- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Akciófigyelő: kedvezménnyel nyit az Earfun Air Pro 4+
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- 175 fotó, amit a Vivo X300 és X300 Pro kameráival készítettem
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Necronom
senior tag
válasz
rwin5
üzenetére
Nem tudom, biztos ismerik sokan, de itt eleg sok disztroz ki lehet prpbalni online, ami nagy elony..nem kell letolteni, kiirni, felrakni...Elinditod es lehet jatszani veluk

https://distrosea.com/ -
Necronom
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen, tettem fel, de mivel 2eve volt mar nem emlekszem hogyan, de szerintm siman terminalbol
a file tartalmat nem tudta, mert nincsen olyan
de a masikra itt a valasz elvileg https://pastebin.com/NfvYm8kYokes, akkor ezen a gepen vegigcsinalom a frissiteseket, de az tobb oras lesz (vajh miert? a telepites 10 perces)
a masik diszrto maradhat az a gep csak HDD megosztasra van, belso halora, meg net se nincs neki...(de remelem nem unatkozik net nelkul
) -
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Értelek ígazad van,részemről nem ajánlottam a 32bitet,azt mondtam el az MX kapcsán - tudom van még 32bites rendszere.
A véleményedet legalább most a még a most kezdők olvashatják és én is támógatlak-ebben,tehát kapnak egy nagyon jó írányt,hogy 64bites rendesznek a használalta a fontós.
Akik váltani akarnak,vagy csak éppen megismerkedni a linuxdisztroknak az eggyikével: LinuxMintet 64bit -est ajánlóm kezdésnek - ez a jó írányadó mindenkinek a részére.
A LinuxMintet 64bit -es tajánlóm kezdésnek. -
IstvánLászló
őstag
válasz
tompa torma
üzenetére
Értelek amit mondasz,hiddel megértem a véleményedet.
Aki még kezdő - fontós tényező és ha komólyan szertné jól stabillan is használni a rendszerét - meg is kéne ísmernie a fontós alapokat,kezdő linuxosnak - én azt mondanám és szeretém is ezzel ezt mondani -segítségnek példáúl itt főnt elsőnek,íde ídézem a témát," Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel",itt találhatúnk nagyon fontós jól ősszeszedet sok infórmációkat,én is ha kell ínnen szóktam tájékózódni.
A terminál témám azt mondom,nem kell félni a termináltól,itt tudjúk - kíprobálni az alapvetően fontós parancsókat, ezt akár egy live iso -nak a futtatásával megtehtjűk,minden probléma nélkűl is hogy ne az éles renszerűnkőn kísérletezzűnk.
A terminál igen bőbeszédű és sokat tud segíteni - neked és mindenkinek és ezért is szóktuk ajánlani a használatát; erre mondanék egy rővid példát - gépűnknek a hardveres ősszetevőit szeretnénk - megnézni: inxi -Fxx paracsnak a beírása útán minden infómációt láthatúnk a gépűnről bőven,ami nekűnk fotósak és főleg ha érdekel is GPU -unk hardveres gyórsítását láthathtjúk és minden mást,bővebben nem is mélyednék - bele ebbe a témába,zárás képpen további sok síkereket kívánok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
32 bites megoldást azt ne javasoljunk már senkinek, előbb-utóbb megszűnnek, nem is beszélve a rajtuk futó progikról, pl. a böngészők 32 bites verziói.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
milan26
üzenetére
Értelek MX kapcsán mondom,azt tudom van még 32bites rendszere és sokan használják.
Az MX - LinuxMint Cinnamonnal teljesen jól használható ezzel a felűlettel,én 2 évig használtam,főleg a terminálban - ezért hogy láthassam is éppen mit installálok fell.
A terminált nem kőtelező használni,de hiddel érdemes,főleg akkor ha látni is akarjúk az istallásnak a fólyamatát a programnak - amit éppen szeretnék használni és láthatjúk a kimenetén is hogy a program síkeresen lefútott,nem mélyedek tóvább bele a témába,mert hósszú is lenne,tömören ennyit tudok mondani,csak is építő jó szándékkal. -
-
tompa torma
junior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
nekem is mx van fenn évek óta,...rengeteg olyan dolgot el lehet intézni rajta grafikusan, amiről itt terminál használatát javasolják......és egy most kezdő linuxosnak az áldás
és még a haladóknak....a bootmenüben kiválaszthatod hogy systemd -vel indítod, vagy nélküle.. -
milan26
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Atomstabil, ultrakönnyű, jól átgondolt, teljesen kész rendszer. Felrakod és használod kb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Necronom
üzenetére
Itt ez jól néz ki, le van frissítve. Egyszer csináld meg amit ír: sudo apt autoremove
Aztán valami nem jó a brave böngésző repójával, 32 bites repóra hivatkozik. Ezt a brave repót te adtad hozzá? Elvileg van egy ilyen fájlod, meg kéne nézni a tartalmát:
cat /etc/apt/sources.list.d/brave-browser-release.sourcesha nincs, akkor
/etc/apt/sources.listfájlban lehet még. Ha a brave-et nem használod, akkor teljesen kivenném a sort, aztán az egész disztrót engedném frissülni 22.04-re, majd onnan 24.04-re.
Aztán kitaláljuk, hogy a másik disztród miért nem frissül. -
Necronom
senior tag
-
-
Necronom
senior tag
-
Necronom
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
igy akkor ezt irja
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Minden csomag naprakész.
N: A beállított „main/binary-i386/Packages” fájl beszerzésének kihagyása, mert a(z) „https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com stable InRelease” tároló nem támogatja a(z) „i386” architektúrát
E: /var/lib/dpkg/lock-frontend zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), are you root? -
Necronom
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
apt update && apt upgrade
E: /var/lib/apt/lists/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: /var/lib/apt/lists/ könyvtár zárolása sikertelen
W: Hiba a(z) /var/cache/apt/pkgcache.bin fájl törlésekor - RemoveCaches (13: Engedély megtagadva)
W: Hiba a(z) /var/cache/apt/srcpkgcache.bin fájl törlésekor - RemoveCaches (13: Engedély megtagadvapontosan 4db felkialtojeles ikonom vam
-
-
válasz
Necronom
üzenetére
am mit jelent az, hogy disztibucio frissites?
- azt hogy service pack, vagy win 10-rol 11-re? (csak hasonlat)
Win 10 -> Win11.
mukodik minden
Akkor jó

Conkyval ezer éve nem foglalkoztam, de ha felteszed a kérdést valamelyik MI-nek, lehet, hogy tud segíteni. Tudom ajánlani a Claude-ot, én mindenre azt használom (bár tegnap és ma van valami gáz a szervereikkel, elég sokat áll).
-
-
válasz
Petya XT
üzenetére
Valami Flatpak mizéria volt Ubuntun, lehet, hogy ez tedd be a Telegramnak is: https://www.phoronix.com/news/Ubuntu-25.10-Broken-Flatpaks
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szía ubyegon2
Tiszteletem és üdvözletem jó látni itt tégeg.
Az Nvidia drivereket széjjel teszteltem,képernyő 1024x768 -as felbontással indult el és ,TTy ben belépve az Nvida drivert installáltam kézel,a rendszeremet előtte direkt a nyílt Nvidia-t installáltam és Ő vele sem jó a felbontás,nvidia-settingsben nem jelenikmeg a 1070Ti kártyám,lehet én rontottam el valamit az installnál - ebben nem vagyok én biztós.
Az instalnál ha a zárt nvidiát állitom-be nincsenek problémák és minden remekűl fut az 580-as driverrel,de a régebbiekkel,amivel én használtam és jól műkődőtt,mára már azokkal már nem is műkődig,let hogy a drivert kellene downgadelnem és lehet ezzel jó is lenne,ezt később még kiprobálom,erről a témáról ezeket tapasztaltam éles rendszeremen,de nem adom fell júsztsem,tovább keresem a megoldást,talán adowngrade segíhet is ebben.Ezt a LMDE7 beta -t még most megnézem milyen és mit tud a cinna rendszere,tesztelős gépemen kiprobélom fullra és megnézem a játékoknak a témájában és mer tőltőm is lefelé,addtál egy jó őtletet drivernek a kacsán és megkeresem a jó megoldástát.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
rwin5
üzenetére
A gépednek a pontos hardverit a kérdésedben,ígaz mem mondtad,azt értem is én hogy szertnél -linuxdisztrora váltani:LinuxMint cinnamonnal kezdjél és ísmerkedjél is vele az iso live modjában,sok mindent kitudsz probálni is ami éppen neked a fotós,én is 10 évvel ezelött használtam őrőmmel,múthéten imerősőmnek mutattam és már 1 hete problámák - nélkűl használja és azt mondta,az elöb is el nekem máma nagyon jó a cinnamon felülettel használnia és már játszani is tud.
Ezért ajánlom én is kezdésnek a mintet cinnával,további sok síkereket kivánok,ha elakadsz kérdez,én és mindenki itt szívesen segít - ezt láthatod.
-
rwin5
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nagyon szépen köszi minden segítséget, elkészítettem a pendrive-ra a telepítőt, belevágok.
-
válasz
csixy
üzenetére
Érdekes dolgokat csinálsz, ezt a linuxmint.io-t nem látom a hivatalos tükrök között, de amúgy sem az igazi szerintem:
Amúgy a LMDE7 beta fut rendesen szeptember 20. óta és nem igazán jöttek rá komoly frissítések sem, márpedig amikor kijön a stable verzió, akkor a rendszerfrissítésből is látom, hogy átment stabilba. De lehet mégis, mert már 5 napja ott van az iso...
-
-
Necronom
senior tag
Sziasztok,
Kepzeljetek, az egyik gepemen frissult a Lubuntu 18.04 20.04-re, masikon nem, de azon van PRO, ezen meg nem...
Hinnye de eltartott vagy 2 orat..am mit jelent az, hogy disztibucio frissites?
- azt hogy service pack, vagy win 10-rol 11-re? (csak hasonlat)
A masik kerdesem az, hogy lettek felkialtojeles programjaim es nemcsak sajat telepitesu, hanem az LXTerminal is az lett (ikon bal felul kis felkialtojel) meg par masiknal is
Gondoltam az, h esetleg ezek nem frissultek valamiert, hat megkerestem azt a bavasarlo kosarat es talalt 8 frissitest, megcsinalta es nem az...nem tudom, de azert mukodik minden
Az uccso kerdesem meg annyi, hogy szegeny kis conky-m elveszette a hatter atlatszozasat..igy csuf, raadasul olyan mintha egy ablak lenne, oda kattannak melle a nyitott ablakok ... (persze fresh elott jo volt)
Elore is koszi, ha van valaki aki megint turelmes lesz velem
-
rwin5
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Tényleg, a hozzászólásod után rákeresve látom, hogy van valamilyen "ESU program" amivel 1 évet lehet hosszabbítani.
Van egy laptop is erősebb hardverrel szerelve, ez a gép már ilyen kis nyugalmazott lenne, azokra használva amit fent leírtam. Még elgondolkozom, hogy hosszabbítok-e, de érdekességképp megismerném a Linux rendszert, úgyhogy feltelepítem az általad javasoltat. Ha nagyon bonyolult lenne, akkor visszarakom a win 10-et, és utána olvasok ennek az ESU-nak, hogyan és miként lehet, kell aktiválni. -
Sikerült...
Kedvenc magányos melóhelyem, tegnap délután és a szokásos EFI partíció buherálgatás.
Minden oké, minden szép egy apróság, kis mulasztás és nem tettem vissza az Ubuntu bootbejegyzését az efire.
És rebootnál szép sötét képernyő, grub felirattal.
Természetesen a Win se bootolt, épp azt baszkuráltam az efin, a mentős Ventoyos külső ssd otthon.
És a szép grub felirat.
Telefonom szerencsére nálam, mire megtaláltam a grub parancsokat, mire értelmeztem a logikáját, bepötyörésztem, ráment 30 perc.
Majd mégegyszer 30 mert persze elrontottam, nem a kernelhez való initrd-t adtam meg így még a csodaszép initrd felirattal és a busybox rejtelmeivel is ismerkedtem.
De sikerült

A felállt működő rendszer alól már pikkpakk helyretettem az efit. -
válasz
rwin5
üzenetére
Tudomásom szerin a Microsoft a nyomás hatására +1 évvel hosszabbított azaz 2026 októberig teljes támogatott marad a W10.
Erre a gépre bármilyen linuxot tehetsz, a legemberbarátabb jelenleg a Linux Mint.
Én ezt ajánlanám.
Tedd fel dualbootba 1 év elég lesz az ismerkedésre és az átállásra biztosan. -
rwin5
őstag
Sziasztok!
Elolvastam az összefoglalót, nagyjából meg is van az irány, de megkérdeznélek titeket is.
Van egy win 10-es irodai gépem, amire megszűnik 14-én a támogatottság, win 11-re a régi generációs processzor miatt nem lehetséges a váltás (kiskapukat meg nem akarom kihasználni). Viszont a zöld bolygó vonal végett egy működő gépet sem akarnék leselejtezni, így maradna a Linux, mint opció. Korábban sosem használtam, így nincs tapasztalatom.Olvasgattam a témában az interneten, ott, és a téma összefoglaló alapján is hétköznapi netezésre (, időjárás, Prohardver, ritkán steames játékra pl: Sims 1-2 - szóval gagyibbakra), zenehallgatásra, jó választás lenne nekem a Pop!_OS?
Maga a gép i5, 16 gb ram, 1660s gpu, ssd
Köszi a segítséget. -
Már fent van a linuxmint.io oldalon az új LMDE 7 cinnamon iso és az LMDE 6-os telepítésemen tegnapelőtt szembe jött velem a mintupgrade. Még hagyjátok, egyik se jó még. A mintupgrade tegnapelőtt szétqrta az LMDE6-osomat. Az iso usb-re írva pedig nem bootol be.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nekem csak a Adobe-ot futtassa rendesen..
Meg vki üsse már meg a Foobar fejlesztőket h legyen natív linux verzió is, a wine-oson az audio kimenet egy emulált csoffadt valami, nem a natív alsa/pulse/stb. -
-
Dißnäëß
nagyúr
Wow, Winboat vki ? Redditen jött szembe.
Magyar srác a szomszéd országból..
-
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Azért gondoltam azt először, mert a logfile-al piszmogott valamit. Azóta elindítottam terminálban, flatpak run org.telegram.desktop, itt már látszott ,hogy mi a baja, nincs hálózati kapcsolata valamiért. Tűzfal ki, akkor sem. Kipróbáltam Manjaro alatt, ott nincs hibája. Ezzel így nem is tudok mit kezdeni.
-
-
-
Petya XT
senior tag
Flatpakes Telegram csúnyán letérdelt. A minap volt frissítése. Mint
Launched version: 6001004, install beta: [FALSE], alpha: 0, debug mode: [FALSE][2025.10.09 19:48:37] Executable dir: /app/bin/, name: Telegram[2025.10.09 19:48:37] Initial working dir: /home/peter/[2025.10.09 19:48:37] Working dir: /home/peter/.var/app/org.telegram.desktop/data/TelegramDesktop/[2025.10.09 19:48:37] Command line: Telegram --[2025.10.09 19:48:37] Executable path before check: /app/bin/Telegram[2025.10.09 19:48:37] Logs started[2025.10.09 19:48:37] App ID: org.telegram.desktop[2025.10.09 19:48:37] Connecting local socket to eb7b1987307370eeb9452632f6ac5de3-TelegramDesktop...[2025.10.09 19:48:37] Socket connect error 0, starting server and app...[2025.10.09 19:48:37] Could not copy '/home/peter/.var/app/org.telegram.desktop/data/TelegramDesktop/log_start0.txt' to '/home/peter/.var/app/org.telegram.desktop/data/TelegramDesktop/log.txt' to start new logging: Could not copy to /home/peter/.var/app/org.telegram.desktop/data/TelegramDesktop/log.txt: Érvénytelen argumentum[2025.10.09 19:48:37] Executable path before check: /app/bin/Telegram[2025.10.09 19:48:37] FATAL: Could not move logging to '/home/peter/.var/app/org.telegram.desktop/data/TelegramDesktop/log.txt'!Ez fogad indításkor. Miért nincsen jogosultsága a /home/var/app/org.telegram.desktop mappán belül garázdálkodni?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
A te nemannyirafriss Ubuntudban lehet, hogy máshogy vannak még a dolgok. Gondolom, abban még PulseAudio van.
-
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nálam oda-vissza működik, ha panelon szabályzom, változik az Alsa is, és fordítva.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
bugzillán ott a kijelölt fejlesztő személy válasza az utolsó kommentben. -
-
-
-
-
válasz
Balerik
üzenetére
Mint alatt nálam is rendben települt.
Debiant sztem már az install alatt elrontottam, valamit megadtam, amit nem kellett volna. Több más gondom is volt vele, nemcsak a telepítés.
Jelszóanomália, képernyővédő nem működött, minden energiatakarékos módot tiltottam, mégis egy idő után kidobott a login képernyőre, majd lekapcsolta a kijelzőt.
Mint alatt mindez megoldódott, minden úgy működik ahogy beállítom. -
Vasti74
senior tag
válasz
bobalazs
üzenetére
Érdekes... Mondjuk nálam meg a FF hangereje megy vissza néha a keverőn (Mint Cinnamon) olyan 70% körülre, hiába húzom fel a FF-ban maximumra... A keverőben is fel kell, aztán vagy ott marad, vagy nem.
A te problémádra lehet, hogy megoldás alsamixer-ben 100%-ra állítani a hangerőt, aztán
sudo alsactl storeLegalábbis ezt találtam ;-) Vagy a/usr/share/alsa/init/defaultfájl megsasolása. -
Balerik
aktív tag
válasz
DarthSun
üzenetére
(I)Visszatérő kezdőként a ClamTk volt az első gondom Debian alatt..(/I)
Gondoltam, hogy megprobálom feltelepíteni nálam Debian 13...sudo apt-get install clamtk clamav.
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
clamav-base clamav-freshclam libclamav12 libcommon-sense-perl libjson-perl
libjson-xs-perl libtext-csv-perl libtext-csv-xs-perl
libtypes-serialiser-perl
Javasolt csomagok:
libclamunrar clamav-doc cabextract clamtk-gnome libclamunrar11
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
clamav clamav-base clamav-freshclam clamtk libclamav12 libcommon-sense-perl
libjson-perl libjson-xs-perl libtext-csv-perl libtext-csv-xs-perl
libtypes-serialiser-perl
0 frissített, 11 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 15,6 MB.
A művelet után 71,5 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] I
Letöltés:1 http://security.debian.org/debian-security trixie-security/main amd64 libjson-xs-perl amd64 4.040-1~deb13u1 [91,0 kB]
Letöltés:2 http://deb.debian.org/debian trixie/main amd64 clamav-base all 1.4.3+dfsg-1 [100 kB]
Letöltés:3 http://deb.debian.org/debian trixie/main amd64 libclamav12 amd64 1.4.3+dfsg-1 [7.796 kB]
Letöltés:4 http://deb.debian.org/debian trixie/main amd64 clamav-freshclam amd64 1.4.3+dfsg-1 [161 kB]
Letöltés:5 http://deb.debian.org/debian trixie/main amd64 clamav amd64 1.4.3+dfsg-1 [6.941 kB]
Letöltés:6 http://deb.debian.org/debian trixie/main amd64 libtext-csv-perl all 2.06-1 [116 kB]
Letöltés:7 http://deb.debian.org/debian trixie/main amd64 libjson-perl all 4.10000-1 [87,5 kB]
Letöltés:8 http://deb.debian.org/debian trixie/main amd64 clamtk all 6.07-1.1 [178 kB]
Letöltés:9 http://deb.debian.org/debian trixie/main amd64 libcommon-sense-perl amd64 3.75-3+b5 [22,9 kB]
Letöltés:10 http://deb.debian.org/debian trixie/main amd64 libtypes-serialiser-perl all 1.01-1 [12,2 kB]
Letöltés:11 http://deb.debian.org/debian trixie/main amd64 libtext-csv-xs-perl amd64 1.60-1 [139 kB]
Letöltve 15,6 MB 4mp alatt (4.329 kB/s)
Csomagok előkonfigurálása ...
Selecting previously unselected package clamav-base.
(Adatbázis olvasása ... 246522 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../00-clamav-base_1.4.3+dfsg-1_all.deb ...
Unpacking clamav-base (1.4.3+dfsg-1) ...
Selecting previously unselected package libclamav12:amd64.
Preparing to unpack .../01-libclamav12_1.4.3+dfsg-1_amd64.deb ...
Unpacking libclamav12:amd64 (1.4.3+dfsg-1) ...
Selecting previously unselected package clamav-freshclam.
Preparing to unpack .../02-clamav-freshclam_1.4.3+dfsg-1_amd64.deb ...
Unpacking clamav-freshclam (1.4.3+dfsg-1) ...
Selecting previously unselected package clamav.
Preparing to unpack .../03-clamav_1.4.3+dfsg-1_amd64.deb ...
Unpacking clamav (1.4.3+dfsg-1) ...
Selecting previously unselected package libtext-csv-perl.
Preparing to unpack .../04-libtext-csv-perl_2.06-1_all.deb ...
Unpacking libtext-csv-perl (2.06-1) ...
Selecting previously unselected package libjson-perl.
Preparing to unpack .../05-libjson-perl_4.10000-1_all.deb ...
Unpacking libjson-perl (4.10000-1) ...
Selecting previously unselected package clamtk.
Preparing to unpack .../06-clamtk_6.07-1.1_all.deb ...
Unpacking clamtk (6.07-1.1) ...
Selecting previously unselected package libcommon-sense-perl:amd64.
Preparing to unpack .../07-libcommon-sense-perl_3.75-3+b5_amd64.deb ...
Unpacking libcommon-sense-perl:amd64 (3.75-3+b5) ...
Selecting previously unselected package libtypes-serialiser-perl.
Preparing to unpack .../08-libtypes-serialiser-perl_1.01-1_all.deb ...
Unpacking libtypes-serialiser-perl (1.01-1) ...
Selecting previously unselected package libjson-xs-perl.
Preparing to unpack .../09-libjson-xs-perl_4.040-1~deb13u1_amd64.deb ...
Unpacking libjson-xs-perl (4.040-1~deb13u1) ...
Selecting previously unselected package libtext-csv-xs-perl:amd64.
Preparing to unpack .../10-libtext-csv-xs-perl_1.60-1_amd64.deb ...
Unpacking libtext-csv-xs-perl:amd64 (1.60-1) ...
Beállítás: libcommon-sense-perl:amd64 (3.75-3+b5) ...
Beállítás: libtext-csv-xs-perl:amd64 (1.60-1) ...
Beállítás: libclamav12:amd64 (1.4.3+dfsg-1) ...
Beállítás: libtypes-serialiser-perl (1.01-1) ...
Beállítás: libjson-perl (4.10000-1) ...
Beállítás: libtext-csv-perl (2.06-1) ...
Beállítás: clamav-base (1.4.3+dfsg-1) ...
id: ‘clamav’: nincs ilyen felhasználó
Beállítás: libjson-xs-perl (4.040-1~deb13u1) ...
Beállítás: clamav-freshclam (1.4.3+dfsg-1) ...
Beállítás: clamav (1.4.3+dfsg-1) ...
Beállítás: clamtk (6.07-1.1) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.28-1) ...
Processing triggers for gnome-menus (3.36.0-3) ...
Processing triggers for mate-menus (1.26.1-1) ...
Processing triggers for libc-bin (2.41-12) ...
Processing triggers for man-db (2.13.1-1) ...
Processing triggers for mailcap (3.74) ..Szépen feltelepült.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
urandom0
üzenetére
SZerintem ez egy egyedi probléma lehet uj user -vagyis default -értékként - ennyivel indul az alaplapomon lévő hangcodec vagy minek mondják.
msi Z97 gaming 5 bugzilla-ra irtam. -
-
-
bobalazs
nagyúr
Amúgy miért ilyen hülye az opensuse hogy alsamixer master 41%os hangerő és kb alig hallani az egész pc-t mert a opensuse hangkezelője nem ezt az alsamixert állitja. Ugyis 100% hangerőn van az egész és a user meg néz ki a fejéből miért ilyen halk ez az egész?
Kinek jutna eszébe alsamixert inditani, külön, és ott lecsekkolni hogy 41%on van alapból a master hangerő.? -
Remus389
veterán
válasz
Tim82
üzenetére
Igen, a Linux-szal van a probléma, jelenleg most csak Linux-os számítógépem van. Végülis el tudom küldeni email-be magamnak a képeket, de akkoris ha több fotó van jó lenne kábellal rámásolni és ez eddig többnyire működött.
Linux Mint-ben csekkoltam hogy teljesen update-elve legyen.
-
-
Remus389
veterán
Másnak nincs olyan problémája, hogy miután felfrissítette iOS26-ra az almás telefonját, hogy nemigen működik a fényképek átmásolásolása, vagyis furán jeleníti meg a mappákat és nem elérhetők a legujabb fotók csak néhány régebbi.
Van erre valami workaround?
-
Vasti74
senior tag
válasz
Rowon
üzenetére
Én a clamav-ot azért tartom, hogy le tudjam linux alatt a windows-os fájlokat ellenőrizni! :-) (Hálózati meghajtó - bár ott a NAS saját maga csinálja, a gépemen meg az USB-s meghajtókat) Régebben meg, amíg rendszergazdi voltam, levelezőszervereken a levélmellékleteket is ezzel (is) ellenőriztettem. De hogy a linux _munkaállomásokat_ veszélyeztető nullához közelítő számú kártevőn mit tud ellenőrizni, azt nem tudom... Egy linuxos szervert meg nem vírusirtóval véd az ember. Persze lehet, hogy tényleg nagyon eljárt felettem az idő, és totál hülyeséget beszélek... ;-)
-
válasz
urandom0
üzenetére
Azt hiszem múlt héten volt neki egy fals pozitívja, de akkor is egy futtatható .exe fájlra, ami amúgy egy GOG.com-ról származó játéktelepítő, amit teljesen legálisan megvettem és az áruházról töltöttem le. Arra jelzett valami trójait. Windowson is lefuttattam rajta a Malwarebytest meg a Defendert is, azok nem találtak semmit... Na hát szóval.

-
-
válasz
Petya XT
üzenetére
Visszatérő kezdőként a ClamTk volt az első gondom Debian alatt, melyet nem tudtam telepíteni. Mint- en pöccre felment, és nyilván az esetleges, nem tárolóból származó letöltött cuccot is tudom vele ellenőrizni.
Ez persze nem online figyelős, mint pld a Win alatti AvastPro, mely realtime nézegeti hogy mikor-honnan jöhet szívatás, akár webhely, akár email, akár lokális exe indítása.
Persze Mint alatt is felment a Chrome, ott a figyelő plugint is aktiváltam, mely alapból letiltja a rosszindulatú weblapokat, viszont ezt is elvileg megkerülheti egy rosszindulatú hozzáértő aktivista kisgenyó. Tudom, nem a Linux, és nem én leszek a célpont, de a kisördög soha nem alszik.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
A hardveres sebezhetőségek az más kérdés, konkrétan Linuxhoz előbb volt kész a Meltdown és a Spectre patch, mint Windowshoz. Most is benne vannak minden új verziójú kernelben.
Linuxon inkább a szerveroldali dolgokat támadják, pl. az SSH-t. Mint pl. a Jia Tan-féle eset.
De ha valaki nagyon akar, használhat Linuxon vírusírtót, van rá. -
Petya XT
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Itt ez akkor sem olyan egyszerű. Két dolgog kell, hogy valami rosszindulatú dolog kerüljön be. Egyik, ha fizikálisan hozzáfér a géphez, a másik, ha Te magad teszel futtathatóvá állományt , és a jogosultságok is rendben vannak. De ez nem életszerű, bár volt már rá példa, akár egy kompromittálódott ISO-val, vagy egy közösség által karbantartott tároló, nem is olyan régen, az AUR. Be lehet szedni itt is bármit, ezért nem árt egy kis tűzfal alapozó, és legalább egy ClamAV, Kaspersky Rescue Disk, vagy hasonló. A böngészők, megfelelő add-on-ok segítségével az esetek túlnyomó részében megvéd az adathalászattól, vagy más, rosszindulatú linktől. Használhatsz Flatpakes böngészőt is, kb semmihez nem fér hozzá alapjáraton. Tudod itt az szokott lenni a baj, hogy biztonsági mentés sehol, sem a rendszerről, sem az adatokról. Adatbiztonsági elvek meg ugyanazok, mint Windows alatt, ez a tudatos használat. Minden naprakész. A rendszer és a programok is.
Rengeteg más megoldás is van, amivel védheted magad, VPN az ismeretlen weboldalakon, süti konténerezés, alternatív DNS használata a routeren: Quad9, Cloudflare( a malware szűréses) és egyebek. De inkább a szerverekre éleződnek ezek a dolgok, ahol a rendszergazda ismeri a rendszerei összes rezdülését, és nem fog innen-onnan telepíteni semmit. A 4% DE felhasználás meg nagyon kevés, hogy a közeljövőben annyi kártevő jelenjen meg a különböző kerneleket, felépítést és jogosultságkezelést tartalmazó disztrókra, ez kizárt. -
válasz
urandom0
üzenetére
Há én nem értek hozzá, de Win alatt szoftveresen is kijátszották az MS- t. Majd hardveresen is betaláltak, Intel/AMD esetén is, kihasználva az utsításkészletek kiskapuit. Azóta kell a secureboot, meg TPM, ilyesmi.
Az általad felsororolt tűzfalszerű dolgokkal a kisg*ci vírusírók is tisztában vannak, gondolom fejlesztik mint állat a kiskapukat, hogy a Linuxra is fullos vírust, trójait, egyebet tudjanak írni.
Ezek a kis genyók gazdagok, soha nem kellett dolgozniuk, a gazdag apuka járatta őket informatikai egyetemre, pénzre nyilván nincs szükségük, csak szórakozásból fejik le az áldozatokat, és bankkártyájukat...aztán csak röhögnek a markukba, mint Mardell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
winboat - Egy új megoldás Wines appok használatára. Lényegében beépít egy virtuális gépet a rendszerbe, amin fut a progoramod, de azt RDP-n keresztül éred el. Viszonylag használható megoldás.
-
Egyik kedvenc YouTube csatorna feltöltött egy jó videót Linux biztonság témakörben. Angol nyelvű de szerintem megéri megnézni. Az alapokról beszél, de amolyan teljesen fogyasztható stílusban.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Milyen fertőzött link? Mi a hatásmechanizmusa?
Weboldalon futó Javascript nem fog tudni elindítani semmit sem a gépeden, és a fájlaidhoz sem fog tudni hozzáférni.
Cookie-hoz, localstorage-hez nem fér hozzá más, csak a saját domainen futó oldal, tehát onnan sem fog tudni adatot lopni. Ransomware nem fog tudni letöltődni és elindulni csak úgy. Gyakorlatilag amíg kézzel le nem töltesz egy futtatható fájlt, x jogosultságot nem adsz neki, addig nem nagyon tudnak ártani csupán azáltal, hogy úgynevezett fertőzött linket keresel fel.Androidon nincs a klasszikus értelemben vett vírus. Adathalász alkalmazások vannak, de odafigyeléssel 99%-kát el lehet kerülni. Elég annyi, hogy nem tölt le az ember minden jött-ment alkalmazást, amit letölt, annak pedig csak a legszükségesebb jogosultságokat adja meg.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Ezt amit mondasz értem,igen a nem megfelelő driver,sok sok problámát tud ókózni.
Ezt még az Wps időkben tanultam is meg a megfelelő driver -t kell feltenni ami a vga -nkhóz illík.
A flag registerbit -hez nemértek,idáig még sohasem voltak problémáim a vga driverrel,erről ezt tudom mondani.
Pingvin disztrok install kőzben általában jól felismerik a vga-nkat,alapbeállitáson a nyíltdriverrel tudjuk a reboot után használni,tömören ennyi a driver kapcsán ezt tudom pontosan mondani. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Tippre akkor szokott anomália lenni, ha nem jól van fennt a driver, Windows alatt expert professzor vagyok, ott már detektáltam régebben ilyesmit(nem pontosan ezt, de ha nem 0 a visszatérési flag registerbit, akkor szétvágja az asztalt az ikonokkal együtt), Pingvin alatt tehát csak tipp...még amatőrként.
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
OK, de nem ugyanarról beszélünk! ;-)
Ha felbontást, skálázást, akármit állít az ember, akkor persze, átrendezi az ikonokat - már csak azért is, mert "nem adja ki" váltogatás közben az elrendezés, pl. hogy hány elem van egy oszlopban.
De én nem váltok felbontást. Soha. ;-) Feltelepítettem, azóta úgy van, aztán néha nem rendezi át, de inkább igen. -
válasz
urandom0
üzenetére
Mi a helyzet akkor, ha pld emailben figyel be egy fertőzött link ?, ami ráadásul Linux alatt is futó vírust aktivál. A fő célpont nyilván a Windows, de a szorgalmas genyóságra specializálódott hackerek tudják, ha a Win jól van védve...+figyel a frissített víruskergető, akkor nehezebb a szivatás. Emiatt lassan specializálódnak Linux alá is, mert ott nem online ellenőriz a vírusirtó, hanem offline lehet keresni.
Fertőzött weboldal nem kerül tiltásra azonnal, a futtathatóvá tett telepítőt pedig realtime startolják, semmi nem garantálja hogy nincs benne ártó kód.
A mellékelt csomagtelepítőkben pedig kb annyi lehet a garancia, mint pld az Android play-áruházban, utóbbiban is gyakorta rejtettek el vírusos csomagokat, melyre csak utólag hívták fel a felhasználók figyelmét, ha ezt telepítette, törölje, vagy állítsa vissza a telefont gyári alapra, és ismét töltse le az összes megjelent frissítést. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem semmi, nálam még nem figyelt be ilyesmi, ismételt-visszatérő, de kezdő vagyok Mint disztróval. A retró 3DM2001- et futtattam az áramtermelő GTX1650- el(majd megy a helyére valami RTX, 850W táp már holnap érkezik), ott a felbontás 3D alatt 1024, de lefutás után visszaállt gond nélkül a FHD beállított, nem kaptam ilyen képernyő zippelést
-
válasz
zoltanpapp82
üzenetére
Emlékszem, nem egyszer volt olyan, hogy az ESET szólt, adott oldalon kártékony kód próbált futni, meg hát ott a "fizetésvédelem". Ilyenek miért nem kellenek Linuxra?
Weboldalon nem igazán lehet valóban kártékony kódot futtatni, amit lehet, azzal pedig nem igazán lehet kárt tenni. Tehát az adataid nem tudják ellopni csak úgy, a fájlaidhoz nem férnek hozzá, a rendszered nem tudják feltörni...
A fizetésvédelem pedig alapvetően egy elszeparált böngészős környezet, meg egy két plusz extra, mint pl. keylogger védelem, screengrabber védelem, ilyesmik. De ha odafigyelsz arra, hogy mit és honnan töltesz le, akkor még Windows alatt sem fogsz vírust kapni, nem hogy Linux alatt.Nagyon nagyon ritka kivétel esetleg valamilyen böngészős sebezhetőség, de annak az esélye, hogy ilyenbe belefutsz, szinte nulla. És ez ellen jellemzően a vírusírtók sem igazán védenek. Ami véd ellene, az az, ha frissen tartod a rendszered.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
A nincs panel se semmi, megoldása erre a - nagyon régi monitorommal volt ami mamximumux 50-60 herces lehetett 1280x1024 febontást tudott maximálisan bellitva és ha jól emlékszem én ilyenkor a super gombot nyomtam és menüben a beállítások és kijező -nek a felbontását kellet víssza is átállitanom1280x1024 -re,ezután alkalmaztam a beállitást és utána vísszaált a képernyőképem,ahogyan ezt mutatod hogy Iyen volt,remélem ez megoldja a problémádat,ennyiít tudok segíteni,majd írjál víssza hogy minden jó e így nálad.
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
Igen támogatom amit most mondasz a Ventoy kapcsán,nálam is dettó bootol prímán, problémák-nélkűl,tőbb disztro iso -t tárólók - egy régebbi ventoy -al formázott 5400Rpms 1 TB-os Sata3 -as Hdd-n,doksikat és bakupot,ezóta nem kell pendrvet használnom,de bíztonságból megvan minden a pendrve -okon.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem a Ventoy a baja (bár nem írtad hanyas verzió). Nekem is van Ventoy, és simán bejön a legfrisseb rescuzilla, pik-pak működik.
Azt próbáld meg, hogy (már nem emlékszem a pontos nevére) a Rescuzilla boot menüjében van egy "csökkentett grafikus mód" (vagy hasonló a neve), azt kiválasztva indítsd. Akkor is összeomlik a GUI? Rémlik, hogy pár éve én is szoptam hasonlóval, és akkor ez segített. Meg nem mondom hogy milyen VGA volt a gépben, de ez segített. Hátha neked is ... -
válasz
zoltanpapp82
üzenetére
Ilyenek miért nem kellenek Linuxra?
Általános esetben, ha valamilyen szoftverigényed van Linuxon, akkor azt a saját belső tárolókból telepíted. Nem megnyitod a böngészőt, beírod a keresőbe, hogy XYZ program és valamilyen noname honlapról letöltöd, hanem egy ellenőrzött és karbantartott belső szerverről telepíted, mondhatni zárt környezetből. Ez azért biztonságosabb, hasonló a Play Áruházhoz Androidon. Ha ezt mindig betartod, akkor szerintem nem igazán tud semmi települni a gépedre. Ha WINE sincs fent, akkor a Windowsos kártevők sem tudnak futni a rendszereden, szóval kevésbé kell tartani bármitől is.
Szerk.: ennyiből az Ubuntunak a Snap Store egy kicsivel másabb, mert azért ott már voltak érdekességek ( [link] ). Modjuk úgy, hogy ott is inkább olyan dolgokat érdemes telepíteni, amikre sok a visszajelzés és népszerűek, nem pedig olyanokat, amikről még senki sem hallott és tegnap kerültek fel az áruházba.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Számítógépes játékoknál erősen kijön az, hogy az Nvidia videókártyák nem képesek azt a teljesítményt nyújtani Linux alapú rendszereken, mint Windowson. AI és produktív feladatoknál nem tudom mi a helyzet, de valószínűnek tartom, hogy ott sem. Már ott bukik a dolog, hogy sok népszerű szoftver nem képes Linuxon futni, vagy ha éppen fut is, akkor úgy fut, ahogy.
Az AMD oldalán sokkal jobb a helyzet, viszont ott sem 100%-os a hasonlóság, de már megközelíti. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltanpapp82
üzenetére
A bináris inkompatibilitás a legfőbb oka annak, hogy elvagyunk virker nélkül, egy Windowsra írt bináris fájl az csak egy darab fájl, ami semmit nem tud csinálni Linux alatt, mindegy mi van benne, fertőzött vagy sem.
Ami Linuxra írt bináris fájl, ha olyat töltesz le, annak meg alapból nincs futási joga, ott megint mindegy mi van benne, előbb neked kell futtathatóvá tenni.
De persze van Linuxra is virker, felrakhatod és használhatod.
*Eagle az mindig is ment Linux alatt, de az Altium bár elindítható, de jelenleg a 2D schema szerkesztőben használhatatlan a wine d2d1 implementációjának lassúsága miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- AKCIÓ! 750W Seasonic PRIME TX-750 Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- TP-LINK TL-WA850RE 300M vezeték nélküli jelerősítő / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760 i5 13400 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ÚJ Zalman T4 Plus FSP 650W
- DELL Docking Station WD19S + 130W töltő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Amúgy miért ilyen hülye az opensuse hogy alsamixer master 41%os hangerő és kb alig hallani az egész pc-t mert a opensuse hangkezelője nem ezt az alsamixert állitja. Ugyis 100% hangerőn van az egész és a user meg néz ki a fejéből miért ilyen halk ez az egész?