- Oppo: kompakt lesz, vékony nem
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iPhone topik
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Apple iPhone 17 - alap
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Pöttön #107576 üzenetére
Érdemes wine-al szórakozni windows-os programok futtatásával linuxon, vagy jobb ha átszoktatom magam linuxos alternatívákra?
Értem ez alatt pl az Office-t.
Ha nagyon muszáj, akkor igen, egyébként nem. Amikor csak lehet, érdemesebb a natív Linuxos programokat használni.
Korábban ketten is linkelték a WinApps nevű programot, nem próbáltam, de ha ilyen igényem lenne, akkor ezzel kezdenék. -
Zó
aktív tag
válasz
Pöttön #107576 üzenetére
Attól függ, hogy mire kell az Office. Az Accessnek alternatívát találni talán a legbajosabb, nem tudom, hogy ez változott-e már. A többire valóban elég jó a legtöbb disztróval gyárilag feltepülő LibreOffice, de vannak más megoldások is, például az OnlyOffice. Ez utóbbi amúgy használható böngészőből felhőből is. Van olyan Wordben szerkesztett dokumentumom, melyet ugyanaz a Word egy idő után nem olvasott, és évek után jöttem rá, hogy az OnlyOffice viszi (az LO szintén nem).
Wine-t szerintem is akkor érdemes használni, ha a többi megoldás nem kielégítő. Ebben az esetben érdemes lehet próbálkozni a Bottlesszal, ez könnyen kezelhetővé teszi a Wine használatát. Esetlegesen játékokra meg ott a Proton a célnak megfelelő launcherekkel (Steam, Heroic Games Launcher, Lutris), ezek már nagyon jól működnek, ha nincsenek "speciális" igények. Játékok esetében amúgy gyakran jobban és stabilabban futnak a windowsos verziók Linuxon, mint a natív linuxosok.
-
válasz
Pöttön #107576 üzenetére
A tisztánlátás végett
A driver az a Winen is csak maga az illesztőprogram ami elmagyarázza az oprendszernek hogy ez pl. egy usb-s székláb és hogyan kell vele kommunikálni.
Innentől azok a szoftverek amik a széklábat tudják használni, tudnak vele beszélgetni, megmondják neki it csináljon.Amiről Te beszélsz az nem driver hanem a székláb kezelő grafikus felülete.
A hangkáryáddal tud beszélgetni minden olyan szoftver ami hangot játszik le és ehhez nem szükséges grafikus felület.
Például én Win alatt csak a nyomtatóm driverét telepítettem, a többi 400Mb sallangot nem. Tudok bármilyen szoftverből nyomtatni ami képes erre és tudok élni a szoftver beépített lehetőségeivel. Álló fekvő tájolás leválogatás oldalszám szerint stb. stb.
Viszont nem tudom mennyin áll a toner, és nem tudok sok kényelmi (és felesleges) funkciót elérni mert nincs meg hozzá a felület.
Dettó Linuxon ugyanez.
Ugyanígy van a videokártya is, Intel SOC.
Teszi a dolgát, megjeleníti a képet de nincs Intel grafikus vezérlőpultom. Minek? Nekem felesleges, nem gamerkedek, elég amit az os alól tudok állítgatni.Wine.
Nem csodaszer és nem mindentudó.
Ha van az eddig használt szoftvereidnek natív linuxos megfelelője (crossplatform) akkor használd azt.
Ha nincs(sajnos nagyon soknak nincs) akkor tégy próbát a wine telepítéssel. Nem minden fog így sem működni, itt vagy elengeded az adott szoftvert, vagy alternatív, funkcióban közelítő, hasonló linuxosat használsz.
Vagy ha egyik út sem járható, úgy csinálod mint én. Nekem megmaradt a Windows is. (munkaállomásnak, szó szerint a munkámhoz mert olyan szoftverek sehol nincsenek Linuxra) -
Vasti74
senior tag
válasz
Pöttön #107572 üzenetére
Linux alá nem fognak feltelepülni a Windows-os driverek.
De nekem a hifi mellett (Raspberry 3 + piCorePlayer forráson) van egy S.M.S.L Sanskrit 10th MKII DAC, mindenféle trükközés és telepítés nélkül működik, mindenfélét lejátszott eddig, amit kapott ;-) Az asztali gépemen meg egy FX-Audio DAC-X6 USB-s DAC és fejhallgató erősítő van, az is egyszerűen csak működött eddig mindenféle linux alatt, pedig 8 éve megvan, volt már azóta a gépemen ez-az ;-)
Szóval szerintem dugd rá, és működni fog!
Egyébként ezt mondja rá a mesterséges okosság:
"The S.M.S.L DL200 is compatible with Linux without a driver, as the operating system has built-in support for the XMOS XU316 USB interface." -
-
cigam
titán
válasz
Pöttön #104665 üzenetére
Nézd meg a naplóját, hogy mire panaszkodik. Pl. hiába állítod át a csoport tagságát a Filmek mappának, annak a teljes elérési úton érvényesnek kell lennie, vagyis esetedben az users csoportnak hozzá kell férni a /media, /media/szero, /media/szero/Filmek, és a /media/szero/Filmek/Filmek mappához is. Bele kell tudnia lépni (x), és legalább olvasási joggal kell rendelkeznie (r)pl.
sudo chown -R szero:users /media
majd a jogosultságokat
sudo chmod -R 775 /media -
cigam
titán
válasz
Pöttön #104655 üzenetére
Itt sem szerencsés, de elméletileg idézőjelbe téve az egészet elfogadja. Egymás után téve az egyik kiüti a másikat. Próbád meg | -al elválasztva felsorolni, de nem biztos hogy úgy működik. Ahogy a másik könyvtárra mutató linket sem biztos hogy lekezeli.
Tedd fel a KODI-t. GUI-n hozzáadhatsz több mappát is, és csak egy kattintás, hogy DLNA szerverként elérje a TV. -
válasz
Pöttön #102279 üzenetére
Igazán nincs mit! Azért is ajánlottam, mert a Cinnamon felület a legfelhasználóbarátabb. Ez néha vissza is tud ütni, mert annyira a laikusoknak van szánva és tényleg szinte mindent be lehet állítani GUI-ból, hogy emiatt van például letiltva a /home mappa megosztása is. Ahogy látod pár hsz-ből, nem is megy onnan, ami teljesen jogos szerintem. Nem lenne szerencsés, ha laikusként valaki a megosztott /home mappában garázdálkodna az alapól rejtettként kezelt konfigfájlok között.
Sajnos ez a rutinosabb fórumtársaknak meglepetést okoz.
-
válasz
Pöttön #102260 üzenetére
Szerintem sokkal jobban jársz a Linux Mint-et Cinnamonnal rakod fel, ez a saját fejlesztésű felületük, sokkal felhasználóbarátabb ez a felület, mint az XFCE és a saját Nemo fájlkezelője is ezerszer komfortosabb. Például kirakhatod a Home mappát az asztalra vagy bármelyik meghajtót, a Nemo-ban látható/kezelhető minden meghajtó, a hálózati meghajtók is, nálam legalábbis ott van a Synology NAS is. A Rendszerbeállítások menüben szinte mindent lehet állítgatni, kezdőknek ez a rendszer ezzel az asztali felülettel a legjobb. Samba-t nem használok, de gyaníthatóan hálózati megosztásokat is egyszerűbb itt beállítani, mint az XFCE felületen.
Mivel még az elején vagy, jobban jársz, ha még most cseréled az XFCE kiadást Cinnamon kiadásra.
-
válasz
Pöttön #102260 üzenetére
Első körben azt javasolnám, ne a Windowst és a Windowsos programokat keresd a Linuxban. A Linux másképp működik, más elvek alapján épül fel, sok helyen más filozófiát követ. Ezt érdemes észben tartani.
Windows-os megosztást a Samba nevű programmal tudsz csinálni. Fel kell telepíteni a Samba csomagot, a beállítása pedig attól függően megy, hogy mennyire vagy otthon a parancssoros dolgokban. A Thunarhoz van egy thunar-shares-plugin nevű plugin, az tud megosztásokat kezelni. Ha ezzel nem működne, akkor viszont parancssorból kell megpróbálni konfigurálni: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?p=2200508&hilit=samba+windows+11#p2200508
FTP-t kezelni mindegyik fájlkezelő tud, megosztást csinálni viszont nem olyan egyszerű. De egyébként teljes meghajtót sose ossz meg hálózaton, legyen egy a saját /home mappádon belül egy kitüntetett mappa, azt legyen megosztva.
Total Commander helyett a Double Commander, a Krusader, vagy esetleg a Gnome Commander jöhet szóba, vagy ha nem riadsz vissza a parancssortól, akkor az mc.Én DLNA-t nem használok. Xfce-ben az asztal ikonbeállításai között lehet beállítani, hogy mutassa a home mappát, a fájlrendszert, stb., nézd meg azokat.
Ha elakadsz, kérdezz, vannak itt Mintes kollégák.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pöttön #98440 üzenetére
Samba megosztást kell csinálni, az alap samba-t összehozni nem nagy cucc, csomó leírás van róla a googleben. Aztán \\IPcím\... módon elérhető Windows alól a megosztás. Ha azt is szeretnéd, hogy IP nélkül egyből látható legyen a megosztás Wines hálózatban, akkor arra már kicsit trükkös a megoldás, mert a Microsoft kivette a régebbi SMB protokollok támogatását a Windowsból.
Ezt és a hozzászólásokat nézd meg: [link]A Wines megosztásokat simán el fogod tudni érni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 9700K 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo IdeaPad Slim 3 - 15.6" Full HD - Ryzen 5-7520U - 8GB - 512GB - Win11 PRO - MAGYAR - Garancia
- 144 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060 (ELKELT)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3402
- HP EliteBook 850 G7 15.6 inch (256GB SSD, i7 10th Gen, 4.90 GHz, 16GB DDR4) Sale.exe: Akció!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest