- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Google Pixel topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz
tvamos #39075 üzenetére
Erre a lencsére nem tudom miért volt szükség. Talán a legolcsóbban bevezetni az embereket a nikkor makró fotózásba.
De ez se olyan sikeres.Szűkebb, mint a 35mm (nem sokkal, de szűkebb).
"csak" f2.8
Ha makrózni akarsz, akkor kb 1cm-re kell lenned a témától... Statikus nem rohan el, de a lencse beárnyékol, dinamikus (pl állat) nem enged 1cm-re....A digital rev tv-s Kai bemutatóját nézd meg YT-on.
Képminőségre viszont jó, hogy ne csak rosszat mondjak...
-
mikrofon
veterán
válasz
tvamos #38950 üzenetére
Valahogy nem érzem otthon magam az MFT világban. Pedig probálkoztam több vázzal is, több fajta és kategóriájú obival is.... Valahogy a képpekkel nem voltam elégedett, meg a fotózási élmény sem volt olyan, pedig nem egy öregember vagyok aki tükörreflexeseken nevelkedett... 30as éveimet taposom... De még is...
A kézzel foghatóbb ok a kevesebb fényben nyújtandó jobb képi és AF teljesítmény meg az objektívek rajza.
Amíg nem láttam meg a d7200 képeit nem voltam biztos a váltásban... Gondolom a kevesebb számjegyű vázak még jobbak, de ez nekem egyelőre elég... TalânDe a családi pénztárca ennyit bír....
-
Throme
veterán
válasz
tvamos #38937 üzenetére
Egyrészt miért csak mostanra találták ezt ki, másrészt mikor lesz ebből bármi is olcsóbb (főleg belépő) gépeken?
Elméletileg LV, valamint több lencse beállítását tárolni képes af tuning már van sok kamerában, hogy ezeket egy rendes szoftver frissítéssel rá lehetne bírni technikailag az automata af tuningra, azt nem tudom. Abban biztos vagyok, hogy ha lehetne is, akkor se lépik meg... Vegyél újat, amiben van....
(#38938) #Morcosmedve: az valahogy sosem volt opció, nem is tetszik. Tudom, bedarált a marketing gépezet
. Ja és legyünk kicsit sznobok, helyesen pentaxet
.
-
Throme
veterán
válasz
tvamos #38870 üzenetére
Inkább egy helyben topognak. Kihozták a D90 után a hétezres sorozatot. A szenzor általában az aktuális 5x00 gépekkel megegyezik, funkciókat meg nagyjából hagyják stagnálni. Picit megkeverik a paklit, így bekerül mondjuk egy wifi, vagy ilyesmi, de ki is vesznek. Ilyen pl egyszerűsített státusz kijelző, újra egykártyás kép tárolás...
Kis csiki-csuki és kész az új modell. Most lehet ezzel a d7500-zal mellé lőttek.
Ha a nyugati piacon se veszik, akkor gyorsan kihozzák a következő vázat (7600, vagy ki tudja).
Néhány éve szó volt még a d9x00 sorozatról is, de mára a d500-zal ez tuti nem opció.
Lehet ez utóbbi miatt kellett a 7500-ast is lebutítani picit....
Kérdés, hogy a d5x00 szériából feljebb lépőknek melyik váz jön be, ár/érték arányt tekintve...
A 7x00 tulajok nem hiszem, hogy kategórián belül maradnak, ha váltanának.
Nekem is érezhető ugrás volt a D5k után a 7100, de egy 7500 már egyáltalán nem vonz. Feljebb meg nincs értelme.Esetleg a milcesítés hozhat frissülést. Arra viszont kíváncsi leszek, hogy meglépik-e (most nem a nikon 1-re gondolok...). Szerintem egy tükörmentes, d5x00 váz, felszoftverezve, 2 tárcsával, APS-C szenzorral, és kompatibilis bajonettel, ja, és mostani belépő dslr áron best buy lenne (remélhetőleg, és nem best bye bye
)
Bár erre a befeszült nikon vezetőség valószínűleg képtelen lenne. Jó a bevált, kitaposott út, még megy a bicikli... jöhet a 7(6,7,8,9)00, azt' jólvan... ez olyan 12 év, addig lehet hesszelni...szvsz
-
KFORboy
senior tag
válasz
tvamos #38744 üzenetére
Jobb választás volna vennie egy használt D5200-at, D90-et vagy ilyesmi, hozzá valamilyen üveg, pl 18-105/140, 50mm 1.8 G/D
Pénzénél lenne és később is ugyan ennyit vesz ki belőle ha ráun, a boltit kihozza és 0Km-esen már -30% eladási ár :")
(Ezen sorokba most biztos sokan belekötnek...) -
Kameleon5
csendes tag
válasz
tvamos #38639 üzenetére
Igen, megfordult az is a fejemben, hogy fx, csak ott obik miegymás ami még nem olcsó... Bár 50es eleve fx obi, tervben van később egy 85 1.8 is... Csak nagylátó kell valami használható. Jelenleg DX vázon kb 17 és 50 mm-t használom, közötte kb 5%ban. D7*** sem most azonnal lenne csak szeretem jó előre felmérni a dolgokat.
-
válasz
tvamos #38406 üzenetére
a) eléggé túlárazott, még használtan is*, valamint
b) annak idején elég sok ember tolta D7000-rel, amivel hírhedten szarul működik együtt, ezért elterjedt, hogy kerülendő obi (pszichológia faktor), és
c) sok létjogosultsága nincs - most hogy a kitobikhoz képest lemegy ekvivalens 27mm helyett 24mm-ig, az nem egy nagy szám. Ráadásul ugyanolyan sötét, mint a sokkal olcsóbb 18-105. (Ezt szerintem Nikonék is tudták, nem véletlenül hozták ki a 16-80 2.8/4-et - mondjuk az is irreális árra lett belőve, de akárhogy forgatod, 80/f4-nek több értelme van, mint 85/f5.6-nak...)*85 kHUF körül szoktak lenni... annyiból használtan már sokkal érdekesebb obikat lehet venni
TL;DR - nem éri meg a cucc.
-
*Ropi*
félisten
-
m3ss
veterán
válasz
tvamos #38133 üzenetére
nem erdemes, csak a kozepso pontot lehet igazan jol beloni. nem tudom most merre mozgatjuk a tukrot, de vagy felul es alul, vagy jobb es bal oldalon nem lesz jo. legalabbis d70en igy volt.
raadasul a kovetkezo uveg mas kalibraciot fog igenyelni, ez a legnagyobb problema. -
Throme
veterán
válasz
tvamos #37870 üzenetére
Szerintem a 4-es és 10-es használható. A kép szélek vághatók, ahogy bizonyos fókusztáv esetén, a raynox használat mellett, a fekete széleket.
Akit meg komolyan érdekel a makrózás, az - szerintem - vegyen rendes makró obit. Amikor Ali-tól (aleister fórumtárs) kölcsönkaptam a sigma 105 vagy 150 (most nem emlékszem pontosan melyik volt) makró obiját, az tényleg frankóbb szitu volt, mint az előtét lencse, de meg merem kockáztatni, hogy a közgyűrűnél is
.
-
D-LAN|FuRioN
aktív tag
válasz
tvamos #37575 üzenetére
Valamit nagyon félreértettél, nem mondtam, hogy űber fasza csávó vagyok, mert milcem van és azt sem, hogy sznob lennél nikonnal. Egyáltalán nem fikáztam a dslr felhasználókat, csak a topikot olvasva regáltam valamire így nem érzem trollkodásnak.
Bocsi ha félreérthetően írtam valamit, nem canikon vonal degradálásának szántam.
-
szacsa82
tag
válasz
tvamos #37401 üzenetére
Szerintem sem vészes, még soha életemben nem volt bajom SD kártyával (legalábbis adatvesztős bajom), ráadásul a D7200-ban is inkább csoportosításra használom a két foglalatot (egyik jpg, másik RAW vagy egyik fotó, másik video), de enélkül is tudnék élni. Megértem persze, ha valaki megbízásokat vállal, és fontos a képek biztosítása, de valószínűleg ezen személyek nagy része min. D750-est használ.
-
marcitp
őstag
válasz
tvamos #36675 üzenetére
Ja, persze, van, hogy sunyiban kell.
Èn azèrt kedvelem a hosszabb gyutàvot ellenben a sok rövidebb fixet ajànlòval, mert ha normàlisabb kèpet szeretnèl, kell a mosàs. Mert valljuk be, nem mindig elönyös a rumlis hàttèr, ès amikor a gyerek elemèben van, akkor bizony nàlunk pl kàosz van. Szoktam 200mm (sajnos csak mf 80-200/4ai, ill. 200/4ai van oda) környèkèn is fotòzni lakàsban, csak akkor tènyleg el kell helyezni a vakut, meg kell talàlni a szöget, hogy elfèrjen az egèsz. Ez tipikus lesifotò, ha mondjuk a gyerek a szönyegen egyedül jàtszik, ùgymond helyhez kötötten. Ha bele van merülve, meg lehet ūszni, nem is figyel fel az egèszre. Olyan ez, mint a vadfotò.... -
Terapeuta
őstag
válasz
tvamos #36671 üzenetére
Erre várok én is, igazából ezért vagyok fenn (a zárszerkezet bármikor az örök vadászmezőre mehet), hátha valaki belinkeli a tutit
.
A gyerek miatt én bármilyen milcért hajlandó lennék k**vulni, ha az AF akkor és oda fókuszálna, mindezt hangtalanul, és zajtalanul bármekkora "isón".daa-raa: hááát a vakut nehéz megkerülni, a gyerek lehet bárhol (háló, fürdő, konyha, nappali). Az biztos, hogy magas ISO, tág rekesz, viszonylag sötétben nem túl jó kombó. Észnél kell lenni, de ha nem A4-es képre megy, megoldható.
-
Roachy
senior tag
válasz
tvamos #36195 üzenetére
Na igen MILC-nél ez egyszerűbb menet. Van hogy én is táska nélkül indulok el, csak a gép egy obival vállszíjon. De az is előfordul, hogy egy komplett szett van rám aggatva, olyankor a legjobban fölszerelt kommandósok is elbújhatnak mellettem.
Táskából meg van vagy 6db, de még mindig akad egy-egy kiszemelt példány. Mert tökéletes táska egyszerűen nincs. Bár 2-őt csak ritkán használok. Lehet föl is tolom őket a közeljövőben majd apróra. Majd jelzem, itt is.
-
Snoop-y
veterán
válasz
tvamos #36195 üzenetére
Probalom elkepzelni azt a nadragot vagy akar kabatot aminek akkora a zsebe hogy csak az 50mm -es obival betegyem a gepet
-
-
marcitp
őstag
válasz
tvamos #36077 üzenetére
Szerintem a randomjózsik sehol nem dslr-t vesznek.
De egy fotózni szerető randomjózsi (ahogy totál90 gyönyörűen megnevezte) - igen, ha dslr-t szeretne, ha meg nem, akkor mást..
Persze, nincs köze a státusszimbólum dologhoz, nem is mondtam. Csak a kezdeti dologhoz írtam, amit.csak sokszor olyan szépen félrekanyarodik a téma
-
válasz
tvamos #36022 üzenetére
Ó, bőven. - pl a Sigma 18-200 C simán megjátszotta azt, hogy képbe belenagyítva baszott rendesen scrollozni... kézzel kellett nyomogatni, mint az állatok.
Ismétcsak - az ergonómia sokat számít. (Azért vettem azt az obit, mert tesztek szerint egy pirinyót élesebb volt, mint a favorit Tamron 18-200 VC - de egy év után inkább elajándékoztam.)
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
tvamos #35972 üzenetére
A 18-55 KIT obi az nagyon kezdő, cserében keveset ér, nem sajnálja annyira az ember. Én ettől függetlenül sem vettem vele gépet, hanem váz+ a 35 f1.8-as obi, aztán váltáskor 18-140-es KIT, az már egy jó obi, átfogásra is..a 35-ös természetesen megmaradt, legtöbbet azt használom az összes közül.
-
pandur99
aktív tag
-
subidu
tag
-
tothl
addikt
válasz
tvamos #35706 üzenetére
Igen a J5 már elég jó, J1 volt az első ebből a kategóriából nekem szóval tudok viszonyítani, rengeteg plusz kezelési lehetőséget kapott, olyan már-már mint egy kis mini dslr.
Kézben fogva egyébként különösen kis masszív precíz gép benyomását kelti, ezért is választottam.
Kár, hogy az obikat így elcseszték.Ha nem sikerül gazdaságosan megoldanom, visszatérek szerintem DSLR -re, csak nem tudom merjek-e nikont ezek után.
-
válasz
tvamos #35498 üzenetére
Vakuzni nem akarok, mert nem szeretem.
Egyelőre én sem szeretem annyira - de csak mert még nem értek hozzá eléggé.
Viszont valami alap dönthető-forgatható vaku meg egy ráhúzható softbox anyagilag sem éppen a világ vége. Főként, amikor szűkös a tér... mert pl. milyen igazán gyors nagylátót tudunk a Sigma 18-35 200+ rugós ára alatt? Én legalábbis semmilyet. (Szerk. - esetleg még a 20/1.8G valami durva akcióban picit bekarcolhat a Sigma alá, de az is 235 körül megy egyelőre, és januártól inkább csak drágább lesz.) Mindenki nyalja agyba-főbe a 35/1.8-at, de szobába még az is gyakran túl hosszú (tapasztalataim szerint... aztán persze lehet, hogy nektek nagyobb szobáitok vannak).
Ne abból indulj ki, hogy pofánvágsz mindenkit a popuppal, aztán olyan lesz, mintha atomvillanásba néztek volna. Gyakorlattal, megfelelő (és megfizethető) vakuval akármilyen sötét kitobi mellett többre mész szobában, mint akármilyen gyors fixszel.
(Mondanom se kell - ha a buké miatt is kell a gyors, az egy teljesen más tészta...)
-
N.GÁBOR
aktív tag
válasz
tvamos #35498 üzenetére
Először azt hittem, hogy rosszul olvasom, a D7100-ed árát. Aztán másodszorra is kerestem még az 1-est. Ez brutális, én most készülök 210-ért venni egy 18-105-ös kitobival, de már nem vagyok olyan lelkes
Amúgy igaz, hogy így már bőven túl vagyok a kereten, de én is szeretnék főként a benti fotózásokhoz egy nagy fényerejű fixet. Erre nem gondoltam eddig, de igazad lehet, hogy az 50mm-es DX-en szobában már sok lehet.
Amúgy az 50-es obinál szerintetek markáns különbség van az 1.8-as és az 1.4-es között? Csak emiatt vacilálok még a d5500 és d7100 között mert az 5500-höz ugyanannyiért a 18-105-ös kit mellett jár a Nikkor 50mm 1:1, 4D is.
Amúgy gondolom portréra még jobb is mint a 35mm-es csak szobában családot, eseményt fotózni sok az 50-es ahogy tvamos is mondta.
-
Throme
veterán
válasz
tvamos #35282 üzenetére
Azért tegyük hozzá gyakorolni kell a fix használatát. Szobában vaku nélkül egyre csak nyitjuk a rekeszt és ott már kicsi a dof. Stabilizátor sincs, igy a reciprok szabályt is szigorúbban kell venni. Fixet vásárláskor ki kell próbálni, főleg ha belépő vázra lesz. Még ha jó kép is lesz egy vakus derítéssel a színek is jobban érvényesülnek. Persze pont baba fotózásnál kerülendő a vaku.
Összességében érdemes beinvesztálni fix-be, csak tanulni kell a kezelését.szvsz
-
N.GÁBOR
aktív tag
válasz
tvamos #35209 üzenetére
Egyáltalán nem vettétek el a kedvemet, inkább csak felnyitottátok a szememet, hogy ez sokkal összetettebb hobbi mint gondoltam.
A fellángolás megvan továbbra is és szerintem meg is marad.
bandigno fórumtársnak amúgy igaza van, hatalmas rajongók vagyunk, de korábban csak a Hungaroringre jártunk, mióta van Ausztriában is újra futam azóta a szerencsésebb években 2 hétvégén megyünk a futamra.
Sőt, amit randras_83 mondott az is meggondolandó, hisz a gépet már szeretnénk megvenni, de a következő F1 amire mennénk az még több mint fél év. Addigra meg lehet, hogy tudnánk még kicsit az új hobbiba fektetni, de most 200 a határ.
-
Roachy
senior tag
válasz
tvamos #35200 üzenetére
Abszolút így gondolom én is! Ez volt az én eredeti javaslatom is.
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
tvamos #34789 üzenetére
7100 100k körül? nekem is kell!
D300-at nem vennék D300S talán, de hát nem valami új... D3300 sportot leszàmítva szerintem már bőven jobb képeket lő, igaz lehet nincs úgy összerakva (se nem tömték tele annyi gombbal/tekerővel) , meg nem tud AF tuningolni, de még újonnan is olcsóbb.
-
Byk01
őstag
válasz
tvamos #34741 üzenetére
70-300-ból fényerősebbet nem fogsz kapni senkitől. 70-200-ak vannak 2.8-as fényerővel, esetleg a Nikkor 70-200/4. Annál, amid van, minden ma kapható új fejlesztésű 70-300 jobb képminőséget produkál, és fókuszmotor is van bennük, így automatán is mennek a belépő és az 1 sorozat vázain is.
-
válasz
tvamos #34619 üzenetére
Konkrétan egy baj van vele - a Green LED of Death ( = kikapcsolva is villogtatja a kártyaolvasó LEDet, és közben seperc alatt leszívja az akksit). Nyilván nem mindegyik D90 ilyen, de elég gyakori a probléma... én is belefutottam, panelcsere valami 30e lett volna, úgyhogy inkább leírtam veszteségként.
-
szecsgeri
tag
válasz
tvamos #34619 üzenetére
D90, D7000 mellé nem fogsz egyikkel se szvsz. Bár én a D7000-et javasolnám a szenzor miatt. Sok fókuszhibát olvastam róla, de bevállaltam és nem bántam meg. A kis Fuji bridge gépem után megváltás volt. Mind fogásban, mind kezelhetőségben.
Nekem ezek voltak a fő szempontok. Persze ha felvetne a pénz jöhetne egy D500 és egy D810 -
Throme
veterán
válasz
tvamos #34497 üzenetére
Ha lesz, ha nem, a dokkolóval elkéstek. Sigmánál is a dokkolóval egy időben, vagy utána megjelent obiknál van otthoni af tuningra esély. Nikon szinte már mindenre adott ki af-s obit budget szinten, nem fog újítani.
Komolyabb vázakban meg ott a tuning lehetőség.Szóval egyetértek.
Előbb rakja bele a belépőkbe az af tuningot (persze ebben se hiszek), mint obiparkot cserél dokkolóhoz....Mindegy, ahogy én értelmezem, az af beállítás marad itthon.
szvsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Iqos cigaretta
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
- Renault, Dacia topik
- Asztalos klub
- Mégsem búcsúznak a DDR4-es memóriák
- Milyen videókártyát?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest