- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
Aktív témák
-
laci80
tag
tegnap próbáltam telepítni az uhu linux-ot, de nem jött össze csináltam egy 120as vinyon 2*10es partit+ meghasgytam a maradékot egyben ( ezt win xp telepítővel követtem el)
utánna bootoltattam a cd-ről ( ami nekem 2 cd-s, majd gondolom kéri a 2es lemezt)
kiválasztottam, hogy hova tegye, meg, hogy az összecs csomagot és utánna meg állt minden azt írta, hogy lemez hiba
na most, szarul irtam meg a lemezt, vagy ez, mi lehet a baj, azon kivűl, hogy nagyon láma vagyok ehez az op rendszerhez -
Rufusz
tag
Nekem olyanok voltak, hogy el sem jutott a bejelentkezésig miután feltettem a drivert, annyira meg nem vagyok penge, hogy tudjam mit kell ilyenkor csinálni...szal reinstall... Másodszor megpróbáltam másik driverral...ugyanez...
Ezekután ha megtréfál az 1.0.6-os is, asszem abbahagyom linuxos kalandozásomat
Szerinted jelent valami előnyt a driver, ha így is működik? Pl nagyobb érzékenység, ilyesmi... -
Rufusz
tag
olyan programot keresek, amivel részletesen látom a környező hálózatokat (mint az intel 2200bg -hez kapott windowsos progiban)
a kwifimanager eddig a legjobb, de ott mindig csak az adott hálózatot látom részletesen.
Driverem nincs külön a 2200-hoz, régebben sokat szívtam vele, de végülis alapból felismeri az ubuntu, szal nem piszkálom inkább. Egyetlen gáz ezzel, hogy nem tudom állítgatni az érzékenységet, ''agresszivitást'', meg ilyen marhaságokat, amiket az inteles cuccal tudok, néha pedig jól jönne... -
nak0n
aktív tag
cpufreq_conservative 6948 0
rsrc_nonstatic 13376 1 yenta_socket
pcmcia_core 49348 3 pcmcia,yenta_socket,rsrc_nonstatic
snd_atiixp 20288 0
snd_ac97_codec 83932 1 snd_atiixp
snd_pcm 88840 3 snd_atiixp,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd 54884 6 snd_atiixp,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc 10600 2 snd_atiixp,snd_pcm
ati_agp 9036 0
agpgart 34792 2 fglrx,ati_agp
atiixp 6032 1
ide_core 138772 5 usb_storage,ide_cd,ide_disk,ide_generic,atiixp -
nak0n
aktív tag
0000:00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc: Unknown device 5a31 (rev 01)
0000:00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc: Unknown device 5a3f
0000:00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 4374
0000:00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 4375
0000:00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 4373
0000:00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc: Unknown device 4372 (rev 11)
0000:00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc: Unknown device 4376
0000:00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc: Unknown device 4377
0000:00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc: Unknown device 4371
0000:00:14.5 Multimedia audio controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 4370 (rev 02)
0000:00:14.6 Modem: ATI Technologies Inc: Unknown device 4378 (rev 02)
0000:01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 5a62
0000:02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
0000:02:01.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev b3)
0000:02:01.1 0805: Ricoh Co Ltd: Unknown device 0822 (rev 17)
0000:02:01.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd: Unknown device 0592 (rev 08)
0000:02:03.0 Network controller: Broadcom Corporation: Unknown device 4318 (rev 02) -
nak0n
aktív tag
-
-
Noddy
senior tag
-
Noddy
senior tag
Sajnos a sudo apt-get install gcc-3.4 se oldotta meg a problémát mert azt írta ki a parancs után hogy a gcc telepítve van.
Így nem tudom hogy miként tudok progikat fordítani(és kernelt(szeretném a rajzpadomat beüzemelni de ahoz az acecad modult aktiválni kell, amit csak kernel újra fordítással lehet)).
Egy újra telepítés megoldhatja a problémát? Mert ha le akarom szedni a gcc-t akkor azt írja hogy károsodhat a rendszer, de azt nem akarom.
Egyébként én csak a Linux-ot kíváncsiságból próbálta ki. és mikor megtudtam hogy vannak nagyon könnyen kezelhető disztrók megörültem és ki is próbáltam kettőt, ez az Ubuntu se rossz de azóta többet lógok itt a fórumon mint a linuxon.
Linuxot teljesen más életérzés használni mint a windowst. Valahogy feldobódok tőle, pláne akkor mikor a többiek csak néznek hogy mit ügyködök a terminálban.
-
ngabor2
nagyúr
Ők azt válaszották, hogy játszhassanak
szerencsére egyre kevésbé kényszerülnek a linuxosok választásra, mert egyre több játékot portolnak linux alá is. bár én nem vagyok nagy játékos (a legkomolyabb 3d-s játék nálam a foobillard volt, egy tnt2 elég volt neki...), de ennek örülök. -
ngabor2
nagyúr
ha beleforgattad a kernelbe az alsa-t, akkor nincsenek modulok... a progik amúgy se látják, hogy valami modul, vagy fixen a kernelben állomásozik.
ha a szkript annyit csinál, hogy felhúzza a modulokat, akkor már az elején az ellenőrzéskor kiszáll. ha mást is, akkor az se hajtódik végre. ha egy befordított alsa-s kernel bebootol, az kb. olyan, mintha elindulna egy alsa-tlan, aztán szépen betöltenéd a modulokat. egyetlen hátránya, hogy betöltéskor nem tudsz paramétereket átadni, de erre általában nincs is szükség. -
ngabor2
nagyúr
egyszerűen úgy kell forgatni a kernelt. az összes ''gyári'' szkript úgy van megírva, hogy először megnézi, van-e betölthető modul. ha nincs, akkor nem tölti be. asszem deb alatt láttam olyat, ami eggyel visszábblép, megnézi, hogy a modulok egyáltalán támogatva vannak-e a kernel által. ha nincs, akkor nem is keresi a modulokat.
az meg már tényleg egyéni ízlés dolga, ha az ember mindent egy kernelbe fordít, vagy mindennek, amit lehet, modult csinál. én ez utóbbit ''történelmi okokból'' jobban szeretem, egy időben meglehetősen dinamikusan változott a gépem hardveröszetétele, és egyszerűbb volt +1 modult lefordítani, mint az egész kerneltlegyártani, és azzal a kernellel bootolni. -
-
GD
őstag
-
GD
őstag
annyi a bajom vele hogy nem elég éles és kiugró a betű..
lehet az alap fontom túl kicsi és a konfig file-ban megadott méretezés miatt halovány..
te mekkora betűvel nyomulsz?
nincs vmi példasor a betű élességére konfigba?
viszont a furcsa hogy volt már olyan guis mpl ami meg elfogadta.. -
ragazzo
őstag
Igazad van,leteszek róla.Csak azért lenne jó, hogy legyen mire hivatkozni, mielőtt elkezd valaki téged kérdésekkel bombázni.Ugyanis minden régi fórumozó olyan könnyen mondja, hogy olvasd ezt, meg olvasd a szabilinuxot (ami 1000 éves).Szerencsétlen újonc elolvassa, és nem hinném hogy sokkal okosabb lesz.Mennyivel könyebb lenne egyből megválaszolni a kérdést ahogy te is teszed.
-
T. Almeida
senior tag
1. pppoeconf: Hát...hiába felelek igennel, sajnos nem indul el...
2. ha nem indítom el, akkor az iptables -L kimenete az alábbi:
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
Vagyis mintha nem lenne aktív a tűzfal. megkérnélek, hogy írd le részletesen, ha nem nagy fáradtság. Kössz! -
ragazzo
őstag
Szia!Ha beírom hogy firestarter ALT+F2 után,akkor nem kellene előbukkani egy grafikus felületnek?Igazándiból csak hibaüzenetet kapok,pedig szeretnék belekontárkodni a tűzfalba.
root@catv-50621dac:/home/fmihailov# firestarter
Xlib: connection to '':0.0'' refused by server
Xlib: No protocol specified
(firestarter:8639): Gtk-WARNING **: cannot open display:
root@catv-50621dac:/home/fmihailov#
Csak ennyi van.Megírod hogy mi a baj? -
dat
senior tag
Sianis mester nem akarsz egy HowTo -t írni az Ubuntu.hu -ra Wpa_Supplicant configról? Összeszenvedtem hogy működjön, de SSID broadcast off esetén nem megy a dhclient. Úgy tudom te is bírkóztál vele egy darabig. Sztem sokaknak hasznos lenne ha megosztanád a tapasztalataid.
-
Finwe
őstag
Megvan a gond, csak megint nem olvasok figyelmesen!
Egyébként az öregebb változatról pöpecül fel lehet rakni leszámítva, hogy néhány link már nem működik
Ez a gond:
Compiled with runtime CPU detection - WARNING - this is not optimal!
To get best performance, recompile MPlayer with --disable-runtime-cpudetection.
Tehát ez a --disable-runtime-cpudetection melyik filba írjam bele, hogy ne izguljon?
Az előző leírás az írja ezt a lépést és az Mpla*/debian/rules fileban be is van írva
ez a sor, de ha ott megvan akkor hol kel még?
Rákeresek arra a script gyűjteményre is
[Szerkesztve] -
Finwe
őstag
Az a baj, hogy szó nélkül megcsinálja az előző lépéseket (már) de nem ez az egyetlen mappa ami hiányzott/zik a skint sem tudja betölteni mert nincs /skin mappája a megfelelő helyen.
Le kéne törölnöm amit eddig csináltam és előről kezdeni, utána majd megírom, hogy sikerült-e.
Mindenkinek köszönöm a segítséget! -
-
ngabor2
nagyúr
nem, ennél összetettebb a problémám. a szolg nem ad smarthostot. ezért saját smtp-szerver kell. viszont simán onnan nem küldhetem a leveleket, mert sok szerver open relay-nek tekinti. ezért kellett egy no-ip-s cím, amiről ki tud menni. ráadásul a no-ip-s címről freemail-es címmel megy ki... na ennek van megcsinálva sid alatt az exim.conf. csakhogy ez az exim.conf nem múködik ubuntu alatt, újat összehozni meg nem sok esélyem van, mert ezt is régen, sok-sok próbával és listás segítséggel sikerült megcsinálni.
ráadásul nekem a levelek leszedésére csak a fetchmail jó, mert az átadja a leveleket a procmail-nak, ami szépen szétszortírozza (9 levlista, ebből ötöt még fel kell előtte dolgozni, 3 hírlevél... szóval nem lehet csak úgy mindent 1 helyre begórni). nekem ne sikoltozzon, és ne önállóskodjon, akkor szedje a leveleket, mikor mondom. -
emitter
őstag
ááá, mondasz valamit
egyébként minden gyárin van, nem raktam fel saját fontokat, ez a Sans benn van a gnomeban, viszont a fonts-ban ezek a családok vannak:
arphic kochi ttf-bitstream-vera ttf-kannada-fonts ttf-punjabi-fonts
baekmuk openoffice ttf-dejavu ttf-malayalam-fonts ttf-tamil-fonts
fonts.cache-1 ttf-arabeyes ttf-devanagari-fonts ttf-mgopen ttf-telugu-fonts
freefont ttf-bengali-fonts ttf-gujarati-fonts ttf-oriya-fonts
úgyhogy akkor ezekből kell mazsoláznomna mind1
szal ha akarok fontot iderakni, akkor win alól csak simán átmásolom ebbe a mappába, és ami a fájlneve, azzal hivatkozhatok rá? Ez a család-dolog hogyan van?
Pl. arialt akarok berakni: csinálok egy arial nevű kt-t a fonts/truetype-ba, majd abba rakom az arial-t, arial-bold-ot, stb?
még annyit megkérdeznék, hogyan tudok egyel följebbi kt-ba váltani konzolban? -
emitter
őstag
köszi
de még mindig nem jó vmi... pl Rendszer - > Beállítások -> Betű : itt van olyan h Sans
ezt be akarom írni a configfájlomba, erre nem csinál változást a boincban, visszarakja a default fontját, mert gondolom nem ismeri azt h Sans
viszont pl DejaVu Sans-t ismeri, és megy vele
akkor ez most hogyan van?
ngabor2:
a gtkrc.mine-ben mi mit jelent? pl mit írjak h félkövér legyen a font, meg ilyemsik -
emitter
őstag
oké, köszi, most jók az ékezetek
viszont boincnál nem tetszik a helvetica font, a default tetszene, csak túl nagy a mérete
nem tudjátok, hogy mi annak a betűtípusa alapból? beírtam arial-t, de nem csinál semmit (linuxon nincs arial?)
egyébként nekem se jön be az ubiforums
mod: meg tudom valahol nézni, milyen fontok vannak a gépen? és hogy mi pontosan az egyes fontok neve? gondolom van arialhoz hasonló font, csak mi a neve
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
nem tudom, mit kapcsolt ki, de a megoldásod jó volt
már írtad egyszer ezt a megoldást, csak akkor félreértettem, azt hittem, hogy a kiemelést is át kell írni. aztán most leesett, hogy ''csak'' a font-ra kerestél rá.
köszi szépen az eddigi (és az ezt követő) szaksegítségedet. mint látható, az, hogy valaki mennyi ideig foglalkozik a linuxszal, nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenhez ért.
emitter: nálam a köv. módon lett kultúrált kinézetű a boinc:
2 file-t kellett létrehozni.
a ~/.gtkrc.mine tartalma:
style ''user-font''
{
fontset=''-*-helvetica-*-r-*-*-10-*-*-*-*-*-*-*''
}
widget_class ''*'' style ''user-font''
a ~/.gtkrc tartalma:
include ''/home/ngabor/.gtkrc.mine''
és ezután újraindítod a boincmgr-t. -
Jester01
veterán
Abszolút egyetértek
Csak arra próbáltam rámutatni, hogy a virtual memory size a mérvadó mem leak szempontjából. A fizikai memóriát az os kezeli, a leírásodnak megfelelően. Viszont ha sokat swappel, az bizony be fogja lassítani az egész rendszert és ez ellen szegény kernel nem sokat tud tenni. Egyébként van egy shared mező is a top kimenetében, az mutatja a közösen használt memóriát (tipikusan shared libek) -
emitter
őstag
mostanában egyre gyakrabban látok avatar-változtatást
eddig ez nem nagyon volt divat?
sajna nekem még kell egy kicsit ütni a PH!-n a billentyűzetethogy legalább őstag legyek...
télleg mik a feltételei h arcot válthasson vki?
egyébként te indián-leszármazott vagy, vagy csak kedveled őket? -
emitter
őstag
na ez érthető volt, köszi
nálam pl. az erőforrásoknál 320MB-ot ír ki összesen
folyamatoknál: firefox 100MB, TB 90MB, Boinc 200MB tehát ha ezek 3-an tényleg ennyit foglalnának, akkor jócskán túllépték volna már az összmemót
akkor ugyanez a helyzet windózban is? vagy ott télleg elcseszték a memókezelést? -
-
-
escie
őstag
kell, igen.
de tessék használni közvetlen a cdrecord, mkisofs, growisofs progikat, és lemehet a gnome is, de még a xorg is.
mostanában ezeket használom, hihetlenül praktikus, és gyors így fronend nélkül egy cd/dvd elkészítése...
különben, nem tudom miért fáj a kdelibs ennyire, főleg előrefordított csomagokon alapuló disztróval...
--
a nerolinux mi pluszt tud nyújtani? kipróbálnám, ha érdemes... -
dat
senior tag
feltettem a Skype-ot az ubuntu.hu -s leírás szerint, de szerintem továbbra is ronda, és nagyok a betűk. Nem értem miért nem lehet egy vacak options menüt írni, ahol állítható a betűméret. 1024X768-as felbontásban a ''Your Personal Profile...'' menü alja nem fér ki a képernyőre, gördítősáv meg természetesen nincs...
Más: Azt miért játsza nekem az Ubuntu, hogy néha bizonyos programokat baromi lassan, 3-4 perccel az indítás után tölt csak be. PL.: Rendszer- Adminisztráció - A bejelentkező képernyő beállítása. Volt olyan hogy ráklikkeltem és 5 perc után hozta csak be az ablakot...
AMSN-nel szintén ez a helyzet, csak az el sem indul egyáltalán.. -
emitter
őstag
beleraktam a repository-fileba amit írt a hupwiki, de azért van 1-2 hiba:
csomó címet mellőzött letöltés közbenés utána:
emitter@LAPTOP:~$ sudo apt-get install kubuntu-desktop
E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11 Erőforrás ideiglenesen elérhetetlen)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
most mi a probléma? -
emitter
őstag
az az érdekes, hogy mikor utp-ről megy a net, akkor mindig villog a wlan ledje, mintha kommunikálna (pedig inaktív a wlan-kapcsolatom)
viszont ha a kábelest inaktiválom, és a wlan engedélyezem, akkor elalszik a led és nem villog, nem is megy a net
elkezdtem olvagatni a wpa-supplicant readme-jét, de elég kínai... egyáltalán azalapján kell csinálni a dolgot, vagy van egyszerűbb út is? -
emitter
őstag
-
-
pampika
őstag
Itt keleten a helyzet változatlan....
A home-be van mountolva,restart és ugyanúgy read-only.Az fsck-t lefuttattam és ezt írta ki:
fsck /dev/hda4
fsck 1.38 (30-Jun-2005)
e2fsck 1.38 (30-Jun-2005)
/home: recovering journal
/home: clean, 17256/3695552 files, 3778714/7387891 blocks (check in 5 mounts)
Émmá nemtom,mit csináljak neki,hogy menjen
Aktív témák
Hirdetés
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Napirajz könyv
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest