- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
Aktív témák
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Lacces #49814 üzenetére
A samba egy olyan megosztást hoz neked létre, ami kompatibilis a gennydózzal, gyakorlatilag ugyanúgy munkacsoportként fog látszódni az itt megosztott könyvtárak, mintha win alól osztanád meg. Simán lehet rajta járkálni a telóddal is, nekem az androidos telóm simán megtalálja, és kezeli is
-
HENE
aktív tag
válasz
Lacces #49065 üzenetére
Köszi!
Grafikus driver elméletileg telepítve, legalábbis az egyik. kettőt ajánl fel.
A korábbi verziókban volt külön pont a menüben a bejelentkezési képernyőhöz. Ebben a kiváló Unityben ezt eltüntették. Lakat okés.A többire is köszönettel várom a javaslatokat a guruktól.
-
-
-
-
Nowhereman
őstag
válasz
Lacces #48723 üzenetére
Most miért várjátok hogy a 3DMark alatt ne egyen a gép? A júnití meg a gnome3 alapból túráztatja a videókártyát. És igen, jelenleg az Ubuntu képviseli a Linux legalját, és ezt öröklik a leszármazottak. Egy francia eredetű szofverek(mageia) meg elvétve rendelkeznek épp ésszel elviselhető kezelőfelülettel.
-
szaszayanou
aktív tag
-
ViZion
félisten
válasz
Lacces #48200 üzenetére
Nálam ki lehet húzni az ikont (böngészőben az URL előtt), mondjuk nem az asztalra, mert az ki van kapcsolva (nem a Nautilus kezeli az asztalt, így ott nincs is ikon), de mappába behúzva létrejött egy file, amire kattintva megnyitja a weboldalt. Ez kellett? Fedorán működik így, Ubuntum most nincs, várom az LTS-t
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Lacces #48161 üzenetére
Mezei linket nem tudsz magában kihúzni, csak olyan programra, ami meg is nyitja.
A célod eléréséhez a legegyszerűbb, ha fogod a szövegszerkesztődet, és egy új dokumentumba beletolod az alábbiakat:[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name[hu_HU]=ez a szöveg jelenik meg a buboréksúgóban
Type=Application
Exec=sensible-browser http://www.mozilla.org/en-US/about/
Icon=firefoxEzt elmented tetszőleges.desktop néven az Asztalra, majd onnan ráhúzod az indítósávra. (Nyilván az url-t meg az ikont tetszőlegesen választhatod.)
A megnyitással szintén lehet variálni, ez a fenti a rendszer alapértelmezett böngészőjével nyitja meg a linket.
-
-
-
válasz
Lacces #48135 üzenetére
A CompizConfig beállításkezelő nem képezi az alaptelepítés részét, így külön kell felrakni, igen.
A /usr/share/applications könyvtárban vannak a .desktop fájlok, ezekben lehet átírni az ikon képét. De lehetőleg ne itt írd át őket, hanem másold a ~/.local/share/applications könyvtárba a kérdéses fájlt, majd azt szerkeszd.
A Debian csomagfájlok könyvtárszerkezetben tartalmazzák becsomagolva az adatokat, ezek közvetlen a gyökérbe (/) csomagolódnak ki. Ennél érthetőbben nem tudom leírni, szanaszét rakosgatják a fájlokat, nem koncentrálódik egy bizonyos könyvtárba semmi sem. Ha többet szeretnél tudni, akkor keress rá a Linux könyvtárszerkezetére.
-
leslieke
Jómunkásember
-
válasz
Lacces #47959 üzenetére
Csatold a gyökérpartíciót a /mnt könyvtár alá, ha külön van, akkor a /boot-ét is a helyére:
sudo mount /dev/sdXN /mnt
sudo mount /dev/sdXM /mnt/bootMajd:
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo chroot /mnt
grub install /dev/sdX
update-grub
exit
sudo rebootEnnyi, csak arra ügyelj, hogy a Live rendszer architektúrája megegyezzen a telepítettével.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Lacces #47957 üzenetére
Windows 7 telepítés után újra fel kell rakni a GRUB-ot.
Grub2 helyreállítása Windows telepítés után
vagy
GRUB 2 újratelepítése LiveCD-ről -
válasz
Lacces #47957 üzenetére
Ha újratelepíted a Windows 7-et, akkor az felülírja a GRUB-ot és nem tudod elindítani az Ubuntut. Ilyenkor újra kell telepíteni a GRUB 2 rendszerbetöltőt is, ez Live alól könnyedén megoldható feladat.
Azt hiszem, hogy pl. a TrueCrypt le tud úgyis titkosítani partíciókat, hogy aztán arról még Windowst is lehessen indítani. -
válasz
Lacces #47928 üzenetére
Hát, hajrá
A root az egy user a rendszerben. Annak a jogaira (majdnem) emelkedhetsz sudo val. A root a superuser más néven, ezért SU a parancs neve. A sudo meg a "su do ", hogy superuserként csinálsz valamit. Ha megy a su root user nélkül, az érdekes, mert a su a root jelszavát kéri be
A root amúgy tényleg az, aki a root@gépnév
De a nevében cselekedhet bárki, sudo-val, aki benne van a /etc/sudoers file-ban a megfelelő beállításokkal.
Pl. amikor frissíted a recccert, akkor is sudo-zik az i, csak grafikus ablakban kéri be a jelszavad.
A Win7 UAC hasonló, de az még jelszót se kér, hanem egy yes kattintást. És sokkal többszörNautilusra meg, KDE alatt volt ilyen beállítás, hogy alapból betöltsön x db. példányt a filekezelőből, hogy amikor elő akarod hívni, akkor gyorsabban induljon. Az is memóriafogyasztással járt Nemtom gnóm/származékai alatt hogy van, de ilyesmi okozhat RAM használat növekedést.
Na most ennek a lassú HDD-k időszakában még volt is értelme, SSD esetén nem van. -
válasz
Lacces #47945 üzenetére
A terminál nem nagyon szokott lefagyni ilyesmitől, a szövegszerkesztők meg nem szoktak telepíteni...
A legjobb ha készíttetsz vele Debian csomagokat, aztán azokat telepíted:sudo ./amd-driver-installer-12-3-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/kiadásneve
sudo dpkg -i fglrx-amdcccle*.deb fglrx_*.deb
sudo apt-get install -fA végén pedig add ki a
sudo aticonfig --initial
parancsot is.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Lacces #47926 üzenetére
A rendszer a nautilust némiképp másként kezeli, mert a beállításaiban az szerepel, hogy ennek az alkalmazásnak állandóan futnia kell - ha bezárod az ablakait, akkor a háttérben (ezt egyébként meg lehet változtatni, de szerintem nem érdemes). Például ha feladatkezelőből ki is lövöd, akkor is elindul újra.
Ezt a memóriazabálásos dolgát a későbbi kiadásokban már orvosolták.
-
válasz
Lacces #47926 üzenetére
Milyen szuperadmin?
Debian, stb. Linuxok kérnek root usert. Ubuntu nem, az alatt alapból csak a sudoval érheted el a root jogokat.
Ha azt mondod neki, hogy sudo passwd root, akkor kér egy jelszót, ami a root jelszava lesz, unnantól be tudsz vele jelentkezni, vagy su -val root szintre lépni. -
Lacces
őstag
válasz
Lacces #47924 üzenetére
Itt látható, hogy a nautilus már nincs a tálcán, szal bezárva, de a folyamatoknál ott csücsül
hcl ühüm, okés. Akkor még sem értem a linuxfan gyereket minek kérdezte tőlem, hogy van-e root, elvégre telepítésnél meg kell adni egyet
Én is úgy gondoltam, hogy ez a root, de elbizonytolodtam
root@ubuntu felhasználó is root? Vagy ő is olyan szuperroot mint a win-ben a szuperadmin? -
-
-
PuMbA
titán
válasz
Lacces #47905 üzenetére
"Kernel: 2.6.32.39"
Akkor terminálból frissítettél, mert a 40-es a legújabb kernel. A frissítéskezelőben látni fogod a 40-est, de ha jól tudom akkor sudo apt-get upgrade-del le kéne frissítenie, de nem vagyok biztos benneTe mint felhasználó benne vagy a sudoers csoportba, ezért tudsz mindent megcsinálni a te fiókoddal és a te jelszavaddal. rootot én nem szoktam használni, anélkül is tudsz másolni (pl sudo mc vagy sudo cp...).
"memória, 2.4GB"
Az durva sok, nekem reggel óta megy a gép és 180mb, ha csak a torrent megyAz a gondod, hogyha bezárod a programokat nem záródnak be? Tehát a feladatkezelőbe ott van csomó app? Melyek használják a legtöbb memót ha sorba rendezed aszerint? Milyen géped van egyébként?
-
-
-
Fooler89
őstag
válasz
Lacces #47825 üzenetére
Nekem csak az alsó akart települni.
Amúgy nem tudom mennyire tetszik az ötlet, de próbáld ki a gnome 3-at és használd fallback módban. Igaz nem testreszabható annyira a felső tálca de sokkal jobban hasonlít a gnome2-re. Azt lehet ha kicsit jobban utána nézel még az is megoldható, hogy szétszedd a felső tálcát.
-
Fooler89
őstag
válasz
Lacces #47784 üzenetére
Először nem értettem, hogy miért linkelt be egy olyan oldalt a wiki aminél csak .rpm csomag van, de gyors keresés után találtam meg az alien nevezetű programot ami átalakította a .deb csomagra és települt. Utána már csak egy linkesítés és ment is.
Lejátszani viszont nem akar, hiányzik egy komponens amit wmv9-nek hívnak.
Kérdésem, nem lenne egyszerűbb átalakítani avi-ra? Ha igen, tudnátok ajánlani egy progit?
MOD: Avit se tudok lejátszani, mivel az a komponens is hiányzik
-
törölt tag
válasz
Lacces #47737 üzenetére
"azt zavarja a Nautilust, hogy esetleg az egyik mappámban 3000 fájl van?
Naponta egyszer mindig megnyitom azt a mappát">Nem hinném. A / mappában több százezer fájl van, naponta megnyitod, mégsem zavarja.
Én nem tapasztaltam, hogy az Ubuntu így dolgozna. A htop azért is jó, mert ott a memory használati bar-nál a memóriahasználat több módját is látod.
what-exactly-do-the-colors-in-htop-status-bars-mean -
törölt tag
válasz
Lacces #47718 üzenetére
Angolul, launchpad.net regisztráció szükséges. De lehet annyit csinálni, hogy alt-F2 után
ubuntu-bug a_program
és ő magától összegyűjti az infokat. Ha nagyon nem megy az angol, akkor leírod magyarul, itt biztos lesz valaki, aki leírja neked angolul. Már ez a leírod azt jelenti, hogy pár szóban össze kell foglalni, mi a baj. Ha ezt beírod, felad lehetőségeket, ha valamelyikkel egyezik a te bajod, akkor csak "lájkolni" kell. Ha egyedi, új, akkor új bugreport.
-
-
-
floatr
veterán
-
-
-
válasz
Lacces #43948 üzenetére
Hogyhogy melyik?
Te, én annyit mondtam az Ubinak, hogy
sudo apt-get install apache******
sudo apt-get install php5****
sudo apt-get install mysql*****
(***** az aktuális verziója, csomagkezelővel nem nehéz kideríteni, de a szoftverközpontból is felmegy)
És felment, és azóta hibátlanul működik. Megy rajta egy webszerver, meg rajta egy Drupal tesztrendszer... Mondjuk az apache konfigot azt vagy 2 éve ugyanazt használom, egyszer megcsináltam, azóta jóLamp, meg Xampp eszembe sem jutott évek óta. (De, az asszony windózára...)
Windóz, az semmire sem jobb
Alapból, ha belegondolsz, szerinted windóz szerveren lesz majd az, amit fejlesztesz?
@jochen :
-
-
válasz
Lacces #43931 üzenetére
su csak akkor van, ha van root felhasználód, az Ubiban alapból nincs, biztonsági okoból.
sudo bash a te barátod, vagy simán csak sudo <programnév> -vel is rendszergarázdaként fut a program, amit indítasz. Így tudsz majd az opt-ba is másolni.
Sudo-hoz pedig a saját jelszavad kell. -
floatr
veterán
válasz
Lacces #38945 üzenetére
Alapesetben nem létezik root felhasználó. Nem is kéne, hogy legyen, ellenben vannak olyan felhasználók, akik ideiglenesen root jogot kaphatnak. A telepítéskor létrehozott felhasználó ilyen.
Amennyiben root jog kell egy alkalmazás telepítéséhez, valaminek a futtatásához, akkor terminálból úgy adod ki a parancsot, hogy egy "sudo"-t teszel eléje.Pl skype telepítése
sudo apt-get install skypeEz a végrehajtáskor bekéri az aktuális felhasználó jelszavát, aki a root jogot igényli. pár percre ezt megjegyzi, és ha egymás után adsz ki sudo-s utasításokat, akkor egy ideig nem kérdez rá a jelszóra újból.
(#38950) hcl biztonsági okokból nincsen root alapesetben. Nomeg ha sudo-val létre tudod hozni, akkor minek hozzá egy permanens felhasználó. Akkor már inkább sudo -s, aztán root shellt kapsz.
(#38952) Lacces deb file esetén nautilusból duplakatt, és GUI-ból telepíti. Csak a saját jelszavad kell hozzá.
-
Noddy
senior tag
-
-
Noddy
senior tag
válasz
Lacces #38938 üzenetére
Én is ezzel küzdöttem nemrég.
Ha van bevált programod, akkor azt be teheted automatikusan elindulónak (Rendszer -> Beállítások -> Indítópult).
De nekem a crebs vált be.For example, in an Ubuntu terminal, enter:
sudo add-apt-repository ppa:crebs/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install crebs -
-
válasz
Lacces #37805 üzenetére
Nem próbáltam még, de szvsz multikliensek kényelmesebbek, nem kell 25 chatablak között váltogatnod... Winetricks esetleg segíthet MSN felrakásban, hátha...
A másik; miért pont Live? Ha chatelni kell, akkor a sima MSN is megyAmúgy belegondolva, mostanában nem gyakori ez a "MSN-en nem megy át valami" hiba a Pidginen sem. Próbáld ki! Csicsás MSN-es egyedi hangulatjeleket kezeli.
-
-
-
floatr
veterán
válasz
Lacces #36035 üzenetére
A 2800 az a kettő monitor együttes mérete, virtuális
Valamiért az xorg vagy a bubi beállításai nem engedik tovább nyújtani a desktop méretet. Esetleg megpróbálhatnád az ati saját beállításkezelőjével (ATI catalyst control center -- vszeg admin módban, az is benne van a menüben, ha a zárt meghajtó van telepítve) rávenni.Ha a meghajtóval esetleg gondjaid lennének, akkor lehet h célszerű a legújabbat (11.5) feltenni. Az nekem eddig nem csinált nagy baromságot
Aktív témák
Hirdetés
- Posta, csomagküldés
- Milyen TV-t vegyek?
- Steam topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- The First Berserker: Khazan
- Autóhifi
- E-roller topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged