- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A15 5G - válts belépőt!
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
marcitp
őstag
válasz
csacsi77 #32580 üzenetére
Ár alapján igen, összehasonlítható. Más téren meg nem (szerintem).
Én nem is értem, miért kérdés ez. Gépvásárlásnál legalább ezt jó lenne tisztázni, DX vagy FX?
Mindkét szenzorméretnek megvannak az előnyei, hátrányai. Aki venni akar, jó lenne, ha eldöntené MIRE? kell neki, és az alapján választana, FX vs DX.
Ha számít a pénz, akkor pl igenis megnézni, mennyiért kapja meg kb ugyanazt az obiparkot a két rendszerre.
Az csak egy dolog, hogy vázárfekvésben összehasoníltható a kettő, felhasználási cél szerint lenne érdemes választani.
Ha méár vki többszázezret költ gépre, legyen már ezekkel tisztában. -
rekid
addikt
válasz
csacsi77 #30749 üzenetére
Szia!
Nyilván nem cél a lehető legtöbb pénz elszórása, de sajna az a típusú ember vagyok akinek a garancia idő után 1 nappal adja be a kulcsot mindene
Így a váz tekintetében mindenképp újat szeretnék. Alapvetően elég lenne az 5xxx széria is de két szempont miatt vetettem el:
1. Nem tudom megfogni mert lapát kezem van és a downsizing nálam így nagyon nagy hátrány.. emiatt estek ki a milcek is. Ha kimegyek fotózni akkor nem 20 percre teszem és nagyon nem mindegy, hogy kényelmes e a fogás vagy sem.
2. Értékállóság. Később ha arra kerül a sor könnyebb elpasszolni.Objektívnél nyugodtabban vásárolnék használtat főleg ha mondjuk relatív megbízható helyről van. (Pl innen.)
Hmm lehet kit lesz meg egy használt fix később. -
törölt tag
válasz
csacsi77 #29779 üzenetére
A fogásról alkotott vélemény könnyen és drasztikusan megváltozhat, amennyiben az ember felcsavar egy hosszú és aránylag nehéz obit. Egy 470 g-os vázra akárcsak egy 70-300VR-t rakva (735 g) már annyira elmegy előre a súlypont, hogy igencsak tudja nyomni az ember kezét az egyébként kényelmes markolat. Ha lelóg a kisujjad a vázról, akkor főleg kellemetlen lehet.
fanti: Az mkv nem tömörítés, csak egy konténer, ahogy az avi is. Lehet benne ezerféle tömörítéssel akár az audio, akár a video stream is.
Kisebbre összenyomni meg bármilyen videot össze lehet, sőt lehet nagyobbat is csinálni belőle. Csak és kizárólag attól függ, hogy mekkora bitrate-et állítasz be a video és audio codec-nek. Persze az egygombos programokban ezt nem fogod látni.
-
flash-
veterán
válasz
csacsi77 #29758 üzenetére
dehát annyira egy méret a d5200,d5300,és d5500,
tényleg ennyivel jobb az utóbbi fogása?d5300-on gondolkodok(bár nem egy teszt szerint a d5200 nek még kicsit jobb is a képminősége) de valahogy nem tudom elképzelni hogy annyival jobb legyen a fogása hogy +40 ezret ezért fizessek..
és igazából d5200 is jó lenne, de a d5300 nál már ugye nincsen aluláteresztő szűrő.Nem tudom ez a gyakorlatban a képeken mennyire jelentkezik és milyen esetekben ennek éleségbeli előnye.
Csak ezért megéri inkább a d5300 a d5200-el szemben? -
vadászcsiga
félisten
válasz
csacsi77 #27987 üzenetére
Nincs itt probléma amit meg kell oldani
Felvetettem egy szerintem kivitelezhető ötletet amihez nem kellenek szazezrek. Egyértelmű hátránya D40-hez képest nincs. Zajtol nem félek, mindig 200-ra van állítva, ha attól nagyobb kell nem fotózok.
Melorin megsejtette mire gondolok.Ja, és van már egy motor nélküli portré obim, ezt is tudnám használni. A zöld gombos megoldás fárasztó.
-
Melorin
addikt
válasz
csacsi77 #27987 üzenetére
Így van. A motoros és motor nélküli 85/1.8 obik között nincs túl nagy árkülönbség. Az egyik 110 a másik 85.
50/1.8 nál is nagyon kicsi a diffi. Persze ki tudja milyen obit szeretne. Mert ha a 70-200 iszonyú árát szeretné mondjuk lecsökkenteni egy 80-200-al, akkor megérteném. -
phaseOne
tag
válasz
csacsi77 #21901 üzenetére
Ki hitte volna hogy ezek ilyen márka specifikusak
120mm alatt a mélységélességgel f/4-en nem lesz gond szerintem (8 m tárgytávolságra már 1 m), szóval af-s-el is simán mehet okosan. Milyen messziről fotózol?
Continuous drive: hight-t ajánlom. Egyébként nem az úszók, hanem a végtagok mosódnak el először, én azt csekkolnám majd. Az iso-t meg szégyentelenül lehet adni a D800-nak -
Colonel993
senior tag
válasz
csacsi77 #21899 üzenetére
AFC csak fényerős üveggel (2.8) és/vagy sok-sok fény mellett...
AF pötty mennyiség az júzer ízlés függő.
1/320 lenne az ideál, mert akkor a legtöbb mozgást kitudod merevíteni és még a vízcseppek is "megfagymak" talán, de ez igazából az adott helyzet tempójához kell mérni.
ISO megint hangulat függő...
Ha jól sejtem fedett tér, a világítás szegényes, tehát csutkára azon max értékre fixen amin még nem érzed "túl zajosnak"... fölösleges mindig azon rugózni, hogy most sok vagy kevés lett az ISO, jajj bemozdult... stb...
F4-ben megerősítelek, azt még ki is lehet pótolni ISO-ból normális kereteken belül -
imyourfriend
őstag
válasz
csacsi77 #21719 üzenetére
Így voltam én is mikor megvettem torzo-tól a d600-at, hogy belenéztem és óriási keresője volt d7000 után is kb.
aztán felcsavartam rá a 10-20 4-5.6 EX Sigmát, na azzal még kellemesebb volt. Most meg a 14mm ekv. kellemes érzés volt, igaz picit torzít meg volt hogy becsillant de egy élvezet volt hogy igazi nagylátóval dolgozik az ember, nem csak 24mm aztán hátrál ha 6-8 ember áll előtte.
-
törölt tag
válasz
csacsi77 #21706 üzenetére
A 800 minden obival pontos (ha a fázis alapú fókusz betalál és nincs shift meg egyéb anomália)
De amúgy nincs ismert nyűgje semmilyen obival. Balszélső AF pontot le kell csekkolni, ugyanannyira éles-e a kép vele, mint ugyanaz az ábra a jobbszélső ponton (ami jó), ennyi..
A kijelző elbaszott wb-je meg nagyon nem zavar senkit, amúgy az sem elcseszve van, csak sok benne kissé a ződ, ez meg szokható. Alapvetően jó gépek lettek szerintem, nem köpköd olajat, nincs obi-allergiája és teszi a dolgát.
-
aleister
veterán
válasz
csacsi77 #21706 üzenetére
Szívesen!
35-tel próbáltam, azzal nem voltak gondok. A 16-85 nekem kimaradt teljesen. Egyébként mindkettő DX obi. Ettől függetlenül a 35-ös f8-ig...bár legyen inkább f5.6-ig egész jól használható rajta.(#21707) r3dsnake.
De anaqer kolléga a D7000-et tanácsolta. Annál egyik tekintetben sem jobb a D90.
Sőt többen is errefelé próbálunk terelni. A D90 csak kezelésben lenne előrelépés. A szenzora kicsit öregecske már. Nem rossz, de nem lennél sokkal előrébb képminőségben a jelenleginél. A d7k sem mai gyerek, de -főleg- zajban érzékelhető javulást hozna. -
aleister
veterán
válasz
csacsi77 #21005 üzenetére
Durva ez az obi. Nem véletlen, hogy a kiadása óta (1.5-2 év) esett kőkemény 5-6.000 forintot. Anno a megjelenésekor vettem 145-ért szállítással. Ha azt vesszük, hogy az újdonsági felár akkor még rajta is volt, akkor szinte már-már drágult.
A használt piacon sem túl gyakori.Pont ma volt fent pár "portré" erejéig.
Szerintem a maga ekv 128 milis gyutávával DX-re a legjobb választás portrézni.
Az 1.4G kicsivel még ennél is pengébb, de hobbistának nem éri meg azt a felárat. -
-
hotkar
senior tag
válasz
csacsi77 #20395 üzenetére
Akkor kapsz egy ~11 Mpixeles képet olyan látószöggel, mintha 36-180mm-es obi lenne rajta.
A 11 MPixel azért ennyi (és nem 16), mert a pixelek területre vonatkoznak (2 dimenzió), a látószög pedig távolságra és tárgy/képméretre (1 dimenzió).
A redukált pixelszámot egyébként megkapod, ha az FX lapka és a DX lapka területének arányával osztod le a 24 MPixelt.
Ennek fényében tehát semmi értelme DX-ként használni egy FX obit, mert csupán egyszerű képkivágást csinál a váz. Annyi segítséged van csupán, hogy DX módban már komponáláskor látszik a keresőben a DX-es képméret.
-
TeeJay
félisten
válasz
csacsi77 #19885 üzenetére
én még ismerősöknek is inkább tükröst ajánlott egy jófajta Nikon társaságában
mert amiket vennének csilli villi zsebkompaktok meg legyen vízálló és társai azok annyiba kerülnek mint egy belépő szintű Nikon...
akkor meg már beállítom nekik prímán bevágom P módba és örök életre jó az úgy nekik
csak pár alap dolog kell megtanulniuk mint fókuszpontot választani, meg programautomatikát ide oda módosítani. ez nem nehéz cserébe legalább zajmentes minőségi képet kapnak.Auto módot azért nem ajánlom mert olyankor a gép választ fókuszpontot aztán a P mód jobb mert ott legalább a felhasználó az úr etekintetben
-
Kleroo
veterán
válasz
csacsi77 #15947 üzenetére
Jó móka a forgatható kijelző, de szerintem jó ez így, hogy van 1-1 modell ami erre van kihegyezve. Engem D5100-ban jobban zavart, hogy a zsanér miatt kapituláltak a gombok össze-vissza, mint amennyire a kijelző forgathatóságát élveztem. Inkább a wifi ami már lehetne integrált standard, az sok valóban érdekes funkcióra lehet használható a nerdködésen kívül.
Érintőkijelző minek a pro(gondolom ff-el erre utalsz) vázakba? Pont az a lényeg ezen a szinten, hogy szinte mindent tudj állítgatni úgy, hogy el se vedd a szemed elől. Fura lenne sajtótájékoztatókon a D4-1Dx dara helyett tácszkrín pittyogásokat hallani, és minden fotós csak nézi a kijelzőt és simogatja
Alsóbb kategóriába persze jó szerintem is, megfelelően átalakított UI-val. -
*Ropi*
félisten
válasz
csacsi77 #14179 üzenetére
Pontosan amiatt nem nullázzák a szervizben a számlálót, mert más alkatrészek élettartamát is befolyásolja az expószám, így egyértelműbb a váz életciklusának meghatározása.
(#14184) aleister: Akkor ezt mondd el a Fóti úton, mert még nem tudnak róla.
(#14180) flash-: Sorold fel a Titanic 1512 áldozatát név szerint!
Először a mechanikusan kopó részek, mint pl. a tükörmechanika, de pl. a szenzor is degradálódik, ha túl sokat fotózol nappal szemben...Expószám teljesen egyedi, a körülmények összhatásától függ.
-
törölt tag
válasz
csacsi77 #14179 üzenetére
Az a baj, hogy az expószám nem csak a zár állapotára utal, hanem az egész vázéra. Szívesebben vennék (ha kellene) használt gépet úgy, hogy:
- 40.000 expó a vázban
- 35.000-nél zárcsere voltMint úgy, hogy:
- 5000 expós váz (új zárral, amit vagy mögéírnak, vagy nem)Utóbbi semmit nem mond a gép állapotáról a záron kívül.
-
Mercutio_
félisten
válasz
csacsi77 #13096 üzenetére
Ez nem tudom milyen, de a 18-250/270 verziók hozzák az alap kitobik szintjét egyes tartományokban talán jobbak is, Egyiptomban meg turistajózsi nem biztos, hogy jó 5let ha neki áll obit cserélgetni mert könnyen tulterheli a pormentesito funkcióját a gépnek
És igen a 16-os induló se rossz, ha más nem azért mert ahol a 18-ról induló még durván torzit ez lehet, hogy már nem. -
Gulyopapa
addikt
-
MC Pite
veterán
válasz
csacsi77 #10340 üzenetére
Ha VR-es, én is
Sőt, ne legyek telhetetlen, 17-85 2,8-3,5 OS/VC sigma/tamron ráharaphatna. Igaz, nehéz lenne visszaszokni a rekeszgyűrűről, de egye kukac ha penge lenne és max 72es szűrőméret, a napellenző fordítva felrakva nem állna el, jöhetneNem tudom milyen egyébként az új 17-70es,(úgy rémlik jobb) a régi nem volt képek alapján szimpi.
Megjegyzem, nem is állt ettől olyan messze a 28-75ömA mostani rendszerre is egy 20-60 2,8 OIS ki tudnék békülni ha meg tudnának maradni a mostani méret mellett, XF 60 menne is apróra, sőt, a 18-55 2,8-4em is
-
Freddy76
addikt
válasz
csacsi77 #7663 üzenetére
Annyira nyilvánvaló volt. A nikon, ahelyett, hogy elsimerte volna a d600 bizonyos szériáinak bizonyos hibáit, hivatalosan soha nem foglalt állást. A nikon számára a porosodás, olajosodás nem létezik. Így a hibás gépek javítása/cseréje helyett kihozzák - gyanúsan gyorsan - az utódot, amelynek létét néhány lényegtelen fícsörrel indokolják, de közben a lényeg: ez már nem olajosodik... Persze ezt nem írják le a termékismertetőben, de nyílván az összes fórumon, tesztoldalon le lesz írva...
-
m3ss
veterán
válasz
csacsi77 #7086 üzenetére
alkudd le a d50-et, 40e ala. vagy nem tudom mi a realis ara, ami meg nem pofatlansag
van benne motor, tudsz hozza venni pl 1.8D 50-est vagy sigma 105-ot. ha jo vetelt fogsz ki megvan 100-110e-bol a 2 obi, makrozni, portrezni, utcara teljesen jo.vagy esetleg d90/d5100+18-105/17-50. mondjuk sztem az elso valtozattal jobb kepeket lonel...
szerk: persze jol osszekombinaltam a ket erdeklodot, azt hittem hogolyo akar makrozni/portrezni, de az devbence
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Dell Precision M4600 - i7-QM I 8GB I 500GB I Nvidia I HDMI I 15,6" FHD I W10 I Gari!
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest