Hirdetés
- Apple iPhone 11 - népalma
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warter
addikt
Szerintem kicsit túl sokat gondolsz a dolgok mögé. Néha erősen összeesküvés elméletbe hajlik amiket írsz, szerintem a fele se valós a dolgoknak.

kasee: Mennyiért árulod? Nekem a GF2 32e-ért ment el, annál sokkal többet szerintem a GF3-ért se fogsz kapsz. Bár ha van gari ez tud rajta egy keveset dobni.
-
xtremetuning
addikt
válasz
Freddy76
üzenetére
Ez egy vicces sztori.

Haverom árulja, aki 2 nappal utánam vette a szettet, de kevesen jelentkeztek a hirdetésre.
Gondoltam az lehet az oka, hogy kevés a hsz a nickje mögött. Feldobtam ugyanazt a hirdetést az én nickem alatt és láss csodát reggelre egy vagon ajánlat a postafiókomban......Nekem még mindig itt van, köszönöm jól érzi magát.

De azért idő közben lett tükrös is mellé, hogy baj ne legyen.... -
schawo
titán
Simán el tudom képzelni, hogy a fejlesztési ciklusok nagyon lerövidültek. Régen lehetett ez pár év, de manapság inkább pár hónap. Jó példa erre a Samu legújabb csúcskategóriás telefonja, amit pár hét múlva bejelentenek, de a spec listája még egyáltalán nem végleges, 3 különböző kijelzőmérettel és típussal most folynak a fókuszcsoportos tesztek.
-
jjeahh
nagyúr
e-p1-hez tudtok valamilyen utángyártott akkut ajánlani? vagy vegyek eredetit?
-
b.vr
őstag
válasz
FEDman
üzenetére
"Sajnos azt kell mondanom az Olympus most elég rendesen mellé lőtt az E-P5-tel."
Lehet, de akkor ezt a hibát 1-1.5-2 éve követte el (szóval akkor amikor véglegesítették az e-p5 terveit) Lehet hogy akkor még nem tudták hogy a Pana "felrúgja" a ki-nem-mondott szegmentációs elvet: a pana nem tesz stabit, míg az oly meg nem tesz beépített EVF-et (kivéve a legfelső kategóriába)
(amúgy érdekes hogy az olynak lett volna szerintebb könnyebb dolga meghúzni azt a logikus (legalábbis szerintem) lépést hogy a pen-t és a pen light-ot azzal szegmentálja, hogy az előbbibe evf-et épít)Az oly nyilván már égebb óta tudja mint itt mi, hogy milyen lesz a gx7, szóval az árazásában azért benne lehet az a logika hogy az első hónapokban még menjen 1000 euroért, aztán ha piacra lép a gx7 (aminek azért mi még nem tudjuk milyen lesz a szenzora, és mire képes a stabija) akkor megvágják az árát úgy hogy az e-p5 értelmes alternatíva maradhasson. És a price-cut bejelentéssel kicsit azért a publicitásból is visszaszerez - azért persze a gx7 lesz pár napig/hétig a fő m43-attrakció, ez kétségtelen.
Az inkább különös(nek tűnt), hogy (addig is amíg vagy az OMD-utód, vagy az a bizonyos hibrid, vagy akár mindkettő piacra nem lép) bizonyos (nem azt mondom hogy nélkülözhetetlen, de azért szerintem jelentős) feature-ökben megelőzte az aktuális zászlóshajót is (wifi+tethered shooting, 1/8000, focus peaking) Lehet hogy jobban helyén lehetne érezni az árát, ha nem a most már akár 900 euroért megkaphato e-m5 mellé érkezik, hanem rögtön az új zászlóshajó alá (árban is) - aztán lehet hogy pont így lesz nekik jó: először az e-p5 kapta a lelkendezést, ezt majd ugyan a gx7 el fogja hódítani, aztán az új oly zászlóshajó majd megint visszalopja a showt (persze _ha_ visszalopja
) -
Freddy76
addikt
válasz
xtremetuning
üzenetére
Hellóbelló, most látom, árulod a cuccod, om-d-t mindenestül. Vissza tükrösre, vagy valami más tükörnélküli lesz helyette?
Ha jól emlékszem, tavaly az elsők között voltál, aki om-d-re váltott.
-
schawo
titán
Ha tényleg passzol a kép és a spec lista, akkor végre elkészült az első rendes MFT váz. Az E-M5 majdnem teljesítette az elvárásokat, csak a középre tett keresővel és a gyenge videós képességekkel lehúzták az 5-ös alát négyesre. Talán a GX7

-
kasee
aktív tag
Miért ilyen nehéz eladni egy Panasonic GF3 hibátlan , garis gépet?
0 jelentkező.... -
válasz
FEDman
üzenetére
ne feledd, hogy ez csak egy e-p5, márpedig az e-p3 sem olyan drága kifutóként stb.
az opcionális keresőt nem biztos, hogy bánom. néha szívás (síelésnél, amikor egyszerre kéne a durva fény miatt, de nincs hely neki), tehát jobb a beépített, de vállalható kompromisszum. cserébe amikor rajta van és nem gond (és az új rögzíthető normálisan, nagy lencsés, kényelmes, fasza), akkor nagyon kényelmes odatenni az arcod, szépen elemelkedik stb.
de jobb a beépített, ez nem vitás. a lényeg, hogy nálam az e-p5 működik, inkább a fogás miatt nem, ha mégsem, az evf-et még tolerálom így.
-
Studi
veterán
válasz
FEDman
üzenetére
Igaz. :-) Csak azt írtad, hogy eddig kaszált az Oly az OM-D-vel, ezt érdemes annyival kiegészíteni, hogy a gép még mindig nagyon piacképes, és egy vágás az áron nagyon sok eladást tudna hozni az Olynak. Persze ez elvágná az E-P5 esélyeit is, teljesen egyetértek, hogy az (ennyiért) egy kicsit félrement. Az induló árát valahova közvetlenül az E-M5 alá kellett volna belőni.
-
FEDman
addikt
No de mikor is írtam én ilyet?

Se az Olympust, se az E-M5-öt nem írtam én le.
Konkrétan az EP5-öt tartom egy rossz ütemben túl drágán kihozott modellnek. Itt kicsit eltaktikázta magát az Oly. Viszont ahogy írtam is biztos vagyok benne, hogy vissza fog vági az Olympus valami ütőssel, ez csak idő kérdése. Erre írtam hogy ez az oda-vissza harc nekünk csak jó lehet.
-
Studi
veterán
válasz
FEDman
üzenetére
Én azért az E-M5-öt még nem írnám le, két okból se:
- nem tudom, hogy van-e konkrét infó az utódról. Persze ebben ti jobbak vagytok, de mostanában leginkább egy E-5 utód hibrid vázról csicseregtek a madarak, ami viszont nem lehet ilyen retro formájú. Ha az jön, akkor az E-M5 még maradhat a kínálatban.
- az E-M5 szerintem már megtette a kötelességét, hozott bőven az Olynak, nyugodtan vághatnak az árból. És ha leviszik 750-800EUR környékére az árat, akkor még mindig elég erős konkurenciája tud maradni az 1000 eurós GX7-nek.Utóbbi persze az E-P5-nek is nagyon alávágna, de most a Pana lépéselőnyben van, ha eladásokat akar produkálni az Oly, akkor lépnie kell.
-
Freddy76
addikt
Jaja, és most egész emberibb áron lehet új szettet összehozni... Ha kiváltod a prémium klub tagságit, ami 8.000, - Ft, 15 % kedvezménynel kapsz vázat, így az új váz 263.000. Mivel új a váz, lehet akciósan obit venni hozzá, a 17/1.8 "csak" 120.000, emellé még akaszt az ember egy 45-öst (akár újonnan, a 15 % kedvezménnyel 85-ért), és kész a szett... Mindez újonnan, garival. Persze sok ez így is, de azért sokat zuhant ez egy év alatt...
EP5 jobban tetszene, de az még drágább, és nekem a beépített kereső hiányozna...
Eh, nyolc hónapja nem volt nálam rendszerváltás, ez nem állapot
. -
FEDman
addikt
Sajnos azt kell mondanom az Olympus most elég rendesen mellé lőtt az E-P5-tel.

És nem az a gond amit beletett, mert az mind maga a tökély, a probléma azzal van ami kimaradt..A mai felhozatal mellett: NEX-6/7, X-E1 és most már nemsokára a GX7 kihozni egy 1000 eurós vázat beépített EVF nélkül az maga az öngyilkosság. Állítólag nem is nagyon mennek az eladásai..
No de sebaj, mostanáig az Oly kaszált az OMD-vel, most egy darabig lehet a Pana fog. Aztán majd jöhet megint az Oly, ez fajta egymásra licitálás nekünk csak jó lehet.

Egy szintén méretarányos összevetés:
-
need
addikt
én várom már mit lép az Oly erre... azt már tuti hogy gépet veszek év végén..vagy a következő év első negyedében... legalább lesz miből választani..akkora..

-
b.vr
őstag
"Aztán jöhetnek az árháborúk"
Jaja, a többiek már írták a stabit (még most is nehezen térek magamhoz hogy a pana meglépi ezt a váltást - viszont egyben nagyon örülök, _ha_ ez azt jelenti hogy a következő G-ben is bevezetik)És igen, most már akkor az a konkrét kérdés marad hogy hogyan viszonyul a stabi teljesítménye az e-p5-ében lévőhöz, valamint a szenzor-összevetés - és nagyjából el is dől melyik 999 euro van inkább a helyén...

-
.mf
veterán
1000 EUR, csak váz - már pár bolt adatbázisából kiderült.
b.vr: ebben is lesz IBIS, csak nem tudni még, hogy hogyan fog teljesíteni.
Olynak fel kell kötnie a gatyát a következő modellel és végre kiadnia egy OMD-nél kompaktabb keresős rangefinder gépet. Aztán jöhetnek az árháborúk. Már alig várom
/Bili -
b.vr
őstag
"1000 EUR alatt van már az E-M5, mint keresős Oly váz.
"
van, de az nem "rangefinder-style"
(és amúgy is mindjárt itt az utóda - majd annak nézd az árcéduláját
"Én még úgy tudom, hogy a GX7-ben is lesz stabi."
Hát szerintem az csak egy korai pletyka volt amit már akkor sem vett senki komolyan.
De aztán lehet hogy le vagyok maradva, akkor a többiek majd kijavítanak.Akkor le voltam maradva

-
need
addikt
"de ami meghatározó különbség hogy a gx-7 ben nincs stabi"
", lesz csendes mód, beépített képstabilizátor (jaj, de jó lenne, ha az Olympus 5-tengelyes kerülhetne bele!),"
az itt levő forrás [alapján..]
-
b.vr
őstag
>> hogy mennyire tartja az árát az attól függ mikor hozza ki a váltóterméket a Pana.
>Ez részben igaz mert ugye ott van az Oly is amire szintén szabadon lehet váltani.a pana gx-7 és a stílusban amúgy közel álló oly e-p5 nem helyettesítő termékei egymásnak, mivel (a szenzor-összevetést most hagyom mert a gx-ét még nem tudjuk, jobb lesz-e (mennyivel, ha egyáltalán), de ami meghatározó különbség hogy a gx-7 ben nincs stabi viszont van beépített EVF, addig a e-p5-ben van stabi viszont nincs beépített EVF.
Szóval hacsak a pana nagyon el nem számítja magát a belépő árral (ami nem valószínű), itt csak lassan lefele csordogáló árakkal érdemes számolni amíg nem érkezik az utód (és itt feltételezhetően minimum 2 év lesz a termékciklus) Ezt csak az húzhatná keresztbe, ha az Oly mondjuk jövő tavasszal kijönne egy olyan PEN-nel amibe tesz beépített EVF-et (ráadásul "értelmes" áron, azaz nem messze 1.000 euro felett) De ilyenről még csak találgatást sem olvastam, szóval nagyon nem érdemes készülni rá.
Studi: "És azt tudjuk, hogy az 1000 EUR az mit takar? Csak vázat, vagy esetleg alapobis kitet?"
Tuti hogy csak a váz. Amúgy nem lesz 1.000 - csak 999...
(nem vicc. Az e-p5 váz is annyi
) -
Freddy76
addikt
Hát, ez az első pana váz, ami tetszik. Most van ugye a d7000, ami nagyon jó (nagyon-nagyon jó), de a mérete számomra egyre zavaróbb, nem tudom megszokni. Ezért keresnék (újra) egy mirrorless vázat, ami kiválthatná, az omd és az xe-1 hajszál híjján tökéletes lenne (egyiknek kissé idegesítő a menüje és a kezelése, a másik kissé lassú), a panákkal eddig is az volt a bajom, hogy - elnézést - csúnyák... Az ep5-öt vettem volna, ha lenne beépített evf.
Ez viszont tetszik, határozottan. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle ténylegesen, és leginkább: mennyiért...
-
ati3x
senior tag
Nem dönthető a kijelző? Mááá nem is kellene..
Inkább egy omd..
Már várom hogy mikor lesz "baráti" áron.. Habár a gx1- váz is elgondolkodtató.. Most szorják ki ezerrel nevetséges áron..
-
k1csi
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Hobbi szinten. Számomra pl. a 2x árért (használtpiaci) minimális előnnyel (GH2-höz képest). Vsz. a GX7-el jobban megfogta a lényeget a Pana. Biztos vagyok benne többen fogják venni mint a GH3-at (GH5-öt stb).
FEDman
Nem létszükséglet, de van ahova kell a FF (KF-et már kétlem). Innentől meg a FF biztosan lesz, az mFT meg opciónak talán.Vsz. számomra meg a többség számára jó irányba mozdult a Pana. Az mFT rendszert nem a pro vásárlók fogják eltartani, jó hogy nem azok a szempontok alapján építik a rendszert (nem azokra a véleményekre hallgatnak).
MLaca
Van pótakkum a GH2-höz, forgatható a kijelzője. Fogása érdektelen (bár attól tartok egyszer letörik a műanyag bekapcsológombja). Tárgyfotóra szinte bármi jó. -
FEDman
addikt
Ilyen egy meglepően jól teljesítő kit obi.

-
MLaca
őstag
hát, én pl. kifejezetten meló miatt vettem a gh3 masinát, mert egy álom a használata. az akkuja nálam 600+ képet és 2 órányi videót bírt első töltés után (és még nem merült le, de adtam neki enni, mert megszántam), a nyele baromijó kényelmes (kényelmesebb, mint sok-sok dslr gépé) és a videója meg kb 1 millás kategóriáig überelhetetlen. tárgyfotóra is jó a kihajtható, dönthető kijelzője miatt, ha állványról kell idétlen szögekben fotózni, nem kell a tárgyasztal alá feküdnöm, mint a FF dslr vázakkal, amikre jellemzően nem szerelnek artikulatív kijelzőt (ja, vehetek hozzá szögkeresőt..). szóval de, főleg melós gépnek ideális a gh3

-
HollyBoni
veterán
Valaki ért jobban a ptool-hoz? A "patchers for testers" menüpont alatt van pár dolog ami nem tudom mire jó.
-
k1csi
senior tag
hogy mennyire tartja az árát az attól függ mikor hozza ki a váltóterméket a Pana.
Ez részben igaz mert ugye ott van az Oly is amire szintén szabadon lehet váltani. Bár lehet igazad van össze fogják szinkronizálni a vázak frissítését, pl. most az EP-5 vs. GX7 direkt konkurenciája egymásnak és az E-M5 utódjának a bejelentése is aktuális még idén.
Viszont a GX meg a G között most jó nagy ugrás van.FEDman
Munkagépnek a maximum flexibilitás komoly szempont ahol az mFT 2 Fé hátrányban van a FF-hez képest, azaz vsz. kevesek gondolkodnak egy GH3 szintű munkagépben... -
FEDman
addikt
A GH3 - GX7 összevetése szerintem teljesen felesleges. Nem egymás konkurenciái. Mindkét váz a mindent bele elven lett összerakva a Panánál. Ha valamiben több, vagy jobb az egyikben az csak azért lehet mert a GX7 az újabb. Ami most esetleg kimaradt a GH3-ból azt majd úgyis megkapja GH5 plusz az akkor esedékes újdonságokat.
Itt most a DSLR rendszerektől teljesen szokatlan módon két teljesen más filozófia mentén épített csúcs váz lesz. A GX7 jellemzően kicsi és közepes méretű obikat használó fotósoknak készült, azoknak akik úgy szeretnének egy mindenes vázat, hogy közben a mirrorless rendszer méret előnyét maradéktalanul ki tudják használni.
A GH3-nál ezzel szemben a méretnél fontosabb szempont volt hogy egy kompromisszummentes munkagép legyen. Egy olyan gép amit lehet nyúzni, egy olyan váz ami nem jön zavarba nagy obikkal és állóképességben is egy magasabb szintet képvisel.
A két eltérő filozófia miatt az épp aktuális top tulajdonságoktól eltekintve van pár állandó különbség is a két vonal között. Úgy mint a GX7 kisebb kompaktabb, ellenben a GH3-nak meg nagyobb (nagyítás) a keresője, komolyabb a markolata, nagyobb az akksija, azaz többet bír egy töltéssel.
Ha folytatják egymással párhuzamosan ezt a két vonalat akkor ezek lesznek azok a tulajdonságok amik alapján szerintem választani fognak a kettő közül és nem az épp aktuális friss újítások.
-
b.vr
őstag
válasz
n.andras74
üzenetére
Nem mondtam hogy trauma. Viszont _számomra_ a G5 (meg a hasonló elődjei, és a hasonló utódai) a kézreálló. (Nyilván ezért is van G5-öm, nagy megelégedésemre. De nem mondtam hogy mindenkinek így kell gondolkoznia)
k1csi: "Bár tényleg vsz. jobban fogja a gx7 tartani az árát mint az előző vázak ahol csak apróbb előrelépések voltak, viszont még most is sok lehetőség van (nagyon jó, hogy az mFT ennyire dinamikusan fejlődik, de azt, hogy jól tartja az árát pont ezért nem feltétlen várnám el)."
hogy mennyire tartja az árát az attól függ mikor hozza ki a váltóterméket a Pana. A G-szériánál ez egy év, a GX-nél minimum 2 lesz.
-
k1csi
senior tag
A gx7re valami 1.000 eurot mondanak (és valószínűleg egy darabig ezt őrizni is fogja, mert gondolom ezt a vonalat nem fogja annyira pörgetni a Pana mint a G szériát)
Bár tényleg vsz. jobban fogja a gx7 tartani az árát mint az előző vázak ahol csak apróbb előrelépések voltak, viszont még most is sok lehetőség van (nagyon jó, hogy az mFT ennyire dinamikusan fejlődik, de azt, hogy jól tartja az árát pont ezért nem feltétlen várnám el). A nekem talán legizgalmasabb a fázis AF, de lehetne elektronikus zár vagy a Bayer szűrő helyett hatékonyabb színszétválasztás stb.
Azaz most a Pana behozta azt az ugrást amit korábban az E-M5 meglépett, nagyon nyálcsorgatós lett és ennek megfelelően árban és kategóriában is felfelé lépett (pl. három C mód van). Viszont a következő verzióban ott lehet a fázis AF stb. Azaz még mindig az a helyzet, hogy van bőven nyálcsorgatós lehetőség ami a korai vásárlóknak újabb és újabb kiadást generál és generáció váltásnál használtpiaci felpörgést. A használtpiac felpörgése meg aligha fog árőrzést okozni.
Persze, ha valaki azt mondja, hogy na ez neki már bőven elég, majd akkor vált, ha szétesik aztán mégis sokakban elindul a vezérhangya...Ha nem így lenne akkor egyre kevesebb bevételük lenne ebből a szegmensből a gyártóknak fejlesztésre és megindulna a hanyatlás.
Ami nagyon jó a gx7-ben, hogy egy parányi vázba több tudást préseltek bele mint pl. a GH3-ba (ha tényleg igaz minden ami a pletykákban van). Pont a rendszer előnyét fogták meg és a kis méret ellenére a váz elrendezésében vsz. kihozták a maximumot amit ebben a méretben ki lehetett.
n.andras74
Biztos, hogy mindenféle tok nélkük használnám. Már eleve nem értem miért kellene kapaszkodni a vázba amikor elég parányi obik vannak hozzá. -
Studi
veterán
válasz
n.andras74
üzenetére
Én még a Zeniten sem szerettem a bőr tokot, nemhogy egy ilyen gépen. Ki így, ki úgy.
-
madgie
titán
válasz
n.andras74
üzenetére
X100-on sem szerettem a bőrtokot, nemhogy ezeken a modern fotoncsapdákon

-
jjeahh
nagyúr
-
b.vr
őstag
válasz
FEDman
üzenetére
"Összedobtam méretarányosan a G6-al. Ha most ez így előttem lenne azt hiszem nem sokáig gondolkoznék, hogy melyikért nyúljak."
Én pl. semeddig sem gondolkoznék és a G6-ot választanám!

Egyrészt nálam ugye az esztétikai szempontok kábé huszadlagosak a használhatósági/kézreállósági szempontok mögött, és nekem kell a normális markolat.
A másik pedig hogy technikailag az 1/8000 és az új szenzor (de ezt persze majd az első komolyabb tesztek után meglátjuk) foglalkoztatna - és itt jön az ár. A gx7re valami 1.000 eurot mondanak (és valószínűleg egy darabig ezt őrizni is fogja, mert gondolom ezt a vonalat nem fogja annyira pörgetni a Pana mint a G szériát), a G6 meg már most is csak 600 euro és elég meredeken fog még süllyedni. -
válasz
FEDman
üzenetére
A puding próbája az evés! Ennék már...
Az ibis-re kíváncsi leszek
és hogy kié a szenzor, bár én kb. 90%-ra veszem, hogy saját fejlesztésűt kap. A többi faszául hangzik!!! A G3 fogása maradhatós, ennek talán picit jobb lesz, azaz nagytele kivételével elég lesz. Kár, hogy a bal szememmel kukucskázom mindig 
off: egy klasszik manuál fém+üveg 85mm porté mit kóstál manapság? (f1.8 max. rekesszel mondjuk)?
-
multiapsi szenzor helyett (hiánya miatt) egyébként tényleg egyre inkább úgy érzem, hogy érdemes lehet egy lx vázat beszerezni. szerencsére az lx3 is 24/2,0 volt, az meg már csak olcsó...
-
.mf
veterán
válasz
FEDman
üzenetére
"Persze lehet tévedek, de szerintem mikor kijönnek majd az első tesztek akkor jellemzően kifejezetten dicsérni fogják a GX7 fogását. "
Én ebben nem lennék olyan biztos. Sőt. Nézd meg, milyen közel van a markolat a bajonetthez. Néhány obi, pl. a népszerű 20/1.7-es, pedig túl is lóg a bajonetten. Lesz itt olyan nem-szándékos fókuszgyűrű-tekergetés, hogy ihajj, biztos, hogy sokan fognak rá panaszkodni.
-
FEDman
addikt
Most kezdem csak megérteni, mit értetek madgievel együtt a vastagabb markolaton.

Készítettem még egy ábrát, remélem még nem unjátok nagyon.

Itt jól látszik, hogy igazából nem vastagabb lett, hanem egyszerűen ugyanaz a markolat beljebb lóg a vázon. És itt most az is jól látszik, hogy ehhez bizony az expo gomb is igazodik, az is beljebb került a vázon. Végeredményben ez azt eredményezi, hogy a GX1/3-hoz nagyon hasonló fogást fogunk kapni, csak váz beljebb lóg majd tenyerünkhöz és ott ad majd egy kellemes alátámasztást. Azaz igazából még jobb, még stabilabb lesz a gép fogása, mint eddig volt.
Ehhez persze az is kellett, amit Parci már régóta hiányolt, hogy a bajonetett is kicsit kitolták szélre.
Persze lehet tévedek, de szerintem mikor kijönnek majd az első tesztek akkor jellemzően kifejezetten dicsérni fogják a GX7 fogását.

-
FEDman
addikt
A GX7 EVF-e egyébként tényleg már ránézésre is kisebb a korábbi modellekhez képest, azaz a nagyítása borítékolhatóan kisebb lesz. Kérdés csak az mennyivel, hisz az eddigi Panákban kifejezetten nagy kereső volt.
Összedobtam még egy méretarányos ábrát. Ezek alapján a GX7 elmarad attól amit a Panánál ilyen téren megszoktunk, viszont várhatóan nagyításban azért OMD szintjét hozni fogja, ami azért annyira nem rossz.

-
FEDman
addikt
Ilyen szempontból a GX7 pont olyan lesz, mint a G3. Ránézésre nagynak tűnik a kiálló rész, de valójában pont ugyanolyan fogás lesz majd rajta, mint bármelyik markolat nélküli féltégla váznak és éppen emiatt az expo gomb is jó helyen lesz. És ahogy a G3-on a dudor itt is csupán arra fog szolgálni, hogy mikor jobb kézben lóbálja az ember akkor adjon egy kis biztonság érzést.
Valahogy így néz ki a rendeltetés szerű fogás a G3-on, ilyenkor minden a helyére kerül, az expo gomb is és szerintem a GX7 is pont ilyen lesz.

Ettől függetlenül ha te jobban szereted a kiálló markolatos vázakat azzal nincs semmi gond, csak ez most nem ilyen lesz.
-
FEDman
addikt
Összedobtam méretarányosan a G6-al:
Ha most ez így előttem lenne azt hiszem nem sokáig gondolkoznék, hogy melyikért nyúljak.

Ezen felül miközben ezt összedobtam még az is kiderült (már ha lehet hinni a képnek), hogy a GX7-ben nem szélesebb szenzor van. Ebből sok minden következhet. Például hogy most már tuti nem lesz benne multi-aspect, hát ennek olyan nagyon nem örülök.

Másrészről viszont az is biztos, hogy nem a már öregecske GH2 szenzort kapta. Kérdés már csak az hogy akkor mit. Az előzmények és a szenzor mérete alapján azt kell mondanom, hogy minimum a GH3 szenzora lesz, vagy valami teljesen új.
-
válasz
FEDman
üzenetére
itt nem erről van szó, a gx1 kialakítása szerintem hibátlan. itt már vastagabb a marcsa, a gomb mégis maradt a helyén. de írtam is, hogy kézbe kell venni. az már valóban az én egyéni preferenciám, hogy szerintem a nex-5/6/7 és a nikon 1 v2 a jó irány marcsa-ergonómiailag.
-
madgie
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Az L1 még most sem annyi

-
FEDman
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Hát csinálhatunk úgy mintha most a Fujit meg a Sonyt másolná, de igazából a Pana most az L1-hez tért vissza, ami meg előbb volt mind a kettőnél.

Vagy mehetünk visszább is az időben, az L1 formáját meg a még régebbi távmérős vázak ihlették, szóval sok értelme nincs az ilyen hangzatos kijelentéseknek.

-
FEDman
addikt
Magával a formatervvel én se vagyok elégedett, lehetett volna sokkal szebb is.

Az ergonómiával viszont szerintem nem lesz semmi gond. Ezt az előretolt expo gomb mániát máig nem értem.
Már sokszor leírtam, alapvetően kétféle markolat létezik, az előre kiálló és a féltégla. Az elsőnél tényleg kell az előretolt expo gomb, a féltégla jellegű vázaknál viszont egyáltalán nem. Ahogy a G3-on is, úgy ezen a GX7-esen is tökéletes helyen lesz az expo gomb. Aki meg ezeken a vázakon úgy érzi rossz helyen van az expo gomb az nagyon nem találta meg rajtuk a megfelelő fogást.
Kicsit máshogy kell ezeket fogni, kb úgy mint egy Nikon F3-ast és akkor minden a helyére kerül.
Persze azt megértem ha valaki kiálló markolatot részesíti előnyben, de ez már egy megint másik kérdés.

Madgie
Összevetettem és nem fog jobban kiállni, mint a G3-on. -
jjeahh
nagyúr
válasz
FEDman
üzenetére
menő lett milc körökben a focus peaking...nincs hír arról, hogy e-pm2, e-pl5, om-d is megkapja egy frissítés keretében az e-p5 fp-jét?
gx7: nekem elég kicsinem tűnik a kukucska, a markolat meg az obi között sincs valami sok hely, hüvelykujjnak sem ragasztottak valami kiemelkedő bsz-baszt, hogy negatívum is legyen...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
FEDman
üzenetére
népszerűtlen leszek, de nekem nem tetszik pofára. nem elhanyagolható különbség, hogy a nex váznak komolyabb markolata van és az expógomb is előre van tolva rajta. itt ez elmaradt. technikailag nyilván remek váz lesz, mozog a kijelző és van egy bitang evf -- más amúgy sem hiányzott a gf/gx sorozatról. ennek ellenére nekem valahogy nem áll össze. a nyakpánttartó kis izék meg kifejezetten szomorúak. az evf kukucskája is elég kicsinek tűnik.
no de, várjuk ki a végét, a nex-3 is elég rondán nézett ki képeken, nem tetszett a markolata, kézbevéve meg mégis eszméletlen jó volt.
-
FEDman
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Több határozott élt el tudtam volna viselni, de amúgy tényleg durván jó váz lesz ez!

És sokan NEX-7-esezik, pedig felépítésre és arányait tekintve sokkal inkább Fujis. Összevetettem a jelenlegi vázakkal és méretre gyakorlatilag azonos lesz a Fuji X-E1/X100-al.
Azaz a NEX-eknél egy nagyon picit magasabb és arányosabb lesz. Én ennek személy szerint örülök, mert cserébe egyrészt magasabb a markolat is, másrészt így a NEX-eken használt idétlen 16:9 képaránnyal megáldott kijelző helyett elfért egy 3:2 is, ami szerintem sokkal jobb.Már csak az időt kéne előretekerni pár évvel, hogy lehessen kapni ötvené!

-
FEDman
addikt
Ha tippelnem kéne akkor azt mondanám erre, hogy hivatalos forrásból "véletlen" kiszivárogtatott képek.

Pár adat a 43rumors-ról:
- 90 degrees tiltable EVF with 2.76 million dots
- 16MP Digital Live MOS sensor
-1920×1080/60p full HD video
- Fastest shutter is 1/8000 second
- Maximum sensitivity is ISO25600
- 22 different Creative controls
- Creative Panorama
- Silent mode
- in body image stabilization
- Focus peaking
- NFC and Wi-Fi
- 80 degrees titltable LCD with 3.0 in. 1.04 million dots
- Magnesium alloy bodyPiszok jó kis váz lesz ez.

Végre itt is 1/8000s
Ami az iso25.600-at illeti az nagyon nem hatott meg. Ez már van a GF6-ban is, amolyan a jól mutat az adatok között alapon.
Jobban érdekelt volna, hogy honnan indul az érzékenység. Az beszédesebb lenne a szenzort illetően.Mindenesetre szerintem már nem kell sokat várni rá. Mikor ennyi minden kiderül egy Pana vázról akkor utána jellemzően pár nap múlva be is jelentik azt.

-
FEDman
addikt
-
MLaca
őstag
válasz
Marseille199
üzenetére
volt, csak nekem gx1-gyel, ott a "racsni" ment el a tárcsánál, azaz lehetett állítani az értéket, de amint hozzáértem, el is állítódott. nekem garanciába cserélte a pana hivatalos szervize.
-
Marseille199
senior tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Itt vagyok egy nyaralás kellős közepén, és a G3 vezérlőtárcsája megadta magát egyik pillanatról a másikra. Semmiféle behatás nem érte, szóval nem tudom, mi van vele. A paraméterállítás működik, csak a váltás nem. Hiába nyomkodom, mint a mérgezett egér, semmi nem történik. Nyomtam visszaállítást, próbáltam kifújkálni, de semmi....
Volt már valakinek ilyenje? Vagy hova érdemes vinni? Mert szerintem garancia már nincs rá, és az a legjobb az egészben, hogy gondolom valami horribilis összeget mondanak majd rá...
-
b.vr
őstag
ja hogy úgy... hát a természetben nehéz ügy (vagy épp lehetetelen) a perspektíva-visszafejtés. Városban persze könnyebb (álatlában...), van egy csomó épület amire kb vízszintes egyeneseket lehet illeszteni, azok kiadják az iránypontokat, függőlegesen meg általában lehet találni valami referenciát amit aztán vissza lehet vetítetni.
-
b.vr
őstag
én meg amúgy túl-komplikáltam
Építészként rögtön épületekben gondolkoztam (hiába volt ott az 1:1 - bár detaileknél mondjuk elképzelhető lenne
), szóval gondolom itt max a5-a4-a3 nyomatokról lenne szó, azaz 20-30-40 cm nagyságrendű tárgyakról, pontosan megmérhető méretben, néhány méterre a kamerától. Szóval nem kell majd ehhez semmiféle "perspektívikus segédszerkesztés", főleg nem a teljes fotogrammetriai fegyvertár bevetése, hanem tényleg csak az hogy mennyi a tárgy valós mérete, és ez mennyi pixel a képen.
(sőt, photoshopban még ennyi sem, mert ott a képhez (canvas) tartozik egy felbontás, így rögtön tudsz centiméterben/akármiben mérni, és utána már csak arányosan nagyítanod/kicsinyítened kell az egész kép fizikai méretét (amivel változni fog persze a felbontás, hacsak nem nyúlsz bele a pixelszámba is) -
Mercutio_
félisten
válasz
madgie
üzenetére
Mit veszel az árából, kenyeret, vagy iphone-t?

Új hozzászólás Aktív témák
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Apple iPhone 11 - népalma
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Netflix
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3497
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- AKCÓ! HTC VIVE Pro 2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Full Prémium! Gamer PC-Számítógép!Rog Maximus XII! I9 10850K / RTX 3080 Suprim / 32GB DDR4 / 2TB SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3940, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nem komoly a baj, ugye?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Zseniális ez a váz, erről álmodtunk!