Hirdetés
- iPhone topik
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi: Android 16 zápor, zivatar
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Van egyáltalán uefi abban a gépben? Akkoriban mikor azok mentek, nem is igen hallottunk róla.
Nem vesztettél semmit, valami hibrid UEFI megoldás volt az Elitebook 8xxx sorozatban, de csak szívtam vele. Nyilván amúgy is nulla előnye volt a legacyval szemben, particionálásnál észnél kellett lenni, de amúgy más hátránya nem volt a legacynak.
...de ezeket nem én állítottam be, hanem az Endeavour by default.
Ajajjj...én ezeket nem hagynám szabadon garázdálkodni! Mármint fogalmam sincs, mi a manó az, de az NVMe SSD-vel csinál valamit. Mivel az meg alapból úgy működik jól, ahogy van, a kernel 3.3 óta, nem értem, minek rak be az Endevahúr ilyesmiket.
Mondjuk ez hasznos lehetne, ha lenne ilyen, hogy nem tölti be az illesztőt:
nvme_load=YES: Ez a paraméter kényszeríti az NVMe (Non-Volatile Memory express) illesztőprogram betöltését. Ez akkor hasznos, ha a rendszer nem érzékeli az NVMe meghajtót, vagy ha minimális környezetből indítunk, ahol az illesztőprogramok alapértelmezés szerint nem töltődnek be.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Egyébként egy ideje már nem telepítettem Mint-et, de úgy emlékszem régen nem csinálta meg magától az oprendszer felderítést... Nem tudom miért nem.
Jól emlékszel, a 21-es verziókban inaktív volt az os-probe (vagy nem is volt fenn a csomag) és ezt azt hiszem ugyanekkor a Debian is csinálta, biztosan volt valami oka, de már nem emlékszem az indoklásra... Viszont a 22 verziótól már újra van aktív os-probe és ba is tallózza a további OS-ek nagy részét, mert nekem például az Archklónokat figyelmen kívül hagyta, Debian alatt kellett default GRUB-ot aktiválnom és ott mindent betallózott.
Egyébként kicsit elsikkadt ez a hsz, pedig szerintem is célszerűbb lenne Legacy módban telepíteni, hasonló öreg HP Elitebook 5870p EFI-je sem volt hajlandó normálisan kezelni a Linuxokat(Wint nem tudom, mert azt nem látott egyet sem).
Ez a bejegyzés egyébként mire szolgál?
"nowatchdog nvme_load=YES loglevel=3" -
cog777
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Redditen talaltam egy magyarazatot, mi szerint a kulcskezeles a problemas. Egy korabban megszakitott telepites kavar be, annak a cuccait probalna betolteni.
Javaslat hogy egy Ubuntuval bootoljunk be, ami korrekt cuccokat tartalmaz, az helyrehozza a secure bootos marhasagot utana mar jo lesz.
Holnap tesztelem. -
cog777
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Cinnamon tearingelt az intel videokarival ahogy gorgetek a firefoxban fel le, de hogy most mondod, lehet hogy az ff tearingel, nem is a Cinnamon…
Nekem csak a debian alapuakkal van tapasztalatom, mert pl altalaban van deb csomag a fontos szoftverekbol.
Tudsz ajanlani par nem debian alapu disztrot?
Nem riadok vissza a tweakelestol, de vannak hatarok. Pl jo ha sajat frissitese nem nyirja ki magat.
Nem AAA-s jatekokkal neha jatszom, steam es proton jo ha van.
VSCode, Arduino kornyezet meg fontos.
Ja, mostanaban szeretem ha esztetikus a GUI, font rendering stb okes legyen.
Megkoszonnem ha ajanlanal par disztrot.
Nyilvan en is nezegettem a distrowatch weblapot, pl fedora most jott ki, reddit egyik fele orul, masik mondja hogy varjunk mert bugos.
Valami kevesbe kalandosra vagyom. -
cog777
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Általaban üzleti, céges. Lenovo és HP.
Fura, emlékszem hogy másik pendrive-ra kicseréltem a telepítőt és jó lett. Most is előszednék harmadik pendriveot, de nem találom őket, költöztünk. Na mind1, majd még próbálkozok. Lehet marad a Linux Mint, csak az tearingel amikor fel le scrollozok, kicsit zavar. Ha jól tudom az még az x-re épül. Hátha van valami beállítás. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Főnök ha már hasogatjuk a szőrszálat,

egyáltalán nem szabályos mert a gyártó által kőbe vésett és elvárt módtól gyökeresen eltér. Ha valaki kiheréli a Secure bootot, kijátssza a Microsoft fiókos telepítést akkor durván meghágja a redmondi előírásokat biztonság szempontjából.
A 4GB ram ebből a szempontból közömbös. -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Kb fél éve olvastam egy gamer topicban (talán a Redditen), hogy a user dobni akarja a wint, viszont a steames játék, amivel évek óta rendszeresen játszik, elvileg Linux alatt nem megy. 50k Ft-ot ajánlott fel annak, aki megoldja neki, hogy az rFactor2 autós szimulátor (modmanagerrel) és a vezérlés (Logitech kormány, pedál, sebességváltó) korrektül fusson neki Ubuntu, vagy Debian alatt. Úgy rémlik, hogy valami komolyabb Geeforce kártyát írt az inteles gépéhez. Nem tudom, milyen megoldásokat kínáltak neki, csak az első választ láttam, miszerint azzal a játékkal tutira nem lesz linuxos megfejtés a kiírására. Lehetséges ez?
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Én TH-n láttam. "Egy fokkal" nívósabb oldal, mint a PC Fórum meg Sting firkálmányai.
https://www.tomshardware.com/software/linux/nearly-90-percent-of-windows-games-now-run-on-linux-latest-data-shows-as-windows-10-dies-gaming-on-linux-is-more-viable-than-ever -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen, sajna ez az i7-8850H IGP-je még nem tudja az AV1-et.
Távgyógyítani ebben a témában főleg lehetetlen, nem azért, mert a kolléga még nagyon vakon van úgy általában, mert ehhez én is totál nokedli vagyok, max az itt általad utóbbi időben leírt Firefoxos infók alapján már valamennyire eligazodok...
No de legalább az Ubuntu hátha marad kicsit hosszabb ideig a kolléga gépén és elkezd ismerkedni az alapokkal. (bár a snap miatt ez nehezebb, de kezdőknek nem okoz annyira sokkot, mint akik már megszokták a hagyományos csomagkezelést)
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
a külön multimedia codecs csak Mint-nél van
Ráadásul más codecs van LM 22.2-ben és LMDE7-ben is. Épp előbb néztem utóbbin is, itt nem cserélte le a mint-meta-codecs a
libavcodec61-et, hanem én cseréltem le libavcodec-extra61
csomagra. Mindkettőnél ugyanúgy megy a lejátszás, igaz ez jóval régebbi Intel IGP, mint a kolléga gépén lévő. CPU is 10% körül pörög, szóval érthetetlen, mi lehet nála a gond, ami Ubuntunál nincs meg.about:support-ban megnéztem, ennyi hw-es support van...

-
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
az Ubuntuban csinál valamit máshogy, mint a többi disztró amit próbáltál
Épp néztem az Intel UHD 630 csomagjait Synapticban, mikor felmerült ez a Firefoxban nem megfelelő lejátszás...
Elképzelhető ok: A Linux Mint/LMDE install során ha nem jelöljük be a
multimedia codecstelepítését, akkor a Firefox nem tudja használni alibavcodec-extra-t, csak a disztrón meglévőlibavcodec60-at. Ha utólag felrakja a user amint-meta-codecscsomagot, az lecseréli az előző kétlibavcodec-et és elméletileg javul a helyzet. Nem tudom kipróbálni, ugyan nem volt fenn eddig amint-meta-codec, de a 16K-s YT tesztvideóm eddig jól futott nVidia nouveau-n is és most Intel IGP-n is.Nálam Firefoxon ez is fenn van ezer éve:

Csak agyalgatok a FF multimedia codec használatán, szerinted elképzelhető, amit gondolok?
Az is lehet, hogy az
ubuntu-restricted-extrametacsomagban van valami, ami más disztrónál nincs? -
Albert.Tamas
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
LMDE 7 alatt is ez a problema 4k youtube
rendszer@Rendszergazda:~$ vainfo
Trying display: wayland
Trying display: x11
libva info: VA-API version 1.22.0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/iHD_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_22
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 1.22 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Intel iHD driver for Intel(R) Gen Graphics - 25.2.3 ()
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointEncPicture
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileVP8Version0_3 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile1 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile3 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain12 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain422_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain422_10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain422_12 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain444_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444_10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain444_12 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCSccMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCSccMain444 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain444 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileAV1Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileAV1Profile0 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCSccMain444_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain444_10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileVVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileVVCMultilayerMain10 : VAEntrypointVLD -
Albert.Tamas
tag
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Azt tudom, hogy AUR helper a yay, de nem tudtam, hogy default a disztrón.
Majdnem én is a nagy -S betűre figyelmeztettem a kollegát és javasolni akartam, hogy a hsz-ben kapott parancsot másolja/illessze be a terminálban, viszont sajnos először kis -s volt a neki írt hsz-edben, így elbizonytalanodtam, mivel nem ismerem túlzottan a pacman parancsait.

-
old-dog
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
laci@laci-UNLOCK-INSTALL:~$ v4l2-ctl --all
Driver Info:
Driver name : gspca_pac7302
Card type : USB Camera (093a:2627)
Bus info : usb-0000:00:1d.0-2
Driver version : 6.14.11
Capabilities : 0x85200001
Video Capture
Read/Write
Streaming
Extended Pix Format
Device Capabilities
Device Caps : 0x05200001
Video Capture
Read/Write
Streaming
Extended Pix Format
Priority: 2
Video input : 0 (gspca_pac7302: ok)
Format Video Capture:
Width/Height : 640/480
Pixel Format : 'PJPG' (GSPCA PJPG)
Field : None
Bytes per Line : 640
Size Image : 115790
Colorspace : JPEG
Transfer Function : Default (maps to sRGB)
YCbCr/HSV Encoding: Default (maps to ITU-R 601)
Quantization : Default (maps to Full Range)
Flags :
Streaming Parameters Video Capture:
Frames per second: invalid (0/0)
Read buffers : 2
User Controls
brightness 0x00980900 (int) : min=0 max=32 step=1 default=16 value=16 flags=slider
contrast 0x00980901 (int) : min=0 max=255 step=1 default=127 value=127 flags=slider
saturation 0x00980902 (int) : min=0 max=255 step=1 default=127 value=127 flags=slider
red_balance 0x0098090e (int) : min=0 max=200 step=1 default=100 value=100 flags=slider
blue_balance 0x0098090f (int) : min=0 max=200 step=1 default=100 value=100 flags=slider
exposure 0x00980911 (int) : min=0 max=1023 step=1 default=66 value=66 flags=inactive
gain_automatic 0x00980912 (bool) : default=1 value=1 flags=update
gain 0x00980913 (int) : min=0 max=62 step=1 default=15 value=15 flags=inactive
horizontal_flip 0x00980914 (bool) : default=0 value=0
vertical_flip 0x00980915 (bool) : default=0 value=0
white_balance_temperature 0x0098091a (int) : min=0 max=255 step=1 default=55 value=55
sharpness 0x0098091b (int) : min=0 max=15 step=1 default=8 value=8 flags=slideraci@laci-UNLOCK-INSTALL:~$ v4l2-ctl --list-devices
USB Camera (093a:2627) (usb-0000:00:1d.0-2):
/dev/video0 -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nem először fordul elő a történelem során, hogy Ubuntuék lábon lövik magukat futás közben és nyilván a Lubuntu is az. Mint +1, kicsit "konzervatívabbak" - most nem csomagokra gondolok feltétlen, hanem nem követik az Ubuntut, amiből készül, telibe minden hülyeségbe.
LMDE nálam mostanság az új favorit, szvsz bitang jó lett, de még nyomkodom VM-ben, jön-e elő vmi hülyeség, ami nem tetszik, de amúgy "nagyon egyben van".
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Mert 1001 más dolog is okozhatta. Máshogy volt beállítva, más verziójú volt az X a kernel a Firefox,...
Valószínű a snap-es FF nem tudta használni megfelelően a va-api-t (ha egyáltalán telepítve volt), mert még elég kezdetleges állapotban van. Nem tudjuk, hogy a FF beállításait, mint pl.media.ffmpeg.vaapi.enabled = truemedia.hardware-video-decoding.enabled = true
Stb, stb, stb...
Persze megértem, hogy nincs idő napokig kísérletezni, bújni a doksikat, fórumokat, hogy mi a valódi oka. Egy reinstall előtt megnéztem volna a natív FF működését...
Így viszont megint a Cinnamonn van (érdemtelenül?) polírozva. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Láma ON : 1080p kijelzőn néztem, a próbapadnál az van, ott semmi gond Chrome alatt(a Win11 szinkron miatt a Chrome, nekem így egyszerűbb). 4k kijelzőn nemtom, de sztem Mint alatt ott is full problémamentes.
40 frissítés elérhető - most látom, ráklikkeltem az összes telepítésére, remélem nem lesz crack egyikkel sem...
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Megnéztem én is kíváncsiságból Mint alól, bár a gép még próbapadon van, 3 közfalon át az alaplapi wifivel.
YT : 1440p folyamatos, 2160p már szaggat, mert gyenge wifi térerő. UTP- ről nyilván jó lesz a 4k is.
Gép : HEDT félretró, 10C/20T i9/GTX1650.
Próbapados próbakép volt, itt pedig immár összeszerelve a vadállat. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Én pont fordítva látom, de lehet tévedek. Community disztrók előnye, hogy bár best effort mentén megy (gyakran), a fejlesztők motiváltabbak. Nincs annyi megkötés, kreténkedés, mint egy cégesnél, ahol meg van adva egy szűk csőként az irány, hogy "ezt akarjuk, a mi Linuxunk holnap ezt és ezt kell, hogy tudja, így és így" és utána az a kötelező.
Céges disztrókba vetett bizalmam eléggé lecsökkent az elmúlt 10 évben, ezek a variálások, eladok-átveszi-kiheréli-kinyírja-átalakítja és az összes hülyeség körülöttük elég szar tud lenni.
Oké, nem mondom, hogy egy Debian-Devuan "meccs" anno jót tett alapvetően a közösségnek, de valahogy a community cuccok fele vonzódom stabilitás szempontból is.
(DB-vel is így vagyok, inkább egy külsős, tényleg nagy nevű szakértő cég által supportált postgre vállalatban is élesre, mintsem egy maga a gyártó által fizetős proprietary).
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Felélesztették, abból lett az EndeavourOS. Az Arch klónokból meg azért van annyi, mert erre a koncepcióra igény van.
Félreértettél, a Chakra felélesztésére gondoltam. Biztosan van ennyire igény, ahogy egy adott mobilmárka egy évben kiadott 20 modelljére is!
De értelek amúgy és jogos is, amit írsz, de ettől még fájni tud, ha bejön valamelyik a sokszázból és épp az lesz kampeca. Kicsit fura egyes fejlesztőcsapatok gondolkodása vagy igényfelmérése, ha a Garuda változataira gondolunk, igaz most változtattak a palettán, de még mindig kegyetlen vízuális élmény a legtöbb ízben.
Azért akárhogyan is van, a mostani Zbook 15 G5-re szívesen felraknék egy friss Chakra-t! Épp a többitől eltérő volta miatt is, de emiatt próbáltam a Garudát is meg a CachyOS-t is megnézem, érdekes lehet összehasonlítani a default scheduler-ét egy SSD NAND-barát filesystem kiválasztásával. Igaz ezeket kiválaszthatnám a Mint install elején is...no mindegy.
De akit ez zavar, feltehet céges disztrót, aminél ennek az esélye jóval kisebb, persze cég is mehet csődbe...
Jogos, bár nem ezért használok Linux Min-et. (nem is erre gondoltál, mikor szofisztikáltan gonoszkodtál kicsit) -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Régi öreg disztró volt...hát ugye ez önmagában inkább pozitívnak tűnik nálam.
De összességében én az user szempontjából írtam, amit írtam. Ha van egy létező disztró, ami jó és nekem kézreáll, akkor eszembe sem jut, hogy annak működtetése extra munkát igényel, gondolom ezzel tisztában voltak akkor is, amikor létrehozták. Valakik igazán feléleszthetnék, mert egyedi volt épp amiatt, amit leírtál, de ahogy látom ezernyi archklón nő ki inkább a földből, aminek lássuk be, nem túl sok értelme van. (de most ezzel nem Tibikomám alál akarom adni a lovat)
-
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
sudo apt remove nvidia-kernel-dkms nvidia-driver
sudo apt autoremove
sudo dpkg --configure -a
Köszönöm!
Most jutottam el, hogy kipróbáljam. Ezek a parancssorok visszahozták a distrót.
Újra neki kell futnom, hogy ne legyen szaggatott a mozgás a képernyőn, tehát valami gyári nvidia modult kellene feltenni, mivel úgy tűnik, hogy az alap csak ennyi tud, hogy tökéletes a kép állóképeknél. A kurzort minél gyorsabban mozgatom, annál jobban szaggat, vibrál. (Egy bizonyos sebesség felett nem is látszik már.)
Nvidia GTX1660 Super kártya van az asztali gépben, ezt kellene valahogy a lehető legjobban illeszteni. Ha valami kis vezérlőpultféleség is lenne hozzá, az még jobb lenne. Tudom, olyat nem várjunk tőle, amilyen a win alatt van. -
Albert.Tamas
tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Köszi, a su - nem jutott eszembe ;-)
Egyébként nem árt a felhasználót a sudoers fájlba is felvenni - arra emlékeztem, csak ugye nem engedte írni ;-)
Ha nem virtuális gépen futna a Debian, akkor persze simán átváltottam volna konzolra, bejelentkezek root-ként, aztán meg is van oldva: de hirtelen azt sem tudom, hogy VirtualBox alatt van-e ilyen elehetőség?! ;-) -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nem is keverem a Tg és Modera ténykedéseket, most se gondoltam ilyesmire!
Egyrészt voltam Tg anno és eléggé meg is szerettek a Modera urak, olyannyira, hogy repültem is mindhárom topikból, mint Tg!Amikor itt törölnek hsz-t, akkor is tisztában vagyok vele, hogy azokhoz neked semmi közöd, most a szakmai szemedre gondolva írtam, hogy nem olvasol el mindent!
-
-
-
Necronom
senior tag
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
"Hát, most jönne az nvidia csomagok kézi kigyomlálása, előbb-utóbb vissza kell jutnod az alapállapotba a nouveauval, de az igényel némi rutint. Talán ezzel jutsz valamire:
sudo apt remove nvidia-kernel-dkms nvidia-driver
sudo apt autoremove
sudo dpkg --configure -a
reboot"
Köszönöm!
Sajnos eddig már nem jutottam el, mivel az újraindítás után már nem indul el az MX.
A grub bejön a választási lehetőségekkel, majd amikor töltené be a rendszert sötét képernyő marad a "loading initial ramdisk..." kiírás után. Nem reagál semmire, csak a reset gombra. Ha grubban a systemd-s módot választom, akkor is ugyanez a helyzet.
Indításkor "Csökkentett mód" itt nincsen, mint a win-nél? -
Necronom
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen, tettem fel, de mivel 2eve volt mar nem emlekszem hogyan, de szerintm siman terminalbol
a file tartalmat nem tudta, mert nincsen olyan
de a masikra itt a valasz elvileg https://pastebin.com/NfvYm8kYokes, akkor ezen a gepen vegigcsinalom a frissiteseket, de az tobb oras lesz (vajh miert? a telepites 10 perces)
a masik diszrto maradhat az a gep csak HDD megosztasra van, belso halora, meg net se nincs neki...(de remelem nem unatkozik net nelkul
) -
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Értelek ígazad van,részemről nem ajánlottam a 32bitet,azt mondtam el az MX kapcsán - tudom van még 32bites rendszere.
A véleményedet legalább most a még a most kezdők olvashatják és én is támógatlak-ebben,tehát kapnak egy nagyon jó írányt,hogy 64bites rendesznek a használalta a fontós.
Akik váltani akarnak,vagy csak éppen megismerkedni a linuxdisztroknak az eggyikével: LinuxMintet 64bit -est ajánlóm kezdésnek - ez a jó írányadó mindenkinek a részére.
A LinuxMintet 64bit -es tajánlóm kezdésnek. -
Necronom
senior tag
-
Necronom
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
igy akkor ezt irja
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Minden csomag naprakész.
N: A beállított „main/binary-i386/Packages” fájl beszerzésének kihagyása, mert a(z) „https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com stable InRelease” tároló nem támogatja a(z) „i386” architektúrát
E: /var/lib/dpkg/lock-frontend zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), are you root? -
growler
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A Garuda a közelmúltban elég komoly fejlesztéseken esett át. [link]
(Garuda Rani, Garuda Health)
Ha a KDE a kedvenc felületed, akkor a "mokka"-t ajánlanám.
A kinézetét, (a mokkának nem is olyan "indiai") testre lehet szabni.
Szerintem, nézd meg liveban - valószínű nem fogsz nagyot csalódni. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Mondjuk egy autoremove meg nálad mehetne még oda.

Jogos, de azt szerintem elfelejtem mostanában, de boot tuán egyből lefuttattam a
sudo nala update && sudo nala upgradeparancsot és az csinál autoremove-ot, de nem talált semmit. Mármint a nala.Super a Garuda, szerencsére a YT lejátszása alatt nem néztem, csak hallottam, hogy fut, egyébként a szemem hamar kiugrik minden verziójától!
Már átállítottam normál KDE kinézetre, amennyire hirtelen sikerült, de az tény, hogy rettenet a default kinézete. Viszont csinált majd két giga upgrade-et, reboot után még mindig fut, lehet szereti a gép ezt a 6.17.1-zen1-1-zen kernelt. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nemrég Debianon is leült a gyári drivertől a Zbook, mint a többi is, a legegyszerűbb módszer a konzolból kiadott
sudo apt remove nvidia*parancs volt, szépen felsorolt minden releváns nvidia csomagot és leszedte, utána bootolt is rendesen a nyílt nVidia driverral a rendszer. -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Köszönöm.
Megpróbáltam. Nem sikerült.Ez írta ki:Frontend:
Nvidia parancs = apt-get install --install-recommends --reinstall -y nvidia-driver nvidia-settings nvidia-kernel-dkms libnvidia-encode1
E: A dpkg megszakadt, saját kezűleg kell futtatnia a(z) „dpkg --configure -a” parancsot a probléma megoldásához.
E: A dpkg megszakadt, saját kezűleg kell futtatnia a(z) „dpkg --configure -a” parancsot a probléma megoldásához.
POSTINSTALL
symlinks
KészMajd beírtam a sudo dpkg -- configure -a parancsot és ezt dobta ki:
$ sudo dpkg --configure -a
Beállítás: nvidia-kernel-dkms (535.216.03-2~bpo12+1) ...
Removing old nvidia-current-535.216.03 DKMS files...
/usr/sbin/dkms.mx remove -m nvidia-current -v 535.216.03 --all
Loading new nvidia-current-535.216.03 DKMS files...
Error! DKMS tree already contains: nvidia-current-535.216.03
You cannot add the same module/version combo more than once.
dpkg: error processing package nvidia-kernel-dkms (--configure):
installed nvidia-kernel-dkms package post-installation script subprocess returned error exit status 3
dpkg: függőségi gondok miatt nem beállítható e csomag: nvidia-driver:
nvidia-driver függőségek: nvidia-kernel-dkms (= 535.216.03-2~bpo12+1) | nvidia-kernel-535.216.03 | nvidia-open-kernel-535.216.03; ám:
nvidia-kernel-dkms csomag még beállítatlan.
`nvidia-kernel-535.216.03' csomag nincs telepítve.
, mely nvidia-kernel-535.216.03-t adja nincs beállítva.
`nvidia-open-kernel-535.216.03' csomag nincs telepítve.
dpkg: error processing package nvidia-driver (--configure):
függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
Processing triggers for initramfs-tools (0.142) ...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.1.0-17-amd64
Processing triggers for libc-bin (2.36-9+deb12u3) ...
Processing triggers for glx-alternative-mesa (1.2.2) ...
Processing triggers for update-glx (1.2.2) ...
Processing triggers for glx-alternative-nvidia (1.2.2) ...
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia to provide /usr/lib/glx (glx) in auto mode
Processing triggers for libc-bin (2.36-9+deb12u3) ...
Processing triggers for initramfs-tools (0.142) ...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.1.0-17-amd64
Hibák történtek a feldolgozáskor:
nvidia-kernel-dkms
nvidia-driver -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Az nVidia weboldaláról szedted le a .run fájlt és azt telepítetted anno?
Igen, onnan lett letöltve, de nem sikerült telepíteni, futtatni (futtathatóvá tenni a .run filet).
Sajnos nem ismerem ezeket a konzolparancsokat. Grafikus felületen a fájlra jobb klikkel pedig nem találtam olyan menüpontot, amivel futtathatóvá lehet tenni. -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Letöltöttem a gyárit, ami egy 141 MB-os .run file. Nem futtatható, csak a kwrite nyitotta meg. A nouveau most újra már nem települ fel, mert a hibaüzenet szerint ütközik egy 'non-free' nvidia kernelmodullal. A képakadozásos hibajelenség változatlan.
Hol lehetne megnézni, vagy kimenetet kérni az aktuális modulra? -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Régebbi mérésekhez képest nekem is más-más értékek jönnek ki, de értelemszerűen a -T és a -t miatt főleg. Viszonyítani viszont lehet velük, nekem pont ugyanazon SSD típus jócskán más eredményt hozott a Dell és HP notikon, pedig kb azonos erejű gépekről van szó. A --direct eredmények viszont egész közel álltak egymáshoz.
Ezeknél mélyebbre én se megyek már, ahhoz nagyon kéne ismerni az NVMe controller lelkivilágát. Főleg OEM eszközöknél ez majdnem lehetetlen...
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Biztosan nem követted a threadet, mert akkor tudnád mire jönnek elő ezek a mérések.
Amúgy érdekes, amit írsz, csak éppen nem a --direct kapcsolóra jellemző, ill arra jóval kevésbé, mint a -T és -t kapcsolók eredményére, ott 2-3 mérést javasol inaktív rendszeren a hdparm man-ja is alapból.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Értelek arra gondoltunk:Linuxdisztrokon megnézzűk mennyit számit a hardver,HDD SSD MVME meghajtóknak a teljesítménye és a tesztjét,én is csak tájékoztatóként készitettem mindenkinek.
A tesztek nekem is sokat segítettek,azt tapsztalhattam hogy más rendszereken is jól futnak az adatárólóink és nálam is jók az eredmények.
Amit most mondasz mindenel eggyetértek és ígen támogatom azt amit mondasz teljesmértékben. -
-
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ez amikor aktívan elkezdtem Linuxozni, 7-7és fél éve volt, egy bizonyos pc-n.
Hónapokig ha nem 1 évig szenvedtem mire rátaláltam az Ubuntu 18.04-re és az azóta is egy hiba nélkül teszi a dolgát.
zekre kérnék magyarázatot, amiket az összes másik disztró produkált, erről írtam egy blogot (amiben a hozzászólások 90%-a azt próbálta kifejteni hogy én egy f@sz vagyok nem való nekm Linux, maradjak winen).
A blogból kiollózva a napi hibákat,
""Kis túlzással minden napra jut egy meglepetés,
Benedek Elek : Minden napra egy mese" című könyve jut eszembe.
Csak villanások amik beugranak,
Böngészőnek megadom a mentési könyvtárat, ami történetesen a háttértáram download könyvtára.
2-3 napig ebbe menti a netről leszedett fájlokat. Majd gondol egyet és elkezdi mentegetni a home/Felhasználónevem/Letöltések könyvtárba.
Miközben a böngészőbe továbbra is a háttérpartíció van megadva. Majd gondol egyet, és elkezd menteni a sima home/Felhasználónevem alá.
Este nyomtattam, másnap reggel gép indítás, nyomtatás nincs. Elvitte a cica.
Ennek a kijavítása volt a legnagyobb cumi, kb. 5 nap fórumozásba és sacc. 10-12 beleölt munkaórába telt.
Wine egyik nap még működik, másnap nem hajlandó, indul a szögelés.
Automatikusan induló alkalmazások random nem indulnak automatikusan, ha bejátszom a sleep paranccsal hogy szépen egymás után induljanak akkor kb. 2 hétig jó, majd megint kimarad 1-2 alkalmazás. Az összesen 5-ből... Megint megszögelem, más értékekkel késleltetem, felcserélem az alkalmazások sorrendjét és megint jó. De meddig...?
Bizonyos szoftverek a telepítés után képtelenek elindulni csak pörög az ikon a panelon, majd a program kilép. Az alkalmazás indítóját macerálva, az exec sorba fórumokról levadászott kiegészítőket beirkálva jó lesz. Hogy meddig, az első frissítésig mert akkor megint át kell írni.
Opera böngésző egyik percről a másikra összeomlik.
Hónapok óta jól működő képernyőbillentyűzet minden ok nélkül egyszer csak ékezetes betű beírásánál simán beborítja az egész rendszert, a rendszer minden ékezetes betű bevitelére szó nélkül újraindult.
Saját partíciómanagerrel létrehozott FAT32 fájlrendszerű partíciót a rendszer képtelen használni. Ez tényleg így volt, nem vicc, 1 nap szenvedés után reboot Win, abba megformáz, visszaboot Linux, a partíciót azonnal tudta használni.
Egyik napról a másikra megszűnt a pendrivek írási lehetősége. Minden erre létező alkalmazás, a saját lemezkezelők, saját image írók, az appimage Etcher, mind elszálltak ha telepítő pendrivot akartam írni vagy formázni. Ezt nem tudtam megoldani, a Manjaro ezzel a hibával szállt a sírba.
Az energiakezelés esetlegessége, random kitalálhatatlan működése.
A képernyő kikapcsolása 10 percre van állítva, és olyan orosz rulett féleség, 10-ből 3x kikapcsolta a monitort, 3-4x nem, 3-4x meg a monitor ment, totál fekete képpel, közepén az egérkurzor.
De bezzeg amikor benne vagyok nyakig egy teljesképernyős játékba (ePSXe emulátor) , AKKOR lelövi a monitort 10 perc múlva! Brilliáns.
Jpg képformátumot futtathatónak ítélt és megtiltotta hogy megnyissam. Egy képet.
Bluetooth szolgáltatás "véletlenül" nem indul el, vagy ha elindul, a hetek óta jól működő BT. adaptert nem ismeri fel, vagy ha felismeri, automatikusan már nem kezeli, közli hogy hiba van vele.
1-2 reboot és megint 1 hétig jó a BT.
Minden előjel nélkül a fájlkezelőből minden sorba hiányzik pár betű, vagy a helyére négyzeteket rak be, ezt csak egy reboot oldja meg.
Hetek óta jól működő játék emulátor elveszíti játék közben a joysticket, megoldás reboot.
Teljesképernyős játékból visszatérve az Asztal totál összekuszálva, egymás hegyén-hátán az ikonok a bal felső sarokba.
Sorolhatnám napestig.
Mielőtt valaki azt mondja hogy ez mind a fantáziám szüleménye, megadom a fórumok linkjeit ahol hónapokig mindenki ezekkel, és jó pár más problémámmal foglalkozott.
Ennyire megbízhatatlan rendszerrel életemben nem találkoztam még.""
Még annyi, ssd-ket cseréltam ramokat tápokat mindent hátha valamelyik rejtett hibája okozza az anomáliákat. és nem.
Te, vagy bárki, BÁRKI más aki úgy dönt hogy na mostaztán tényleg nekifekszek egy Linuxnak, és ezek az első tapasztalatai, ti mt csináltatok volna...? Hagytátok volna a franncba az egészet, pláne hogy még több fórumba nyíltan lehülyéznek?
Tehát mit tud a 18.04 Ubi, amit semelyik másik, kb. 7-8 disztró nem? Mivel azon a pc-n azóta is egyetlenegy hibajelenség nélkül 7. éve teljesít.
Ezt az Ubin kívül csak a W10 tudja
ha nekifeküdnék most és felrántanék arra a pc-re bármit, Mintet, bármit nagyobb összegbe fogadnék hogy ugyanazokat produkálná.
Lehet megcsinálom, az a mai napig az egyik melóhelyi gépem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Xiaomi 15 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 16GB 500GB 5300M 4GB macbook garanciával hibátlan működés
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3453
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
sináltam de most sem jön be a grub. Van valami ötleted?

magyaran nem a gnome miatt miatt van

Nem először fordul elő a történelem során, hogy Ubuntuék lábon lövik magukat futás közben és nyilván a Lubuntu is az.
De értelek amúgy és jogos is, amit írsz, de ettől még fájni tud, ha bejön valamelyik a sokszázból és épp az lesz kampeca. Kicsit fura egyes fejlesztőcsapatok gondolkodása vagy igényfelmérése, ha a Garuda változataira gondolunk, igaz most változtattak a palettán, de még mindig kegyetlen vízuális élmény a legtöbb ízben.

Egyrészt voltam Tg anno és eléggé meg is szerettek a Modera urak, olyannyira, hogy repültem is mindhárom topikból, mint Tg!