- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
I02S3F #86098 üzenetére
Azért én is belefutottam, hogy régiek a csomagok, de a stabilitás kárpótol!
Ez a régiek a csomagok dolog azért nem tökúj gépeken kívül nem igazán okoz olyan túl sok problémát. Amúgy meg a testing és unstable repokkal lehet bűvászkedni, ha újabb csomag kell, de akkor már valóban jönnek a függőségi gondok, de ezeket is többnyire simán meg lehet oldani! Teganp azt vettem észre amúgy, hogy már nincs Experimental repo, csak az előbb említett testing és unstable.
Debiant is Flatpak-kal bosszantod?
Hát nem csoda, ha visszabosszant!
Inkább próbálkozz az említett frissebb csomagokat tartalmazó repokkal!
Anno a Mint után nagyon régi volt a Debian stable Cinnamonja és azt frissítettem tán az Experimental repoból...hát az tényleg nem volt két kattintás, de mégis működött.
-
válasz
lypen99 #86066 üzenetére
Egyenlőre alapok, aztán ahogy időm engedi.
Teljesen jó elgondolás, anno én Linux Mint mellé raktam fel, hogy tanuljak, pár évig volt fenn a 7-8 és szerintem amit home usernek tudnia kellett, hogy ne akadjon el, ha valami gond van, azt a szintet el is értem. A topikjában is elég sok segítséget kaptam, ha nagyon spéci dologgal akadsz el, érdemes oda is benézned!
Debiant nem ismerőknél valóban abból volt a legtöbb fejvakarás, hogy nem a non-free verziót töltötték le. Nagy alapigazság, hogy az rakjon fel Debiant, aki ki tudja választani, a rengeteg változatból melyik kell neki ill a gépének!
Picit nem árt ezt is átfutni, ha még nem minden világos: Debian GNU/Linux Installation Guide
(#86088) gojani02
Mintből Cinnamon, MATE vagy Xfce a jobb szintén tanulási célra?
Pontosan nekem se tiszta, mire gondolsz, de rád is vonatkozik, tanulásra Debian-t érdemes felrakni!
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #86097 üzenetére
Azért én is belefutottam, hogy régiek a csomagok, de a stabilitás kárpótol! Most épp laggol néha a teljes rendszer. Kizárt, hogy a 6 giga ram elfogyott. A flatpak Chrome-ra gyanakszom, vagy a kis 1gigás lapozópartícióra. Azért az új gnome workflow-ja sok nyitott ablakkal jár! A klasszikus tálcás esetben, én mindig bezárom, ami nem kell. A gnome 3 esetében észrevétlenül nyitva tudnak maradni programok, az egyes workspaceeken.
-
-
válasz
I02S3F #86081 üzenetére
Itt volt említve a különös dolog, egyébként kipróbáltam új Mint-tel és Ubuntuval is réginek számító nVidia-s Dell Precision M4700-zal, semmi gond nincs, simán feltelepültek a rendszerek. De mint láthatod is, mindkét linkelt esetnél más volt a megoldás a bug-ra!
A Dell-en nem tudom mi van a secure boot-tal, ugyan az egyik SSD-n van egy Win, de sosem okozott gondot még, ezért nem is bántottam.
(#86067) Ueda
Ezekkel a ritkán használatos parancssorokkal én is mindig bajban voltam valami Hstr-hez hasonlót használtam is...ahhoz már, hogy magam szerkesszek valami helper megoldást, képzetlen vagyok, no meg lusta is!
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #86091 üzenetére
Ha nem valami spéci üzleti kategóriás az új vas, akkor nem biztos, hogy gond lesz a secboottal.
-
válasz
#63718632 #86087 üzenetére
Igen a Ventoyt soka használom, és van ahol simán indít secure boot mellett, és volt már hogy csődöt mondott.
Bele kéne ásnom magam a secure boot lelkivilágába de az már nagy falat lenne nekem úgyérzem.
Viszont lesz, vagyis már van pc, lapos ahol a secure boot kikapcsolhatatlan, nincs is ilyen UEFI menüpont.
Na ott marad a W10-11, vagy a tényleg dedikált bármi más ami egyáltalán elindul majd. -
törölt tag
-
I02S3F
addikt
válasz
#63718632 #86082 üzenetére
Azt hiszem ezen a laposon biztonsági chip van, az ki van kapcsolva. Bootol az Ubuntu, fel is települ, sikeresen, csak első bootkor "operating system not found" üzi fogad. Az uefit meg nem támogatja.
@gojani - ha a rendszer követelményeket megüti a géped, akkor cinnamon, ha nem xfce. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #86084 üzenetére
Nem kimondottan disztró szintű dolog ez, hanem inkább speciális hardver, speciális secure boot-uefi. Az említett linuxok egy konzumer secbootos notin mennek simán, a ZBook-omon meg nem, csak kikapcsolt secboot után. Egyébként a Ventoy is rendelkezik ezzel a bajjal, vannak olyan környzetek, ahol nem bootol be a Ventoy pendrájv, míg a sima telepítő live meg igen.
-
válasz
#63718632 #86082 üzenetére
" Igen, Ubuntu, Linux Mint bebootolt, települt."
Most nem akarok bődületes hülyeségeket írni csak ami a 3-4 évvel ezelőtti kényszer disztróhopperkedésemből a fejembe maradt.
Az Ubuntuba, a Mintbe és asszem a Manjaroba benne van a secure boot támogatás, és a hozzá szükséges valamik, talán mokutil, mokmanager... ilyesmi néven.
Vagyis a telepítő alá van írva secure boot szempontból.
Valószínű hogy a Hortobágy közepén a kisasztal sarkán összefarigcsált maszekdisztrók ezt nélkülözik, nem is indul el.
A Debiant nem tudom benne van-e az pedig eléggé nem maszek kiadás. -
Megcsináltam a hétvégén a szerver migrálását. Clonezilla lett belőle - nem vitt rá a lélek újrahúzni az egészet, konfigurációkat átvinni. 64 GB-os meghajtóról 128-asra került - teljesen feleslegesen, az előző is félig volt csak - ez volt kéznél. Klónozás után át kellett még méretezni a partíciót, ip címet átállítani a réginek a címére és megy minden ahogy kell
-
törölt tag
válasz
I02S3F #86081 üzenetére
Nem igazán bug az, inkább spéci uefi aláíró (secure boot), amit az adott kernel nem tud feloldani. Nekem ilyen a ZBook-om. Órákat szívattam magam mire rájöttem, hogy hogy kell kikapcsolni a secure bootot. Aztán megy minden uefiben. Igen, Ubuntu, Linux Mint bebootolt, települt. De egy Debian, MX-Linux, Fedora be sem bootolt live-ban sem.
-
-
I02S3F
addikt
válasz
I02S3F #86075 üzenetére
Az egyik laposomra a fent említett probléma miatt nem ment fel sem az Ubuntu, sem a Mint. Fel raktam egy Debian Stable-t és úgy tűnik könnyű volt beállítani! Egyedül korábban a Wifivel nem birkóztam meg, ami most sem csatlakozott, habár felismerte. Bedugtam a kábelt és így raktam fel. Utána csatlakozott a wifihez.
Ez a rendszer áll hozzám nagyon közel (Az Ubuntu után), mert nem kell fordítgatni dolgokat, van alkalmazásbolt, stabil és nem kell nagyon konfigurálni. Persze itt is Ubuntu-t használnék, de nem megy fel a fenti hiba miatt. -
I02S3F
addikt
Volt ez a telepítési mizéria Mint-el és Ubi-val. Hogy lehet ezt megoldani? Egyszerűen a "someting else" - es particionálás nem oldotta meg a problémát!
-
csixy
addikt
-
törölt tag
válasz
lypen99 #86070 üzenetére
Külön kell venni egyrészt a kódbázist, szoftver készletet és magát a telepítő szoftvert is amivel feltelepíted a rendszert. A szoftver, kódbázis és licenc témát nagyjából leírta a kapitány.
Nyilván abban láttad a különbséget a free telepítőhöz képest, hogy egy másmilyen felület futott (Calamares). Ez indul el akkor, ha a live rendszerben indítod a telepítést a non-free isoban. Viszont bootolás előtt eltudod indítani a default Debian telepítőt live nélkül (második opció). Ettől függetlenül a non-free elemek is települnek, csak a grafikai felület más.
Az Ubuntu és Linux Mint telepítő szoftvere is más milyen felület.
Egy valamit azért nézzél meg az/etc/apt/sources.list
fájlban, hogy ott vannak-e a szoftverforrások webcimei soraiban amain
után acontrib
ésnon-free
kifejezések is.
Megnézni gyorsan acat /etc/apt/sources.list
paranccsal tudod.
Ha nincsenek ott, akkorsudo nano /etc/apt/sources.list
paranccsal szerkeztésre megnyitod a forráslista fájlt és minden sor végére beírod amain
után szóközökkel acontrib
ésnon-free
kifejezéseket.
Majd Ctrl+o, enter, Ctrl+x kilépsz mentéssel.
Aztánsudo apt update
.
Azt tapasztaltam, hogy hiába non-free telepítőből megy fel a rendszer. Ezek a tárolók nem kerülnek a szoftver források közé. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lypen99 #86068 üzenetére
Az alap Debian telepítőben nem találsz mást, mint szabad szoftvert. Ugyanakkor a mai hardverekhez meg gyakran kellene pl. zárt bináris formában létező firmware-ek, amik nélkül az adott hardver egyszerűen nem használható. Ezt a problémát hidalta át a nonfree telepítő, amiben megvoltak ezek, így el tudtad dönteni, hogy neked mi a jó.
Most sok hónapnyi tanakodás után arra jutottak, hogy ezeket a nonfree dolgokat az alap telepítő részévé teszik, de egyszerűen be / kikapcsolható formában. Viszont ez még nem realizálódott a letölthető telepítőkben. Ha érdekel a téma: https://www.phoronix.com/news/Debian-Non-Free-Firmware-Result
Egyéb disztrók nem igen foglalkoztak ezzel a dologgal, egyszerűen csak felraktak mindent a telepítőbe. -Én legalább is nem tudok másik népszerű asztali disztróról, ami a Debian free - nonfree megoldását használta volna. -
lypen99
aktív tag
Ez a nonfree dolog miben másabb, mint egy sima telepítő?
Mert nekem új volt eléggé, pedig telepítettem már Ubit/Mintet sőt még próba erejéig a Kalit is, de ezzel még nem találkoztam.(Jelzem egy öregebb notira szó nélkül felment mind, ami egy Inspiron 3537-s volt.)
-
Ueda
senior tag
válasz
ubyegon2 #86063 üzenetére
Azért csináltam magamnak parancs menüt (személyes mániám). Tudok futtatni, beszúrni (szerkesztéshez), jobbra, balra lapozni (ha több szöveges fájl van megadva, valójában 1 lapnál is lapoz, csak önmagára.
). A hstr nem volt elég, a navi meg túl komplikált (nekem), a xerolinux .bashrc túl sok új nevet (alias) hoz be. Koncepció munkának is fel lehet fogni.
Aktuális : https://pastebin.com/twnmCfu9
Régebbiek (közbenső állapotok) : https://gist.github.com/Piqlet
Képernyőkép az arch csomagkezeléshez kapcsolodó parancsokról (Se megjegyezni , se begépelni nem tudnám, de ha ránézek akkor tudom, hogy mire való. Ha szükség van rá, kommentet is rakhatok be a szöveges fájlba.) : [package manager] . -
atesss
addikt
válasz
#63718632 #86049 üzenetére
Ja nem HDD, hanem SSD, asszem végül a M.2-es a 2,5" helyen. De még csak ismerkedek az új géppel, már hogy HW szempontból is.
Hosszabb távon akarok majd bele egy alaplapi kisslotba rakott SSD-t (csati típust már nemtom fejből már belezavarodtam...) + egy jó nagy 2,5" HDD-t. -
válasz
I02S3F #86061 üzenetére
Tanulni pont a Debian a tökéletes!
Főleg a makacs függőségek kezelése, mint amivel most is kűzd a kolléga, gyakorlatilag minden hiányzó fájl testing verziós, a gond az, hogy ennyire az elején ezt nem látja át az ember! Talán érdemes felrakni a Mint-et és mellé egy Debian-t, anno tök nokedliként én is így csináltam, sok mindent sikerült is átlátnom a végére, igaz kezdő laikus szintjén. mostanra persze jó részét ezeknek el is feledtem...
-
Ueda
senior tag
válasz
lypen99 #86060 üzenetére
Hosszú út. Nemrég voltam kiváncsi, hogy mit jelent a sok rc név a fájlokban.
https://stackoverflow.com/questions/11030552/what-does-rc-mean-in-dot-files -
peterattila
aktív tag
Ez érdekes lehet. Viszont itt elakadok: You'll need the gstreamer-plugins-bad library and the nv-codec-headers installed. A hiba: az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
libgstreamer-plugins-bad1.0-dev : Függ ettől: libgstreamer-plugins-bad1.0-0 (= 1.18.4-3) de csak 1.20.3-2+b1 telepíthető
Függ ettől: libgstreamer1.0-dev de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: libgstreamer-plugins-base1.0-dev de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: gir1.2-gst-plugins-bad-1.0 (= 1.18.4-3) de csak 1.20.3-2+b1 telepíthető
Függ ettől: libopencv-dev (>= 2.3.0) de az nincs telepítésre megjelölve
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.
Git repót leszedtem, azt hogyan telepítsem? Semmi támpntot nem ad -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lypen99 #86054 üzenetére
Erre a telepítőre gondolt: https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/11.5.0-live+nonfree/amd64/iso-hybrid/
Ezt kapd le a neked tetsző asztali környezettel.
-
lypen99
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire kezdő téma, de röviden:Telepítenék notira Debiant (aláírás) szép és jó, de touchpad már elején nincs (usb-s egér van), majd a bootable media után kéri a Wifi modult, amit típus alapján letöltöttem kibontottam és bele raktam a telepítőcsomagba.
Kérdés, ezt külön bele illeszteni valamelyik mappába vagy csak simán belehúzom a boot (csak a pendrivera a többi mappa közé) mappába?
-
-
válasz
atesss #86046 üzenetére
Nyisd meg a Lemezkezelőt, a lemezen legelöl van egy 100-500Mb partíció, ha föléviszed az egeret, kiírja buborékba hogy
"EFI rendszerpartíció"
Ha ilyened van akkor UEFI telepítés. Ha nincs, MBR.
"Mármint hogy kb. a user mappát "közösítsem" a két rendszernek ? Az hogy ráadásul ez NTFS az sem baj az Ubuntunak"
Yes, 4 éve használok nem pont így de hasonló módon Kubuntut meg W10-et.
Nekem a Win 40, Kubu 32GB partíción csücsül és van egy nagy közös NTFS adatpartíció ahova mindkettő dolgozik.
Ez a legjobb de semmi gond nem lesz ha a Win C-t használja az Ubi is. Csak sose indíts rá a másikra ha hibernálva vagy altatva van.
Linuxok az NTFS-t natívan kezelik, írja-olvassa. -
atesss
addikt
válasz
tordaitibi #86044 üzenetére
Köszi a részletes infót !
Még rémlik is hogy láttam ezt annó Windows-ban, de sosem használtam, nem is igazán gondoltam volna hogy futó rendszer particóján maga a Win ilyet meg tudna oldani magának.A Win10 jelenleg egy vadi új, még semmi sincs rajta. Ahogy a HA-s eladótól vettem a gépet.
Ennek megfelelően a 320GB-ból még gondolom min. 280GB körüli szabad, az átméretezéshez hely van az tuti.
Amúgy újratelepíteném azt is, magamnak, csak most pont nincs rá időm."Elég neki 30GB, és ha tlepült, mindent irányíts át a C megfelelő mappáiba.
Letöltések, képek, videók, mentési utak stb."
Mármint hogy kb. a user mappát "közösítsem" a két rendszernek ? Az hogy ráadásul ez NTFS az sem baj az Ubuntunak ? -
válasz
atesss #86038 üzenetére
Windows, kereső, Partíciók létrehozása...
enter, bejön a Lemezkezelő, ott jobbkatt a C-n, Kötet zsugorítása.
Elszüttyög majd kiírja mekkorára tudja kicsinyíteni Ha neked megfelel, leokézod, másodpercek alatt kész.
Ha nem tudja neked kellően lekicsinyíteni, ideiglenesen kapcsold ki a hibernálást, vedd le a lapozót 500 megára, takarítsd ki a rendszert egy rendszergazdai módban futtatott Lemezkarbantartóval.
5-10-20 gigák szabadulnak fel, utána zsugoríts.Ha minden okés, elég a partíció, feltétlenül kapcsold ki a Win Fast startup, Gyors rendszerindítást!! Ha megvan, lapozó, hiberfil.sys visszakapcsolása.
Leállítás, Linux telepítés. Elég neki 30GB, és ha tlepült, mindent irányíts át a C megfelelő mappáiba.
Letöltések, képek, videók, mentési utak stb.
Így mindkét OS alól ugyanazokat a könyvtárakat tudod használni, semmi gabalyodás.Adatokon kívül lehetőleg ne kotorássz Linux alól a Win könyvtárkba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
atesss #86038 üzenetére
A telepítőn kívül is, mindegyik disztróban van partíció kezelő (kparted, gparted...) és ezek mindegyike ismeri az ntfs-t. Szóval akár csak a pendriveról bebootolva is tudsz bármit csinálni a gépen.
szerk:
UEFI módban telepített Win10 mellé csak UEFI módban telepíts Linuxot. Ha nem UEFI módban raktad fel a Windowst, akkor a Linuxot se úgy tedd fel.Ha nincs Windows az adott gépen, akkor kb. tökmindegy, amelyik mód neked szimpatikusabb, abban telepítsd fel. Ugye, ezt a penről bebootoláskor tudod választani.
-
atesss
addikt
válasz
I02S3F #86039 üzenetére
Áh, szuper, köszi !
Illetve 22.04 telepítőt előkészítenem kellene, nem csak a saját gépemhez, hanem a jövő heti külföldi munkámhoz is.
UEFI vagy nem UEFI telepítő-verziók között most milyen különbség van ?
Lehet hogy frissítve lesz kint az asszem Ubuntu 18.04-es rendszer is. Kb. 4 éves PC-k, anno én telepítettem, de hát az már régen volt. A server asztali mATX-lapos gép rack-házban. A kliensek meg valami miniPC-s dolgok, mSata vagy ilyesmi SSD, meg notebook ram rémlik. Ezekre is az UEFI-s telepítő változat kellhet már vajon ? -
atesss
addikt
Üdv !
Új laptopomra (Lenovo X270) most csak gyorsan felraknám a legújabb Ubuntu LTS-t (22.04 ha jól sejtem), most sajnos pont nincs rá sok időm mert utazok el.
Win10 mellé raknám, jó lenne ha maradhatna dualboot-ban az is.
Mivel fogom tudni átméretezni a Win10 (NTFS?) particióját ?
Ubuntu telepítő már tud ilyet, vagy kell még külső program ? -
Ueda
senior tag
-
válasz
tordaitibi #86032 üzenetére
Csamcsung... Hiába adja a cuccait prémium áron, attól azok még Lonsdale kategória.
-
válasz
sh4d0w #86026 üzenetére
Nálam atomstabil a Samsung ML-1670, csak ezt 3 évvel ezelőtt 2napi szopkodás előzte meg mert azt ugye halandó user se, nemhogy én gyanította volna hogy egy ML1670 nyomtató a saját Linux illesztőivel és a Samu oldaláról levadászott majd felszenvedett driverekkel is csak egy
"printer driver error" nyomtatására képes.
2 nap gugli meg fórumozás után egy angol oldalon jött szembe a megoldás hogy nemnem, dehogyis ML1670, hanem
CLP310-foomatic_driver, na ez kell nekiEzt szopja ki valaki a kisujjából.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #86030 üzenetére
Elég régi cucc, nem tudom mit tud hardveresen. Nézhetnél egy vainfo kimenetet, az megmondja. - amihez kellhet telepítened ezt-azt.
Ha hosszabb távra gondolkodsz a hw gyorsításban, akkor 5000-es sorozatú AMD kártya vagy újabb az ideális. Meg esetleg a megjelenő Intel Arc kártyák érdekesek lehetnek, de azok csak a 6.0-ás kernellel vagy újabbal fognak működni Linux alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #86028 üzenetére
A zárt nVidia driver csak VDPAU-t ismeri hw gyorsítás terén, a népszerű böngészők meg va-api -t használják, amit az AMD és Intel hardver tud (a vdpau mellett).
Vagy átváltasz a nyílt nVidia driverre (mesa), vagy használod azt az egy böngészőt (Gnome Web), ami tudja a vdpau-t használni. Sajnos az nVidia hardver manapság nem ideális Linuxra.
-
peterattila
aktív tag
Üdv! Miért van az, hogy frissen telepített Debian 11 alatt (gnome, wayland) yt-on a cpu használat 40-50% között mozog? FF, h264ify. Win10 alatt ugyanez 8-10%. Nvidia driver 470-es verzió. Valamit kellene még beállítani, telepíteni?
-
-
-
Sonja
nagyúr
válasz
mefistofeles #86024 üzenetére
Nálam semmi gond a Canon lézernyomtatómmal, ileltve a driverrel se (Arch). Ellenben Ubuntu alatt elég rossz volt.
-
-
gregory91
senior tag
válasz
mefistofeles #86011 üzenetére
Nem omlik össze ugyan, de kellemetlen meglepetéseket generálgat a számomra.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
mefistofeles #86019 üzenetére
Én a HP nyomtatónkat b*sztam ívesen a kukába, olyan szinten felcseszett! (Bocs a szóhasználatért, de élénkek az emlékek.) Akkori munkahelyemen is a hajamat téptem mert a kolléganők W11 alatt nem tudtak scannelni, mert drágalátos HP és Microfost kollégák képtelenek voltak egy épkézláb drivert összetákolni!
Vettem magunknak egy Canon-t, pedig hosszú-hosszú évekig HP-t használtunk, de nem bántam meg a váltást! -
-
válasz
CPT.Pirk #86014 üzenetére
Maradtam volna a garudán, de képtelen voltam életre kelteni alatta a Canon nyomtatómat....
Hihetetlen egyébként, a Canon tudtommal egy nyomtató hatalmasság de még windows alatt is állandóan problémát jelentett.
Az ubuntu származékok azok amik kapcsiból 3 másodperc alatt telepítik és tökéletsen működtetik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
INGJOKE #86013 üzenetére
MC-hez vannak skinek? Na mik vannak!
Itt írják, letöltöd, bemásolod, inibe berakod és kész is: https://ajnasz.hu/blog/20140228/midnight-commander-skin
mefistofeles: Minted van, vagy Ubuntud?
Manjaro alatt fasza a Facebook. Vagyis pont olyan gagyi, mint máskor, de nem omlik össze. Nézd meg, nincs-e valami olyan kiegészítőd a Firefoxban, ami ezt okozza. -
Olyan kérdésem lenne, hogy Ubuntu-server 22.04-es verzió van virtualizálva a gépen és terminálból érem el ssh-val. Van telepítve mc, aminek meg szeretném változtatni a skin-jét. Hogyan kell egyszerűen és gyorsan?
-
fatpingvin
addikt
válasz
mefistofeles #86011 üzenetére
induljunk ki a facebookból.
-
Srácok!
Rendszeresen összeomlik a firefoxom de csak a facebook alatt!
Ez most az én rendszerem hibája, a mozzila vagy esetleg a facebook hibája? A mai nap tapasztalom.
Másnál is van efféle?
A rendszerem Linux Mint 22.04 -
Petya XT
senior tag
válasz
#63718632 #86009 üzenetére
Köszönöm nektek, akkor valamit elnéztem. Én is úgy használtam, hogy feltelepítettem az ufw-t, a service-ét engedélyeztem, majd elindítottam, utána már grafikusan babráltam. Status lekérdezésnél is mindig aktív volt, meg mutatta az estlegesen kézzel nyitott portokat.
De akkor jól van ez ígyViszont a leírást elraktározom, köszönöm!
-
Petya XT
senior tag
Helló. Segítenétek eloszlatni egy kételyt bennem? Olvastam itt(vagy máshol), hogy Manjaro KDE esetében nem szükséges feltenni az ufw-t és a grafikus dolgait.
Akkor, ha jól értem már van a Manjaro-ban valami tűzfal, ami működik alapból? És abban az esetben ha van benne, és mellé felmegy még az ufw, akkor az úgy problémás?Egyáltalán Manjaro esetében kell e bármit állítani e téren? Nincs portnyitás, sem megosztás, semmi extra. Ubuntu féleségeken ugye volt alapból, ott csak bekapcsolni kellett, de látván a bejegyzést, elbizonytalanított, hogy itt mi a helyzet.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
fatpingvin #86005 üzenetére
Örülök, hogy segítségedre vált!
-
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Segítség kellene.
Feltettem egy Rpi3-ra egy Raspberry OS 64bit lite-ot.
A gondom az, hogy nem tudok csatlakozni kívülről az mpd-hez, hogy zenéket tudjak lejátszani.
Az mpd fut, a státusza: active, running.
A konfig fájlban a 6600 portot írtam be, azon próbálok meg csatlakozni a M.A.L.P androidos alkalmazással..
Mit kéne még beállítanom, hogy tudjam távolról irányítani?
A státuszra ezt írja ki:
pi@raspberrypi:/var/lib/mpd $ sudo systemctl status mpd
● mpd.service - Music Player Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/mpd.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (running) since Tue 2022-10-04 14:37:16 CEST; 9min ago
TriggeredBy: ● mpd.socket
Docs: man:mpd(1)
man:mpd.conf(5)
file:///usr/share/doc/mpd/html/user.html
Main PID: 11367 (mpd)
Tasks: 3 (limit: 779)
CPU: 1.328s
CGroup: /system.slice/mpd.service
└─11367 /usr/bin/mpd --no-daemon -
K0zm0
aktív tag
válasz
fatpingvin #86000 üzenetére
Ahogy a fenti kolléga írta, van GUI hozzá. Csak azért dobtam fel, mert a CPU-Z a vonal túlsó végén elég széles körben használt.
Nem mellesleg meglepődtem, hogy mennyi distro repojában már benne van és eddig észre sem vettem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux kezdőknek
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nintendo Switch 2
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen széket vegyek?
- Raspberry Pi
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Gyermek PC játékok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest