- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #76094 üzenetére
Látod, így jársz ha kazánlemezből csinálsz magadnak szemüveget......
Ez hatalmas. Tegnap ota rohogok ezen.
-
-
elektron@
csendes újonc
válasz
mefistofeles #76096 üzenetére
szerintem olvasd el ujra amit irtam. félreértettél. nekem ez tetszik. pont azért mert nem "linuxos". használhato programok meg tényleg nincsenek. de talán ha sokan elkezdik használni lehet hogy majd lesznek.
-
-
elektron@
csendes újonc
válasz
mefistofeles #76094 üzenetére
hát pont ez a baj. a desktoposok 90% windowst használ. vajon miért? szerinted azt jelenti hogy emberek 90% idiota és a maradék 10 % az okos?
-
-
elektron@
csendes újonc
válasz
mefistofeles #76090 üzenetére
szerintem félreértettél valamit. pont az a lényeg hogy van egy barátságos linux is. persze az olyan eszméletlen profik mint ti nyugodtan nyomhatják tovább terminálban.
-
válasz
elektron@ #76083 üzenetére
Ilyen fikázó vélemény után adja magát a kérdés. mit kínlódsz a linuxal? Miért nem mész szépen vissza windowsra?
Mert ta olyan barátságosan köszönsz be egy LINUX topicba igaz? A linux túlbonyolított, meg egyébként is szart se érnek a programok.......
Talán már hallottad, hogy amilyen az adjon isten........ -
elektron@
csendes újonc
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
elektron@ #76083 üzenetére
https://q4os.org/index.html, gyakorlatilag egy Debian, Trinity asztali környezettel ami a régi KDE 3.5-ből származik, gyakorlatilag a KDE3 nosztalgiára vágyóknak QT3-al és ha jól értem Plazma5-tel.
A "linuxosok meg szart se érnek" azt annak tekintetében nézd, hogy ez leginkább nosztalgia disztró, illetve ultralight környezet. Egészen mást tapasztalnál egy mai KDE-t kínáló disztróban ezen a téren.Az Android meg vicces összehasonlítás, mert engem pl. a sikítófrász kerülget, ha normális Androidos telefon után egy Samsung telefon menüjében kell megcsinálnom valamit.
-
elektron@
csendes újonc
évekkel ezelött már probálkoztam linuxal de belefáradtam. fel nem tudtam fogni hogy ha máshol (android) egy problémát megtudnak oldani egyszerüen akkor azt linuxéknál miért kell bonyolultra csnálni.
de most találtam valamit ami tetszik: https://linuxtracker.org/index.php?page=downloadcheck&id=13cf5bff9a9f220838a9a973406becd4967c7722
ezt érdemes kiprobálni. a müködése kicsit xp kicsit android. mindez bullseye alapon. terminal felejtös. ha felraktad tedd rá a breeze splendent globál témát és még jol is fog kinézni. már csak használhato programok kellenének és szuper lenne. azok viszont nincsnek. wine 64 biten nem müködik ugyhogy windowsos programok kilöve. a linuxosok meg szart se érnek.
-
válasz
lev258 #76081 üzenetére
Nem. Minden kérdésedre előre nem a válaszom.
Hidd el hogy ennek én 1000x, ha nem többször nekifutottam.
6 különböző disztró nem lehet hibásan kiírva.
Ha valaki akkor én megszenvedtem a Linuxért.
És a fejemhez vágott vádaskodásokat is megszenvedtem.
Ubuntu lassan 7 hónapja egyetlenegy apró hibával működik, és nagyon meg vagyok vele elégedve.
Ha van kedved a blogomba az egész kanosszajárásom le van írva.
És megoldás, illetve magyarázat nincs, de már nem is keresem. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #76080 üzenetére
Nem tudom, milyen rendszert használsz és hogy sikerült így, de nálad több gond van, mint amennyivel évtizedek alatt szerencsétlen esetben találkozik az ember.
Ilyenkor elég sok kérdés merül fel. Kezdve azzal, hogy a szegény ISO fájl, valamint a kiírt telepítő volt-e ellenőrizve. Aztán lehetne tovább menni ppa-k, frissítések, egyebek irányba. -
válasz
#26097408 #76074 üzenetére
Logokra ajánlanék valami grafikus, gui lognézegetőt.
Pofonegyszerű, kereshető benn bármi, stb.
Én KDE-t használok és abba alapértelmezett a KSyslog de van több is.
"Ergo vagy a Linux nem szereti a gepem ami valoszinu vagy maga a Linux bugos ami szinten nem kizart. Bar gondolom rosszatt nem mondhatok a Linux-rol foleg nem itt.
Barmelyik a ketto kozul egyikkel sem tudok mitkezdeni valoszinuleg.
Annyit tudok, hogy megkerdezem itt talalkozott-e mar valaki hasonlo jelenseggel."
Nem ismételném magam de én ugyanabben a cipőben jártam, hogy neked csak elvétve 1-2 apró hiba van, annak csak örülhetsz.
[amit én szívtam, ez csak a töredék]
Igenis van hardver összeférhetetlenség, és az is biztos hogy ebből a szempontból egy Windows sokkalta "mindenevőbb" de azon is van nemegyszer makacs éllandó hiba nemegyszer.
Valamint létezik rosszul, illetve inkább nem teljesen jól sikerült telepítés is, ezt is többször tapasztaltam. -
lev258
veterán
válasz
#26097408 #76076 üzenetére
Ez pontosan milyen hardver (gép) is? Most melyik kernelen vagy?
Bár nálad biztosan nem ez a gond, de épp a múltkor olvastam, hogy valakinek rosszalkodott a billentyűzet, aztán amikor kitakarította, látta, hogy az egyik billentyű alatt sok trutyi gyűlt össze. Miután rendbe hozta, gond nélkül működött tovább. Csak azért írtam le, mert néha meglepő, milyen "hardver" gondok lehetnek. -
anorche1
őstag
Most vettem eszre, hogy a libre office nem hajaldno megnyitni egy fajlt, ha annak az eleresi utjaban ekezet talalhato.
En nem hasznalok sehol ekezetet, de sajnos neha olyan fajlt kuldenek, amiben van. Hogy lehetne ravenni, hogy atnevezes nelkul is megnyissa? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #76075 üzenetére
Ismertem azt a kodot is amit irtal. Azzal kerestem a hibakat.
Amiket talaltam piros hibakat mind meggugliztam. Van ami BIOS bug es vannak olyan amirol azt irtak, logged arch linux bug (ebbol arra kovetkeztetek a fejlesztok tudnak rola). Tehat ezekkel en mint hasznalo semmit sem tudok kezdeni. BIOS a gyarto sara de mivel a gepem WIN-re lett tervezve hiaba is reklamalok nem fognak csinalni semmit (olvastam forumokon mas is panaszkodott erre).
Az Arch bug amit talaltam meg mar lassan ket eve ott van es nem lett javitva ez a fejelsztok sara..kar.
Amit tudok talan javitani azok a sarga hibak. Kettot talaltam. Egyik amikor a billentyuzetem nem mukodott. Meggugliztam de a valaszt nem ertem. Meg korbe kell jarnom jobban a temat.
atkbd serio0: Unknown key released (translated set 2, code 0xf3 on isa0060/serio0)
atkbd serio0: Use 'setkeycodes e076 <keycode>' to make it known
A masik sarga bug a wifi-mel kapcsolatos. Elofordult, hogy bekapcsolas utan elfelejtette a wifim es ujra csatlakozni kellett ill. megadni a jelszom es mikor ujra csatlakoztam hozzavagott egy szamot a wifi neve melle. Pl. nelopdanetem, majd ujracsatlakozas utan nelopdanetem1 lett. Igy ketto wifi nev lett a listamban. Ha ez tobbszor elofordult akkor nyilvan tobb.
iwlwifi 0000:6e:00.0: WRT: Overriding region id 0
Az utolso sarga bug geoclue amirol annyit kideritettem, hogy a redshift okozza, de azt meg nem tudtam megoldani. Mint-en leszedtem es egy appletet tettem fel a talcara. Lehet azt kene itt is. Ezt meg ki kell gondolnom.Faradt vagyok majd holnap meg nyomozok.
-
válasz
#26097408 #76074 üzenetére
Amugy meg hiaba is hasznalom a kommandot ha lovesem sincs mi mit jelent.
Ezzel nem vagy egyedül, legtöbben csak rácsodálkozunk ezekre a hosszú logokra. Amiatt raktam be ezt a pár linket, mert írtad, hogy meg akarod érteni a Linuxot, később a haladásod adott szintjén majd már fogod tudni használni ezeket. Emellett van rengeteg monitorozó CLI segédprogram is. Valahol megtalálom majd és azokat is berakom ide. Nyugodt lehetsz, mert ahogy telik az idő, elkezded majd látni az összefüggéseket a system logikáját, de ezt nem lehet siettetni. Ami jelenséget leírtál, nem valószínű, hogy a már berakott hibákkal kapcsolatosak. Az sincs kizárva, hogy nem hiba, hanem adott pillanatban a rendszer lefuttat egy service-t és ezalatt a pár pillanat alatt egyes komponensek működése korlátozottá válik, de ez csak egy tipp.
Semmi komolyabb parancsot nem futtattam le amivel elronthatnek valamit.
Amiket itt berakunk, nem olyan parancsok, amikkel elronthatsz bármit is, persze vannak esetek, amikor rendszer alapjait érinti egy frissítés/telepítés, amiből lehet anomália, ezt is át fogod majd látni nemsoká, mi milyen galibát okozhat. Egyébként amiatt célszerű terminalból frissíteni/telepíteni, mert ott ha valami hiba, függőségi gond van, azt ki fogja írni. A megértéshez mindenképpen terminalos futtatás szükséges előbb-utóbb. Aki csak használni akar egy desktop Linuxot, annak persze elegendő a GUI mindenre.
Feltenni linux-ot egy PC-re, laptopra tuti hibak jonnek majd elo.
Nem törvényszerű ez amúgy. Amikor Winről átjöttem nulla ismerettel, elég sok disztrót kipróbáltam, azokhoz képest a mai disztrók gondmentesek, de tény, hogy adott gépen sok esetben meg kell találni, melyik működik a legolajozottabban az adott hardver környezetben.
A Linux-szal szerelt gépek esetén inkább csak korlátozásokkal találkozhat a user, jobb az, ha szabadon próbálkozol. Szerintem, nekem legalábbis ez a tapasztalatom bő 6 év laikus felhasználóként.
Ami tuti, hogy ha két totál különböző disztrón is azonos jelenségeket tapasztalsz, az hardverekkel függ össze. Amúgy ha pastebinnel készített linkekbe berakod a kapott terminal kimeneteket és ide bemásolod hsz-be, hátha talál valaki bennük hibára utaló sorokat.
előbb ez lehet kimaradt, ez a parancs kizárólag az error sorokat listázza ki:
journalctl -b -p 3
De talán azokat raktad be valamelyik előző hsz-be, nem emlékszem pontosan. Szóval ne add fel és csinálj pastebin linkeket, hátha azokból tényleg kiderül valami.
Amúgy a hibakereső linkek neked is szóltak!
(#76058) peterattila
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #76073 üzenetére
Raktam be kepernyo mentest korabban ahol vegigfuttattam a hibakeresest...
Amugy meg hiaba is hasznalom a kommandot ha lovesem sincs mi mit jelent.
Most is vegigfuttattam a parancsot, hogy megnezzem mit dob ki az elmult harom oraban. sosem erek a vegere olyan hosszu a lista (entert nyomva haladok lejebb nem tudom van-e gyorsabb megoldas) es vannak benne sarga meg piros reszek is. Gondolom azokat kell figyelnem ott van a hiba de attol meg nem tudom mi micsoda plane nem hogy miert van es hogy kell megjavitani. Meg ha meg is guglizom amit megtettem van amire talatam valaszt de nem ertem, mert nem vagyok infos. Van amire nem talaltam megoldast.
Annyit tudok, en semmi extrat nem csinaltam miota Linux-on vagyok csak egy-ket appot tettem fel (pontosan 5ot) a hivatalos repobol es testreszabtam a feluletet. Semmi komolyabb parancsot nem futtattam le amivel elronthatnek valamit.
Ergo vagy a Linux nem szereti a gepem ami valoszinu vagy maga a Linux bugos ami szinten nem kizart. Bar gondolom rosszatt nem mondhatok a Linux-rol foleg nem itt.
Barmelyik a ketto kozul egyikkel sem tudok mitkezdeni valoszinuleg.
Annyit tudok, hogy megkerdezem itt talalkozott-e mar valaki hasonlo jelenseggel.
Azt mar ezrem az eddigi rovid Linuxozasom alatt, hogy a Windows mar nem az en rendszerem, viszont a Linux meg nem. A ketto kozt tengodok valahol pont az ilyen hibak miatt.Ezert beszeltem anno olyan gepekrol amik eleve Linux-al jonnek, mert azokon a gepeken tuti teszteltek par disztrot amikkel gond nelkul mukodik, hisz azokkal aruljak. Feltenni linux-ot egy PC-re, laptopra tuti hibak jonnek majd elo.
-
# hibakeresés
A hiba fura madár, ő mindig megtalál bennünket, mi meg csak pislogunk! Pislogás helyett akár meg is kereshetjük, ehhez pár link segítségül:
# Using journalctl #journalctl time windows
# systemd - leállás vizsgálata
# How To Use Journalctl to View and Manipulate Systemd Logs
Tényleg nem lett volna rossz ötlet ezeket logikailag rendezve rövid magyarázattal blogba összeszedni, mikor még megvolt a motiváció.....
(én már csak rácsodálkozom, hogy miket találok régebbi hsz-ek között)
-
törölt tag
-
rin33
senior tag
válasz
#26097408 #76064 üzenetére
De nálam is ez van az öreg laptopomon (msi gx701). Néha. Annyival rosszabb nálam a helyzet, hogy egy idő után elmegy vagy megmerevedik a kép. Ez Win7 és Win10 alatt annyira gyakori hogy majdnem használhatatlanok. Linuxoknál ritkán fordul elő (MX, Mint volt korábban, most Manjaro). Ha meg átállítom az Nvidia-ra a drivert akkor ugyanazt csinálja mint a Windows. Bekapcsolás után 2 percig ok...
Kiszámíthatatlan ez a hiba, sztem a videokártya haldoklik. -
törölt tag
Olyat mar tapasztalt valaki aki laptoppon hasznal Linux-ot, hogy a tapipad nem csinalja a gesture-oket ill. a billentyuzet nem mukodik?
Mint-nel es most Manjaro alatt is neha elojon azt egyik pillanatrol a masikra ujra minden okes.
-
lev258
veterán
válasz
onkelz #76062 üzenetére
Ezt neked kell kinyomoznod. Nálam a T-home modem/router csinált ilyet, amikor vezetékesen valami torrentet töltöttem. Megoldása nem lett, azon a hálózaton kerülöm a torrenteket (illetve néha talán segít, ha erősen limitálom a letöltési sebességet, legalábbis úgy tűnik).
-
onkelz
aktív tag
válasz
anorche1 #76017 üzenetére
Köszönöm a tippet, kipróbálom.
Más: ha elkezdek futtatni egy torrent klienst (deluge vagy transmission), mondjuk 4-5 letöltéssel, random eldobja a gép a wifit, van hogy 20 perc után van hogy csak 8 óra múlva.Nem is találom utána az itthoni hálózatot, ha a kis jelre kattintok csak router újaraindítás segít.Power managementben nézelődjek vagy másfele, van ötletetek?
-
vadkörte
addikt
válasz
mefistofeles #76054 üzenetére
És ebben mégis mi akadályoz meg???
#76055PrivacyGirl:
Ismerkedésre ott a VB, nem ugyanaz mint egy fizikai gép, de a(z egyes) rendszer(ek) sajátosságait meg lehet ismerni azzal is és nem kell minden alkalommal a nulláról kezdeni. -
peterattila
aktív tag
válasz
Ezzel én is így vagyok, most meg nem akar elindulni az átokfajzat
. "tekeri" a boot során az ssd-t, majd képernyőt kikapcsolja és csend
. F@ck
-
törölt tag
válasz
En csak par hete hasznalok Linux-ot de mar a masodik disztron tolom es a haramadik mar itt van mellettem kiirva.
-
Hiába működik nálam kiválóan a Mint Cinnamon, nagyon nagy kedvem lenne kipróbálni a Manjaro Cinnamon verzióját. Már azt hittem, hogy leszoktam erről a k***a distrohooping-ról
-
törölt tag
Screen birghtness-re van a laptopomon ketto kapcsolo eddig mukodtek most valamiert nem.
Ha megnyomom valamelyiket is akkor feljon a csuszka de nem noveli vagy csokkenti a kijelzo fenyerot viszont ott ragad a kijelzon a csuszka es csak akkor tunik el ha rakattintok.
Erzekeli ha megnyomom csak nem valtoztatja a fenyerot.
Mit allithattam el, hogy eddig mukodott most nem?
Merre keressem a megoldast?
Power Manager-ben nezelodok de ott nem talalok semmit. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76048 üzenetére
Annyira nem lenyeg. Mar tultettem magam rajta.
Azok a hibak amiket lent mutattam jobban erdekel az ACPI-ket leszamitva mert azokkal nem tudok mit kezdeni.
Ez inkabb ilyen Lenovo dolog mert amiket talaltam neten ott mind Lenovo tulaj volt de ertelmes valaszt senki sem tudott irni. -
válasz
tordaitibi #76048 üzenetére
Oké! Én csak a tényt erősítettem meg, hogy a Mint 20 már "kérés nélkül" készít swap fájlt. Igazából én sosem csináltam magamnak, hibernálni sem szoktam így számomra érdektelen a dolog, meg nem is értek hozzá. Ha már megcsinálta, hagyom, kárt nem okoz......
-
válasz
growler #76046 üzenetére
És mefistofeles.
Az egy dolog hogy van swapfájl.
Viszont ha nem nagyob némileg mint a RAM mérete, az érdekes dolgokhoz vezethet.
És mgegy, a kolléga pont hibernálni szeretne, nem csak swappolni.
Ennek a leírása itt van, egyáltalán nem olyan egyszerű mert addig okés hogy létrehozza a megfelelő méretű swapfájlt, de ettől még nem lesz hibernálás.
Be kell tenni a fstabba a swapfájl pontos uuid-t, a partíción belüli kezdeté (offset) ki kell deríteni és a megfelelő helyekre beírkálni, grubot kell szekeszteni, systemctl-t babrálni, a hibernate service se marad ki a sorból, initramfs piszkálgatása, vagyis nem 10 másodperces munka.
[link] -
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #76044 üzenetére
Lehet hogy van is swapfile.
swapon --show
(Mint 20 telepítésénél nem csináltam SWAP partíciót - a telepítő automatikusan
csinált 632.7MB swapfie-t ... 8GB RAM mellé.) -
Yerix
tag
Megnéztem a libtorrent oldalát és észrevettem, hogy van egy kép hogyan néz ki terminálban.
Libtorrentet lehet önmagában is telepíteni, futtatni ?
Nekem ez nagyon megtetszett. Van valaki aki tud erről valamit ? Esetleg telepítette/használja ?
-
-
törölt tag
-
Aksomatic
senior tag
Arra már rájöttem kis utánajárással hogy pinch-to-zoom nem létezik, viszont a ctrl görgetés kombináció sem nagyít a weboldalakon. Mi lehet a baj?
-
-
growler
őstag
-
lev258
veterán
válasz
#26097408 #76033 üzenetére
A hibernálás olyan leállítás, ami után hamarabb magához tér a rendszer, mivel nincs rendes inicializálás, hanem az előzőleg lementett állapotot tölti vissza. A felfüggesztés az meg inkább egyfajta takarék mód, áram alatt van minden, csak magához kell térnie.
Megjegyzés: A Windows 10 alapbeállítás szerint egy félhibernált állapotba küldi a rendszert leállításkor, csak ez sok felhasználó figyelmét elkerüli. -
-
törölt tag
-
lev258
veterán
-
rin33
senior tag
válasz
vadkörte #76022 üzenetére
Igen, az XFCE nem mindig gyors (gépenként eltérő, egyik laptopon kifejezetten lassú volt), az új KDE meg nagyon jó a tudásához képest sztem, nálam a Mint 20 XFCE és a Manjaro XFCE ész az MX Linux XFCE ugyanolyan gyors ha egymás mellé telepítem, nagyon minimális a sebesség különbség ha azonos a DE.
-
Aksomatic
senior tag
Van lehetőség használni például letöltésre a másik meghajtómat? Van az SSD-n kívül egy HDD a gépben, fel is ismeri a Dolphin, viszont azt nem tudom hogy tudnék oda letölteni.
-
vadkörte
addikt
válasz
#26097408 #76021 üzenetére
"A Plasma-t kicsit tul soknak ereztem volna. Ez egyszreubb, letisztultabb."
Nem feltétlenül. Más, a Plasma-t úgy kell elképzelni mint egy olyan gépet, amiben az utolsó alátétet is személyre tudod szabni, de ez a működését nem (feltétlenül) befolyásolja károsan.
Az XFCE-t ennyire nem lehet mod-dolni. Manjarora is van Cinnamon - akár XFCE-re is telepítheted, de van komplett DE-vel is - annyi, hogy az community - közösségi, de ettől még működik - fejlesztés.
"- A ket ujjas gorgetes itt pont a masik iranyba mukodik. Ha lefele suhintok lefele gorget. Mint-en meg Windows-on is forditva volt."
Beállítások/Egér és érintőtábla/Eszközök/Gombok és visszajelzés/Görgetési irány megfordítása.
"- A Software Update nem olyan latvanyos, mint a Mint-nel volt de itt olyan alkalmazasokat is megtalalok amit Mint-en nem adott be. Viszont lasabb is es nem is olyan latvanyos."
Nézőpont kérdése, nálam egyáltalán nem lassú, a látványa meg pont nem érdekel.
"- Software Sources itt nincs de gondolom azert nem mert a Software Update sokretu itt."
Itt nem kell PPA-kal bíbelődni, mint a Debian származékoknál.
"...de kicsit porgosebb rendszerre szamitottam az az igazsag."
Az XFCE már nem olyan lightweight, mint volt.
"1. Logout hatteret hol tudom modositani? Illetve a login ablak-ot lehet temazni? Mindenhol sotet temat hasznalok de az a vilagos ablakjaval nem illik a kepbe."
Beállítások/LightDM GTK+ Greeter settings/Appereance/Additional font option/Background
"4. Hogy tudok tobb plugin-eket hozzaadni a panelhez?"
A szoftveráruházban elvileg tudsz keresni, de tudnod kell pontosan mit akarsz. Addig meg google az ember jó barátja. Ebben a KDE (is) jóval többet kínál. -
törölt tag
Na elkezdtem hasznalni es belakni a Manjaro XFCE-t. A Plasma-t kicsit tul soknak ereztem volna. Ez egyszreubb, letisztultabb.
Elso benyomasok Mint Cinnanom utan:
- Nem gyorsabb es nem fogyaszt kevesebbet. Az en felhasznalasommal kb.ugyanott vagyok.
- Telepites is hosszabb volt, nem mintha szamitana csak megjegyeztem
- Bekapcsolasi ido egy kicsit hosszabb amin meglepodtem
- Alapbol egy csomo mindent be kell allitani. Pl. window tiling-ra nem voltak billentyu kombok, drop down terminal nem tetszett meg kellett csinalnom, hogy kulon ablakos legyen, a tapipadon nem mukodott az ujjal valo kattintas es is kulon be kellett allitani, stb.
- Vegre a hangero hiba itt nincs. Ez annyit jelentett, hogy mikor emeltem a hangot a laptopomon levo gyorskapcsolo gombbal fokozatosan, akkor neha fogta magat es maxra ugrott. Eleg idegesito volt.
- A ket ujjas gorgetes itt pont a masik iranyba mukodik. Ha lefele suhintok lefele gorget. Mint-en meg Windows-on is forditva volt.
- A Software Update nem olyan latvanyos, mint a Mint-nel volt de itt olyan alkalmazasokat is megtalalok amit Mint-en nem adott be. Viszont lasabb is es nem is olyan latvanyos.
- Software Sources itt nincs de gondolom azert nem mert a Software Update sokretu itt.
- Sok mindenben lasabbnak is talalom, mint a Mint-et. Pl. Lasabban toltodnek be az appok, vagy a windows key megnyomasara a menu lassabban jon fel. Nem is ertem.
Osszessegeben tetszik es szerintem maradok, de kicsit porgosebb rendszerre szamitottam az az igazsag.
Par kerdes a vegere:
1. Logout hatteret hol tudom modositani? Illetve a login ablak-ot lehet temazni? Mindenhol sotet temat hasznalok de az a vilagos ablakjaval nem illik a kepbe.
2. Pineltem par appot a panelra de ha azok kozul valamelyiket megnyitom akkor az odakerul a manjaro ikon melle. Most peldaul ketto Firefox ikon van ott. Nyilvan amint bezarom eltunik az egyik. De ezt valahol ki lehet kapcsolni? Nem tudom mi ez.
3. Applets-ek vagy Desklets-ek vannak itt?
4. Hogy tudok tobb plugin-eket hozzaadni a panelhez? A valasztek ami van nem valami sok. Idojarast es akkut adtam hozza. Akkut muszaj volt, mert anelkul csak egy ikon van es szazalekot nem ir ki. -
válasz
Polllen #76019 üzenetére
Super! Én meg köszi a visszajelzést, ezek szerint jó volt az infó és azóta is maradt a hitelesítés.
(#76018) Aksomatic
Mindketten ügyesen megoldottátok!
Sajnos ahogy látom, az a leírás tényleg jó, csak éppen virtualban csinálták, ami pont a megfelelő particionálásokat nem adja vissza. De nem adtad fel, fog ez így menni.
-
Aksomatic
senior tag
Köszönöm a segítséget mindenkinek
felment a Manjaro, remélem ezzel egy hosszú új utat kezdtem el
annyit hozzafűznék, hogy ami leírást linkeltem az nem mountolta fel az EFI partíciót /boot/efi alá, az egy fontos lépés ami kimaradt belőle, én a YouTube-ról találtam megoldást
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Aksomatic #76012 üzenetére
Linusnak volt némi problémája ezzel.
https://arstechnica.com/information-technology/2013/02/linus-torvalds-i-will-not-change-linux-to-deep-throat-microsoft/ -
Polllen
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy külső SSD-m, amin eddig lubuntu-t használtam. Több gépen is szoktam használni, így kényelmes nekem.
Most viszont van egy laptop, amin a secure boot-t nem lehet kikapcsolni, legacy boot off és a lubuntu elhasal az aláírás hiánya miatt.
Melyik másik disztrók mennek secure boot-tal is módosítás nélkül? Alap ubuntu, fedora?
-
törölt tag
válasz
#26097408 #76002 üzenetére
Új funkció nem érkezik bele. Nem modják ki, hogy kész van. De gyakorlatilag igen. A komponensek persze biztonsági frissítéseket kapnak. Sokkal ritkábban változik, mint a Plasma. Nem egy kategória a kettő. Mondjuk én Xfce-t használok, nagyon szépen be lehet állítani. Nekem nem hiányzik semmi belőle.
Régen KDE4-et használtam, az a Plasma elődje. A Plasma már nekem ne annyira jön be. Elvagyok benne, de inkább Xfce. -
gregory91
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #75996 üzenetére
Egy HP-t és egy Canon-t sikerült nyomtatásra bírni.Érdemes ilyenkor megnézni hogy a gyártó ad-e a nyomtatóhoz szoftveres "támogatást".
A Office 365-al esetleg wine-alól lehetne próbálkozni,elég sokat halad az évek során mondjuk egyes dolgokat azért nem árt majd mellé telepítgetni (szintén wine alól). -
törölt tag
válasz
#63718632 #76001 üzenetére
Az alatt mit ertesz hogy sok funkcio nem erkezik bele?
Akkor ha jonnek a folyamatos frissitesek ra akkor azok mit hoznak?
Valahogy ugy erzem hogy a Plasma funkcioit amivel tobbet tud hianyolnam a XFCE alatt, viszont az utobbi sokkal letisztultabb es egyszerubb kinezetu. Talan jobban atlathatobb. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- EA Sports WRC '23
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Xbox Series X|S
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest