- Yettel topik
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- iPhone topik
- Megérkezett Európába az Oppo vékony órája
- MIUI / HyperOS topik
- Garmin topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco M8 Pro 5G gyorsteszt
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
FEDman
addikt
Az önmagában egy elképesztően gagyi dolog, hogy ha egy adott rendszeren belül mindenféle váltás/jelölés nélkül ugrálnak a különböző szenzorméretek között..
A mostanában induló rendszereknél pont az a jó, hogy nincs a klasszikus értelemben vett crop, minden obi az aminek eredetileg szántak. Na itt akkor most megint indulhat a duplán számolgatás melyik obi melyik vázon pontosan milyen is lesz. Van egy olyan érzésem, hogy a Pentax Q célközönsége nem is igazán fogja tudni ezt követni.

Már csak ezek miatt is úgy vagyok ezzel a hírrel, hogy ekkora barom még a Pentax se lehet, szóval majd hiszem ha látom.

Ettől függetlenül ha jól számolom a jelenlegi obikkal nagyjából olyan 0,84x jelentene. Ez még nem olyan vészes, a jelenlegi zoom obijukból pl. ekv. 24-70 lenne. De akkor is felmerül bennem, hogy ezt egyrészt a célközönség mennyire fogja tudni követni, másrészt meg ha még ki is rajzolják a jelenlegi obik a kicsit nagyobb szenzort akkor azt majd milyen minőségben teszik, ha pl. a fent említett zoom obijuknak nagylátó végén még 1/2,3" szenzoron is majdnem 5% a torzítása.

-
Studi
veterán
-
Studi
veterán
Erre már nem lehet azt mondani, hogy halva született ötlet, de szerintem túl késő, hogy befuthasson. Nem feledhetjük, hogy a Pentaxnak nincs akkora háttere, mint a Nikonnak, de tán még akkora sincs, mint az Olynak és a Panának együtt. Ahhoz, hogy váz és objektív választékot is tudjanak mutatni egy, az eddig használtnál jóval kisebb érzékelőre, ingük-gatyájuk rámehet a fejlesztésre.
-
válasz
FEDman
üzenetére
az írják, hogy az összes eddigi obi is kirajzolja a nagyobb képkört. de amúgy ja, még így is necces, hogy lesz-e értelme az egésznek, egy lx-7 vagy egy p7700 elég erős önmagában, ugyanazt nagyobb méretben, fényerőtlenebb obikkal stb. kiadni elég értelmetlen.
mondjuk jobban belegondolva marhaságnak hangzik ez a pletyka, az összes eddigi obinak módosulna az ekvivalens fókusztávolsága... hirtelen minden nagylátó lesz

-
Mr.Csizmás
titán
valakinek nincs egy felesleges M42 adaptere?

-
FEDman
addikt
Hát ez érdekes..
Még egy két generáció és eljut a Pentax oda ahonnan eleve indítania kellett volna.
Kíváncsi leszek, hogy az eddigi obikkal mi lesz. Persze legrosszabb esetben crop módban továbbra is használhatóak lesznek.
A mai legújabb 1/1,7" szenzor van annyira jó hogy már érdemes legyen vele foglalkozni. De persze mivel elég nagy a harc ezen a vonalon így csak nagyon átgondolt koncepcióval érdemes egyáltalán belevágni. Ellenben ez az össze-vissza kapkodás, amit a Pentax jelenleg művel az utóbbi időben az inkább egy öntökönlövéssel ér fel. -
na, alakul ez
(nem viccelek, megfelelő obikkal ez is tök jó koncepció lehet) -
jjeahh
nagyúr
20, 45 majd lesz nekem is, viszont 75-ért soha nem adnék annyi pénzt...vagy nem tudom...előbb kipróbálnám a jupiter 80/f2-őt..
valszeg jövő hónapban be is szerzek egyet, főleg mert mintha van m42 fit is, és egy adapterem most itt porosodik, kihasználatlan... na meg ha már annyira nem lenne hova költenem a pénzem, biztosan előbb gondolnék 75-ös helyett valami f0,95-ös hyperprime-ra, vagy nokton-ra...persze jó kérdés, hogy ezekkel mennyire könnyű vagy nehéz a fókuszálás belenagyítgatással... -
Zozzer888
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
"A végtelenbe és tovább!"
-
ati3x
senior tag
igaz, de ezt az 50 körüli gyutávot használom egyenlőre leggyakrabban.. Mondjuk az is igaz, hogyha nagyritkán felkerül a 14-42 akkor ott a 18-20-25 tartományt használom. A tele vége azért van kilőve, mert ugye ott az 50-es, és az nagyságrendekkel jobb. A 135 ös pedig egyenlőre még ritkábban használom.. Esetleg ha valamikor eljutok egy repülőnapra...(uyge ott elég végtelenre tekerni..) De macera a fókuszálás, belenagyítva már receg rendesen.. "statikus" témára még ok, de.. Szóval a jövőben engem kielégítene egy 20 és egy 45-ös obi.. Nagyon nem is kellene más. Ha pedig álmaim sorát raknám össze akkor: 17F1.8, 25/1.4, 45/1.8, és ha szinte "végtelen" mani lenne akkor még a 75/1.8-as jöhetne.. Szal semmi zuuummm..

-
HollyBoni
veterán
Sokszor olvasom hogy a Pana 20-nak lassú az AF-je. 14-42 kitobihoz képest milyen? Nekem az is gyors.
-
ati3x
senior tag
válasz
Warter
üzenetére
Az epl-1 et tavaly ősszel vettem, kb 1/3-ad áron, mint amiért akkor egy NEX, ment.. Persze sokáig nálam is a sony volt a "favorit" de aztán "kikötöttem" az mft-nél. Nemsokára beruházok egy 45-ös obiba.. Aztán utána egy 20, vagy 17-esbe.. A nex szériának még van hova fejlődni objektívek terén.. Habár most "összebútoroztak" az Oly-val, és amikorra aktuális lesz nálam a generációváltás, lehet aktuális lesz. Pláne ha "emberi" áron kijönne a nex rendszerre 45, és a 20-esnak megfelelő fix, ami frankón összedolgozna a fázisérzékelős AF-el (5R, 6) no akkor... Váltanék... Addig meg húzom a jelenlegi géppel, és manuálokkal.. Esetleg egy sigma 19/2.8-ba beruházok, lefedve a "széles" látószögü tarományt. Mivel ebben nincsenek emberi árú manuálok.. Ez a sigma meg csak egy kicsit drágább mint mondjuk egy jobb 50-55mm-es top manuál..
-
ati3x
senior tag
Amúgy a 17/1.8 hogyan viszonyol a pana 20/1.7 minőségéhez? Mert kb dupla árban van.. De gondolom az af-je kicsit jobb-gyorsabb mint a 20-é..
-
ati3x
senior tag
Szal ide is belinkelem, mert nem teljesen off..
Az mft egyik nagy előnyének tartom a régebbi manuális obik használatát. Pláne ha az embernek a kezdetekkor nincs elég pénze a rendszerobikra, főleg a minőségi darabokra. A másik dolog, a kifutó szériák "nevetséges" ára, sokszor egy középkategóriás kompakt árában mennek.. Szóval egy-két kép E-pl1 és Canon SSC 50/1.4-el:e-pl1 & canon 50/1.4 ssc 1
totál ellenfényben, Lr-ből "hívva"Szert tettem egy konica 135/3.5 obira is kb, 1500- körüli árban,
Érzésem szerint ennyit bőven megért...
Pár kép vele:konica 135/3.5_1
konica 135/3.5 2
konica 135/3.5 3Szóval nem sírom vissza az ixus 80-at..

-
Studi
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
Az kroppos rendszereken már ~75 körül jár, más kategória, mint a m43-on a 20-as.
-
-
kasee
aktív tag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Ah igen lemaradt, az alap Lumix g vario 14-42 van rajta.
köszi -
kasee
aktív tag
Hello
GF3 ra szeretnék szűrőket venni, erre ugye az 52mm t vegyem?
-
nord_
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
A kánon 50 1.8 arra jó, hogy a botrányos építési minőséget és a (valószínűleg ennek is köszönhető) nem mindig pontos fókuszt látva a delikvens azon nyomban bekapcsolja a számítógépet és "50 1.4 vásárlás" szavakat írja be a keresőbe.
Az 1.4-es változat kellemes, a háttérmosás egész szép, viszont nyitott rekeszen közel se olyan éles, mint a Pana 20. 1.7. A gond az, hogy a Pana látószögéhez fullfrémen sokkal inkább egy 35-ös felel meg, mint egy 50-es. APS-C Canonra, Nikonra meg ne is álmodjunk ilyen látószögű, elérhető árú "sajátmárkás" fixről... (A Sigma csinál ehhez hasonló látószögű obit: ez a 30 F1.4. Baromi jó élesség 1.4-en, viszont a fókusz olyan stigmás: sose lehetsz száz százalékig biztos, hogy pontos. Annó D300-zal is teszteltük: állvány, távkioldó, egyértelmű célpont, mégse volt konzekvens az autófókusz viselkedése.) -
arn
félisten
Azert kepminoseg, meret (!) es ar szerint is ott van a szeren. Ha az ekv 35os uvegekkel hasonlitod, maris nem olyan rossz a felallas.
Egyedul a sebesseg resze santit, de a 17es kepminosegben es arban is gyengebb.
-
törölt tag
Van tilosban parkol?

-
Superbad
tag
Aminek szorul a gyűrűje, sajnos nem működik rendesen a follow focussal, mert a bordás szíj nem tapad rá rendesen. A 20mm-essel sajnos nem használható.
Vagy valami jó rögzítési módszer kellene, ami nem rongálja az obit.
Próbáltam a bordás alá "postagumit" tenni, de az sem segít.Pillanatragasztani nincs kedvem...

Jut eszembe a WD40-ről. Valahogy lehet javítani a 20mm-es fókusz-szorulásán?

-
Superbad
tag
Tapasztalati emberektől kérdezem, a 14-45 fókuszgyűrűje könnyen járó, vagy hasonlít inkább a 20mm-eséhez?
-
jjeahh
nagyúr
-
hegyimorc
senior tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Nyugodtan megveheted a 24-t, jó lesz. Nekem volt korábban, pont azért vettem, mert pici és könnyű. (Ha nagyobb kell, akkor viszont tényleg érdemes valami rendeset venni, nekem erre az 50-es volt ... illetve ez még most is megvan)
Rég jártam itt, ami azért is van, mert az X100 és OMD mellett nem is igazán érdekel mik jelennek meg mostanában a piacon, sőt az se nagyon, hogy a közeljövőben mik lesznek. Jól elvagyok ezekkel, nem kell új csingilingi

Illetve új játék mindig van, most épp ez, bár félig off:

(Azért féloff, mert OMD-vel készült
) -
Schanyee
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Kölcsönbe amíg ráérek nem szívesen adnám mert végre fél év után újra van időm használni. Vagy ha esetleg amikor elkezdek dolgozni remélem 1-2 hét múlva akkor hétközben még lehet róla szó. Ha adsz valamit te is kölcsön addig míg nálad lenne és neked így jó akkor a többit privátban beszéljük meg. A hétvégén ritkán vagyok netközelben, de időnként felnézek ide.
-
HollyBoni
veterán
-
macri810
csendes tag
Üdv!
Lehet, hogy nem ide kéne irnom, de ahogy látom itt elég sok szakembert találok. 50-60.000 Ft-ig szeretnék kompakt fényképezőgépet venni. Leirnátok a TOP 5 legjobb ár/érték arányú gépet?
Köszönöm! -
arn
félisten
csinaltam par kepet a gyori arvizrol: [link]
-
Warter
addikt
Valaki meg tudná mondani, hogy mi a GX1 töltőjének a típusa illetve, hogy milyen aksi kell bele pontosan?

-
jjeahh
nagyúr
erre senki?
nem lenne olyan sürgős, csak félek, hogy elkapkodják előlem, mint a tegnap a planar obit 
-
annyiért lesz rá vevőd (még én is megremegtem egy pillanatra), de szerintem ne add el. lehet, hogy most a polcra teszed, de aztán le fogod venni róla idővel.
Mercutio: ott már valóban van különbség, de ez elhanyagolható a gyakorlatban, szerintem. a 12 mp-es lapkák után volt egy nagyobb ugrás, azóta csak a polír megy, de persze minden javulás jó dolog.

-
jmakk
őstag
Apropó G5. Éppen a vásárláson töröm a fejem. A szigetországban most adnak a kithez egy 45-150mm teleobit. Nekem erre biztos nem lenne szükségem. Ha valakit érdekelne egy ilyen obi, akkor dobjon egy privátot. Szerintem az otthoni ár (kb. 90e Ft) feléért midnketten jól járnánk.

-
válasz
Mercutio_
üzenetére
"És ha jól emlékszem ISO 100-400 között lényegesen jobb a G5 szenzora."
tekintve, hogy ugyanarról a szenzoralapról van szó, egész biztosan nem "lényegesen" jobb, maximum valami 5600%-os nagyításban a bal alsó pixelt mikroszkóppal néző, majd a hangosan "áhá!"-t kiáltó emberi értelemben.
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
jjeahh
üzenetére
bocs a dupláért, akkor már beruházok végre a kis metz vakura is, kérdés: ez teljesen kompatibilis e-p1-el, igaz? én csak a beépített helyett venném (ami nincs), így tökéletesen elég lenne
-
jjeahh
nagyúr
válasz
üzenetére
már megrendeltem a zuiko-t, úgyhogy mindegy...de köszi
erről, ha váltok más obira, akkor az már valszeg nem manuál lesz, hanem mondjuk oly 45/1.8. ahogy látom, ezen az öreg zuiko-n a rekeszgyűrű van hátul, és a főkusz elöl...ha így van, kíváncsi vagyok, mennyire kellemetlen...heliosnál pont fordítva volt, és ha a vázat a tenyeremre fektettem, pont kényelmesen elértem a fókuszt, rekeszt meg úgy is ritkábban állítok -
MrChris
nagyúr
Csak a fénykép minőségét nézve jobb a G3 mint a GH2? Gondolok itt elsősorban a színvisszaadásra, dinamikára. Volt GH2-m, de eladtam, számomra kiábrándító volt a fotóminősége. A bőrszínt nagyon furcsán adta vissza, a natúr fenyő árnyalataival se boldogultam a rawozáskor, meg még sorolhatnám... (tudom a 'panamantrát' videója nagyon jó... de azért zászlóshajó fényképezőgép is volt ez egykor
Most keresek gépet és az egyik jelölt a G3 lenne másik az Oly E-P2, PL2, P3. -
MrChris
nagyúr
Egy láma kérdésem lenne, a G3 nem a GH2 módosított szenzora ugye, mint a G5 esetében?
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
studinál a pont. és én amúgy sem a mm-t védem mindenképp, csak annyit akartam mondani, hogy ez a "nyomjunk fel minden céget bátran, ha hibázik, fél perc az egész" a túloldalról egy méretes kékeres és egy vedd fel a szappant cuppogós kombinációja

-
Studi
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Vagy csak nem az hibázott, aki a honlapot készítette, hanem az, aki átküldte neki az excelt, hogy milyen árakat tegyen ki.

-
-
az igen szomorú egyébként tényleg az, hogy kb. fél perc megtenni egy bejelentést egy hatóságnál, aki aztán hónapokon át vegzál egy céget. higgyétek el, tapasztalatból beszélek.

Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Így azt feltételeztem, hogy nulláról kezdik megint az építkezést.

de gyere el a következő talira és megnézheted, van 14/20/45 gorgo-nak 25-ös, Studinak meg 12/100-300 így fejből ami érdekes lehet.

minden esetre..

Pár kép vele:
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
ezzel le is állok egy kicsit, mert csak a héten már kb 400 dolcsi ment ebayre...