- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
csixy #104342 üzenetére
Ez jó, tesztelni pont megfelel
Pl. a tabletre, bár nem hinném, hogy kevesebbet kér, mint egy Alpine. -
-
-
válasz
csixy #104187 üzenetére
Most éppen nincs miről bebootolni, de amúgy látta, GPT is volt rajta (néztem MBR-el is), az EFi partíció Fat32, de ha a telepítő jól hozza létre, akkor gondolom a típust is belövi EFI system-re.
Az Alpine telepítője pl. zúzza a diszket, és beparticionálja, az valószínűleg jól hozza létre.A Linx1010 tabletemen volt ez, hogy a 32 bites loaderrel az Alpine nem bootolt, de ha egy Ubuntu telepítőről elindítottam, és bebootoltam az eMMC-n levő Alpine-t, akkor annak a Grub installja szépen összerakta magának. (De ott látszottak az eMMC partíciók...)
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #104083 üzenetére
De ez egy elég új FRITZ!Box , a legújabb firmware-el. Amúgy meg wifi-n csak a telefonok lógnak, meg esetleg a gyerekek laptopja - táblagépe, ha itthon vannak, minden más (számítógépek, tévék) kábelen.
(Mondjuk nem tudom milyen opció lehet az, amitől csak FF alatt akadoznak a videók, más alkalmazásokban meg nem ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #104074 üzenetére
300/30Mbit-es dsl, stabilan tudja is... A 4k HDR Netflix videók stabilan mennek akkor is, amikor a gyerekek is itthon vannak, meg én is filmezek, szóval három egyszerre. Ja, minden Gbit-en kábelezve, és FRITZ!Box 7590 a router.
És most éppen egyedül vagyok itthon, aztán szórakozik... -
válasz
csixy #103910 üzenetére
Nem tudom, csináltam-e valamit, de ahol ecceri homeuser keresné, ott nem volt semmi, viszont prtscr+Shift vagy Alt vagy Ctrl gombok kombójára meg működött. Az is lehetett gond, hogy a Dell Latitude 5520 felső gombsora totál káosz volt nekem. Zbookon még nem próbáltam, mivel a Képernyőkép app komfortosabb sokkal, alapból mentés előtt el tudom nevezni a screenshotot, kiválaszthatom hová mentse...
-
-
-
-
-
-
válasz
csixy #103690 üzenetére
Biztosan nem akarod bepróbálni? Én a configok nagy részét csodálattal adózva szoktam érintetlenül hagyni, főleg amikbe ilyen íj formájú karakterek vannak.
Viszont ebben az apt.conf.d fájlban a
NeverAutoRemove
résznél lehetne operatívkodni, max kihúzza a rendszer alól az összes kernelt, de ha így lesz, kicsit polírozod a recovery skilledet, no mondd már...APT
{
NeverAutoRemove
{
"^firmware-linux.*";
"^linux-firmware$";
"^linux-image-[a-z0-9]*$";
"^linux-image-[a-z0-9]*-[a-z0-9]*$";
};
VersionedKernelPackages
{
# kernels
"linux-.*";
"kfreebsd-.*";
"gnumach-.*";
# (out-of-tree) modules
".*-modules";
".*-kernel";
};
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
csixy #103680 üzenetére
“UEFI mentes a BIOS-od?”
Igen.Live linuxot bootolj be és a gparted segítségével tudsz garázdálkodni. Útban lévő jelölőket leszedni, gondolom a recovery partíciót törölni, új partíciót létrehozni, satöbbi.”
Úgytudom ha törlöm a 3. Windows partíciót
msftres
nem fog elinulni a Windows.
köszi! -
válasz
csixy #103679 üzenetére
Azért azt látod, hogy ez nem a csomagkezelő/frissítéskezelő által felrakott kernel volt? Szerintem a generic verziókat rakja fel a csomagkezelő, nem a hwe-ket. Nálam alapból csak 6.8-as kernelekkel operál a rendszer(nem én, hanem a rendszer!). Szóval akkor újra, ha nem a rendszer saját csomagkezelője frissíti a kerneleket, hanem belenyulsz, akkor amit nem a rendszer ajánlott upgrade-re, azoka nem is fogja leszedni az autoremove.
Épp javasolni akartam, hogy kezdd el bogarászni ezeket pihenésképpen...
Nálam is ott vannak a 6.11-es kernelek, de a rendszer azokat nem piszkálta, csak a 6.8-asokat. Nyilván Te innen manuálisan kattingattál rájuk.
-
válasz
csixy #103676 üzenetére
Az érdekes, mert a nala configban is van kernel eltávolítással kapcsolatos beállítás. Nálad ez már volt nemrég, valami kutyulást sejtek...akkor az volt, hogy az autoremove se szedte le őket. Ezek hivatalos tárolóban lévő kernelek, gondolom és nem külön raktad fel őket.
Mi van, ha a fenti screenshothoz hasonlóan minden bejelölést visszavonsz és úgy futtatod a nala-?
-
válasz
csixy #103674 üzenetére
Fura, mondjuk én nem pipáltam be, de épp tegnap véletlenül az apt rendszerfrissítést futtattam le, volt új kernel, felrakta és ezután kíváncsi voltam, mit csinál a nala, lefutott a
sudo nala update && sudo nala upgrade
nem volt mit frissíteni, de egy kernelt autoremove-olt. (a nala frissítő sor egyébként még várakoztatta az új kernelt)
Látod, felrakja a 60-ast és leszedi az 58-ast, marad az 59-es végű:Start-Date: 2025-05-19 10:51:43
Commandline: /usr/bin/apt upgrade
Requested-By: ubyegon (1000)
Install: linux-modules-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-image-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-headers-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-tools-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-tools-6.8.0-60:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-modules-extra-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-headers-6.8.0-60:amd64 (6.8.0-60.63, automatic)
Upgrade: linux-headers-generic:amd64 (6.8.0-59.61, 6.8.0-60.63), linux-generic:amd64 (6.8.0-59.61, 6.8.0-60.63), linux-image-generic:amd64 (6.8.0-59.61, 6.8.0-60.63)
End-Date: 2025-05-19 10:52:06
Start-Date: 2025-05-19 10:53:51
Requested-By: ubyegon (1000)
Remove: linux-image-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60+1), linux-headers-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60), linux-modules-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60), linux-tools-6.8.0-58:amd64 (6.8.0-58.60), linux-headers-6.8.0-58:amd64 (6.8.0-58.60), linux-tools-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60), linux-modules-extra-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60)
End-Date: 2025-05-19 10:53:59
-
válasz
csixy #103644 üzenetére
Én is ezeréve külön Adat meg torrentek néven külön particiókat csináltam, teljesen gondmentesen bármit raktam fel, ezeket FSTAB-ba beraktam és működött. Biztosan nagyon hasznos ez a Windows-like Home mappa a Képek, Dokumentumok, etc.. mappákkal, de egy telepítéskor nem is arra tervezem a / méretét, hogy ki tudja hány 100giga adat fog letöltődni a Home-ba.
Most a notin csak egy külön Data partició van és oda rakom, ami nagyobb helyet foglalna.
-
-
-
válasz
csixy #103624 üzenetére
Meg kéne gyógyítani, de ezt a intel-ucode.img-t nem tudja átírni mégse a grub.cfg-ben. Most is van ilyen sor nálam a configban a később berakott SSD Manjaroja sora lenne, de kernel panic-ig nem jut el, már azelőtt panaszkodik valami
dpkg data upgrade
nem sikerül neki.Mondjuk az is érdekes, hogy a Debian verziófrissítésnél meg megjavult mindkét rolling bootja. Jó lenne megnézni a logokban, mi zajlott le, de sajna az a gép már kampeca lett és sajna az SSD-ket se szedtem ki belőle. Ez a nyuszirágta kábeles gép.
initrd /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-5.15-x86_64.img
-
válasz
csixy #103240 üzenetére
Fogalmam sincs, most melyik opciót hagytam bekapcsolva, de bootolnak az NVMe SSD-n meg a régi Sata SSD-n lévő disztrók is(Manjarot kivéve), amúgy elég sok opciót kapcsolgattam, amikor az istennek se bootolt az első install. Nagy ötlet volt első Linux Mint install után kikapcsolni a secure bootot!
Azóta próbálom visszafogni magam, hogy nekiugorjak a BIOS opcióknak, előtte jó lenne kideríteni, melyik milyen hatással lesz az idegrendszeremre, ha kikapcsolom.
Közben találtam egy 2230-as NVMe SSD-t, azzal akartam letesztelni ezt a fura Windowsos problémát, de a Zbooknál nem lehet megoldani a 2280-nál kisebb NVMe SSD rögzítését.
-
válasz
csixy #103242 üzenetére
Persze, ezt tudjuk. Most esett le, hogy ubyegon2 nem általánosságban írta, hanem konkrétan az én esetemre. Most valóban ez a helyzet nálam.
Most tekintsünk el attól, hogy nem ilyedek meg a partícionálástól, és nem egyszer használtam a gparted-et. Most egy abszolút kezdőt szimulálok, aki most lát első alkalommal Linux-ot. Ennek kapcsán futottam bele egy jó nagy hibába.
-
válasz
csixy #103032 üzenetére
Lámlám. Eljutottál oda amit én már 6 éve használok és sokat papoltam már róla.
Legjobb választás az NTFS.
Nem kell símlinkelni, eddig én minden Linuxos fájlkezelőbe simán felvettem ezeket a könyvtárakat a helyek közé. Meg Winen is a fájlkezelőbe úgyhogy nálam minden OS-en így néz ki a bal oldali helyek (winen gyors elérés):
A download, video, képek stb. azok mind a az 1 terás másodvinyómon vannak.
És KDE alatt de szerintem más disztrók alatt is létezik a mindenféle symlink meg chown meg egyéb nélküli mappa-átirányítás:
Ez így már magába lefedi az igényed 90%-át.Pl. ha tegnap Windowson letöltöttem a kutyafule.pdf fájlt, ma Ubuntun belépve a Letöltésekbe ott a kutyafule.pdf. Mivel a download könyvtár mindkettőnél egy és ugyanaz.
Képek videók filmek stb. ugyanígy.
Ezeket Winen is pofonegyszerű szerencsére beállítani.
KDE alatt meg még egyszerűbb.Több os-nél elmondhatatlanul praktikus és megkönnyíti az ember életét.
-
.-..-.
tag
válasz
csixy #102957 üzenetére
Nem biztos, hogy "elfelejtette" és ezért nem tudtad feltölteni, hanem arról van szó, hogy a Li-Ion cella "önkisülése", ha már 2.5V alá meríti a cellát (kritikus) akkor megindul a kristályképződés.
Ez azon kívül, hogy kapacitásvesztést okoz (kisebbik probléma) nagy mennyiségben képes a hajszálvékony elválasztóréteget "átbökni" az Anód-Katód között (nagyobbik probléma) és tüzijátékot okozhat töltés közben. Ezért ilyenkor a védelem véglegesen letilt.Vannak akik visszahoztak már cellát 2V környékéről is, de én biztosan nem kockáztatnék.
-
válasz
csixy #102957 üzenetére
Az teljesen más tészta.
A bms és akkumanagement ami az akku tokjában van az mégha 0,1 milliamperrel is de meríti az akkut. +maga a laptop is meríti, annak a készenléti c-mos áramköre aminek állandóan áram alatt kell lennie hisz különben nem tudnád bekapcsolni a gombbal. Érthető hogy évek alatt nullára szopikázta, szorozd össze a 100mikroampert 1000 nappal.
Bőven a kapacitás feletti számot kapsz, nem csoda hogy nullára merül.Egy mobiltelefon dettó, bár nagyon kicsi de folyamatos fogyasztás ha kikapcsolod akkor is.
Jellemzően 6-15 hónap alatt teljesen lemeríti a telefon kikapcsolva is, ez telefonfüggő.
Míg ha kiveszed az akkut belőle és a polcon tárolod, 5 év alatt sem merül le.Énnekem van 42 darab e-car, Hyundai Kona liion akkucellám, otthoni hobbi napelemes rendszer. 3,6V/60Ah/cella.
2018-ban gyártották őket, 2019-be kerültek ki az autóból.
Ezután 2022-ig álltak egy garázsba. Akkor én megvettem őket és 1 év múlva kezdtem használni, addig nálam is csak álltak.
A 42 cella 3,675 és 3678 volt között volt. 4 év állás után. Ez 70%-ot jelent töltöttségben.
Nincs, nullához közelít az önkisülése. Ha van valami fogyasztó rajta akkor egészen más a leányzó fekvése. -
válasz
csixy #102630 üzenetére
Gyakorlatilag egy normál Debian Openbox WM-mel és a Beardog saját programtelepítőjével, rendszerfrissítő managerével egy általános felhasználásra is tökéletesen alkalmas rendszer lett. És ahogy látom, egész sok felfedeznivaló van benne. Jobban tetszik egy Gnome Debiannál!
A kétpanelos fájlkezelő is egész jó, tényleg elleszek én is Némó nélkül.
-
válasz
csixy #102627 üzenetére
A wellcome setup le lett futtatva?
Szerintem az volt az, ami install utáni első reboot után startx-szel indítva egyből bejött, ott rákérdezett pár dologra, tárolók, backport kernel, etc. Fel is rakta ugyanazt a kernelt, ami nálad is van.a backport kernel miatt még nem volt olyan wifi kártya ami nem működne egyből
Nem volt gond ezzel sem, csak már live-ban indítani akartam a wifit és kérte az SSID-t, amire addig a pillanatig nem emlékeztem, míg meg nem néztem a Linux Mint-ben. Utána már a telepített verziónál nem is kellett jelszavaznom se a wifit! Összességében 10-15 perc keresgélés után már minden működött, majd finomhangolnom kell csak. Nálam ráadásul nincsenek olyan gondok, mint nálad, mivel normál telepítést csináltam.Mivel ennél a tartalék notebooknál már igen nehéz elkapnom az akkutöltés megfelelő csatlakozását, jó lenne a végleges megoldásig ezt használnom a Linux Mint Cinnamon helyett, ha esetleg az akkura kéne hagyatkoznom. Gondolom jóval takarékosabb rendszer ez, mint a Cinnamon.
-
csixy
addikt
válasz
csixy #102627 üzenetére
Még valami kernel drivert bele kellene tenni az initramfs_create scriptbe, vagy ebben a distroban hiányzik egy kernel driver, vagy valami efféle ami a scriptben ugyan benne van de ugye ami nincs, azt nem tudja beletenni a konzervbe. Valahol kellene találnom egy logot a buildelés folyamatáról, talán az nyomra vezetne.
[kép] -
válasz
csixy #102615 üzenetére
Én meg egy előre-emésztett debian-openboxot kerestem és végre megtaláltam ...
Kipróbáltam, tényleg előre-emésztett, de még nem kiköpött OS ez a Beardog. Linux Mint Cinnamon userkényelmesítése után pár dolgot keresgélnem kellett, de elég hamar megvoltak. Első nap addig jutottam perc alatt, hogy megtaláltam a hálózati managert, de nem ismert fel egy wifit sem, fejből meg nem tudtam pontosan az SSID-ket, így el is engedtem. Ma már egyszerűbb volt ez is, amikor már nem Cinnamonként állt rá az agyam, ment minden mint a karikacsapás!
Sajna finomhangolásoknál most visszaüt, hogy évek óta csak a Cinnamont használom, például a FF-nál ha itt a hsz-ek között görgetek, kicsit hullámzik a szöveg, ezt már elég rég nem láttam, gondolom valami kompozitor hiányzik...no majd pár szabad órámban elkezdem finomhangolászni és megnézegetni, mik vannak még a menüben. Kicsit meglepett reboot után, hogy startx kellett, de aztán adta magát a System Updater terminalban. Amit egyből leszűrhettem, hogy jó kis pattogós a rendszer, főleg egy fullos Cinnamon után, de egyáltalán nincs fapados érzésem.Szóval jó, hogy ajánlottad, kicsit már berosdásodtam, érdemes lesz felidézni pár dolgot. Alapból, aki nem elsőhetes kezdő, annak simán ajánlható, még nagyon kezdőnek is, kis segítséggel persze. De csak a grafikus install helper használata mellett.
Tetszik ez a Beardog, életemben nem hallottam róla, ráadásul kellett már egy pattogós rendszer, mert a Dell Latitude 5520 kampeca után visszaállva a HP Elitebook 8570p-re, jóval lassabbnak éreztem a Linux Mint Cinnamont.
Úgy látom, először a tapipad kurzorának gyorsítóját kell megtalálnom, mert kezdek arcidegzsábát kapni a lassú kurzortól....
No meg a jobb felső sarokban a szerszámos ikonnal előjött valami autoshrink, rányomtam és minden lelépett a displayről...no fogok még ezzel kűzdeni szerintem.
De meg is van, ezt a Tint2 akármit sose használtam még, de csak előjött...
-
válasz
csixy #102487 üzenetére
A netinstallal az a bajom, hogy a hálózatkezelő kimarad az áldásból.
Tegnap raktam fel egy Debian 12-t és a telepítés tipus kiválasztásánál az Advanced opciónál kiválasztva a Graphical expert install-t szépen végigmegy mindenen. A hálózatos résznél minden kapocsolódó hardvert felismert, a wifit is, be is jelentkeztem már itt. Kíváncsi voltam, mit csinál a netinstall iso és boot után ugyanúgy ki lehet választani a Graphical expert install-t, szóval ugyanaz a hardverfelismerési folyamat fog lemenni.
-
válasz
csixy #102468 üzenetére
Ja, hogy itt még konfigolni kell a screenshot appot... Amúgy ha Openboxot használnál, érdemes felrakni a Bunsenlabs-ot.
Én már ilyen default dolgokat nem konfigolnék, ha van olyan disztró+DE, aminél minden konyhakész, inkább elkezdem trenírozni a nyuszit géphasználatból. Minap nyitva hagytam a notit és pár perc múlva már azt láttam, hogy küldött Whatsappon egy üzeneten annak, akivel épp kommunikáltam.
Egyelőre csak számokkal kommunikál...
A HP Elitebookot jobban szereti, mert ezen még normál méretű Enter gomb van. -
válasz
csixy #102389 üzenetére
Látod ezek vagyunk
Mi de nem ez az átlag.
Mutass a környékbeli Zoli bácsi, Zsuzsika a könyvelésről, Kalán néni ügyeletes nagymama, Jenő a lakatos, Karcsi a jogász, Feri a villanyszerelő, sebész virágárus fodrász mozdonyvezető fogorvos plázacica stb. stb. vonalon egyet is aki ezt megcsinálja.
Más a hobbi meg a hozzáértés és más az élet.Lehet már leírtam de ÜF+ átállásnál 10+ ismerősömnek kellett megcsinálnom a procedúrát mert a szakmájuk mesterei de ehhez nem konyítanak. Ők sose fognak ssd-t cserélni meg hűtőbordát ragasztani.
Használják 4-5-akármennyi évig a termékeket aztán kuka és csereTényleg tldr de elmesélem.
Gyömrői piac, van egy eladó egy nagy furgonnal kinnt, szartól a repülőig mindent árul, szerszámokat.
Jön egy öreg bácsi, fél keze lóg, sztrókja volt nemrég.
Odaszól az eladónak,
Fiam, van ilyen és ilyen gyalukésed meg marófej?
Persze hogy van Pali bátyám, látom javul a keze, lemegy még a műhelyébe dolgozgatni?
Fiam ha már nem tudnék lemenni az a nap lenne az életem utolsó napja.Kb. ennyi, remélem átment a mondandó.
Én sem tudok meglenni molyolás nélkül, valamit mindig alkotok, ha nincs konkrét feladat akkor kitalálok magamnak. -
válasz
csixy #102374 üzenetére
Mi volt az előzménye a megdöglésnek?
Annyi, hogy odaadtam csereként hölgyusernek a Latitude 7400 2in1 helyett, aminek nem működött a ventilátora. No ennek meg csak a ventilátora működik.Szóval a Dell Latitude notik a ventilátoraikkal akarnak arcidegzsábát okozni...
-
válasz
csixy #102372 üzenetére
Na super, örülök, ha sikerül ezzel összehoznod! Amúgy eddig nem is láttam Debian scriptes telepítő megoldást Archnál már igen meg talán az ArcoLinux volt hibridmegoldású, GUI-s volt a telepítés, de scriptekkel lehetett beállítani az elején, miket rakjon fel.
A célom pedig egy nagyon compact openbox lenne.
Remélem a 32gigás Dell Precision elketyeg valahogy Openboxon!Bárcsak az én lassan megérkezett Latitude 5520-amon is elketyegne... Egyelőre csak a venti hajlandó elindulni rajta, de az nagyon, amúgy se kép, se hang.
-
válasz
csixy #102276 üzenetére
Épp most próbálom csekkolni, működik-e a 21.3 to 22 upgrade, de most cigiszünetben megnéztem él-e még az extension ls bizony él.
Viszont az embedded Nemo terminal sosem volt default, mindig fel kellett telepíteni, aztán Nemo reboot és F4 bekapcsolja és úgy állítgatod utána, ahogy jól esik. (21.3 alatt csináltam)
sudo nala install nemo-terminal
de megnézhetjük LMDE6 alatt is...
-
válasz
csixy #102208 üzenetére
az autoremove nem szed ki kernelt a nala-ban sem.
Sajna ezt nem tudtam lecsekkolni, mivel egy kernel van talonban install/upgrade után. Amiket kézzel rakok fel, arra meg nem érvényes, hogy leszedi az autoremove az egynél többet.
A nala.conf ugyanaz LMDE6-ban is, mint a Linux Mint 22-ben.
# Set to false to disable auto auto-removing
auto_remove = true
A Frissítéskezelő is egyértelmű szerintem:
-
válasz
csixy #102205 üzenetére
No most kíváncsivá tettél, fel is rakom hétvégén és megnézzük mit szól a nala autoremove-ja a régebbi kernelekhez. Linux Mint alól kiszedte mindig, egy előző maradt csak. De lehet beállítás függvénye ez LMDE-nél, Ubuntu alapunál a Frissítéskezelőben állítható opció, hogy mennyi régebbi került őrizzen meg, ha jól rémlik...
Amúgy nálad az autoremove nem szedett le régi kerneleket?
-
IstvánLászló
őstag
válasz
csixy #102183 üzenetére
Igen értelek,én is nézek a mai napig is jó Magyar Linuxos videókat,amik szerintem is hiánypotloak.
Arch a fő oprendszerem a pc-men. Full gamingre és mindenre is használom. Minden játékom kíválllóan megy fut jelenleg Steamen;Lutrissal! Kivéve azokat ahol az anti cheat nem enged fel minket.
Az emlitett videós munkáját - nem szeretném degradálni,de vannak gondok azzal hogy kompromisszumot is köthetne,például vitruál-boxban - mutatná-be az instalálást és utána is olvasna - annak is /boot /root hány Gb és /home +swap.
Azt is jelezhetné hogy az instalálás,csak is 1teszt bemútató...
-
válasz
csixy #102149 üzenetére
Ha csak az utóbbi 10 éves időszakot nézzük, sok érdekes dolog fog történni a jövőben! Remélem az AI nem elpusztítja az emberiséget, hanem pont megvéd bennünket az egyre elmeroggyantabb vezetőinktől.
Amúgy lehet kéne valami autentikátoros kütyü a nyúlnak is lassan, hogy szükség esetén igazolhasson, hogy én vagyok! Ilyesmit csak rá bíznék...
-
-
válasz
csixy #101788 üzenetére
Minden tiszteletem a tiéd de én már szó nélkül válok meg a régi cuccaimtól.
Pláne hogy mióta mini pc-zek, fanless, azóta engem a hideg kiráz ha csak rágondolok hogy 2 cigisdoboznyi méretű csend után beeresszek egy 100-150wattot zabáló vasházas porpárducgyűjtő ventillátoros hdd-s bőröndméretű monstrumot a privát szférámba.
Ami ráadásul akárhogyan menetgeted a renoméját, fényévekkel lassabb mint egy modern mini pc. -
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #101786 üzenetére
OK, értem én, hogy ki lehet játszani a kompatibilitási dolgokat, mert igazából nincs is szüksége rá a rendszernek, csak (összeessküvés-lemélet ;-) nem fogytak eléggé az új gépek, mert még a régiek is elég jók voltak (pl. akinek megfelel egy i3-8100, annak egy i5-7500 merthogy a kettő kb. ugyanaz tudja, az utóbbin mégsem fut elvileg a Win11) , ezért kellett valamit tenni.
Viszont szerintem tök felesleges manapság nekiállni egy régi géppel szórakozni (csak proci, memória, VGA kártya és SSD kellett bele, és már van is egy 2. gen. i3 procis géped ;-) , amikor egy 6.-7. generációs komplett brand gépet elve SSD-vel, eleve elég memóriával, és eleve támogatott grafikus kártyával, ráadásul 3x gyorsabb procival (i3-2120 vs i5-6500) bagóért adnak.
De mondom, ez csak az én véleményem ;-)
-
válasz
csixy #101584 üzenetére
Csak az endeavour kinőhetné már a kib@cott lila űrkorszakát.
Nekem az is az űrhöz köti, hogy ami fenn volt a gépemen, az UFO-ként tudott viselkedni, egyszercsak eltűnt, utána megkerült...De rákerestem a neve alapján és épp veled diskurálunk a találatok elején!De ami miatt erre az egySSD-s kis csodagépre nem merem felpróbálni, az éppen az, hogy rejtélyes, de nagyon, itt is van pár érdekes momentum a viselkedéséről: [link] [link]
Amúgy csak a Chakra volt az igazi Archklón, igaz az meg nem teljesen volt az, mert half-rolling volt...talán ezért is működött hosszabb ideig is!
-
válasz
csixy #101313 üzenetére
Nálam nem ez nem fog menni, mert szigetelő szalaggal leragasztom a kamerát.
Ööö...kicsit félreértetted, de csináljunk egy kísérletet. Told közelebb a szemgolyódat a kijelzőhöz, akkor nagyobb betűméretet látsz! Erre gondoltam ezzel a bioscaling-gal.Tényleg durva, mennyire mumificante szekció vagyunk itt a fórumon!
-
-
-
Warton
őstag
válasz
csixy #101178 üzenetére
Nem kezdtél bele az átállásba??
Azért ez ne úgy legyen már beállítva, mintha ez a folyamat heteket/hónapokat venne igénybe és nem kb. 5 percet!
Egy kicsit túl van pörgetve ez az egész. Megy a vergődés, hogy az Ügyfélkapus belépéshez mostantól már kell egy okostelefon egy autentikátor appal. Úristen!!!!
És ha be akarsz lépni az Ügyfélkapu+-odba akkor a felhasználónév jelszó után be kell írni azt a 6 számot, amit az autentikátor kiböfög magából! Csak ezt NE!!!!
-
válasz
csixy #100958 üzenetére
Itt nem a tervezett elavulás van. tényleg nem.
2013-mas tv.
Az akkori hardvert jelenleg kétvállra fektetné egy 144p YT. videó, vagy egy bármilyen közepes weboldal.
A tévékbe amúgy is mindig az akkor éppencsakhogy működni képes hardvert teszik bele, gondolj bele ha ez már akkor is az alja volt, mit csinálna most 2024-ben?Ezt elkerülendő, a gyártó fokozatosan kivezeti azokat a funkciókat amik úgymond a felhasználói élmény drasztikus csökkenésével járhatnak.
Magyarul a felhasználó ne kezdje el szidni meg fikázni a márkát, gyártót hogy:
'rohaggyámeg nem akadozik a faszbúk meg a yuttub meg a netfix, szar ez a Samsung legközelebb nem ilyet veszek.
Ez nem jó az imagenek.
Meg a felhasználónak semErgo egy 2013-ban is legalja hardveren ma perpill a dvb-t és koax tévén, és a hdmi-n beküldött tartalmon kívül mást nem is lehetne amúgy se nézni.
-
urandom0
senior tag
válasz
csixy #100940 üzenetére
Hát, én most végignéztem mindkét programot, még a beállításaik is tökéletesen azonosak. Kb. mintha frissen forkolták volna a gThumbot. Amúgy Tumbleweed alatt repóból telepíthető a Pix is, és a gThumb pedig elérhető Flathubról. És mindkét program telepíthető distrobox konténerbe, ha kellene valakinek, én is onnan futtatom a Pixet.
-
válasz
csixy #100918 üzenetére
Semmi gond nem lesz vele, ha nem találja a beállított Timeshift mentési utata akkor felhasználói bevatkozásra vár hogy megadd neki az újat.
Ha ez nem történik meg, nem menteget nem keresgél hanem tnyugton marad.
Csak ezt nem látod, csak akkor ha megnyitod a GUIT mivel a Timeshift semiről nem tudósít, nem dobál popupokat semmit. -
Petya XT
senior tag
válasz
csixy #100916 üzenetére
Nézegettem egy kicsit, a probléma az NTFS3 driverhez köthető Mint alatt valamiért. Debian alatt senkinél sem jelentkezik ez az NTFS csatolás hiba. Érdekes. A korábbi Mint verziókban más driver volt?
Tibi: Sikerült eltávolítanom a snapet, de most olyan screen tearing van VLC alatt, hogy tényleg nagyon gáz. Lehet, hogy mégsem az alap Ubi lesz az én rendszerem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- alza vélemények - tapasztalatok
- Nintendo Switch 2
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Trollok komolyan
- Tőzsde és gazdaság
- Futás, futópályák
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest