- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Aktív témák
-
-
Noddy
senior tag
Nagyából mindegy, ha nagy teljesítményű a géped (1GHz feletti proci, 512MB ram, stb) akkor lehet KDE, ha gyengébb a gép akkor feltétlenűl gnome. Egyébként ez csak a grafikus felületet jelenti, a KDE csicsásabb a Gnome szolidabb. De mind a kettő jó.
A döntés rajtad áll.
Hogy igazán lásd a különbséget a kettő között érdemes screenshotokat nézegetni.
[Szerkesztve] -
Noddy
senior tag
./configure
make
make install
utána ezt kapom:
stream_smb.c:4:26: error: libsmbclient.h: No such file or directory
make[1]: *** [stream_smb.o] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/kazuma/MPlayer/MPlayer-1.0rc1/stream'
make: *** [stream/stream.a] Error 2
Mit kell tennem, hogy feltudjam telepíteni az mplayer-t?
[Szerkesztve] -
Noddy
senior tag
Ubuntu 6.10 alá próbálok felerőszakolni mplayer-t, de nem sikerül sehogy sem, valaki meg tudja mondani hogy apt-get-el, hogy tudom feltenni mert az
$ apt-get install mplayer -- erre nem reagál
a saját fordítás esetén pedig mindig leáll hiba üzenettel, megnéztem a breezy kalauzt de az nem jó edgy-re, a mplayer oldalán lévő leírás se segített sajnos.
Előre is köszi. -
Noddy
senior tag
Hát ha a live cd is behalt akkor lehet, hogy más van a háttérben, lehet hogy valamelyik hardware nem tetszik neki, bár a telepítés akkor is szokott menni, és csak később ütközik ki az inkompatibilitás, de legtöbbszőr azt is meglehet oldani.(Bár egyszer egy laptopon láttam olyat, hogy nem ismerte fel a billentyűzetet a linux és emiatt nem lehetett telepíteni.) Sajnos én még csak kezdő linuxos vagyok, ennél többet nem tudok segíteni.
-
Noddy
senior tag
Lehet, hogy már próbáltad, de ha nem érdemes egy cd lemez ellenőrzést lefutatni, elméletileg a bootolás után van egy ilyen menü pont. Ez leellenőrzi, hogy véletlenül nem-e hibás a lemez.
Nem tudom miért akarod az 5.10-et fölrakni, de kijött már a 6.10 is érdemes lehet azt kipróbálni, van benne jó pár újítás. -
Noddy
senior tag
Ubuntut szeretnék telepíteni. Melyik verziót érdemes feltelepíteni?
Dapper-t vagy Edgy-t? Edgy újabb de a Dapper-hez tovább van támogatás. -
Noddy
senior tag
-
Noddy
senior tag
Sajnos a sudo apt-get install gcc-3.4 se oldotta meg a problémát mert azt írta ki a parancs után hogy a gcc telepítve van.
Így nem tudom hogy miként tudok progikat fordítani(és kernelt(szeretném a rajzpadomat beüzemelni de ahoz az acecad modult aktiválni kell, amit csak kernel újra fordítással lehet)).
Egy újra telepítés megoldhatja a problémát? Mert ha le akarom szedni a gcc-t akkor azt írja hogy károsodhat a rendszer, de azt nem akarom.
Egyébként én csak a Linux-ot kíváncsiságból próbálta ki. és mikor megtudtam hogy vannak nagyon könnyen kezelhető disztrók megörültem és ki is próbáltam kettőt, ez az Ubuntu se rossz de azóta többet lógok itt a fórumon mint a linuxon.
Linuxot teljesen más életérzés használni mint a windowst. Valahogy feldobódok tőle, pláne akkor mikor a többiek csak néznek hogy mit ügyködök a terminálban.
-
Noddy
senior tag
Lenne egy problémám. Nem tudok programot fordítani make parancsnál azt írja ki konzolba hogy error 2 és hogy gcc: command not found. Megnéztem synapticban de ott telepítve van a gcc 3.4.
Ide beszúrom a hiba üzit:
nagyz@IP-109:~/linux-2.6.15.6$ make menuconfig
/home/nagyz/linux-2.6.15.6/scripts/gcc-version.sh: line 11: gcc: command not found
/home/nagyz/linux-2.6.15.6/scripts/gcc-version.sh: line 12: gcc: command not found
HOSTCC scripts/basic/fixdep
/bin/sh: gcc: command not found
make[1]: *** [scripts/basic/fixdep] Error 127
make: *** [scripts_basic] Error 2
nagyz@IP-109:~/linux-2.6.15.6$
Mi lehet a probléma?
[Szerkesztve] -
-
Noddy
senior tag
Hellosztok!
Van még két problémám
Az mplayert feltettem az apt-get-es módszerrel az ubuntus leírás alapján, amit Sinais belinkelt. Annyi a probléma, hogy nem tudom teljes képernyőre kitenni a kiválasztott filmet, hanem a film megtartja az eredeti felbontását és körülötte nagy feketeség lesz. Nem tudom hogy mit ronthettem el.
A másik kérdésem az hogy hálózat forgalom grafikus megjelenítőt hogy lehet előcsalni? A processzor használatot sikerült. De olyan hálózati forgalmat megjelenítő grafikont nem találtam ami a Suse vagy a UHU alatt volt, csak olyan ikont találtam ami azt mutatja hogy a kapcsolat él-e vagy sem(két gép ikonja).
Előre köszi a helpet.
Amíg túl nem leszek a kezdeti gyerekbetegségeken, még sokat fogok kérdzni -
Noddy
senior tag
válasz
Jester01 #1355 üzenetére
Most biztos én vagyok a béna, de inkább láma, nem tudom hogy kell kitölteni a Monitor szekciót.
Section ''Monitor''
Modeline ''1152x864_100.00'' 143.47 1152 1232 1360 1568 864 865 868 915 -HSync +Vsync
Identifier ''Generic Monitor''
Option ''DPMS''
HorizSync 28-91
VertRefresh 43-143
EndSection
Most ez van, de így nem hajlandó elindúlni az x11. Biztos valamit nem jól írtam de nem tudom hogy mit. A másik fórumos problémában, csak a HorizSync-et és a VertRefresh-t manipulálták. -
Noddy
senior tag
válasz
Jester01 #1352 üzenetére
Köszi!!
Most már tudja a 1152x864-et, de csak 85Hz-en. Most így néz ki a Monitor szekció:
Section ''Monitor''
Identifier ''Generic Monitor''
Option ''DPMS''
HorizSync 28-91
VertRefresh 43-143
EndSection
Ugyan is ide nem nagyon tudom beírni azt a hosszú sort amit a modeline-nél, kiírt, vagy igen?
Mit állíthattam be rosszul?
[Szerkesztve] -
Noddy
senior tag
Hellosztok!
Kéne egy kis segítség a ,monitor beállításhoz. Az xorg.conf-ot kéne beállítanom.
Hogy nézzen ki az xorg.conf ha 1152x864-et szeretnék 100Hz-en. A fórumon lévő beállítások alapján csak az 1024x768-at tudtam beállítani 85Hz-n.
A gtf alapján ezt írja ki az 1152x864-re 100Hz-en: hsync 91,50 pclk 143,47
Előre is köszi. -
Noddy
senior tag
Például akkor ha konzolba beírom hogy:
sudo nautilus
Akkor úgy indítja el a file böngészőt hogy felültudom írni a file-t. Vagy eleve a file írót indítom a root-al? Milyen progival tudom felül írni a menu.lst-t. Tudom hogy ez láma kérdés csak a többi disztóba tudtam hogy ha toot-ként jelentkezekbe akkor mindent megtudok csinálni, így meg olyan mintha semmihez nem tudnék hozzáférni és ez egy kicsit félelmetes. Az a baj hogy a konzolt eddig csak fordításra használtam semmi másra. -
Noddy
senior tag
Most már én is Ubuntu-s vagyok
Még szoknom kell. Egy picit nehézkesebbnek, és lassabbnak is tünik mint az UHU és a Suse de remélem a rugalmassága ez bepótolja.
Hogy tudom egyszerűen átírni a grub menu.lst-t. Mert a gnome alatt nautilusban nem tudom a változtatást elmenteni(rootnak kellene lenni de nem tudok root lenni), leírnátok egyszerűen hogy konzolban vagy gnom-ban hogy tudom átírni a grub menu.lst-t?
Hol tudom beállítani hogy a hálózat használtság látszódjon az alsó menüsorban a munka asztalok mellet(mi annak a neve?)?
Köszi előre is.
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Napelem
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest