- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
válasz
anaqer #22647 üzenetére
Nemigen értelek. Az SP az adott üvegből kihozható legélesebb pont a rekeszállás függvényében.
Mire kéne egész pontosan? A "tele" DX-en már 50 fölött kezdődik, tehát kicsit pontosítani kéne!138 körül vettem Sigma 150 EX DG-t. Ez minden általad korábban közzétett kritériumnak eleget tesz (gyutáv, ár, fényerő), csak épp állati lajhár benne az AF. Sportra lófaszadék (kb annyi esélyed van mint egy háromlábú sünnek a hatsávos autópályán) , suttyomban portrézni tán hálás -ha nem beszpidezett kérészek az alanyaid-, csakúgy mint legyek faszán réjnokszal vízcseppet szenzorba karcolni, de eddig még nem avattál be minket, hogy mit is szeretnél az obival csinálni.
-
newbie_67
csendes tag
válasz
anaqer #22626 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek a gyors választ!
Első gépem lenne, totálisan amatőr vagyok a dslr világban, ezért kérdeznék is egy olyat, amitől lehet feláll a szőr minden régebbi motoros hátán: Mit jelent az, hogy egytárcsás? A fő vezérlőtárcsára gondoltok? Józan ésszel arra tudok gondolni, hogy ezzel lehet gyorsan ISO-t és/vagy rekeszt állítani ahelyett, hogy menüben kelljen kotorászni. De javítsatok ki nyugodtan, ha butaságot beszélek. Mindkét említett váznak csak egy ilyenje van? (legyetek kíméletesek a válasszal
)
Szerk: Jah igen, a pentaprizma előnyösebb, mint a pentatükör, nemde?
-
Throme
veterán
válasz
anaqer #21989 üzenetére
Van azért még variálási lehetőség.
Amit sejteni lehet azokat felsoroltad, meg tapi kijelző, gps, wifi, már létező és nem vészesen drága dolgok.
Talán érzékenyebb AF pontok.Az új 7D-t nehéz lesz megütni, leszámítva a szenzort.
Egyetlen biztos előnye az elődök áresése lesz és valszeg sokan bele is fognak ugrani a D7100-ba, akár új, akár használt formában...
Szerintem aki mindig a legújabbat várja annak sokáig nem lesz váza, mert ugye a követező az úgy is jobb lesz
-
imyourfriend
őstag
válasz
anaqer #21701 üzenetére
És majd jön d7000-nél az AF mizéria, ami D90-nél még nem jött elő hozzáteszem. D90 egész jó árban van, nem leharcolt darabok de már megtudod venni hozzá a D-s objektíveket a beépített motor miatt. Jó kis váz az, 75-80ért már ki lehet fogni egész jó darabokat. Veszel mellé egy 50/1.8D-t vagy G-t és csak akkor tartasz ott a D7000 áránál. Gondolván csupán arra, lehet hogy a kolléga nincs annyira eleresztve anyagilag hogy már egyből d7000-re költsön és kiadjon a szettre ~200k-t..
-
-
-
Andie
őstag
-
Freddy76
addikt
válasz
anaqer #20121 üzenetére
Ó, ilyet én is szoktam. Bebaszva kerítésnek nekitámaszkodok, szemem nyitom max. rekeszre (ez az elfogyasztott ital és egyéb termék minőségétől és mennyiségétől függően 1.2 és 11 között bármi lehet), bulb záridő, az expó pedig akkor ér véget, amikor rájövök, hogy nekem haza kellene menni. Ekkor rendszerint kattan a zár egy hangos böfivel, és miközben a kártyára íródik az adat, elindulok.
Másnapra persze előfordul adatvesztés.
-
A Zéé
addikt
válasz
anaqer #19867 üzenetére
nem azt mondtam, hogy így kell csinálni, csak szimplán egy kis beszámoló akart lenni, hogy pár hónap fixezés alatt velem ez történt. Engem "tanított" az obi, másnak lehet, hogy nyűg, de én többet kezdtem gondolkozni fix obi használatával, mint előtte a zoommal. Személyes véleményeket kért, az enyém ez, nem értem mi a bajod vele.
-
válasz
anaqer #19713 üzenetére
Igazából arról van szó, hogy most szereztem be használtan egy D80-at. Nem tudom, hogy pontosan meddig állt a vitrinben, és mikor volt utoljára feltöltve az akksia, mert egy pár 10 kép után ugyan csak merülgetett belőle. De mint ahogy t_a_m_a_s is mondta, nem egy mai csirke ezért, nem vagyok benne biztos, hogy egy jó kis erdei túrát kibírna mondjuk reggel 8:00-tól este 20:00-ig
. Ezért szeretnék mellé még egyet, hogy biztosra menjek.
-
Balinov
titán
válasz
anaqer #19713 üzenetére
epp akartam irni, D5000 vagy D90 gyari akksijaval soha nem jartam ugy, hogy egy napot, de inkabb 2-t ne birt volna ki, pedig sokszor beleesek abba a hibaba hogy egy nap tobbszaz digitalis hulladekot gyartok.
Szevam: en, olvatos duhajkent, megneznem, hogy pl. ebay-en melyik a legolcsobb es a legdragabb utangyartott akku a vazadhoz, aztan arban ugy feluton levok kozul valasztanek egy szimpatikusat.
-
Larry303
addikt
válasz
anaqer #19452 üzenetére
16mm 5,6on teljesen éles mindenhol, ez azért egy elég nagy előny egy 18mm es hez képest. 105ös élességét nem ismerem, de a 16-85 vel teljesen meg vagyok elégedve, 85ön is teljesen használható.
d7100en táltos a 16-85...kb nem lehet mellélőni vele. d7000 meg egy remek kis masina, és nagyrészt egyetértek horballal, hogy meg kell ismerni az af rendszert, és tuti vmi softveres gebasz lehet, mert anno amikor megvettem az első napokon auton volt hagyva a fokusz, és kb 99% pontos volt. -mármint a 16-85 el
nekem mással nem volt gondom, a 70-300at imádta teljesen jó volt, az 50esből a d velés g vel sem volt bajom,
persze ott már ment mellé néha de 1,8-2,8 között tényleg sok a user error lehetősége is. -
Horbal
őstag
válasz
anaqer #19433 üzenetére
Nincs rakat (saját vélemény).
Nekem D7000-em van. 2 éve kb. Hibátlan a 18-105 és a 35 is van még 70-300 tami és 50/1,4D nikkor ezekkel sincs semmi baj. A tokina 11-16 ot csak azért nem hozom fel mert ugye azon kb minden éles lesz 1.5 méter után mert végtelenen van.
Ami biztos, hogy a D7000 AF rendszere nagyon érzékeny és nem felhasználó barát. Az előtte lévő D3100-am sokkal toleránsabb volt. Nagy rekeszeken 2,8-3,x alatt hajlamos a D7K minden kis hibát megtorolni értsd jól mellé fókuszál - ezt meg kell szokni.
Elhiszem, hogy akiknek volt vele bajuk azok utálják és teljesen jogosan kritizálják mindenhol, de szerintem kb 70%-a ezeknek user error (csak tipp).
-
m3ss
veterán
válasz
anaqer #19426 üzenetére
sztem ez juzerfuggo...lehet sokaknak fel sem tunnek a problemak. itt pl sokan irtak hogy jo a 35 1.8g, bar paran azt is hogy semmi gond vele. nekem 2 bol 2 szar volt. es most olvastam talan sigma art tesztet pixinfon, pont ott emlegettek hogy 8bol 8 35 1.8g volt nekik hasznalhatatlan
" Eddig csak a 35/1.8-ról meg 16-85-ről hallottam, de kíváncsi vagyok..."
hat az mar eleg baj, mivel ezen kivul tul sok fenyeros, olcso, hasonlo latoszogu fix dx-re nem nagyon van nikonnal. -
gab.m
senior tag
válasz
anaqer #18919 üzenetére
Termeszetesen a regi filmes nagylatok taknyolasa kevesbe szembetuno DXen, mint FXen.
Szerk: Persze hasznalhatok ezek az objektivek a mai vazakon is, akar fullframen is, de jobb elore tudni, hogy mire szamithat az ember. A regi af-d fixek barmennyire is legendasak (es sokuk nem is lett frissitve, pl a 20as) egy mai modern objektiv korberohogi oket, foleg a sarkokban a felbontast illetoen.
-
*Ropi*
félisten
válasz
anaqer #18893 üzenetére
Ahogy forceberg is mondja: a filmnek mindegy volt, hogy a síkjára milyen szögben érkezett a fény, a szenzornak viszont nem az, hiszen a mikrolencsék irányba vannak állítva és ha nem merőlegesen érkezik a fény, akkor egyrészt fényerőveszteség lép fel, másrészt a szög növekedésével együtt diffrakció és egyéb aberrációk is nagyságrendekkel nagyobbak.
(#18898) aleister: Természetesen, ha szuper képeik lettek volna akkor nem említem, vagy úgy kezdem a mondatot, hogy "ahhoz képest, hogy szűzoltó / kanyarzsír égető / repedt cérna kalapáló / stb. teljesen korrekt képei vannak".
(#18900) Freddy76: Arra is van megoldás: a meglévő pénzükből csináltassanak egy profival csak kreatív sorozatot, a "kötelezőket" meg úgyis lefotózzák a rokonok: így (jó esetben) meglesz minden ahogy kell.
(#18901) forceberg: Egyetértek.
(#18902) Larry303: Jah, ne is mondd...És az még az olcsóbb (értsd: 100k alatti) tételek közül való.
(#18904) aleister: Egy biztos: egy jó képsorozat esetén a párnak (amikor évekkel később visszanézik azt) nem a képek ára fog az eszébe jutni, hanem az akkori érzelmeik.
(#18905) Larry303: Biztos depis módban volt az arcod és fel akartak vidítani.
(#18907) Byk01: Jogos. Viszont a hangulat meg a páron múlik: a saját főztjüket eszik.
-
gab.m
senior tag
válasz
anaqer #16110 üzenetére
-1es expótól nem kell besz*rni.
Lényeg az, hogy azt vedd figyelembe, hogy a fényképezőgéped fénymérője mindent 18%os szürkére próbál kihozni, ezért exponálja például alul a havas tájképet, és ezért exponál felül egy olyan részt, mint pl. a linkelt kép. Ezek sötét levelek, sötét, erdei környezetben, ezt ő középszürkére akarta hozni, ezért felülexponálta. Ha ráérzel a géped fénymérőjére, akkor mielőtt a szemedhez emeled a géped, be tudod állítani a szükséges expozíciókorrekciót és lesz egy jól exponált képed amit még a számítógépen finomhangolhatsz. -
pcsabat
őstag
válasz
anaqer #15952 üzenetére
Írtam, hogy új gépet szeretnék. A masszív nálam azt jelenti, hogy nem műanyag, van akkora tömege a váznak, hogy érzem, hogy valami van a kezemben, normálisan meg tudom fogni markolat nélkül is és legalább közepesnek tekinthető a mérete a DSLR-k között.
Alapvetően elégedett vagyok a D3200 képminőségével, egy kicsit alacsonyabb zajosodásnak örülnék azért. Zömében ergonómiai és kényelmi okok miatt szeretnék váltani (meg van pár olyan obim amivel a D7100-nál már menne az AF is).
A D300s kiváló darab, de kizárt, hogy újat kapok. Úgy döntöttem egyelőre várok pár hónapot és a D7100 lesz a befutó. -
Balinov
titán
válasz
anaqer #15001 üzenetére
van koztuk jo, es ertheto is, csak keresni kell petopén. amugy YT-n egy csomo jo cucc van, AdoramaTV-n Gavin Hoey is jo videokat csinal, (mar az AdoramaTV-n belul).
-
gab.m
senior tag
válasz
anaqer #15001 üzenetére
Fortney-nak több landscape-s oktatóvideója is fent van a kelbyone-on, ha ez a téma érdekel, érdemes megnézni őket. Ha egy hónapos tagságra fizetsz elő, az nem is drága, de az éves se. Kb 1 komolyabb workshop ára az éves előfizetés és ezért korlátlanul nézheted a tartalmakat. Attól meg szerintem nem kell beszarni, hogy a Fortney az aktuális csúcsvázat és csúcs objektíveket használja, meg használtautó árú állványokat. Ő egy Nikon promóter, ezért is villog, de a "sima tájfotó" szerintem pont nem olyan felszerelés igényes. (sima tájfotó alatt azt értem, hogy pl. nem nagytelés vad/madár fotózás meg éjszakai felvételek, ahol pontszerűek a csillagok, nem csíkok). Szóval mondjuk egy D7000+Sigma10-20+Nikon 35mm1.8+Nikon 55-300 szettel simán lehet tájfotózni, és így elég jól le vagy fedve, de ez csak egy hasraütés szerű összeállítás, de lényeg az, hogy ez az egész használtan 400 alatt tuti megáll. Állványt meg szintén használtan kell venni, 30 körül szoktak felbukkanni olyan fej+állvány kombók amik már elég jó minőségűek (nekem is így van jó állványom, slik állvány+giottos fej 30ért).
-
spanyoll
addikt
válasz
anaqer #13652 üzenetére
Vidd el a Kalocsayhoz . Személyes tapasztalatom is jó vele és másoktól is jókat hallottam. Így saccra kb 5 rongyból kipucolja neked rendesen
-
-Valinas-
senior tag
válasz
anaqer #13542 üzenetére
Az árához képest valóban nem rossz objektív, de a műanyag bajonett, a lassú fókusz, a kényelmetlen manuális fókusz, a számomra nem megfelelően éles képminőség (bár van, akinek bőven elég, nekem a fix mellett igenis feltűnik)... Nyilván ha az árát tekintjük, akkor egy szuper kitobi.
Egyébként ezzel meg is válaszoltad a kérdésemet, köszönöm szépen!
-
Nono86
csendes tag
válasz
anaqer #12218 üzenetére
Gondolom akkor a 18-105-ös alapzoom is a pumpálósok közé tartozik. Mondjuk nem érdekes mert homogén felületen 16-os blendenyílás felett jelentkezik 1 db halovány folt, csak egyből kiszúrtam
Mi a teendő, nem merem szétnyitni a gépet. Remélem azért nem fog minden hónapban egy újabb lakóval gyarapodni
-
imyourfriend
őstag
válasz
anaqer #11701 üzenetére
Volt úgy amíg be nem állítottam a 17-70 2.8-4 OS-t addig össze vissza fókuszált vele mikor makrózni akartam akár a billentyűzetet akár bármi mást, mondom mitcsinál ez tönkre ne tegye nekem a cuccot itt.
Aztán most átnéztem újra, áttettem a default pontot -13-ra és eddig 3 obi -10en van. Szerintem minden üvegnél állítani kell, olyan nincs hogy 0 értéken fusson.. Majd ha megunom én is akkor továbbadok rajta, de egyenlőre még jól bírom. Már csak egy garanciapapír, amúgy is viszem magammal 70-200 50/1.8G-t meg D90-et a gumiburkolat iránt, így benézek fóti útra.
-
flash-
veterán
válasz
anaqer #11152 üzenetére
Ez az élesség dolog annyira érdekes különben..
mert vannak képek amik talán nem hatnának ennyire jól ha nem lennének ennyire élesek
pl.:[link]de ha megnézzük pl a pillanart fotósainak képeit akkor rájövünk hogy sok kép nem éppen tűéles mégis nagyon nagyon jók..sőt lehető legjobbak..
-
törölt tag
válasz
anaqer #10786 üzenetére
Használj Adobe Camera Raw-t (Photoshop, Lightroom csomag része). Az égvilágon semmi többet nem csináltam a képeddel, csak az átküldött RAW-ban lehúztam 2000K-ra a színhőmérsékletet és kész. Az orange-nak még oda lehet tenni kicsit, vagy 30-at, az egyes színek csúszkáin, ha pedig még tint-en is adsz neki 6-ot, sztem baba lesz.
-
törölt tag
válasz
anaqer #10698 üzenetére
Hűtöd a kép egészét (white balance alacsonyabbra vétele) és ha a többi szín így nagyjából jóra beállt, csak a sárga tolakodik még, akkor külön annak a saturation-jét csökkented. Néha elég a második módszer, néha elég az első, azaz ha helyére rántod a wb-t. Néha meg mindkettő kell. Legalábbis én így csináltam most is, 1-2 helyen wb után még az orange saturation-ből is vettem vissza picit, néha pedig már markánsabban, hogy normalizálódjon úgymond az egyes színek telítettsége és ne legyen baj, amikor adok rá némi vibrance-ot vagy saturation-t az aromásabb színek miatt. Kicsit játék az egész, de idővel bele lehet jönni...
Quick & Dirty-nek meg elég az orange-ot lentebb venned sztem, szelektíven (csak azt).
-
Sequoyah
tag
Nem, a zaj az erősítés miatt keletkezik, nem a hő miatt. És elvi minimuma is van ott, ahol minden egyes fotont meg tud különböztetni az érzékelő, amitől úgy tudom nem is járnak olyan messze.
Viszont a hosszú záridőnél jelentkező hotpixelek termikus eredetűek, az valóban csökken télen. Szóval a csillagfotózást érdemes télre időzíteni, bár ilyenkor cserébe jóval nehezebb tiszta, páramentes eget találni.
A tökéletes az a szahara ahol éjszaka mínuszok is lehetnek, és óriási a szárazság, plusz sehol semmi fényszennyezés -
m3ss
veterán
csak fura volt, azt hittem bemozdult de a korulotte levo epuletek meg elesek...
(#9329) Eperkutyus persze hogy van olyan szitu amit nem lehet megloni. de itt se hajot se gyalogosokat nem latok
en ezert (is) vettem kisebb allvanyt. hiaba veszek egy nagyot ha csak otthon tudom hasznalni...amugy gorillaval egy tajkepnel nagyon be leszel hatarolva, hogy nem tudod valtoztatni a magassagot...de neha mukodhet. -
*Ropi*
félisten
Ha egy képet leméretezel, mindenképpen részletvesztés lép fel az interpoláció során, viszont ha a forrás kép pixelszáma nem egész számú többszöröse az osztónak, akkor még nagyobb a veszteség (pl. 3 x 3 pixeles képet elfelezel). A képrészletek elvesztésével a zaj egy része is elveszik (ha úgy nézzük az is képrészlet, csak nem hasznos az információtartalma ugye). Tehát direkt zajszűrés nem történik ugyan, de a megjelenítő csatorna legszűkebb keresztmetszete indirektben megteszi.
16 és 22 MP között valóban nehéz különbséget tenni, de nagyságrendileg különböző (mondjuk 10 vs 22 MP) szenzorok képei között könnyűszerrel lehet a részletgazdagságuk alapján, ami még leméretezve is számottevő. Persze lehet súlyozni a versenyt, hogy a nagy felbontású szenzor elé egy rossz minőségű üveget teszünk, de induljunk ki abból, hogy ugyanazzal az üveggel teszteljük mindkét szenzort.
-
aleister
veterán
Szemmel a többség egy 30k-s egy 500k-s obit sem tud megkülönböztetni.
-
Mercutio_
félisten
USD motort kapott a korábbi mikromotor helyett, +1 XLD lencse, nem forog a frontlencse photozone teszt
-
Sequoyah
tag
Gyakorlatilag kapsz egy DX-es vázat FX áron és méretben
Csökken a felbontás, és nő a relatív zaj, de csaj annyira, mintha eleve DX_es gépen fotóznál. Más hátrány nincs.
Annyi előny a DX-hez képest, hogy azért van a DX-es obiknál is valamennyi tartalék, szóval azért lehet nagyobbra is vágni, mint a DX-nyi terület, csak ott már azért minőségromlás lesz. Pl a Tokina 11-16 is jó az FX-re állítólag 14-től.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Háztartási gépek
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- EAFC 25
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- iPhone topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- Olympus M.Zuiko Digital ED 8mm F1:1.8 Fisheye PRO
- Canon EF 100-400 f4.5-5.6 L IS USM II objektív eladó
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 12 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- MAGYAR Larousse Enciklopédia 1-2-3 egyben 2999 ft
- Honor Magic 7 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest