- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Netfone
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #105403 üzenetére
Jajj ezek a költői túlzások... Ha mégis belefut valami korlátba, hát elmeséljük neki mi a megoldás, és hogyan tudja telepíteni a saját csomagtárolóból. Még PPA-zni (Idegen, "ellenőrizetlen" forrásból telepíteni) sem szükséges.
Azért, mert alapból települ egy konténer futtató, még nem kötelező a használata. Akár el is távolíthatod(ha jól emlékem).Gnome-al nem csak Ubuntu alatt ismerkedhet meg. Ott az immutanle Endless, vagy a kipróblásra ajánlott distro-kból kihagyott openSuSe, ....
Az a baj, hogy túl sok felé indulhat, és a felemlegetett kifejezéseket (ablakezelők közti difi, a konténeres futtató környezet, az immutable rendszer jelentése,...) nem is érti, mi meg jól elvitázgatunk róluk.
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105390 üzenetére
A felület gyorsaságát ne keverd(mosd össze) össze az erőforrás (RAM) használattal, mert a végén kiderül hogy te néztél be valamit.
Most mit számít hogy 3 vagy 5mp alatt indul el a böngésző? Egyszer elindítom, és hetekig(hónapokig) megy, mert csak altatom a gépet, és max frissítéskor kell újraindítani a gépet. (Kár hogy fizetős lett a livePatch)
Az zavar téged, hogy engem nem zavar?
Mint említettem több kliens program is fut, ami _nem_az_op.rendszer_része, de ettől függetlenül miért lenne nekem jobb, ha 3.8 helyett csak 1.5-öt foglalna? Jobb híreket kapnék a világ alakulásáról? Tényleg nem értem miért rugózol ~2GB-on.Had fejezzem be Ronin stílusában. Zárjuk le ezt a fing reszelést, mert úgyse győzzük meg egymást, a többieknek sem jön semmi plusz információk belőle,
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105388 üzenetére
Mit néztem be pontosan?!
Amúgy meg nem szoktam szépítgetni, ha valamit rosszul tudtam azt be szoktam ismerni. Tudod én a hibáimból is szoktam tanulni.
Hol írtam, hogy a cinnamonn ugyanannyi vagy egyforma erőforrást használ? Csak annyit írtam, hogy elhanyagolható a difi.Nem mellesleg a kapanyányi monyókot nem érdekli, hogy üresjáratban mennyit eszik az OS, ha a többszöröse van a gépedben.
Amúgy érdekes, hogy a linkelt videóban 89MB-ot eszik a cinnamomn, míg a live rendszeren majdnem 100-at. Biztos az OBS verziója is ugyanaz volt, legalábbis memóriahasználatot tekintve. Egyik videón sem látszik a pontos szám.
Bezzeg a warez Windows... Ugyan már, bele se kezdj ennek a kifejtésébe!
Nálam a W11Pro 3.8GB-ot eszik (De itt fut az Edge, a BOINC kliens,....) Mégsem érdekel. Annyi memória van benne, hogy az alkalmazásaim nem igénylik a SWAP-olást, jut memória mindenkinek.Te vagy Ronin, vagy miért vagy így bele szerelmesedve a videóiba? (Emlékezned kellett hogy itt és itt volt szó a memóriahasználatról)
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105386 üzenetére
Milyet?
Már ez a káromokódós, jólmegmondomnekedatutit "stílus" sem tetszik. Nem beszélve arról, hogy ennyi információ alapján, kb. semmit nem tud a Linux memóriakezeléséről.
Nem azt mondom, hogy nagyon képben vagyok, de azért ennél többet, és kicsit a számok mögé tudok nézni. De ha nem akkor mi van? Azért vettél 8-16-32-...GB RAM-al szerelt gépet hogy a RAM cellák kongjanak az ürességtől?
Most akkor nem csinál semmit, vagy megy közben az OBS felvétel? Nem, az nem lehetséges hogy az OBS is memóriát használ a képernyőfelvétel közben.A belinkelt rész inkább divatfika, mint szakmai megállapítás. Kíváncsiságból elindítottam egy live rendszert (bocs hogy nem telepítettem egy szűz rendszert), de az Ubuntu ~2GB RAM-ot foglalt, a legnagyobb memóriafoglalása a Gnome-Shell-nek volt, a maga 165MB-jával. Egy live Cinnamonn 1.5GB-ot evett, és a cinnamonn volt a legnaggyobb fogyasztó a maga 99MB-jával. De nem 3+GB! Ha korrekt akart volna lenni, megnézi, hogy abból mennyit eszik az OBS, és levonja. Természetesen érzékelhető a különbség, de pl. Lali-213 8GB-jába bőven belefér bármelyik rendszer.
Micsoda hibák, pl. alapból nem játssza le a flashvideókat? Jóember! Az nem tűnt fel, hogy 5 éve(!) már a kitalálója sem támogatja? Miért lenne egy operációs rendszer feladata, hogy egy kihalt formátum támogasson? (Azt már tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy ebből semmit nem látni a felvételen!)
És ettől egy rakat "kaki"? Elhiszem hogy neki ez a véleménye, de ugye az mindenkinek van...
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w #105381 üzenetére
Pont eleget próbálgattam, hogy legyen önálló, saját véleményem róla. Igaz a Cinnamon-t bírtam a legkevésbé. Nem csak a giccses W95 kinézet miatt. Ízlések és fotonok, de nálam nincs bent a Top3-ban, viszont az Ubuntu Mate nagyon tetszik. Régebben itt is írtam már a Mint idióta megoldásairól, elnevezéséről, legutóbb Vasti74 írt pár anomáliáról.
Lehet csak felületesek az ismereteim vele kapcsolatban, de annyit tudok róla, hogy én nem akarok vele együtt élni.Plusz ha lassúcska lenne Lali-213 gépén, még n+1 ízesítésben érhető el az Ubuntu (is), de ahogy írtam is, próbáljon ki többféle distro-t, ablakkezelőt is.
Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy egy Debian, vagy Ubuntu Cinnamonn kiadás mennyivel foglal több erőforrást, mint a Mint.Nem akarom fényezni az Ubuntu-t, mert épp elé vitám, problémám volt a közösségével, a csomag/ppa készítőjével, és magával a rendszerrel.
-
cigam
titán
válasz
Lali-213 #105373 üzenetére
Szubjektív oka van. Itt rengetegen a Cinnamonn-t favorizálják, ezért azt ajánlják. Az Ubuntunak sincs semmi baja, csak divat fikázni (ez kb olyan mint amikor a BMW-sek szidják a Mercedest, vagy az Audit, a dízel autósok soha nem váltanának elektromosra,...). Évekkel ezelőtt a systemd inti rendszer volt az ősellenség, most a különböző konténeres futtatókörnyezet (snap, FlatPak, AppImage,...)böki itt pár ember szemét. Attól, hogy hangosak, és a saját preferenciájukat szajkózzák, válaszd azt, ami neked tetszik. Aztán idővel, amikor már érted hogy mik ezek, már el tudod dönteni, hogy nem érdekel, rossznak, vagy jónak tartod.
Képzeld el úgy, hogy a belső, amit nem látsz, a kernel, a különböző alap programok/driverek, modulok, hálózatkezelés, kb tök egyforma mindegyiken. Max a verziószámokban térnek el attól függően milyen kiadás modellt preferál az adott distro. Amit látsz, a csilivili pimpelésben különböznek. Az egyik a Cinnamonn-al jön, a másik Gnome felülettel, a harmadik KDE-vel... Live-ban kattintgass pár napig 1-1 distrót, hogy lásd, hogyan működik, hogyan néz ki. Ekkor már kialakul benned egy kép, hogy melyik ál jobban kézre, melyik nyújtja azt, amit szeretnél. Ekkor már ell tudsz indulni abba az irányba. Ezt a distro hopperkedést nem úszod meg. Ami nem is baj, mert közben ismerkedsz a Linuxal is.
A legfontosabb, hogy ne Windows-ként akard használni, és ne zárkózz el mereven a tanulástól. Valószínűleg nem azért "értesz" a Windows-hoz, mert ismered minden porcikáját, hanem felhasználóként az évek alatt megtanultad hogyan tudod használni. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105337 üzenetére
Ha van még kérdés szívesen válaszolok
Remélhetőleg privátban, vagy az offtopikban. Már megint teleszemetelitek a topikot.
-
cigam
titán
válasz
Vasti74 #105304 üzenetére
Ha ennyi minden nem működik, vagy magától elteker dolgokat, még a végén én is felteszem a hétvégén. Olyan uncsi hogy mostanában egyszerűen csak működik a laptop...
A készítő oldala szerint
Hidden configuration options:
The behavior of the program can be tweaked with GSettingsill.
Debug:
To display messages from yt-dlp run program with the environment variable G_MESSAGES_DEBUG=yt-dlpTo display information about GOBject references, start the program with the environment variable G_MESSAGES_DEBUG=gobject-ref
Simán elképzelhető, hogy eltört benne valamelyik python függőség. [link]
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105298 üzenetére
Biztos, hogy nem 10bit RGB 4:4:4-el megy.
"A HDMI 2.0 18 Gbps-os átviteli sebessége HDR, 4:4:4:4 chroma és 10 bites színkódolású videók továbbítását feltételezi. Ez 3840 x 2160-as felbontásnál a teljes sávszélességet kitöltené 60 Hz-es maximális képfrissítési sebességgel, és gyakran a 4:4:4:4 nem lesz lehetséges, csak a 4:2:2. Ha azonban 8 bites színkódolást (16,7 millió szín), HDR nélkül és 4:2:0 chroma alulmintavételezést tudunk kikényszeríteni, akkor a 4K 120Hz valójában körülbelül 16 Gbps-ba „kerül”, ami technikailag lehetséges a HDMI 2.0-nál." [link] -
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #105278 üzenetére
Ez fura, mert azt olvastam, 2023 óta "árva"
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105128 üzenetére
4k-hoz kijelző se ártana
A mai világban olyan kirívó dolog?
Az. Kérdezd csak meg Vasti74-et -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105047 üzenetére
minden a géphez csatlakoztatott lemez, meghajtó, pendrájv, ssd az ő tulajdonában van.
Feltéve hogy kap egy betűjelet. (Most tekintsünk el a boot/recovery partícióktól) Mégis ki máséban lenne?
Egy ilyen állapotra ráindítani egy másik os-t az kb. ugyanaz mintha megpróbálnál egy működő os mellé indítani egy másik ost ugyanazon a pc-n.
Nem túl jó hasonlat, mert nem így van.A "gyors indítás"nak az a célja, hogy a rendszerleállítás utáni indítási időt csökkentse a rendszer állapotának lemezre mentésével. Ezt többek között úgy éri el, hogy a fájlrendszer módosításait a memóriában tartja, nem írja ki azonnal a lemezre. Mivel a leálláskor elmenti a memóriát mintha hibernálná magát, majd indításkor betölti az elmentett állapotot, ez nem okoz gondot indításkor, hiszen minden be nem fejezett művelett ott van a memóriában, amit majd idővel kiír a fájlrendszerre is. Ezért kikapcsoláskor "piszkos" állapotba kerül a fájlrendszer. Több kevesebb módosítás még nem került kiírásra.
Ez az állapot nem okoz gondot, egészen addig, amíg más op.rendszer alól (Ez lehet egy Linux, macOS, vagy éppen egy másik Windows) nem akarsz hozzáférni az általa kezelt lemezekhez.
Ha szándékodban ál más rendszer alól írni/olvasni a Windows meghajtóit, vagy
- kikapcsolod a gyors indítást (ekkor kikapcsolás előtt minden módosítást kiír lemezre)
- Ügyelsz rá, hogy a Window-ból mindig az újraindítás paranccsal lépj ki, mert ekkor is kiír minden módosítást, és "tiszta" fájlrendszerrel indul a gép, legyen az Linux, vagy Windows.
Mivel utóbbi nem garantálható (vagy eszedbe jut, vagy nem) érdemes kikapcsolni.
Ha nem akarod keverni a dolgokat, és Linux alól nem piszkálod a Windows-os partíciókat (Nem csak a C meghajtót, hanem az összes olyan lemezt/partíciót, ami betűjelet kap a Windows alatt.), akkor gyakorlatilag mindegy hogy ki vagy be van kapcsolva. -
cigam
titán
válasz
Sidorovich #104962 üzenetére
Ezért van Apple minim, macOS-el
A System76 is ebben utazik. Olyan HW-t kínál(és hozzá olyan OS-t), ami az utolsó szögig testre van szabva az általuk árult gépekre. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #104953 üzenetére
n+ konfigurációs beállítás, és gyakran a saját szájízük szerint fordított kernel a maga kismillió paraméterével elég változatos végeredményt okozhat. Pl. Mint-en azért működhet Sidorovich gépe, mert az egyik fejlesztőnek is ilyen kártyája van, és addig faragta a konfig fájlokat/paramétereket, míg úgy nem működött, ahogy azt ő elképzelte. Benne van a pakliban, hogy bugreport kapcsán módosítottak az alvó állapoton(Melyik alvó állapotba kerül?!), ill. a HDMI kijelző elveszése/megjelenése esemény kezelése is jobban le van kezelve. Plusz nem beszéltünk az UEFI beállításokról, amik gyártónként eltérőek lehetnek, ezáltal a működésük is más lehet az elvárttól.
Ha elég kitartó lenne, bármelyik distro-t kikalapálhatná működőre. Milyen verziókkal, milyen beállításokkal működik amikor jó, és amikor nem. Pl. milyen események futnak le amikor megszűnik a HDMI kapcsolat, és mik történnek amikor újra csatlakoztatja. Ugyanez alváskor és felébredéskor. Csak ugye az emberek nem tamagocsit szeretnének. Nem beszélve arról a tudásról amit össze kell szedni, hogy megértse mikor mi és miért történik.
-
cigam
titán
válasz
Edorn #104861 üzenetére
Ez elég reszletesen elmeséli hogyan tudod a Mint-et a Windows mellé telepíteni. Még videó is van hozzá.
De!
0. lépés, a jelenlegi állapotot mentsd le egy image fájlba, kedvenc mentő programoddal (Ha nincs, válassz egyet) Ha bármi félremenne, vissza tudsz ugrani a start vonalra. -
cigam
titán
Ezt most én nem értem. Ugye most sok oldal kampányol, hogy a W10 támogatás lejártával nem kell új gépet venned, elég egy Linuxot telepíteni.
Ebben a cikkben a Linux Mintet ajánlják KDE vel.
Most én nem értem a cikket, vagy miért nem egy KDE-s distro-t ajánl ha annyira nem tetszik neki a Cinnamon? Plusz a Mint megszüntette a KDE-s kiadását.
Plusz nem is linkeli azt a leírást, ami alapján feltette a KDE-t. -
cigam
titán
Ezt miért nem a másik topikokban, vagy privátban tárgyaljátok ki?!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #104738 üzenetére
Kompatibilis. Telepítés előtt azt ellenőrizd, hogy a bitlocker ki van-e kapcsolva. Plusz amikor telepíted ne legyen rádugva külső (USB-s) merevlemez
.
-
cigam
titán
válasz
Ablakos #104701 üzenetére
De kipróbáltad, és ügyesen észlelted a hibát. Ebből is lehet tanulni. Sőt! Szerintem ez most bevésődött a hosszútávú memóriába
Egyik tananyag sem tökéletes, de érdemes végigmenni rajta (és kipróbálni, hogy tényleg úgy működik-e, ahogy leírták. A hibákból is lehet tanulni.
Ajánlom ezt a sorozatot is, zahy nagyon jó előadó.
-
cigam
titán
válasz
Ablakos #104694 üzenetére
Szerintem nem jól magyarázza el. Attól hogy valaki beléphet, és írhat egy adott mappába, attól még nem tudja módosítani annak a fájlnak a jogát, amihez nincs írás joga. A mappa írás joga csak az egyik fele a dolognak, a másik, hogy annak a fájlnak te legyél a tulajdonosa.
Ahogy a példád is mutatja, a mappa írás joga nem elég.
Próbáld meg fordítva. Adj magadnak írás jogot a fájlra, de vedd el a mappába írás jogát. -
cigam
titán
válasz
Dißnäëß #104660 üzenetére
Az Ubuntu 24 LTS-t stabilnak nevezi a Canonical? Igen
A Debian Trixie-t testing-nek nevezi a Debian? Igen.1. Elírás volt, trixie és a sid keresztezéséből (napok óta szopat az MS, kizárt a fiókomból, és idegállapotba kerültem)
2. Igen, ezért akartam Trixie-t írni, csak nem emlékeztem jól, lásd 1. pont.
4. Oké érteni vélem, eddig is valami ilyesmit gondoltam róla.
köszi a leírást!ubyegon2
Csalódtam benned! Ez nem úgy van, hogy ott van még a stabil, a legstabilabb meg a legeslegstabilabb, plusz a stabilitás szobra, a gránit stabilitású Mint -
cigam
titán
válasz
Pöttön #104665 üzenetére
Nézd meg a naplóját, hogy mire panaszkodik. Pl. hiába állítod át a csoport tagságát a Filmek mappának, annak a teljes elérési úton érvényesnek kell lennie, vagyis esetedben az users csoportnak hozzá kell férni a /media, /media/szero, /media/szero/Filmek, és a /media/szero/Filmek/Filmek mappához is. Bele kell tudnia lépni (x), és legalább olvasási joggal kell rendelkeznie (r)pl.
sudo chown -R szero:users /media
majd a jogosultságokat
sudo chmod -R 775 /media -
cigam
titán
válasz
Pöttön #104655 üzenetére
Itt sem szerencsés, de elméletileg idézőjelbe téve az egészet elfogadja. Egymás után téve az egyik kiüti a másikat. Próbád meg | -al elválasztva felsorolni, de nem biztos hogy úgy működik. Ahogy a másik könyvtárra mutató linket sem biztos hogy lekezeli.
Tedd fel a KODI-t. GUI-n hozzáadhatsz több mappát is, és csak egy kattintás, hogy DLNA szerverként elérje a TV. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #104648 üzenetére
Az Ubuntu 24 LTS-t stabilnak nevezi a Canonical? Igen
A Debian xid-et testing-nek nevezi a Debian? Igen.Vagyis ha az Ubuntu 24LTS stable a Debian xid testing ágára épül, akkor most stabil, vagy teszt?!
csixy
A miniDLNA mióta tud GUI-t?! Már túl van a miniDLNA-n, de nem tudott egyszerre több könyvtárat felvenni a videó megosztásba. Ezért keres egy egyszerűbben kezelhető GUI-s verziót, mint a KODI, PLEX,... -
cigam
titán
válasz
cigam #104626 üzenetére
Kukkantsunk bele a legfrissebb telepítő forráslistájába.
mint@mint:~$ cat /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
# Do not edit this file manually, use Software Sources instead.
deb http://packages.linuxmint.com xia main upstream import backport #id:linuxmint_main
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ noble-security main restricted universe multiverseA saját csomagtáron kívűl minden más az Ubuntu "Noble" kiadására mutat. Márpedig ez nem Testing, hanem az aktuális stabil, LTS kiadás.
Szóval?
-
cigam
titán
válasz
Warton #104483 üzenetére
Ez a veszély benne van akkor is, ha csak a kötelező csomagokat telepíted, mert azoknak is lehetnek még plusz függőségeik, stb...
Persze így jóval kevesebb csomag települ, de itt is elindulhat a dominó.
Az a baj, hogy ha nem telepítem, akkor meg nyomozni kell, hogy miket kell még feltenni, hogy ez vagy az még működjön benne. Tipikusan melyik ujjamat harapjam meg esete.
A példádban ugye a súgó, videók előnézeti képecskéje, a rar támogatás, és a rabbitra ötletem sincs mit csinálhat. -
cigam
titán
válasz
Warton #104455 üzenetére
Lehet, régen nem piszkáltam parancssorból. De ez az APT konfigurációjától is függ. pl. az
APT::Install-Recommends "0";
APT::Install-Suggests "1";
sorok úgy módosítják a beállítást. hogy a javasolt csomagokat is telepítse.
Már nagyon régen nem hopperkedek, nem tudom melyik distron mi az alap, pláne nem APT alapú csomagkezelőknél. -
cigam
titán
Mert pl. Gnome-on már eleve fent van, egy csomó programmal, és azok gtk-s függőségeivel. Lehet KDE alatt nem voltak fent azok a QT-s csomagok, mert pl. alapból nem pakol fel mindent is az adott distro(openmandriva?), vagy olyan sokféle programkönyvtárat használ, amiket az eddig telepített programoknak nincs szüksége.
Nem tudod szabályozni, a csomag készítője adja meg a függőségek listáját. Csomagkezelőtől függően létezhetnek külön kategóriák. pl.a Debian fél APT esetén
- Depends
A csomag működéséhez kötelező függőségek szükségesek.- Recommends
Erősen javasolt függőségek, amelyek javítják a funkcionalitást, de nem kötelezőek.- Suggests
Opcionális csomagok, amelyek további szolgáltatásokat nyújtanak.- Breaks
Azt jelzi, hogy egy csomag nem kompatibilis egy másik csomag bizonyos verzióival.- Conflicts
Megakadályozza két inkompatibilis csomag telepítését.- Provides
Lehetővé teszi, hogy egy csomag helyettesítsen egy másikat (virtuális csomagok esetén hasznos).Ha jól rémlik, a Suggest csomagok telepítésére rákérdez, ezek telepítését megakadályozhatod. Kérdés valóban jó ötlet-e kizárni olyan csomagokat, amik a program bizonyos szolgáltatásait lehetővé teszi. Menet közben derül ki hogy valóban szükség van-e rá, vagy nem. Pl. Telepítesz egy számológépet, de nem telepíted az ajánlott csomagokat, így csak az alapműveleteket tudja, nem kapcsolhatod át tudományos módba, vagy pl. nem kezeli a vágólapot, bármi...
-
cigam
titán
Köszönöm a válaszokat! Azt gondoltam, hogy már mindenre is létezik külön distro, akkor erre is.
Ezekszerint találtam egy piaci réstMarad a szöszölés...
-
cigam
titán
Nem véletlen kérdeztem rá, hogy olyan specializált distro, amiben alapból benne vannak ezek az eszközök. Csak indítom a rendszert, és már ki is írja is a HW főbb paramétereit, pl. conky-val a desktopra, vagy önálló programként, bárhogyan. Anélkül hogy Internetre csatlakoznék, töltögetnék, telepítenék.
Az már csak hab a tortán ha van benne CPU/GPU stresszelő. -
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #104398 üzenetére
Itt volt az ideje, kérdés hogy a programok is felfejlődtek hozzá? Ha jól rémlik régebben pl. gparted csak x11-en volt hajlandó elindulni. Most is van/lesz benne valamilyen x11 emulátor?
---
Létezik HW figyelő/tesztelő live rendszer?
Konkrétan az a bajom hogy az integrált VGA felmelegszik ~80 fokra, és ezért(?) a CPU órajelét visszaveszi 0.4GHz-re. De a hűtőventillátort meg alapon"felejti", meg sem próbálja kifújni a meleget. -
cigam
titán
válasz
Dißnäëß #104371 üzenetére
Olvasd el még1x a válaszokat. A TRIM nem az egész lemezen fut le, hanem csak az adott partíción. Ha nincs felcsatolva, nem fogja módosítani (fájlokat törölni!), egyetlen szektor státuszát sem fogja módosítani.
Amikor kiadsz egy törlés parancsot, az SSD csak felveszi egy listában, hogy x,y, és z szektorok felszabadultak. Ha jön egy TRIM parancs, akkor fogja ezt a listát, és és mindent nulláz rajta.
Úgy képzeld el, hogy két listája van a szab területről, egy piszkos, és egy tiszta. A TRIM kitisztítja a piszkos területeket, és átteszi őket a tiszta listára.Ha nincs felcsatolva a titkosított(vagy bármely másik) fájlrendszer, hogyan tudna bármilyen OS beletörölni, hogy legyenek rajta új törölt ("piszkos") szektorok?!
A háttérkép ficamokat miért ide kell posztolni?!
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #104340 üzenetére
Nem is cserélek olajat a lakótelep közepén! Más szerelni való meg nincs az autón
fekete.puma
Amúgy az, hogy régen az OS adta ki a TRIM parancsot, nem jelenti azt, hogy azóta is csak úgy működhet. A vezérlő chip simán rendet tarthatna. Az M.2 csak példa volt, hogy igen is megoldható házon belül, nem kell várni külső parancsra. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #104334 üzenetére
Ahhoz, hogy eljussak A-ból B-be, nincs szükségem arra, hogy tudjam hogyan működik a karburátor(pláne, ha elektromos autót vezetek
). A többség nem érteni szeretné, csak használni.
Természetesen nem árt, ha tisztában van azzal, hogy pl. az SSD hogyan működik, mit is csinál a TRIM. Én pl. azon csodálkozom, hogy miért nem oldja meg házon belül, ahogy az M.2 csatolós eszközök esetében. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #104217 üzenetére
No és a System Volume Information mappa?! Plusz attól hogy nem a Windows-é, még tehette más is védett, "unmoveable" státuszba.
Keress egy okosabb Defrag/partícionáló programot, ami Windows alatt méretezi át a partíciót, pl. DiskPart -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #104212 üzenetére
Miköze a trim-nek a fájlrendszerhez?
Ha valóban felszabadult a hely, akkor rendet kell rakni, hogy a partíció végén tárolt fájlokat áttegye az elejére. Ha a Gparted sem tudja áthelyezni a fájlokat, akkor azok valami védett rendszerfájlok. lehetnek, pl. swap.
Ez inkább a Windows 10 topikba való. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #104206 üzenetére
sudo fstrim -v /ahova/felcsatoltad
-
cigam
titán
válasz
Imi1981 #104167 üzenetére
Ami készen van. Pl. a /media mappában készítesz egy USB könyvtárat, vagy aminek el akarod nevezni, és akkor a /media/USB útvonalat kell oda írni.
Arra figyelj, hogy itt is hozzá kell adni pl. az users csoporthoz az emby felhasználót, és a /media/USB mappának a tulajdonosát el kell tekerni "users" csoportra, és minimum olvasási jogot kell adnod hozzá.
A linkelt cikkben pont ezeket írom le. Hogyan készíthetsz belőle házi szervert, igaz parancssorból. Szerintem érdemes átolvasni, mert ha nem is terminálban oldod meg a beállítást/telepítést, magát az elvet jól megmutatja.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #104163 üzenetére
Bár furcsállom hogy jogosultság baja van, a Ventoy gyárilag exfatot csinál magának.
Mivel nem csak az adott mappához kell hozzáférnie, hanem az egész elérési út mappáihoz kell az olvasás (belépési?) jog. Márpedig a /home mappa elég jól körbe van bástyázva, egy másik felhasználónak (pl. az emby-nek) tuti nincs joga olvasni a másik felhasználó mappáját.
-
cigam
titán
válasz
Imi1981 #104161 üzenetére
Igen, ezt akartam linkelni. Az, hogy a linux egy raspbery Pi-n fut, vagy egy mezei PC-n, a működését tekintve teljesen mindegy. Ahogy a Window is ugyanúgy működik egy laptopon, mint egy asztali PC-n.
Az hogy nem akarsz terminálhoz nyúlni az valami fóbia? Szerinted az ide kattintok oda beírok egy grafikus ablakba valamit, az mennyivel különb, vagy éppen jobb, mintha egy terminálban gépelnél? Értem, hogy mumus, csak nem értem miért nem akarsz tanulni. Ha Windows-ként akarod használni, nem jutsz sehova, mert a Linux az nem Windows. A Linux-ot is tanulni kell. éveken át apró trükköket, ahogy az első Windows-os találkozásodkor sem tudtál róla semmit, csak szívtad magadba az infót, próbálgattad, olvastál róla és közben (meg)tanultad a használatát.
Visszatérve az eredeti problémádra. Vagy készítesz egy automount-ot, amit pl. Necronom linkelt, vagy fájlrendszertől függően átállítod a jogosultságokat, miután manuálisan felcsatoltad a fájlkezelő programodban.
A másik opció, hogy a "Lemezek" programban beállítod, hogy hová csatolja fel, és az opciók között bekapcsolhatod, hogy minden induláskor oda csatolja fel. Bár abban nem vagyok biztos, hogy KDE alatt is felteszi a rendszer, vagy van-e KDE alapú megfelelője.
A másik felmerülő probléma a külső lemez fájlrendszerével adódhat. Milyen fájlrendszert használ? Mert pl. az NTFS-t ismeri alapból, de az NTFS jogosultságokat nem. Az NTFS fájlrendszer jogosultságait utólag nem módosíthatod, ezért azt a felcsatolásakor kell meghatározni, hogy kinek milyen jogosultsága legyen a tartalmához.
Tudom, hogy ez a jogosultság kiosztást, is felesleges korlátozásnak, nyűgnek éli meg sok switcher, főleg azok akik eleve adminként használják az otthoni Windows-ukat is. De hidd el van benne ráció, és relatíve elég könnyű megérteni. pl [link]
-
cigam
titán
válasz
Imi1981 #104158 üzenetére
Jelenleg hogyan csatolod fel?
Alapból van az /etc/fstab fájl. Ez mondja meg a rendszernek, hogy induláskor mit hova csatoljon fel. Bele kéne kukkantani, hogy most ott csatolod fel ezt a külső meghajtót, vagy valamilyen automatizmus teszi oda.Olvasd el ennek az elejét (csak a Mount szakaszt). Próbáld megérteni, ha valami nem világos kérdezz rá.
-
cigam
titán
válasz
Imi1981 #104155 üzenetére
Pedig elég egyértelműen írja mi a baja. Az emby nem tudja olvasni az adott könyvtárat, mert nincs rá jogosultsága.
Derítsd ki kinek a nevében milyen jogosultságokkal fut az emby, és annak a felhasználónak is adj olvsás jogot.
Pl. nem szerencsés a /home könyvtárad alá csatolni, mert akkor ahhoz csak Te férsz hozzá. Praktikusan a /media vagy /mnt könyvtár alá kel felcsatolni, és minimum olyan jogot adni a könyvtárnak (csatolásnak), hogy bárki (így az emby is)olvashassa. -
-
cigam
titán
válasz
Vasti74 #104101 üzenetére
Kíváncsi vagy ez bejön-e. Bár a legtöbbnek lejárt a támogatási ideje, vagyis nem frissül.
Kérdés, hogy a Fuschia, vagy hogy hívják, amit a W11-re nem frissíthető PCkre készített a Google, felmegy-e rá.Meg is van ChromeOS-Flex. -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #104106 üzenetére
Most ezzel mire menjünk?
Ezt írhattam volna a Te hozzászólásodra is. Előbb dobom az egész Linux-os miskulanciát, minthogy hónapokon át keressem a megoldást. És még őt hibáztatod? Eh... -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #104100 üzenetére
pf... Minden bizonnyal az a hiba, hogy 2025-ben 4k-s monitort használ? Viccelni tetszik?
A fanatikusokon kívül ki downgradelné a HW-t? Ráadásul ő vásárolt hozzá izmosabb PC-t.
Biztosan benne kell keresni a hibát? -
cigam
titán
Persze előfizetni sem ördögtől való ötlet
-
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #104068 üzenetére
Nem tudhatom, de nem is ez volt a kérdés. Amúgy sem életszerű, hogy valaki azért olvassa a fórumot, hogy az adott témáról kikérdezze az MI-t, és a kapott válasz(oka)t beírja.
Ha segít, és jó választ kapok, nekem mindegy ki, vagy mi terel a jó megoldás felé.Már a PWM értelmezése is kérdéses, nálam ez impulzus szélesség modulációként dekódolódik, amit egy mondatban emlegetve egy mobillal kérdéseket vet fel
Most hogy alaposan szétoffoltuk a topikot, talán abba is hagyhatnánk ezt a témát, mert sehova nem fogunk kilyukadni!
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #104066 üzenetére
Igen, ugyanis honnan kéne tudnom, hogy valós választ adott a kérdésemre? Amíg azzal telik az idő, hogy ellenőrzöm a válasza helyességét, addig saját kútfőből is megtalálhatom a valóban jó választ.
Amíg nem érti meg a kérdést, csak egy (a keresők által összegyűjtött) adatbázisból próbálja kimazsolázni (több kevesebb sikerrel) a legjobban illeszkedő választ, addig csak egy ügyes kereső. Mondhatjuk, hogy az intelligencia látszatát képes mutatni, de csak ügyes programozás.
Amíg nem tud logikusan gondolkodni, nem képes bevallani, hogy nem érti a kérdést, vagy bevallani, hogy nem tudja a választ, csak a véletlenen múlik, hogy a helyes választ ad-e. És el is érkeztünk a skynet és a többi sc-fi történet világába. -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #104064 üzenetére
Olyan messze vagyunk ettől, mint a bulvár a valódi, komolyan vehető tényeken alapuló újságírástól. Ráadásul az emberek benyalják, bármit is mond. Lásd #6188.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #104025 üzenetére
Mutass 1 hsz-t tőlem az utolsó pár évben amikor görcsösen erőltettem bárkire is.
Olyat könnyebb találni (nem tőled), ami görcsösen erőlteti adott bisztró ételeit, vagy újabb rendszer használatátAmúgy meg ~1 hónap múlva lesz 20 éves az SX4-em
-
cigam
titán
válasz
Necronom #103965 üzenetére
?? 18-as Ubuntu-t használsz?! Itt is látható, hogy a 20-as "focal" a legrégebbi támogatott verzió
Hogy néz most ki az /etc/apt/sources.list?
Elméletileg a 24-es "Noble" kiadáshoz tartozó sor ez:
https://ppa.launchpadcontent.net/ubuntuhandbook1/conkymanager2/ubuntu noble main -
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103748 üzenetére
Peedig írtam is erről #103646
... 1 felhasználós rendszerben ez még nem is lenne gond, de több felhasználó esetén már fontos lenne, hogy az új rendszeren is ugyanabban a sorrendben hozza létre a felhasználókat, máskülönben Gézuka mappáját Gizike fogja megkapni.
ubyegon2
Miért ubuntu néven fut a Mint EFI fájlja?! -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103728 üzenetére
Közkívánatodra. „Ez a Mint éppen olyan jó, éppen azt teszi, amit kell…"
tordaitibi
Rimuru és a többiek már megírták, pontosan hol akadtál el? Plusz én elvesztettem a fonalat, mert szó volt már a másik partíció /home mappájáról, meg hogy már készítettél egy külön /home partíciót is ... -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103706 üzenetére
"^firmware-linux.*";
Azt keresi ami így kezdődikfirmware-linux.
, és a pont után bármi szerepelhet még."^linux-firmware$";
Itt pedig egyeznie kell. Azzal kell kezdődnie, és végződnie, hogylinux-firmware
^linux-image-[a-z0-9]*$";
Úgy kell kezdődnie, hogy linux-image- , és utánna bármilyen kisbetű (a-tól z-ig) és szám (0-tól 9-ig) következhet.
stb....
A regex guru-k majd jól kijavítanak ha tévedek. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103689 üzenetére
Olvasd el amit linkeltem cikket. MBR esetén így sakkozik a W10. Nálad meg EFI van. Almát a körtével?!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103685 üzenetére
Csak hát mbr-en ha az ember fia törli a win bootpartíciót, az kétesélyes, vagy elindul után vagy nem.
Ez nem kétesélyes. Határozottan nem fog, mert onnan indul a Windows.
Ez egy Windows alól "láthatatlan" rendszermag, ami nem kap betűjelet. MBR sémában egy külön kicsi partíció.
Természetesen rávehető, hogy egybe tegyen fel mindent, de ehhez nem szabad ráhagyni a partícionálást, meg kell adni neki, hogy adott partícióra települjön, és akkor tényleg csak egy partíciót fog elfoglalni.
Érdekes olvasmány: [link]
Ugyanis később (verziófrissítéskor) lecsíp magának egy helyreállítási partíciótNamost kitudja zoltanz partíciós táblája hogyan néz ki?!
-
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103663 üzenetére
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103655 üzenetére
Nem kel törölni semmit.
Amikor nem sikerült felcsatolni az fstabban, akkor ott lesz az amit eredetileg létrehozott telepítéskor a fájlrendszerbe.
Amikor sikerül az fstabbal felcsatolni, megjelenik a felcsatolt partíció tartalma. Attól még fájlrendszerben ott marad /home mappa, és annak tartalma, csak nem férsz hozzá, mert a csatolás "elfedi", kitakarja ami ott van.
Képzeld el úgy, mintha a /home egy (varázs) ajtó lenne. Ha nem sikerül felcsatolni, akkor egy új üres szobába jutsz(ezt hozta létre telepítéskor), ha sikerült felcsatolni, akkor pedig a már berendezett, belakott szobádba jutsz. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103650 üzenetére
Hogyhogyhogy? Fstabba beírod, hogy azaz xy lemez vz partícióját csatolja fel a /home alá. pl.
/dev/sdc3 /home ext4 defaults 0 2
Mondjuk érdekes lenne kipróbálni, hogy mappát is tud csatolni, vagy csak partíciót. tehát pl. a
/dev/sdc3/home /home ext4 defaults 0 2
érvényes-e. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103646 üzenetére
Ne ferdíts!
Egy létező partíció mappájában van a /homeMondjuk azt valóban nehéz lenne lekódolni a telepítő partícionálójában, de akinek ez kell az megoldja utólag, a telepítés után. 1 felhasználós rendszerben ez még nem is lenne gond, de több felhasználó esetén már fontos lenne, hogy az új rendszeren is ugyanabban a sorrendben hozza létre a felhasználókat, máskülönben Gézuka mappáját Gizike fogja megkapni.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103638 üzenetére
Ez nem bug, ez feature! Rosszul fogod! Bármi!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103500 üzenetére
Nem kötelező, csak ilyenkor (alapból) nem szabad abajgatni Linux alól a Windows-t.
Plusz elég ha újraindítod a Windows-t, nem pedig leállítod. Csak akkor nem zárja le rendben a fájlrendszert, ha leállítod. Persze ha gyakran leállítod, és nem tudni legközelebb melyiket indítod, akkor praktikus lehet kikapcsolni.Krissz80
A Mint ismeri a secure boot-ot, felesleges kikapcsolni. -
cigam
titán
Olyan jól megragadjátok a lényeget. Az egész onnan indult, hogy a régebben kiadott appimage-ek miért nem futnak az új rendszereken. Tibi volt szíves letesztelni pár distro-n.
Aztán jól elvittétek abba az irányba, hogy hol van a Debian live Install, és hogy ő ezt miért nem találta meg.
A másik kollégát meg számon kéritek azért mert nem talál magának megfelelő rendszert 4k-s monitorra, ami megfelelően tud skálázni, de addig csűritek míg ki nem jön, hogy ő a buta hozzá. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103371 üzenetére
Hát ez nagyon érdekes lista. Főleg az, hogy random módon (nem)indul el.
Pl. a frissebb futató környezethez sem köthető, hiszen a Manjaro-n tippem szerint újabb verzió fut mint az Ubuntu-n, aztán pont azon indult el az Opera.
Akkor viszont mitől függ? Nem nézted esetleg terminálból?
--
Debian esetén külön ISO-t kell letölteni a live rendszerhez, a telepítő nem tartalmaz live rendszert. A live-ról viszont elindíthatod a telepítést. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103349 üzenetére
Köszi! Ez érdekes.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- IKEA
- Gitáros topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Jelszókezelők 2025-ben: biztonság vagy illúzió?
- Nők, nőügyek (18+)
- sziku69: Szólánc.
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest