodni. Oda inkabb ki kell kuldenem egy masik gepet mielott a user odaerne, hogy ha keseki vagy aznap nem jelenik meg akkor mukodo geppel tavozzon onnan es ne kezdodjon elorol az eljaras.
Rengeteg a szopas vele, a posta draga es idoigenyes, egy sima irodistaval ezt meg meg lehet csinalni, de egy dokinak vagy ugyvednek nem tudom azt mondani, hogy hozza mar be a gepet kedd reggel a depoba. Azt csak a helyszinen lehet buzeralni, he eppen mut vagy klienssel van akkor volt mar hogy a folyoson ultem 1.5 orat, mert azt mondta, hogy ameddig memoria csere utan be nem lep a profiljaba es meg nem gyozodik, hogy minden patentul meg addig nem megyek sehova -
Reggie0
félisten
"Valóban gyorsabb lehet, ugyanakkor ennek ritkán van gyakorlati haszna, kivéve az integrált VGA erőteljes igénybevétele, ami eléggé rétegigény."
Ha ez igy lenne, akkor nem kene L1/L2/L3 cache se. Csak addig retegigeny, amig ki nem hasznaljak a szoftverek. Marpedig akkor lesz altalanosan kihasznalva, ha altalanosan el is terjedt. Majd a lokal AI-val most ugyis lesz egy kis atrendezodes.
-
zsolti75
senior tag
Egy dolgot nem vesztek figyelembe. Azt, hogy ezek a fejlesztések, mint sodimm/forrasztott, cserélhető/forrasztott gpu, nem a felhasználó örömét szolgálják, hanem mi éri meg jobban a gyártónak.
Ha teszem fel egy T14s-nél van 2fajta cpu, 3fajta méretű ram, akkor forrasztunk, mert 6féle lapot kell gyártani. Viszont egy P16-nál van 8-192GB-ig ram opció és 6féle cpu, akkor sodimm lesz, mert annyi féle lapot az isten sem szeretne legyártani. -
vicze
félisten
"Egy T460s/T480s memória bővítése túlzás nélkül mondhatom, hogy maximum 10 perc kényelmesen"
Cégekről beszélünk, ahol ez a művelet úgy kezdődik hogy beszerzés... Nem 10perc lesz, hanem hetek, rosszabb esetben hónapok.
Beszerzés pedig nem a legolcsóbb Amazon találatot rendeli, hanem jobb esetben engedélyezett beszállítótól, rosszabb esetben csak Lenovo-tól.Szerintem végig zongoráztuk a DDR4 és DDR5-tel is a dolgot. Jelenleg Lenovo követi az árakat és a gyártói felár vagy nincs vagy minimális. Csak mondom, hogy volt már, hogy Lenovo-tól rendeltem RAM-ot, mert volt egy piaci kompenzáció (aka kártelezés), és Lenovo-nál a lassabb frissítés miatt olcsóbb volt. Egyszerűen nem olyan egyesszerű esz, hogy gyártótól minding szar venni, nem Apple.
"Egy T14 esetében szerencsétlen esetben több, mint egy órás szenvedés"
Én megoldom neked 3-5perc alatt, mérheted.Ha tudod, hogy hol mi van 0 probléma van vele. Illet érezhetően javítottak rajta még a T490 idején is, a későbbi gépeken már egyszerűbb volt. A T14 és utána nem hiszem, hogy sok gond lett volna, de lehet már csak gyakorlatom volt a T490-nel. Amúgy a T440-T480-at(minden közte) lényegesen rosszabb szétszedni a középső pöckök miatt, minding agyfaszt kapok tőle, szerencsésre egy idő után kikopnak.
Úgy vannak tervezve a gépek, hogy ha tudod mit csinálsz akkor 30percnél semmi se tarthat tovább, alaplap tart a legtovább a sok csavar és a csatakozók miatt, minden más elég egyszerű.
Nem tudom mi lesz a jövőben, Lunar Lake és utána, ha a CPU-ra lesz integrálva a RAM, és úgy néz ki elég standard lesz mobil fronton. Kösz Apple.
-
vicze
félisten
"Egy gép vásárlásakor ritkán lehet előre tudni, hogy éppen ki és mire fogja használni később"
Világ életemben úgy vettem, hogy az office only 16GB(arra most és később is elég lesz), a többi meg minden esetben kimaxolva. Elég szívás is volt azokkal a hulladék X1C-kel, amiket a managerek kikényszerítettek maguknak 8GB-val, mert a16 már drága lett volna... (Szerencsére jó rég volt és az idő engem igazolt.) Mondjuk én is maradtam az 1slotnál, hogy a gép funkciókat lehessen cserélgetni, de őszintén szólva, amint több ember az IT-ban(meg úgy általánosan a cégben) ez fenntarthatatlan lett és hatékonyabb volt mindent max-szal rendelni. És képes volt a management is belátni, hogy nem éri meg ezen spórolni.
Minden üzleti gépet(HP, Dell, Lenovo mindegy) egy üzleti IT szempontjából kell nézni, mert konkrétan nekik van tervezve, nem second hand marketre."jobb terméket"
Nem külsőre értettem, hanem technikailag. Melyik gyártó akar a lassulási problémával szívózni?
De DDR4 és DDR5-nél végképp nagyon korlátos volt a sebesség slotokkal. A forrasztott minding alapból gyorsabb volt és a slotosoknál vissza lett véve. A LPDDR-ek meg minding is lényegesen gyorsabbak voltak = jobb termék. Ezért se kaptak az AMD-k slotot Gen2 után, mert a CPU/iGPU igényelte a nagyobb nagyobb sebességet. = Megint csak jobb termék.
Gen 3-tól meg az AMD verziók csak forrasztottak, így minek venném a simát, ha ott az S jobb házzal nagyobb aksival?
Gen 4-nél meg kész kabaré az Intel.Van DDR4, DDR5 és LPDDR5x verzió.
-
zsolti75
senior tag
Nem tudunk semmi konkrétat, nem kell belefantáziálni továbbiakat. Szervizbe ment a gép (és nem cserére), és ott azt mondták rendben van.
100fok a mai gépeknek egyébként üzemi hőfoknak tekinthető (sajnos).
Volt már ilyenem, konkrétan az oledes P53-am volt ilyen.
Újrapasztáztam, bios frissítést is megcsináltam, továbbra is meleg volt. Ment Albacomp-hoz, először hűtést cseréltek, de nem lett jobb, aztán alaplap csere, és szuper lett. 4 nap alatt lezajlott a történet.
Igen nekem teljesen megfelelt így javítottan a gép, mert tudom hogy egy alaplapcsere nem sokkal nagyobb beavatkozás mint egy ssd vagy ram csere. Vissza is küldhettem volna, de épp a covid alatt voltunk, és olyan konfigot nem kaptam volna helyette, meg időben is sokkal több lett volna. -
vicze
félisten
Én a T490s vs. T490-ről beszélek, és kicsit újabbakról is.
Én megértem, hogy van pár ritka eset, mikor a RAM csere hasznos, de az adott modellnél rettentő ritka, hogy a vásárló ezt valósan meg is teszi. Továbbra se pusza hobbiból forraszják a RAM-ot, hanem technikai okai vannak, és jobb terméket kapsz valamilyen szempontból. Ugye azt kihagyod, hogy van a dual channel aszimmetrikussága miatt egy ogen jelentős lassulás a forasztott méret duplájának túllépése kor, ami elég idegesítő akadásokat okoz. Tudom mert pont így használom a cégest és végső soron szempont volt, hogy ne legyen mikor döntnem kellett, hogy legyen-e forasztott vagy szívkal ezzel a problémával.
Drágább RAM csak akkor fordul elő, ha épp új termék valamilyen szempontból, vagy a piaci ár nagyon változó, ez sokkal lassaban követia Lenovo nyilván valóan. Pl. A CAMM legalább 1-2 évig mocsok drága lesz.
-
vicze
félisten
Nem vékonyság, hanem fizikailag kisebb lett a 16:10 váltás még csökkentett rajta. A súly addig nem lényeges, amíg kézben nem fogod. És 1,26kg vs. valós 1,5kg, számít.
32 és 64GB-seket vettünk, így nincs hova bővíteni, ezt a "problémát" ezzel letudtam. Nem Apple taxot csinál Lenovo és az extra RAM pont annyi mint egy +modul(volt már hogy olcsóbb volt), szóval tök mindegy.
Egyszerűen csak spóroltak, hogy a X390/X13-om alaplapját használják fel, mínusz 1 SKU. -
A refurbished gép az, amit a 3 avagy 14 napos határidőn belül visszavisznek hibával és nem kéri az ügyfél a javítást, hanem cserét vagy pénzvisszát. Ez bevett szokás, létezik. 14 napon túl, nagy általában, nem figyelembevéve a méltánysságot, mert nagyon ritka, és egyedi elbírálású, és ha nem egyedi szerződésed van a viszonteladóval vagy a disztribútorral, akkor márpedig ha meggebedsz is, javítás lesz.
A szállítás közben sérült autó is egy egyedi eset, vannak is belőle problémák, de ott se téged véd a jog ha jól tudom, de ez már nagyon off...
Laptopnál viszont tudtommal meg lehet reklamálni. -
zsolti75
senior tag
Ma reggel néztem meg a riportot a MS ceo-val, és szörnyűek a kilátások. Az MS a Meta-val karöltve, minden eszközbe integrálni szeretné a copilot cuccot. Az ilyen renitensek mint én pár évig még kihúzzuk alóla magunkat, de előbb utóbb abszolút megkerülhetetlen lesz. Nem tudunk, vagy nem is akarunk ellene tenni semmit, minden adatunk és digitális tevékenységünk elérhető, analizálható és áruba bocsájtható lesz számukra.
-
-
Dr. Akula
félisten
A magasabb kijelzőt is ugyanúgy tele tudod rakni tartalommal, csak többel.
Touchpadból szerintem jó a nagy, precízebben lehet pozicionálni mint egy kisebben. Inkább a jobb/bal gombokat raknák el alóla, mondjuk oldalra, és annyival is lehetne nagyobb. A trackpointnak se vagyok már annyira híve, pont ezért, jól mutat, de használni inkább bosszantó, hogy állandóan túlmegy a célon. Végül is csak egy joystick, ami C64-en is volt már, de azért nem véletlenül nem ez terjedt el egér helyett.
-
Dr. Akula
félisten
Megnyitod rajta a PH-t, és csak a középső 1/3-án van szöveg, jobbra-balra egy nagy üres sáv. Ezért felesleges laposítani. Amúgy is jön vissza a 16:10 a 16:9 helyett, gondolom nem ennyi eladatlan panel maradt a raktáron, hanem rájöttek valamire. Persze minden méretre ki lehet találni valami indokot, pl. hogy a filmek meg laposak, annak jobb a csíkmonitor, vagy egymás mellé tenni 2 ablakot - de akkor meg egymás fölé is lehetne, és egyből 4 ablakod van, nem csak 2. A noti "alján" meg kell a hely a touchpadnak is, már egy nyomorult kurzort nem tudnak rárakni anélkül hogy félmagasra ne kéne összenyomni (a Lenovo és Fujitsu még igen, de a Dell + HP már átvették ezt a konzumer baromságot). Régen egy Thinkpad X-ben még simán elfutott faltól falig a billentyűzet, ma már hiába szélesebb a kaszni, már nyomorítják a gombokat, hogy legyen hely az üres oldalsávnak, esetleg hangszórónak nevezett speakereknek. Régen mindez elfért "kockában".
-
Nem hiszem... én most a hordozható gépek kategóriájára gondolok, amiknél most marha nagy túlnyúlások vannak mindkét oldalra.
Mondom számomra milyen lenne a tökéletes hurcibálós:
- T60 style billzet (igazából inkább T4x mert a trackpoint gombok jobbak rajta, de kb egy méret a kettő)
- nulla túlnyúlás oldalakra, nem kérek plusz súlyt amit nem használok ki tartalommal a kijelzőn
- korrekt méretű palmrest, tehát legalább akkora, mint 14" T60-on, de igazából kb 1 centivel magasabb kellene az igazán kényelmes használhatósághoz
- emelt segg, hogy asztalon comfy legyen használni (oda pont mehet is a nagy akku, ahogy anno)
Ezt kérném modern hardverrel, oleddel, és rendelném is. Gondolom látod hogy ebben az elképzelésben a kijelző csak vertikálisan tudna terjeszkedni, horizontálisan a billzet dimenzióin túl nem.Amúgy fogalmam sincs miért mentem bele ebbe a parttalan eszmecserébe ismét, az utóbbi tizenx évben párszor átrágtuk már ezt ebben a topikban, csak a userek cserélődnek.
Lényeg, nem csak nekem vannak ilyen nézeteim, sokakat látok a TP nerdek között dc-n és redditen is, akiknek hiányzik ez a format, én pl nem kívánok senkit meggyőzni hogy régen minden tökéletes volt, de az én use casemben minden gép ami nem 4:3, kevésbé kényelmesen használható, és szükségtelenül széles.
A DTR az más, ott nyugodtan legyen széles, oda a 16:10 gyakorlatilag tökéletes, a W701-nél kényelmesebben használható DTR-t még nem láttam például.De az amit most csinálnak sok gépen, hogy az enter környékén összenyomorítanak gombokat a billzeten, úgy, hogy két oldalt több centi hely van, az egyszerre űz gúnyt a funkcionalitásból és a dizájnból is, mert amellett hogy használhatatlan, még ocsmány is. Nem is bírtam sokáig az X395-tel, pedig ezen kívül elégedett voltam vele a maga műfajában.
-
Igen, ott működött is, 99%-ra téve a 2520M nem turbózott, s hűvös maradt.
Köszi a registry trükköt, előjött a menü, habár ez sem csinál semmit, próbáltam 4000 MHz-et beállítani. Aztán nyomtam egy Restore Plan Defaults gombot, s izé, beállít a processzor max 4400 MHz-re. Akárhol állítok akármit, nem megy feljebb, wtf. Maradjon így.
De úgyse fog.
-
Windows 11, a vezérlőpultos Power Options ablakban a Processor Power Management alatt a minimum meg maximum százalék nem csinál semmit, meg registry-vel vagy mivel elő van hívva egy Processor Performance Boost Mode beállítás is, de utóbbi se csinál semmit, csak a Disabled módnak van hatása, az kikapcsolja a turbót, így 2.1 GHz-en megy minden, de úgy halál.
-
zsolti75
senior tag
Ezt az összehasonlítást majd i-13gen-el is csináld meg, mert arról van szó!
Az én telefon 8-10éves 2000 körüli akkuval, a laptopom meg 94Wh.
De nem ez a lényeg hanem, hogy az e-magoknak takarékosabbnak kellene lennie, de ha bios-ban kikapcsolom őket ugyanannyi az akkuidő. Úgy van most beállítva a gépem, hogy akkuról, csak az e-magokat használja, és úgy is megy, ha nézem feladatkezelőben, de az akkuidő netezéssel 4-5óra, míg ugyanilyen konfig 11gen-el simán elment 8-9órát. Szóval az én tapasztalatom, hogy ez az e-magos takarékoskodás, valahogy nagyon nem jött össze. -
MrSealRD
veterán
A célhardver egy érdekes rész. Szerintem is ez az ami nagyban segíti a mobil eszközöket... viszont x86 cpuk is nagyon sok mindent gyorsítanak már hardveresen. Főleg az újabbak. Én nem tudom jelenleg mi az amit az aktuális évjáratú SoC és CPU viszonylatban fel lehet róni... De azt is látni kell, hogy egy x86 idle is többet eszik, mint egy Snap Gen3 mondjuk...pusztána méreténél fogva.
Az optimalizált szoftver is egy fontos tényező. Aktív hűtés... LPDDR vagy sima DDR...Így viszont szépen összejön a sok kicsi sokra megy alapon. Látszik, hogy nem az a cél igazán.
-
Reggie0
félisten
-
vicze
félisten
"Én is próbáltam az egyik kb. 2 éves 4650U-s T14-emen pasztát cserélni (nem hibás batch-ű) MX5-re, semmivel sem lett jobb, mint a gyári sűrű gumiszerű pasztával."
Nekem Artic Silver 5-tel eddig mind változott. Nem feltétlen az változik, hogy meddig melegszik, hanem hogy hogyan. Pl. a 4650U-nál jóval lassabban érte el a 70-75C-t és érezhetően jobban működött a paszta, nem hűvösebb, hanem halkabb lett, mert több hőt tudott átvinni a hűtőre, és hatékonyabb lett a hűtés.
-
zsolti75
senior tag
Nem veszti értelmét, csak jó pasztával kell kenni. Ebben nem tudok tanácsot adni, mert nem követem, én fémezek már jó pár éve. De aki hurcolja, és van hogy odaveri a gépet, annak nem javasolt folyékony fém.
A Legion 5-nél jött elő először hogy az újrapasztázás után rosszabb volt. Szóval olyan 4éve. -
zsolti75
senior tag
Gyárilag, pont hogy PTM7950 van ezeken a gépeken, meg a Legion-okon is. (már amelyik nem folyékony fémes). A PTM teljesen jó, a MX4 MX5 és társai sajnos nem. Ezekhez a púpos cpu-khoz keményebb kerámiás paszta illik, vagy mikrokapszulás.
A régi 8-9gen gépeken teljesen máshogy működött a teljesítmény szabályzás. -
Nekem P16 van papíron 55 wattos, turbóval 109 wattos i7-12850HX-szel. Nem kell magyarázni a melegedést, throttlingot.
Pedig ez még egy istenes gép ám, kb 90-100 wattot elbíró hűtéssel (= nincs jelentős thermal throttling). De azzal már nem nagyon tud mit kezdeni, amikor egyetlen mag turbózik az égbe, 50 wattos fogyasztással, gondolom mert annyira pici a felület. Így 90 fok körüli a hőmérséklet egy magot terhelve. Pedig ugye itt nincs kupak, s én magam pasztáztam MX4-gyel, hátha, de nem nyertem semmit vele. Lehet valami folyékony fém jellegű paszta segítene, de én annak felkenését nem vállalom be.
Ha esetleg valaki tudja, hogy lehet rendesen órajel-korlátozni a procit, azt megköszönném. Throttlestop van, a Speedshift EPP nem igazán úgy működik, ahogy kéne, így csak egy sima 75 wattos PL1/PL2 korlát van rajta. Ezen felül csak sima órajelkorlátot szeretnék, azaz hogy ne turbózzon 4.8 GHz-re, hanem csak mondjuk 4.4 GHz-re.
Az egész célja csak az lenne, hogy letiltsam azt a +10% teljesítményt, ami miatt 1-2 szálon is elszáll a fogyasztás, extra melegedéssel, ventihanggal.
-
Reggie0
félisten
Hat en elegge, amd procik linux alatt elegge haklisak az idle(vagy kozel idle) fogyasztast illetoen. Meg Steam deck-nel is olvasni idle fogyasztasos anomaliakrol, pedig ott aztan ra van reszelve az OS a hardverre. Elotte nekem is amd volt, 2xxx es 3xxx szeriabol, mindketto zabalta az akkut. Inteles procival sokkal jobb a helyzet t480-nal is. Namost emelle meg felezni az akkukapacitast eleg bator dolog lenne. 48G ram meg szodaval elmegy, de max negyed ev tartos teszt utan mernem megvenni. Viszont az meg oriasi luxus, a munkanak mennie kell.
#123269 FoxiestFox: Erdekes, en a trackpointrol valahogy leszoktam az evek alatt, pedig volt trackpoint only gepem regen es szerettem nagyon.
Ezen a frame work alaplap integralason en is sokat gondolkodok. Meg van egy HP TC1100-am is amit jo lenne eletre lehelni, azt a gepet imadtam. -
-
barnam_
nagyúr
Azért 95%, mert nem valami acélos az akku idő - bár azóta úgy állítottam be, hogy kikapcsoltam a turbót akkun és a procit is csak valami 30%-ig engedi el. Így már egész okés, de egy teams meeting így is sokat kiharap az akkuból.
Kímélni akarom, ezért az pont elég ha 60% alatt kapcsol be a töltés, de céges gép, nem érdekel ha meghal az akku pár év múlva. Többet számít, hogy ne kelljen töltőre dugni.
Köszi a magyarázatot, valóban így lehet. 1280P van benne.
-
-
vicze
félisten
"És elég a maximálisan elérhető 32GB, ami nem valami sok manapság bizonyos munkákhoz"
P14s G4 AMD-nél van 64GB, illetve az összes G5 már 64-gyel lesz rendelhető.Az ár régiónként össze vissza van valamiért, de általában van akció a UK szintűre minding.
S3 hiánya sajnos egy erőteljes Win probléma, talán az ARM-re optimalizálással átszivárog x64-re is valami értelmes működés. Meg egyre inkább rá vannak kényszerítve ezért.
-
vicze
félisten
"Újonnan is arcpirító felára volt pl. a 32GB-os modelleknek egy házilag fejlesztett 16GB-os modellhez képest"
Lenovo konkrétan 50GGBP-ért kínálja az upgrade-et. Crucial So-DIMM 48GBP. Nem pirultam el tőle...
8GB megszűnt mint SKU G4 Intelnél(bár AMD-nél se láttam 8GB-s opciót soha, valószínűleg valami regionális, vagy CTO SKU), és most a G5-tel teljesen."Jut eszembe, S3 sleep lesz már ezeken?"
Szerintem felejtsd el örökre. Intelen még lehet marad, majd meglátjuk.
Ha Snapdragon Elite működőképesen(Win support szempontból) bejön idén, akkor nem lesz olyan gyártó, aki be fogja vállalni a normál S3-at 1-2éven belül. -
-
fattyu
veterán
ok jogos,
nyilván macem nekem van és alapvetően vigyázok rá. Nálam azon nincs nyom. Macből nincs jelentőséggel bíró mintahalmazom.
figy az el van írva hogy ne matricázd össze a gépet, és úgy add le ahogy kaptad.
Állandó beszélgetés hogy na akkor tessék a spricni meg törlőkendő és leszeded a matricákat mielőtt leadod.... -
fattyu
veterán
perszen van megoldás. csak ezt munkagépeknél, flottaüzemeltetés esetén nem tudod az egyégsugarú user szájába rágni.
és érdekes módon a macbook airemen nincs ez.szóval meg lehet ezt csinálni jól is. de a Lenovo rosszul tervezte meg, és a saját tervezési hibája miatt kihátrál nem user indukált, és nem a kijelző esztétikai romlását kezelő, egyértelműen GARANCIÁLIS felelőssége alól.
-
-
vicze
félisten
Lehet az én fülemmel nem stimmel valami, de a 3000rpm elég idegesítő. (Elég érzékeny vagyok bármilyen fehér zajra, és az agyam nem tudja kiszűrni valamiért.)
Intel esetében valami zseniális húzásnál fogva az többnyire 1 hőcsöves (igaz vastagabb), míg minden AMD, amit eddig szétszedtem dupla hőcsöves volt. Neten G2-től láttam Inteleket két hőcsővel, de csak a 28W-s SKU-kat(12 gen-től a P-k), a kisebbeken 1 hőcső van. Szóval totál érthetetlen dolog, hogy a lényegesen jobban melegedő CPU, miért kap alapból gyengébb hűtést, és miért teljesen más a venti szabályozása.
G1-es Intelen még nincs VRM hűtés, G2-től van, G3-on meg már elég nagy. Viszont G3-tól, már AMD-n is van amúgy. Mondjuk nem hiszem, hogy nagyon kell...
-
-
vicze
félisten
Lehet FW-ben javítottak valamit már, hogy leglaább néha lekapcsoljon, de az Intelek értelmes fokozatosságát valamiért nem látom, van 0 meg 3000 lehet választani.
"nem csak a CPU-t kell hűteni a gépben"
Intelnél igen?Elég egyértelmű, hogy nem jól működik, és nagyon nem úgy ahogy kéne. És annyi panasz után se csináltak túl sokat vele. 6xxx és utána jobb, de messze nem Intel like.
-
vicze
félisten
Amíg nincs mind a kettő egymás mellett és nem teszteled akkor valóban nem érthető.
Nálam is ugyanez a G2 van napiban használva és iszonyat idegesítő egy Intelhez képest, hogy a venti minding megy. Az Intelek, még Performance-ra állítva is lekapcsolják a venti-t ha nincs terhelés. Power saver-en meg be se kapcsol, legalábbis 30perc Cine nem hatotta meg annyira, hogy bekapcsoljon.
Szóval mind a 4xxx mind a 5xxx ilyen, és igen ha lehúzom a low powerbe ok, de minden másban idegesítő. Intel max-on hangosabb, mert kiüti a 100C-t, de sokkal jobban fokozza a terhelés hatására a ventit és kikapcsolja nem nem kell, cserébe vagy 20C-vel melegebbre hagyja a CPU-t.Pl. az említett X1C-k olyan durván ki vannak tuningolva erre, hogy őrület. Alapból halkabb a venti, de olyan gyönyörűen fokozatos a görbe, hogy öröm használni. Szépen megy fel és le is nem süvít. Már csak ezért nagyon szeretem őket.
#122756 zsolti75: Ha jól tudom hivatalosan Intel nem ajánlja Win10-et 13th-re. Működni működik, de lehetnek problémák a scheduling-gal és nem lesz optimális. (De ami írták sok mindentől lehet. Nem hiszem, hogy új gépeket és drivereket optimizálja Lenovo Win10-re.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Szép! Dell Latitude 7430 ÜTÉSÁLLÓ! Üzleti Profi Ultrabook 14" -60% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Ahh! Dell Latitude 7430 "ÜTÉSÁLLÓ" Üzleti Profi Ultrabook 14" -50% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Core I9 ERŐMŰ Lenovo P1 Gen2 (8mag/16 szál 32Gb DDR4 1Tb SSD 4Gb Nvidia) laptopom eladó!!!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest