- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Corsa02
őstag
Köszi a választ!
Én is belefogok akkor azt hiszem, még nyaralás előtt talán visszaér. (júli 17)
Az a gond, ha nekem is 1 db lenne talán kibírnám, de nekem van vagy 20-30 és ez már nagyon cseszi a csőröm. Ha 2 hét alatt megfordul azt mondom nem rossz.
Egyébként nekem csak a hosszuexpós képeken van jelen ami fura, a nappali rövid záridős képeken nem látom őket. -
JohnyBlue
addikt
Mindegyik váz úgy csinálja
gergo5991
Ha nem lő az ember gyors egymásutáni sorozatokat, vagy két hosszú sorozat között van idő kivárni amíg kiírja a kárytára az adatokat akkor elég egy "lassabb" is. De ha zúzza az ember egymás után a sorozatlövést, akkor nincsen mese kell a gyors kártya. Személy szerint én a Samsung PRO szériáját használom. Ami igen gyors és nem vészes az ára. -
-
WinZol
aktív tag
-
WinZol
aktív tag
Szerintem a 2. opcióval (Nikon D7200 + Tamron 18-200) jobban jársz. Nagyobb átfogásod lesz, és még 200mm-en is jó képeket kapsz.
Ja, és öt év garit az obira!Én is ezen tűnődök.
Ami hátrány a Nikon 18-140-el szembern:
1. Műanyag felépítés (bajonetten nincs fém)
2. Nem időjárás álló (gumitömítés hiánya)Ezek mennyire hátrányok?
Ha jól tudom akkor előny:
1. a nagyobb átfogás
2. 5 év gari.Az hogy nem időjárás áló, az miben nyilvánul meg a gyakorlatban?
(Ha csepegni kezd az eső, vagy pl. vízesés környékén nem használható?)Köszi
-
Zotya21
senior tag
ha helios 44-3 mad van, (nekem az van) akkor elég volt nekem a hátsó két üveget kijjebb tekerni kb 2 milivel mivel ezek egyben is kitekerhetők
de akkor is inkább a fákra fókuszált mint az égre sajnos
Itt vannak tesztképekigazából sztem a probléma ott kezdődik hogy ezek az üvegek nem véletlen vannak oylan távolságra egymástól tehát ha nagyobb lesz köztük a távolság, akkor biztos romlik az optikai teljesítménye legalábbis szerintem
-
Throme
veterán
Azért a lenspen előtt fújkáld ki a port, különben szép karcokat sikálsz bele a szenzorba...
szvsz(#32015) anaqer: nálam voltak szenzorra tapadt szennyeződések, amiket se a szenzor "rezgetés", se a körtepumpa nem hozott le.
Valszeg párás helyen odatapadt valami...
Szóval a beépített szenzortisztítás se a szent gráll -
marcitp
őstag
Én azért annyira nem féltem a D300-at.. Makrózásnál fent a gyűrűsor, ha rövidebb kell, minden gondolkodás nélkül cserélem többször is, fekve a fűben, akárhogy. Nem foltos/koszos a szenzor, tükröt egyszer törölgettem meg a cca 50-60e expó alatt. Akkora ügyet sztem nem kell csinálni az obicseréből, nyílván szélviharban nem cserélünk.
Amióta megvan a gép, szenzortisztítás be van kapcsolva a gép kikapcsolásakor, lehet számít, nem tudom. -
-
catroot
veterán
Nekem meg a D7100 keresőjében van egy kis porszem.
A tükrön is van egy minimális mennyiség. Pumpával nem tudtam leszedni. A szenzor viszont zseblámpa fényben is makulátlan.
Viszont 1-2 obi esetén, ha lerekeszelem pl. 32-re ott azért észrevehető a por. Bár akkora rekeszt a büdös életben nem használok.
Lényeg, hogy a kész képeken nem látszik semmi. De azért rendelek én is egy szettet.
Amúgy D3300 után k.rva jó, hogy van a régi manuál obiknál is fénymérés!
Meg még a rekeszt is mutatja, ha azt állítom át, el lehet menteni az obikat is.
-
-
törölt tag
Ha a keresőben és a képeken is látszik, akkor magán az obin van valami. Most, hogy kívül, vagy belül, az már egy érdekes kérdés. Le kell venni az obit a vázról, lámpával belevilágítani, és forgatni. Ha a frontlencsén, vagy a hátsó lencsén van, akkor könnyen tisztítható. Ha belül, akkor már neccesebb a kérdés. Szervizben kitisztítják neked.
-
aleister
veterán
A 35 1.8 VC USD Di is díjat nyert a legjobb DSLR fix objektív kategóriában. Nagyon bitang optika, és hozza a Sigma art szintet, így érthető is, de amin meglepődtem, hogy nem az új Tamron 85-öst hozták ki győztesnek. Mindkét üvegnek villámgyors AF-je van, de az utóbbi aztán tényleg fos gyors. Jelenleg a leggyorsabb fókuszú optika, amit használtam...gyanítom, hogy ez egyenértékű azzal, hogy a világon is. Egész egyszerűen azon nyomban fókuszra áll, amint exponálok.
Mindemellett karcol rendesen, és már 1.8-on is éles. Nagyon sajnálom, hogy a VC helyett nem mentek inkább le f1.4-re. Akkor biztos megtartanám, így az ára miatt nem valószínű sajnos. -
energomatt
őstag
Egy ilyen eklképzelésnek persze minimális alapfeltétele az, hogy a topikgazda egy ilyen kezdeményezést magáévá tegyen, tettleg is támogasson. Ha visszajön szabadságról, bizonyára kifejti ezzel kapcsolatos nézetét.
Azért óvatosabban fogalmaznék, mert az túlzás, hogy ennek alapján pontosan be lehet lőni, mire is van valkinek szüksége. Ehhez nagyon sok mindent tudnunk kellene , amit feltehetően csak Ő maga tudhat.
Kompromisszumos döntéseket kell hozni egy ilyen vásárlásnál, mert tényleg nagyon ritka az az ideális helyzet, hogy egy vázat és optikát pont úgy tervezzenek meg, hogy az éppen lefedje 1 valaki igényét. Tehát ne a magad, vagy esetleg t_a_m_a_s példáját vedd alapul, mert a ti esetetekben, valószínűleg egy csodával állunk szemben. -
energomatt
őstag
Semmiképpen sem a 7-es vázakról és arról sem, hogy ki, hány sort kell írjon.
A tájékoztatás módjáról volt szó, ahogy Throme helyesen kifejtette. Nekem D7100-as vázam van, amivel nagyjából elégedett vagyok. Ha viszont valaki megkérdezné tőlem, hogy croppos, vagy ff vázat vegyen, és tételezzük fel, hogy nem sokat tud erről, akkor röviden leírnám ezek előnyeit és hátrányait, ehhez pedig elég lehet akár egy-két mondat is, ha többre nincs időm, vagy kedvem. Nem azt mondanám, hogy vegyél 7100-ast, hanem azt, hogy tájékozódj ezekről nagyon alaposan és annak alapján döntsd el magad. -
energomatt
őstag
Én is az 5200-ast választanám a két lehetőség közül a 18-105-el. Attól, hogy 1 fókuszpontot használsz, még érvényesülne a jobb fókuszrendszer. Az viszont tény, ahogy Throme is megjegyezte, hogy rá kell bízni a választást a kérdezőre, nem pedig ráerőltetni a saját elképzelésünket.
-
-
quby
őstag
-
jasonka
aktív tag
Igen, a három év gari járt le nemrég.
Kétségtelen, ennél nagyságrenddel több képet is lőhettem volna, de sok volt a video
(na persze azért jóval kevesebb, mint a fotó...) és különösen az első időkben "még a sarokban lévő partfist is többször levettem..."Mostanában már "megkomolyodtam"
- pláne, hogy vettem egy használt filmes F70-et is.
Keveset utazom, de szinte minden eseményt kihasználok. A napokban pl. kb. 200 tárgyfotót képeltem ezüst érméimről, (persze ez nem jelent 200 érmét, csak 12-t, de más-más fénynél), de ezres nagyságrendben fókusztesztet tárgyakról, ill. ugyanarról a szobasarokról év - és napszakonként különböző fényviszonyoknál, fehéregyensúlynál és sűrűn változtatott paraméterek mellett mindaddig, amíg a fal sajátosan zöldes színéhez nem közelítettem. "Természetesen" nem hagytam ki a tavalyi (sajnos csak részleges) napfogyatkozást sem, és sok a nyaralási emlékkép, tájkép és a családi ünnepek fotója. Szerepelnek még a vasút-modelljeim is a képeken, és egyes városi műemlékek, életképek. (Sajnos ugye "életképet" ma már olyan nagyon nem lehet "büntetlenül" lődözni, ha járókelők is látszanak...
Nomeg a fotófesztiválok, a fényképezőgép-, objektív-, fotóeszköz- és nő-modellekkel..Hát ennyi - nekem ez így okés.
-
jasonka
aktív tag
Legfrissebb : 25475 (foto) expo - merthogy néha videozok is, az pedig ugye több kép egybefüggő sorozatát jelenti.
Tévedés ne essék : nem mondom, hogy erősen tiltakoznék egy "komolyabb" ( Mi is a komolyabb ? D7200 ? vagy egy FX-es D750 ?) gépváz ellen, de pl. a sokak szerint "alig / néha használt / nélkülözhető" kihajtható kijelzőnek számtalan esetben vettem nagy hasznát.
Hogy kevés a funkciógomb és még magyarul sem tud ?
- van egy - nekem bevált - "expokész" alapbeállítás, amire mindig visszaállítom elrakás előtt (különösen ha "eltekertem") szinte mindig rekeszprioritást használok ;
- teljesen jól megszoktam az "ánglus" menűszöveget.Mikor annakidején vacilláltam a D7000 és a D5100 között nemcsak "pontokba szedtem" az előnyöket-hátrányokat
(az én elveim szerinti pontszámokkal), hanem minden adódó alkalmat megragadtam ( Nikon bemutatók, fotófesztivál....) hogy kézbe vegyem őket és tesztképeket csináljak. Akkor "megijesztett" a D7000 sok-sok menüpontja, hogy "elvesznék benne" (előtte D50-em volt...)
Meg vagyok vele elégedve, szeretem - és cserét egyelőre nem tervezek... -
aleister
veterán
Egyetértek.
Két darab Kingston V300-at használok 3-3 éve kb. Az egyik a notiban van, ami aztán kap hideget-meleget. 100%-os kondíciónak örvendenek, és sosem volt velük gond.A vázaimban Kingston, Silicium Power, Adata és Sandisk kártyákat használok. Az SP viccelt egyszer meg, de akkor én voltam a ludas, mert a PC-ben formáztam a váz helyett. Akkor is le tudtam róla menteni a képeket egy segédprogrammal. Újraformáztam a vázban, és azóta semmi baja.
Nem tartom kizártnak, hogy voltak a Kingstonnak szar szériái, de ezzel nincs egyedül. Mindegyik gyártónak volt, van, lesz ilyen az élete során. Konkrétan nem lehet úgy merevlemezt ajánlani, hogy fél évnél régebbiek az értesüléseid, mert folyamatosan változik, hogy éppen ki gyárt szériahibás ipari hulladékot.
(#31390) Colonel993
Nem feltétlenül igaz, hogy az olcsó obiknál számolni kell ilyennel. Pontosítanám arra, hogy MINDEN árfekvésű objektívnél ez van. Nikkor 50 f1.4...kettőből kettő 20-as korrekció felett fókuszált félre, mentek is vissza kalibrálásra, ráadásul az egyik még ebből is duplázott. Sigma 50 1.4 art-ból az egyik fórumtársnak a 6. lett jó. Most tesztelem az új Tamron 45 1.8 VC USD-t. Frontos, mint állat. És még sorolhatnám. Márpedig ez utóbbiak negyed millás optikák.Kellő odafigyeléssel ezek kiküszöbölhetők. Szépen a vásárlás helyén felpattintod a vázra, és lősz pár tesztképet. Nem kell semmi extra tesztábra meg laptop. Belenagyítás után lehet látni, hogy jó, kis korrekcióval jó lesz, vagy kuka. Ez árfekvéstől függetlenül így van. Sőt! Azt vettem észre, hogy pont a prémium kategóriás üvegeknél foglalkoznak ezzel kevesebbet a gyártók, mert gondolom azt feltételezik, hogy aki ilyet vesz, ott már van fine tune a vázon, vagy dokkoló a usernek.
Tamron 17-50 f2.8, Tamorn 70-300 VC USD, NIkkor 50 1.8D, Nikkor 35 1.8G halálpontos volt mind, és ezek teljesen common üvegek. -
Byk01
őstag
Ha megnézed, mire válaszoltam, láthatod, hogy az a 2-3 FÉ megvan a vázak érzékenység tűrése között.
A stabilizált keresőkép előnyét meg leírtam én is, és Daa-raa is még egyszer, hogy kellően ki legyen emelve.
Nyilván ott, ahol a szenzoron lévő érzékelők végzik a fókusz állítást, ez nem előny, ellenben ott a stabilizátornak is folyamatosan kell mennie, ugyanúgy, mint az objektívbe építettnél. -
törölt tag
A Nikon mondjuk soha sem ajánlotta a Kingston flash memóriáit. Hogy támogatott-e vagy sem, az más kérdés. Ha betartja a szabványokat a gyártó, akkor kutya kötelessége működnie.
forceberg: Alapvetően filozófiai kérdés. Annyiban igaza van az írónak, hogy az optikai fejlesztések láthatóan kb leegyszerűsödtek szimplán a műszaki tartalomra.
-
Larry303
addikt
Hidd el tudom mirol beszelsz....es azt is, hogy sok a 300
Szurj erosebben....legyen 30 de az olyan, hidd el evek mulva jobban vissza fogjak adni azt a napot, mint ha epp odaertek ehhez a naphoz elotte mar 900 fotot vegigneztel, mert epp az elozo 3 tura kepeit is megneztetek...
En ugy vagyok vele mint regen...egy ilyen napon 24-36 fotot hagyok meg, nagyon ritka, hogy tobbet
Persze ez csak e jotanacs -
catroot
veterán
Végre tiszta idő volt, mentem én is a városba lőni párat.
Aztán irány a Tisza, Körös kék órában.
Na meg kicsit jobban tesztelgettem a full manuális fix 50-est. Így városban (cropos vázon) nekem rohadt szűk.
Ha pl. épületrészleteket akarok fotózni, vagy tárgyat, esetleg portrét arra viszont jó.
-
-
Igen, ezt néztem én is eltérésnek, és az olcsóbbik pont az 1/200-az tudja, ami a gépem maximuma.
r.levente75 Igazad van ebben, és általában én is ezt az irányt követem, de úgy vettem ezt a vázat, hogy ez nekem sok-sok évig váz marad. Amire nekem kell, arra bőven jó, és az általam kívánt témák nagyon messze esnek a vakuzástól.
Csak arra szeretnék egyet normálisabbat, ha még is szükség lenne rá, pl családi fotók, stb.... (egyenlőre
)
-
r.levente75
addikt
Azt is érdemes fontolóra venni, ha már a váz mellé idővel bővül az optikák kerete, lesz számtalan más kellék is a fotózáshoz, és idővel vázcsere következik be, hisz ez fog előszőr elavulni, cserére szorulni, akkor a jobb váz már lehet, hogy tudni fogja az 1/200 felettit, viszont ekkor már nem valószínű, hogy a tartozékok közül, pl. a vakut le fogjuk cserélni.
-
aleister
veterán
Ezekben az átfogásokban már nem szabad a képminőséget nézni. Itt a lényeg a kényelem, hogy nem kell cserélgetnek a lencsét. Lerekeszeled f8-ra, végiglősz vele mindent. Középen nagy eséllyel rendben lesz a rajzolat egy darabig, a sarkokban ellenben katasztrófa.
Egyébként ez a 16-300 relatív jónak számít. Meglepő, de nem csinál rosszabb képet, mint egy 18-250 vagy 18-270.
-
contaxg
veterán
Gazdag ember bridge kamerája... van egy ismerősöm akinek d7100 van 18-300-zal.
Ez az tipikus átfogás amit a fotósboltban a kezdő vevőre rá lehet tukmálni...aztán szegény nem érti, hogy miért torzít, meg lágy minden kontúr a képen..egyéb optikai hibákról nem beszélve.
Érdemes Robert Capa érdekes (és talán vitatható mondását idézni) "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel". Ennyit a turista zoomokról. -
catroot
veterán
Na igen, az azért elég sok mindent lefed.
Nekem - még - valahogy nincs szükségem teleobira. Általában amiket fotózom, arra elég a mostani felhozatal is.
Viszont később lehet meglepem magam egy Nikon 70-210 f/4 series e-vel.
Tudom, ez is full manuális. Igazi mazochista lehetek.
-
fireman123
őstag
jaaa, így könnyű "akciózni"
:
- 220volt
- Edigital
Még akciósan is drágább, mint az ediginél az akció nélküli ár, ....ráadásul ott is éppen van kb. 10% akcióAztán lehet más terméknél van "tényleges akció", én csak ezt nézem, mert ezzel az obival szemezek egy ideje és győzködöm magam, hogy kell-e nekem teleobjektív
-
t_a_m_a_s
addikt
Most, hogy így felmerült az utókornak való képelés témája, és nagyjából leírtam hogy is gondolom/csinálom, jár a fejemben a téma. A mondandód közepével nagyon egyetértek!
Én most szkenneltem-szkennelem a családi képanyagot. A papír képek meglesznek 20-30-50 év múlva is, de nekem nézegetni, keresgélni, a rosszul látó nagynéninek nagyban megmutatni kényelmesebb digitálisan. Kb 1200 képnél járok, nagymamám fiatal korától az én kamaszkoromig. Ez kb 40 év. Most fossuk a digitális képeket, egy nyaraláson több tud készülni. Arra jutottam, hogy ezen képek zömét magamnak készítem, most érdekes, 5-10-30 év múlva nem lesz az. Kit fog érdekelni 20 év múlva, hogy milyen frankó képet lőttem Füreden a tóról? Kit fog érdekelni, hogy milyen jó lett a svenk a WTTC futamon? Milyen művészi lett a kökörcsin a kertben? Az utódokat valószínűleg ugyanaz fogja érdekelni mint engem most: hogy néztem ki, milyen volt a ház, milyen volt a nagyi, a dédi, a nagynéni. Ez a képeim pár százaléka, a többi az ő szemükben értéktelen, érdektelen. Az érdekes képeken pedig a "téma" lesz a lényeg nem a tökéletek minőség, kompozíció, nem az, hogy lágyul-e a szélek felé, vagy torzított-e az üveg...
Van olyan családi képem, ami szakadt, gyűrött, lyukas itt-ott, tán még meg is égett a széle. A dédimamám van rajta, a karonülő nagyapámmal. Beszkenneltem, darab-darab. A napokban tudtam meg, hogy az ominózus kép dédipapának a zsebében megjárta a frontot, hadifogságot, majd hazajött vele... Ennek a képnek ez az ereje, nem a tökéletes kidolgozottsága.(#30449) tnilabk: Van erre topik is, de mostanában kicsit leültek ezek az események. Biztos a fő szervező nem ér rá...
(#30448) bippeti: Itt most nem elsősorban a hobbi fotókról volt szó, hanem a családi emlékképekről. Utóbbiaknál sokszor az a kép fő ereje, hogy van kép...
-
bippeti
tag
Azt azért ne felejtsd el, hogy ez egy fotós topik. Ha mindenkinek elég lennének a bemozdulós, akár homályos képek, akkor nem itt lennének és nem százezrekért vennének masinákat, hanem egy zsebben elférő kompakttal lődöznének. Nincs baj a szép pillanatokkal, emlékekkel, de fotós oldalról a képek minősége naná, hogy számít. A különbség talán ott lesz, hogy a kezdők, amatőrök nagyobb torzulásokat viselnek majd el a profi fotósokhoz képest.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Olympus pl5, Panasonic 20 1.7
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Think Tank Glass Limo profi fotós hátizsák -Új-
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- Insta360 X5 8K Akciókamera, ÚJ, számla, gari - AKCIÓ!
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRCSÖKKENTÉS TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest