Hirdetés
- Eddigi legjobb DxOMark helyezésével zárta 2025-öt a Vivo
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Telekom mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mobil flották
- Netfone
Új hozzászólás Aktív témák
-
harry
veterán
válasz
sanzi89
üzenetére
Frekvencia mindegy, gyanítom 800-ból nagyobb a választék - és ha nincs nagy árdifi, lehet 2gb ram. Amúgy nem kell. Nekem a rendszer valami 130MB-ot eszik, belső vga-val, XBMC frontenddel... Esetleg később (akár másik gépben) jól jöhet a +méret. Ha nicns nagy difi, akkor a nagyobbat.
-
sanzi89
addikt
Meg egy kérdésem is volna a nagyérdeműhöz, 1 vagy 2GB-os ramot érdemesebb választani a GSEJT-be? Jó, így hülye volt a kérdés, persze, hogy 2GB-ot, de ki is használná a cucc?
Illetve a MHz kérdésem még mindig áll, hogy inkább 533MHz-en futó ramot, vagy 800-on futót vegyek, és majd a lap visszaveszi az órajelet? Nincs esetleg kompatibilitási probléma, ha 800-as ramot veszek?
Csak azért kérdezem mert régen P4 korszakban gond volt, hogy 400-as ram volt egy 333-mas lapban.
-
sanzi89
addikt
P1-es gépen raktunk össze Slackware-ből FTP/MAIL/IRC szervert, osztott netet, volt SQL+PHP amit csak kívánsz. Igaz olyan lassó volt, hogy egy kernel forgatás tartottcirka 5 óráig, de ha a tetű lassúságot leszámítjuk nagyon is tudott a kicsike.
Az Atom-os gépnek is valami ilyet szánunk, csak ott már a használhatóság is fontos tényező, nem csak az, hogy be tudtuk állítani, de már használni nem emberi sebességen. 
-
Alex91
félisten
válasz
canniball
üzenetére
De en nem is PC-t akarok
. IMHO eleg sok kompromisszumot kell kotni az Atomnal is. Elhiszem, hogy a szoftvert is megoldja az ember, de hogy ezt mennyi ido alatt 
(Azert ha azt mondanam, hogy csinald meg azt, amit pl. egy Synology tud az Atomoddal szoftver teren, azt hiszem feladnam a lecket
!)llacee.: Mondjuk nekem kell az AFP, Bonjour, esetleg iTunes is, Time Machine is. Es pl. a World-nel nagyon orultem, hogy USB-n tudja a HFS+ rendszert is irni/olvasni
. Mas igenyek is vannak... -
canniball
nagyúr
"Ja, mert keszre kapod ra a szoftvert is, ugye?"
Aki össze tud rakni egy PC-t az biztos meg tudja oldani a szoftveres részét is. Aki nem az vegyen NAS-t.
"Azert meg kell nezni, hogy mit tudnak ezek a NAS-ok..."
Elhiszem hogy sokat tudnak, de gondolom abban nem lesz köztünk vita hogy annyit biztosan nem, mint egy PC. -
canniball
nagyúr
"Es o irta, hogy mar 80k-nal tart."
Egyrészt ezért írtam hogy "ha nincsenek extra igények". Ha vannak akkor azok nyilvánvalóan megdobják az árat, én pl. ha HDD-t raktam volna a gépbe az ingyen lett volna (mivel van itthon tartalékban) de nekem SSD kellett, így ~23k-val többre jöttem ki.
Másrészt ő gondolom ebbe már beleszámolta a HDD árát is, azzal neked is számolnod kell (gondolom az 50k-ban nincs benne a 4 vinyó ára) így máris más "a leányzó fekvése".
Félre ne érts, nem lebeszélni akarlak, ha neked NAS kell vegyél azt. Egy viszont biztos: ha két hasonló áru eszköz közül az egyik jóval többet tud én tuti azt választanám (és választottam is), ha nincs is szükség a plusz funkciókra később még jól jöhet ez az "előny". -
llacee.
tag
Pontosan milyen os-t használsz ezekre a funkciókra ?
--------------Végül maradtam a GSEJT-nél holnap után érkezik.
A ház is megoldódott a lehető legkisebb helyen.
A rossz KTI 24-es switchem házába pont befér úgy, hogy két 3,5"-os hdd is befér nem zsúfolva.
Kis módisítás kell, de nagyon tutkó házikó lesz.
Még egy slim 8cm ventit lehet beteszek a tetejére huzatnak,de majd meglátjuk.
Kiváncsi vagyok a két WD greennel mennyi lesz a fogyasztása.
Most tápot vadászok legolcsóbban a laphoz.
------------------------
Tapasztalatok szerint a freenas szoft raiidje mennyire megbízható ?
Mivel az initio aid kártyát nem ismeri fel ezért kénytelen vagyok két alaplai satát használni erre a szoftver meg pendriveról fog futni házon belül.(remélem) -
zso79
őstag
Én 100k-ban vagyok két 1,5 terrás lemezzel RAID1-ben, rengeteg torrenttel, ftp-vel, 60MB/s -es másolással, szinte hangtalanul és közben megy rajta 1080p film amit távirányítóval vezérlek...
Ezek persze az én igényeim, ezt NAS + médialejátszó combóval sem tudtam volna megoldani, pláne nem ennyiért. Rengeteg tesztet, review-t átrágva még mindig tartom, hogy elég gyengécske NAS-t kapsz 50k-ért. Hogy konkrét példát mondjak, a Synology DS210j (54k) pl. max 20 torrentet kezel ha nem hackeled szét és hálózati téren sem szélsebes.Ja és a Codegen MX31-A2 házba befér 4 lemez, csak ki kell dobni a tápot

-
canniball
nagyúr
-
sanzi89
addikt
Abszolút igazatok van! ITX alaplaphoz ITX ház dukál. Legyen minél kisebb, spóroljunk a hellyel. De nekem nem erre van szükségem.

Támasztottam pár kritériumot, amiből - főleg így, hogy az "olcsó" atom-os gép ára már a 80e-et súrolja
- amiből nem vagyok hajlandó engedni. Van egy kankós TV állványom, nincs benne semmi, felőlem mehet bele egy fekvő ATX-es ház is. Legfeljebb a felében nem lesz semmi csak levegő. Abba még nem halt bele senki, hogy nagyobb házat vett a gépének, mint ami feltétlenül szükséges. Persze ez nem jelenti azt, hogy én ATX-es házat keresek, de ha csak ez lesz az a méret amibe mindent bele tudok tuszkolni? Most ne válasszam azért, mert nagy? Vehetnék PCI risert, de ott meg méginkább kellene figyelni a helyre, fúrkálni a házat, ezekből már kinőttem. 
Nekem olyan kell: megveszem, két csavarral beleteszem, tápkánel bedug, és boot...
De mondom mindenkinek másak az igényei, és abszolút megértem amit mondatok.

-
Iga007
tag
válasz
sanzi89
üzenetére
Sajnos a Mini-ITX valahol a kompromisszumokról szól
, de sok után járással és a fórumtársak nagyszerű segítségével messzire el lehet jutni... - hú ez nagyon csöpögős lett 
Lehet, h rosszul gondolom, de én nem nagyon erőlködnék hűtéssel. Elnézegeve, h ezen masinákhoz milyen zárt mini dobozokat is forgalmaznak... -
Laca 012
őstag
válasz
sanzi89
üzenetére
pedig ez tényleg szép is - jó is.. Max kell bele egy riser ha mindenáron PCI-os wifit akarsz...
Hűtésnek egy slim venti aztán kész...Na de Te tudod!
-
sanzi89
addikt
Körbenéztem a helyi PC üzletek webes polcain és ezeket találtam:
Super Flower SF101
Super Flower SF103
POV M2-StationElőre félek, hogy meg fogtok kövezni, hogy miért kell ATX-es ház egy ITX-es géphez, de - márha valóban úgy néz ki mint a képeken - nagyon megtetszettek. Árban éppen az ingerküszöbömet súrolja, mindent tud amit kell, szép nagy, szellős. Tudom nem a legtökéletesebb választás, de az is előnynek mondható, hogy bemegyek a helyi boltba, és hazaviszem. Nem kell netes rendelésekkel bonyolítani a dolgot.
-
canniball
nagyúr
válasz
sanzi89
üzenetére
Szvsz az ODD a ház elejének síkja mögé kerül, előtte egy "csapóajtó" amin csak a tálca bújik ki amikor azzal a gombbal a mögötte lévő ODD-gombot megnyomod. (Na ezt most szépen elmondtam.
) Úgy mint a Spire PowerCube-nál.Akkor nem szóltam...
-
sanzi89
addikt
válasz
llacee.
üzenetére
Nem rossz, és ha egy picit reszelek a TV állványon még éppen be is fér. Bár egy kicsit lehetne kisebb is. Még átgondolom a dolgot meg eljátszom a mérőszalaggal.
@zso79
Biztosnak nem vagyok benne biztos. A gyártó oldalán nincs infó, PC-s boltok meg írnak ezt is, azt is. A képek alapján mondanám azt, hogy 5,25-ös ODD megy bele, de persze vásárlás előtt rákérdeznék, de majdnem biztos vagyok a dolgomban. -
zso79
őstag
válasz
sanzi89
üzenetére
Biztos vagy benne, hogy normál magas ODD megy bele? Több helyen is slim-et írnak. Én amúgy a Codegen MX-31-A2 -t választottam, kidobtam belőle az ATX tápot és beleraktam egy 120W-os paneltápegységet 80W-os DC táppal. Egyenlőre a panel még nincs rögzítve, csak beraktam 2 hungarocell daradra. Így van távirányítóm, kártyaolvasóm és sztem jól is néz ki.
-
sanzi89
addikt
válasz
Laca 012
üzenetére
Most beletrafáltál az alap ötletembe, hogy külső házba teszem az ODD-t, de ilyen ház - ami kicsit minőségibb darab reális áron - egyszerűen nem létezik.

Gondolkodtam azon, hogy alapból külső ODD-t veszek, de azok meg annyival drágábbak "sima" ODD-knél, ráadásul ha meghibásodna az ODD-t nem lehet cserélni a keretben, így elvetettem az ötletet.
Még ha nem nagy a "kocka ház" az is megfelelne, csak olyat se nagyon találtam ami tetszett is volna.
-
Laca 012
őstag
válasz
sanzi89
üzenetére
Hát bár lenne dolgom, de nem bírtam, hogy ne keresgéljek...
Tényleg nagyon gagyi házak vannak, és közel sem illeszkednek az elképzeléshez. A legtöbb ITX ház amiben 5,25"-os meghajtó van, az "kocka ház".
Én ha mindenképp fekvő házat szeretnék, akkor lehet inkább választanék egy szép lapos esztétikus ITX házat, és mellé tenném valami magasságban -színben passzoló külső házban az ODD-t..
Sztem lehet jobban mutatna, mint ezek a (fektetve) "magas" házak. Jobb ötletem nincs..(Persze csinálni lehet, csak az már megint többe kerülhet, főleg ha az időt is hozzátesszük..)
-
sanzi89
addikt
válasz
Laca 012
üzenetére
Az ATX-es tápot szépen kivenném belőle, aztán vagy eladom apróba vagy jó lesz az még valamire. Notis táp lenne hozzá.
Sajnos nagyon sokat keresgéltem házakat, amik megfelelnek a kritériumaimnak, de nem találtam.
Aki persze tud jobban kérem ossza meg! 
A felirat legyen a legnagyobb gondom.

-
Laca 012
őstag
válasz
sanzi89
üzenetére
Mindezt Atomos laphoz, 350W-os ATX táppal??

Verébre ágyúval....
Szerintem azért biztos lehet kisebbet (akár olcsóbbat) találni, bár ez egyéni vélemény és most sajnos nincs is időm házakat keresgélni...Nekem mindenesetre fekvő helyzetben zavaróak lennének az "eldöntött" feliratok...
-
sanzi89
addikt
Erről a házról mi a véleményetek? Tudom kicsit nagy, de kisebbet nem találtam, amibe teljesértékű 5,25-os ODD való, fekvő és szép is.

-
llacee.
tag
Teszteltem a munkahelyemen a meglévő asrock ionos gépemen a freenas-t.
40-45MBps írás ~65MBps olvasással működik Gbiten.
Hazavittem. rádugtam a LinksysWRT 320N-re Cat6-os kábellel és 12MB írás 16MB olvassás... bármit csinálok.A 3COM gbit switchemmel is ennyit csinál...Mi lehet a hiba ?
Ha ennyit tud az otthoni hálózatom lehet mégsem adom el a DLink DNS323-ast....
-
harry
veterán
Itt is van mindenféle érdekes kieg [link]
-
Stibor
csendes tag
gondolom van olyan fórumtárs, aki picopsuval hajtja meg a d510mo-ját.
Ki tudná próbálni, hogy standby (készenléti) állapotból biztonságosan visszatér-e a lap és a táp, ha ez egyáltalán múlhat a tápon, köszi. -
törölt tag
Rövid SATA kábel
Aki nem akar ebay-ről rendelni. -
sanzi89
addikt
Nekem azonban olyan halk HDD kellene amilyen csak lehet. Most egy 320GB-os noti HDD van keretben, USB-n összekötve routerrel, de az alá is tettem kis gumi pöcköket, mert zavart az alvásban. Pöcökkel azonban tényleg néma lett.

@Alex91
Sajna a 2TB-osak fajlagosan lényegesen drágábbak, mint az 1,5TB-os HDD-k. Eléggé korlátozott tényező sajnos az ár.@harry
Ebben teljesen igazad van, de ha semmilyen teszt/szubkejtív vélemény, nem áll rendelkezésre akkor se érdemes a gyári adatokkal foglalkozni?@Laca 012
Teljesen érthető és világos, köszönöm! -
Laca 012
őstag
válasz
sanzi89
üzenetére
"Nem tévedsz, "noti-IDE" van a lapon."
Ez így van! DE:
"Plusz a GSEJT-en ha jól értelmezem az ATA port csak noti dvd meghajtókhoz passzol. Ez tényleg így van? Remélem tévedek..."
Így már más és igen,tévedsz!!!

Ugyanis a noti és asztali IDE csatlakozó 2dologban tér el:
Az asztali 40 pólusú 2,5mm rasztertávolságú (lábtáolságú).
A noti pedig 44pólusú 2mm rasztertávolságú és így tartalmaz plusz 4 lábat ami a notivinyók 5V-os tápellátását biztosítja. ettől a 4lábtól eltekintve mindenben (lábkiosztás-kommunikáció) azonos az asztalival.Ha veszel hozzá egy átalakítót ami elvileg arra van, hogy noti hdd-t asztali gépben használd, az visszafelé is működik!!
Nekem ilyen van:

sajnos a panel kicsit takarja a ventillátor csatit, ezért faragni kell a sarkából..
Kicsit esztétikusabb (kisebb és olcsóbb) ez:

A kis floppy tápos részt ennél is le kell csípni, hogy a ventillátor csati elférjen, de erre a panelrészre nincs is szükség, mert az 5,25" -os meghajtók úgyis MOLEX csatin keresztül kapják a tápot. ha ezt rádugod, akkor már csak egy (asztali) szalagkábel kell (akár 80 eres) és már csatlakoztathatsz is akár 2db asztali szabvány IDE -s ezközt!!!

Szerk:
Vagy akár egy IDE -> SATA átalakítót is rádughatsz és már nem is foglalsz alaplapi SATA portot.
Én ezt még ki is vezetem az előlapra mint egy eSATA csatit....
Ugyan hotplug valószínűleg nem fog működni és csatlakoztatáshoz újra kell indítani a gépet, de annyi baj legyen.. -
harry
veterán
válasz
sanzi89
üzenetére
Szerintem nem feltétlenül megbízhatóak a mérési adatok, pl hang: mekkora távolságból, milyen terhelés mellett, milyen idle/terhelve, és a szubjektivitás, hogy milyen az a hang (sípoló magas, mélyebb, stb). Lehet valami papíron 1-2dB-el halkabb, ha az a hang zavaróbb... Fogyasztásnál szintén kéne terhelt/idle állapot, de ez kb. rendben lehet (ugyanakkor 1-2W difi szerintem annyira nem lényeg). Rezonanciáról nem igazán tesznek említést, ami szintén kelthet zajt.
Szerintem a tesztek szubjektivitása, és az, hogy egymáshoz hasonlítják a HDD-ket, adott környezetben, megfelelőbb eredményt ad. -
Stibor
csendes tag
válasz
sanzi89
üzenetére
nekem egy 500megás samsung ecogreen 3,5, de 5400as van, ráadásul egy quiet driveban, semmi hangja, csak néha némi seek zaj, és 18-19 fokos (amennyi a lakásban van). Fél éves, nekem bevált. Ha felfüggesztem gumival a ház alján, akkor seek zaj sincs,de visszatettem, mert nem zavaró a renszer indításkor a kis reszelés. legalább tudom, hogy elindult a gép.

-
sanzi89
addikt
Igen, igazad lehet, de pl nem találtam ilyen 5400-as HDD-ket összehasonlító tesztet. Pl a WD-ről semmilyen tesztet nem találtam. Olyan teszt kellene, amiben van F2/F3-mas Samu teszt illetve WD EcoGreen.
Amúgy ha nem találok konrkét tesztet miért nem lehet a gyártó adataiból kiindulni? Pl az adatok alapján a WD kevesebbet fogyaszt és halkabb is. A sebesség annyira nem számít...
-
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89
üzenetére
Gondolkozok ezen az 5.25-ös ODD-n. Reményeim szerint 100 évente egyszer használnám, és lefoglalná az egyik SATA portot a lapon. Házat is jóval egyszerűbb lenne találni, pl ez (Codegen MX-31-A2) nagyon tetszik. Vélemény?
Plusz a GSEJT-en ha jól értelmezem az ATA port csak noti dvd meghajtókhoz passzol. Ez tényleg így van? Remélem tévedek...
-
sanzi89
addikt
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a GSEJT milyen 800MHz-es DDR2 2GB-os Noti modult kezel normálisan? Mivel ahogy néztem 533MHz-t kezel csak, de árban alig van különbség, és ki tudja lehet egyszer még el kell adni.

-
Steve-0
őstag
válasz
sanzi89
üzenetére
Esetleg ez?
LCPOWER 2039MB Micro LC380 380W -
Alex91
félisten
válasz
sanzi89
üzenetére
POINT OF VIEW Tokyo Black 180W, mondjuk ez se fekvo...
-
DLDKox
aktív tag
válasz
sanzi89
üzenetére
Mindenképp fekvő házat szeretnél?
Nekem ilyenben van a kis home szerverem: Cooler Master 341
Jó szellős, esztétikus kis ház 4 db 120-as venti fér el benne
-
sanzi89
addikt
Nah, eldőlni látszik a kérdés - meg kiderültek az ösztöndíj átlagos is, ami fontos tényező
- , GSEJT lesz belőle. A lap megvan, mem megvan, HDD megvan csak a ház a kérdés. Hátha van valamilyen ötletetek ezen kritériumokra:- 1db 5.25-ös nem noti ODD
- 2db 3.5 HDD
- fekvő kellene, valami sötétebb színben
- Legyen teljes magasságú! Normál PCI kártya bele kellene férjen.
- mATX méret is megfelel, vagy inkább az kellene, szeretem ha szellősek a dolgok
- 10e Ft környékén kellene maradniSzóval ötlet?
-
llacee.
tag
válasz
duffbeer
üzenetére
Hát ez tényleg nagyon pofás... máshol,de lehet kapni.Köszi a tippet !!!
A helyzet az a projectel, hogy tegnap kipróbáltam a másik gépemben és nem látja a freenas az initio raid kártyámat

Most nem tudom mihez kezdjek.
Az os által elintézett raidben nem tudom mennyire bízzak.Megnézem hátha bele lehet fordítani a drivert.
-
duffbeer
őstag
válasz
spidersoft
üzenetére
Nálam az ilyen jelenségek fizikai kapcsolat hibájából (rossz vezeték, csati, stb.), vagy rossz bios beállítás miatt szokott előjönni.
-
spidersoft
senior tag
Hali! Félig OFF, félig nem... szóval atomos gépembe rendeltem ebayről egy belső kártyaolvasót, amit alaplapra, a 9-tűs csatlakozóra kell dugni. Rádug, bekapcs, windóz szól, hogy az eszköz gyorsabb működésre is képes, tegyem gyors USB portra, és tényleg: kb. 1MB/sec sebességgel ügyködik... Ami a dolog érdekessége: az olvasó belsejében 1, azaz egy darab IC van (Alcor Micro AU6471GL-1 jelzésű), ami a gyártó oldala szerint USB2.0-s kártyaolvasó vezérlő IC. A gclf2 is elvileg USB2.0-s. No ilyenkor mi van?
Pendrive-ra dobtam fel egy slax linuxot (ez ment leghamarabb), de az alatt se működött csak USB1.1 sebességgel.Az eladó ugyan készséges volt, de nem tudott segíteni (aszongya nem computer expert). A chip gyártója csak készülékgyártókkal áll szóba (legalábbis ezt írták a contact oldalon), valamint az olvasó gyártóját nem sikerült kideríteni, noname cucc.
Valakinek ötlet?... Legalább annyi, hogy hol kérdezősködhetnék tovább. Előre is köszönöm: Peti
-
zso79
őstag
-
llacee.
tag
budapesti nem web boltban nem lehet kapni ilyen pico psu-t ? elment a kedvem a paneltól

Azt hiszem házat pedig csinálok
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27US550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / Forgatható / sRGB 99%
- Apple iPhone 15 Pro Max - Blue Titanium - 256GB - Akku: 84% - Megkímélt állapot!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 (256 GB) (rendelhető)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Az Atom-os gépnek is valami ilyet szánunk, csak ott már a használhatóság is fontos tényező, nem csak az, hogy be tudtuk állítani, de már használni nem emberi sebességen. 

!)

Nem értem hogy jön ez ide. Te azt írtad hogy az atom "annyira nem is olcso, es annyira nem is egyszeru osszerakni", én meg erre írtam hogy (extra igény híján) 50k-ból ki lehet hozni a dolgot.
, de sok után járással és a fórumtársak nagyszerű segítségével messzire el lehet jutni... - hú ez nagyon csöpögős lett