Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Milyen okostelefont vegyek?
- Macrodroid
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Betáblázta magát az Oppo
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
quby
őstag
Szerintem a FullHD felejtős. Nekem HTPC-nek egy ION-os atom lap van Atom-os (GSEJT) szerverrel. Az ION lejátsza ugyan a FHD-t de ha szerver csinál mást is (pl torrent 5 szálon) már simán nem tudja kiszolgálni a hálót 8-10Mb/sec-el. A 4 webcam pedig gondolom USB-n menne, ahol csak az USB stream nélkül megenné a proci felét. Erre jön a stream, a rögzitéshez szüksége I/O műveletekről nem is beszélve. De lehet nincs igazam..
-
quby
őstag
Érdekes. Az első route táblában még nincs benne a 2.0-ás háló, és a default route a default TPLINK_DEF 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0, tehát van belső névfeloldás, A másodikban már benne van a 2.0-ás háló,és a def route a 192.168.1.1, tehát nincs névfeloldás. A második alkalommal azért nem megy a ping mert nem találja a domain-hoz tartozó ip-t. Ergo..DNS nyista..
eközben a syslogban:Jan 22 11:11:50 UBUNTU-ROUTER ntpdate[3202]: name server cannot be used: Temporary failure in name resolution (-3)
Itt vége a lognak? dnsmasq-dhcp-t még nem használtam se DNS-nek se DHCP-nek igy itt nem tudom mi lehet. Az etc/resolv file-ban a tplink címének kellene szerepelnie. (ha nem az van és kézzel átirod szerintem menni fog, reboot-ig) A 12.10-ben már van ez a ...network-manager (ami nekem még eddig csak fejfájást okozott) lehet az kavar be. És az eth0-t TEDD FIXXXXX IP-re
/etc/network/interfaces-ben és ott szerepeljen a domain-nameserver 192.168.1.1Vagy lehet csak az abaj hogy a NASA nem szereti ha pingelgetik

-
quby
őstag
Ha még mindig a (#7710)-ben rajzolt topologoárol beszélünk, én az ubi szerver mindkét lábának fix címet adnék. Szerver dinamikus címmel nincs. Ez ökölszabály. És akkor amit meg kellene nézni:
- ifconfig kimenete. van e cím? átjárót tudod pingelni (tplink)? route tábla? (természetesen mindez a network restart előtt)
- syslog
- továbra is az /etc/iptables.up.rules tartalmaValami azután történik hogy feljött az eth0-d. Ezért kéne a syslog. Tipikus probléma hogy a br0 még nem jön létre mikor lefut a script. Mikor beolvassa az interfacest, feljön az eth0 (lefut a script) de még nincs br0, igy az arra vontkozó szabályok pl kimaradnak. Próbáld ki hogy az interfaces-ből vedd ki azt a sort (csak tegyél elé egy #-t) és boot után kézzel futtatsd le az iptablest. Ha igy megy, akkor bár kicsit favágó megoldás, de tedd be a /etc/rc.local végére ezt:
sleep 10 && /etc/iptables.up.rules
exit 0Ez növeli ugyan a bootidőt 10 sec-el de lehet megoldja a problémádat. Mellesleg ha komolyan akarsz szerverrel foglalkozni a webminről hamar le fogsz szokni. (magánvélemény)
-
quby
őstag
válasz
Kitakat
üzenetére
Azt elirtam. a loopbackhez iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT kell
ezt engedélyezd. Localhoston futó hálózati forgalomhoz kell. A iptables -A INPUT -i br0 -j ACCEPT-val mindent engedsz a lan felöl. ahogy sürüsödnek majd a szolgáltatások, egyre több mindent kell majd külön nyitni. Egyre komplexebb és nehezebben átlátható lsz a script. Én ezért nyitok mindent a lan felöl. -
quby
őstag
Ezt megoldottad már?
A gond az hogy a 192.168.1.0/24 es subnetben lévő gépek mivel ismeretlen nekik a 2.0/24 küldik a csomagokat a def gatewaynak (1.1) viszont ő sem ismeri a 2.0/24 es hálózatot. A tplinken hozzá kéne adni egy route-ot, ami megmondja hogy 2.0/24 be menő csomagok esetén küldjük az 1.52-nek (ubi 1.0/24 be lógó lába) az majd tudja mi a teendő (hogy hogyan azt ne kérdezd, ez router firmwarenként változo). Én a helyedben az ubi 1.0/24-es lábát mindenképp fix ipre tenném. Ha igy sem megy aakkor kell megnézni az ubi route tábláját. (netstat -r)
(#7715) Kitakat
Ha csak egy ip:port-ot akarsz engedélyezni akkor szerintem a "iptables -P FORWARD DROP" kell, (bár ezzel még rengeteg fejfájást okozol magadnak) mert ez zár mindent, és ez utána kell még egy sor ami engedélyezi a te portodat pl.:
IPTABLES -A FORWARD -p all -s $IP -m multiport --dport $portszám -j ACCEPTMost csak hirtelen irom de szerintem ez még csak az A--->B irányba lesz jó a B--->A ba viszont nem. ahoz kell ugyanez a sor a másik oldal ip-jével is, de ez belső hálón felesleges.
Ha a belső háló csak a tiéd akkor szerintem egyszerűbb az életed ha az inputot droppolod (ez minden bemenő csomagot dob) majd a LAN-os csomagokat engedélyezed pl.:
iptables -P INPUT DROP (ez legyen az elején)
majd
iptables -A INPUT -i br0 -j ACCEPT (feltételezve hogy a br0 a LAN)
természetesen nyitni kell a loopback-hez is:
iptables -A INPUT -i br0 -j ACCEPTA sorrend ugyebár fontos mert sorban hajtódnak végre, igy ha a DROP kerül a végére akkor minden DROP
Ez csak az én véleményem...lehet vele nem egyetérteni.
-
quby
őstag
5let:
cronba /usr/bin/sleep # ez leküldi standby-ba természetesen a kivánt időben.
Biosba pedig wake-up time minden napraScript nem hinném hogy fel tudja kelteni (bár nem próbáltam még) esetleg másik gépről WOL-al. Ugyanis ilyenkor nincsennek futó processek csak a NIC. Valahogy annak kell elintéznie az ébresztést
Mellesleg szerintem többet fogsz vele szivni mint amit spórolsz.
Nekem ebből a megfontolásból megy állandóan. No meg egyszer kétszer ugyis szükségem van rá olyankor mikor amugy stand-by-ban lenne. Seed stb...Most lett oda 289 napos uptime-om amikor az asszony takaritott a és lecsapta az áramot

-
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Ugyanez a helyzet....Az első amit megnézek grafikus környezetben, hogy hol találok egy terminált.
De itt ifconfigban sem láttam (sőt...lspci-al sem) a NIC-eket amig killall -9 NetworkManager-el ki nem lőttem a NM-t
Ezt még túléltem volna...amugy csak felidegesitett és ezért leszedtem.
Mindenesetre a problémám megoldásán dolgozva, olvastam pár helyen hogy ez a 3.2xxx (nem is tudom pontosan melyik) kernelen még van mit gyúrni. -
quby
őstag
válasz
Kitakat
üzenetére
Én ugy tudom hogy,:
Ha, domain master = yes, akkor tartományvezérlőként működik, és be kell léptetsd a klisnt tartományba. Ez esetben a kliensen a smbpassword-ben létező userrel kell bejelentkezz a tartományba, és akkor az(oka)t a fájl(oka)t éri el a user amihez a unix rendszerben joga van. (a gépnek is léteznie kell userként) Amenyiben nem lépsz tartományba csak azokat a megosztásokat éred el amik "guest = ok"....ez persze ellent mond Warter konfigjának ugyhogy nem biztos hogy jól emléxem.
Ez otthoni körülmények közt teljesen felesleges. Sztem nem kell a "securityr = user" sem elég a share. Ha winen szocializálódtál ugyis két hét után mindennek 777-es jogot fogsz adni mert megunod hogy nincs mindenhez jogod....
Én ugy kezdeném hogy tűzfalon minden nyitva, samba alapkonfigban csak a legszükségsebbek beállitva, (megosztások) úgy mennie kell..Ez persze nem biztonságos, de innen már lehet szűkiteni a kört. Még az is lehet hogy valami benn maradt az smb.conf-ban
cat /etc/samba/smb.conf | sed '/^#/d; /^ *$/d' kimenetéből látod hogy mik az aktív sorok az smb.conf-ban -
quby
őstag
válasz
atlagenber
üzenetére
Első körben ha jól emléxem :iwconfig wlanx mode master majd a sima iwconfig kimenetében szerepel hogy Mode:Master (vagy nem master
) bár szerintem nem fogja támogatni (itt már szívtak vele) -
quby
őstag
válasz
Kitakat
üzenetére
Ezt most nem teljesen értem.

Én a helyedben a br0 irányába mindent nyitnék. Gondolom az a LAN felé néző lábad, igy onnan jöhet mehet minden. (gondolom más nem fér hozzá) "iptables -A INPUT -i br0 -j ACCEPT" ezzel megspórolsz egy csomó sort és megkíméled magad a hasonló szívásoktól. Arrol nem is beszélve hogy a 1024-49151(asszem) portokat a különböző alkalmazások "kapcsolat kezdeményezésre" használják, igy ezek zárásából lehet még egy pár hajtépős pillanatod...
-
quby
őstag
válasz
Kitakat
üzenetére
Ennek a tűzfalnak a fele felesleges. Ne irj ilyen hosszú tűzfal szkriptet mert a végén nem fogod átlátni. Igy meg pláne, hogy minden ACCEPT. ezt nem is értem minek nyitni ezeket a portokat ha nincsennek is zárva???
Vagy csak telefonon nézem és valamit elnézek???
Jaa és sztem a samba-t nem ez oldotta meg hanem a 60 rebootból valamelyik
A maszkolást és az ip forwardot 3 sor megoldja. A tűfalon alapból minden nyitva ha csak nem zárod. A samba-nak tűzfal nélkül mennie kellene... -
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
A "recommended customer price"-tól kicsit féltem mert valahogy nem lepődtem volna meg ha a magyar kiskerben a 75$=40000HUF , de hál istennek nem. Még egy kicsit matekozok rajta, aztán lehet bevállalom.
A jetway lap miért eladó?
...ha nincs otthon a fiókban paneltáp.....Nekem inkább ram nincs itthon ami 4GB esetén ujabb ~6-7K
-
quby
őstag
Sokáig én is igy gondoltam! 3 éve megy a GSEJT hol debian hol ubuntu szerverként AP módban stb. Nap mint nap linux szerver előtt ülök igy az "ujitások" általában felkerülnek a sajátomra is. Most a legfontosabbak:
- rtorrent
- vpn (bárhol vagyok rögtön haza-vpn és otthoni netkapcsolat)
- squid (ez a tartlomcache és szürés, pl hirdetéseket már nagyon rég láttam)
- az otthoni hálózati eszközök kiszolgálása fájlszerverként (két munkaállomás wifin 1 drót + néha ide vesz fel a beltéri)
Amióta megy a squid - ami nagyon jó szolgáltatás de köztudottan nem bánik kesztyűs kézzel az erőforrásokkal - azóta az uptime nemhogy a 100 napot de még 15-öt sem éri el mert ujra kell inditsam. Kevés a vas! valmi mindig beáll és lusta vagyok küzdeni vele, inkább ujrainditom.
De ez az intel lap most kicsit csikol.... de hogy mi az isternért nem tudnak rárakni 2 LAN-t
Árára kiváncsi vagyok -
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Pesze értem én! Most biztos nem járnál úgy mint a múltkor. Ezt csak akkor veszem meg ha már leírtad hogy nálad szuperül megy minden. Valahogy ellustultam, nincs már kedvem ezekkep sz....ni! A GSEJT "atom" stabilan teszi a dolgát...gyakorlatilag hozzá sem kell nyúljak.
-
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Nálam az antennák a Biztonságot is szolgálják!
Kicsik és nem ér ki a lakásból. Titkositást sem használok csak MAC szűrést. Mondjuk ehhez kell a környék is. (A szomszédok átlagéletkorát 40 évvel csökkentem) De azért figyelek, nehogy valaki bejöjjön....Mennyi volt ez az antenna álvány cucc? Milyen hosszuak a kábelei? Nem csillapitanak sokat?
-
quby
őstag
Hát igen! Tisztában vagyok az MTU jelentésével
.De még eddig sosem kellett állítani
A 10.04 amikor létrehozta a kapcsolatot az mtu 1500-volt. Az elején kérdezett is valamit, ezzel kapcsolatban és a reduce-t választottam, mégis 1500-at állított be. Ezzel a NAT-olt oldalon a sávszél 0.2 és 1 Mbit/s körül mozgott. Próbaképp betettem a TPLINK1043-at openwrt-vel. Ott 1492-volt és teljesen jól működött. Ezen felbuzdulva beállitottam az ubin is. Erre hol jó a sávszél hol nem. Nagy adagoknál (sok csomag) lassú, böngészésnél pörög - tipikus rossz MTU beállítás jelenség. Erre csak gugliztam egyet és a konkurens fórumban akadtam erre, itt irták a 1412-t Kipróbáltam és ugy tünik ez a megoldás
Már csak az a kérdés, hogy hol van a jól ismert pppoe.conf mert nem találom.
a ifconfig ethx MTU 1412 beállítja de reboot után nem marad úgy. Bocsi az offért....nem túl atomos a téma -
quby
őstag
Digi topnetet (vagy igazábol mindegy milyen) haszáló fórumtársakat kérdezném hogy a pppx adapterük alapból milyen MTU-t használ? Illetve milyen MTU-val jön létre a kapcsolat különösebb extra konfig nélkül?
-
quby
őstag
válasz
birrbert
üzenetére
Nos!
Konfig: GSEJTalaplapi(eth0) + Pci-os LAN kártya(eth1) + miniPCI-os wifiw(lan0)
eth0+wlan0=br0
WAN-->eth1-->NAT-->br0-->LANValami hardveres hiba lesz (legalábbis nagyon remélem hogy jól gondolom). Elkezdtem tcpdumpolni meg wireshark-olni a hálót és és a csomagok 80%-a hibás, "resended" és - most nem emléxem hirtelen és nem otthon vagyok - de tcp owerflow hibát jelez, tesztjelleggel kicsit átalakítottam a hálót. Belöktem egy routert majd mögé a szervert, egy ujjabb alhálóval. Az asszony ment a router mögé mert ott minden rendben, én meg a tovább - a még egyszer NAT-olt hálóba. Nála OK nálam nem. A speedtest .net egyébként el sem indul, azt mondja ellenőrizzem a kapcsolat beállitásit mert nem tudja betölteni a mittoménmit. Androidos telón próbáltam wifin a speedtest alkalmazásásval ahálónak ugyanazon azoldalán, ott ment 0,2Mbit/s
Aztán mivel a speedtest.net gyakorlatilag használhatatlan volt áttértem erre Ez mindig mér, csakhát az eredmények

Eszembe jutott hogy nem-e MTU vagy metrika gond-e, csak nem nagyon volt időm még utána olvasni (mostanában hazaérek és alvás). A zentyal-on és a sima szerveren is ment rutorrent, oda is adtam neki a sávszél 90%át. A zentyal telepítése után magán a Zen-en teszteltem ott minden ok. speedtest.net volt a próba. Aztán a NAT-olt oldalon wifin és kábeléén is próbáltam, mindkettő szar. A switchet is kiiktattam ugyhogy annak a hibája is kizárva.
Ezek elvileg nem támasztanák alá a hardverhibát, de a következő teszt igen. Újabb hálóátalakítás, berakom a servert a router mögé simán mint bármelyik másik klienst, csak most azon a NIC-en csatlakozok a hálóra ami a server állapotban a wan port (egy sima 10/100-as kártya), majd egy NFS megosztást felmountolok a Dreamboxomra (Linuxos parabolás beltéri) majd elkezdek felvenni a TV-ből sima SD adást monnyuk RTLKLUB. A felvétel szar. Egy 1 órás felvétel mindössze 43mp-nyi használható képanyagot tartalmaz lejátazás ugrál össze vissza. A HD-nal pedig semmi értelmes adat nem keletkezik.
Ujjab próba,: Nem a 10/100-as kártyán veszek fel hanem az alaplapi gigáson - ami szerver állapotban a br0 intefész része és a LAN felé néz - és láss csodát a TV felétel szuper. SD HD egyaránt (ezt a felvételi módot amúgy ugyanezzel a vassal évek óta használom) Ez arra enged következtetni, hogy szar a 10/100-as kártya
De ha szar akkor ha direkt a zentyal-ról nézem a speestestet (ilyenkor a 10/100-as kártya a WAN) akkor miért jó???
Terhelést is néztem, ott sem volt semmi különös... -
quby
őstag
Rég jártam erre és most is kérdéssel jövök.
A napokban hál'istennek megszabadultam a UPC-től és DIGI topnetre váltottam. Már egy ideje ubi szervert használok router helyett egy GSEJT vason. Sebességekkel semmi baj nem volt, de mikor áttértem a didgi féle kapcsolatra, a letöltésiszonyú lassú lett. 0,4-0,6 Mbit/s
Az upload oldal hozza a várt 30 Mbit/s-et de lefelé iszonyt lassú. Élvezhetetlen a böngészés. Gondoltam kipróbálom a Zentyal-t és egy friss telepités majd mindent megold. Zentyal felmegy, bekonfigurál, ugyanaz.
A kapcsolat rendben van mert ha direkt kapcsolódok akkor ok (80Mbit/s) ha openwrt-n keresztül megyek (TP1043) szintén ok, de szerveren keresztül iszonyat....Okosok! Valami ötlet?? Merre induljak? -
quby
őstag
Sziasztok!
Részben atom téma
Van egy MSI WInd-em (és itt ki is merül az Atomos kapcsolat
). A tápcsati meg van törve, már kisebb ceremónia mire beállítom úgy hogy legyen töltés. Már idegesítő és az aksit is kinyírja úgyhogy le vágom és újraforrasztanám...de:
A csati előtti a kis fekete henger (ami nemtommi valami szűrö???) túl közel van a csatihoz kb 1-1,5 centire. Vágás + blankolásra már nem elég. Kérdem itt a hozzáértőket, hogy nagy gáz e ha azt is levágom és nem lesz rajta, vagy esetleg pótolható e ez utólag? Ha már levágtam azt vissza nem tudom rakni, mert nagyon egybe van öntve....
Szerintetek?? -
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Nna én csak sunyitok itt csendben (már rég jártam itt), de hogy őszinte legyek, nekem is volt már egy két ilyen "nnamostakkó mi vaann
" tipusú hiba a GSEJT-el Pl: eccercsak megáll a net! Minden rendben, minden service fut "evriszing ól rájt" csak nincs net. megoldás: ctrl+alt+tápkábel 
Vagy: ugyanígy elmúlik az alaplapi háló. Ledek nem világítanak sehol semmi. eth0 eltünt mint szürke szamár.....megoldás: ctrl+alt+tápkábel....helyett: ctrl+alt+BIOS reset
Nem idegesitően soxor (2 év alatt monnyuk 5x) de előfordult már. De ami idegesítő hogy logban semmi.

-
quby
őstag
válasz
DavidDay
üzenetére
Sajna nem tudok logot irni mert, nemrég squeezre váltottam. Most két napja tesztjelleggel raktam megint egy lucid-ot. Most hogy gondolkodom debiannal semmi gond nem volt eddig. (vagy három hete használom). Nálam nem dnsmasq van (bár ki kéne már bróbálni) hanem dhcp3-server + bind9 Jelenleg:hostapd v0.6.9, ath5k van(nemtom hogy kell megnézni a verziót
) -
quby
őstag
válasz
DavidDay
üzenetére
Most Látom mi is a gondod!!!
Én másfél ééve küzdök ezzel a "deauthentication" Problémával.
Van egy MSI Wind-em amiben realtek chippes wifi van. Ezzel van gond. Nem veszti el a kapcsolatot, csak bekapcsoláskor/készenléből való visszatéréskor egyszerüen nem tud csatlakozni! De ha 15 perc után ujra próbálkozok akkor már OK. Van olyan hogy rádugom a kábelt és pár perc mulva látom hogy a wifi csatlakoztatva. Nem oprendszerfüggő mert a másik noti (dell d430) mindig jól megy. Mindkettő XP. De ha az MSI-n ubuntu van azzal is csinálja. Most van egy 3. is azzal is minden ok. bár az Win7. Nem hasznáélok titkosítást csak MAC szűrést (jó helyen lakok). Még semmilyen logikát nem véltem felfedezni. Egy Ideig nagyon idegesitett, de mivel nem tláltam megoldást beletörődtem. De mióta debian 6 van még nem volt vele gond! -
quby
őstag
No! megjelent a Debian 6.0 "squeeze" Kódnév alatt. Már fel is löktem a szerverre, és mind a bridge-utils mind a hostapd (fejből irt konfiggal
) elsőre működik. A lenny-ben nem ment a hostapd csak hekkeléssel és nem volt kedvem szarakodni vele anno. Én debian pártibb vagyok, majd meglátom miben más - eddig van különbség az ubuntuhoz képest - és sztem ez marad. Egy windowmakerrel eddig fenn van egy 500-as CF-en. (már egy bit sincs rajta szabad
) Az ubuntut ugyanezzel a kártyával telepiteni sem tudtam 
-
-
quby
őstag
válasz
birrbert
üzenetére
Persze tudom tudom! Nap mint nap szerelek kábelt. Van is műszer amivel kimérjem. Ez volt az első. Amugy cat7 (a 6-ost utálom szerelni
) Nem menedzselhető egyszerü 3k-s switch, de ugy tünik az adott port beadta az unalmast. 100-on megy csak. Nem baj megy oda egy beltéri, az ugy is csak 100-at tud. -
quby
őstag
GSEJT tulajok, Linux guruk!!
Ma HTPC-m nézése közben egy izmosabb BD filmnél igencsak beszaggataott a dolog, és az XBMC asszonta - Buffering ugy 2 perccenként. Még sosem láttam ilyet itthon. A fájlszerver egy GSEJT 10.04-el Gyanus volt a sebesség, és gyorsan kiderült hogy az alaplapi NIC - ez néz a LAN felé csak 100Mbit-el csatlakozik. De hogy miért fogalmam sincs.
Ezt csak a switch port ledjéből tudom (eddig fel se tünt). Kérdés:
Hogy tudom megnézni hogy menyivel csatlakozik (tudom hogy 100-al) csak látni is akarom kiirva a két szememmel!
Hogy tudom átállitani? Ennek nem automatikusan kéne menni?? -
quby
őstag
válasz
Csicsóka
üzenetére
Aham! Ez akkor sem rosz de azért a log jó lenne ha megmaradna. Bár ki lehet iratni vele egy script-el 2-3 naponta.....Vagy nincs olyan mint az rc.local, ami nem inditás után futtat x-et hanem leállitás előtt
az kiirhatná.(#5426) Laca 012
Nálam egyenlőre a biztonság ugy néz ki hogy csak egy antenna van felszerelve, ezzel csökkentve a hatótávolság
(bár ez N esetén nem megoldható) , Igy a lakásban pont elég, de a lakásból nem nagyon ér ki. A közvetlen szomszédok átlagéletkora pedig 75-év
Így titkosítás nélkül csak MAC filterrel másfél év alatt volt kb 4 csatlakozási kisérlet, persze sikertelenül 
Ennek ellenére erősen gondolkodom a WPA-an -
-
quby
őstag
válasz
ambipur
üzenetére
Na beleszólok már én is

Ha simán "sudo hostapd /etc/hostapd/hostapd.conf" parancsot adsz, akkor el kellene indulnia ugy hogy irja a képernyőre folyamatosan mi történik, vagy ha nem akkor hibaüzi! Ez a hibaüzi kéne. De ha jól megy akkor csatlakozási kísérletkor pl irja a kliens MAC-et ilyesmi.
Ha jol megy akkor lelövöd (asszem ctrl+c-re megáll) és akkor -B -vel indithatod.
Az interfaces is sokat segitene ha meglenne....
Vagy a syslogban a hostapd-s sorok. Nálam még volt olyan gond is hogy bootkor a br0 lassan jött létre és amikor indult volna a hostapd még nem létezett a br0 ezért nem indult el (mintahogy a dhcp-sem)
Ezt egy kétsoros script megoldotta
-
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Nagy okosság! A szerver boot szerverként is megy. Így ami támogatja a LAN Boot-ot (manapság minden) az be tud bootolni a szerverröl. Igy a HTPC-m (ami gyakorlatilag csak egy alaplap RAM-mal) bármikor bootol ubuntut, Hiren's-t Conezilát, stb. Még akár win telepitőt is. (bár ez kicsit problémásabb) A lényeg hogy kell neki szerver oldalon egy DHCP amitöl már (L1-en) BIOS szinten kap ip-t és egy kernelt... A többi rád van bízva..

-
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Pontosan ismerem az érzést! Nálam az a baj (és sztem nálad is
), hogy ami így megszületik a fejemben gondolatként, az csak idő kérdése, hogy mikor válik valóra. És sajna szarok rá mennyibe kerül, ugyis megmagyarázaom magamnak (meg az asszonynak), nekünk erre IGENIS szükségünk van. 
Nemtudod a dnsmasq tud MAC alapján fix IP-t és PXE boot-ot kezelni? Mert én csak ezek miatt használom a dhcp3-servert (meg mert azt szoktam meg az elején) de ez a dns-cache nem rosz dolog. Sokat gyorsithat a neten.birrbert
Grat a házhoz! Én korábban egyszer dolgoztam plexivel, és nagyon nehéz volt szépen vágni, és ügyelni rá hogy a végére is karcmentes maradjon. Egy 5.25-ös dobozt épitettem egy Gigabyte aurorába amiben egy vizhűtőrendszer volt....
-
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Megválnál a házikódtól? Hát ez az uj asus lap nekem is tetszik, de a mostani AT3N7-i vel anyira jók megvagyok hogy eccerüen nincs szivem lecserélni. Az egyetlen ami hiányzik róla az az izmos borda ami az ION5-ön már van. Viszont van rajta egy csomó felesleges sallang (legalábbis nekem) ami drágitja. Pl BT, wifi, távir. Bár Én HTPC-nek használom.
-
quby
őstag
válasz
Csicsóka
üzenetére
Szeintem a br0 elött definiálni kell a bridge-be kötött interface-ket igy:
auto eth0
iface eth0 inet manual
auto wlan0
iface wlan0 inet manual
auto br0
iface br0 inet static
address 192.168.1.1
network 192.168.1.0
netmask 255.255.255.0
broadcast 192.168.1.255
bridge-ports eth0 wlan0Persze a megfelelö cimekkel. Igy a br0 15-20 sec utén létrejön. Ezért én a DHCP-t /etc/rc.localbol inditom sleep 20 && /etc/init.d/dhcp3-server start parancsal igy vár hogy létrejöjjön br0. Ennek igy mennie kell. Tremészetesen a bridge-utils jelenléte esetén

-
quby
őstag
A kérdés nem hülye! Igen ez működik. Oprendszertöl függően. Vannak egész egyszerü progik amik tudnak stream-elni. (vlc), de akár grafikus felület sem kell szerver oldalról, ahhoz hogy streameljen. Az egyszerre több adó nézése kártya/szoftverfüggö. Elméletben ez is lehetséges. Gyakorlatilag persze a kártya nem biztos hogy támogatja a két tuner egyidejü működését.
-
quby
őstag
válasz
szponzor
üzenetére
Hát igen, nekem a "másik" ionos asus van. Még nem találtam olyan tartalmat amit ne játszott volna le xbmc-vel, viszont a kicsi borda, és rajta a kicsi süvítő venit okozott már fejfájást. A kis borda miatt passzívan kizárt hogy elmegy, normális venitit meg nehéz találni rá. Bár nekem kis helyre van bepaszirozva. Ha nagyobb lenne a hely semmi gond nem lenne. Ez az ujjabb már szerintem elmegy passzivan is.
-
quby
őstag
Laca!
Te ugy emléxem penről bootolsz! Neked milyen filerendszeren van a root, és milyen "pendrájvkímélő" opciókat használsz? Gondolom nincs swap, és azonkivűl??
-
-
quby
őstag
válasz
llacee.
üzenetére
Már egyszer sikerült leállitsak raid-ben lévő vinyókat. Ha a hdparm-hoz a -s kapcsolót hsználod (ami a spindown time set) akkor meg kell nézni hogy mi a beállitott APM level (asszem advanced power management). Ezt a -B kapcsolóval lehet talán állitani ugyanugy 255-ig értékkel, ugy hogy 0-128-ig és 129-256 ig ugyanaz minden, csak asszem ha 129-256 van beállitva akkor semmiképp nem áll le. Teljesen függetlenül attól hogy mit állitottál be a -s vagy -S kapcsolókkal... man hdparm-ban benn van de nekem nagyon sokáig elkerülte a figyelmem.
(#5025) GerykO
Én egyszer próbáltam mythbuntuval felvenni HD-s műsort. Már nem emléxem pontosan a tuner tipusára. USB-s volt az tuti (talán avermedia). A lap at3iont-i volt. nem tudom mi volt kevés, de szar lett
Szétesett a kép, elcsúszott a hang (már amikor volt). Az usb keresztmetszet elvileg nem kevés mert a műsor max 5-8Mbit/s volt. Nem töltöttem ezzel sem napokat (nem szokásom) De sem elsöre, sem másodikra nem jött össze.
Szerintem a proci volt kevés. -
quby
őstag
Van a GSEJT-en kivül olyan Atomos lap amin van integrált táp? Vagy esetleg valakinek nincs vegy modecom feel 202-be való paneltápja?
-
quby
őstag
Szerintetek ez lehet hardverhiba?
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr xx:xx:xx:xx:xx:xx
inet addr:xxx.xxx.xxx.xxx Bcast:255.255.255.255 Mask:255.255.248.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:69232637 errors:184428 dropped:234203 overruns:184428 framemindez mindössze 4 napos uptime után. Ez a kártya néz a net felé. És lassú is a net.

-
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Nekem sajna akkor is sokat vár ha két ezközt rakok rá
az átalakitón van ugyanis master/slave lehetöség. Penre nekem is felmegy 20 perc alatt csak a CF-re lassú. a 4Gigás cf-re ment fel olyan sokáig. Az 512-esre 1 óra alatt megy debian grafikus nélkül. (ezt monnyuk nem értem mert a Win alatt a 4GB-s sokkal gyorsabb
). Lehet IDE/CF átalakitó cser lesz....
A boot sorrendel meg a szivacs, hogy egy Ubisync7 monitor van rajta csak, az meg csak akkor megy ha már áll a rendszer. Ergó: Nemlátom a BIOS-t
Na mind1 majd túlélem valahogy.... -
quby
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Tényleg....épp van a garázsban egy vizsugaras vágóm.....
. A plexivel nagyon nehéz dolgozni. Már épitettem blőle dobozt. Nagyon könnyű olyan hibát ejteni amitöl kib@.....tt ronda lesz a végeredmény.....Ennek ellenére nekem is tetszik 
Ha jol meléxem a 045-ös BIOS-t használsz. Ezzel nem oldódott meg az IDE/sata átalakitóval való lassu boot? Én most kezde(né)m használni az IDE/CF átalakitót, de a bootolásnál nagyon sokat vár. Arrol nem is beszélve hogy eszméletlen lassú (debian 4 óra 20 perc alatt ment fel egy 4gb-s kártyára
) Ráadásul nem is akar bootolni róla.
Más: GSEJT tulajokat kérdem, hogy nekik is megváltozik a BOOT eszközök beállitásánál a Hard drive priority ha rá/lekerül egy eszköz. -
quby
őstag
válasz
Csicsóka
üzenetére
Belefér a hálókártya,nekem is abban van. Persze ez az alap kicsi van benne. Ha nagyobb kártyád van inkább azt cseréld mint riser-t vegyél. PCI-ba ugyis csak 10/100-t érdeme reakni az meg tuti olcsobb lesz mint a riser. Viszont azt jobb ha tudod hogy nincs a házon kártyahely. ugyhogy az rj45 helyét ki kell igy vágni. (riserrel meg a hátlapot)
-
quby
őstag
válasz
ambipur
üzenetére
Én anno serverépitéskot játszottam a gondolattal, de brutál volt az ára. Ha jól emléxem 30k körül volt. és beszerezhetelen.
Közben hiznak a net felé néző kártyám hibái:
RX packets:33579836 errors:34227 dropped:38290 overruns:34227 frame:0
TX packets:26480354 errors:0 dropped:0 overruns:16 carrier:0Eddig nem is foglalkoztam vele, mert nem volt vele gond, minden ment rendben. Most viszont azt veszem észre hogy vannak akadások a netben (1-2 CRC hibás letöltés (lehet hogy szarul feltöltött fájlok?) ) Szerintetek merre induljak hiba keresés ügyben.....
-
quby
őstag
válasz
ambipur
üzenetére
Értem!
Csak ötlet, nem biztos hogy megy:
1: Hídba "kötöd" a 3 karit. bridge-utils kell hozzá. Ezzel mindhárom karinak ugyanaz lesz a címe monnyuk 192.168.1.1 Ez létrehoz egy br0 nevü interfészt és a dhcp ide fog figyelni. Bár három csaltolóval még sosem próbáltam csak kettövel
2: 3 különbözö cím (ahogy irtad) iptables-ben nem tom hogy lehet-e (biztos lehet) natolni mindhárom kártyára. Hogy a dhcp-t hogy kell konfigolni nemtom.
Egyiket sem próbáltam, mert továbbra sem látom értelmét. Én tuti a házba tenném a switchet, még igy iskevesebb helyet foglalna mint a riser+kártyák. Fogyasztás max 1-2W plussz. A 8 portos dlink switch-em összesen kajál 6W-otJa: és a nickem: quby nem gubi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core I9 14900KS - 24mag/32szál - Eladó!
- 2.-3.-4. generációs processzorok (G, i3, i5, Xeon) 3dMark-al tesztelve!
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I7 13700KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan - Gari 2028.01.26. -ig - Eladó!
- Lenovo X13 Gen 1 Ryzen 5 pro 4650U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
- ÚJ 27% - Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple (CO-9050109-WW) ARGB ventillátor szett!
- iPhone 13 128GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4593, 100% Akkumulátor
- ÚJ 16" Dell Precision 5690 - Intel Ultra 7, 16 mag, 32 GB RAM, 512 GB SSD, RTX A1000 6GB 27% ÁFÁS
- AKCIÓ! 2TB Kingston Fury Renegade NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

eközben a syslogban:

Nekem ebből a megfontolásból megy állandóan. No meg egyszer kétszer ugyis szükségem van rá olyankor mikor amugy stand-by-ban lenne. Seed stb...
De itt
Ugyanezeket én is végig szivtam már egyszer..
) bár szerintem nem fogja támogatni (
Vagy csak telefonon nézem és valamit elnézek???
Árára kiváncsi vagyok
Már csak az a kérdés, hogy hol van a jól ismert pppoe.conf mert nem találom.
Aztán mivel a speedtest.net gyakorlatilag használhatatlan volt áttértem
Az upload oldal hozza a várt 30 Mbit/s-et de lefelé iszonyt lassú. Élvezhetetlen a böngészés. Gondoltam kipróbálom a Zentyal-t és egy friss telepités majd mindent megold. Zentyal felmegy, bekonfigurál, ugyanaz. 
Majd ha nem telefon lesz nálam meg is nézem...