- Google Pixel topik
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Netfone
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
Aktív témák
-
Jester01
veterán
Igény szerint = átlagos desktop felhasználás esetén nyugodtan hagyd egyben.
Amúgy kb.
/ = 250MB
/var = 500MB (szerver esetén több)
/tmp = 250MB
/usr = 5GB
/usr/local = 4GB
Ha a /usr külön partíció, akkor azt lehet csak olvashatóan becsatolni, aminek több kellemes mellékhatása is van. A /var azért jó ha külön van, mert oda kerülnek a logok amik rossz esetben megtölthetik a partíciót. A /tmp-t pedig egyfelől szintén a megtöltődés miatt érdemes külön venni (ide ugyanis minden felhasználó szabadon írkálhat) illetve ha olyan a rendszer, hogy gyors eszközre tudod tenni (külön lemez esetleg ramdisk). De ezek a dolgok leginkább csak szerverek esetén fontosak.
Egyébként mindenki a saját partícionálási rendszerére esküszik -
emitter
őstag
ha jól tudom, ezek csak a csomagfrissességben különböznek: ha breezy alatt rendszeresen frissítetted őket, sztem nem érdemes átállni, én sem teszem..
Ha lesz egy kis szabadidőm, lehet h kérek egy kis tanácsot az apache beállításában, mert már próbáltam nemrégiben, de nem ment vmi miattfeltéve, h tudsz segíteni benne
-
ngabor2
nagyúr
ja, akkor azt is kellett volna mondani, hogy a pri slave 3. partícióján van az ubu... én alapból feltételeztem, hogy az első partícióra megy az oprendszer, 2.-ra a swap, a többi adat. ezexerint rosszul feltételeztem nálad. a lényeg, hogy működött.
írd le egy papírra a megoldás menetét, és tűzd ki valahova, ahol bármikor elérheted. jól fog ez még jönni, nekem egy parafatábla tele van ilyesmi címkékkel. igen hasznos szokott lenni... -
ngabor2
nagyúr
ha a sec master az ubuntu, akkor a következőképp alakul a cucc:
sudo mount /dev/hdc1 /mnt
sudo chroot /mnt
sudo grub-install hd0
felesleges egy szem mount miatt kt-t létrehozni, a /mnt úgyis azért van. mount esetén ha felismeri a fs-t, akkor nem kell megadni. a grub-install meg az első vinyóra tegye az indítócuccot. és mivel ubuntu alatt vagyunk, ezért sudo, nem kell a root jogokkal játszadozni, +3 szó 3 parancs helyett... kényelmesebb szerintem. -
zLegolas
őstag
Clam AntiVirus
A Clamav népszerű, hatékony antivírus szoftver, amely letölthető a projekt honlapjáról (www.clamav.net), illetve a http://prdownloads.sourceforge.net/clamav címről. Számos konfigurációs lehetőséggel bír, képes automatikus adatbázis-frissítésre az internetről. A program specialitása e-mail -ek továbbítása során történő vírusellenőrzése, vagyis ideális eszköz lehet egy levelező szerver forgalmának automatikus tisztítására. Pillanatnyilag többek között a SuSE 8.2 és 9.1-es kiadásához bináris (vagyis .rpm) csomagok találhatók a www.ispservices.com/clamav.htm lapon.
Egy rövidke kis írás található az UHU Linux alatti alkalmazására a http://www.linuxace.linuxuser.hu/e107/news.php?extend.134 oldalon. A vírusadatbázis frissítések több magyar oldalon is elérhetők, ilyenek a www.clamav.crysys.hu , a www.clamavdb.ikk.sztaki.hu és a www.clamav.elektrotech-ker.hu portálok. A Clamav-ot a magyar fejlesztésű, nagyszerű UHU Linux is tartalmazza, folyamatos frissítéssel. A program telepítése a szokásos módon, például lokálisan a felhasználói könyvtárunkba történhet:
./configure –disable-clamav majd: make és root-ként: make install
A Clamav futtatható terminálból a következő utasítással:
~/clamav/bin/clamscan ~
vagy:
clamscan -r /
Igény szerint grafikus felületettel (avscan-0.1.2.tar.bz2) is alkalmazható, amely a http://wolfpack.twu.net/Endeavour2/contrib/index.html címről tölthető le. () -
CsY
aktív tag
neked a nat cimű műsor kell...
vmi hasonló...
echo '' starting nat''
echo ''''
$iptables -F FORWARD
$iptables -F -t nat
$iptables -P FORWARD DROP
$iptables -A FORWARD -i eth0 -j ACCEPT
$iptables -A INPUT -i eth0 -j ACCEPT
$iptables -A OUTPUT -o eth0 -j ACCEPT
$iptables -A FORWARD -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
$iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -o eth1 -j SNAT --to-source 216.241.41.26 -
T. Almeida
senior tag
Én anno UHU-s koromban hazsnáltam a Clamav-ot. Azt tudom, hogy mindig a legfrissebb verziót kell letölteni, hogy a vírusadatbázis tudjon update-elődni.
Már nem emléxem tisztán, hogy hogy kell, de szerintem a config, make, make install simán lement. Utána clamd-t el kellett indítani és a freshclam-mal kellett frissítgetni.
Ha fontos, akkor leszedem és kipróbálgatom. -
-
GD
őstag
esetleg próbáld ki az mbr teljes törlését és egy live-ról vagy rescue-ról felcsatolva a rendszert a grub újrahúzását
gondolom a rendszer már fentvan csak nembír indulni
ha végképp csak szuttyogás van esetleg lilo-val érdemes megnézni hogy mit lép rá
meg van pár bootloader program ami ilyen ''oprendszerfüggetlen'' nemtudok rá jobb szót
ha hw gyanus is én egy memtest-el indítanék
továbbá lehet vmi bizarr chipset, stb nemteccik a linuxnak.. nézz utána nincs e tipikus probléma az adott lappal
(csak tippek, nem a tudomány mai állása szerint..) -
ngabor2
nagyúr
végülis erre is felmehet, csak értelme van-e...
ekkora gépen én használtam kde-t, de egy idő után meguntam, és átálltam gnome-ra, mert az gyorsabb volt (annak idején még a híres enlightenment ablakkezelővel... hol van az már!). mondjuk a kezdet kezdetén még 200mhz-es cyrixen is ment nálam kde meg starofficeinkább te se kínozd se magad, se a gépet egy erőforrás-zabáló (bár nagyon jól integrált) kde-vel.
a 2mb vidkártya meg a felbontást és a színmélységet határozza meg. 1024x768@16bitet elbír elvileg, vagy 800x600@24bit. -
-
GD
őstag
Ubuntu 5.10 (Breezy Badger) ??
egyszer leszedi a telepítéskor a nyelvi csomagot.. nemtom mennyi, hamar kész..
azán pár frissítés...100mb alatt.. de lehet jóval kevesebb, sose néztem, hamar kész
végül: amiket magad raksz fel a backportokról, az mind a csomag nagyságától függ
én csináltam magamnak egy ubuntu-new szöveges file-t amibe az ubuntu wiki oldalról minden nekem szükséges program apt-get utasítása soronként fel van sorolva szépen
magyarul: a telepítés és a backportok beállítása után csak copyzni kell..
lustaság rulez -
GD
őstag
azt olvastam hogy nincs már jelentős különbség a gnome és a kde erőforrás igény között..
inkább az a kérdés hogy az adott disztribedhez grafikus felülettel mi az ami már használható..
szvsz: (nem mérvadó csak vélemény,esetleg tapasztalat)
ram 256 alatt nem igazán jó
proci: 1Ghz
vga: mivel nincs 3D alapesetben, inkább a videonézés minimális feltételeit kell teljesteni ha van rá igény.. gef2mx400~
hdd: ata100, min 5400rpm de inkább 7200, ram X 2=swap hely, rendszernek meg attól függ miket teszel fel
többi meg csak extra ha van
Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel topik
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- SONY LCD és LED TV-k
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Mini-ITX
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Honor Magic 7 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest