- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Mobil flották
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Remus389 #100096 üzenetére
Az Indítópult ablakban nagy részénél kiveheted a pipát, nálam az SSH-s maradt meg az Xapps alul, nyilván nekem nincs nVidia VGA, de a többi felesleges, transmissinont ha nem akarod külön indítani meg a Frissítéskezelőt, azt hagyhatod.
A másik képen az első két services, ami mezei felhasználásra nem kell, azokat is célszerű kilőni, az elsőről olvastam is, hogy hosszú bootidőt képes csinálni, de látod is, mennyit tol a bootra pluszban.
Ezt nézegesd, van benne link a kilövéshez. Ha nem tiszta, ne csinálj semmit, írd le, hol akadsz el.
Ja igen, ahogy Tibikomám írja, valóban notiknál ott a suspend a kikapcsolás helyett a Rendszerbeállítások / Energiagazdálkodás menüben.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100086 üzenetére
Esserossz! Az üres 47 gigába mehetne egy Ext2, timeshift mentés vagy 4-5 beleférne.
-
-
-
wrongduke
aktív tag
válasz
tordaitibi #100083 üzenetére
és #100087 sh4d0w
Köszönöm a segítséget!
Ezeket említve belenéztem jobban a boot-ba és Legacy-n volt CSM-mel. Átálítottam UEFI only-ra és azonnal ment. A telepítőt elsőre MBR-rel csináltam, másodikra GPT-vel. Egyikkel sem ment, a GPT még csak nem is boot-olt pendrive-ról sem. Amint átállítottam ment mind a kettő.
Megyek és belakom a rendszert.
-
válasz
Remus389 #100090 üzenetére
A Win előtöltést használ, quasi nincs is leállítva, de ennél többet nem tudok róla.
Nem is akarok tudni még ennyit sem!
Van a saját tárolóban egy preload csomag, Archwikiben megnézheted, ezt is nézegesd, ha érdekel a dolog: Improving performance/Boot process (Archwiki a legjobb, hiába más csomagkezelés és rolling disztróról van szó, használják a Debian/Ubuntu alapú disztrósok is)
Kezdésnek én terminalban megnézném a
systemd-analyze
, maj asystemd-analyze blame
parancsok kimenetét, ha azt berakod hsz-be kijelölés - Programkód szerkesztéssel, onnan érdemes folytatni.kb ilyet látsz...
ubyegon@Latitude-5520:~$ systemd-analyze
Startup finished in 5.911s (firmware) + 3.875s (loader) + 1.876s (kernel) + 5.356s (userspace) = 17.019s
graphical.target reached after 5.346s in userspace.
ubyegon@Latitude-5520:~$ systemd-analyze blame
2.162s NetworkManager.service
1.913s systemd-rfkill.service
1.624s boot-efi.mount
799ms thermald.service
749ms fwupd-refresh.service
678ms lm-sensors.service
627ms systemd-resolved.service
587ms fwupd.service
541ms systemd-backlight@leds:dell::kbd_backlight.service
414ms systemd-binfmt.service
...Utána érdemes ránézni az Indítópult-ra a Rendszerbeállításokban. Screenshot jöhet az ablakról...
-
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #100091 üzenetére
Az MSI GX740 laptop esetén az biztos hogy én egy darabig maradok a Mint Cinnamon-on, nincs kedvem kísérletezni mással, ez nagyon bejött ezen a gépen. Végülis (meg)javította, ha úgy vesszük.
Nagyon jó hogy Windows-os felfogású emberek is könnyen rájönnek a logikájára. Nem úgy mint az Ubuntu-nálAz asztali gépemen viszont szerintem marad a Windows, az egyrészt erősebb és azon szoktam játszani. Az izomból elviseli a Windows-t.
Van még egy MSI EX720, amin Windows 7 van, ami jól működik rajta, csak hát elavult operációs rendszer. Az még DDR2-es core 2 duo (2.0 Ghz), Nivida 9300M videókártyával, HDD-vel, viszont már az is 4GB RAM. Lehet azon is kipróbálom majd a Linux-ot, de az a laptop már tényleg csak a minimum szintet tudja nyújtani. Azt ki tudja, lehet megtáltosodik.
-
Warton
őstag
Ez normális?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100090 üzenetére
Nálam a talán legnagyobb igényű, KDE-s környezetet használó, alaposan belakott disztrón egy hideg indításnál 7 másodperc a karakteres képernyő, 17-nél az internetböngésző a képernyőn van és 18-nál már vissza is töltötte a lapokat.
Alvó állapotból ébredés a gombnyomástól számítva 10 másodperc.
Ha ugyanezeket egy Lubuntunt vagy hasonlón nézném, akkor még kisebb számokat látnék.
*A Windowsos gyors indítás átka, hogy cserébe felcsatolhatatlan állapotban hagyja a partíciót, amivel így ki tud cseszni a dualbootos rendszerekkel.
A fentiekhez képest céges gépem a Ryzen 3600 procival és Win10-zel eléggé lassan bootol be, és ahogy mentek a hónapok, hízott a C meghajtó a frissítések után, úgy lassult tovább. Majd most fogunk LTSC kiadásra váltani jövőre, az kicsit gyorsabb lesz... -
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #100088 üzenetére
Tudom, nem én leszek a legnépszerűbb itt ezzel a hozzászólásommal, de azért a Win10-es gyorsindítás elég impresszív volt. Megnyomtam a laptop bekapcsológombját és mire helyet foglaltam a székben, már ott volt előttem a PIN kód kérő. Ez nem túlzás, tényleg ennyire gyors volt. Azért ezt megadom a Windows-nak.
Linux-nál megnyomom a gombot, leülök és nézhetem egy darabig a DOS szerű karakterek ahogy futnak. Nem azt mondom hogy nem tetszik, de azért a gyorsindítás volt a tuti. Linux-ra nincs ilyen, vagy nem várható?
Minden másban amúgy Linux veri a Win10-zet ezen a laptopon.
RAM használat, kinézet, de legfőképp hogy az online videók nem darabosak, ez a fő.ubyegon2: Tehát végülis van értelme, meg nincs is. Nincs mert el lehet lenni a 4 GB-al is, de végülis ha egyszer több van, akkor azért kihasználja. Mindegy lehet majd veszek ilyen RAM-ot, ha lesz kedvem ilyesmihez.
-
válasz
Remus389 #100082 üzenetére
Arra gondoltam, hogy a Linux érzékeli hogy nem 4 GB-vel, hanem 8 GB-vel gazdálkodhat és akkor több dolgot tölt be induláskor.
Kb így is van, anno 4GB volt a HP 8570p-ben, utána 8, majd 12 és ha elindul a Cinnamonnal a rendszer, akkor még nem láttam különbséget, de napi használat során felment azért 5-7GB-ra is a RAM használat ugyanolyan user tevékenység mellett. Semmi különös nem futott egyébként. Erre írtam, hogy tud jobban lubickolni a rendszer a RAM-ban. Most boot után 1,1GB, Firefox indulás után 1,85GB a memória használat, nyilván még egyetlen lapfül aktív csak. Futottak ugyanazon programok a 4gigás notin is, mégsem mutatott 7gigát a htop!
Most az épp elindított rendszeren csak megnyitottam a Nemo, Pix és Képernyőkép appokat, felugrott 3GB-ra, de nem kezdtem el operatívkodni egyikkel se és visszament 2,3GB-ra. Szóval az alaphasználatnál nem eszik többet szignifikánsan. Ahogy rányomok a Frissítéskezelő frissítés gombjára, már a folyamat alatt 3,2GB a RAM használat. Szóval tud lubickolni a rendszer, ezt nehéz szakszerűbben kifejezni.
Most 3 FF lappal egyelőre elvan 3,3gigával.
Ha már meg volt nyitva a Frissítéskezelő és volt két frissítendő csomag, rányomtam, ez felvitte 3,9GB-ra, Nyilván 4GB RAM esetén ez nem így lenne, hiába mondanak mást fórumtársaink, akik ezek szerint nem rendelkeznek elegendő összehasonlítási alappal!
No de 32gigán lehet feszegetni a határokat, ha már lehetett kérni ennyivel is a 16gigás notit +5rugóért, hülye lettem volna nem így kérni.
-
válasz
Remus389 #100082 üzenetére
Nem fog többet "betölteni" csak amit te megnyitogatsz.
Winen volt anno a lassú lemezek korában a prefetch, előtöltés funkció.
Hetek alatt csinált egy statisztikát a gyakran használt szoftvereidről és bootnál a háttérbe előtöltögette őket hogyha megnyitod akkor máris ottlegyen, induljon villámgyorsan. Kedves gesztus volt ez Redmond részéről de ma a gyors ssd-k korába okafogyottá vált.
Ez ma már a múlté, bár W10-11 használ fast startup, gyorsindítást de ez teljesen más elven van megcsinálva.
Itt van az enyém, ez egy kb. 24 órája futó Linux, eleve 7-800 mega csak üresen és perpill böngésző 5 füllel, mediaplayer Openoffisz egyebek.
És még ez is bőven beleférne 4 gigába.
Swaphoz még nem nyúlt, nálam a swappiness 20.tibi@TibiXubuntu:~$ free -m
total used free shared buff/cache available
Mem: 7808 1715 2697 360 3396 5431
Swap: 9360 0 9360
-
-
-
Remus389
veterán
Már csak egy jó háttérképes téma kellett, találtam egy oldalt gyönyörű ferraris képekkel: [link]
Bemásoltam a "Downloads/Ferrari" mappába a képeket és a "backgrounds" app-ban a "+" jelre klikkelve beimportáltam a mappát. Settings és 5 perc slideshow. Tudom hogy ezt csak nagyon kezdők (mint én) nem tudták.
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #100071 üzenetére
Egyszer azt olvastam erről, hogy a II. világháború után kezdett ennyire leegyszerűsődni a művészet, mert akkor veszett ki végleg a művészekből annak a "heroikusságnak" a felmagasztalása, ami addig azért csak-csak megjelent a műveikben. Mert onnantól fogva már egyáltalán nem tudtak hinni az emberben meglévő erkölcsösségben, és akkor vált tömegessé, hogy teljesen más témákat kezdtek feldolgozni. Nem értek a művészethez, nem tudom, mi igaz ebből, de érdekes meglátás.
-
válasz
wrongduke #100075 üzenetére
Kicsit több infó kéne.
Linuxot UEFIbe telepíted, nem véletlenü MBR módban?
A Wdows indítási bejegyzés nem érdekes, az beleég a uefi agyába, el lehet távolítani.
Uefibe belépve listázható a Linux?
Live Linux alól ránézve a telepítésre, látszik az EFI partíció?
ha igen, a tartalma? Fotó is elég telefonnal hogy mi van benne.
Esetleg tedd az uefit CSM módba, akkor bootol a Linux? -
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #100081 üzenetére
nem. Ha lenne 64GB ramod akkor is 1,1 lenne, ha pont ugyanezek lennének megnyitva.
mitől lenne több?Arra gondoltam, hogy a Linux érzékeli hogy nem 4 GB-vel, hanem 8 GB-vel gazdálkodhat és akkor több dolgot tölt be induláskor.
Ezáltal gyorsulhat is használat közben, hiszen sok mindent az elején betölt, vagyis többet. Nem közben töltöget, hanem az elején.Akinek 8GB-os gépe van, annak is csak 1,1GB-ot tölt be?
Ha így van akkor úgy tűnik felesleges kiadni egy ötöst erre.
Fenntartom hogy 4GB ram teljesen elég egy mezei linux használathoz, nagyon-nagyon szűken ésszel használva még egy W10-hez is.
Linuxhoz abszolút, Win10-nél ha csak egy google chrome-ot nyitsz, mondjuk 20-25 megnyitott fül-ig szerintem okés. Tapasztalat.
urandom0: Nekem így tetszik.
-
válasz
Remus389 #100079 üzenetére
"és csupán a rendszerfigyelőt elindítva, 1-1.1GB körül fogyaszt.
Mennyit fogyasztana alapból ha 8Gb lenne benne? Akkor megenne alapból mondjuk 2GB-ot?"? nem. Ha lenne 64GB ramod akkor is 1,1 lenne, ha pont ugyanezek lennének megnyitva.
mitől lenne több?
Fenntartom hogy 4GB ram teljesen elég egy mezei linux használathoz, nagyon-nagyon szűken ésszel használva még egy W10-hez is.
Tettem fel nemrég free kimenetet, 3 böngészőt nyitottam és direkt brutális oldalakat nyitottm meg bennük, Disney+, FB. Youtube.
Megállt valamivel 3GB felett és ez nem egy általános használat. -
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100078 üzenetére
A gépet újraindítva, feltémázva a Semabe-vel, fut alul a transmission (alapból elindul minimalizálva) és csupán a rendszerfigyelőt elindítva, 1-1.1GB körül fogyaszt.
Mennyit fogyasztana alapból ha 8Gb lenne benne? Akkor megenne alapból mondjuk 2GB-ot?Valami ilyesmit kéne beletenni, bár az időzítésekre figyelni kell. Ha esetleg arra kerülne sor a notebook-os szakiktól megkérdem, nehogy kompatibilitási problémák merüljenek fel.
-
válasz
Remus389 #100077 üzenetére
CPU-t én se bolygatnám, arra a felhasználási profilra bőven jó, amire használod, a RAM bővítése viszont jó dolog, jobban lubickol a randszer 8gigán, az tuti! Nem kell neki takarékoskodni, egy pontig úgy látom, több memóriát hasznosít a rendszer ugyanazon használat mellett, ha van mivel gazdálkodnia. Szóval jó a terved!
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100076 üzenetére
Ha mondjuk eltelik egy kis idő és úgy gondolnám mégiscsak kevés nekem valamiért a 4GB, házilag tudok bele szerelni 8GB-ot. Van a gép alján egy kis lecsavarozható fedél és könnyedén lehet RAM-ot upgrade-elni. Pénzben pedig csak pár ezer Ft.
A processor támogatja a 8GB rendszermemóriát, bezony
[link]
Processzort viszont nem akarok fejleszteni, mert lehet bele tenni gyorsabbat (ahhoz viszont jobban szét kéne szedni), de akkor nyílván hangosabbá válna a hűtője, gyakrabban lépne magasabb fordulatra, pár tizedmásodpercnyi előnyért nem éri meg. Szóval az úgy jó, ahogy van.
-
válasz
Remus389 #100074 üzenetére
Igen, annál a gépnél egyedül a RAM adná a bottleneck-et, de mégis elég jól bánik a meglévő RAM mennyiséggel a Mint. Régen is jobb volt a memóriakezelése, mint a Winnek, de utóbbi években rendszerigényesebbek lettek a fullos DE-vel szerelt Linuxok is. Mondjuk 4GB RAM még nem kevés, mint a példa is mutatja. És ez esetben valóban sokat számít, hogy egy jó SSD van a gépben, amin van DRAM cache! Teljesen élhető így az a gép ezzel az OS-sel! Amúgy valóban pörgősebb egy PCIe 4.0 SSD 32GB RAM-mal, de ahogy megszoktam, ugyanolyan érzés, mint amikor a régi HP Elitebookot használtam Sata SSD-vel és 12GB RAM-mal...
-
wrongduke
aktív tag
Sziasztok!
Segítségetek szeretném kérni. Belefogtam a Linux telepítésbe, de nem boot-ol az SSD-ről. Egész pontosan az történik, hogy szépen feltelepül, újraindítás után pedig beköszön az inteles szöveg, hogy hálózatról próbál boot-olni. Tovább lépve pedig kapok 3 boot opciót. Windows bootmanager (???), USB és az SSD. Ha az SSD-t választom, újraindul és kezdődik elölről.
Az SSD-t kicseréltem, a régi 256 GB-ost egy totál nyers 1 TB-ra. Ha pendrive-ról boot-olok tesztüzembe, az SSD felcsatolása után látszik az SSD-n a telepítés, de nem boot-ol. Nem tudom számít-e, de ez egy céges gép volt és a Win10 kulcs megadása nélkül aktiválódik rajta, secure boot ki van kapcsolva. A régi SSD-n még meg van a régi rendszer Win10-zel.
Mit lehet ezzel csinálni, vagy egyáltalán mire kell keresni google-ben?
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100072 üzenetére
Az elején annál a gépnél még javasolni akartam, hogy kapcsold ki az Effektusokat, de láthatólag egész jól elvan a rendszeren ez a csilivili megjelenés is.
Korrekt sebességgel fut a gép, köszönhetően a Samsung SSD-nek, az Intel i5 processornak és a gamer videokártyának. RAM-ból kevésnek tűnhet a 4GB, de mint a screenshot-on is átható csupán 1,3 GB-ot eszik alapból (ha semmi nincs megnyitva még kevesebbet is), tehát van miből gazdálkodni.
A legtöbb dolog 1-2 másodperc alatt megnyílik. Persze az újabb gépek gyorsabbak, de ez sem zavaróan lassú, teljesen elfogadható.
Amúgy a Windows 10 sem volt lassú ezen, sőt boot-olás szempontjából gyorsabb is volt. Csak valamiért az online videok elkezdtek darabossá válni. Valami zseniális MS frissítés miatt lehetett, nem gondoltak arra hogy valaki még Ati videokártyát használ.Amúgy itt egy rövid népszerűsítő video, itt is mondja hogy 4GB-al el lehet lenni, ennek figyelembevételével tervezték a Mint-et.
-
válasz
Remus389 #100070 üzenetére
Super! Igazán nincs mit!
Lassan egész jól eligazodsz a Mintben. Igaz, hogy egyszerű megjelenése van induláskor, de tényleg olyan kinézetűre szabod, amilyet szeretnél. Az elején annál a gépnél még javasolni akartam, hogy kapcsold ki az Effektusokat, de láthatólag egész jól elvan a rendszeren ez a csilivili megjelenés is.
Örülök neki, hogy hamar megtaláltad a Win helyett a Mint Cinnamont.
Ezért is írtam, hogy egyelőre ne válts KDE felületre, mert ebben a felületben is van azért lehetőség.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #99975 üzenetére
Köszi a segítséget, ma reggel felraktam a Semabe témát és nem csalódtam. Igazából ott "akadtam el", hogy nem csomagoltam ki a bemásolt fájlokat. Mint Windows-os annyira nekem nem volt evidens hogy tömörített állományokról volt szó, de fáradt is voltam meló után, nem érdekelt annyira a dolog.
Kicsomagoltam a 7 fájl-t a felhasználó/themes-be.
Újraindítottam a "fahéj"-at és megtaláltam a "themes" beépített applikációban. Ezt jobb mint amire számítottam(más színek is vannak természetesen).
-
válasz
csixy #100068 üzenetére
Biztosan nem fogunk összeveszni, mert nem is értem, amit látok. Kicsit úgy vagyok ezzel a mostani projekteddel, mint Picasso legtöbb festményével, ott a Girl before a Mirror is, nyilván nem véletlenül ábrázolta úgy a lányt tükör előtt, hogy azt senki ne tudja értelmezni, mit is lát, pedig lehetett volna ábrázolni normálisan is.
Direkt egy egyszerűbb művét említettem.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #99881 üzenetére
Settlers:
https://flathub.org/apps/info.rttr.Return-To-The-RootsNem tudom, mennyire játszható, nem próbáltam.
-
válasz
csixy #100052 üzenetére
Fura dolgokat operatívkodtok megint Tibikomámmal egyetemben.
még a "partíció mellőzése" hadműveletet is elkövettem
Ennek sok értelme van!
Anno, mikor csináltam külön /EFI-t, a Linux Mint telepítősegéd particionáló részénél erre az EFI-re duplakattintottam, bejelöltem és ezt akkor vettem elfogadottnak, mikor a particionáló újra frissítette a jelöléseket és megjelent az aktív jel az általam kijelölt EFI-nél. Ezt több disztróval is csináltam, de persze mind normál telepítés volt, nem ilyen Ventoyos saját farkába harapó kígyós install.
Ti amúgy Tibikomámmal mindig azon vagytok, hogy miként lehetne odáig eljutni egy jól működő systemben, hogy már ne akarjon működni, inkább suicidolja meg magát hamar!
Egyszer csekkoltam ezt a csuda Ventoy-toyt, de kampeca lett...de mondtátok is, hogy igen hamar megromlanak rajta a disztrók.
-
válasz
Petya XT #100064 üzenetére
Az általad említett ft-al nem volt ilyen tapasztalatom
egyedi kiraly fedőnevű fórumtársra gondolsz biztosan! Azt tutira megjegyezted volna, ha összefutsz vele bármely topikban.
Nekem egész jó kis diskurzusaim voltak vele az SSD kibeszélőben főleg, nemrég nem is nagyon bírta idegekkel.
Kicsit hasonlóan bicskanyitogató a stílusunk, de azért ebben ő a primás, az tuti!
-
Petya XT
senior tag
válasz
sh4d0w #100058 üzenetére
Ehhez képest mi, Linuxosok, lépten-nyomon megkapjuk, hogy elitisták és toxikusak vagyunk.
Szerintem az ellenkezője. Itt is össze tudnak akadni az emberek, de itt mindig! ész-érv megoldása van a dolgoknak. Egyszer, nem is olyan régen láttam itt egy komolyabb összecsapást, de azt is megoldották egymás között, nem az volt, hogy jó, akkor ide sem jövök többet(max pár napig tartott
). Nem személyeskedik senki, toleráns mindenki mindenkivel, bármekkora baromságot ír le szakmailag. És mindenki tanul közben, ez talán a legfontosabb. Volt már rossz tapasztalatom nekem is itt a PH!-n, de alapjaiban megállapítható, hogy rendre bizonyos topikokban és mindig ugyanazok az emberek keltik a hangulatot. Az általad említett ft-al nem volt ilyen tapasztalatom, de én sokkal kevesebb ideje használom a fórumot, ill. kevesebb topikban mozgok.
-
Engem azért érdekelne, hogy a fórumtárs 12.04-e hogyan frissült 14.04-re, mert ez utóbbi sem aktuális már 10 éve...
-
-
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #100056 üzenetére
Ahogy nézem, ez saját Javát használ, abból is az 1.2.2-es, őskövület verziót. Valószínűleg teljesen mindegy, hogy milyen Java verzió van telepítve, vagy hogy van-e egyáltalán telepítve, ez fixen be van drótozva a sajátjára.
Én nem javítanám az útvonalakat, mert nagy esély van rá, hogy frissebb Java alatt megborul az egész, és el sem indul, vagy igen, crashelni fog. Be kell szerezni a gyártótól a frissebb verziót. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #100054 üzenetére
Az ő esetében valszeg a jdk 1.2.2 már nem aktuális mert frissült és lehet, hogy csak ki kell javítani az elérési utat az újra.
-
válasz
csixy #100049 üzenetére
Igen ez ismerős, nekem se oda tete a cuccait hová én kértem pedig 5x megnéztem a telepítésnél mindent.
Cigam,
de van opció, mint fentebb írtam kínosan ügyeltem hogy a hova tegye a rendszerindító...blabla szövegnél az efi2-őt adjam meg.
Az már más kérdés hogy nem oda tette
Szerncsére a Ventoy efit nálam se bántotta, ez érdekes. -
válasz
kaszas_101 #100035 üzenetére
Nem tudsz downgradelni, legalábbis ugyanarra az állapotra nem tudsz visszaállni.
Ha esetleg megpróbálod, neten több ötlet, megoldás van erre de mindenhol kihangsúlyozák hogy nem lesz tökéletes, már ha egyáltalán működni is fog a downgrade.
[link]Én bármi matatás előtt lementeném az egészet hogy legyen mihez visszanyúlni ha minden kötél szakad,
majd a /home könyvtárat külön menteném, és csinálnék egy tiszta telepítést a régi rendszerrel.
Úgy hogy a telepítésnél a home-nak megadnám a mentettet.
Majd felpakolnám a megfelelő verziójú javat meg a könyvelőprogramot.
Ez is nagyon necces így egyébként és semmi garancia hogy nem dől össze vagy rendesen fog működni.Korrekten csak egy rendszermentéssel lehetne visszaállítani az meg nincs.
Vagy valahogy működésre bírni a programot de java cuccokhoz teljesen buta vagyok, hátha lesz itt valaki aki tud ebben segíteni.
Ha bámi módon de sikerül esetleg megjavítani,
azonnal mentés, klónozás, lemezképbe bármibe, majd letiltani a hálókártyát hogy ne legyen ilyen. -
-
urandom0
senior tag
válasz
kaszas_101 #100048 üzenetére
Ott az a parancs, a java -cp... azt másold ki, az egész sort, másold be terminálba, és indítsd el.
-
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100030 üzenetére
Na szépen felment a Linux Mint 22 Cinnamon a ds72-es SSD-re ,csak természetesen (ahogy ez már a linux minttől megszokott) azért sem a neki előre megcsinált efi partícióba tojta bele a grubját, hanem a főgép efi partíciójának az ubuntu mappájából tojta ki a korábban oda telepített linux mint grubját. Még szerencse, hogy nem a ventoj fat16-os efi partíciójába tojt bele. A probléma természetesen gyógyítható volt .../EFI/ubuntu és a.../EFI/boot mappa másolásával a jó efi partíciójába és az fstabban az efi partíció UUID-jének korrigálásával. Majd az eredeti linux mint grubjának újratelepítésével.
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
kaszas_101 #100046 üzenetére
...azért mert nem az kell ide. Viszont én nem értem ezt annyira, ill a problémát igen, a weben meg is találtam, de a konfigurálását nem értem. Hülyeséget meg nem akarok mondani. Ha elszáll az egész, akkor lesz baj, nem kevés.
-
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
cigam #100043 üzenetére
Most megnéztem így hirtelen, nagyon sok verziót találtam valóban. Az általad említett, amit én találtam, mind PPA-s dolog, hát nem tudom.... Mindenesetre én lementeném most az egészet, utána kísérletezgetnék. Terminálból indítva, csak vissza kellene adnia valamit, nem?
-
válasz
Petya XT #100042 üzenetére
Szerintem inkább Oracle EE, de ezt a program készítője tudná igazán jól megmondani. Vagy pl. egy jóval régebbi Java verzióhoz ragaszkodik, mint az Apeh programja.
kaszas_101
Mentés nem volt? Miért nem?! -
Petya XT
senior tag
válasz
kaszas_101 #100041 üzenetére
Az openjdk telepítve van?
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
kaszas_101 #100039 üzenetére
Én nem vagyok róla meggyőződve, hogy érdemben tudok neked segíteni, vannak itt olyan emberek, akik mondhatni mesterei a régebbi rendszereknek, ők sokkal többet tudnak neked segíteni. Addig gyűjtjük az infót
Ez egy natív program vagy emulált? -
-
Petya XT
senior tag
válasz
kaszas_101 #100037 üzenetére
Magától biztos nem frissült, hacsak nem volt ütemezve, bár nem hiszem. Ahhoz direkt "segítség" kellett. A program, ami nem működik milyen jellegű? Nem elég csak felkonfigurálni az új verziót? Vagy ez valami speckó? Downgradelni nem tudod, felülírt mindent jóeséllyel.
Nem készítettél egy biztonsági mentést sem? Ez azért nem rövid idő. -
válasz
growler #100036 üzenetére
Sose volt internet rákötve direkt. De a hálózati dugó ott volt mellette
Lehet én dugtam be, már most azt se tudom me kicsit elvesztem emiatt és kicsit ideges vagyok, mert fontos lenne.
Vagy ha van olyan opció, hogy feltelepítem egy másik gépre azt a korábbi verziót és ami kell nekem külső merevlemez dockolóval ha át tudnám másolni... csak nem akarok most bontogatni -
growler
őstag
válasz
kaszas_101 #100035 üzenetére
Mindezt most 2024 végen csinálta valaki? ... Ügyes!
-
Sziasztok!
Olyan gondom lenne, hogy a Linuxos gépünkre valaki rá dugta a netet, frissült 14.04 LTS re és nem tudok rajta dolgozni, mert nem indul el rajta a korábbi program.
Hogyan tudnék egy visszaállítást csinálni hogy ismét 12.04 legyen?
Addig nem is akarom használni a gépet.
Köszönöm! -
5leteseN
senior tag
Full Linux-al megoldottam a "NemmonjukkimelyikOprencer" problémáját: A Clonzillás egy-az-egybe klónozás után után a Gparted-del simán a végére tettem a kb 2GBos helyreállítási-valamit, majd megnöveltem az 512GB-ból immár bővíthető helyen lévő szabad területtel az eredetileg csak az előző 256GB-ból képzett nagy partíciót!
Előtte utána "chkdsk /f", ami kellett, mert valami hibát javított is.Kösz a türelmet az enyhe OFF miatt, de hát mégis kellett az a jó kis Linux!
+
-
válasz
csixy #100031 üzenetére
Ahaaa, leesett a tantusz, akkor arról fog elindulni a Mint.
Ezt is elteszem a tarsolyba de most nem jó, meg a supergrub használatát már ismeri az emberem akit távsegítek Viberen
Nekem is frissítenem kella Ventoyos Supergrubot, most nézem teljesen emberbarát funkciókkal bővült és a manually-boot menüje meg az os listája nagyon jó lett, sokkal barátságosabb és könnyebben kezelhető. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100030 üzenetére
Szia Tibi! Köszi megpróbálom.
A kérdésedre azt mondanám , hogy igen, De nem lenne kényelmesebb az egész hadművelet előtt a linuxból elkövetni az utóbbi háromsoros műveletet egy pendrájv bootsectora ellen és akkor nem kellene hozzá a supergrub disc. ??? -
válasz
csixy #100029 üzenetére
Szerintem simán, de a puding próbája az evés.
Magát a telepítést így még nem próbáltam, de a 2. EFI+Ubuntu klónozást azt igen és működik.
Sőt ilyen módszerrel klónoztam W10-et is a Ventoyos ssd-re, az elhasalt a bootnál hiába klónoztam az eredeti EFI tartalmát, de kis gépészkedés után (bcdedit, meg diskpart macerák) indul így már a Win is.Dejó hogy látlak, pont ma este macerálok egy laptopot távsegítséggel.
Ugye MBR esetén a most telepítendő W7 fölülcsapja a MBR-t és így csak a W7 fog indulni.
A rajta lévő Linuxmintet simán tudjuk indítani a Supergrubdisc-el, nem kell chroot.
ugye ezek kellenek hogy a grub legyen megint a MBR-be:sudo grub-install /dev/sda
sudo grub-install --recheck /dev/sda
sudo update-grub
-
csixy
addikt
válasz
Petya XT #100028 üzenetére
Kerítettem egy Siliconpower ds72 1 Terás külső SSD-t. Mondják hogy a px10-es fürgébb, de nekem ez is villámgyors. Ventoyos eszköznek megcsináltam. Megtehetem-e azt, hogy a ventoyra elhelyezett LinuxMint Cinnamon iso fájlt indíva magára az eszközre telepítem a Ventoy mögé csinált / partícióra és külön efi partícióra a Linux Mintet ? Tehát csak ezt az egy USB-s eszközt használnám. ???
-
Petya XT
senior tag
válasz
sh4d0w #100013 üzenetére
... szerintem megkapta az infót, és egyre többször látom, hogy bekanyarodnak az emberek a nem éppen releváns topikokba, mert némelyik ember máshol úgy viselkedik ami, ha egy kocsmában lennénk, ..felhívás keringőre.
El is hiszem, hogy nincs kedve kérdezni.
Sajnos.Ez meg a béke szigete, a többihez képest. Kulturált és nyugodt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyuri860213 #100025 üzenetére
Hy!
Az ilyen szerveres dolgokat inkább a haladó topicban kérdezd meg: [link]tordaitibi, Remus389, Rowon és a többiek, ez napi átlag kb. 27 hozzászólást jelent.
-
5leteseN
senior tag
1 0 0 . 0 0 0
.
-
gyuri860213
tag
Sziasztok
Debian samba esetén hogyan tudok felvenni több hálózati interfacet, hogy ne csak belső hálóról fogadja el hanem pl VPN-ről is a kapcsolatot?Ez a default:
# Global parameters [global]
interfaces = 192.168.10.0/24 eth0De szeretném felvenni még a 192.168.15.0./27 hálózatot is ezt hogyan írjam be? erről nem találtam semmit.
Köszi, -
válasz
CPT.Pirk #100000 üzenetére
Ha én nem kezdek el bő 6 éve linuxozni, és nem szórom meg a topikot több 1000 nyavajgással
akkor még messze lenne a 100000.
Köszönöm a lehetőséget hogy hozzájárulhattam én is ehhez a kerek számhoz, meg az akkori türelmeteket.
Bár nem volt mindig felhőtlen a vita, Uby kollégával pláne
De a mondás igaz, az idő mindent megold. -
urandom0
senior tag
válasz
Crvsh3R #100016 üzenetére
Ha a saját usered alól beírod, hogy
crontab -e
, akkor a te jogosultságaiddal fog futni, viszont ha azt írod be, hogysudo crontab -e
, akkor rootként.Úgy általánosan, az /etc/crontab, /etc/cron.d/ és /etc/cron.hourly alatt lévő jobok a root nevében futnak, mivel a root a tulajdonosuk. A user wide jobok a /var/spool/cron/crontabs/username alá kerülnek, azok pedig a tulajdonosuk nevében futnak.
Sudo-t ne tegyél cron jobba, jelszót fog kérni. -
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
cigam #100015 üzenetére
Nem mertem cron-ba sudo-val betenni & nem tudom, hogy ha be is írnám oda sudo-val, akkor nem-e kérne jelszót.
Közben túrom a netet és talán meg is lesz a megoldás: Nautical Backup
Szintén Docker-ben fut root-ként futtatva (Docker alapból a konténereket root-ként futtatja). -
-
Crvsh3R
senior tag
Segítséget kérnék. Próbálnám backupolni a Docker-es volume-okat Debian CLI alatt. Ehhez találtam egy egyszerű scriptet, viszont lenne vele egy gondom. Amikor tar-al próbálja tömöríteni a könyvtárat, akkor párnál "Cannot open: Permission denied" hibára fut. Ez gondolom az miatt van, mert azok nem saját user, hanem root alatt futnak és a könyvtárhoz nem fér hozzá a tar. Erre esetleg tudna nekem valaki javasolni valami okosságot?
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
funkmester #100009 üzenetére
Feladatkezelőben mit látsz? Ott lenni kell infónak a képességeiről. Ezeket a régebbi 4. generációs gépeket még 100-as hálókártyával szerelték túlnyomórészben, de sokkal egyszerűbb lenne, ha némi konkrétumokat is írnál(típus), akkor nem kéne találgatni
-
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
funkmester #100006 üzenetére
Ott már lehet probléma, de azért egy 100-asnál illene többet hoznia, ezt egy speedtest, feladatkezelő kombóval viszonylag egyszerűen kiderítheted. Bár ez egy mobil proci, lapos, szerintem 100-as a hálókártyád.
-
Petya XT
senior tag
válasz
funkmester #100001 üzenetére
...régebbi CPU-k sem feltétlenül tudják lekezelni a gigabites sebességet.... ezt úgy margóra, mint lehetséges ok.
-
5leteseN
senior tag
CPT.Pirk
, +
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
funkmester #100001 üzenetére
Ez ugyan nem Linuxos kérdés és az adatlapod sincs kitöltve így csak találgatunk, de ha az alaplapodon 100MBit-es LAN port van, akkor igen. Újabb alaplapokon már alap az 1GBit, de gyakran a 2.5GBites is.
-
funkmester
aktív tag
Üdv, milyen hardvertol fugg a letoltesi sebesseg maximalis kihasznaltsaga? Mobilon 300 mbs-t mérek, pc-n pedig kb 100 mbs-t...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest