Hirdetés
- iPhone topik
- Nothing Phone (3) – tervezett kaotika
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Garmin Fenix 8 Pro - nézz az ég felé!
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
RaZroX
addikt
Affinity 3-at használ valaki? Mik a tapasztalatok?
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Nulla. Ennyi esélye van 64GB RAM esetén bármilyen problémának, ha nincs swap. SSD mellett meg minek kéne hibernálni? A Linux Mint csinál a biztonság kedvéért 2GB swapot, mert nem mindenki 64giga RAM-mal él, de ha nem csinálna, akkor se lenne semmi.
Megint egy évtizedes írás miatt jött ez elő, hogy kell swap. Nem kell. 10+ évvel ezelőtt kellett, kevés memória meg lassú 5400rpm HDD mellett nyilván. Ma már a széklábalátét osztályú SSD-k is 100-200* akkora access time-mal rendelkeznek, mint anno a HDD-k.
De ezt már szerintem átbeszéltük már...
10+ év rohadt sok idő mind a hardveres, mind a szoftveres fejlődésben, ezt érdemes figyelembe venni, ha múzeális leírásokat olvasgatunk.
Ezt nem is neked szánom, inkább csak megemlítettem. -
cog777
őstag
Mondjuk én a root particiot keveseltem, valami 60-70gb-ot akart letrehozni alapsemaval az 1tb-os ssdn. Inkabb csinaltam manualis particionalast. Dockernel jol jott, bar azt is at lehet helyezni.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én az asztali gépet sem kapcsolom ki. (több mint 7 napos az uptime) Majd elalszik magától, és ébredéskor ott van minden ahogy hagytam.
Egyéni ficam kérdése ki hogyan használja, vagy éppen nem.A főnökök mindenhol ilyenek

korcsi
Miért nem klónozod? Amúgy igen, valószínűleg el fog indulni. -
korcsi
veterán
Debian rendszerem alatt cserélnék meghajtót, egy külső USB-s meghajtóra telepített ubuntu Desktop rendszer segít a műveletben, minden érintett rendszer UEFI módban működik.
A régi meghajtó egy m.2-es SATA meghajtó, az új NVME-s.
Gparteddel áthúztam a megfelelő elhelyezéssel az új meghajtóra a partíciókat. (EFI, /, /home)
A régi rendszer particiós táblája:
"
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 2048 194559 192512 94M Microsoft basic data
/dev/sda2 194560 39061503 38866944 18,5G Linux filesystem
/dev/sda3 39061504 78125055 39063552 18,6G Linux filesystem
/dev/sda4 249659392 250069646 410255 200,3M EFI System
"
Az sda1 nincs használatban, régen az volt a /boot/efi partíció, de lett vele valami probléma, így létrehoztam egyet a lemez végén és valahogy telepítettem rá a grubot. (kb. most is ezt kellene )"
root@server:~# cat /boot/efi/EFI/debian/grub.cfg
search.fs_uuid 8eaeacd4-d167-4d54-9443-ee44e9304661 root hd0,gpt2
set prefix=($root)'/boot/grub'
configfile $prefix/grub.cfg
"
A fenti uuid-s fájlrendszer a gyökér fájl rendszerem, mivel másoltam a particiót elvileg az új lemezen ez ugyanaz, tehát ez alapján tudna indulni a rendszer, de mi a sor végén a hd0,gpt2Elképzelhető, hogy kicserélve a lemezeket el tud indulni a rendszer?
Ha nem akkor a külső lemezről indítva a
"
grub-install --target=x86_64-efi --boot-directory=/media/újrendszer/EFI/BOOT --efi-directory=/media/újrendszer
"
parancs elégséges eredményt hozhat?Köszönöm előre is!
-
válasz
cigam
üzenetére
Win esetén, install után az első teendőm hogy tiltok mindenféle low energiaprofilt, az Sx- et főleg, az összes alvás-hibernálás profillal. Évente kb 2 KWh megtakarítás lenne, szóval 1-2 2L- es kólával kevesebbre lenne pénzem
Így az S4 sem izgat különösebben, már az S3 is komoly gondokat okozhat átlagos gépeknél, a visszatérés problémás lehet, akár anomália és adatvesztés is befigyelhet. Desktop Acer- en is melóztam annó, ahol ezek nagy problémát okoztak a teszt-állomásokon, konkrétan rosáltak a hibernálásból visszatérő gépek, utána módosították a teszt paramétereket (kiírták hogy S3 visszatérés egyszerűen nem engedélyezett, sem egérmozdítással, sem billentyűleütéssel sem).Linux szürkezóna még relatíve (gyakorlás szint), de egyelőre nem tapasztaltam a fenti anomáliákat, install felment, alapból semmi alvás szintet nem tapasztaltam eddig, sima képernyővédő, percre pontosan amikorra állítva van, graf felületről amatőr szinten klikkelgetve - Mint Cinnamon.
Debian volt az első kísérletem, na ott kb semmi nem működött...a fenti setek alapján sem. -
válasz
cigam
üzenetére
Csak belavau
ahogy szoktam,
4 teránál kb. annyi 70GB swap mint nálam a 256-os ssd-n 9Gb a 8 giga ramomnak.
Már ha egyáltalán szükségét érzi a kolléga hogy valaha is hibernáljon.
Asztalin amúgy is ugrik a munkamenet egy áramszünetnél, ha meg van UPS az lelövi szabályosan ha kell meg előtte sípol zenél jelez.
Laptopnál kell inkább mert pl. a főnököm szokása hogy 10% akkunál lecsapja a lapos fedelét, otthagyja az asztalon töltő nélkül és elmegy Svájcba 1 hétre.
Olyankor jó ha van elég swap mert 6% akkunál lehibernálja a munkamenetet. -
cigam
titán
válasz
DarthSun
üzenetére
A swap-ra sokminden miatt szükség lehet:
- RAM kiegészítése (Ritkán használt adatok áthelyezése)
- Memóriakezelés (Inaktív lapok kiürítése a RAM-ból)
- Hibernálás (Teljes RAM tartalom mentése)
- OOM helyzetek (Biztonsági puffer, kevesebb összeomlás)
- Virtualizáció (Stabilitás vendég rendszereknek)Az ACPI különböző működési módokat kategorizál:
- S0 Normál működés
- S1 Alvás (adatok a RAM-ban maradnak)
- S2 Mély alvás (a CPU és annak gyorsítótára is kiürül, de még a RAM-ban maradnak az adatok )
- S3 Suspend to RAM (itt is a RAM-ban maradnak az adatok, ez a klasszikus sleep állapot)
- S4 Hibernálás (RAM tartalma lementésre kerül a háttértárra)
- S5 Soft Off (kikapcsolás)Van még egy nem ACPI fokozat, az S2idle vagy Modern Standby, vagy Suspend to idle, de az adatok itt is a RAM-ban maradnak
A hybrid sleep pedig az S3,S4 mód kombinációja.Szóval esetedben a mindennapi használatot, a programok működését lényegesen nem befolyásolja, de nem működik az (S4) hibernálás mód. 64GB nem fér bele 2GB-ba.
-
-
-
cigam
titán
válasz
hoffman_
üzenetére
Personally, I prefer... my current method ...
Természetesen lehet tanulni másoktól, de az, hogy ő úgy csinál valamit, mert az ő logikája szerint, neki úgy kényelmes, az nem biztos, hogy neked is ugyanolyan praktikus lesz.Ez éppen olyan mint Windows-on valaki elfogadja a felhasználónak előre létrehozott dokumentumok, képek, stb... mappákatt, van aki direkt egy új partíción tartja a fájljait, és megint mások áthelyezik(átlinkelik) ezek valamelyikét. Ugyanez a játékok könyvtárával. Van aki nem a "Program files"ba telepít, hanem a D:\games könyvtárba.
Bár nem játszom, nem látom át miért lenne jó ide-oda pakolgatni. Nem elég, hogy elindítom, és fut?
Plusz az idézettel nem tudok mit kezdeni. A btrfs alapból támogatja a kis és nagybetűk közötti eltérést a fájlrendszerében, ahogy az ext4 is.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
cigam
üzenetére
nem írtam, hogy nem jó, próbálom csak megérteni, hogy mire kell figyelni. lásd random reddit alább. próbálom megérteni a jellemzőket, mielőtt beleugrok, ez sincs benne az install popup üzenetekben.
Personally, I prefer btrfs in general and use it almost everywhere. I do however use ext4 on my gaming PC for one simple reason: it supports case-insensitive file lookup. This is helpful, if you're using things like Proton, which can use this feature for the respective dirs to have improved performance on file lookups.
Unfortunately, Unix filesystem have the idiocy to distinguish between File and file. It can sometimes create problems, when you try to use files originally meant for Windows (where it doesn't matter). That's why wine and proton include some code to work around that, but it's not as efficient as doing it on the file system level.ezzel együtt is, rosszul fogalmaztam, nem én akarom megcsinálni a partícionálást. a default auto azt fogja létrehozni, amit fent írtam. a mappastruktúrában viszont, redditet nézegetve, mindhárom gamelaunchert meg emulátort tervezve, lehet, hogy van olyan összefüggés, amire érdemes figyelnem és nem ismerem.
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
egy daily driver gépet rakok össze Linux költözéshez. média, web, játék elsődlegesen. Kubuntu 25.10 és Nobara 42 KDE közül végül utóbbit választottam az első tesztekhez. Ryzen 9600X + nVidia 4070 Super + 32GB DDR5.
partition és folder managment témában szeretnék segítséget kérni. annyi infó és tanács van külföldi fórumokon, hogy egyszerűen nem tudom kiszűrni mi lenne a legjobb nekem. clean install egy 4TB WD nvme SSD-n. nem terveztem partícionálgatni. erase disk, megcsinálom a bin/uefi bontást, terveztem egy nagyobb swap filet, RAM-hoz igazítva 40GB körül, ahogy olvasom célszerű, és gyakorlatilag ennyi.
amit viszont nem tudtam eldönteni, hogy a mappastruktúrát hogy érdemes kialakítani? steam, lutris, heroic sokat lesz használatban. ezeket egyszerűen \home alatt érdemes létrehozni subfolderben? vagy van amit érdemes \opt alá rakni? esetleg egyik sem? ebben szeretnék tanácsot kérni, hogy elsőre ne a legkevesbé ideális struktúrát alakítsam ki.
nem terveztem külön SSD-t a játékokra, főleg nem Win dual boottal. 1x4TB kitöltése a cél tisztán Linux felhasználásra. nem érdemes particionálgatni, ahogy néztem, főleg, hogy FHS alatt máshogy működnek a dolgok picit.
-
Warton
őstag
A vulkan shaderek betöltésének hosszúsága az a gyenge VGA vagy a gyenge CPU miatt lehet? Egy Jedi: Fallen Order elindítása is 2-3 perc míg a shadereket töltögeti és szerintem amikor befejezi akkor valójában még nem fejezi be mert szaggat a játék még fél-egy percig miután folyamatossá válik. Lehet, hogy fejleszteném a szetápomat, de azért nem cserélnék ki mindent, ha nem muszáj.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Némileg magyar vonatkozású hír a fejlesztő Timúr Kristóf kapcsán, hogy az AMD GCN1.0 kártyákig visszamenőleg bevezetik az AMDPGU drivert a régi "radeon" helyett, valszeg az érkező 6.19-es kerneltől. https://www.phoronix.com/news/GCN-1.0-Patch-AMDGPU-Default
Ezzel némi gyorsulás, kibővített funkciók és radv alatt Vulkan 1.3 támogatást kapnak ezek a 10-12 év feletti kártyák.
-
baloo79
tag
válasz
onkelz
üzenetére
A manual szerint csak abban a file-ban kell átírni, és aztán Alt+Space billkombóval tudsz váltani a kiosztások között.
De van olyan lehetőség is, hogy kijeleztesd az aktív kiosztást a waybaron. -
///Krisz\\\
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Sehogy se tudtam rávenni, hogy 30MB/s-nél gyorsabban másolja át a fájlokat, pedig pár órát elszórakoztam vele.
Úgyhogy elengedtem, kiszedtem az ideiglenes mappát és beállítottam a végleges mappát az SSD-re, megcsináltam a hálózati meghajtók automatikus felcsatolását és a másolási scriptet, amit behivatkoztam a qBittorrent-be.
Eddig a qBittorrent miatt letöltés közben 20% volt a CPU terhelés mindegyik magon, most ez lement 15%-ra (gondolom készítette elő a helyet a NAS-on) és a végén a másolási sebesség nem 75MB/s lett hanem 110MB/s.
Nem tudom mi lassítja a másolást qBittorrent alatt, de ez a script-es másolás egy csoda.
#108276 growler
Sajnos az még lassabb volt, csak 8MB/s-el másolt. -
growler
őstag
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
5.1.3-as appimage? [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Ahh, mindig elfelejtem, hogy ez Ubuntu, ahol a 24.04 LTShez csak a régi QBittorrent 4.6.7 elérhető natívban. Sigh.
-
onkelz
aktív tag
Ha szeretnek magyar bill.kiosztast az input.conf-on kivul hol kellene meg mahinalnom? Omarchy 3.1.7
nput {
# Use multiple keyboard layouts and switch between them with Alt + Space
kb_layout = us,hu
kb_options = compose:caps,grp:alt_space_toggle
# Change speed of keyboard repeat
repeat_rate = 40
repeat_delay = 600Koszii szepen
-
///Krisz\\\
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Kitakarítottam minden maradványt és feltelepítettem onnan mit küldtél, viszont így nem az 5.1.3 települt fel, hanem 4.6.7 (igen ráküldtem az update-et és az upgrade-et is, de maradt ez), így 20-29MB/s között ingadozott.
Szerintem párszor letörlöm és feltelepítem a qBittorrent-et és nemsokára elérem a 75MB/s-et.
#108271 cigam
Viccelsz? 5 percig tart ki a popcorn. 30 perc után már el is felejtem, hogy mit akartam nézni eredetileg, mert már valami mást nézek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Először a configot tedd rendbe szerintem. Úgy általában, az ilyen fájlok a /home mappádban a rejtett .config mappában vannak és egy sima csomag törlésnél megmaradnak.
cigam: a probléma eszkalálódik, ha 4K filmről van szó a maga 60-70GB méretével.

-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
1 óra? Na és ha 2, akkor mi van? Komolyan nem értelek.
-
///Krisz\\\
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Felraktam. Ez érdekes, ez a verzió nem is látja a hálózati meghajtót, viszont valószínűleg fent maradtak az App Center-es verzió settings fájljai (pedig telepítés előtt uninstalláltam és újraindítottam), mert ebben a verzióban megjelentek a korábbi beállításaim, köztük a végleges mappa elérési útvonala is, csak egy kicsit több szöveggel:
/run/user/1000/gvfs/smb-share:server=ds118.local,share=video/Torrentek
A letöltés végén pedig fogta magát és átmásolás nélkül átváltott befejezett státuszra.
Lehet, hogy a CIFS-el fel kellene csatoltatni állandóra?!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Az appimages és snapes megoldások helyett én megpróbálnám a natív qbittorrentet felrakni a cég PPA-jából:
sudo add-apt-repository ppa:qbittorrent-team/qbittorrent-stable
sudo apt update && sudo apt install qbittorrentMost az 5.1.3-as verzió van a stabil ágban, nálunk Arch alatt is az van. Nem tudom az appimages verzió az ez volt-e.
-
///Krisz\\\
senior tag
válasz
cigam
üzenetére
Az öt perc az jó lenne, de itt inkább 1 óráról van szó, egy 18-20 GB-os tartalom esetén.
Az nem zavar, hogy "csak" 75MB/s-et tud 100 helyett, valószínűleg egyébként a szolgáltatótól kapott router nem bír többet az egyéb terhelések mellett. Csak ez a 8MB/s kevés, mert így eszméletlen lassan kerülnek át a tartalmak a NAS-ra.
-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Ha kábelen van összekötve, és smb-n másolsz rá, tudnia kéne 100MByte/s-nál nagyobb tempót. Mondjuk ha közben megy a torrent is a NAS-on meg kitudja mi, úgy már érthető, hogy lassú a másolás rá.
Miért kell gyorsan leszedni? Miért nem várhat 5 percet? Oké boomer vagyok, de nem hajt a tatár. -
///Krisz\\\
senior tag
válasz
cigam
üzenetére
Kábelen (Gigabites a teljes hálózat).
A NAS-ban egy 4TB -os Seagate Ironwolf ST4000VN006 HDD van, ami nem nem bírja a torrent letöltési terhelését. 3-4 MB/s-et még elvisel, de felette nagyon magas lesz a CPU I/O várakozás százaléka és elkezd droppolni a letöltési sebesség. Egy plusz SSD-t nincs lehetőségem mellé tenni, mert csak egy hely van a NAS-ban (DS118).
Ezért azt csinálom, hogy a PC SSD-jére villámgyorsan letöltöm, majd át szeretném mozgatni a NAS-ra, ami tovább seedeli.
Igen, ez lesz, ha nem sikerül qBittorrent-el megoldani. Írok egy scriptet a másolásra és azt behivatkozom a qBittorrent befejezés után futtatandó parancsaihoz.
-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Ha a sima másoláskor megvan a sebesség (bár nem írtad, hogy wifi, vagy kábel), nem az op.rendszerben keresném a hibát. Szerintem a qbittorrent ennyit tud. A Qt könyvtár alap fájl‑I/O rutinjait használja, amelyek nem mindig olyan hatékonyak, mint az OS natív másolási mechanizmusai. Ha zavar, akkor
- töltsd eleve a NAS-ra
- A letöltés végén külső programmal mozgasd át a kész fájlt.
Adódik a kérdés: Miért nem eleve a NAS tölti le? -
///Krisz\\\
senior tag
Ubuntu-t használok és qBitorrent-nél futottam bele a következőbe: PC-n fut és be van állítva, hogy a letöltés befejezése után mozgassa át a tartalmat egy NAS-ra. A PC és a NAS is kábellel csatlakozik a router-hez. Ha kézzel indítom a másolást az 70-75 MB/s-el megy át, de ha a qBittorrent automatikusan teszi ezt, akkor:
- az .AppImage verzió csak 8 MB/s-el másolja,
- az App Center-ből telepített verzió pedig 20 MB/s-el.Valaki esetleg találkozott már ezzel? El tudnám érni a 70-75 MB/s-et qBittorrent-el is?
(Azért teszem fel itt is ezt a kérdést, mert arra is gyanakszom, hogy az operációsrendszer korlátozhatja ezt valahogy.)
-
Ablakos
addikt
Kept Back állapotban van az Nvidia driver és komponensei. Érdemes dist-upgrage -el "felerőltetni", vagy jobb várni, hogy a standard upgrade engedi a frissülést?
-
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nincs mit. Örülök, hogy sikerült.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
"Erre keresni kell egy nagyon régi gépet, " teljesen igazad is lett,itt a megoldás és jó tanúlópénz is volt,hogy a mai modern gépeken már nem így működik külön kátyával az LPT port linuxon.
Az LPT portra kötött reléket síkerült vezérelni,mert beszereztem egy régigépet: ASUS A8N-E (Rev. 2.00) Athlon 64 cput és 4GB rammal,alaplapnak az állapota is mintha is máma vettem is volna a boltban újjónan 100/100%-os és minden is jól működk: ArchLinux-al és igaz a cpu a kórának megfelelően is teljeseít,lényeg a vasútnak az írányítása rendben is van.
Köszönöm a jó útbaígazításódat és hálás köszönetem mégegyszer a segítségedért.

-
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
A Sony-Vegas soha nem volt ingyenes, és az előző tulaj, a Sonic Foundry sem adta ingyen, ahogy a jelenlegi tulajdonos, a MAGIX Software sem.
Az elképzelhető, hogy valamilyen kamerához adtak egy ingyenes lite verziót, de mindég fizetős szoftver volt. -
válasz
csixy
üzenetére
Az lehet de ettől homlokegyenest máshogyan működnek.
Anno 5-6 éve foglalkoztam PS.al, egyik melóhelyen elő volt fizetve 2 gépre is.
Csak az alapok, pár hülyeséget elkövettem pár képen vele.
És persze ezután ránéztem a Gimpre is.
Hát az hogy ég és föld, az még nem is fedi a valóságot.
Aki megszokta a PS.-t az szerintem ordítva menekül, és ugyanez vicaverza.Maradok az IrfanViewnél meg a tökalap Paint-féleségeknél.
Amire nekem kell arra bőségesen megfelelnek.Videót is utoljára a Sony-Vegas-szal vagdostam meg effekteztem, az egy nagyon kellemes tökamatőröknek való videoszerkesztő volt. Érződött a menükön mindenen hogy olyanok csinálták a szoftvert akik ténylegesen ezzel a videótechnikával foglalkoztak, minden ott volt és úgy működött ahol a láma 1R user kereste.
És még ingyenes is volt.
Ennek úgy 15 éve. Azóta se környékezett meg a videózás. -

-
cog777
őstag
válasz
zavart
üzenetére
Szerk: megeloztek
Ha uninstaller alatt a programok eltavolitasat erted, akkor vannak a hivatalos repozitory-k, vannak a sajat felelosegre hozzadottak. Ezeket a beepitett csomagkezelovel tudod menedzselni.
Tovabba vannak a flatpak, appimage es tarsaik, ezek nem piszkitanak bele a rendszerbe, bar van hatranya is a hasznalatuknak. Flatpak eseten a sajat paranccsal tutod torolni, appimage eseten csak letorlod a progit. -
-
zavart
tag
Na lecseréltem a zorint egy mint-re. Könnyebben kezelhető nekem cca 30 év win után. Egyszerűbbek, és jobban átláthatóbbak a dolgok. Kaptam tanácsokat is egy ismerőstől.
Office kiváltása pl libre vagy onli.
Játékra heroic...
Chrome helyett brave, amit win alatt is használok.
Szép lassan letesztelem.
Kihagytam valamit?
Hja igen...
Linuxra is kell külső uninstaller, vagy jobb a sajátja mint a winé? -
cigam
titán
válasz
headhunter
üzenetére
Ki tudja? Sajna a modellszám végére tett v1, v2,... vagy furmányos betűkombinációk is jelezhetik hogy más chippel szerelték, de a modell ugyanaz. Sőt olyan is van, hogy nem is jelzik. Olyan chippet raknak bele, amihez az adott hónapban olcsón hozzájutottak.
Sajna ez próba cseresznye. Vagy elállsz a vásárlástól, vagy viszed a laptopot, és még ott a boltban kipróbáljátok, hogy felismeri-e. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
headhunter
üzenetére
A stick-ek esetén gyakran lutri, hogy milyen IC-t tesznek bele, lehet eltérő akár típuson belül is. Sticket csak olyan helyről vennék, ahová vissza lehet küldeni, ha nem jó neked, ahol tudsz élni az elállási joggal.
Ebből a szempontból a belső wifi cseréje jobb megoldás, mert ott azt kapod amit látsz. -
headhunter
addikt
válasz
headhunter
üzenetére
Ez a stick megfelelő lehet? [link]
-
-
Pöttön
őstag
Srácok, milyen alternatívát tudnátok ajánlani linuxon az Adobe Photoshop helyett?
-
zavart
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
tesztelem is hamarosan. Köszönöm. -
válasz
zavart
üzenetére
Bármelyik normális disztró témázható, csomót lehet rá kötni, a megjelenés a végletekig testreszabható és még sok egyéb.
Linux Minttel kezdenék, ha nem felel meg a Cinnamon felület, akármit rá lehet húzni. És se ikonprobléma nem lesz se más, a kezed alá dolgozik.
Win után én nagyonnem ajánlokmást. Sok disztró rettenet fapad és nehezen kezelhető, nem kezdőnek való. -
zavart
tag
válasz
cigam
üzenetére
Zorin 18. Már sikerült kitennem asztalra a double commandert, bár kicsit zavar, hogy a rendszer nyelve helyenként angol.
Valahol be tudom állítani a jobb klikket úgy, hogy ne kelljen sokáig nyomva tartani egy parancs elvégzéséhez? Tesztelem a rendszert, mert tetszene w11 helyett, de elfogyott a sör.

-
cigam
titán
válasz
zavart
üzenetére
Nyugodtan írd oda, hogy melyik rendszert használod, milyen desktoppal. Nem követjük, legalábbis én nem, hogy ki éppen milyen rendszert használ. Így könnyebb segíteni, mint több körben kikérdezni az infókat róla.
A Gnome nem szereti az asztali ikonokat, a Zorin is inkább a dokkerre épít, ott miért nem jó?Ha mégis ragaszkodsz hozzá, telepítsd a dING bővítményt.
apt install gnome-shell-extension-desktop-icons-ng
Ezzel már kihúzhatod az asztalra az ikonokat.Enélkül is működik, ha nem félsz a parancssortól:
A ~/.local/share/applications mappában vannak a programindító ikonok. Innen csak át kell másolni a megfelelő .desktop fájlt az ~/Asztal mappába.
Pl. a cp /usr/share/applications/firefox.desktop ~/Asztal/ parancs a FF ikonját teszi ki az Asztalra. -
old-dog
aktív tag
Lehet volt már, de egy .tar.xz filet hogyan kell telepíteni? Pontosabban a firefox-145.0.tar.xz frissítést akarom a meglévőre..
-
válasz
Ablakos
üzenetére
Ne lepődj meg
majdnem teljes körű NTFS támogatás van Linuxon. Meg Androidon is de ez most nem tartozik ide.
Ha a Winen kikapcsoltad a Fast startup, gyors rendszerindítást akkor minden kalamajka nélkül írhatod-olvashatod, olyan mint egy külső lemez vagy partíció vagy pendrájv ebből a szempontból.
Arra figyelj ha valamelyik rendszert hibernálod és a másikat véletlenül ráindítod na az tud érdekes dolgokat művelni.Én nem tudom mit kell fstabozni Zorin alatt mert ahhoz hülye vagyok, Ubuntu egy betű írása vagy egérkattintás nélkül automatikusan csatolja. Ha lehet én mellőzöm az fstabba szögelést, ha mégis akkor éegalább a "nofail" opcióval csináld, így ha egyszer valaha nem lesz az a partíció nem fog szüttyögni másfél percet bootnál.
Pirosak mind ntfs és teljesen automount.

-
Ablakos
addikt
(Zorin Desktop 18)
Multi boot-os pc-n az egy (nem rendszer) ssd-t a windows alatt is használom. Meglepően a desktop linux tökéletesen olvassa.
Kérdésem, hogy fstabban fixre felkapcsolva ezt az ssd-t és a lemezre linuxból írva is nem lesz anomália a két OS között? -
Ablakos
addikt
(Zorin18; Nvidia GTX970)
sudo nano /etc/gdm3/custom.conf
Find this line WaylandEnable=false
Change false to true
Save file and exit
sudo systemctl restart gdm3
Ezen rövid leírás alapján próbáltam az ablak rendszert átváltani, de továbbra is X11.
Valamit kell még változtatni? (van egyáltaláln értelme váltani window alrendszert?) -
Pöttön
őstag
válasz
cigam
üzenetére
Az op rendszer Linux Mint Cinnamon
A hangkártya az az alaplap hangkártyája.
Régi magnó szallagokat szeretnék mp3-ba felvenni.
A felvevő program az az Audacity lenne, és használok mellé még egy PulseAudio hangerőszabályzót amivel be lehet állítani hogy az audacity milyen sávot kezeljen, pl fejhallgató mikrofon, vagy a hangkártya belső "monitor hangját" vegye.A gond az, hogy hiába kötöm a line in bemenetre a magnót, nem szólal meg a rendszeren belül hang, tehát nem tudok mit felvenni.
Windows-nál ezt egyszerűen megtudtam anno oldani, mert ott volt egy "figyelés" opció a hangkártya bemeneténél, és ezzel be lehetett állítani hogy melyik hangkártyán jelenjen meg a bemeneten érkező hang. -
válasz
headhunter
üzenetére
próba cseresznye
[link] -
válasz
headhunter
üzenetére
-
cigam
titán
válasz
headhunter
üzenetére
Létezik hozzá driver kezdemény, de korántsem stabil mindennapos használatra. Könnyebb, gyorsabb, biztosabb, ha kicseréled a belső kártyát (ahogy Ablakos is ajánlotta), vagy egy külső USB-s wifi kártyát beledugni.
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Linuxon meg lehet azt valahogy oldani, hogy a hangkártya vonalbemenetére kötött hangforrás hangja megszólaljon a hangkártya kimenetén, vagy esetleg a fejhallgató erősítő sávján? -
cigam
titán
válasz
headhunter
üzenetére
USB-s Wifi? Az lsusb-vel listázd ki milyen eszközöket lát a rendszer. Itt általában kiírja milyen chip van benne, és ez alapján már kideríthető hogy van-e Linux támogatás.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
headhunter
üzenetére
A wifi chip pontos típusa alapján itt meglesheted, hogy van-e remény: [link]
-
cami][us
senior tag
válasz
headhunter
üzenetére
A mediatek elég rosszul hangzik.
-
headhunter
addikt
-
onkelz
aktív tag
Sziasztok
Kezdōként fejest ugrottam a viz nélküli medencébe.
Az egyik gépemre feltettem az Omarchyt, ami rohadtul tetszik és valami hasonlót szeretnék Archon, hyprland fent van.Természetesen fogalmam nincs merre induljak...odáig eljutottam, hogy eltüntettem ezt az idegesitō feliratot az asztal felsō sávjából.
Feltettem a hyprpapert, igaz háttérképet nem tudok beállitani még 🙃. -
cigam
titán
válasz
zavart
üzenetére
Nézd meg pl. Windows alatt, hogy pontosan milyen WiFi kártya van a gépben.
Vagy add ki az lspci parancsot, ami kilistázza a PCI buszra kötött HW elemeket.
Miután beazonosítottad a chipet, megnyitod a Szoftver és frissítések programot, azon belül a a További illesztőprogramok fület. Itt listázza, hogy milyen hardverhez érhetők el alternatív driverek (pl. Broadcom Wi‑Fi).
Mondjuk ehhez is az kell, hogy legyen internet, szóval ideiglenesen dugj rá egy lan kábelt.
-
zavart
tag
A zorin 18 még tetszene is, de...
Nincs wifi, ikonokat nem enged kitenni asztalra, hiányzik a jobb klikkes megoldás.
Így nincs értelme.
Más ötlet?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3588, 100% Akksi
- GIGA AKCIÓ!!! AKTIVÁLATLAN iPad Air M2 11" WiFi + CELLULAR 512GB!!! KÉK
- Lenovo T14 Thinkpad Gen3 WUXGA IPS i5-1245U vPro 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 16GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- Honor Magic 7 Pro 512 Gb - AI Pro kamera, 6,8 120 Hz LTPO OLED, Snapdragon 8 Elite,3 hó gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Ezt nem is neked szánom, inkább csak megemlítettem.
ahogy szoktam,

tesztelem is hamarosan. Köszönöm.
majdnem teljes körű NTFS támogatás van Linuxon. Meg Androidon is de ez most nem tartozik ide.

Audacity-ben az utolsó menüponttal kapcsolod be, hogy haljad is a bemenetre érkező jelet.