Hirdetés
- Helio Core néven újabb kijelző nélküli Amazfit kiegészítő jött
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- 2026-ban nem lesz új Asus telefon, de nem zárják be a boltot
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
quby
őstag
Amit megfigyeltem már több lapnál is, és most is ilyen az összes lapom:
Csak akkor hajlandó elindulni WOL-packet-re ha szabályosan lett leállitva. Ha mondjuk bekapcsolom és valamiért még a post alatt megszakitom mondjuk áramtalanitással, vagy bower button hosszu nyomásával, akkor nem indul el WOL-ra. Csak ha elinditom és utána leállitpom a Wint/linuxot rendesen.Mellesleg mivel küldöd neki a magic packetet?
-
sb
veterán
-
marcias
őstag
Lehetséges, hogy nincsen áram alatt a hálózati vezérlő. Az én P3-as lapomnál van olyan, hogyha áram alá helyezem, alapból nem lesz aktív a hálókártya, csak ha már egyszer bekapcsolt, majd kikapcsolt. Ha vannak állapotjelző LED-ek a hálózati csatlakozó mellett, könnyen kiderítheted.
canniball: Igen, tudom.
-
sb
veterán
Nem tudom elindítani WOL-lal az Asrock Ion 330-asom.
Nem igazán látom mi hibádzik, biosban beállítva, Win7 alatt is a lan driveren belül minden enabled, ami ehhez kell. Az asztali gépet gond nélkül tudom ébreszteni.
Ötlet? -
Laca 012
őstag
válasz
marcias
üzenetére
Nálam egyébként a 4SATA ellenére csak 2 HDD van gépen belül, az is 2db 2,5" WD ami csak az 5V-ból eszik és a 2db együtt max 1A-t.

A hátsó (3.) SATA csatlakozóra egy 1TB-os MyBook Home megy, ami saját tápos ugyebár. (hátul nem is lesz tápcsati kivezetve)
Az előlapi (4.) csatlakozóra meg esetenként egy Asus DRW-2014 -es optikai meghajtó (pl. telepítéshez), vagy esetleg néha ideiglenesen valami SATA hdd, ha valamit át kell rántani hirtelen valakinek és pendrive-ra nem fér.. ("óriás pendrive"
)Tehát arra akarok kilyukadni, hogy lehet kicsit félreérthető voltam az előzőben, mert nálam nem azért bírja el, mert parkolópályára dobja a fejeket és leállítja a forgást is a fejlett energiagazdálkodás, hanem eleve nincs 4HDD tápkábel rákötve. Ez a leállítás inkább a villanyszámla kapcsán lényegi kérdés, mert a tápnak akkor is el kell bírnia a HDD-ket, amikor pörögnek.
És még egy utolsó lényeges kérdés, hogy intelék nem tudom az 5V-os ág terhelhetőségét hogyan számolták, de lehet az az ág táplálja az esetleges PCI SATA Raid kártyát, egeret-billentyűzetet, és akkor azokkal is számolni kell..De ahogy olvasom, Te is csak 2db 3,5"-os green-t, meg egy 2,5-est akarsz rátenni, amivel elvileg tényleg nem terheled túl!
-
marcias
őstag
-
Laca 012
őstag
"Mert sok penze van elverni, es valoszinuleg a router projectje miatt... "
Ebből sajnos az eleje nem igaz, de valóban volt pár vakvágány a project közben..

Emiatt jelenleg kicsit több az összköltség, de talán pénzé tehetők a céljaimhoz nem megfelelő de egyébként eredeti funkciójukra tökéletesen alkalmas eszközök..
-
Laca 012
őstag
válasz
marcias
üzenetére
Ezen a HDD-tápon még elgondolkozom. Nem vészes az ára, de az előbb futtattunk egy eszmecserét, és úgy fest, pont elbírja a lap is a 3 nagy és egy kis merevlemez felállást, és pár Y kábellel elosztom az áramot.
Hát ahogy olvastam eléggé a maximum terhelési határon.. Azért az valószínűleg nem javít az alaplapra integrált inverter élettartamán. De ha így döntenél mindenképp javasolnék mini hűtőbordákat a táprész félvezetőire...
Viszont, ha a HDD-k egy külön tápról mennek, az honnét fogja tudni, mikor kell árammal ellátni a merevlemezeket, és mikor kapcsolja ki?
Pfff. Hát ez tényleg kicsit gáz. Én pl. belenyúlnék a második tápba, és az alaplapi 5V-ról 1db tranzisztorral megvezérelném a segéd táp inverterének működését (mint az ATX tápoknál az indító szál).
De persze másoknak lehet drágább, de elérhetőbb egy "master-slave rendszerű" elosztót venni.Én ugyebár non-stop üzemben használom router/web-ftp-sql...stb.szerverként, tehát nálam meg elég amikor az energiagazdálkodás "lelövi", hogy ne forogjanak.
-
quby
őstag
válasz
marcias
üzenetére
Azt jó ha tudod, hogy ha ilyen alacsony fogyasztású lapot szeretnél akkor mindenképp 945GSE chipsetes lapot kell vegyél. Ez mobil - laptopokba szánt - chipset. az asztali rokona egymaga 20W körül kajál. És mivel notiba van szánva az összes ilyen chipsettel szerelt lapon notiram foglalat lesz és mindegyiken CSAK 2 sata. Az ezen felüli SATA heggesztést magadnak kell majd megoldd mint ahogy azt Laca 012 kolléga is tette.
Az árat nem tudom de asszem, akosf kolléga 16k körül adta.[link]
-
marcias
őstag
Nem tűnik rossznak, de az ár ismeretében nem mondanék többet. Dupla LAN-ra igazából szükségem nincsen, a CF foglalat már jobban hangzik, viszont SATA ezen is csak kettő van, és memóriafoglalat is SO-DIMM (ami nem baj) és csak egy darab (ami már inkább). És ennek "hagyományos" tápos része van, ami jelenlegi terveimmel ütközik. De az ár ismerete nélkül nem ítélem el a megoldást, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem!
-
quby
őstag
válasz
marcias
üzenetére
Eddig nem ismertem de Ákosf fórumtárs korábbi hirdetésében láttam meg Ezt a lapot Nem tünik rossznak, 2 hálóval CF foglalattal. gyakorlatilga ugyanaz mint a gsejt. És sztem sokkal olcsóbb.
-
-
marcias
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Ez nagyon zsír.

Ezen a HDD-tápon még elgondolkozom. Nem vészes az ára, de az előbb futtattunk egy eszmecserét, és úgy fest, pont elbírja a lap is a 3 nagy és egy kis merevlemez felállást, és pár Y kábellel elosztom az áramot.
Viszont, ha a HDD-k egy külön tápról mennek, az honnét fogja tudni, mikor kell árammal ellátni a merevlemezeket, és mikor kapcsolja ki? -
Laca 012
őstag
válasz
marcias
üzenetére
Itt leírtam, hogy találtam egy olcsó forrást. Jelenleg már ezzel üzemel és a dugót sem kell "buzerálni"!

Különben én a 4-ből 2-3 hdd táplálását lehet, hogy egy második (segéd) táppal oldanám meg!
Pl. ilyennel...
Ez sem egy nagy összeg.. -
duffbeer
őstag
-
duffbeer
őstag
válasz
marcias
üzenetére
Akkor ezt nagyon benéztem...

Pedig határozottan emlékeztem. Na mindegy.
5*3A = 15W
12*1,5A = 18W
Ez együtt 33W, plusz amit a masina fogyaszt, azzal már az 50W-hoz közelít... Végülis lehet, hogy mégsem néztem be..
Mindenesetre:
Ismét a 3,5" WD caviar green-nél maradva, leírása alapján 5V max 500mA, 12V max 300mA.
Ez 3db HDD esetén:5V 1,5A = 7,5W
+
12V 0,9 = 11WPlusz egy db WD scorpio blue 2,5"
5V*500mA = 2,5WTehát együttesen:
5V 2A
12V 0,9AHa a leírás korrekt, akkor mennie kell.
Viszont a határokat súrolja, az igaz!
-
marcias
őstag
válasz
duffbeer
üzenetére
A GSEJT dokumentációjában a következőt találtam:
"
The board ships with a 1 x 4 power connector and a power cable for powering internal
SATA storage devices. SATA power delivery is rated as follows for any combination of
hard drives and/or optical drives:
• 5 V rail: up to 3 A
• 12 V rail: up to 1.5 A
"
Ha jól értem, akkor 15-18W körüli értéket tud továbbítani a merevlemezek számára, szóval inkább csak 3 HDD-t fog tudni energiával etetni. A negyedik egyébként egy 2,5"-ös egység lenne, az talán még belefér.
-
quby
őstag
Háát erre vegyél egy DreamboxHD800-at Klónt már kapsz70 körül és mire a sejtes projekted összeáll az is lesz ennyi. Vinyóval 20W körül van. Most hiretele nem tudom abba lehet-e rakni DVT-T tunert is de tuti van olyan amibe lehet. És az arra van kitalálva. Mert ezt szoftveresen sem lesz eccerü megoldani.
-
Laca 012
őstag
válasz
marcias
üzenetére
Én pont most vagyok túl a "4 SATA D945gsejt-ben" projecten. Nem volt egyszerű, de működik..
-
marcias
őstag
válasz
duffbeer
üzenetére
Köszönöm a válaszokat. A barkácsolás alatt azt érted, hogy le kell csiszolni/faragni, hogy belemenjen a dugaljba? Vagy pedig levágjam a végét, és lehet csak dugót venni rá?
Egyébként a 4db HDD csak biztonsági tartalék, nem hinném hogy 3-nál több lesz a gépben (egy 4in3 Cooler Master module-ban, jó cucc).Egyébként szépek azok a másolási értékek, nekem teljesen oké lenne.
-
duffbeer
őstag
válasz
marcias
üzenetére
Egy WD Green fogyasztása max 6W. Ezt felszorzod, az akkor is csak 24Watt. A 60 wattos táp nem tudom honnan ered, most természetesen nem találom sehol a leírásban, de emlékszem, hogy akörül mozog...
1:
Elvileg azért van az alaplapon is, mert így egy sima atx tápról is tudod üzemeltetni.
Tápegység pl ez. Mondjuk kicsit kell barkácsolni, mert ennek 2,1/5,5mm-es csatija van, a gsejtnek 2,5/5,5mm kell.2:
Gigabites hálózatot kiszolgál. Persze nem full szávszlélességgel. Nekem az eddigi rekordom ramdisk-ramdisk (GSEJT-PC) között kb 80 MB/s volt. HDD-HDD max kb 50-55MB/s (a gsejtben egy 2,5"-os HDD van). Azt nem tudom, hogy ennyi lemezt hogyan kezelne!3:
Részletkérdés... -
marcias
őstag
válasz
duffbeer
üzenetére
Ez mennyire biztos? Mert akkor lehet, hogy érdekelne a GSEJT.
Két kérdésem van még:
1. A GSEJT tápellátását egy külső 12V DC táppal tudom megoldani, erre rájöttem. Tudnátok egy ilyet modellt mutatni? Ehhez kapcsolódóan kérdezem még, hogy miért van az alaplapon 12V-os (4 tűs) alaplapi tápcsatlakozó?
2. Vajon az N270 megfelelően erős lehet gigabites hálózat kihasználására és a merevlemezek kezelésére? Mást nem kellene tudnia.
3. bónusz kérdés: Y kábelekkel elvileg az alaplapon található 1db molex csatlakozót át tudnám alakítani 4db sata táppá? -
marcias
őstag
Sziasztok!
A Gigabyte NM10-es chipsetes, 2magos atomos alaplapjával szemezek. Homeserver lapnak menne, és azért ez, mert az intel lappal szemben ennél állítható a proci feszültsége/órajele. Ha jól látom, az FSB állításával egészen 1000 MHz-ig csökkenthetem az órajelet, és hozzá a feszültséget is a lehető legalacsonyabbra állítanám. Szerintetek mekkora fogyasztáscsökkenést lehetne elérni ezzel? KösziJa, és nem mellesleg ezen gyárilag 4 SATA van, mert a többin csak kettő...
-
atesss
addikt
válasz
kingabo
üzenetére
Hát nekem DVB-T - és késöbb majd valoszeg DVB-S is - felvevőnek kellene elsősorban.
A programozott felvételek, és esetleg a netes stream-elés (elérjem bárhonnan az adást, ahol van net, akár ha veszek megfelelő mobilt / PDA-t, azzal is) miatt kellene, hogy állandóan bekapcsolva legyen.
Mondjuk annyit nem vennék fel, de akkor meg elfelejthetem bekapcsolni stb., szóval így lenne a legkönnyebb.
Bár a netes streamhez lehet nem bírná az átkodást az atom (bár a kétmagos inkább), úgyhogy az lehet nem lesz, mind1.
De felvenni meg lehet megjelenítés nélkül is a jobb DVB programokban, így a prociterhelés kb. 0.
Viszont az ütemezés miatt állandóan be lenne kapcsolva.Ja igen tudom, a gsejt a legjobb fogyasztásban.
Az Ionnak az lehetne az előnye, hogy akkor közvetlenül azzal a géppel lehetne nézni is.
De ha nem, akkor meg berakok egy másik gépet csak nézésre (ha csak SD kell, egy P4-es is jó - bár DXVA-s AGP-s kártyával akár HD is; csak azok meg ritkák és ezért elég drágák AGP-ben), és mivel csak akkor kell amikor tényleg nézem is a TV-t (/felvett műsort), így nem lenne az olyan sok fogyasztásban.WD-TV jó dolog, de ezt azért nem tudja.
Médialejátszásra tényleg nagyon jó, de ez azért bonyolultabb kicsit... -
kingabo
őstag
"Csak az a lényeg, hogy keveset fogyasszon."
Ha a legkisebb fogyasztást akarod elérni, akkor gsejt, ahogy már írták mobil chipset van rajta, notiramot használ, többen is 24W-os táppal hajtják a teljes gépet. Ha hd videót is akarsz rajta nézni, akkor jobb választás az ion. Vagy gsejt + wdtv (5-6W terhelve ha jól tévedek fullhd alatt is), vagy hasonló lejátszó, bár ez a legdrágább, de a fogyasztásbeli különbség sok használat esetén hamar vissza tud jönni.

-
Laca 012
őstag
Amin 1db van, az Riser kártyával bővíthető 2-re.
Nem tudom ion-os lapoknál van-e, de a gsejt-nél, gclf-nél van 1db PCI slot... -
Laca 012
őstag
Fogyasztás az intel honlapjáról..
Ehhez tegyél még hozzá:
kb. 10 W-ot mobil chipset esetén (pl. GSEJT)
vagy 25 W-ot asztali chipset esetén (pl. 330 GCLF...)
vagy kb.10-15W-ot a második generációs Atom esetén (D410-510).
Megközelítőleg ennyi a natúr lap fogyasztása..(főleg picoPSU vagy paneltáp esetén ami a GSEJT-ben integrált)Ehhez jön minden plussz:
HDD ~ 2,5W 2,5"
HDD ~ 5W 3,5" (green)
HDD ~ 7,5W 3,5" (normál)
miniPCIe Wifi ~ 2W
ODD ~ 3-4W
PCI hálókártya ~ 1,5-2W
egér, bill., ..stb.-stb. (nem is hinné az ember, hogy ha kihúzza az USB-s egeret+billentyűt, akár 4-6W-ot is megspórolhat!!!)Ionos lapokból összerakott gépekre üresben 25-30W terhelve 50-55W-okat írogatnak..
-
kingabo
őstag
-
atesss
addikt
Üdv !
A legolcsóbb ION-os lapok kb. mennyiért vannak, és egy jobb táppal milyen fogyasztás érhető el velük ? -
adalbert1
veterán
Ugyan nem mai a komment, de próba szerencse alapon (na meg elég régóta csak áll az atom project, fel kellene éleszteni):
A 4 lemez beépítéséhez kell moddolni a házat? Nekem egyelőre ugyan csak 2 lenne, de később nem lenne hátrány a bővíthetőség... 2 3.5"-es hdd mellé befér egy 12 cm-es venti, vagy csak 8-as? Én is külső tápot használnék hozzá.
Jelenleg ugyan van egy Gigabyte MIB T5140-em, de a 6 cm-es venti egyáltalán nem tetszik benne...
Vagy ha a Codegen MX31-A2 nem felel meg a 2 3.5"-es hdd + 12 cm-es venti követelményeknek akkor tud valaki olyan házat ajánlani ami igen (minőség nem számít, másik helységben lesz, sőt nem is akarok túl sokat költeni rá...)? -
Szenty
tag
válasz
duffbeer
üzenetére
Igen, jelzik. Illetve emlékeim szerint nem villognak, csak égnek folyamatosan. Régen egy-két 100mbites hálókártyával találkoztam, amelyek 10mbites lanon nem tudtak kommunikálni. Le kellett őket beszélni az autonegotiation-ről, és manuálisan beállítani a 10 mbit full duplex módot, úgy működtek. Ennél a kártyánál azonban a driver nem engedi (belenéztem a kernel forrásba
). Meg kellene próbálni egy gigabites switch-csel. Lehet, elkunyerálom az egyik kollégámét egy napra.BIOS frissítés is megvolt, most 2010 áprilisi BIOSom van. Sajna a problémát ez sem oldotta meg. Maga a frissítés is érdekes történet volt: linuxot futtató gépekhez az Intel (ujjak keresztbe) egy bootolható ISO-t ad. Fel is bootoltam, majd kb 5 másodperc múlva resetelte a gépet. Kaptam a szívemhez... aztán csodák csodájára egy saját (gondolom, valahova a BIOSba) rutin megcsinálta a frissítést, most már a CD nélkül. Csak lestem.

-
Warter
addikt
Ilyen nekem is előfordul, igaz nekem a régebbi 2 magos van. A megoldás erre nekem az szokott lenni, hogy teljesen leáramtalanítom a gépet és utána boot. Ettől meg szokott javulni. A legviccesebb az, hogy néha látja, csak nem eth0-nak jön be, hanem eth1-nek vagy eth2-nek.
-
Laca 012
őstag
Remélem nekem (is) hasznos lesz! (Szenty is ebben erősített meg) Meg néztem én már ugyanezeket a tanfolyamokat máskor-máshol, de 5-10-szer ennyiért nem volt "kedvem" a ZsKF-es tandíjam mellett..

Meg azért Te is láttál már ezt-azt, úgyhogy biztos, hogy sok mindenre választ kapnál..
Mindenesetre szívesebben megyek egy ilyen Kurzusra, mert ezzel a hozzáállással valószínűleg valóban a tudás átadása a cél és nem a nyerészkedés..
Ez a közösségi szellem már arra hasonlít, amit még kamasz koromban a C64-es klubok jelentettek számomra..
Aztán remélem ezzel már eljuthatok oda, hogy lesz egy hibátlanul működő prototípus.
Akkor talán tényleg elindulhat az a "lavina", ami a WL500gP megjelenésekor történt, és többen kapnának kedvet a mai szinten már elavult technológiákat használó routerek-ből épített home-szerverek helyett, korszerű-halk-gyors-alacsony fogyasztású és széles alkalmazhatóságú atom alapú rendszerek használatához. Főleg, ha egy jó tutorial segítségével (a hardveres legózással együtt) fél nap alatt "öszelőhetik" maguknak.
Ez a célom!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Laca 012
őstag
Örülök, hogy lesz ott még valaki ebből a topic-ból!

Én a 3napos haladó+3napos Webszerver modult választottam (nem volt egyszerű választani), de lehetőség szerint átpislognék majd a Tűzfal és a naplóelemzés modulokba is. Elvileg még "teltház" esetén is van lehetőség saját notival beülni más modulokba is..(persze mivel egy időben lesznek, csak ha nem megy az eredeti cél rovására.. pl a "Log analízis GNU/Linux eszközökkel" az délutáni előadás szerencsére!)"De hogy ontopik is legyek:"

Ilyen hálókártya problémák sajnos gsejt-nél is előfordultak 1-2 alkalommal és garos lapcsere lett az eredménye.
Mindenképp kipróbálnék egy firmware frissítést, volt akinél bejött! -
Szenty
tag
Linux akadémia? Ez ingyenes?
Nem, nem ingyenes, csak a linux az.
Ez egy egyhetes képzés, ami régen Linux Tábor néven vált ismertté. további infóért látogasd meg a honlapjukat: [link]
Két éve voltam először, a tavalyit kihagytam sajna. Nagyon jó kis képzések voltak, és a csapat is jó volt. -
Szenty
tag
válasz
Laca 012
üzenetére
Linux Akadémia? See you there.
Ne hozd el a gépet, én is otthon hagyom. Szerintem csak plussz nyűg mindig vigyázni rá. Na nem mintha az ottani arcoktól félteném, csak mégis. Délelőtt amúgy sem tudod használni, max este lehet vele kockulni.De hogy ontopik is legyek: nemrég állítottam össze egy remek kis Atomos gépet: Intel D510MO alaplap, 2 GB RAM, pluszz a két HDD. A telepített OS: Ubuntu 8.04 64-bit. A problémám az, hogy az integrált hálókártyát néha nem "látja" a rendszer. Tehát néha van eth0, néha nincs. (ifconfig -a)
Csináltam valamikor egy pm-hibernate-et, és resume-ot, azóta nem tudok kommunikálni rajta, már amikor éppen látszik az OS számára. (A reboot sem segít)A hálókártya ugye gigabites, de egy 100mbites WRT54GL routerbe van bedugva, a LAN felöli oldalra. Várom az ötleteket.

Jah, a gép most headless módban van: se bill, se monitor nincs rádugva. A kommunikáció jelenleg úgy van megoldva, hogy egy PCI-os ethernet kártyát dugtam bele.
-
Laca 012
őstag
Semmi kiegészítőt nem kaptál? Vagy csak a tápkábelt nem, de hátlapi takarót, matricát igen?
Te nem szervernek használod? Olyan sürün van reboot?
De szervernek használom 24/7-ben, és ha már majd működik minden, nem is tervezem sűrűn leállítgatni. Csak amikor "szórakozok" a konfigokkal és jobbnak látom komplett újraindítani, akkor idegesítő, hogy várni kell mire újraindul és leellenőrizhetem-tesztelhetem a változásokat... Erre lesz jó a kapcsoló.
(Meg lehet elcipelem magammal a július 4.-én kezdődő Linux Akadémiára Szerencsre, vagy otthon hagyom csak SSH-n elérhetővé teszem és ha újra kell indítani, akkor ne égjek már a "guruk" előtt, ha nem muszáj..
) -
pereces
tag
Sziasztok
Vettem egy zotac ion synergy G alaplapot, de a gyári picurka ventillátor zajosabb mint a régi letöltő gépemben lévő 400 wattos Deer táp :-O
Tudna nekem valaki ajánlani 6 cm-es halk ház hűtő ventillátort ?
Vagy létezik olyan chipset hűtő amire kicserélhetném talán ?Néhány kép az Lc power 1360 és a Zotac ionitx G lapos masinámról.
-
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Nem, nem kaptam, de már fél éve vettem az ebolt-nál. ugyhogy már késö asztalt verni. régröl megmaradt csatikból, meg bontott tápból csináltamméretre olyat és anyi "lábast" amilyen kellett.
Persze engem is idegesit a lassu boot de annyira ritkán van ujrainditva, hogy már el is felejtettem. Te nem szervernek használod? Olyan sürün van reboot? -
Laca 012
őstag
"Még az lenne az igaz ha az elölapra kivezetett SATA "Hotplug" lenne mint az eSata"
Igen én is álmodozó típus vagyok..

Én azzal is megelégednék, ha a gyors boot érdekében nem kellene kapcsolót "faragnom" az előlapra.."Neked amugy a GSEJT dobozos volt? Kaptál hozzá tákábelt, ami az alaplapi molex-ről tápolja a meghajtókat?"
Nem volt dobozos egyik sem, de az elsőnél amit a PC diszkontnál vettem és a másodikhoz is amit az Ipon-ban vettem kaptam:
-1db tápkábelt , (2 Molex és 1SATA leágazás)
-1db SATA kábelt,
-1db hátlapi takarót,
-1db matricát, amin az alaplapi csatlakozók helye-kiosztása van lerajzolva..
Ez mind jár az OEM verziókhoz is amit csak antisztatikus zacsiba raknak.
Ha nem kaptál, verd az asztalt a boltban!!!
-
Laca 012
őstag
Újabb fejlemények..
A SATA-IDE átalakítón kicseréltem a vízszintes csatikat függőlegesre..
Először csak az egyiket:
A 90 fokos csati épp elfér:
De a másik oldali sehogy nem akart összejönni.. Direktbe rá akartam forrasztani egy SATA kábelt, de féltem, hogy megtörik a forrasztásnál, vagy leszakad, stb.
Végül arra jutottam, hogy ismét reszelgetek kicsit és a másik csatit is beforrasztom:Így végül felülre került mindkét csatlakozó:
És a kábelek is pont jó irányba állnak:
A "hagyományos" fajta kábelt kell majd elvágnom és ráforrasztani az előlapi kivezetésre...
-
user137
őstag
Kedves Atomos társaság!
Lenne egy eladó 60W ACDC+DCDC tápegységem, ha valakit érdekel, keressen meg.
-
quby
őstag
válasz
llacee.
üzenetére
Próbáld meg a
sudo hdparm -Y /dev/sda1 és ...sda2
Ha nem áll le akkor
Sudo hdparm -B255 -S6 /dev....A -B255-el kikapcsolod az APM-et. a Kettö ugyanis üti egymást. Ja és ha RAID-ed van sztem nem sda kell hanem a tömbnek az elérése. És javaslom hogy a -S után is nagyobb értéket használj. legalább 5 perc. (60) mert állandóan le fog állni. Ha csak fájlszervernek használod két kérés közt simán eltelik fél perc (kitallózod ilyesmi). Nálam 10 perc
-
Laca 012
őstag
Hát igen az kemény...(ha egy oldalon) Elismerésem..

Lehet nálam is megoldható lenne elvileg, bár az ilyen nyákokat inkább megtervezném OrCad-del 2-nél több rétegűben és legyártatnám... (Persze ha idő engedi)
Egyszer sok időm lesz (sosem lesz) kipróbálom mi a max. 1 raszteren.. Bár áramerősséget ne kelljen nagyon átvinnie... Meg azért az IC lábát is be kell forrasztani ugye..![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Laca 012
őstag
válasz
llacee.
üzenetére
Sajnos ebben én nem fogok tudni segíteni neked, mert Raid-et sem használok egyelőre, meg a linux-ban is vannak hiányosságok nálam..

1tippet adnék, ha esetleg itt nem kapnál segítséget:
Ubuntu linux topic
Elvileg eléggé "témába vágó" náluk is.... -
llacee.
tag
válasz
Laca 012
üzenetére
Most pendrivon fut az os ugyan olyan gyors, egy transcend 13MB írású pendriveon mint vinyóról.
A két egy TB hdd-t raidbe fűzve külön a
sudo hdparm -S6 /dev/sda1
sudo hdparm -S6 /dev/sdb1parancs után ki is irja, hogy akkor 30 sec múlva spin down,viszont nem csinálja meg.
MAgára a raidre egyben a két hdd-re nem tudtam ugyan ezt a parancsot kiadni (sudo hdparm -S6 /dev/md0
) -
Laca 012
őstag
Filctollaztam én is a kezdetek kezdetén (Kb.1987-ben 12 évesen (meg utána még vagy 10évig)), de akkor még csak furatszerelt DIP tokos IC-k léteztek!
Büszke is voltam rá, hogy 2 IC láb között 2szálat is át tudok vezetni!! 
De javaslom neked is, hogy ha gyakran csinálsz nyákot, akkor próbáld meg a levilágítós technikát, ma már minimális befektetéssel be tudsz rendezkedni hozzá!
Ha gondolod segítek és szívesen elmagyarázom, hogy hogyan megy ez. (persze azt már valami más topicban, mert így is szét offoltuk emezt...
) -
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Á mostmár világos! Szóval te is ugy forrasztasz mint én
1,5k-s praktikeres forrasztóval a konyhaasztal sarkán mikközben az asszony a másikfelén vacsorázik.
OrCad levilágít előhívatni... ezekröl csak hallottam.
Nekem a maratás egy arra alkalmas "filctollból" + maratófolyadékbol áll. Mosmá világos nem egy kvalitásuak vagyunk e téren 
-
Laca 012
őstag
Igen elvágtam a fóliát. A NyÁK lemezen alapból folyamatos fóliaréteg van ezt vágtam el keresztben a csatik lábai között, és ezzel sávokra bontottam a fóliát. Tulajdonképpen minden sáv között két vágást csináltam nagyon közel egymáshoz és azon a részen a szike hegyével megfogva lehúztam a két vágás közötti vékony sávban a réz fóliát, hogy ne érjenek össze a sávok. (Persze biztos kéz nem árt hozzá, de egyelőre még egy memóriachipet simán beforrasztok Weller-rel, tehát a kezemmel meg a szememmel még nincs baj
)
Maratásnál ezen a részen nem lenne lakk és a marató folyadék marná le a rézfóliát.
Így egy db-nál egyszerűbbnek tűnt, ha nem is esztétikusabb. (bár ez is tartott 1 óráig kb..) De nem volt kedvem megszerkeszteni OrCad-ben, kinyomtatni, levilágítani, előhívni, maratni...A LOMEX az pesti, oda személyesen mentem (bár pont a város másik felén van, mert én meg újbudán lakom).
A RET ahol a szalagkábel és a hozzá való csatlakozó van, az a szegedi. Onnan lehet rendelni.
(Csak van átvételi lehetőség Pesten is, és akkor nincs postaköltség sem. Bár neked Nyíregyre úgyis postázni kell a részedet ha rendelésre kerül a sor... Pestre ha du. 16.00-ig megrendeled másnapra felhozzák.) -
-
Laca 012
őstag
LOMEX-ben vettem a tüskesort és a beforrasztható hüvelysort is, de szerintem legtöbb elektronikai boltban lehet kapni..
Most viszont találtam 44pólusú szalagkábelre való csatit , meg hozzá való szalagkábelt is..
Annyi, hogy valami rendelési értékhatár van (2000Ft netto)Tehát össze kellene kaparni kinek kell kábel, mert egy 20-25cm-es kábel 2 csatival nem lenne 1000Ft!!!
A kábel métere 800Ft, a csatik meg 228Ft..
(Meg topicon kívül, hogy ne sértsük meg az etikettet!!!)Sejtettem, hogy nem lehet sokkal drágább, és nem csak "rablóbandáéktól" lehet venni horror futárköltséggel..

És mellesleg nekem pont nincs is szükségem rá..

-
Laca 012
őstag
Ez hogy is van "késsel faragva" ez a forditó??
Vágtam egy 5cm x 8mm-es kétoldalas nyákot és rátoltam a két csatlakozót.
berajzoltam a lábak között ahol aztán elvágtam a fóliát. Ezután ráforrasztottam a csatikat..A "kis" csati (44pólus 2mm-es raszter):
Félkészen, ahol a "3,5-es" tüskesor még nincs méretre szabva:
Aztán méretre "csípkedtem a tüskéket:
http://img7.tar.hu/budavaril/size2/76584620.jpg

És végül ráforrasztottam a SATA-IDE átalakítóra:
És ennyi...

Remélem senkit nem zavar ez a "kicsit OFF"..

-
Laca 012
őstag
Ha igen akkor minek külön táp a 2,5->3,5 ide konverternek meg az IDE->SATA konverternek is?
A 2,5->3,5 ide konverternek azért, mert eredetileg arra való, hogy asztali alaplap 40pólusú csatlakozójára (amiben ugye nincs táp) csatlakoztasd a noti hdd-t aminél viszont azon a 4plussz tüskén valóban táp kell!
Az már más kérdés, hogy jelen esetben mi fordított célra használjuk az átalakítót és pont levenni tudjuk a tápot a maradék 4 tüskéről.Az átalakítónak pedig nyilván kell táp a chipek miatt, amit én oda is kötöttem: (piros vezeték)
Csak mivel az IDE-SATA átalakító meg eredetileg 40 pólusú 3,5-es csatihoz való, ezért oldják meg gyárilag a "floppy táp" csatival.
De nyilván esztétikusabb így, ahogy Te is gondoltad és én meg éjjel megcsináltam.
Csak a teszt erejéig volt kipróbálva tegnap az eredeti csatlakozóval.
Miután láttam, hogy működik, kapásból ki-leforrasztottam a "nekem nem szimpi" csatlakozókat.
(IDE, floppy táp, SATA)IDE helyett ment rá a 90fokos 44-es átalakító, floppy táp meg bekötve direktre.
A SATA csatikból az egyik helyére direktbe rá lesz forrasztva az előlapi panelre menő pár cm-es SATA kábel (az van alul és a hűtőbordától nem fért volna el a csatlakozóáradat)
A másik SATA még rajta van szintén tesztnek, de ahelyett is másik lesz, ami felfelé áll mint az alaplapiak és nem lóg a borda fölé.
Ugyanolyan 90fokos 15cm-es SATA kábellel fog hátramenni a hátlapi kivezetéshez, amivel a belső hdd-k az alaplapra vannak dugva. -
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Nekem a mai napig csinálja. Monnyuk túlélem mert kb 10x volt ujrainditva egy fél év alatt, de közben használtam másra is a lapot (1-2 napig) teszt céljából. Amire rájöttem:
A BIOS ban von olyan opció hogy "boot kódok kiirása" vagy valami ilyesmi. lyenkor a jobb alsó sarokban különbözö kódok pörögnek és itt a 98-as kódnál megáll, és szemmel láthatólag csak vár valamire. Van itthon, a linkelt hsz.-emben emlitett slim+ide sata átalakitó. Ezzel vár a legtöbbet. kb 1 perc. Van egy Asus AT3N7A lapom is. Egyszer arra is rádugtam a ezt az átalakitó + cd kombót, és sürü I/O errorok kiséretében összeboritotta az éppen bootolni készülö linuxomat. Akkor beletörödtem hogy tuti szar az IDE->SATA átalakitóm. Nem is foglalkoztam vele tovább.
Nemrég vinyócsereével egybekeötött server upgrade (9.10->10.04) során a már külsö USB-s házba raktam a slim cd-t (ugyanazt) Ezzel is vár de csak kb 20 mp-t ugyanannál a 98-as kódnál, és csak akkor ha kikapcsolt állapotbol inditom. Ha újrainditás van akkor csak felvillan az inteles bootscreen és már megy is tovább. Ez a külsö ház + cd kombó tuti jó mert 3 különbözö géppel használom nap mint nap hiba nélkül.
A harmadik a sima mezei 4k-s 5.25-es Opticac DVD Ezzel semmi gond simán megy gyorsan és mindig.
A 98-as kódnak Anno utánanéztem de asszem valami olysmi volt aminek látszólag semmi köze nem kéne legyen sem a boothoz sem a POST-hoz. (ha jól emlxem valami PS2 teszt)
Kérdés: A 44 pin ben az a plusz 4 pin nem a tápnak van fenntartva? (sztem de
) A sima notivinyok tuti ott kapják a tápot, már egyszer forrasztottam olyan átalakitót. Ha igen akkor minek külön táp a 2,5->3,5 ide konverternek meg az IDE->SATA konverternek is? 
Ez hogy is van "késsel faragva" ez a forditó?? arról még képet plz

-
-
Laca 012
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Közben kipróbáltam a régebbi "szimpla" átalakítóval is és egy elég érdekes dologra jöttem rá.
Ha eszköz van rajta, akkor rendesen "gyorsan" boot-ol.
Ha viszont nincs rajta eszköz, akkor hosszabb a kék bootscreen is (kb 30mp) és hosszabb az üres képernyő a villogó kurzorral a rendszerbetöltésig. (kb 90mp)
A dupla átalakítóval ugyanez a helyzet, csak 1 eszközzel csatlakoztatva ugyanezek az időtartamok, 2 eszközzel ez is gyors, eszközök nélkül dupla mindegyik idő!! (1 perc+3perc)Ez az idő azért lehet, mert ha rajta van az átalakító akkor azt érzékeli gondolom, hogy van 2db ide eszköz is, ami mivel valójában nincs rajta nem válaszol és próbálkozik kommunikálni.
2 eszköz hiánya esetén nyilván 2szeres ideig..Nem tudom sebességben mennyivel lassabb, vagy lassabb-e egyáltalán az átalakítós port. Ha nem jelentős, akkor lehet a 2db belső hdd-t rakom az átalakítóra és ha nincs külső eszköz csatlakoztatva, akkor is gyorsabban bootolhat..
Még azt megpróbálom, hogy az átalakító tápját (5V) megszakítom, akkor mit csinál.
Ha úgy nem érzékeli az átalakítót, akkor kerül egy kis kapcsoló az előlapra, és csak akkor kapcsolom be, ha csatlakoztatok külső SATA eszközt.. (Legalább addig sem fogyaszt az átalakító) -
Laca 012
őstag
Megcsináltam a fordítót, de nem marattam panelt, hanem szikével kivéstem.. Szerintem megteszi..
Viszont volt egy problémád régebben neked is IDE-SATA átalakítóval rádugott odd-vel..
Ki is kerestem a hsz.-t."
"a GSEJT bizonyos esetekben az inteles bootscreen alatt vagy megáll, vagy csak nagyon sokára megy tovább."
Ugyan ezt produkákja most nekem is, de akkor is ha csak az átalakító van bedugva az IDE csatlakozóba... Kb fél percet áll,és akkor lép tovább illetve utána sötét képernyő villogó kurzorral kb 1 percig és csak utánna kezdi el betölteni a rendszert..
Találtál valami megoldást? -
Laca 012
őstag
-
Laca 012
őstag
-
válasz
llacee.
üzenetére
Először leállítod a transmissiont, azután szerkeszted a konfig fájlt.
Itt tudod beállítani a konfig helyét, pl. így:nano /etc/default/transmission-daemon
# defaults for transmission-daemon
# sourced by /etc/init.d/transmission-daemon
# change to 0 to disable daemon
ENABLE_DAEMON=1
# this directory stores some runtime information, like torrent files and config
#CONFIG_DIR="/var/lib/transmission-daemon/info"
CONFIG_DIR="/home/felhasználóneved/.config/transmission"
# default options for daemon, see transmission-daemon(1) for more options
OPTIONS="--config-dir $CONFIG_DIR"Innentől a konfig pedig:
nano /home/felhasználóneved/.config/transmission/settings.json
"rpc-authentication-required": true,
"rpc-bind-address": "0.0.0.0",
"rpc-enabled": true,
"rpc-password": "jelszó",
"rpc-port": 9091,
"rpc-username": "felhasználónév",
"rpc-whitelist": "*.*.*.*",
"rpc-whitelist-enabled": true,Ha nem állítod le a transmissiont, akkor mindig felülírja amit te beleszerkesztettél.
-
Laca 012
őstag
válasz
llacee.
üzenetére
Nekem a WL500gP-n is egy 2GB-os régebbi Kingston pendive-on van a rendszer, de még a swap is!! Több mint 2éve megy és még működik gond nélkül.
A gsejt-et is próbáltam, van is egy 4GB-os szintén Kingston (csak ez már DT100) pendrive lecsupaszítva, csak még az USB csatit nem forrasztottam át olyan csatira amit majd belül rádugok. egyelőre külsőleg rádugva próbáltam, végülis működött róla a szerver, de úgy vettem észre, hogy kicsit lassabb volt a rendszer (főleg ha grafikus felületet is feltelepítettem). És ugyebár az USB eszegeti a CPU-t is!
Ettől függetlenül egy próbát megér, mert bootol is, meg működik is!
(Persze nálad elfér belül egy hátlapi csatival az eredeti "bőrében" és még garos is maradhat a pendrive..
)Attól egyébként hogy az OS a hdd-n van egyébként szerintem le kellene tudjon állni. Ha nincs feladat-kérés akkor nincs adatforgalom sem, ezért nyugodtan leállhat.
duffbeer: Köszi!

quby: Most hogy neked feldobtam ezt az IDE kábel kérdést, lehet én is szalagkábellel megoldom ezt a 90fokos fordítást..
Új hozzászólás Aktív témák
- Lexus, Toyota topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Elektromos autók - motorok
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Projektor topic
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3858
- Gamer billentyűzetek /SteelSeries/Das Keyboard/Ozone/Deltaco/DE/EN/
- Apple iPhone 14 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku : 87%
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

). Meg kellene próbálni egy gigabites switch-csel. Lehet, elkunyerálom az egyik kollégámét egy napra.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Csinálnék én hozzá kábelt csak nincs 44 -es anya csatim