Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Akciófigyelő: Megnyílt a Xiaomi hivatalos magyar webáruháza
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #106253 üzenetére
Bocs hogy beleszólok a nagyok dolgába ;-) , de ezt én sem értem, minden fórumon ez a folyton visszatérő probléma... OK, régen a fórumoknak és levelezőlistáknak komoly forgalma volt, ott rendet kellett tartani. De azok az idők rég elmúltak: manapság a legtöbb fórumon egy maroknyi tag van, akik egymással beszélgetnek - akkor nem mindegy, hogy melyik topicban?! A forgalom (szerverterhelés, tárhelyhasználat, stb.) ugyanakkora marad. Igazából elég lenne egy linuxos toipc is szerintem ;-)
-
-
cigam
titán
Nem akartok ezzel (is) átmenni a Linux felhasználók OFF topikja-ba?!
-
Zó
aktív tag
válasz
Rowon #106238 üzenetére
Nekem pont a minap kellett csinálnom egy FreeDOS-os pendrive-ot, hogy tudjam frissíteni laptopon a BIOS-t (fwupd-vel nem működik akksi nélkül), szóval jó az másra is a nosztalgián kívül
Linuxnál amúgy nagyon nem mindegy az sem, hogy az iskolákban, államigazgatásban (esetleg könyvtárakban) mi megy. Mondjuk, nem tudom, hogy van-e már az Accessnek bármi értelmes linuxos alternatívája, de őszintén szólva államigazgatásban sem találkoztam annak idején ott dolgozva bárkivel, aki hazsnálta volna. Sok gépen fenn sem volt, mert Word és Excel mindenre elég.
Egyébként nekem úgy tűnik, hogy jellemzően használt laptopokra, összeszerelt asztali konfigokra is dob rá Windowst kérés nélkül a kiskereskedő. De amúgy spórolni vágyóknak van linuxos laptop akár az eMAG-on is
Mondjuk, bírom, hogy disztribúciót sehol sem írnak, csak annyit, hogy Linux, csak sejtem, hogy nem Arch lesz az.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #106245 üzenetére
Nem érthet mindenki jól mindenhez. Megvették Windows rendszerrel mert a (család) azt ismerte, a pc üzletekben sem rakták fel valószínű a rendes Win-t sokkal olcsóbban.
Mondjuk ha volt ismerős aki kiokosította őket, hogy Linuxszal vegyék mert olcsóbban kijönnek és a Win telepítését majd ő megoldja. -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #106241 üzenetére
Azt amit modasz igazadvan,de van lehetőségűnk,akár linuxdisztrot instllálnunk a gépűnkre.
Ezt tudom hogy te is tudod,csak gondoltam elmomdom ezt.
A linux témám jelenleg és ennek a kapcsán mondanám el az alábbiakat,neked és mindenkinek és ez nem reklám a részemről.
A srácaimtól kaptam ajándékba 2 hete egy csódásan szép jó állapotban lévő,mintha a boltban venném semmijen sérűlést nem láttam én rajta eggyet sem,régi gazdája nagyon vígyátott is rája,ami most is jól látszik,:Lenovo ThickPad T400-am gyárilag win x-el kaphattam a kezeimbe.
A laptopot gyárilag 8Gb rammal szerelték,ami nagyon jól teljesit winnel,de én váltok most az ArchLinuxra cinnamonnal és azt tapasztaltam, hogy teljesen hardveresen linux support alpból és a rendszer nagyon jól fut,tehát ha kellene Wifi vagy Bluetooth akkor az is jól műkődik,semit nem kellet állitgatnom,tehát Ő egy jó nagyon jó anyagokkal építet gép.
A cuccost én már tegnap kibővitettem 16 GB-rammal.
A gép nagyon jól szerelhető,de figyelmet is ígénylő a szétszedése,mert vannak bőven műanyag patentjei és erre én nagyon fígyeltem.
A szét szedésről tömören azt tudom mondani,hogy minden probléma mentesen tőrtént,talán 20 percet vehetet ígénybe.
A ram bővítése óta sókkal gyórsabban műkődik a gép,mert most már aktiv is lett a dualchanelje,gyárilag csak singlechanellel műkődőtt.
A gép most is csódásan remekűl műkődik és néha bekapcsólóm és őt is őrőmmel tudom használni.
A témám mára ennyi is volt, mert ígyekeztem töböriteni a tapasztalatomat.
További szépeket kivánok. -
válasz
Rowon #106244 üzenetére
Lehetne persze, de vagy hülyék hozzá vagy nem is érdekli őket, épp a kis számú érdeklődés miatt.
Amúgy addig volt Linux Mint OEM verzió, amíg árultak saját gépeket is a Mintesek, nem is figyeltem, van-e még ilyen... mintha valami kooperáció lenne egy másik egyedi notiépítő céggel.
-
válasz
tordaitibi #106242 üzenetére
Ez így van sajnos, inkább a forgalmazott notik 5-6% volt Linuxszal telepítve! Dell notiknál volt jellemző, hogy ugyanazon modell volt Winnel és Ubuntuval telepítve, így akinek volt csepp esze, nyilván az Ubuntusat vette meg, 35-40000.- volt a különbség árban.
Amúgy akinek fogalma sincs, hogy létezik Linux az kb agyatlan FB-idióta! Ezt nehéz szofisztikáltabban mondani
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #106242 üzenetére
Ott az igazság, hogy ennek semmi köze a Linux-hoz! Nem azért használnak win-t, mert az van előtelepítve! A 0. lépés a linux letörlése, ha fenn van, a többségnek.
-
-
válasz
urandom0 #106239 üzenetére
Magyarországon tudtommal nincs ilyen törvény
Nem is nagyon gyárt magyar cég notikat jó ideje. Itt ugyanúgy globális ill EU szabályozás van, mint a mobiloknál. A magyar nagykerek meg nem fognak külön OS nélküli notebookokat rendelni csak azért, mert nálunk nem tilos anélkül forgalmazni.5 évig melómból fakadóan ráláttam minden IT eszközöket forgalmazó nagyker notis készletére és nulla darab OS nélküli eszköz volt összesen. Nulla!
-
válasz
Rowon #106238 üzenetére
Plusz nyűg Linuxot rakni a gépekre. a Dell régóta Ubuntut rak a notikra, de saját optimalizáláson nyomták át, így néha meglepetéseket okozott a rutinos Ubuntusoknak. Volt olyan notigyártó, aki az EndlessOS-t rakta fel, a userek mihamarabb szabadulni akarnak tőle, még volt egy harmadik, ami most nem ugrik be, azt meg lecserélték valami bootLinux akármira. A lényeg, hogy plusz kinlódás van velük és aránytalanul kevesen használják azzal az OS-sel a notijukat, amivel megvették. Ha lenne még egyszerűbb megoldás, mint a FreeDOS, akkor azzal forgalmaznák szerintem.
-
urandom0
senior tag
Magyarországon tudtommal nincs ilyen törvény, hogy ne lehetne OS nélkül eladni gépeket, hanem néhány környező országban van csak, és az onnan importált gépeken van FreeDOS, elvétve valamelyiken Linux.
Sting régebben valóban nagy Linux-utáló volt, olyanokat írt, hogy a Linux egy kőbalta a Windowshoz képest, hogy a Linuxosok kommunisták, és hogy a szabad szoftver gyakorlatilag lopás, amivel megkárosítják a szoftveripart...
Az utóbbi években sokat enyhült a hozzáállása, most már nem minden Linuxos cikkben arra megy rá, hogy fikázza a Linuxot, és már képes negatívumokat is leírni a Windowsról. -
válasz
ViZion #106224 üzenetére
Ne a FreeDOS-ra legyél morcos, egyszerűen az a standard, hogy OS nélkül nem adhatnak el notebookot és vagy Windowst raknak rá, ami alapból 30-40eft plusz az árban vagy kiírják, hogy noOS ill FreeDOS. Néhány cég ad ki Ubuntuval, másik cégek is valami más disztróval, de a többség nem vacakol ezekkel, mert alapból úgysem ezekkel használja később a user, no meg plusz munka az eszközre optimalizálni a Linuxot.
Már elnézést, de aki meglátja a FreeDOS-t és összekeveri a Linuxszal, az úgyis idióta, nyilván nem is akarna Linuxot használni.
Dißnäëß
Naggggyon tuti az avatarod!
Ha nem lennék általánosan utálva a nagybetűsök körében, én is kértem volna már nyuszis avatart, de persze castor/vadas színű bundával.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _
Baccátok +, én eddig azt hittem a Sting egy énekes koma!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #106234 üzenetére
Egy reddit szakmai topic 100x többet ér, minden szennyével is, ha időt akar elütni az ember. Én híreket már nem is olvasok, itt egyből fórum, ha meg valami nagyon durva van, elindul egy rant amott úgyis
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w #106219 üzenetére
Az hogy te rühelled a PC Fórumot, és Sting-et, az legyen a privát problémád!
Mennyivel vagyunk előrébb, ha nem magyarul olvasod a Distrowatch-on?!
Nem az az érdekes, hogy hol írták le, hanem maga a jelenség. Mert a cikk arról szól, hogy már a víruskergetők is belenéznek az ISO-ba, és amit ott találnak (heurisztikusan?), attól megrettenek (bootloader telepítő, partícionáló,...)De nehogy szó érje a ház elejét, az eredeti cikkből idézek:
You can test the ISO with another malware scanner and, if it confirms specific malware found, you can report it to the distribution's developers.Most nem mindegy hogy A vagy B kergető retten meg az ISO tartalmától? Ugyanis nincs nevesítve egyik kergető sem, hogy csak xy gyártó ad figyelmezetetést. Csak általánosságban írnak a mostanában terjedő (fals)pozitív találatokról, jelentésekről.
-
válasz
fekete.puma #106229 üzenetére
Szerintem meg nézz körül nagyon alaposan az oldalon...
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Rowon #106221 üzenetére
Ez teljesen ígaz amit éppen most mondasz.
A facét nem használom,mert vannak jó forumok ahól korrekten lehetséges beszélgetni és információkat tapasztalatokat is cserélni,mint itt ezen a forumom - mindenki jó szándékkal segít ha éppen ideje is engedi.
Azt mondják sokan akik nem akarnak tanulni,hogy a linuxdisztrok rosszak és semmire sem jó.
Azt tudom mondani,erre amit itt mindenki is tudja,Win-n rendszerét is tanulásnélkül lehetséges is használni,de ezzel a felhasználók sok problémát okoz is maguknak,mem ismerik a saját gépüket,jelzem én nem vagyok hardveres guru,de gépemnek a user manuálját jól átolvastam és neten olvasok is ha valamit nem értenék.
Én Xp-t W7-et használtam a megszűnéséig, sokat kellet tanulnom,mert érdekelnek a hardvereknek az installálása, amit nem mindegy hogy hogyan installájúk a gépünkre.
A linuxdisztrokról régebben sokat hallottam,itt ezen a forrumon kérdeztemés kaptam sok segítséget,hogy hogyan ajánlott is megtanulni a használatát.
A 2015-óta sok olvasás tanulás is meghozta a kedvemet,mert minden is érdekel és ezért mára már ott tartok hogy őrőmmel tudom használni a rendszeremet.Ami a legfontósabb én sóhasem fogóm degradálni eggyik rendszert - sem,tömöritve ezt tudom mondani az emlitett pcforum cikkére,komojan nem értem miért kellet degradáljúk a linusdisztroknak a rendszerét,de ezt ő rájúk is hagyom,írjanak amit akarnak engemet ez hídegen is fog hagyni,ők igen és a a cikkíró következtetése azt mutatja is be hogy butaságokat mond,ezzel most zárom a soraimat.
Tudom hósszú a válaszom,remélem ezzel itt nem okozok problémát.
További jókat kivánok. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
sh4d0w #106219 üzenetére
Ilyen formán az írásod is teljesen félrevezető és már a topikgazda lentebb mentegetőzik is...
A linkelt cikk amilyen címmel van teljesen gáz.
Sok Linux és Windows hír van az oldalán ami a sebezhetőségeikre mutat rá. A Windows Recall dolgait sem titkolta, abba is beleállt. -
ViZion
félisten
válasz
berusbacsi #106226 üzenetére
Lehet rá ingyen netflix meg körhinta is, átlag user meglátja és menekül...
-
berusbacsi
újonc
válasz
ViZion #106224 üzenetére
A FreeDOS messze nem hulladék, folyamatosan fejlesztik, rengeteg okosság került bele, pl. NetMount könyvtárak hálózati megosztásához, DOSLFN amivel kezeli a hosszú fájlneveket, az FDISK már 2 TiB-ig kezel lemezeket, és még ChatGPT kliens is van rá!
Az más kérdés, hogy 2025-ben mennyi létjogosultsága van... -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #106215 üzenetére
Ezzel az a baj legnagyobb baj, hogy sokan csak a címet olvassák el, és az marad meg nekik, hogy a Linux egy veszélyes vírus.
Sok hasonló hülyeséggel találkoztam már. Hallottam olyat, hogy "a Linuxot hackerek használják" (ezt egy gazdinfó hallgatótól), "a Linux-szal meg lehet hackelni a Windowst" és hasonlók.
És persze a klasszikus tévedés, miszerint "a Linuxon csak paranccsor van". -
válasz
Eloszor is, PC Forum es Sting. Az oldal Sting sajat szemetdombja es - valamilyen megfoghatatlan ok miatt - teljes szivbol gyulol minden szabad szoftvert: Linuxot, Firefoxot, LibreOffice-t stb.
Sajat lelki nyugalmad erdekeben azt tudom tanacsolni: ne olvasd az oldalt.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
Ahogy a cikk is írja, mint Distrowatch forrásként, szerintem is az lehet, amit 106216 ViZion: leírt, Windows víruskereső fals találat add. (azt mondjuk nem említi részletesen, hogy a defender vagy valamelyik vírusirtó program találja ezeket.)
Nálam mostanában meghülyült a defender, minden nap írja, hogy a keresés során a veszélyt elhárította, de amikor megnézném a műveleteket, akkor semmi infó nincs róla.
Megnéztem vele 2 kiegészítő védelmet, azok nem találtak semmit. Mondjuk ez azóta van, mióta kikapcsoltam a hello pin kódos belépést a win 11 rendszeren...
Ha tényleg volna valami vírus linux rendszerekben (disztribúciókban), akkor annak nagy híre menne. Ha választani kéne, akkor inkább egy linux rendszer, mint egy bloatware win... -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi a jó ég... A pcforum.hu cikke: "Veszélyes és káros a gépre a Linux - figyelmeztet egyre több vírusirtó"
Ha van is ilyen... Nem értem a cikkírő következtetését, mert amiket okoknak felsorol, azok ugyanúgy igazak egy Windows telepítőre is.
-
dokee78
félisten
Köszi
Rufusos kérdésre tudtok válaszolni? -
Necronom
senior tag
Haho!
Remelem megint nem a lehetetlent fogom kerni, kerdezni
Megmihalylott a talcam (panelem?)
Van lehetoseg arra, h alaphelyzetbe tegyem, pl egy sor terminal paranccsal?A bibije az, hogy leteszek kicsire egy barmi ablakot, az eltunik a semmibe....
Ezert egy csomoszor eloferdeult, hogy a FF elindul 83x, mire rajottem, h baj van...
Persze az alt+tab mukodik...latom mik futnak, dehat nah...sokkal jobb megoldas a talcarol visszarakni az ablakot eredeti meretere
Elore is koszke -
dokee78
félisten
Melyiket érdemes letölteni?
Rufussal tudok belőle pendrive-os telepítőt készíteni?
Ha igen kell abban valamit állítani vagy meghet azokkal a beállításokkal amit a Rufus megad? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
GEPESZ66 #106203 üzenetére
Ha minőségi a hangcucc, akkor inkább maradnék a lemezeknél. Főleg ha nem akarsz komolyabb pénzösszeget rákölteni, pár ezer forinttért nem fogsz minőséget kapni.
Egy alternatíva, ha pl. szerzel egy RaspberryPi-t Linuxal, arra tudsz tenni minőségi DAC-ot és vannak kifejezetten zenehallgatásra kitalált disztrók, amiket belső hálón wifin keresztül elérsz és telefonról tudsz irányítani. Persze ez sem annyira olcsó.
-
GEPESZ66
veterán
válasz
fekete.puma #106201 üzenetére
Ez jó lehet?
Ahogy nézem RCA kábellel lehet az erősítőhöz csatlakoztatni?
Illetve USB-t is tudok rá csatlakoztatni.
[link] -
cigam
titán
válasz
GEPESZ66 #106200 üzenetére
Ha jól tudom, akkor a témából veszi, hogy milyen színű lesz. Válasz egy neked szimpatikus témát.
Vagy ha szereted a kihívást, akkor
- Navigálj ide:/usr/share/themes/Mint-Y/cinnamon/cinnamon.css
(ha saját témát használsz:~/.themes/SajátTéma/cinnamon/cinnamon.css
)- Keresd meg a
#panel
vagy.panel
szakaszt, és módosítsd abackground-color
értékét.
css.panel { background-color: rgba(66, 66, 66, 0.6); }
- Mentés után jelentkezz ki és vissza
A neked tetsző RGBA kódot online is kisakkozhatod.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gumi és felni topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Linux Mint
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Futárcégek
- Házimozi belépő szinten
- BMW topik
- További aktív témák...
- Lenovo Yoga Pro 9 (14IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4060
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB / fekete / 24 hó jótállással
- Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5 i5-12450HX, RTX 4060 (1db , utolsó ... aki kapja ...)
- Xiaomi Redmi Note 8T 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest