Hirdetés
- Magisk
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: Íme, a Lenovo és Motorola foci vb-s különkiadásai
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
Új hozzászólás Aktív témák
-
Studi
veterán
Az mindig várható.
De az E-P3 utódja már piacon van, így ezen a téren nem várható semmi jelentős "esemény". Az árát a mintabolt nemrég csökkentette, legfeljebb karácsony előtt várható még valami készletsöprés szerintem. De az Oly árstratégiáját nem mindig lehet lekövetni. 
Egyébként nagyon jó váz, de a PL5-PM2-P5 trió az újabb szenzor miatt népszerűbb. -
-
FEDman
addikt
Ha jól emlékszem az E-P3 új korában 270e Ft-ról indult, na erre mondjuk mi hogy rohadt drága volt. Különösen azért volt ez fájó, mert olyan túl sok érdemi újítást nem hozott az E-P2-eshez képest. Szemben mondjuk az E-P5-tel, ami viszont szinte minden porcikájában komoly előrelépést mutat az elődökhöz képest.
De persze ennek van rád nézve pozitív vonzata is, ha tetszik az E-P3 akkor szerintem nyugodtan nézhetsz E-P2-t is. Azt biztos olcsóbban megkapod és szinte ugyanaz. -
Livio
tag
Hali!
Az miért van, hogy Oly E-P3-at nem lehet találni használtan? Ennyire jó, vagy ennyire nem akarnak rajta bukni a gazdik? A retro kinézete mondjuk nagyon ott van sztem. -
Gondwana
addikt
válasz
FEDman
üzenetére
...Ezt akár a GH3-nál is eljátszhatták volna, csak akkor a jelenlegi obik látószöge beszűkült volna egy kicsit és ezzel pont a lényegét vesztette volna el az egész...
Esetleg vettek volna egy rakás a szélén selejt 24MPix APSC szenzort, máris pakolhatták volna befele a multiaspect megvalósítást (majdnem az 1:1 is meglehetne így)
-
válasz
Marseille199
üzenetére
jó, de erre írtam, hogy:
- a samsung 60-as ekvivalenciát nézve is fényerőtlenebb
- sokkal nehezebb és nagyobb is
- drágábbszóval az én szememben, mint portréobi, simán elvérzik, nem alternatíva.
-
FEDman
addikt
Valójában a multi-aspect megmaradt az LX7 esetében. Ettől függetlenül a történet tényleg hasonló, mint a GH3 esetében. Mivel itt egy picit kisebbre cserélték a szenzort így logikus lett volna, hogy itt is elhagyják ezt. Az LX7 esetében azonban mégis megmaradhatott. Ez úgy lehetséges, hogy a korábbi felületnél kisebb területet használnak. Ha megfigyeled ugyanazt a 12Mp-es 1/1,7" lapkát használja mint gyakorlatilag az összes ilyen mai kompakt, viszont ezekkel ellentétben az LX7 egyszerre mindig csak 10Mp-elt használ.
Azaz a multi-aspectet úgy tudták megtartani, hogy a nem szélesebb Sony szenzoron belül mozognak képarány váltáskor és annak teljes felületét sose használják ki teljesen. Ez azt is jelenti, hogy az LX7 valójában a hagyományos 1/1,7" szenzoros kompaktoknál egy hangyányit kisebb felülettel dolgozik.
Ez minimális veszteség, főleg annak fényében, hogy a Sony szenzor bőven jobb annyival, hogy ezt simán túlkompenzálja. Ezt akár a GH3-nál is eljátszhatták volna, csak akkor a jelenlegi obik látószöge beszűkült volna egy kicsit és ezzel pont a lényegét vesztette volna el az egész.
LX7 esetében viszont ez nem járt ilyen hátrányokkal, mert itt az elődhöz képest egy teljesen újratervezett, a kicsit kisebb szenzorfelülethez igazított objektívet alkalmaztak. -
FEDman
addikt
válasz
Marseille199
üzenetére
Épp az előbb előbb tisztáztam ezt Parcival.

Sajnos mindkét gyártónak van 45/1.8-a és mivel te nem jelezted, hogy melyik 45/1,8-ról írsz így azt hittem a Samu kínálatát sorolod, mint lehetséges portré alternatívákat. Azóta viszont már tisztáztuk, hogy valójában az Olympus obira gondoltál és így már mindjárt a helyére is került minden. -
k1csi
senior tag
válasz
FEDman
üzenetére
OK, a multi-aspect elhagyása tényleg beszédes (meg hasonló mint a GH2->GH3-nál történt), ill. megnéztem a DxOMark dinamika mérését ott is a majdnem 1 Fé javulás volt ami megint nagyon Sony szenzoros váltásra utal (kis kiolvasási zaj).
Meggyőztél, hosszú expóra (alacsony ISO-n, azaz kb. max ISO200-ig) vsz. tényleg jobb az LX7 mint a régi Pana szenzoros gépek.
Viszont nemcsak az LX7-nek, hanem pl. EPM-2-nek is mintha rendesen esett volna az ára (legalábbis kint, remélhetőleg őszre közelebb jön), azaz remélhetőleg egyre több Sony szenzoros gép közzül lehet válogatni majd normális(abb) áron.
-
Marseille199
senior tag
válasz
FEDman
üzenetére
Most miről is beszélünk? Mert ezek szerint egyikőnknek sem egyértelmű. Én a 45-ös zuikora gondoltam, de szerintem Parci is. Ami ugye egy elég jó portréobi. ellenben a 60-as samu, ugyanazzal az ekv. értékkel meg egy elég bitang portré. Nem a samu féle 45/1.8-ra gondoltam ám

-
FEDman
addikt
Nem hiszem hogy most meg fogom találni, de régebben valami bizonyíték félét is fel tudtak erre mutatni.
Mindenesetre az is elég beszédes, hogy az LX5-ben még a jól ismert multi-aspect-es 1/1,63" 10Mp-es Pana CCD szonzor volt, addig az LX7 már pont olyan paraméterű 1/1,7" 12Mp-es CMOS lapkát kapott, mint a szintén ekkora szenzoros Canon/Nikon kompaktok, amik viszont már jó rég óta Sony szenzorral futnak. -
FEDman
addikt
Nem lehet mindent szenzor méretre levezetni, a Pana lapkák ilyen szempontból külön kategóriát képviselnek. Normál körülmények között hozzák az elvárhatót, viszont amint hosszú expora kerül sor egyből a szenzor méretükhöz mérten erősen alul teljesítenek.
Így lehetséges az hogy hiába van az LX7-ben kisebb szenzor, ha az a Sony-tól érkezik és emiatt a hosszú expot jobban bírja. Ehhez jön még a remek fényerős obi.Ez persze nem azt jelenit, hogy az LX7 ilyen szempontból egy csodafegyver, de hogy a Pana szenzoros mFT gépekkel szemben meglepően jól állja a sarat az biztos.

-
madgie
titán
Mán hogyne volna alkalmas rá, ott fityeg az elején az a 24/1.4, eleve jó két fényértékkel fentebb indítanék vele, mint a mostani cuccokkal. És nem, nem az érdekelt, hogy ISO 800 felett mennyi, ha kikapcsolható lenne és félperceket bírna úgy (alapérzékenységen, vagy 200-on), az azért felettébb baba volna. Time Lapse be, félpercesekből vagy 30-60 kép oszt csók. Az a kis Leica szétkarcolná az eget (és ráadásul ott a fényerő baromi sokat ér efnyóccal csak a fényesebb csillagokat látod)
-
n.andras74
aktív tag
válasz
n.andras74
üzenetére
ill. majd kipróbálom a csillag fotózást is...
-
Gondwana
addikt
válasz
n.andras74
üzenetére
Fogalomzavar: a blackframe zajszűrásről volt szó, ami azt jelenti, hogy ha exponálsz 30s-t, akkor utána a gép saját eszétől csukott zárral exponál még egyet szintén 30s expozíciós idővel, és ezt a fekete képet kivonja az általad komponált felvételből. Csillagfotózós sorozatnál ez szaggatott vonalat eredményez.
-
n.andras74
aktív tag
válasz
Marseille199
üzenetére
Most nincs nálam a Gx1 de azon is ki lehet remélem ki is van kapcsolva ill. mindig RAWban fotozok...lehet zajszürés?
-
Tulku
veterán
-
FEDman
addikt
válasz
Marseille199
üzenetére
Ha csak arról lenne szó, hogy egy "picit" hosszabb, akkor azt mondanám oké, de ez többek között súlyra is durván a 4x-ese az mZuiko 45/1,8-nak.

-
FEDman
addikt
válasz
Marseille199
üzenetére
Hát azért klasszikus portré obinak kicsit rövid az az ekv. 67,5mm.
De még ha e felett szemet is hunyunk, még akkor is ott van, hogy a Samu vonalon a kötelező 30/2 mellé mi értelme van még egy 45/1,8-nak is?
-
válasz
Marseille199
üzenetére
nem tudom, a samsung mibe fáj, de az oly olcsó, fényerős, nagyon jó és kompakt. a samsung meg disznó nagy méretű, nálam szóba sem jöhetne, és portrézni sem olyan jó. a tamron 60/f2 makró akkor már ideálisabb, kár, hogy nem annak mintájára csinált vmit a samsung.
-
madgie
titán
Hüpp, most olvasom, hogy az LX7-ben nincs kikapcsolható hosszúexpós zajszűrés? Hátazígyazégáz

-
madgie
titán
Kivinném csillagozni oszt ilyeneket dobna? Kösz, nem.
-
válasz
Marseille199
üzenetére
a 10/3,5 halszem pazar, a 12-24 viszont nekem már nagy (ott az oly 9-18 vonzóbb, ahogy a 60/2,8-nál is vonzóbb nekem a 45/1,8).
de oké, 10/3,5, 16/2,4 és 30/2 -- már ez is egy nagyon erős pankeák sor!
-
Studi
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
Szépen épül az NX rendszer, egyre használhatóbb lesz.És jók az árai, ezzel jól pozícionálják magukat.
-
madgie
titán
A türelmem abszolút nem fogyott el, ősz még simán belefér, csak félek tőle, hogy Pana módra kifuttatják hamar, utána meg már nem is lehet majd kapni. (és pont akkor lesz villámakcióban, mikor nem lesz rá lóvém).
szerk: itthon viszont horror, bruttó 136 a legolcsóbb helyeken is.
Freddy76: egyértelmű

-
madgie
titán
No hát akkor én most asszem tiszteletteljesen lecsapnék erre. Vélemény, tipp, mittomén, ami eltántorítana tőle?
-
Studi
veterán
Ha valaki szeretne igazán nagyot villantani, két vakut feltettem az aprók közé. A kocsim füstöl mint a disznó, úgyhogy valamelyiknek gyorsan mennie kellene. Az árak mérsékelten irányárak.
-
fattyu
veterán
válasz
üzenetére
mert?
Szerintem nagyon sokan várnak ilyesmire.
Keresős két tárcsás apsc váz ügyes kis fixekkel megfizethetően.
A nex6 majdnem jó. Obifronton még mindig necc, és a sony bekaphassa hogy fölöslegesen van rajta két tárcsa mert csak full manál módban van tényleges funkciója plusz a sony árazás.
-
-
törölt tag
ba*******tok meg

-
válasz
Marseille199
üzenetére
bruttó 68e ft mellé egy nx1000 + 20-50 kit az ediginél. én is elgondolkodtam

-
törölt tag
válasz
Marseille199
üzenetére
már le is szoktam a samsung kategória nézéséről, és most érdekes az eddig 4 hónapig fentlévő 3 hirdetés eltűnt, és mind a 4 hirdetés tök új.

-
törölt tag
beszarsz most hogy eladtam a gépet, egyből van eladó
és jó áron -
madgie
titán
Nap végi státuszjelentés: természetesen nem válaszolt a böszörményi hirdető. Lehet bele kellett volna írnom az üzenetbe, hogy hová utaljak?

-
törölt tag
válasz
Warter
üzenetére
Sose láttam még ilyet működni, de ránézek a yt-n, mennyire lassú a zoomolás vele. Csak eléggé ritka dolog ez a pz.
Illetve ami még nehezíti a képet, hogy egy oly 14-42t sikerült megszerezni, viszonylag nevetséges áron (10e), szóval ezt is alapul véve ennek minimum a 3x összegébe kerül a pana 14-42, 4x ennyi a 14-45, és jó esetben 4-5x ennyi a PZ, illetve a 12-50.
-
törölt tag
válasz
Warter
üzenetére
A 14 fix mindenkeppen marad,az az etalon

Es igen a szokasok miatt szerintem kell melle egy zoom is.
Nekem mondjuk a fix 14 es 14-45 kombo lenne a legszimpatikusabb mert akkor ket regi sirankozasomat nem kell mar olvasnotok
lesz "fenyeros" nagylato palacsinta. Meg stabis zoom szep keppel,jo epitesi minoseggel. Talan a gf2 is meghalalja h hazon beluli obik vannak rajta 
-
Warter
addikt
-
.mf
veterán
válasz
üzenetére
Bár nem tudom, hogy mekkora az "alap tok", de felteszem a powerzoomos 14-42 még beférhet, az majdnem palacsinta-méret. Nekem az ebayes tokba a kit 14-42-es befér.
12-50 ellenben eléggé nagy, s sötét, így szürkülettől mégse lesz felesleges a 14-es, ahogy nálam is használatban van a 20-as a 14-42 mellett. -
törölt tag
válasz
n.andras74
üzenetére
Most így pár hónapra szeretnék egy palacsinta fixet, meg esetleg egy kicsi utazós zoomot.
Tehát 14.2.5 mellé, GF2 vázra ki kell találni mi legyen.
Oly 14-42,
Pana 14-42(ois miatt),
Oly 12-50 (jó tartomány,akár ezzel felesleges a fix is) 14en van olyan képe mint a fix panának?
Pana 14-45 (Ois, minőség,kép miatt).Méret igazából mindegy, az alap tokba ezek már amúgy sem férnek be.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 1TB Nvme SSD
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 16GB 512GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

De az E-P3 utódja már piacon van, így ezen a téren nem várható semmi jelentős "esemény". Az árát a mintabolt nemrég csökkentette, legfeljebb karácsony előtt várható még valami készletsöprés szerintem. De az Oly árstratégiáját nem mindig lehet lekövetni.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)