- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- MIUI / HyperOS topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- BlitzWolf termékek topicja
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balinov
titán
válasz
newbie_67 #22739 üzenetére
ne felj a hasznalttol, csak elotte nezz utana, mit kell egy hasznal obinal nezni. Nekem is hasznalt a 18-105-om, egy neger sractol vettem a fopalyaudvar mogotti macskakoves utcan, racsavartam a d5k-ra, par tesztfoto, gombanezes es azota is (kb 3 eve, ha nem tobb) vigan szolgal.
-
Throme
veterán
válasz
newbie_67 #22739 üzenetére
Nem tudom más mennyit használja a 18-105-öt, én elmúlt lassan 5 évben elég sokat. Nekem a tubus már kissé laza. Van hogy picit enged a gravitációnak függőleges helyzetben. Új korában állt mint a cövek
.
A zoom gyűrű gumírozása is el tud használódni, volt akinél el is vált és cserélni kellett.
Optikailag semmi gond nincs vele, csak az említett tételeken kicsit javítani kéne. A gumicsere 10k huf.
Ezt fórumtárstól tudom. Tubusjavításról nincs infóm.Mindezt azért írom le, mert ha használtat veszel és sokat fogod nyüstölni, akkor nálad ez a jelenség hamarabb előjöhet.
Fórumokon volt panasz a műanyag bajonettre is, hogy könnyen törik. Eddig nekem semmi gondom nincs vele.Szóval nézz majd erre is rá, ha másodkézből veszel ilyen kit obit.
szvsz -
Throme
veterán
válasz
newbie_67 #22695 üzenetére
35 fix
Neten megrendeled és pár napig (8 vagy 14, mindig keverem) tesztelheted.
Szvsz megéri a próbát. Ha okés örömmel használhatod.Amúgy a D7k tud AF tuningot, ami nem a szent grál, de ad némi esélyt a korrekcióra.
Ha úgy jársz, mint Freddy, akkor inkább a visszaküldés marad, ha nem, hát van egy frankó obid. -
spanyoll
addikt
válasz
newbie_67 #22688 üzenetére
18-105 jó cucc, vagy ahogy telomanikus említette van alternatíva is. Ha a pénz nem akadály annyira, akkor 18-105. Mellé egy fix ha belefér, 35ös amit írtál jó (dx-es, fxes drága és fölösleges neked d7k-ra), vagy ha fontos a pénz, akkor 50/1.8D 20K környékén.
Beépített af-fel ne foglalkozz, vázad meghajt mindent amit lehet.
UV szűrő szerintem bullshit, ha vigyázol rá akkor nem lesz baja, de a többiek úgyis rábeszélnek, hogy fontos.
Az irányjelzősök fóruma még jó hely vásárlásra, ha már nem az apró. -
válasz
newbie_67 #22627 üzenetére
A p-prizma annyiban jobb, mint a p-tükör, hogy kicsit világosabb - DX keresőn nem annyira meggyőző a különbség.
Egytárcsás - csak hátul a hüvelyknél van ún. "command dial". A D90 és fölötte (D7k+) meg elöl is, a mutatóújjnál - sokkal gyorsabban lehet úgy beállításokat változtatni. Megszokás kérdése, de nálam az elsővel a rekesz pörög, a hátsóval meg az ISO - pl. háromezres/ötezres sorozatnál ehhez plusz gombokat kellene nyomogatni.
-
m3ss
veterán
válasz
newbie_67 #22623 üzenetére
"Tegyük fel hogy tudnék venni D7000 vázat (új) egy árban a D5200-vel (sőt, még kicsit olcsóbban is), de sajnos 18-105-öt nem tudnék csak külön venni. Jobban megérné a D7000? Főleg képminőség tekintetében érdekelne ez a kérdés"
kepminoseg nem igazan a vazon fog mulni, foleg ha ket ilyen vazat hasonlitasz ossze...meg ket olyan gep kozott is, ahol sok év kulonbseg van, eleg extrem korulmenyek kellenek hogy lenyeges kulonbsegek legyenek vegeredmenyben...
fenyeknek, objektiveknek, utomunkanak sokkal nagyobb szerepe van.en inkabb d7k-t vennek. fogas, kezeles, fokuszkalibracio, statuszkijelzo stb stb.
-
-
masterful87
senior tag
válasz
newbie_67 #22561 üzenetére
A 24 MP-t olyan szempontból nem teljesen értem, mivel egy ugyanakkora területű szenzoron oszlik el, így egy pixel nagysága kisebb lesz, mint 18MP esetén, ami több zajt eredményez egy nem profi üveg esetén, vagy nincs igazam? Esetleg ha ez nem nagy mértékű vagy észrevehetetlen, akkor nincs ellenvetésem ellene, csak úgy sejtem, hogy ennek lehet hátránya.
Teljesen jól gondolod, a D5100 esetén 22.9 µm² pixelméret adódik D3200 esetében meg 14.8 µm². De ennek ellenére a DxO mérésein egy picikét még el is veri a 24 megás a 16-ost! Persze az optika lesz a szűk keresztmetszet, ha kiakarod hozni a maximumot a 24 megából, akkor ahhoz bivaly lencse kell! (a D3300 meg még kevésbé allergiás az ISO-ra, a D3200-ra rápakolt még egy lapáttal)Miért jobb az 5xxx széria, mint a 3xxx?
D3200 vs. D5200, saját gyűjtés.Olvastam, hogy a D5200-höz eléggé fényerős (gondolom ez inkább fixet jelent) obi kell. 18-105-tel ez mennyire lenne probléma?
Ennek semmi értelme, mindegyik gép hálás a fényerős fixért, nincs olyan, hogy a D5200 minden mással használhatatlan. A 18-105 egy kiváló holmi! -
Ed Parker
nagyúr
válasz
Én a 16mp a 24 helyett nem a zaj miatt ajánlottam, sokkal a régebbi váz olcsobb ha még van valahol elfekvőben új és hogy a nagyobb mp-hez jobb üveg is dukál, ami azt ki is használja.
Olvasgasd el a teszteket mi a különbség a vázak között,most nem fogom ki gyűjteni helyetted az extrákat, minden teszt oldalon ott vannak a specifikációk.
Megtartja igen,de te fotózni is akarsz vele
Pláne 300s expokat.
Az ilyen előadónak komolyan mondom mikor gumishoz megy mankókerekeket ajánlanék a kocsijára, vékony kerék, kevesebbet fog fogyasztani, ez is megtartja a kocsit az úton, egy darabig...Ezt hol olvastad hogy eléggé fényerős obi kell hozzá? A d5100-hoz nem?
-
*Ropi*
félisten
válasz
"A 24 MP-t olyan szempontból nem teljesen értem, mivel egy ugyanakkora területű szenzoron oszlik el, így egy pixel nagysága kisebb lesz, mint 18MP esetén, ami több zajt eredményez egy nem profi üveg esetén, vagy nincs igazam?"
Nem csak nem profi üveg esetén: minden üveg esetén.
De mivel a nem profi üvegek (ha itt a fényerőtlenséget érted nem profi alatt) alapból kevesebb fényt képesek átengedni, ezért alapból magasabb ISO-t kell használni, amivel párhuzamosan nő a zaj és csökken a dinamika.
"Miért jobb az 5xxx széria, mint a 3xxx?"
Gondolom szenzor, ergonómia és kezelhetőség (dedikált funkciógombok) (Canon user lévén nem követem a Nikon termékeket).
"Az egyik fotós boltban, amelyik főleg Nikonokat árul, azt mondta mindkét eladó, hogy egy aktuális 10 ezres tripod simán megtartja a 3200-at sima 18-55 kit obival. "
Persze, ha ráakasztasz egy betontömböt kistabilizálni és éppen a szél sem fúj, meg a Föld sem forog.
(#22563) Eperkutyus: Tücsökp*csre nem lesz szükség: lesz elég a puszta közepén, ahol leszünk.
-
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
newbie_67 #22517 üzenetére
Mindenképp inkább 5xxx vázból válassz, ha nem kell a 24mp felbontás akkor a d5100 a te vázad. A 18-105 egy jo ár értek arányú objektív remek átfogással, a 18-55 elég rövid, képminőségben a 18-55-höz képest simán van olyan ha nem jobb. Árban sem egyformák.
AF motor csak a nagyobb vázakban van és ennek csak akkor van jelentősége ha régebbi üvegeket vennél hozzá.
200k mint pótakksi, sd kártya és váz obival még ok, de normális állvány fejjel az kb ebben az árban van amit az egész projektre szánsz
Szoval könnyű filléres állványt ne vegyél mert csak szívni fogsz vele, a boltban található olcsó 10-30k-s állványok max kompakt kamerákat tartanak meg stabilan.Egyébként nem kell félni a használttól, biztos van ismerősöd akinek van már gépe, aki tudna segiteni, tovabbá nemegyszer van hogy még garanciális gépet adnak eladásra, itt sokat tudsz spórolni.
Az sd kártya sebességet, méretet nem kell túlmisztifikálni, 16Gb untig elég legtöbb embernek, ebből van nekem class4 is ami ugyanúgy jó sorozatra mind full HD videóra. De ma már egy class10 sem horror kategoria.Mielőtt választanál vázat, írtad hogy több évre tervezed, a 24mp előnye csak jobb üvegeknél érvényesül.
Real necro: egyetértek, bár ezt gondolom nem ide akartad
-
nesa
veterán
válasz
newbie_67 #22517 üzenetére
Udv!
Nemtudom 3100 es 5100 kaphato-e meg
18-105 szerintem hozza az elvarhato szintet, az teny hogy nem egy zuiko de kulonossebb gond nincs vele.
Ez kicsit elter a mobilos fotozastol itt az alapertelmezett a fekvo kep, es altalaban nem az LCD-n komponalunk hanem az OVF-en keresztul.
Ha a lehetoseged megvan az 5000 es szeriabol probalj venni valamit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Autós topik
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen routert?
- Reklámblokkolók topikja
- Gaming notebook topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Trollok komolyan
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest