- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Aktív témák
-
zodo
nagyúr
válasz
fradi81 #34348 üzenetére
Örülők hogy sikerült megoldanod még ha rá is ment az estéd.
Végül csak a "sima" 10-et tettem fel. Kézi particionálás is rendben ment, úgy sikerült méreteznem őket ahogy szeretem volna.
265 db frissítést telepítettem aztán az Ati vga-hoz a drivert.
Ha minden igaz akkor a 10.4-es Catalyst csomagot telepítette fel, de ez nem is annyira fontos mert egyelőre nem tervezem hogy linux alól játsszak.Opera böngésző is felkerült és itt lenne is egy kezdő kérdésem.
Hogyan tudom beállítani pl. a Z1-Glass téma ami átlátszó az átlátszó felületű is legyen?
Nálam szinte minden ugyan úgy marad, mint az alap témában látható.
(Szürke fejléc, alapértelmezett Opera háttérkép, stb) -
zodo
nagyúr
válasz
Kendek #34329 üzenetére
Köszönöm.
Plusz alkalmazásokat nem tervezek mert csak a hétköznapi dolgok használatára szánom.
pl. Opera böngésző hozzá a flash hogy online videók is menjenek, irodai progik amik alapból felkerülnek max. az Adobe reader kerül fel újként.
Vlc player és kb. ennyi.
Szóval még gyomlálnom is kellene az alkalmazásokból amik számomra feleslegesek.Szerk: 64bit-es verziót nyugodtan telepíthetem a gépemre?
Most olvastam hogy megjelent a Linux Mint Debian kiadás is.
Ezt érdemes feltenni?
Jókat írnak róla egy kezdő felhasználó számára.
Igaz többször telepítettem több linux kiadást is a gépemre, de csak ideig óráig bírtam a játék nélkülözése végett ill. ha valamit elbénáztam akkor nem tudtam rendbe hozni parancssor(ok) segítségével. -
zodo
nagyúr
Feltenném a 10.04 LTS-t, de eddig telepítéskor a "teljes lemezterület használatát" választottam és most szeretném ha külön lenne a rendszer, swap (ha kell 4 Gb memóriához) ill. a home.
Hogyan érdemes ill. kell ennek megfelelően felosztani egy 160Gb-os lemezt.?
-
zodo
nagyúr
Kubuntu oldalak egyikén sem működik a "Testreszabás" menüpont vagy nálam van a hiba?
Szerk: A Plasma Desktop sok erőforrást igényel?
-
zodo
nagyúr
Hogy hogy hogy ezt nem lehet leírni.
Nem emlékszel hányszor telepítettem újra a rendszert, ha bármit is ellálítottam és nem tudtam vissza vodoozni.
Ti meg jöttetek, hogy meg lehet javítani és ütöttétek a fejeteket a virtuális falba.Kitartás 78zolika
Sweet Lou 6
Tudom én azt csak mindennap kellene használni és érteni is kellene hozzá.
Kezdőként, pedig nem hinném, hogy az kelljen legyen az első útam, hogy google vagy fórum segítséget kérjek, ha pl.: nem ismerte fel a monitorom felbontását a rendszer és szerkeszem az xorg.conf fájlt. -
zodo
nagyúr
válasz
78zolika #20600 üzenetére
Szia!
Legfőképp, hogy nincs minden alkalmazáshoz (bár igyekeznek a fejlesztők) grafikus felület és ekkor jön a parancs szerkesztés. (nekem ez a vodoo)
Szerintem, ezen a ponton nagyon sok leendő felhasználót veszit a Linux társadalom.(#20601) ZCoyote
Lehet, hogy igazad van, de attól még Működik.
Egy probát megér csak kíváncsiságból is.
Milyen víruskeresőt tegyek fel, ami benne a repoban? -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Mi a helyzet Ubuntu vonalon, minden ok?
Van már lehetőség játszani Wine nélkül?
(bocs, de ez végett nem váltottam még linuxra (végleg) és még jó pár apróság miatt)Nem szivessen szólnék bele amatőr Ubuntu-t használó lévén a fenti "védelmi" társalgásba, de barátnőmnél kb. fél éve úgy van a gépén, ahogy feltelepült, semmiféle vodoo beállítás.
No para, no vírus és társai, pedig nyomja a netet rendessen.
Win alatt egy hét sem kelett neki, hogy betalálja valami féreg. Ez biztos. -
zodo
nagyúr
Csodálatos.
Vettem egy 22" wide monitort a 19" wide helyett. Utóbbit megkapta barátné a 19" Crt helyére. Gondoltam, fasza, jót szívok az xorg.conf szerkesztésével.
Aki nem emlékszik, neki gyenge kis gépe van ami nem bírta a Win7-et, ezért felraktam neki a 8.10-et.
Anno a bejelentkező ablakot sem állítottam be, monitor két szélen ott díszelgett a fekete csík. Most, hogy megkapta a régi monitoromat, üzembehelyezés útán semmiféle kalibrálás vagy xorg.conf fájl szerkesztése nélkül minden úgy állt be, ahogy kellene lennie normális esetben. Bejelentkező ill. asztali felbontás a natív 1440x900-ba.
De máskor miért kell napokat szenvednem az xorg.conf fájl szerkesztésével amikor ez a régi inteles int.vga is tudta a dolgát ? Mindegy. -
zodo
nagyúr
válasz
ZCoyote #17300 üzenetére
Semmi gond.
Közben feltettem az ubuntustudio-s cuccokat, MythTV jól megtréfált az automatikus indulásával, de túljártam az eszén, majd később konfigolom.
Viszont nem tudom megnyiitni semmilyen lejátszó progival a dvd-t.
Eredeti dvd, PAL , dvd 9 , dd stereo/ dd 5.1 / dts
Már a Vlc-t is telepítettem.Mivel, hogyan próbálkozzak?
-
zodo
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #17282 üzenetére
Mivel engem is érdekel, így átkábeleztem magam a linuxos gépre.
Mondjuk nem a házimozi erősítőig, mert nem ér át az 5 méteres optikai kábelem, de az spdif jelet beküldöm a minidisc lejátszó optikai bemenetébe és onnan rca-al a stereo erősítőbe, gondolom megfelel tesztelésre.Mellékelt képen látható beállításokkal, nálam van a youtube-nak hangja ill. a rendszerhangok is szólnak.
Gnome Alsa Mixer-ben mindkét fülön bekapcsolva a IEC958 !Szerk:
Beállítások ídeje alatt pl. a hangok tesztelésénél nem szólt semmi az " automatikus " választásakor csak az " ALC882 Digital "-t kiválasztva.
Viszont, visszatettem Automatikusra ( mint a képen ) , újraindítottam a gépet és szól minden.Viszont, betettem egy dd 5.1 / dts hangsávokkal rendelkező koncert lemezt ami .vob fájlokból áll és az istenért nem tudom lejátszani.
(sajna ezen a gépen semmi zene és video fájl sincs )Feltettem az smplayert, beállítottam a spdif kimenetett, hardveres gyorsítást, de semmi csak lefagy, hogy be sem tudom zárni.
Mplayer, szintén zenész.Ha már itt tartunk, hogyan tudom bezárni a makacs progikat ?
(pl. mint win alatt az eszkőzkezelővel )Hogyan tudom lejátszásra bírni a smplayert ?
-
zodo
nagyúr
Mythubuntu csak a MythTV és annak extrái miatt másabb, mint az alap Ubuntu.
MythTV meg olyan, mint az Xbmc ?
Konkrétabban olyan rendszert kellene összehoznom ami " olyan htpc "-s.
Lehet, hogy a mostani Ubuntu 8.04-re kellene csak összevadásznom az ilyen jellegű alkalmazásokat vagy váltsak Mythubuntu -ra?
Esetleg van még az Ubuntu Studio, mondjuk még nem néztem útána, hogy milyen különbségek vannak szoftver ügyileg az alap Ubuntuhoz képest.Javaslat, észrevétel ?
-
zodo
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #17247 üzenetére
Nem értek a linuxhoz ezért inkább kérdezz meg egy illetékest!
Lehet, hogy csak kodek pack kellene hozzá?
Ezen az oldalon említenek valami pack-ot amiben van Dts dekoder.vagy ebben ajánlják az smplayert:
" megoldás:
az iec 958-at aktiváld, ez megoldja a normál hangproblémáidat
ha dolby és dts-t akarsz filmnézés közben, használj smplayert,állítsd a hangot oss-re, pipáld ki a az ac33 passthrogh-t és voila.
remélem neked is működni fog! " -
zodo
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #17244 üzenetére
Szerintem is a lejátszó alkalmazás beállításaiban kell keresgélni.
Ha jól tudom akkor a külső dekoderednek kell tudnia az Ac3 ill. Dts hangsávokat kezelni ahhoz, hogy megszólaljon a hangrendszered.Gondolom, ilyened van.
A lejátszott anyagnak is tartalmaznia kell az említett hangsávokat amit kiküldesz akár ezeken a beállításokon vagy Pcm-be, de onnantól már az erősítő felel a dolgokért, hogy épp milyen hangsávot szeretnél hallgatni. -
zodo
nagyúr
válasz
Major Major #17239 üzenetére
Köszönöm szépen.
Tudtam, hogy van itt egyszerűbb megoldás is.A kép vibrálást már megoldottam köszi és a képek elérési útvonala is megjavult, már nem zárja be magát a progi.
Csak másolni szerettem volna egy letöltött skint a progihoz.(#17238) Vladi
Megpróbáltam a kedvedért mc-el is a másolást, mert azt az alkalmazást már láttam és használtam is egyszer.
De most hiába jelőltem ki a kitömörített vagy tömörített skin mappát akkor sem engedte másolni. Valami 13-as hiba üzít kaptam.
(#17240) Major Major
De, jó ez nekem is kelett volna, kipróbáltam és mükődik.
(legalábbis a fény már ott van a kábel végén) -
zodo
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Letöltött .zip fájl kicsomagolom és csak be kellene másolnom a /usr/share/xbmc/skin mappába.
Ehhez a müvelethez nincs jogosultságom, vagyis a Xbmc jogosultságait nem lehet átírni, de akkor mit tegyek, hogy a skin oda kerüljön a mappájába ?Nem lehet ezt a para jogosultsági kérdést kiiktatni, mert nagyon idegesít.
-
zodo
nagyúr
Ezt a csomagot, hogy tudom telepíteni ?
-
zodo
nagyúr
Beállítottam Xbmc-ben a képek mappa elérési útvonalát, de ha a főmenüben rányomok a képek menügombra akkor bezárja magát a progi.
Nem is tudom vissza állítani az elérési útvonalat, mert mindig bezárja magát.Ilyenkor mi van vele ?
-
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Ma feltettem az Xbmc-t, de kb. másodpercenként bevibrál az alkalmazás kezelő felülete.
Kiesnek darabok itt-ott a hátteréből, pl mint a képen, aztán megint jó lesz kb. egy másodpercig.
Int. Ati hd 3200-as videokari van a gépben. Új rendszer, még nem is frissítettem.Mi lehet a gondja ?
-
zodo
nagyúr
válasz
body007 #16448 üzenetére
Hova és hogyan ?
Mert ha terminalba írom akkor nekem is így van, de rendszerindításkor inaktív marad ,hiába állítottam be a vezérlőpult / billentyűzetek / num lock állapota a rendszer bekapcsoláskor kapcsolót " bekapcsolt " -ra.
Viszont beírtam .profile fájl végére is és most visszfele mükődik: ha nem ég a led akkor van bekapcsolva ha kézzel bekapcsolom akkor ,pedig inaktívá teszem. -
zodo
nagyúr
válasz
body007 #16446 üzenetére
Tényleg.
Én is kb. így csináltam csak sudo apt-get install kde-core -al.
Numlockx -et én is feltettem, mert nem szeretem kézzel kapcsolgatni,de még nem sikerült bekapcsolnom. Kezdő topikban tengődöm, de most az istenek nem annyira segítőkészek vagy már megunták a hülyeségeimet. -
zodo
nagyúr
válasz
body007 #16424 üzenetére
Miért ? Már próbáltad ?
Én csak a Telepítés / sudo bash -ig jutottam onnan akármit is írtam valami sosem stimmelt. Végül felment az lxde ,de nekem nem jött be.
Azt sem értem,hogy arra a PII-es 433 mhz-es gépre Gnome-ot tesz és nem lassú.
Picit erősebb ( 733 mhz ) gépemen lassúnak véltem. Most Kde 3.5 van rajta , ez már faja.
Mert ,ha azt írná ,hogy a Puppy vagy a DSL hasít akkor azt elhinném.
Nála szerintem csak döcög a Gnome.
Mondjuk lehet,hogy ki kelenne próbálnom 7200 rpm vinyóval is a rendszert. -
zodo
nagyúr
Anno ezen írás alapján telepítettem a HD3200 int.vga-hoz a drivert és jó lett.
Amd oldalán kiválasztod a Linux x86 => Integrated/Motherboard => Radeon Xpress 200-at
Viszont egy baj van ezzel a módszerrel, hogy csak Frissen telepített rendszernél alkalmazható.
-
zodo
nagyúr
Köszi a bíztatást ,nem sz@rtam be
csak egy kicsit
Ezekszerint még nem jártál a kezdő topikba ,sajnos a képernyőbontással kezdődtek a próblémáim Zenwalk alatt. Major Major megpróbált segíteni ,de mire kimásoltam neki az xorg.conf fájl tartalmát lefagyott a gépem.
Ezért legyalultam és már az új rendszerről: a Crunchbang alól írók.
Még csak félig magyar ,de legalább a felbontás alapból jó lett, hang is van.
System info szerint ami fut alapból a jobb fölső sarokban Ram: kb. 150 környékén tanyázik a 247,74 -ből , Cpu: ( mint az LXDE alatt ) kb. 35-45% csak a böngésző fut.Más,ha már nem uszom meg a rendszerben való turkálást:
Láttam ma egy videót amiben "akármilyen linux".iso testreszabható az UCK ( Ubuntu Customization Kit ) nevű alkalmazással.
Ez nekem elsőre jó lesz gyakorolni vagy nem pont ilyesmire gondoltál ?(#16121) PiciKenny Akkor passz, majd a hozzáértők megmondják, szerintem.
-
zodo
nagyúr
válasz
Major Major #16114 üzenetére
Igen karakteres felületen megy
elsőre nem is sikerült ,mert az angol az nem érteni nyelv csak kicsit ,aztán mégis eljutottam önerőből kb. 98% -os szintig és ott jött egy beugratos kérdés:
Szeretném-e telepíteni a Lilo-t , 3 lehetséges válasz közül ,persze ,hogy azt mondtam,hogy nem kérem.( ,de mint mindig tanultam: Lilo a Grub testvére)
Nem a Live-ot töltöm, mert az lassan jött.
Standart-ot.
Progamok telepítésével még várnom kell ,mert átmentem ahova való vagyok a Kezdő-be.
Szerk:
(#16117) PiciKenny Ha bezárod ezt az ablakot attól még mükődik vagy nem ?
Legalábbis nálam a HP C4280 is ezt írta ,de dolgozott.(#16115) pc-user Igen csak angolul , de kb. ugyanazok a kérdések ,mint az ubuntuba egy-két kivétellel.
-
zodo
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Bocsánat ,nem lapoztam.
Igen szeretek telepíteni, tényleg (mert mindent megkapok alapból és nem kell semmihez sem nyúlnom, na jó egyszer az Ati kártya miatt, de már az is megy sokadik nekifutásra ) a 8.04 -et vagy 8x a 8.10-et legalább 3x raktam fel és nem használtam összesen csak max. 2 hetet őket.
Komolyra fordítva: a fentieket még egy mai szemmel nézve elfogadható gép(ek)re tettem, de most sajna a Compaq géphez keresem a megfelelőt.
Sajna a 9.04 az LXDE ablakozoval sem hasított ,sőt inkább cammogott.
Szóval inkább telepítenék még 2-3 alkalommal annak érdekében,hogy kapjak egy normális sebeséggel futó op.rendszert.
Egyet is szeretnék használni ,ha megtalálom azt akkor az marad ezen a gépen.
Ismerve magamat csak néha fogok ránézni ,de minden ilyen alkalommal el fogok ,majd csodálkozni ,hogy milyen jó kis rendszerem van itt az asztal alatt.
Ezt nem sértésként szánom ,sőt minden tisztelet azoknak akik kizárólag valamelyik linux verzíót használják ,de nálam ez képtelenség mindaddig míg a nem tudom finanszírózni a konzolos játékokat , mert ha ez menne akkor tuti ,hogy én is csak linux-ot használnék, mert a hétköznapi pc-s feladataimhoz pont elég ,sőt.
Persze ,tudom arra ott Wine ,de nincs kitartásom ezekhez a dolgokhoz ,hogy mit, miért ,hogyan kell beállítani. Játékra marad a win vagy a konzol ,szerintem.
Másik érvem: Sajnos én "manuális" gyerek vagyok ( fejben gyenge) , ha megmutatja valaki mit és miért kell csinálni akkor nincs gond az megy elsőre, de ennek hiányából adódóan így "néha" hiába kapok segítséget ,ha azt sem tudom merre índuljak a megoldás felé.
Remélem ,nincs harag csak a tisztánlátás miatt írtam a fentieket!
Szóval ma felteszem a Zenwalkot.
-
zodo
nagyúr
válasz
pc-user #16084 üzenetére
pc-user & rtom
Nem-nem
,nem úgy értettem
amit írtok az megvan.
Úgy értettem volna: azt hogyan csinálja, hogy miközben telepíti a rendszert , el tudja menteni a printscreen-eket,hogy a későbbi írásához ,majd fel tudja használni azokat ?
(#16097) Major Major Óóó az jó hír, akkor előbb ezt a zenwalk-ot nézem meg, remélem az én gépem is szeretni fogja.
-
zodo
nagyúr
Biztos, úgy van ahogy mondod. Az LXDE felülete teljessen megfelelne , de tényleg nem kéne annyi kiegészítő hozzá. Legjobb lenne ,ha össze tudnák rakni egy rendszert ,de ehhez kisgyerek vagyok. Amúgy ,ha a "hegesztős" minimal cd-s megoldással sikerülne egy mükődő rendszert faragni azt a végén el lehet menteni ,akár iso-ba ? És bármikor el ill. hozzá lehetne tenni alkalmazásokat , felületeket ,stb. mint pl. windowsnál az nlite-al ?
(#16078) Major Major
jó ez a crunchbang, csak azt nem tudom hgy sikerült azért ezt is felhízlalni egy CD méretűre. tele van fölösleges programmal
Hát ez az nekem sem kell annyi minden , csak "aránylag" szép felülete legyen egy pár alkalmazással, majd ha szükséges valamelyik ,felteszem.
Köszi a tippet a 9.04 -ről ,majd meglesem.
Zenwalk ,igen ez elég jónak tünik a screenshotok alapján, de még nem jártam után,hogy tud-e magyaról.(#16082) pc-user
Én a Standart kiadást szedtem le még tegnap ,délután felrakom ,ha engedi magát. Remélem nálam ,minden ok. lesz.
Én is örülnék valami Puppy, vagy Dammn Small Linux sebességű magyar disztrónak... Az nekem is ,remélem egy legalább jó lesz az ajánlások közül.
Más: Amúgy a screenshotokat, hogy csinálják a cikkekhez ? pl. telepítés folyamatának leírásához ?
-
zodo
nagyúr
Köszi mindenkinek , el leszek egy darabig.
-
zodo
nagyúr
válasz
pc-user #16070 üzenetére
Én bátor voltam és kipróbáltam , de nem kellet volna ,tudatlan létemre. De legalább ebből is tanultam valamit => .deb csomagok, fontos részei a rendszernek.
Gondolom olastad a mostani hasfájásomat:
keresek egy pehely könnyű ,grafikus felületű ,magyarul is értő rendszert.
Nincs rá ötleted ?(#16071) rtom Köszi.
Meg akartam kérdezni ,de közben már megtaláltam,hogy tud magyarul
Asszem a hegesztés nem az én világom.Szerk: "Bár az LXDE is openbox alapú, meg ez is, de talán kevesebb cucc fut a háttérben"
Ezt most nem is értem, nekem nem az ubuntu 9.04 fut a gépemen egy Lxde nevű ablakkezelővel ? Mintha lenne egy xp-m, vista kinézettel ?
-
zodo
nagyúr
válasz
body007 #16063 üzenetére
Nem nem ,volt hogy azzal néztem,de most nem.
Van egy cpu figyelő / montirozó a tálcán és azon ill. sajnos szemre is nagyon lassú a gépem.
Amúgy nálam a semmi, tényleg semmi csak a bekapcsolt gép állapotára írja 30-35 % terheltséget.Most elkezdtem keresni valami light-os kiadást, de nem igazán találok hardver igényeket.
pl: Slax Linux 5.0.8 Live , Damn Small linux , Slackware , Frugalware , LinuxMint
Bár ezekről nem tudom egyenlőre,hogy van-e magyar nyelvi támogatása. -
zodo
nagyúr
Asszem valami könnyedebb disztri javaslatot kérnék az Ipaq-hoz ,mert hiába az LXDE akkor is csak 2 fajta cpu terheltségi szint létezik nála. Mégpedig ha nem csinálok semmit akkor kb. 30-35 % ha viszont bármit is megnyítok egyből 100% és így elég döcögös az élet.
Tudnátok mondani egy párat aminek kicsi a proci , ram , int.videokari igénye ?
Grafikus felülette legyen , mint az Lxde vagy a Mintlinux és magyar. Nem kell semmi extra csak letöltö ,netező gép lesz.
Az is jó ,ha kapok egy összehasonlító táblát a linuxokról ,nével és hardver igényel.
-
zodo
nagyúr
válasz
Major Major #16045 üzenetére
Köszi a linket.
Netem nem szakad, Opera 9.64 -et használom ,más böngészőt nem próbáltam.
Szerk: Bocs ,mégis szakad a netem, belenéztem a router log statisztikájába.
Ezekszrint csak nem vettem észre. -
zodo
nagyúr
Ok , úgysem akartam orrvérzésig törölgetni ,majd nem használom.
További kérdéseimre , lenne ötlet ?
-
zodo
nagyúr
válasz
pc-user #16011 üzenetére
Megtörtént a tisztitás. Terminálba beírtam a 3 parancsot:
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get cleanMindösszesen 2 csomag került törlésre = +74 mb szabad hely
Továbbá ,használatba vettem a "Lomtalanítás" alkalmazást amiben 3 csomagot ajánlott fel, köztük az Opera.deb csomagot is.
Ezek a .deb csomagok nem az install fájlokat tartalmazó csomagok ?
(,mert ezzel egyídőben eltűnt az Operám és tehettem újra )LXDE
Megtaláltam a panel(ek) , megjelenítés testreszabhatóságára vonatkozó beállításokat ,sikerült is valamennyire a szám ízze szerint.
Kitettem a panelra a "Könyvtár menü" indító ikont és meglepödtem ,mert ezen az ikonon történő jobb vagy ball egérgombos megnyitás az nagyon penge.
Az indító ikonok képét le lehet valahogy cserélni ?Viszont szeretném letörölni vagy eltüntetni az asztalra kirakott "Dokumentumaim" mappát,de nincs rá lehetőség jobb klick menüben.
Hogyan tudnám még is eltüntetni ?Szerk: Miért kell ide folyton ,bejelentkeznem
-
zodo
nagyúr
Tudtok egy lerást az LXDE munkakörnyezetről ,kezdve a telepítéstől a különböző beállításokig ?
(mint pl. ez: Linux Mint 5 Elyssa LTS -hez kiadott, user guide.)
-
zodo
nagyúr
válasz
pc-user #16011 üzenetére
Köszönöm. A tisztitás-t ,holnap megejtem.
(#16018) No-kia Itt,pedig a lerás hozzá.
-
zodo
nagyúr
válasz
Major Major #15999 üzenetére
Ok, köszi. Mára azt hiszem elég lesz ennyi,holnap megnézem.
Azóta nézelődtem ezt-azt és tényleg gyorsabb ez a környezet a gépemnek.
Köszönet Vladinak az ötletért ,neked a segítségekért ! -
zodo
nagyúr
válasz
Major Major #15997 üzenetére
Nem mertem simán kijelentkezni, mert mintha már láttam volna egy opciót csak nem modósítottam: "kijelentkezéskor a képernyő zárolása" és ezt elkerülvén inkább restartoltam. Bejelentkező ablaknál "csak erre az alkalomra" opciót választottam.
Szép kék ,nekem ez is tetszik.
Majd megszokom, bár hirtelen nem sok javulást tapasztaltam ,ha a memória fogyasztás adatait veszem figyelembe:
(azt sem értem,hogy miért megy fel a cpu 100%-ra a kb.30%-ról ha elindítom a rendszerfigyelő alkalmazást ,ez mindkét környezetre igaz )( csak az opera ment egy fülön a topikkal )
Gnome alatt :Sajnos Lxde alatt nem mükődik a pscr ( legalábbis a Gimp ,beillesztésre azt a hibát dobta,hogy nincs a vágólapon semmilyen adat.
) és az a progi sem indul el ami gnome alatt ,ha nyomom a prsc-t.
Cpu: 100%
Ram: 140% ( 57.4% ) Swap: 17.8 ( 2.5% )Egyenlőre furcsa ,mert eltünt a felső menüsor: Alkalmazások / Helyek / Beállítások fül ,majd bztos megtalálom őket.
Végül is mindegy ídővel kiderül ,mit hol találok ,köszönöm a segítséget.
Más: az miért van ,hogy kb.10-15 percenként be kell jelentkezzek a forumba ?
Ugyanúgy kábelen kapcsolódik ez a gép is a routerhez,mint a normál gépem, de ott nem tapasztaltam ilyet. -
zodo
nagyúr
válasz
Major Major #15995 üzenetére
Ez lett az eredménye:
zodo@zodo-desktop:~$ sudo apt-get install lxde
[sudo] password for zodo:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
arj gpicview leafpad libbeecrypt6 libjpeg-progs libobparser21 libobrender21
librpm4.4 lxappearance lxde-common lxde-core lxde-settings-daemon lxpanel
lxrandr lxsession-lite lxterminal obconf openbox openbox-themes p7zip-full
pcmanfm rpm xarchiver xscreensaver
Javasolt csomagok:
lxlauncher lxtask lxpanel-netstat-plugin menu ttf-dejavu libxml2-dev
p7zip-rar alien xli xloadimage xfishtank fortune qcam streamer
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
arj gpicview leafpad libbeecrypt6 libjpeg-progs libobparser21 libobrender21
librpm4.4 lxappearance lxde lxde-common lxde-core lxde-settings-daemon
lxpanel lxrandr lxsession-lite lxterminal obconf openbox openbox-themes
p7zip-full pcmanfm rpm xarchiver xscreensaver
0 frissített, 25 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 128 nem frissített.
Letöltés az archívumokból: 11,1MB
E művelet után további 37,5MB lemez-területetet használok fel.
Folytatni akarod [Y/n]? y
Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe arj 3.10.22-6 [224kB]
Letöltés:2 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe gpicview 0.1.11-1 [61,8kB]
Letöltés:3 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe leafpad 0.8.13-1 [91,4kB]
Letöltés:4 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/main libbeecrypt6 4.1.2-7 [103kB]
Letöltés:5 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/main libjpeg-progs 6b-14 [79,4kB]
Letöltés:6 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe libobparser21 3.4.7.2-3 [36,1kB]
Letöltés:7 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe libobrender21 3.4.7.2-3 [66,2kB]
Letöltés:8 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/main librpm4.4 4.4.2.3-2ubuntu1 [976kB]
Letöltés:9 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe lxde-settings-daemon 0.3.2.1+svn20080509-5 [9524B]
Letöltés:10 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe lxde-common 0.3.2.1+svn20080509-5 [5429kB]
Letöltés:11 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe pcmanfm 0.5-3 [340kB]
Letöltés:12 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe lxpanel 0.3.8.1-2 [323kB]
Letöltés:13 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe lxsession-lite 0.3.6-2 [35,7kB]
Letöltés:14 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe openbox 3.4.7.2-3 [274kB]
Letöltés:15 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/main xscreensaver 5.07-0ubuntu3 [265kB]
Letöltés:16 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe lxde-core 0.3.2.1+svn20080509-5 [2912B]
Letöltés:17 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe lxappearance 0.2-1 [24,1kB]
Letöltés:18 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe xarchiver 0.5.2+dfsg-1 [494kB]
Letöltés:19 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe lxrandr 0.1+svn20080716-3 [12,3kB]
Letöltés:20 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe obconf 2.0.3-3build1 [93,9kB]
Letöltés:21 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe lxterminal 0.1.3-2 [28,4kB]
Letöltés:22 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe lxde 0.3.2.1+svn20080509-5 [2898B]
Letöltés:23 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe openbox-themes 1.0.2 [224kB]
Letöltés:24 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/universe p7zip-full 4.58~dfsg.1-1 [1195kB]
Letöltés:25 http://hu.archive.ubuntu.com jaunty/main rpm 4.4.2.3-2ubuntu1 [668kB]
Letöltve 11,1MB 41s alatt (268kB/s)
Új csomag kiválasztása: arj.
(Adatbázis olvasása ... Most 102482 fájl és könyvtár telepített.)
Kicsomagolás: arj innen: .../arj_3.10.22-6_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: gpicview.
Kicsomagolás: gpicview innen: .../gpicview_0.1.11-1_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: leafpad.
Kicsomagolás: leafpad innen: .../leafpad_0.8.13-1_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: libbeecrypt6.
Kicsomagolás: libbeecrypt6 innen: .../libbeecrypt6_4.1.2-7_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: libjpeg-progs.
Kicsomagolás: libjpeg-progs innen: .../libjpeg-progs_6b-14_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: libobparser21.
Kicsomagolás: libobparser21 innen: .../libobparser21_3.4.7.2-3_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: libobrender21.
Kicsomagolás: libobrender21 innen: .../libobrender21_3.4.7.2-3_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: librpm4.4.
Kicsomagolás: librpm4.4 innen: .../librpm4.4_4.4.2.3-2ubuntu1_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: lxde-settings-daemon.
Kicsomagolás: lxde-settings-daemon innen: .../lxde-settings-daemon_0.3.2.1+svn20080509-5_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: lxde-common.
Kicsomagolás: lxde-common innen: .../lxde-common_0.3.2.1+svn20080509-5_all.deb ...
Új csomag kiválasztása: pcmanfm.
Kicsomagolás: pcmanfm innen: .../pcmanfm_0.5-3_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: lxpanel.
Kicsomagolás: lxpanel innen: .../lxpanel_0.3.8.1-2_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: lxsession-lite.
Kicsomagolás: lxsession-lite innen: .../lxsession-lite_0.3.6-2_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: openbox.
Kicsomagolás: openbox innen: .../openbox_3.4.7.2-3_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: xscreensaver.
Kicsomagolás: xscreensaver innen: .../xscreensaver_5.07-0ubuntu3_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: lxde-core.
Kicsomagolás: lxde-core innen: .../lxde-core_0.3.2.1+svn20080509-5_all.deb ...
Új csomag kiválasztása: lxappearance.
Kicsomagolás: lxappearance innen: .../lxappearance_0.2-1_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: xarchiver.
Kicsomagolás: xarchiver innen: .../xarchiver_0.5.2+dfsg-1_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: lxrandr.
Kicsomagolás: lxrandr innen: .../lxrandr_0.1+svn20080716-3_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: obconf.
Kicsomagolás: obconf innen: .../obconf_2.0.3-3build1_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: lxterminal.
Kicsomagolás: lxterminal innen: .../lxterminal_0.1.3-2_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: lxde.
Kicsomagolás: lxde innen: .../lxde_0.3.2.1+svn20080509-5_all.deb ...
Új csomag kiválasztása: openbox-themes.
Kicsomagolás: openbox-themes innen: .../openbox-themes_1.0.2_all.deb ...
Új csomag kiválasztása: p7zip-full.
Kicsomagolás: p7zip-full innen: .../p7zip-full_4.58~dfsg.1-1_i386.deb ...
Új csomag kiválasztása: rpm.
Kicsomagolás: rpm innen: .../rpm_4.4.2.3-2ubuntu1_i386.deb ...
Processing triggers for man-db ...
Processing triggers for shared-mime-info ...
Beállítás: arj (3.10.22-6) ...
Beállítás: gpicview (0.1.11-1) ...
Beállítás: leafpad (0.8.13-1) ...
Beállítás: libbeecrypt6 (4.1.2-7) ...
Beállítás: libjpeg-progs (6b-14) ...
Beállítás: libobparser21 (3.4.7.2-3) ...
Beállítás: libobrender21 (3.4.7.2-3) ...
Beállítás: librpm4.4 (4.4.2.3-2ubuntu1) ...
Beállítás: lxde-settings-daemon (0.3.2.1+svn20080509-5) ...
Beállítás: lxde-common (0.3.2.1+svn20080509-5) ...
Beállítás: pcmanfm (0.5-3) ...
Beállítás: lxpanel (0.3.8.1-2) ...
Beállítás: lxsession-lite (0.3.6-2) ...
Beállítás: openbox (3.4.7.2-3) ...
Beállítás: xscreensaver (5.07-0ubuntu3) ...
Beállítás: lxde-core (0.3.2.1+svn20080509-5) ...
Beállítás: lxappearance (0.2-1) ...
Beállítás: xarchiver (0.5.2+dfsg-1) ...
Beállítás: lxrandr (0.1+svn20080716-3) ...
Beállítás: obconf (2.0.3-3build1) ...
Beállítás: lxterminal (0.1.3-2) ...
Beállítás: lxde (0.3.2.1+svn20080509-5) ...
Beállítás: openbox-themes (1.0.2) ...
Beállítás: p7zip-full (4.58~dfsg.1-1) ...
Beállítás: rpm (4.4.2.3-2ubuntu1) ...
Processing triggers for libc6 ...
ldconfig deferred processing now taking place
zodo@zodo-desktop:~$Ennyi ? Mehet a restart és az lxde kiválasztása a login képernyőn ?
-
zodo
nagyúr
Kipróbálnám az LXDE ablak kezelőt.
De nem szeretnék ismét a fordító hibájába esni ,ezért kérdezem:Miket kellene beírjak ,terminálba?
pl::sudo apt-get install lxde
Aztán csak a bejelentkező ablak / beállítások alatt kiválasztani a lxde környezetet ?
További beállításokra nincs szükség ?
Amúgy ,ez szintén magyar lesz ? -
zodo
nagyúr
válasz
Major Major #15991 üzenetére
Köszönöm szépen.
Mükődik.
Vladi: Én bele is estem a fordító hibájába.
De miért nem szólt neki senki,hogy nem úgyvan az ?
Vagy csak én szoktam azon az oldalon olvasgatni. -
zodo
nagyúr
válasz
Major Major #15988 üzenetére
-
zodo
nagyúr
Asszem marad a kézi bekapcsolás.
Betettem a kívánt két sort a helyére, de mint eddig is inaktív lesz a numlock a betöltő csík megjelenésekor.
"Kapcsoljuk ki a numlockot, és indítsuk újra a gépet, lenyomva a CTRL+ALT+Backspace-t. A numlock akitválódik, és minden alkalommal, amikor újraindítasz."
Na ez az amit nem visel az IPAQ , ilyenkor "301 keyboard error" az eredmény.
Inditópultba is betettem , de szintén semmi.
Major Major Igen , már rájöttem, hogy ezek csak fordítások a Hogyanok oldalon.
Megpróbáltam a te verzíódat, de lehet ,hogy rosszul adtam meg valamit ?Vladi És akkor most mi legyen , tegyem vissza a Hardy-t vagy az Ibex-et ?
Mire megírtad ,hogy ne tegyem fel az újatt már fent volt a Jaunty Jackalope. -
zodo
nagyúr
Kicsit elakadtam, megtaláltam a Hogyanok oldalon a folyamat leírását:
Nyitottam egy terminált ,beírtam a telepítő parancsot , megnyitja a Default lapot és
sudo apt-get install numlockx
sudo gedit /etc/x11/gdm/Init/Default=> Itt nekem egy üres lap jelenik meg ,honnan kellene megnyitnom azt amelyik tartalmazza a pararncssort, hogy be tudjam írni a további sorokat az "exit 0" elé ?
Adjuk hozzá a következő sort az "exit 0" előtt
if [-x/usr/bin/x11/numlockx ]; majd
if usr/bin/x11/numlockx on
Kapcsoljuk ki a numlockot, és indítsuk újra a gépet, lenyomva a CTRL+ALT+Backspace-t. A numlock akitválódik, és minden alkalommal, amikor újraindítasz. -
zodo
nagyúr
Na ez megoldodott.
Rendszerindításkor az automatikus Numlock bekapcsolást kellene még megoldanom.
Néztem a beállításokat ez kicsit máasabb ,mint 8.04 alatt.Találok valahol egy egyszerű megoldást vagy marad a Numlock...xy parancs szerkesztése ?
( régebben is csak a parancsal tudtam megoldani ,de már nem emlékszem pontossan a nevére és ,hogy hogyis csináltam ) -
zodo
nagyúr
Tegnap csak azt hittem ,hogy sikerült a billentyűzetemet beállítanom, de nem.
Vagyis csak félig.Bejelentkező ablakban még "angolnak" ( pl.: y = z ) ,de belépés útán a rendszeren belül már magyar.
Rendszer / Beállítások / Billentyűzet / Kioszások fül , alatt a Magyar az alapértelmezett.
Itt be kellene állítanom " Alkalmazás rendszerszinten " gomb alatt ?
(#15972) Antonio Ha nem tud a gép bootolni a lemezről akkor biztos rosszul írtad meg. Itt találsz ,segítséget ,gondolom az Uhu-t is így kell kiírni.
-
zodo
nagyúr
Szia Vladi!
Most már késő, már a 9.04-ről írók.
Kb. 45 perc volt a telepítés , ezen a gépen.
Ha emlékszel és arra gondolsz éppen,hogy volt egy dualboot-os, 8.04-es rendszerem akkor ne bánd ,mert nincs már meg egy ídeje. Sajnos soha nem az Ubi índult el a játékok miatt így nem is sikerült jobban megismernem. Most ,majd nagyobb esélye lesz ,mert ez egy önnálló ,de pici gép. (említetted a ram bővítés lehetőségét / ebbe ennyi a max. tehető mennyiség ) Öszintén bevalva ,ezt a gépet letöltő gépnek szánom, de az int. vga-t nem kezeli driver ügyileg alapból az xp és gondoltam ,majd a linux megoldja ami be is vált. Ha összejön akkor úgyis mindig itt lesz kéznél azt szórakozhatók vele. ( mert sok jó dolgot látok linux alá, amit jó lenne kipróbálni)Akkor marad az ablak kezelő ill. a démonok.
Holnap megnézzem őket.Végül is nem annyira gáz a rendszersebesség ,sőt ,de nem baj ha nyerek még a trükkök segítségével. Persze nem az a célom,hogy egy hiper-giga gépet varázsoljak ,szegény gépből.
Akadt némi próblémám az índulást követően (ami 8.04-nél nem volt) / elfogadtam az ajánlott billentyűzet választást , de át kelett álítanom,mert valami angol korcs lett az alapértelmezett. Operát böngészőt , flashplugin-nonfree társaságában már fel is került.#15966) pc-user
Kell tűzfal ?
Tisztító az jó ötlet.Asszem jó darabig ide fogok járni, kérdezősködni.
-
zodo
nagyúr
Töltöm a 9.04-t.
Abban még segítenétek, hogy a a telepítés végeztével ,hogyan szoktátok testreszabni a rendszereteket ?
pl. én beleesek abba a híbába ,hogy nem törlöm a sosem használt alkalmazásokat és a frissétés kezelő ,pedig teszi a dolgát és én meg letöltöm és telepítem, de minek
Aztán mivel láma vagyok , ebből az írásból szoktam az okosságokat alkalmazni.
Szóval ilyesmi ,hogy milyen alkalmazásokat tiltsak le ,mert teljessen felesleges egy átlag felhasználónak. Esetleg mit ,hogyan érdemes beállítani. ( asztal környezet ,stb ) -
zodo
nagyúr
Akkor ez még a sima verzíó ,mert még a kiadás napján töltöttem le és azóta ezt szoktam elővenni.
Gondoltam, hátha segít ha egy pár progit eltávolítok.
Ezekszerint jobban járok a 9.04-el , de lehet mégjobban ,ha megnézem melyik disztri passzol a kicsi gépemhez.
Esetleg ötlet ?
Olyasmi kellene mint az Ubi 8.04 , 8.10 ,mert ezeket már valamelyest ismerem. -
zodo
nagyúr
Köszönöm hBd -nek a bíztatást.
Pár perce telepítettem az Ubi 8.04-t egy Compaq Ipaq ( 733mhz / 256Mb ) gépre és kezeli az 1440x900 -as felbontást.
( ,bár nem tudom miért nem lepődtem meg ,hogy az ubi alapból kezeli ,majd a monitorom felbontását )
Viszont ,mint mindig kérnék egy kis segítséget, mert sokadjára próbálkozom ezzel a rendszerrel, de ezidáig nem sikerült mélyebb ismeretekre szert tennem.
Hogyan tudnám gyorsítani a rendszeremet ?
( ha a Synaptic-ban elkezdem törölni a felesleges progikat ,az már segít valamelyest ? )
Még nem volt aktív netem a rendszer telepítésekor így nem lett minden magyar. Bementem a System / Adminisztráció / Nyelvi támogatás-ba ,kiválosztottam a magyart il. eltávolítottam az angolt és restart útán sem történt változás. Synaptic-ba kerestem , neten is , de nem találtam helyessen mükődő oldalt.
Mégis ,hogyan tudnám feltenni a language pack-ot ?
Telepítettem 159 db frissítést ,de újraindítás útán újabb 239 db érhető el a manager-be , ez normális ?Előre is köszi a válaszokat.
Addig is visszakeresek ,egy -két régebbi próblémám megoldásaira. -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Érdeklődnék, aki intel 82810e chipset-es lappal linuxozik + 19" wide monitorral rendelkezik, beállítható -e a natív 1440x900-as felbontás ?
Vagy megoldható valamilyen formában ? -
zodo
nagyúr
válasz
#16820480 #14639 üzenetére
Nagyon nagyon kezdő linuxot használó vagyok, de ezt most nem értem.
Mit kell tudjon az a Ati vga kártya ?8.04-re ezen írás alapján felraktam a februári drivert és elsőre ill. azóta is mükődik. Hd4670 -re ,sőt ezt megelőzően míg nem volt meg a kártyám addig az int. Hd3200-as is végezte a dolgát.
-
zodo
nagyúr
Bocs,asszem megtaláltam. Így kell eljárnom ?
Beteszed a Vista telepítő lemezt, ugyan úgy javítás funkció, de most a konzolt, vagy mit válaszd (nem a betöltő helyreállítását), vagyis "DOS-os beírós ízét"
Lényeg, hogy oda írd be (idéző jelek nélkül), hogy:
"bootrec /FixBoot"
"bootrec /FixMbr"Ubuntu forumból való ídézet.
-
zodo
nagyúr
Azt hiszem,hogy ehhez fejben, gyenge vagyok.
Mivel az Ubuntut csak netezésre ,zene ill. video nézésre plusz irodai alkalmazások futtatására használom így nincs sok értelme a számomra "megfejthetetlen rejtvényekhez".
Elnézést kérek mindenkitől az utóbbi megjegyzésemért!
Arra jutottam ,hogy számomra sokkal egyszerűbb és kivitelezhetőbb ,ha újratelepítem az Ubuntu-t egy üressen álló 40gb-os vinyóra és kész.Szóval csak abban kérném a segítségeteket,hogy hogyan távolítsam el teljes mértékben a mostani Ubimat ,hogy a vista mükődőképes maradjon?
-
zodo
nagyúr
Azt hittem egy nagy átfogó leírást kell elovasnom,mert rá se néztem reggel a linkre.
Szóval ez nekem még nagyon gáz egy kicsit.Mielőtt, bármit is tennék ,megkérdezném a "mount /dev/célpartíció /mnt/cél" parancssorra utalva. Létre kell hozzak egy üres particíót a cél vinyón , a majdani másolás végett az ubuntunak?
-
zodo
nagyúr
És így nézz ki a menu.list-em,ha egyálltalán ez kell a megoldáshoz.
Még mindig csak használom,de nem értek a linuxhoz.
Szóval,ha nem ez kell,hogy tudjatok segíteni (#14492) akkor sorry.zodo@zodo-desktop:~$ sudo cat /boot/grub/menu.lst
[sudo] password for zodo:
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.
## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0
## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 10
## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
#hiddenmenu
# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue
## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
# password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret
#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
#
#
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST
### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below
## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=2bf476b7-b82e-4025-972a-08d03b283bed ro
## Setup crashdump menu entries
## e.g. crashdump=1
# crashdump=0
## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=(hd0,4)
## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true
## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false
## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash
## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
## lockold=true
# lockold=false
## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=
## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0
## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single
## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all
## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true
## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false
## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false
## ## End Default Options ##
title Ubuntu 8.04.2, kernel 2.6.24-23-generic
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-23-generic root=UUID=2bf476b7-b82e-4025-972a-08d03b283bed ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-23-generic
quiet
title Ubuntu 8.04.2, kernel 2.6.24-23-generic (recovery mode)
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-23-generic root=UUID=2bf476b7-b82e-4025-972a-08d03b283bed ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-23-generic
title Ubuntu 8.04.2, kernel 2.6.24-16-generic
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=2bf476b7-b82e-4025-972a-08d03b283bed ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-16-generic
quiet
title Ubuntu 8.04.2, kernel 2.6.24-16-generic (recovery mode)
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=2bf476b7-b82e-4025-972a-08d03b283bed ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-16-generic
title Ubuntu 8.04.2, memtest86+
root (hd0,4)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet
### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root
# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sda2
title Windows Vista/Longhorn (loader)
root (hd0,1)
savedefault
makeactive
chainloader +1 -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Jó rég jártam erre, még megy a dualboot-os ( Vista + Ubi 8.04 ) rendszerem ,nincs gond.
De előbb-utóbb külön kellene választanom őket.
Lehetséges ez fájdalommentessen?
Most így nézz ki a felállás ,de ha kell ubi alól küldök menülist-et.Köszönöm.
-
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Létezik olyasvalami progi ,mint Ms oldalon a 3DMarkt , Ubi 8.04-re ?
Csak kíváncsiságból ,futtatnék egy tesztet. -
zodo
nagyúr
Tudod,hogy nem szeretem a terminál használatát, de ebből az írásból még én is ,elsőre felraktam.
Hivatalos oldalon keresztül letöltött driver,szinte minden kártyát pl. az ővét is támogatja .
-
zodo
nagyúr
válasz
Neil Watts #13900 üzenetére
Akkor itt az ideje avatart váltani!
-
zodo
nagyúr
válasz
pc-user #13873 üzenetére
Örülők ,hogy sikerült ,feltenned az operát.
Én is mindig úgy telepítem ahogy Noddy javasolta. ( rendszer telepítése útán az első dolgom ,firefox-al rákeresek ,debi felrakja ,tálcára ki a gyorsínditó és kész )A grub menü szerkeztését én nem vágom,ezért javasoltam az én verzíómat.
Vagy van egy másik megoldás, linux alatt grafikus felületen, progi neve: QGRUBEditor ,amivel szintén be lehet álítani ,hogy melyik rendszer legyen az alapértelmezett ,stb. -
zodo
nagyúr
Szia!
Nekem is volt ,hasonló video lejátszási problémám. Úgyszintén Hd 4670-es kari csak a 8.58.2 -es driverrel. Pl.: lejátszás közben a kép olyan ,mintha stroboszkóp villanna mp-ként. Compíz fent van , vízuális effektek engedélyezve .
Nálam bevállt,hogy leszedtem a minden előtelepített lejátszó alkalmazást és felraktam az Mplayert. Tökéletessen játssza a videokat. ( legalábbis amiket ídáig nézztem: flv, mpeg, mkv,avi ) Egy bajom van csak vele, ha egérrel átméretezem lejátszóablak méretét ,akkor fehér képernyőt hagy maga útán, a hang megy tovább. Mindezt véletlenszerűen, valamelyik méretet szereti valamelyiket nem.zodo@zodo-desktop:~$ glxinfo |grep direct
direct rendering: Yes
zodo@zodo-desktop:~$ glxinfo |grep vendor
server glx vendor string: SGI
client glx vendor string: SGI
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
zodo@zodo-desktop:~$core2 rejtőzködsz
-
zodo
nagyúr
Én is féltem az elsőnél.
Bocs.
Tehát,mint kezdő a kezdőnek azt ajánlom,hogy probáld meg feltenni Wubi segítségével. Ez kb. olyan mintha programként telepítenéd a kiválasztott linux rendszered , egy mappába kerül és ha nem tetszik akkor vezérlőpult - programok hozzáadása,eltávolítása ablakból törölheted.
De ,ha jól tudom ebben az esetben kicsitt lassab a ubuntu rendszer sebessége!"Normál" telepítésben ,majd segítenek a hozzáértők, mert én nagyon sokszor elbénáztam.
-
zodo
nagyúr
Köszi a tényfeltáró összegzést.
Nem szoktam hd filmeket nézni,de sose lehet tudni. Windows alatt egy hd kamerás (1080p) koncert felvételt néztem össz-vissz. Hát meggyűlt vele a bajom, wmp meg se nyitotta vlc már igen,de 2mp útán feladta ,hibával elszállt. Végül Power Dvd 8 ultrával sikerült megnézznem,miútán bekapcsoltam a hardveres gyorsítást max.10% cpu terheltség melett. Ezekszerint a hd filmek kivételével el leszek a Vlc-el.
Sajnálattal olvasom,hogy egyenlőre nincs megoldás ubuntu alá, hd lejátszásra.
Délután,majd keresgélek, több szem többet lát alapon.
Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged