- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
- Mobil flották
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- One mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
-
aag
őstag
válasz
sh4d0w #39320 üzenetére
Nem, itt függőségi hiba volt. Mindegy, már nem érdekel tovább. Majd fél év múlva megint próbálkozom. Most a SUSE-t várom. Azt is ki fogom próbálni, de ha ilyesmi lesz azon is, én azon sem kezdek el reszelgetni. Letörlöm mint a szél. Egyenlőre maradok a 10.10-nél. Vannak nyűgjei, de internetezni jó.
-
aag
őstag
válasz
sh4d0w #39235 üzenetére
Te vagy upszilon, akkor értek mindent...
Mikor elfogynak az érvek, jön helyette a személyeskedés.
Mit mondhatnék, először is nem tudom miért veszed személyes sértésnek a linuxról beírt véleményemet? Másodszor, a valóságot mondtam, nem szitkokat. Harmadszor pedig fogalmad sincsen ki vagyok. Csak próbálkozol, ahogy a kutya szokott. Szánalmas előadás volt. Fuss neki újra. De én azt már nem olvasom el.
-
aag
őstag
válasz
sh4d0w #39226 üzenetére
a driverhiányért nem a fejlesztők a felelősek, hanem a hardvergyártók
És ez miért érdekelje a felhasználót? Nekem mindegy honnan van, csak működjön az asztali desktop oprendszerem. Mégpediglen megfelelően. Manapság egy videókártya szerves részét képezi az oprendszernek. Szerintem ha a hardvergyártók nem írják meg rá a jólműködő drivert, akkor az oprendszer fejlesztőinek kell megírniuk. Addig ne adjanak ki új oprendszer, addig ne foglalkozzanak a csicsamicsával (Unity), amíg az rendszerűk a valóságban nem használható.
Egyébként miért kerülte el a figyelmedet az a tény, hogy én a legnagyobb darabszámban eladott videóvezérlőre hiányoltam a videógyorsítást? 2011-et írunk. Ha én egy oprendszeren, egy ilyen videóvezérlő driverének hiányában nem vagyok képes HD-videókat nézni, akkor az-az oprendszer szart sem ér! Pont.Egyébként ha már visszatérsz Windows-ra - miért XP-re? 10 éves, a biztonsági kihívásoknak nem felel meg, az erőforrás-gazdálkodása sokkal rosszabb, mint a Win7-é.
Látszik, hoyg linuxos vagy. Ennyire ne legyél már tájékozatlan. Már jó régen megoldott a biztonság az XP-n. Az XP-antispy és ingyenes valósidejű víruskereső/tűzfal elégséges a biztonsághoz. Inkább beszéljünk az emberi tényezőről, ami a linuxnál sokkal nagyobb veszély mint a windowsznál. Ugye nem kell elmagyaráznom neked, hogy mirét?
De mielőtt még félreértenéd, nem linuxon és nem XP-n internetezem. Már nem. Arra már Netbookot és tabletet használok. Rajtuk nincsen semmi olyan anyagom, amit el lehetne lopni, vagy ártani lehetne a gép szoftverének. Két kattintás és megint fennvan a gyári oprendszer. Hát így! 2011 évvégén pont így. Nem pedig Unitys ubuntuval.
Sokan, nagyon sokan döntenek mostanában már úgy, hogy elhagyják az Ubit. Szívós küzdelemeben kiharcolta magának, hogy így legyen. Hát így lett.
(#39227) márNemKereső: Igen, legális a windowszom, és minden más is. Valószínűleg el sem tudod képzelni miféle drága szoftverekkel rendelkezem ezen kívül is. De ez most mindegy. A lényeg, hogy amire rákérdeztél, az nem valódi megoldás. A virtualizációban er raklapnyi dolog nem működik, vagy nem megfelelően működik. Például nincsen firewire portom. Anélkül nem használhatok videóvásgást. De maguk a vágószoftverek sem működnek virtualizáció alatti windowszban. Nincs például overlay, még egy Nero sem tud lemezt írni, stb. Használhatatlan, ezt nekem elhiheted. Sok napot elcsesztem én már az életemből, mire egy ilyen mondatot le tudok írni.
Én szoftver fejlesztésre használok linuxot
Füllentesz aranypofa. Tudom miről beszélsz. Dehogy fejlesztesz te, inkább csak eltervezted és most azt írod ide, hogyan képzeled. Nem fog menni. Majd meglátod. De legyen szerencséd! Hajrá!
-
aag
őstag
válasz
sh4d0w #39202 üzenetére
Légyszíves magyarázd el a különbséget és azt, hogy mit jelent mindez pontosan.
Én ugyanis azt hittem, hogy ami megjelenik, az már egy letesztelt, stabil, hibamentes dolog. Erre kiderül, hogy egyik változat sem az? Csak hibás, meg nagyon-hibás közül választhatok? Ennyi erővel akkor a közbülső bétás állapotúakat is választhatnám? Hogy van ez pontosan?
-
aag
őstag
válasz
sh4d0w #39047 üzenetére
tudatosan van mindig ATi kártyám és soha nem volt bajom vele Linuxon
Nagyon unom már, hogy itt engem mindenki hülyének néz, csak azért, mert beírom ide azt amit tapasztaltam és amit minden angol fórumon évek óta olvasok is.
Nem! Ki kell mondani, hogy a videókártyáknak a linuxon szar a videógyorsítása a windowszéhoz képest. Pont.
De ez nekem nem baj. Ezért tartok windowszt is. Mikor fogjátok már fel(?), hogy: Nem helyette, hanem mellette!
-
aag
őstag
válasz
sh4d0w #39042 üzenetére
Mondom, nekem egy sor videókártyám volt az 5 év alatt amióta linuxozom. Volt közte Ati, Geforce, Intel. Mind gyorsított volt widowsz alatt és egyik sem linux alatt. Az én nézőpontomból tehát jogos az általánosítás.
De nézzük a mai állapotot. Alaplapi videókáryta a Gygabyte alaplapomnál, Ga G41MT-D3V. A benne lévő (több éve gyártottI Intel GMA X4500 windowsz alatt nagyon gyors. Tökéletesen lehet FULLHD videókat nézni, vágni, stb. Az ubiban viszont nem. Már a 720i videók is szaggatnak. Miért? Nem elég elterjedt, hogy normális drivert irjanak rá?
-
floatr
veterán
válasz
sh4d0w #38851 üzenetére
Teljesen feleslegesen küzdötök. Ő elhatározta magában, hogy a bubi szar mint binugz, de a binugz önmagában is eléggé az, mert nem tud telepíteni zárt meghajtót, a drivereknek amúgy sincsen HWA implementációjuk (mondjuk ha nem tudta telepíteni, ezt vajon honnét tudná), nem tudja a 4rth party nyomtató drivert üzemeltetni, nem tud unetbootin-t használni, nem tud bootolós dvd-t írni, nem tud kodeket telepíteni, pedig ezek teljesen triviálisak egy igazi desktopon. A bubi meg a binugz önmagában nem lehet desktop, hiszen dedukciós alapon ez nyilvánvaló, na.
-
aag
őstag
válasz
sh4d0w #38847 üzenetére
Most te tulajdonképpen mit csinálsz ember? Miért kezded összemérni a linuxot a windowszal? Hümmmm? Veszekedést szítasz, értelmes érvek helyett.
Hát nemérted, mondhattam volna MAC OS-t is. Abban is mindent meg tudok oldani, amiért a linuxot elhagytam. Csak nekem most egyszerűbb volt a windowszos gépemre menni. Hát nemérted, nem az a lényeg, hogy mivel oldom meg az egyszerű destopos feladatomat, ahanem az, hogy a linuxban nem tudtam megoldani.
szerinted a virtualizált rendszerben hogyan fognak működni a hardvereid, ha a host OS sem ismeri őket...?
Mivaaan? Mit nem ismer? Neharagudj, de ez már hülyeség kategória. Nemtudom mit szívsz öreg, de hagyd abba, mert belehalsz!
-
aag
őstag
válasz
sh4d0w #38844 üzenetére
Nem desktopnak készült
Cö-cö, nem kell a kábítás. Destop az ha mondom!
Scriptet egyébként grafikus felületen hogy kattintgatsz össze?
Kel a fenének az. nekem fizetős programjaim vannak a munkához és raklapnyi freeware progi az egyebekhez. Ennyi. Nekem ugyan nem kell script semmire sem.
Elmondható-e, hogy nehezebb egy mai modern desktop Linuxot használni, mint egy Windows-t?
Nem. De nem is erről volt szó. Hanem arról, hogy egyszerű kis feladatokért is el kell hagynom a linux-desktopot. Meg arról, hogy egy csomó minden nem működik, vagy csak részben. Erről volt szó.
Hogy nem felhasználóbarát... ATi/nVidia drivert hogyan rakod fel?
Windowsz alá egy egérkattintással. Linux alá a francsetudjahogyan. De mindegy is, mert a hardveres videógyorsítása szart sem ér. Emiatt nem-igazán használhatók például a videó-vágó programok nagyobb felbontású anyagoknál.
Szóval ezek mutyu kis indoklások. Inkább beszélj arról, hogy egy frissítés után miért nem tud már a lasernyomtatóm kétoldalast nyomtatni? Neked biztos kis dolog, de nekem egyértelműen csak egy lépésem maradt, vissza a winowsba.
Vagy arról, hogy hogyan raksz egy DOS-kisfloppíról penrájvra bootolást? Vagy arról, hogy egy bootolós adat-dvd-t egyik tárolóban lévő CD-író progival sem tudok csinálni. Vagy arról, hogy miért nincsen a Kaffeinenek hangja a TV2 DVB-T adásában? Vagy arról, hogy .... és hosszú a sor! Naygon hosszú. De mivel te ilyet nem csinálsz, nem is tudod. Neked ez nem kell, számodra egyszerű az élet. Ennyit a magyarázkodásodról! -
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #38826 üzenetére
sajnos most futottam bele a dologba, hogy az online bankolás is megoldhatatlan, mert egy szar activex beléptető rendszer van, és nem tudok vele mit csinálni, nem megy nyilván linux alatt. ez persze a bank(ok) hibája, mert meg lehetne oldani másképpen is, de persze ettől ne mleszek boldogabb sajnos
-
róland
veterán
válasz
sh4d0w #38826 üzenetére
Na jó, mióta Androidra váltottam a telefonkezelés kiesett. (Azért a Gammu/Wammu páros - kiegészítve a Pammu-val - elég fapados volt a MyPhoneExplorerhez képest. Tudom ez utóbbi is külső fejlesztés Windows+SE kombóra.)
Így számomra egyetlen dolog maradt függőben. Mivel lehet kiváltani az ImgBurn-t Linuxon? Mi képes hasonlóan magas minőségben DVD-t írni? Brasero nem győzött meg. K3B-t pedig elvből nem telepítek Gnome felületre.
-
aag
őstag
válasz
sh4d0w #38814 üzenetére
Maradj Windows-on, az való neked.
Részben. Egyébként az ineternet miatt a linux a jobb. De te nem ezért írtad, hanem gúnyolódsz. Mert neked szabad.
(#38815) sheratan: iso-t pendrive-ra rengeteg alkalmazással ki lehet tenni. Persze, csak pont azzal a kettővel nem, amit ajánlottál. Meg a többivel sem, ami a tárolóból telepíthető. De a maradék biztosan tudja.
(#38816) dr_strange: Köszi, de ez sem az ami nekem kell. Merhogy pont a fordítottja kellene.
De már nemérdekes, mert már megcsináltam. Köszönöm a segíteni akarást!
-
kovaax
őstag
-
ko9
addikt
válasz
sh4d0w #38434 üzenetére
Nem kellett grafikus felület, felment normálisan anélkül is.
Legeneráltam az Xorg konfigfájlát, de nem lett eredmény... Mondjuk lehet az hiba volt, hogy nem volt bedugva a HDMI mikor legeneráltam...
Majd 2 hét múlva tudom megint próbálni, mindenesetre köszönöm!A másik: Ha ls -l-el kilistázom egy mappában lévő fájlok/mappák jogait, akkor ugye kapok egy ilyesmit: -rwxr-xr-x
Viszont CHMOD-dal (én) csak szám alapján tudom a jogokat beállítani. Tudom, hogy van lehetőség +x -r meg stb-vel megadogatni a jogokat, de az csak az éppen bejelentkezett felhasználóra vonatkozik.
A konkrét kérdés: Hogy tudom a drwxrwx----et -rwxr-xr-x-re módosítani?
Vagy esetleg van valami leírás, hogy az ilyen kapcsolókat hogyan lehet számosra "átváltani"? -
válasz
sh4d0w #38061 üzenetére
Azok az alkalmazások nekem nincsenek feltelepítve, az nm-applet ikonját meg a beállított ikonkészletből lehet összeszedni. Nekem az ubuntu-mono-dark van használatban, és jelenleg a /usr/share/icons/ubuntu-mono-dark/status/*/nm-device-wired.svg van megjelenítve az értesítési területen.
-
válasz
sh4d0w #38053 üzenetére
Hát, az nem egészen olyan aminek van indítóikonja, nem lehet alapból paranccsal kapcsolgatni. De, a billentyűkombináció hozzá régebbi kiadásokon Ctrl+Alt+D, újabbakon meg Super+D. Ehhez lehet készíteni indítóikont, csak telepítsed az xdotool nevű programot, majd parancsnak meg add meg, hogy
xdotool key Super+d
(újabb kiadások esetében).
Ha meg konkrétan az ikonokat keresed, akkor a /usr/share/icons könyvtárban vannak alapból, illetve egyes alkalmazások külön is tárolhatják az ott megjelent ikonjaikat (pl. aMSN). -
válasz
sh4d0w #37899 üzenetére
Hé, neked nem G2222HDL-ed van? Mert nekem az van, de ez FullHD felbontású, vagyis 1920x1080-as.
Amúgy én a 2.32.0-ás verzát használom, ami a Natty tárolójában is van. Én meg ebben hiába keresek olyasmit, hogy "Best Fit", vagy a magyar megfelelőjét, nem találom. De lehet ám, hogy vak vagyok, vagy rosszul fordítom. -
PuMbA
titán
válasz
sh4d0w #37157 üzenetére
Igen, az biztos, hogy kevesebb velük a gond. A legnagyobb probléma az új verziókkal, hogy nem tudhatod, hogy ami eddig működött az ott is működni fog-e majd rendesen. Az LTS-nél viszont legalább, ami működött az 3 évig biztos működni fog (el nem rontják a dolgokat)
A programokat meg lehet PPA-kból szedni. Ami még nem fér a fejembe, hogy a kerneleket is miért adják ki olyan sűrűn gyakorlatilag 0 teszteléssel (38-as kerneltől elég nagy power management bug van és még most sincs kijavítva). Az új hardverekhez való támogatást vissza lehet portolni. Nem lehet csodálkozni, hogy nem terjednek a desktop linuxok, így sose fognak.
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #37154 üzenetére
Nekem alapvetően nem volt eddig (túl sok vagy túl nagy) bajom, most is csak a Unity omlott, ami zavarna, ha nem használhatnék mást. De még lehet, így még várok.
Kicsit más:
csak nálam nem frissült a kernel, vagy az létezik, hogy 54 napja nincs hozzá javítás, mert hibátlan? Vagy az egyéb rebootot igénylő frissítések?54 napos uptime-om emiatt még nem volt.
A 10.04-ről is kicsit fostam frissíteni, de jobban féltem a 10.10-ről. Az előző hibátlan votl, utólag is minden, az utóbbival is csak ez van. Ez van. -
PuMbA
titán
válasz
sh4d0w #37154 üzenetére
Egy LTS-ben is vannak bugok és néha nem is kicsik
Attól függ, hogy az upstream verzió éppen milyen minőségű lett és milyen hardvered van. Az 5 éves Toshiba laptopomon a 10.04.2 LTS-sel nem lehet internetezni (ezt hogy tudják majd túlszárnyalni Ubuntuék....
), ha a WiFi engedélyezve van, mert tiszta bugos az ath5k modul meg még egy pár cucc (35-ös kernellel sem jó) és rendszerindítás közben is befagy néha a gép. 8.04.4 alatt ezzel szemben tökéletesen megy a WiFi és minden indítás esetén eljut az asztalig. Éppen a régi hardver jelentené azt, hogy egyre stabilabb lesz valami, de meglátszik, hogy nincs tesztelés. A legjobb, hogy a 11.04-ben a frissítéskezelőben, ha kiveszem a pipát pár frissítés elől akkor azokat is felteszi pedig nincs is függőség közöttük: ekkora alapvető hibák már
-
-
válasz
sh4d0w #36477 üzenetére
Natty alatt például ott van a jobb felső kikapcs gomb menüjében Rendszerbeállítások néven. Lucidban is az alaptelepítés része, hiszen az ubuntu-desktop csomag függősége. Egyébként jobb egérgomb a panelon a menüre -> Edit menus, és a System alatt csak be kell pipálni a Control Centert. Mióta Ubuntuzok ezt ismerem és használom.
-
RBJ
addikt
válasz
sh4d0w #36354 üzenetére
inkább megvárom. azért nem vagyok még linux guru.
létezik unity re glass theme? nem igazán találok. jó lenne ha a felső panel áttesztőbb lenne meg az unity sáv is .úgy látom ezt a spontán restartos dolog még mindig megvan az unity n. érdekes a mint nem csinált ilyet soha.
-
aag
őstag
válasz
sh4d0w #36161 üzenetére
Kicsit el vagy tájolva. Az LTS a Debian testing ágából készül, a többi meg az unstable-ből. Ennekokán kétlem, hogy a kettő ugyanolyan stabil lenne/lehetne. Meglehet, hogy Te nem érzel különbséget, de biztosan vannak, akik igen.
Térjünk vissza erre az LTS dologra egy csöppet! A 10.04 LTS valóban stabil. Szerintem a 10.10 is stabil. De a 11.04 LTS egy rakás kaka. Mindenek nevezhető csak nem kipróbált-stabil rendszernek. Szóval akkor az LTS mára elvesztette a becsületét, vagy én nézek el valamit (megint).
-
need
addikt
válasz
sh4d0w #35884 üzenetére
kedves ismerősöm ezt [linkelte] erre a gondra..
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz
sh4d0w #35830 üzenetére
Ezzel sikerült tönkre vágnom a rendszert (megint).... Ezt nem szeretem a Linuxban... Ha valami nem működik (Ati vga driver, hangkártya driver) és manuálisan akarom megcsinálni a netről összevadászott dolgokkal, általában azt eredményezi, hogy újra kell rakni... No sebaj, úgyis ki akartam próbálni a mintet,..
-
Nagytalp
senior tag
válasz
sh4d0w #35827 üzenetére
Natty indításkor csak effektek nélkül indul. Ha GDM-ből indítom a KDE-t vagy Gnome-ot akkor ujraindul az X. KDM esetén lefagy az egész gép. Effektek nélkül megy mindkét ablakkezelő. ATi HD4870 kártyám van, zárt driverrel amit a "További illesztőprogramok" menüpont segítségével telepítettem fel. Az aticonfig --initial megvolt de utána nem indult el a rendszer. Végül az Nvidia driver által beállított xorg.conf-ban átírtam a drivert fgrlx-re. Azóta van grafikus felület de effektekkel nem megy.
-
Tibi86
aktív tag
válasz
sh4d0w #35209 üzenetére
Köszi! 1 HDD-m van egy adat és egy windows partícióval. (Akkor sincs gond ?)
Ok, akkor 10.4 lesz, ezt jó hogy mondtad!Még valami: nvidia illetve creative drivereket tartalmaz, vagy utána kell ezeket letöltenem?
Ja, és a 700MB vagy a dvd verziót töltsem le? Mindkettő tud magyarul?tomtyi: Köszi neked is.
-
válasz
sh4d0w #34710 üzenetére
kicsit utána olvasva úgy nem lesz jó ahogy az előbb megadtam a parancsot (0,30 * * * * chmod 0777 -R /media/data/_Munka) hanem inkább egy skript-et kell neki megadni amiben benne van a parancs:
szerver@ubuntu:~$ sudo crontab -l
# m h dom mon dow command
0,30 * * * * /home/szerver/Desktop/chmod.sh#!/bin/bash
while [ 1 ]
do
chmod 0777 -R /media/data/_Munka
doneKendek, ez így jó?
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- BestBuy ruhás topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Milyen program, ami...?
- Kerékpársportok
- ASUS routerek
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest