- Yettel topik
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lassú Víz
addikt
válasz
fartfun #34104 üzenetére
Kerüld az erőteljes árnyékokat, törekedj az arcok szimmetriájára, ha a modellek ülésrendje alapján egyáltalán lehet. Hajfényre inkább valami szűkítőben gondolkodnék, a boom állványra lehet, hogy derítőlap miatt lesz szükséged. Előtte érdemes megnézni a helyet is, hogy milyenek a fényviszonyok, és nem kizárt, hogy színező fólia sem árt a vakura vagy később kell majd a WB-t maszkolással egyensúlyba hozni a képek kidolgozásánál.
Előtte egy türelmes modellel az alapkoncepciót kipróbálnám
A rendszervakunak megvan az az átka, hogy nincs modellfény. Nem látod az árnyékokat előre és a modell is rosszabbul viseli a semmiből a villantást.
Azért azt jó tudni előre, hogy mi a fontos a képen, mik a megrendelő szempontjai. Hiába van tökéletesre fényelve a modell, ha a megrendelő az étterem tulajdonosa és ő pl. a boxot meg az étterem hangulatát akarta reklámozni egy vagy két jó csajjal. Te meg lehagytad a képről, mert a modell gyönyörű szeme miatt mást nem is láttál és szerelmes lettél 5 perc után.
-
Jahno
veterán
válasz
fartfun #34104 üzenetére
"Hogyan állítanátok be a világítást, "
Hááát, jól. Nézzél ezer+1 YT videót és rájössz, hogy erre nincs recept. 1-2 általános igazolványfény és tabló fotó meg hasonlókra akad, de itt ha 2 centivel odébb teszed lehet már kitakar mindent a fenébe. El lehet ezzel lenni félnapot simán, nincs rá recept, hogy most az ottani fények függvényében bárki lerajzolja, pontosan mit hova kellene tenni, úgyis minden mindig másképp fog működni.
Világítás mintákból mankónak találsz képet leírással a strobox.com-on, vagy 12 egy tucat Face csoport közül itt szoktam nézelődni:
-
Jahno
veterán
válasz
fartfun #32149 üzenetére
Addig okés, de én teljesen más kontextusról beszéltem, meg kb. ez is tájfotó (:- Ételitalról is akadnak képeim. 50es is bőven. Bár éppen most hasonlítottuk össze az egyik kedvenc kajáldám a másikkal, mert nagy nekilódulással valami fotós képeket csinált Nekik és szerintem amit a másik helyen mobillal csinált a szakács gyerek, azok jobbak lettek és Facére pont elég. Nehéz ügy.
Variálhatóság kell, egy alap zoomossal ki lehet emelni részletet, annyit amit kell játszani is lehet, meg szobába szögekkel is beférsz, tudsz értelmesen felülről fényképezni. Ezt is végigszórakoztam, nem is lett túl sok jó képem, de még majd szervezek egy kajafotós okítást is az is biztos
Ehhez képest az 50essel kapálózás, hááááát, majd megmondod mire jutottál. Makró meg gondolom a szokásos 105ös, az meg aztán nem kicsit hosszú.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
fartfun #32137 üzenetére
#32139Jahno -val egyetértve, ha ez kezdet ilyen irányban, akkor felejtsd el a fixeket. A fix általában jobb képminőséget ad ugyan, de pont egy blogban ennek semmi előnye nem látszik a kis méret és monitor felbontás miatt. A zoom nagyobb szabadságot ad. Mivel itt mindenképp világítani fogtok az fontoabb lesz mint hogy hány vobalpár/mm a rajzolat...
Ide egy makroobi is felesleges (amelyek szinte kivétel nélkül fix gyutávúak), és a tág rekesz sem mindig előnyös.
#32139Jahno - "az 50esnek a látószöge van közel az emberi szemhez" Az éleslátás szögéhez... mert az emberi szem látószöge a perifériás látás miatt ennél sokkal nagyobb. (sztereo látómező kb 100° - teljes látómező kb 200° a fix 50-es meg 47°-os ) -
Jahno
veterán
válasz
fartfun #32137 üzenetére
Nem kel lfix és a variálhatóság miatt inkább 18-105 vagy 135re mennék, de hát kinek mi. Meg inkább a világítás és egyéb trükkök...
Azt már nem merem mondani, hogy remélem a 2000D egy occsó használt modell lett. Ha van vele kitobi, akkor kísérletezz vele bátran. Úgyis mindeni más mond, megnézel 37 YT videót, hogy ki miképpen csinálja, blogra meg sokszor egy jobb telefon is, mert nem kell annyir szórakozni az utómunkával (annó még Malackarajnak meg mindennek is csináltam így képet, hogy ment a nagy megfejtés és magas szintű koncepcióalkotás, én megmarkoltam a softboxom, fölé lógattak, másik kézből katt, kép, kész, ez nem lesz elég így minőségben? Jade. Akkor?)
Az 50es portré is olyan hellyelközzel van, azért emlegetik mert jajj az 50esnek a látószöge van közel az emberi szemhez, portrés mintákról 7-500mm közt van albumom, 50es meg ár-értékben a legolcsóbb cucc, azért megy nagyot a piacon. Jókat lehet róla vitatkozni, aztán azt sem specifikáljuk, hogy igazolványkép vagy lovasportré, közben azt mondja okoskánk, hogy "
For head shots, a longer lens like a 300mm f/2.8 or 400mm f/2.8 is best, and again the 70-200 and 100-400 lenses work almost as well for all practical purposes."Amúgy használj ami van, ha kinéz, akkor kinéz.
"For people with rational budgets, don't worry. Use whatever you have and have fun, like the 18-55mm lens that came with your camera - just zoom to 55mm. Inexpensive 70-300mm zooms also work great."Én meg mikor azt mondom, hogy 100-300 közt csináltam portrékat, akkor hülye vagyok. Aztán megmutathatom a képeket is, meg nem mondja melyik milyen gyutáv, kinéz valahogy, működik, lehet tovább ballagni és máshol mondani az okosságokat amik nem úgy vannak de legalább tág határok közt mozognak :-D
Pont tegnap ment félre a vita egy csoportban, ááááááá....
-
válasz
fartfun #32137 üzenetére
Majd a Canon evangelisták megnevezik Neked a konkrét típust, de én nem félnék az 50 mm-től. Nem írtad, hogy részletfotókat akarsz, vagy a teljes ételnek rá kell férnie (az se mindegy, micsoda pontosan, mert a mignon meg a barbecue féldisznó azért nem egy liga méretben sem), de szerintem jó kompromisszum egy ötvenes.
Volt, hogy 85-ös objektívvel tárgyfotóztam, mert a megvilágítás miatt kellett a távolság, hogy ne takarjon be a gép s softboxba, de így sem a világ végéről kellett dolgozni. Később már akkor is azt használtam, amikor nem kellett volna a távolság, csak kényelmesebb volt így. Persze a mélységélesség a gyújtótáv növekedésével ellened játszik jelen esetben, hiszen gondolom, jó lenne, ha minél több rész éles maradna a képen. Ebből a tekintetből is jó választás az ötvenes.
-
faki_
senior tag
-
Lassú Víz
addikt
válasz
fartfun #25254 üzenetére
Több expozícióból rakod össze HDR képpé, vagy árnyékolod a külső helyiségek ablakait, vagy a külső fények szerint állítasz expozíciót és vakukkal a belső fényeket is hozzáigazítod az expozícióhoz, vagy megvárod amíg a nap épp felkel/lemegy és kiegyensúlyozottabbak lesznek a fényviszonyok, illetve ezek keveréke is lehet.
-
-
Studi
veterán
válasz
fartfun #23831 üzenetére
Végy egy zsírúj, nullafingos autót. Tegyél mögé egy hatalmas hátteret papírból, textilből, bármiből, hogy semmi ne tudjon a fényes felületeken semmi tükröződni. Világítsd körbe minden irányból nagy felületű, lágy fényforrásokkal, szintén nagyon ügyelve rá, hogy lehetőleg egyik se csillanjon/tükröződjön sehol.
Valahogy így kezdik, és aztán jön utómunkában a fények finomhangolása, a részletek aprólékos kiemelése. Ilyet képelni nem egy otthoni félórás feladat.
-
*Ropi*
félisten
válasz
fartfun #21145 üzenetére
1. kép EXIF:
Fényképezőgép típus: Canon EOS 5D Mark II
Objektív: EF17-40mm f/4L USM
Fókusztávolság: 17.0mm
Rekeszérték: ƒ/13.0
Záridő: 0.040 s (1/25)
ISO érzékenység: 200
Expozíciókompenzáció: nincs
Fénymérés módja: Mátrix
Expozíciós program: Kézi
Expozíciós mód: Kézi
Fehéregyensúly: Automatikus
Vaku elvillant: Nem (kötelező)Az ISO 200-ból következtetve be volt kapcsolva a highlight tone priority, tehát ez 1 db rawból lett kihuzigálva.
2. kép EXIF:
Fényképezőgép típus: Canon EOS 6D
Objektív: EF17-40mm f/4L USM
Fókusztávolság: 24mm
Rekeszérték: ƒ/11.0
Záridő: 0.300 s (1/3)
ISO érzékenység: 200
Expozíciókompenzáció: nincs
Fénymérés módja: Szpot
Expozíciós program: Kézi
Expozíciós mód: Kézi
Fehéregyensúly: Kézi
Vaku elvillant: Igen (Automatikus, visszatérő fény érzékelve)Vakuval derített, csak nem fóliázta hozzá a vakut a környezeti fényekhez így kiütközik: láthatóan hidegebb annál.
(#21155) hedgehog01: Canonnál az sRAW / mRAW simán csak kevesebb pixelt használ + más tömörítést, így rosszabb lesz a képminőség.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
fartfun #21145 üzenetére
Az első egyértelműen HDR, ha megpróbálsz a szobádban az ablak felé fotózni fogod látni, hogy nem tudja a szenzor azt a dinamika kompressziót, ami oda kellene. Vakuval lehetne deríteni, de az meg elnyomta volna a benti lámpák fényét.
A második is valószínű, de ott az ablak elé rakott áteresztő fóliával (pausz papírral, pont jó felhővel) a kinti fényt vissza lehet venni annyira, hogy olyan árnyékokat kapj mint a képen látható.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
fartfun #21145 üzenetére
első lehetséges hogy hdr vagy két képből van összerakva, de lehet, hogy egyszerűen raw-ból van visszahúzva. Második sztem semmi extra, állvány, szűk rekesz, raw, utómunka.
copass: Egyetértek és mégsem, mert már megint általánosítasz. Én is manuálokkal kezdtem pl. és tényleg lemaradtam párszor egy-két jó pillanatról, de cserébe belassít, alapossá, megfontoltá tesz, így a random kattogás helyett sokszor jobb képeid születhetnek. Ez a vita is hasonló ahhoz, mint amikor valakik a fix üvegek vs zoomok létjogosultságán vitatkoznak. Persze ez sem mindenkire igaz, de rengeteg emberkét ismerek, akik le sem veszik az expó gombról az ujjukat, minden szirsz*rra kattognak, mert hát van gyors af, van zoom, oszt a képeik 99,99%-a a merevlemezen végzi és feledésbe merül... Szal továbra is tartom: kinek a pap, kinek a papné...
-
JohnyBlue
addikt
válasz
fartfun #21109 üzenetére
+1 copassnak
vagy addig ráncigáld a csúszkát (wb és tint) amíg neked tetszik az eredmény! vagy valami fehérre mérsz wbt a pipettával... utána már csak az összes képre (ami hasonló világításnál lett lőve) nyomsz egy szinkront és utána már csak utána kell egyesével menni
Új hozzászólás Aktív témák
- Yettel topik
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- World of Tanks - MMO
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Star Trek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Fotó állvány eladó
- Samsung Galaxy S23 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 4TH: i7-6GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Keychrone Q1 V2 billentyűzet / Számla / Garancia /
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest