- Kikristályosodik a Razr 60
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Rapid136 #27746 üzenetére
Egy új gép ugyanúgy tönkremehet 100 expó után, mint ahogy egy használt elmehet 100000 felett. Ne menjünk bele a Gauss-görbe elemzésébe, mindenki a saját szája íze szerint magyarázná. Ha valaki régi, olcsó gépet keres, feltételezem, hogy extra garanciára - ha Canon esetében igényelhető lenne - akkor sem költene.
(#27748) copass: ez az oldal a zárhibásakat összesíti. De mi a helyzet azokkal, amelyek bőven átlag felett teljesítenek? Azok nem szerepelnek. Nánásinak van/volt 1 millió felett teljesítő 5D MkII-je. Nekem a 650D 100k expó felett jár, de köszöni szépen, még bírja.
(#27749) ThePatriot: ezt az összeget nem nevezném húdejó árnak (hacsaknem valamilyen normális objektívvel együtt értendő), ennek ismeretében nem venném meg.
-
peppe79
senior tag
-
ivcsi86
tag
válasz
Rapid136 #27374 üzenetére
Huu köszönöm srácok. Sok hasznos info. Riszpekt nektek, hogy ennyire képben vagytok. Fura ez számomra, mert műszaki dolgokban eléggé képben vagyok, de ez a fotózás teljesen más tészta...
Reklám nélkül a hardveraprós kínálatból van olyan kínált gép(+obj) ami az én célomra ok lehet?Ugy 50-ig gondolkodok.
(Csak priviben, h nem legyen reklám meg sok off miattam)Köszi szépen!
-
-
kuruc01
tag
válasz
Rapid136 #27182 üzenetére
Szia!Ma kipróbáltam nem csinálja az objektív a problémát,nem tudom mi lehetett,a képeket visszanézve 24mm környékén jelentkezett és 18-nál már teljes kör volt sötét.Nem gondolom hogy érintkező baj lenne,nem tudom mi ez.Remélem nem is jön vissza,de azért megtisztítom az érintkezőket.
-
copass
veterán
válasz
Rapid136 #27167 üzenetére
vitatkozzunk akkor:
miért sárgásak a sony színei?
miért van az hogy a videósok nagyrésze (szűk környezetemben) adapterezett canon üvegeket használ és nem a sony üvegeit? drága? szar? valami oka van...
nem feltétlenül a komoly filmesek veszik a sony-t, rigbe bármit be lehet tenni... -
persil
nagyúr
válasz
Rapid136 #27165 üzenetére
"Ott bukik az elméleted a reális árról hogy elértünk a fogyasztói társadalom azon szintjére ahol ez nem érték."
Nincs elmelet, nem volt szo "realis" arrol, tehat nem is bukik, mondtam, hogy tisztaban vagyok vele, csak nem tudom mennyi az annyi. Szoval az ezer forint is "jo" valasz lett volna, ha csak annyit er.
Koszonom szepen, akkor megprobalom eloszor ilyen parezerrel!
-
törölt tag
válasz
Rapid136 #27142 üzenetére
Nem én számolok ekvivalenciát, hanem már a gyártók is sőt az exifben is megjelenik ez az információ. És pontosan azért, mert a különböző rendszerek között ez az egyetlen olyan információ, amiből következtetni lehet a látószögre, illetve nagyításra, anélkül hogy külön számolgatnánk az egyes szenzorméretekre a látószögeket.
"(ezt meg egyre kevesebben értik és rendszeresen belezavarodnak: "hiába 50 mm a gyújtótávolság, csak egy 80 mm-es képnek felel meg." NINCS 80mm-es kép...)"
Te is tudod, hogy ez alatt mit értettem, csak sokkal hosszabb lett volna leírni.
"És ha fotózol nem mindegy az ekvivalencia ha nem fér bele a képbe a téma?"
Ha pl. új kompakt gépet vagy új objektívet veszek, nagyon nem mindegy, pl. ha kiderül, hogy a széleslátószög nem annyira széleslátószög vagy fordítva.
"Egy FF érzékelőre FF obival készített képből meg annyit vágsz amennyit akarsz
Amúgy meg a legtöbb FF váz ha APS-C obit érzékel akkor átvált crop módra, tükrösön ez szopás, MILC-en meg úgyis azt látod amit az érzékelő."
Az teljesen más, hogy én mennyit vágok, és hogy mennyi az, amennyit azért kell kivágni, mert az objektív átmérője már nem elég.
-
törölt tag
válasz
Rapid136 #27140 üzenetére
Igen, de ha a crop rate alapján számolunk gyúktótávolság ekvivalenciát, akkor ha gyártanának egy 50 mm-es objektívet, aminek a lencseátmérője túl kicsi ahhoz, hogy a képébe egy Canon APS-C méretű szenzor beleférjen, ezért vágunk a képből, akkor éppen ugyanott vagyunk, mint ha ennél kisebb szenzorunk lenne (hiszen kisebb részét használjuk), így viszont a crop rate is nagyobb 1.6-nál, tehát nem 80 mm FF ekvivalens gyújtótávolsagunk van, hanem nagyobb.
Vagy ha FF Canon gépre lehetne EF-S objektívet tenni (ami kizárólag APS-C-s gépekhez készült), és az csak akkora képet vetítene a FF szenzorra, hogy csak APS-C méretű képet lehetne vágni belőle, akkor az olyan, mint ha a crop rate 1.6 lenne, és hiába 50 mm a gyújtótávolság, csak egy 80 mm-es képnek felel meg.
-
kuruc01
tag
válasz
Rapid136 #27131 üzenetére
Így utólag átgondolva igazad van,RAW-ban vannak a képek,ismerkedek a Photoshop-al,meg a géppel is,azért volt nagyon kellemetlen mert rámrepültek a suliba,jaj de jó hogy készülnek képek kérnének belőle a suli részére,utómunkázni se időm se megfelelő tudásom nincs még,szóval erős égés,kérdés mennyire kritikusak a képekkel.
-
Wizard77
csendes tag
válasz
Rapid136 #26966 üzenetére
Köszi a válaszokat!
5DMIV-t tényleg nem használtam még, kezdtem anno 350D, 450D, 40D, 50D, 7D.......most terveznék ugrani egy nagyobbat....
Tudom azt is hogy most nagy divat lett Sony A7 III-at venni és elfelejteni a Canon-Nikon gépeket.
Én nem vagyok meggyőzve még, hogy ezt kellene tenni, bár igaz most fogok jobban megismerkedni a Sony A7 III-al.
Igen, használhatnám továbbra is a canon obijaimat egy kis adapterrel az A7III-on..... -
t.imi
addikt
válasz
Rapid136 #26787 üzenetére
Jelenlegi apsc után egy apsc.. szerintem marad ez akkor.
Itt a formátum váltás lenne most lényeg.
Lencsék fogása nem probléma, használatában vannak, váz mérete, plusz egy vödör szolgáltatás változna.
Nekem gx80-on van fent adapterrel canon 10-18, 55-250, jól elvagyunk, ha a helyzet úgy kívánja. 45k volt az adapter, egy 9-18/ 45-200 többe fájna. -
copass
veterán
válasz
Rapid136 #26764 üzenetére
ablaküveggel is lehet főfalas képet csinálni...itt nem erről van szó.
lehet könnyen is tanulni meg nehezen is.
a nehéz út az analóg, a digi meg a könnyű.
de, nem mindegy hogy egy 15 éves kifutott cuccon tanulsz vagy egy modernbenn belépő vázon.
amihez találsz minden fillérekért, neadj isten még repair kit is van. -
randras_83
addikt
válasz
Rapid136 #26764 üzenetére
Na igen de azért filmre kicsit drágább fotózni, tény hogy megvan a saját hangulata.
A másik fórumon épp 300 ezerből akar valaki portréfotózáshoz szettet venni és az internetről szedi a technikai infokat, pl. hogy MILC-et akkor vesz az ember ha kompakt méretű gépet akar és (csak) portréfotózásra jó.
Ezt nem is értem....
-
-
törölt tag
válasz
Rapid136 #26660 üzenetére
Én sem rawozok, nekem a minőségibb jpeg kell ezért is lényeges, hogy mit csinál a gép és a Pana miért van előhozva sokszor emiatt.
Kutyát fotózok, ahhoz az 50 milis obi legtöbbször pont frankó. Ezért akarok egy fixobit erre a célra mert a fényerős fixobi az nagy lépés, azon kívül meg csak egy általános zoomobi/kitobi kell ami mindenre jó.
Olynak másabbak a színei? Nekem a Nikoné tetszik, de 1 colról felfele már csak APS-C-re lehet lépni az gondolom meg vagyonokba kerül. Ezért sem értem miért van ekkora szakadék. Ja persze csak milc jöhet szóba. -
törölt tag
válasz
Rapid136 #26658 üzenetére
Hát az nem nagy eresztés. Én azt hittem van alternatívájuk a nagyobb szenzorok alatt is. 1 col se lenne annyira rossz, csak kaszálta a Nikon. Bár nem kellett volna m4/3 árban adni vagy akkor közelebb kellett volna vinni méretben hozzá a szenzort. Az obikínálat meg..., piacon voltak azért évekig és annyi van hozzá ami normális esetben kezdőfelhozatal kéne legyen. Ráadásul a későbbi kitobik még gagyibbak is lettek.
m4/3 logikus lépés. Csak nem szimpatikus, mindig leszóljátok a Pana színeit, nem tudom mi a ronda benne még nem láttam sose orig képet Panától ami nincs kiszínezve. Érdekelne pedig. Olyt se ismerem.
Az van amúgy, hogy a nevetséges 60 ezer Ft-os árat nem akarom kiadni a 18.5mm fixobira (~50mm) a Nikon 1-hez. Mert annak az ára + ha eladom a J1-et az mondjuk 85-90 ezer pénz. Abból már van m4/3 talán ami jobb kitobival is (vagy nem? nagyobb szenzor, gagyibb obi?), csak nem tudom Nikon után tetszeni fog-e ez a rendszer eleve.
-
attiati
veterán
válasz
Rapid136 #26605 üzenetére
Nem is a spórolás, hanem csak alin láttam olyat, ami usb, usbc, microusb csatlakozoval is rendelkezik.
Vagy ezek is tudják ezt, csak rejtve van a csatlakozó a képeken?Így minden eszkozrol, mindenre át tudom vinni a kepeket külön kábelek nélkül. És utazás közben is fel tudom tölteni fenykepezorol mobilra, majd onnan netre a képeket. Nincs wifi a fenykepezon, így kell hozzá a telefon.
-
NandorHUN
addikt
válasz
Rapid136 #26209 üzenetére
Néztem olyat is, de nem találtam konkértan adaptert ami 46-72-t is lefedi (ez a két lencsém van). Ellenben sima Ring adapterrel ha veszek kettőt és egymásba csavarom, akkor megvan a 46-67--67-72
A másik gondom ezzel, hogy Cokin esetén csak az adapter valami 6-7 ezer forint, + rávaló ND szűrő is többe kerül mert 100x100-at kell venni: végeredményben az összeg több mint a kétszerese, még akkor is ha ND szűrőt ugyanabból a márkából és f-stop-ból választom.
-
t72killer
titán
válasz
Rapid136 #26177 üzenetére
Slusszpoén, hogy a pluginben tapasztalt kollégák szerint semmivel se tud többet a fizetős verzió a guglis ingyenesnél. Ezt egyelőre nem tudom alátámasztani, mert felraktam az új dxo-s trialt, de ha lejár, kipróbálom az ingyenest. Ez így nevetséges, hogy a saját jódrága photolabjuk nem profitál az amúgy szuper pluginekből.
-
-
-
Rapid136
őstag
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Rapid136 #26034 üzenetére
Csak egy objektívem van, hozzá, az is 35-70 f3,5 alap objektív, aminek javíttatni kellene a blende mechanikáját. Nem fogom használni, ha az új szekrényben találok neki helyet a polcon mint emléktárgy, akkor ott lesz, ha nem, ráérek akkor is elküldeni újrahasznosításra.
A7: Most nem tudok pénzt ölni egy másik rendszer kiépítésébe. Majd ha több időt tudok a fotózásra szánni mint a mostani nyáron, akkor érdemes lesz ezen elgondolkodni. Addig meg alapvetően használni kell amim van. Az Olympus E-M1 Mk-I és a lefedett ekv. 18-600-as tartomány (köztük makró és fényerős fixek is) bőven hozza azt a szintet, amivel meg lehet csinálni a családi albumot.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Rapid136 #26025 üzenetére
Köszi. Amióta megvettem az első DSLR gépemet 2006-ban, nem használtam a filmest. Most, hogy a kezembe akadt, elgondolkodtam rajta, hogy mi legyen a sorsa. Az biztos, hogy nem fogok laborálni. Se időm, se helyem nincs rá. A mai tudásommal az elhasznált vegyszereket se küldeném a lefolyóba. Viszont sok emlék köt hozzá. Megtartom.
-
copass
veterán
-
NandorHUN
addikt
válasz
Rapid136 #25997 üzenetére
Hát szerintem Nikon és Canon közül fogok választani.Még annyi: van valami lista vagy lap ahol ki vannak listázva mik azok az obijektívek amik jók és mik amiket kerülni érdemes?
Valoszeg használtat fogok venni és elég sokan sok féle obijektívvel adják a gépeket, én nem értek hozzá és nincs kedvem végignézni 100 féle netes review-et mindegyik témához 5 különböző véleménnyel...Meg arra is gondoltam, hogy veszek egy sima body-t és utána egy 3rd party obijektívet - hátha így olcsóbban megúszom és ugyanaz az eredménye (?)
(Amúgy ilyen Sigma 35-500mm kategóriát tuti nem vennék , szóval szeretnék azért megmaradni a földön árakban is
).
-
válasz
Rapid136 #25930 üzenetére
Mennyivel jobb, ha a szűrőt teszem tönkre?
Belenéztem szabad szemmel pár másodperc erejéig, 2-3 vonalban láthatóan törte a fényt, ezért gondoltam, hogy karcok. A fenti képen látható foltok pedig a szenzoron is látszottak, konkrétan maszatos volt.Ha tényleg karcos a szűrő, akkor mi a teendő?
-
válasz
Rapid136 #25867 üzenetére
I love T9
Szóval ha AF módba van, és tekerem finoman a fókusz gyűrűt akkor hallom és érzem is, hogy egy motort is tekerek.
Illetve a bajonetten sem latok a rekesz állítón kívül más fizikai átviteli lehetőséget.
A gazdája azt mondja hogy szerinte ez nem AF-es obi mert sosem működött. De akkor miért lenne rajta AF/M kapcsoló és motor tekeresi érzés? -
edeleny
őstag
válasz
Rapid136 #25557 üzenetére
Létezik még valahol fotó szerviz?
Vagy két éve le ejtettem a gépet, minden jó olt, csak nem vakuzott! Már épp nem volt garis, alaplapot cseréltek! El kellett küldenem a gépet, kivitték Csehországba ott javították!
Ezt most nem akarom, mert egyrészt a nyakunkon a nyár, kell a gép, másrészt együtt tudok élni azzal, ha gyakran kell a dátumot beállítani. ( egy elemet elméletileg csak ki tudok cserélni) -
mircike1
tag
válasz
Rapid136 #25287 üzenetére
Klassz. ELSŐ DOLGOM VOLT, hogy beletettem elemeket (most a biztonság kedvéért megmértem a battery tester-rel és JÓ elemeket tettem bele), nem működött velük. Ezek után kezdtem nézelődni kissé meglepve és akkor némi telefonálgatás után derült ki, hogy spéci, Lithium-ion akku kell bele. https://www.intercell.hu/kodak_klic_8000_37v_2200mah_utangyartott_lithium_ion_kamerafenykepezogep_akkuakkumulator_26404
Sőt, wiki a barátunk, "lítiumion-akkumulátor". -
Rapid136
őstag
válasz
Rapid136 #25287 üzenetére
Nemcsak az Edigitalnál, a dpreview oldalán is AA batteryt irnak.
https://m.dpreview.com/products/kodak/compacts/kodak_z8612is/specification
Ettől persze még lehet hogy gyártottak hozzá akkut. A régi HP gépemnek akkuja volt de járt hozzá egy adapter amibe négy elem fért bele. -
-
grigo
őstag
válasz
Rapid136 #24865 üzenetére
Az van. Egy Dell noti (bár már nem mai csirke, de az istenért sem akar tönkre menni, hogy újat vegyek) valamilyen i5 ketyeg benne, aláraktam egy ssd meg 8g ramot, és tökéletes lenne, egyedül a LR borítja meg, az sem mindig de ha igen akkor nagyon. 15mp-et késik a változás a csúszka mogatása után. Tegnap este már hülyét kaptam.
Javítás: 20mp. Bár nyilván tudtátok, de magas labda volt.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Rapid136 #24829 üzenetére
Mostanában ritka, pár éve több lépcsőben beszereztem egy egész sort, még idén is egy darabbal bővítettem a soosfotónál. Nekem úgy tűnik hogy olcsó manuálokból már csak a gyengék maradtak a piacon, azokat adják-veszik. Az OM is kikopott, mint ahogy a többiből is eltüntek a jó darabok. Szerintem ennek az egész olcsó manuálozósdinak kissé leáldozott. Leszelektálódott. Meg se közelíti már a kínálat ami korábban volt.
-
pibácsi
senior tag
válasz
Rapid136 #24681 üzenetére
Igen, szerintem ez van ahogy írod. Csináltam kisérletet RAW-okkal. Mivel a RAW – mint tömörítetlen – ahogy írják közvetlenűl az érzékelő lapról adja ki a jelet, így az még hamisítatlanúl az optikáról bejutott képet kell hogy adja. Ezt dolgozza fel a digi gépünk és adja ki a Jpeg képet, ami megegyezik az általunk látott tárggyal, vagy amit éppen fényképezünk. Azt tapasztalom, hogy a RAW kép geometriája – tehát a rajta lévő dolgok síkbeli helyzete nem mindig egyezik meg a kivett Jpeg képpel, ha a kettőt összehasonlítom. A RAW képek (mármint a róluk kimentett Jpeg) vagy keskenyebbek a széleken, vagy mélyebben űl középen, vagy kicsit kidomborodik stb, lencse korrekciót igényel (hordó, párna). Gépenként, gyártóként változnak (vszínű ezt valahol meg is adják), nincs általános elfogadható. Lehet, hogy amit megadnak azt be lehet táplálni ebbe a programba és az helyrehozza gépenként a torzítást.
Három digi gépnek néztem meg a RAW „torzítását” a RawTherapee programban.
Az Olympus XZ-2 optika RAW felvétele (általában) megegyezik a fgépből kivett Jpeg képpel.
Teljesen jó. A RawTherapee programban nem igényel Distortion Correction-t. Aut-ra állítva nem változik semmit a kép, a Distortion nem változik, nullán áll (vagy csak minimális a változás).
Pana Lx7 optika RAW felvétele nem egyezik meg a fgépből kivett Jpeg képpel.
A RawTherapee programban igényli Distortion Correction-t. Aut-ra állítva változik a kép, de nem tudja teljesen korrigálni, manuálisan utána kell húzni, de még így sem tökéletes.
Canon S110 optika RAW felvétele nem egyezik meg a fgépből kivett Jpeg képpel.
A RawTherapee programban igényli a Distortion Correction-t. Aut-ra állítva változik a kép, de nem tudja teljesen korrigálni, manuálisan utána kell állítni.
Az általam használt más RAW programokkal is ez az eredmény (hacsak nem a bélyegképet adja ki). Az az érzésem, hogy az elkészített, szerkesztett RAW képekre nem lehet teljesen jól számítani geometriailag. Az optikák átmennek némileg halszem optikába és ezt szoftveresen korrigálják a gépen belűl a gyártók, hogy olyan képet kapjunk, ami a természetes. Ha csak önállóan nézem a RAW-ból átalakított képet, akkor jónak látszanak, sikerélményt okoznak.
Érdekes. Lehet, hogy csak nekem tűnik így? Lassan kiábrándulok a RAW képekkel való foglalatosságból.
Pedig a "nagyok" a RAW-ot részesítik előnybe.
Üdv.- Pibácsi -
válasz
Rapid136 #24564 üzenetére
Hm... ez egész jól hangzik
(#24565) Econ
Ezek mind jók, én is nézegettem elég sokat, de mint (#24568) philoxenia is írja, valami egyedit szeretnék. Persze tudom, ez így nehéz dió.
(#24566) Rapid136
Münchenbe élek, nehéz lenne átugorni
Egyébként van itt is elég olcsón, majd ma beugrok egy Obiba vagy hasonló helyre.Köszi mindenkinek a válaszokat
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Rapid136 #24442 üzenetére
Feltéve, hogy a mennyezet fehér, és a belmagasság átlagos. Annak hiányában Lambency diffúzor (vagy valamilyen klónja), mini szoftbox, ilyesmik.
rajmi97: Ne vegyél kicsi vakut. Jobban igénybe veszi a csövet, sokszor két akkus nem négy és emiatt lassabban tud tölteni. Sőt, olyat vegyél ami rádiósan távvezérelhető, az sem baj, ha tudja a TTL-t meg a HSS-t, pl. Godox, de biztos van más gyártótól is.
-
copass
veterán
válasz
Rapid136 #24429 üzenetére
kingston régen jó volt, az olcsóbbak meg már annyira nem megbízhatóak. a nagyobb,drgábbaknál mintha jobb lenne a minőség. videósok dicsérték. de hogy én szinte mindíg vesztettem adatot kingstonokkal az tuti, mert mindíg azt vettek a céges vázakba mer olcsó. és az új is kingston volt és már annyitól eldobta magát hogy beraktam az olvasóba....
-
mikrofon
veterán
válasz
Rapid136 #24423 üzenetére
Azért itt érdemes szétnézni kártyavásárláskor, mert rendszeresen vam akció és ezek eredeti kártyák csere garanciával ami hamisításra is vonatkozik.... Mymemory UK
Pl: most a Kingston 64GB SDXC UHS-I U3 10e alatt szállítással....
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4080 16GB ZALMAN I3 NEO Corsair 850W
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plusz
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Dell G15 5520 i7-12700H 14magos! RTX 3060 16GB RAM 512GB SSD FHD 120Hz Gar.: 2026
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest