Aktív témák
-
Melorin
addikt
válasz
CPT.Pirk #27190 üzenetére
Miért, neked mit produkál a monitorod?
Én Erre az oldalra tévedtem, és megláttam, hogy ha a "Reduced Blanking mode"-ot használom, akkor jócskán lecsökken a "pixel clocks" értéke. Például 1920x1200 felbontáson normál módban 193.25 MHz, 'rb' (Reduced Blank) módban viszont csak 154.00 MHz!Ez nekem azért volt gyanús, mert a monitorom adatlapja szerint 119 MHz-nél nem bírhat többet 1680x1050 felbontáson a monitorom.
A cvt 1680 1050 parancs viszont 146.25 MHz-re nyomja fel az órajelet (mást is), ami ugye sokkal több a megengedettnél. És amikor beírtam az oldal szerinti parancssort ( cvt 1680 1050 -r ), pont 119 MHz-re jött ki az órajel!
Úgy látszik, hogy gyárilag is a Reduced Blanking módot használná a monitorom, csak mivel valami elszállhatott benne, és nem kommunikál a videókarival EDID adatokról, és nem ez a default mode a videókártyák szerint (úgy látszik), képet ugyan adott, de nem normálisat.Szóval te is írd be: cvt 1360 768 -r és tegyél egy próbát azokkal az értékekkel amit megad.
Egyébként én miután beírtam azt a sort a xorg.conf file-ba és elmentettem, a terminálba beírtam: aticonfig --initial
Ez szépen berendezte az általam beírt sort oda ahová kell, sortöréssel meg minden
Úgy vettem észre, hogy ha nem írom ezt be egy új sor megadása után, valamikor még fel sem áll a rendszer a következő indításkor. -
válasz
CPT.Pirk #26959 üzenetére
és Melorin:
próbáltátok átdugni másik kimenetre? Nekem tökélesen felismeri a TV által támogatott felbontásokat:body@maschine:~$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1360 x 768, maximum 8192 x 8192
DVI-0 connected 1360x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 700mm x 392mm
1360x768 59.8*+
1280x768 60.4
1024x768 60.0
800x600 60.3
640x480 60.0 59.9
720x400 70.1
DIN disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
body@maschine:~$ -
PuMbA
titán
válasz
CPT.Pirk #26881 üzenetére
Játszik a xorg.conf ,mert sikerült 1360x768-at kihozni a Catalystból,csak kár,hogy az egy felskálázott 1280x768 volt (a TV 1360x768-at írt,de a Catalyst 1280x768-at pedig 1360x768 volt a xorg.conf-ba). Ennyi a max amit 1 hét küszködés alatt ki lehetett hozni. Ekkor jött az NVIDIA-ra váltás.
1650x1080 szerencsésebb felbontás a Catalystnak,mert DVI-vel simán megy (22"-os Samsung LCD-vel).
-
PuMbA
titán
válasz
CPT.Pirk #26047 üzenetére
Kíváncsi vagyok,hogy hogy hozol ki 1360x768-at,mert nekem sehogy se ment
Egyik ismerősömnél próbáltuk 1 hétig...
Ha beírtuk a xorg.conf-ba egy ModeLine sorba az 1360-at akkor a TV azt írta ki ,hogy azon van,de látszott ,hogy az csak egy felskálázott 1280x768 (a beállítások --> monitor menü is 1280-at írt).
Ha aticonfiggal beadtuk neki az 1360-at akkor sem fogadta el...
Megnéztünk 8 féle leírást,de egyikkel sem lett 1360. Csak az open ati driverrel ment 1360ban....A végén egy NVIDIA kártya lett a vége...és működik most már.
-
BLiNk3r
senior tag
-
dbius
veterán
válasz
CPT.Pirk #24592 üzenetére
Ebből a képből az látszik, hogy az elérni kívánt gép router mögött van. Ha nem állítottál be eltérő portot, akkor a routeren be az 5900-ás portot kell forwardolni a 192.168.1.4-es IP címmel rendelkező gépre.
Természetesen ez is csak akkor fog működni ilyen formában, ha a gépnek ezt statikusan állítod be, nem pedig dhcp-n hagyod.
szerk: hmmm, akkor az a kérdés, miért kapja ezt a belső ip-t a géped, ha nincs router mögött...
-
Atapi
senior tag
válasz
CPT.Pirk #24592 üzenetére
többnyire nekem se irja ki rendesen, hogy elérhető az internetről, csak néha-néha, miközben napi szinten működik a dolog, gond nélkül. első körben szerintem ellenőrizd, hogy megfelelő-e a port forward (nem változott esetleg a gép ip-je?), illetve hogy valami tűzfal be van-e kapcsolva a gépen, ami gondot okozhat. helyi hálón megy egyébként?
-
válasz
CPT.Pirk #24239 üzenetére
Igen tudsz. Letöltöd nálad, majd a /var/cache/apt/archives könyvtárban levő csomagokat átmásolod egy másik könyvtárba, amit majd viszel magaddal. Ha a célállomásra értél, akkor pedig megnyitod a Synapticot és a Fájl menüben a Letöltött csomagok hozzáadására kattintasz, betallózod a könyvtárat. Persze ezen módszer feltételezi azt is, hogy a két rendszer tökre ugyanolyan állapotban van. Hisz különben könnyen elképzelhető, hogy valamit hiányolni fog, illetve nem lesz minden frissítve, esetleg új csomagok lesznek telepítve a másik gépen.
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #24026 üzenetére
Egyértelmű, hogy a Wine nem fog működni, hiszen a Windowsos programok nem képesek egy olyan processzoron futni.
(#24028) pinnacle: a /home alatt vannak normál esetben a felhasználók összes személyes adatai, a rendszer beállításait a felhasználók a saját könyvtáraikon belül tárolják. Valóban, azért érdemes ezt egy külön partícióra rakni, hogy ezek az adatok ne vesszenek el, és ne legyen velük gond.
-
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #23165 üzenetére
Tényleg hatalmas intelligencia kell egy keresés lefuttatásához
Első dolgom volt Ubuntu telepítése után, hogy felrakjak valami Total Commander-szerűt (nem a Midnight volt, hanem valami más, aminek nem jut most eszembe a neve) a kretén könyvtárrendszer miatt és máris minden meg lett.
-
lapa
veterán
válasz
CPT.Pirk #23156 üzenetére
nem értek nagyon hozzá, de nekem műx a flash 64 biten, amit innen szedtem le. konkrétan a 10.0 r22 verzió firefox alatt nem hullott el még sose (kopp-kopp). minden más variációval halálközeli élmény volt.
ettől függetlenül ha nem lennék mazo én se ajánlanám magamnak a 64 bitet.
-
j0k3r!
őstag
válasz
CPT.Pirk #23148 üzenetére
nem emlekszem teljesen az otthoni gep konfigjara, reg voltam otthon, de valami ilyesmi:
amd athlon 4200+
2x512 mb ram ddr2
gf 7600gt
integralt hang, lan
+valoszinuleg rakok bele egy pci-os "wifi kartyat" ilyesmitszerk: a ram szerinted keves lesz? vga-hoz konnyu drivert talalni? (bar ugyis xp alatt jatszanek)
-
upszilon
őstag
válasz
CPT.Pirk #19691 üzenetére
Hümmm... ...nálam is volt ez, de aztán megszünt. Mert install után bizonyos dolgokat menetrendszerűen végigcsinálok. (Már vagy nyolcadszorra installálom fel különböző okok miatt.) Frissítek, beállítgatok, teszek-veszek-matatok. Valamelyik megoldja. Sajnos nem tudom melyik lépés lehet az. Egy biztos, a mikrofon súgó alapzaját nem lehet kiküszöbölni. (Windowsban persze ugyanazon a gépen, ugyanaz a mikrofont tökéletes.)
-
upszilon
őstag
válasz
CPT.Pirk #19479 üzenetére
Naszóval, letöltöttem, felírtam pendrájvra, bootolhatóvá tettem, és bootoltam. Hát mit mondjak, ez a Clonezilla bár ingyenes, de nagyon nyék. Tény, hogy működik, de igen könnyű vele félrenavigálni. Fapados nagyon. Nincs ennek valami használható garfikus felülete? Így szinte használhatatlan.
-
upszilon
őstag
válasz
CPT.Pirk #19476 üzenetére
megint csak egy újratelepítéssel lehet majd megcsinálni
Igen, én akkoris egyszerűbbnek, gyorsabbnak láttam az újratelepítést, ha túl sok beállítást kellett volna visszacsinálni a default beállításra. Persze le tudom menteni a prtíciót és vissza tudom rakni, de nem sokkal több törölni a partíciót és újrahúzni a rendszert. Később, mikor már rengeteg dolog lesz rajta, csak a mentés jöhet szóba. Egyébként eddig csak egyetlen olyan partíciómentőt találtam, ami az elfoglalt területet volt képes menteni. Azt is először föl a winre, majd cd-re, pendrájvra kiírni a bootolni képes szoftvert. Szóval linuxra az én ismereteim szerint nettó partíciómentésre csak ez a jó. Ha tudtok mást, esetleg ingyenest, ami szintén "kívűlről indul" és nettót ment, ne kíméljetek!
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #18292 üzenetére
lehet, hogy amikor új catalystet akart leszedni, az nem ment fel jól. esetleg próbálj meg egyet telepíteni parancsossorból, hátha segít. fx5200-on szerintem nem lesz ilyen baj, nekem nvidia kártyával tökéletesen ment már az alpha verzióktól (najó, egyszer egy napi frissítés után nem, de az valami bug volt)
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #18279 üzenetére
szerintem vga lesz a gond. az új login screen (meg a splash is asszem) már az X szervert használja (usplash helyett xsplash). volt ilyen a szüleim gépén is, nekik intel vga-juk van, de az új kernellel sehogy nem sikerült összehozni (illetve meguntam egy fél óra után).
v.attis: nyilván sokan akarnak egyszerre frissíteni, és nincs elég kapacitásuk. esetleg állíŧsd át ideiglenesen a szervert valami olyanra, ahol már alszanak az emberek (Japán, Hong Kong, Szingapúr, Korea, Ausztrália...)
a vinyót megnézheted a hdsentinellel. -
neelix
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #18169 üzenetére
9.04 alatt minden telepítve volt, amit felajánlott és ment a net, de a 9.10 RC verziót felraktam újonnan egy másik partícióra is, viszont így sem működik.
Korábban kipróbáltam már a 9.10 beta verziót egyik partíción, ott viszont ebbe a hibába futottam bele:
Nem tudok jól angolul, de ha jól értem az RC verzióval másnak is van hasonló problémája.
"Az eredeti hiba megszűnt, de a Network-Manager még mindig nem tud kapcsolódni."
-
didros
senior tag
-
zodo
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #17282 üzenetére
Mivel engem is érdekel, így átkábeleztem magam a linuxos gépre.
Mondjuk nem a házimozi erősítőig, mert nem ér át az 5 méteres optikai kábelem, de az spdif jelet beküldöm a minidisc lejátszó optikai bemenetébe és onnan rca-al a stereo erősítőbe, gondolom megfelel tesztelésre.Mellékelt képen látható beállításokkal, nálam van a youtube-nak hangja ill. a rendszerhangok is szólnak.
Gnome Alsa Mixer-ben mindkét fülön bekapcsolva a IEC958 !Szerk:
Beállítások ídeje alatt pl. a hangok tesztelésénél nem szólt semmi az " automatikus " választásakor csak az " ALC882 Digital "-t kiválasztva.
Viszont, visszatettem Automatikusra ( mint a képen ) , újraindítottam a gépet és szól minden.Viszont, betettem egy dd 5.1 / dts hangsávokkal rendelkező koncert lemezt ami .vob fájlokból áll és az istenért nem tudom lejátszani.
(sajna ezen a gépen semmi zene és video fájl sincs )Feltettem az smplayert, beállítottam a spdif kimenetett, hardveres gyorsítást, de semmi csak lefagy, hogy be sem tudom zárni.
Mplayer, szintén zenész.Ha már itt tartunk, hogyan tudom bezárni a makacs progikat ?
(pl. mint win alatt az eszkőzkezelővel )Hogyan tudom lejátszásra bírni a smplayert ?
-
Major Major
senior tag
-
zodo
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #17247 üzenetére
Nem értek a linuxhoz ezért inkább kérdezz meg egy illetékest!
Lehet, hogy csak kodek pack kellene hozzá?
Ezen az oldalon említenek valami pack-ot amiben van Dts dekoder.vagy ebben ajánlják az smplayert:
" megoldás:
az iec 958-at aktiváld, ez megoldja a normál hangproblémáidat
ha dolby és dts-t akarsz filmnézés közben, használj smplayert,állítsd a hangot oss-re, pipáld ki a az ac33 passthrogh-t és voila.
remélem neked is működni fog! " -
zodo
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #17244 üzenetére
Szerintem is a lejátszó alkalmazás beállításaiban kell keresgélni.
Ha jól tudom akkor a külső dekoderednek kell tudnia az Ac3 ill. Dts hangsávokat kezelni ahhoz, hogy megszólaljon a hangrendszered.Gondolom, ilyened van.
A lejátszott anyagnak is tartalmaznia kell az említett hangsávokat amit kiküldesz akár ezeken a beállításokon vagy Pcm-be, de onnantól már az erősítő felel a dolgokért, hogy épp milyen hangsávot szeretnél hallgatni. -
PuMbA
titán
válasz
CPT.Pirk #17179 üzenetére
"Nemsokára meg már jön a 9.10, remélem az rendezi a helyzetet, akkor meg mehet a dist. upgrade."
Én nem ajánlom,mert sosem 100%-os az upgrade (régi konfig fájlok maradhatnak,sok trigger csak rendszertelepítésnél indul el,csomagok maradhatnak fent amiből gubanc lesz) ,mint ahogy Windows esetében is sok a gond.
-
válasz
CPT.Pirk #17061 üzenetére
Hát ilyen nálam is volt, csak Knoeppix-szel. Amit tehetsz: kiveszel minden "felesleges" cuccot a gépből (extra LAN kártya, TV-tuner, hangkártya, plusz vinyók) és újra próbálkozol. Másfelől amd64 verzióval próbálkoztál? Ha igen, próba x86-ossal, ha nem, akkor vice versa
Töltsd le újra (máshonnan), md5hash ellenőrzés, íráskor is csekkold be az ellenőrzést és írd ki lassabban egyszer írható cd/dvd-re.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #17061 üzenetére
tetszoleges masik live cd/dvd (pl suse v regebbi ubi, stb)?
esetleg a vinyot felmountolni masik gepben es megnezni a logokat? valszeg egy utolso bejegyzes sokmindent elarul.
esetleg probalhatsz meg 'recovery' modban indulni (alapbol ott van a listan telepites utan) v megszerkentve bootolaskor a 'kernel=' kezdetu sor vegere egy 'init=/bin/bash' bejegyzest es akkor cat v more v less es bongeszni a logokbanmod: live cd-bol a 64 v 32bit hal meg? a gepen melyik van?
-
dany27
őstag
válasz
CPT.Pirk #16792 üzenetére
Akkor rakj fel egy angol verziót, s csak a nyelvi packot töltsd le hozzá.
Katt a linkre s már telepszik is(Már ha engedve van a firefoxban)
3.5.1:[link]
3.5.2:[link]3.5 Telepítés
Rendszer -> Adminisztráció -> Szoftverforrások lapon jelöld be az előzetesen kiadott frissítések vagy már lehet h az ajánlott között van s akkor a synpaticban is bennt lesz a 3.5.A nyelvi fájlok meg fentebb vannak.(Mivel úgy tudom h egyenlőre csak angol pack lesz így is benn a synpaticban.) De a nyelvi fájl után magyar lesz, szvsz no para.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #16176 üzenetére
Problémám érdekessége, hogy ha kihúzott lan kábellel tölt be a gép. majd pedig betöltés után bedugom, várok egy fél percet, akkor van internet elérés. A kijelző viszont továbbra sem látja.
Mondjuk mind1, haldoklik a winchester, veszek majd egy újat, és akkor amúgy is újra kell rakni a rendszert.
-
dbius
veterán
válasz
CPT.Pirk #15480 üzenetére
Köszi a visszajelzést. Létezik auto reconnect, legalábbis akkor, ha pppoeconf-al állítod be a kapcsolatot. A beépített network managerben viszont nincs ilyen opció látszólag, egy valami van, ami segítheti a kapcsolat szakadásmentességét (visszhangcsomagok küldése), de ezt kipipálva is szakad és nem kapcsolódik újra.
Még annyival ki tudom egészíteni a korábbiakat, hogy a laptopot elvittem anyámhoz is, ahol digi startnet van, tehát szintén pppoe kapcsolat, csak dinamikus ip cím kiosztással.
Anyámnál a network managert használva egyszer sem szakadt meg.
érdekes, nemde?
-
tlac
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15222 üzenetére
a sima 1-2cd-s avi-knak mennie kellene simán
a youtube az már nem biztos, hogy menne, nekem 850-es celeron-os gépen, szintén tnt2-vel win alatt is szaggat, pedig az alatt a flash sokkal jobban megyTelepítettem a legacy 71.valami legfrissebb, márciusi verzióját, hiba nélkül felment. Aztán átírtam xorgban az nv-t nvidiára
csomagból raktad fel?
aztán persze nem ment, ilyen-olyan dolgok betöltését nem tudta megcsinálni.
pontosabban?
az nvidia readme-jét átnézhetnéd, elég jól benne van minden
be kell tölteni pár modult, némelyiket meg tiltani az xorg.conf-ban(#15231) fradi81:
erre így semmit nem lehet mondani
-
válasz
CPT.Pirk #15222 üzenetére
Nekem konkrétan egy 900-as cerkával (600-ról húzott, alapon diavetítés, 128kB cache) is szaggattak (~10fps) mind win, mind linux alatt a leggagyibb youtube-os videók is - egy geforce4 mx440 lassítóval - azaz itt a videokártya nem számít, s AVI-nál meg szerintem TNT2 nem tud gyorsítani. Emlékszem régen még amikor kijött a DVD, venni kellett a TNT2 mellé Realtek MPEG2 gyorsítókártyát.
Szóval szerintem ne a driverben keresd a hibát, hacsak nem Pentium 3-ról van szó (256kB cache), amivel viszont már nem ártana menni a videóknak, mert nálam egy másik 1200-as tualatinnal (512kB cache) mennek a videók - igaz teljes képernyőn már megint szaggatnak egy kicsit (15-20fps).
-
Major Major
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14623 üzenetére
biztos lehetsz benne, hogy külön ARM iso lesz (ha már egyszer külön van AMD64 is
)
az open source alkalmazásokat simán ARM-ra fordítják, nem lesz velük semmi probléma. a binary only propiertary cuccok amikkel szívás lesz. még A64-re sincs rendes flash, nemhogy ARM-ra. -
stopperos
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14561 üzenetére
Sambához ami kell programcsomag Ubuntuhoz: system-config-samba
Miután feltetted meg fog jelenni egy Samba program a beállításaid környékén. Ott tudod a megosztásokat állítani és a gépnevedet, meg hogy milyen felhasználók férjenek hozzá.
A nehézség 10 es skálán 2 es.Remélem jól értelmeztem a kérdésed.
terminálban pedig scp nevű programmal tudsz másolni, vagy sftp vel. Ezekhez olvasd el a manual-t. (Magyar manual hoz: synapticban: manpages-hu)
Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest