- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
jasonka #51062 üzenetére
Biztos, hogy az akku púposodik. Ne rakd bele többet, mert kiszedni nem lesz egyszerű. Munkám miatt nem 1 notebook akkut láttam már így kifeküdni, gyakorlatilag az egyik napról a másikra púposodott fel az enyém is olyan szintre, hogy billegett a gép az asztalon. Szerintem itt, ha beleszorul, nem nagyon veszed ki roncsolás nélkül.
-
válasz
jasonka #46807 üzenetére
NÉHA mintha túlexponálna a D7200
A víz meg helyenként kicsit nedves.
Az alap mátrix fénymérés erősen hajlamos arra, hogy alábecsüljön, és beégessen világos részeket (égbolt szinte kivétel nélkül) - nálam a D40/D90/D7100nál mindig -0,7 vagy -1 FÉ kompenzáció volt a "kályha", annyira gyakran hajlamosak félrehordani.
Van ugye az új Highlight-Weighted Metering, amit pont erre hoztak ki... de sajna a jelek szerint ez a fícsör a D7200-ból nahát-nahát kimaradt...
-
marcitp
őstag
válasz
jasonka #43749 üzenetére
Mindenki más
én pl "bután" érzem magam a hátsó LCD-n nézni a dolgokat, a felső lehetne informatívabb, plusz ami a legfontosabb, a keresőben lévő lehetne kafább a 7200-on.
A D300. Az jó ebből a szempontból (számomra), kereső LCD, státusz LCD---> OK!
szóval tényleg szubjektív, ami nem tetszik, ahhoz hozzá kell szokni és használni, ez van.
Képminőségre meg persze hiába kalapács a 300. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
jasonka #43743 üzenetére
"Számomra idegesítő, hogy sötét képernyő fogad, ha a sokféle különböző gomb használata után nem látm rögtön, mi változott..."
Nem igazán értem ezt... Nekem D7100-am van.
Ha gomb+tárcsa kombinációt kell valamiféle állításra használni, az azonnal látszik a felső státusz kijelzőn, és ott is marad. (Nagy kijelzőn persze nem látszik, ha csak nem nyomom meg az "i" vagy az "info" gombot)
De a felső kijelzőn a tárcsás+gombos beállítások közül minden ott marad, mindig. (na jó például expo kompenzációnál például csak annyi, hogy be van kapcsolva, és nem az hogy mennyit állítottam be, de ez megint egy rövid gombnyomással megoldható)Ha pedig valami olyat kell állítani, ami miatt pedig muszáj megnyomni az "i" vagy az "info" gombot, (képkivágás, távvezérlő, HDR, D-lighting) akkor meg ugye amúgy is bekapcsol a kijelző hátul, és elvégezhető a beállítás a navigációs gombbal, és ugye ekkor látod mit állítottál. Majd persze kikapcsol a kijelző, de egy új gombnyomással feléleszthető.
Miért kell folyamatosan világítania?
"Jobb lenne, ha ezt is lehetne programozni, hogy meddig világítson, avagy folyamatosan működjön..."
Az állíthatod meddig világítson ha nem érsz hozzá semmihez. Nálam a 7100-on az info képernyő maximum 10 percig világíthat. Persze exponáló gomb félig megnyomása kikapcsolja... Na de ha már félig nyomom az exponáló gombot, akkor már többnyire a keresőn van a szemem, nem a kijelzőn...
-
Throme
veterán
válasz
jasonka #43739 üzenetére
A leglényegesebbeket a keresőben is látod, így le se kell venned a szemed elől a gépet. Kibővített infó ott a státusz kijelzőn.
Ha szemüveges vagy, és túl kicsik a piktogramok, akkor 1 gombnyomás a hátsókijelző.
Az 5100-on van ilyen funkció, hogy állandóan világít a kijelző?
Az biztos, hogy lehet állítani az időközöket, meddig világítson a 7100 lcd-je, de hogy folyamatosan menjen arra nem emlékszek.
Szerintem, ha váltasz, akkor ez a funkció - mármint az állandó lcd használat - nem lesz már fontos -
hotkar
senior tag
válasz
jasonka #38540 üzenetére
No, akkor...
Nekem ugyan D750 van, de sztem meg fogod találni a te gépeden is: a Menu -> "Custom Settings -> Bracketing/Flash -> Exposure comp. for flash" pontban két választási lehetőség van: "Entire frame" (ez van most neked és nekem is beállítva) és "Background only". A kis piktogramok jelzik is, hogy melyik választásnál mit fog figyelembe venni.
Üdv.
-
hotkar
senior tag
válasz
jasonka #38536 üzenetére
Egy biztos: semmi pánik, a gépednek nincs semmi baja.
Ez a menüben változtatható dolog, hogy mihez képest állítsa be a végső expozíciót (hogyan vesse össze a két kompenzációt). Most nem tudom egzaktul megfogalmazni, mert már régen foglalkoztam vele, mindenesetre nem hiba (olyannyira nem, hogy pl. én úgy használom, ahogy neked most "nem tetszik"). Ha hazaérek, akkor megnézem.
Hacsak addig valaki pontosan le nem írja.
-
Roachy
senior tag
válasz
jasonka #35722 üzenetére
Vedd meg, élvezni fogod, én nagyon szerettem. Nekem 2x is volt már. Szerintem még markolat is megvan hozzá.
És ha már itt tartunk, feljebb erről is volt szó, elmondom a tapasztalatomat. Az egy Meike márkájú, az eredetire megszólalásig hasonló, (magnézium, igényes tapintású gumi borítás) ebay-ről olcsón vett cucc.
De nem a legolcsóbb 10-20 ezres kategória.
Eleinte az exponáló gomb és az af-on is idegesítően nehezen működött, gyakorlatilag be kellett koptatni. De utána már inkább az lett a gond az exponálónál, hogy túl könnyen járt. Élesség állításra csak óvatosan lehetett használni, bár én amúgy is az af gombra teszem, szóval nem zavart. A joystick kb 1 év után jobbra irányba már csak izomból ment. Tehát az olcsóság valahol mindig előjön, de ezeket a minőségbeli hiányosságokat leszámítva tökéletesen, hiba nélkül tette a dolgát. A márkásabbakat szerintem meg lehet venni, a gépet nem nyírják ki. Mondjuk mérget azért nem vennék rá, de talán nem véletlenül vállalnak rá 2 év garit, merthogy annyi volt rá. Csak amiatt mertem anno megvenni és nem is bántam meg. -
marcitp
őstag
válasz
jasonka #35719 üzenetére
Ha stabil, megbízható, szinte agyonverhetetlen vázat szeretnél, ami nagyon jól kezelhető, akkor igen.
Ha fontos a régi obikkal való kompatibilitás, és a jobb kereső - ami nagyon informatív is -, több af pont, akkor szintén.
Viszont képminőségben gyengébb lesz. Akkor vannak gondjai, ha elkezded húzgálni, ott az újak verik. Színekben is, zajban is.
A 7xxx széria meg af-ben is többet tudnak, főleg mozgó témánál, és gyengébb fényben.
De nagyon szerethető, jó gép a 300(s). Jó fokusszal és jól kiexponált képpel teljesen korrekt.
Kíváncsi vagyok, a Többiek mit írnak! -
Snoop-y
veterán
válasz
jasonka #35719 üzenetére
Akar siman. Nem tulzottan hasznaltak azt a gepet akkor (7200 expo
)
Oke nem megapixel bajnok viszont:
Idojaras allo vaz
1/8000 zarido
2 kartya slot
fokuszpontok szama nagyobb
gyorsabb sorozat
100% os Viewfindere van
Van AF motorod a vazbanDe mire kell ket gep amugy? Dolgozol vele?
-
Acula M.D.
tag
válasz
jasonka #35337 üzenetére
Már régebben volt, mikor az 5100-at próbáltam, de nem emlékszem nagy különbségre. Az ember gyakran meglepődik, hogy hisz ezt a villanypóznát/felsővezetéket/rossz lábost/etc. nem is komponálta bele... (az én képkészítésemben azért nem akkora probléma ez, úgyis minden képen utómunkázom kicsit, mielőtt megengedem nézni másnak is - az 5-ös szériával így még nagyon gyakran egy vágás hozzáadódik a "képelőhíváshoz")
-
Acula M.D.
tag
válasz
jasonka #35328 üzenetére
Szerintem pedig senki sem rossz szándékkal ajánlotta a 7es szériát. Érdemes meghallgatni mások tanácsát, más szempontokat is megismerni, mert az ember nagyon be tud szűkülni egy-egy ilyen döntés során (úgy értem hogy egyre jobban megmagyarázza magának a döntés helyességét). Én személy szerint egy d5300-at hajtok, de szerintem sem érdemes még d5500ra sem váltani, ha csak nem esik szét a kezeid közt az 5100as.
-
-
Papa-Het
aktív tag
válasz
jasonka #34744 üzenetére
Élőkép azt jelentené, hogy nem "vetíti" ki a képet a kijelzőre, hanem csak a keresőn keresztül kukucskálva lehet képet készíteni?
Nekem egy abszolút alap gépre van szükségem, csak hogy ismerkedés terén kezdjek el fotózgatni. Videó nem kell, arra ott az iPhone 6s, ráadásul fényképező nem is arra való. Láttam egy izgalamas hirdetést, ahol 28-80-as objektívvel árulják.
Nem akarok túl nagy pénzt beleinvesztálni, mert ha megunom akkor nem szeretném azt látni hogy 180e forintom csücsül és porosodik a polcon hónapok óta. Ez nyilván érthető.
-
fanti
addikt
válasz
jasonka #31427 üzenetére
Nekem is hasonlóan majdnem minden dolog TÉMA!
A felhők, a fűszálak, a fák, virágok, moha, ma meg a kislányom első nem pelenkás, hanem vécés kakáját is lemakróztam emléknek.Jól van na, ne röhögjetek ki nagyon, akinek van gyereke, az tudja, hogy mekkora esemény ez egy család életében!
És én is imádok kísérletezgetni a különböző beállításokkal ugyanazon témára.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
jasonka #31427 üzenetére
Ezzel a használattal szerintem elleszel még vele egy darabig. Egyébként ha szereted, elég a tudása, megfelelő az ergonómiája stb, akkor miért is kellene lecserélni? Maximum a "fogyasztás" végett. Én pár éve erről a fajta fogyasztásról lebeszéltem magam (OK, néha fellángol, de leküzdöm), tök jól elvagyok a D5000-el. Barátom, aki megvette tőlem a D40-emet, a mai napig azt használja, megelégedéssel.
Ha jó a D5100, nem kell D7200. Mindig azt mondják az ismerősök, hogy hamar megszokod a sok plusz szolgáltatást, de amíg nincs, addig nem tudom hogy ezek hiányoznak
A mostani vázamat talán 30-40 ezerért el tudnám adni, egy D7200 meg majdnem 300 pénz... Nálam valahogy mindig megvan ennek a negyedmillányi különbözetnek a helye...
-
jasonka
aktív tag
válasz
jasonka #31424 üzenetére
(Egy kis kiegészítés - jóllehet eszemben sincs bárkinek tanácsot adni, nekem pedig mint írtam nem esedékes a gépvásárlás) :
- talán a fókuszpont lehetne több, és jobban látható (mint pl. a D5200-ban), de azt hiszem a kihajtható kijelzőből "már nem engedek"- így a D7100 és D7200 kiesik, legfeljebb a D750 jöhetne szóba, de az elérhetetlen számomra.
- nem utolsó szempont "hajlott korom" (68) miatt a gép súlya sem, ezért nem kell nagy gép, de még markolat sem, elég nekem a gépet és 1-2 obit vinnem ( olykor nehéz az 5 db-ból kiválasztani...)
Talán az 5200 lesz a következő, de már annál is szokatlan a menűsor elrendezése az LCD-n (alul középre került a szélekről) , már-már az is felmerült bennem, hogy még egy helyen árulnak D5100-at újonnan idehaza... és hogy esetleg újra de NEM ESEDÉKES...
Objektívem több is van, amit használtan vettem, de vázat csak újat vennék.Ha tanácsot kéne adnom : ne hallgass senkire TE próbáld, próbáld és próbáld, majd TE DÖNTS !
-
nesa
veterán
válasz
jasonka #29130 üzenetére
Az eskuvo fotosok ugy csinaljak hogy mikroSD betolja mini SD be, azt meg egy SD adapterbe amit atrak egy CF-SD adapterkartyaba igy rogton szinte barmilyen eszkozbe betudja rakni, igazan elonyos es praktikus
Ne szivassatok az a marketing resze, DSLR be ha egy mod van nem adapterezunk!
-
törölt tag
válasz
jasonka #25979 üzenetére
Szintén szintetikus a DxO. Nem igazán érdekel, hogy egy laborban mindenféle tesztábrákról és kontrollált körülmények között mit mérnek rajta, és milyen színes-szagos, izgő-mozgó flash animációkat készítenek róla. Főleg, hogy nincs közvetlenül mellette semmi, azaz nincs valódi közvetlen összehasonlítás. Arról nem is beszélve, hogy a labortesztek szinte mindig közeli fókusszal készülnek.
Többet ér a szememben egy olyan teszt, ami életszerűen, valós körülmények közepette készült. Pl: [link] vagy akár [link]aleister: Ja, 58 mm f1.4. Vagy egy Noct-Nikkor.
Vyndree: Természetesen rá tudod tenni, csak nem lesz fénymérés.
-
aleister
veterán
válasz
jasonka #25977 üzenetére
Ilyen 10-20-30 eltéréseket nem érdemes nézni. Minőségi szórás, mérési pontatlanság, stb. Szemmel meg pláne nem veszel észre különbséget.
Ha leveszed az 1.4-es f1.4-es oszlopát, akkor majdnem tök ugyanazt tudja optikailag a 2 üveg. Az én olvasatomban az 1.4-nek egyetlen előnye van: a bokeh. Van akinek megéri ez a majdnem dupla felárat (új árakkal számolva), de sokaknak nem.
Természetesen, ha a pénz nem szempont, akkor egyértelműen az 1.4-et kell venni. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
jasonka #24290 üzenetére
Hogy melyiknek jobb az élettartama az jó kérdés. azt gondolná az ember, hogy amelyikben a nagyon gyors záridőket elektronikusan érték el a CCD "befagyasztásával" ott talán jobban kímélve van a zár, de szerintem a helyzet ennél bonyolultabb. Az én D40-emben amit eladtam 12 ezer expóval, a második tulajnál 24 ezernél befuccsolt a zár, (20 ezer forint körül kicserélték neki.)
Tesztelt zár élettartamot D90-óta adják meg azok közül a gépek közül amiket írtál, D90-nél ez 100 ezer, utána már D7000-D7100-nál ez 150 ezer, ergo ilyen alapon nem kell félné a mechanikus záraktól.
Amúgy nehogy összekeverd az elektronikus vezérlést az elektronikus CCD zárral. A D40x, D60, D80 vázakban mindben mechanikus zár van, csak ez elektronikusan van vezérelve. (gondolom az elektromotorral való működtetésre értik.) Jól látszik abból is, hogy itt már nem a D40, D50, D70 féle megoldásról van szó, hogy az újabb gépeknél rosszabb lett a hivatalosan leközölt vakuszinkron, (1/500 kontra 1/200).
Azaz:
Elektronikus vezérlésű mechanikus zár van az újabb gépekben (D40x-től felfelé), és a régebbi gépekben (D40-50-70) pedig elektronikus vezérlési mechanikus zár ÉS CCD elektronikus zár van, azaz a kiolvasás van "befagyasztva".(#24289) tekk
Gondolom az eszedbe se jutott, hogy megy a stabilizátor élőkép módban.
Pedig ez történik
Ha be van kapcsolva a stabilizátor az obin, akkor élőkép módban aktiválja is, hogy nyugodtabb képet kapj.
A stabilizátornak van hangja. -
-
*Ropi*
félisten
válasz
jasonka #17919 üzenetére
5 éve tele volt a net azzal az 5D2 (Canon, nem Nikon!) videóval, amit valami gigapartin vettek fel és közben telibekapta a lézer a szenzort egy szép csíkot hagyva maga után. Video módban a szenzor más előfeszítéssel, folyamatos kiolvasással dolgozik, így érzékenyebb és sérülékenyebb a különböző fényhatásokra. A lézer pedig amúgy is a koherenciájáról és az energiasűrűségéről ismert, szóval nem kell rajta csodálkozni.
(#17921) Balinov: A Litium alapú cellák max. 1-2 alulmerülést viselnek el, utána véglegesen károsodik a kémiai szerkezetük. Minden Li alapú akkuban van egy, az energiamenedzsmentet figyelő elektronika, ami nem engedi sem túltölteni sem túlmerülni az akkut. Persze hosszú állástól ez sem véd...
Vagy szerencséd lesz és megindul a töltés, vagy legrosszabb esetben új akkut kell vegyél (sem a váz sem a töltő nem hibás, az biztos).
-
törölt tag
válasz
jasonka #17717 üzenetére
Még zárójelben annyit, hogy DX vázon a szélek nem térnek el a középtől ennyivel, mint itt az FX-es tesztben, a DX képszél ugyanis még nem az FX üveg széle és az üveg ott még jobban rajzol.
Tehát egy 1.8D hiába látványosan gyengus f4-en még a középhez képest az FX tesztben, amit imént láttatok, DX-en valamivel jobban rajzol a kép sarkán is.
Erre mondják sokszor a tesztek, hogy vannak obik, amik DX-en jók, de FX-en már átlagosabbak.. Ezek általában a képszél és a vignettálás miatti állítások és jogos. Bár egy 24MP-s AA filter nélküli DX váz középen jobban kikezdi az üveget, mint bármilyen FX ma.
Amúgy én 1.8D-t használtam FX-en és kartz, tájra f8-f11 bünti
-
-
-
Throme
veterán
válasz
jasonka #16609 üzenetére
Nem sértésnek, hanem inkább bátorításnak szántam, hogy ne azért vegyél valamit mert a közvélemény éppen arról jókat ír. Ne sértődj esetleg be, ha valaki csúnyákat ír a kedvencedről....Meggyőződésből vásárolt dolgokkal jobban jársz. Vagy éppen szidják és úgy érzed alaptalanul....
Az ár kérdés meg arról szól, hogy most használni veszel egy fényképezőt vagy kereskedni akarsz...
Csak tudod nekem fáj, ha valaki ennyire közvélemény/közhangulat függő... ebben még fejlődnöm kell, belátom.De akkor felejtsd el és bocs, hogy megzavartalak az eufórikus ünneplésben!
Remélem így már nincs harag.... -
Throme
veterán
válasz
jasonka #16601 üzenetére
Egyrészt miért a fórumozók határozzák meg az értékrended, vagy a úgy is mondhatom a vázakról alkotott véleményed?
Ha d5100 jó, akkor mit foglalkozol más véleményével?Másrészt nem mindegy mivel hasonlítod össze. Más lesz az eredmény d5100 vs d80 és más d5100 vs d5300.
Ja és az ár. Most úgy választasz vázat, hogy számodra legyen megfelelő, vagy később jó áron szabadulj tőle?
Fotózni akarsz vagy seftelni?Kicsit több önbizalom!
(#16603) Freddy76 : Na na! Én is d5100 mellett voltam
-
Freddy76
addikt
válasz
jasonka #16601 üzenetére
Hajjaj, ez a d90-d5100 vita nagyobb flame-generátor volt itt egy éve, mint manapság a dslr/milc vita... Mindenki a d90-et ajnározta, ketten voltunk Aleisterrel, akik nem írták le a d5100-at. Volt nálam d90, emellett a d7000 alapján vannak elképzeléseim arról, hogy mit is jelent a kezelhetőség, státuszkijelző, af motor, stb.
Nekem a d5100 fogásával soha nem volt bajom, nem munkára használtam, nem éreztem soha azt, hogy kiesne a kezemből. A státuszkijelző hasznos, de bőven lehet élni nélküle, nekem nem hiányzott, és szerintem most sem hiányozna. Az AF motor dettó, soha nem volt motor nélküli obim, és nem is volt tervbe véve... Az egyetlen dolog, ami miatt nehéz lenne újra megszoknom a d5100-at, az a kereső.
Mindezek mellett most a d90-nel szemben is a d5100-at választanám, pláne ezen az áron...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Csere is érdekel! Canon C100 super 35mm cinema kamera +Canon EF-S 18-135 obi +Power Zoom adapter
- Nikon Z50 II kit (DX 16-50 f/3.5-6.3 VR, DX 50-250 f/4.5-6.3 VR)
- Canon EF 100-400 f4.5-5.6 L IS USM II objektív eladó
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- Panasonic Lumix gx80 + sok tartozék
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Új ASUS VivoBook 15 X1504VA - 15,6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB - Win11 - 1,5 év gari - MAGYAR
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest