-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #104574 üzenetére
Szvsz ez nagyon egyéni igényeken múlik. Valakinek kellenek a legújabb csomagok, valakinek nem kellenek, csak menjen, valaki meg a kettő között. Én a kettő között vagyok valahol, de, ha havi egyszer kellene csak frissíteni, én azzal is bőven meglennék. Most egy ideje már Linux Mintet használok, azért naponta itt is vannak csomagfrissítések. Persze nem kötelező őket telepíteni, anélkül is megy a rendszer.
Szóval az Arch vonalat én nem tudnám megszokni, más meg igen. -
Felhőbe én csak olyan dolgot töltenék fel, amit hosszú távon meg akarok őrizni, azaz archiválni. Miért ne érné meg? Itthon van róla 2 másolatom, egyet meg feltöltök a felhőbe is betömörítve. Probléma megoldva.
Szerk.: ja tehát én nem egyenként tömörítgetnék, hanem fognám a fontos dolgokat, aztán az összeset betömöríteném és fel a felhőbe.
-
-
válasz
Petya XT #104533 üzenetére
Nekem nem igazán jön be a Brave, főleg ez miatt a kriptovalutás dolog miatt, amit beleépítettek a böngészőbe. Linux Minten jelenleg Firefoxot és Vivaldit használok, mindkét böngészőt más-más feladatokra.
Ugyanakkor én ebben a Privacy dologban sem hiszek, szerintem ez csak egy olyan vonat, amire nagyon felültek a marketingesek, mert tudják, hogy ez éppen érdekli az embereket. -
Érintőlegesen olvastam az XLibréről, nem mindenki elégedett a Wayland ötletével.
-
-
Arra nem emlékszem!
Tegnap is ki lehetett még állítva? Munkahelyi teendők miatt tegnap fél 2-re tudtam csak odaérni. A három monitoroson játszottam durván egy percet, mert a pixelmennyiség, az irányítás, meg a perifériás látómezőben forgó pálya valahogy összezavarta a szürkeállományomat.
WASD + egér irányítás már nagyon be van nálam égve.
-
Jó napot!
Volt-e valaki az idei BRSZK-n? Volt ám ilyen gép is!
-
válasz
tordaitibi #104222 üzenetére
Semmi gond, valójában felületesen olvastam el azt, amit írtál.
Mea culpa.
-
válasz
tordaitibi #104217 üzenetére
Tárhelyfelszabadításhoz én elsőnek azt csinálnám, hogy törölném a felesleges dolgokat a gépről.
-
válasz
sicc_innen #104202 üzenetére
Szerintem lehet majd, legalábbis a 11-et én is frissítettem 12-re. Van erre a Debiannak hivatalos útmutatója, érdemes azt addig átnézni, hogy fel tudj rá készülni.
-
válasz
Rowon #104195 üzenetére
LattePanda Mu cserélhető kártyákkal. Ezek is érdekes cuccok, csak már drágák.
https://www.lattepanda.com/lattepanda-mu -
Egyébként pont most, hogy beszéltünk róla, szembejött Tubeon:
https://www.youtube.com/watch?v=F2atAHDOaIARadxa X4 SBC - Intel N100 procival. Én is egy N100-as gépről írok, pöpec a teljesítménye és az egész gép a monitorral együtt kér 40 watt körül.
-
-
-
válasz
Imi1981 #103813 üzenetére
Ezt fel lehet telepíteni a többi Linux mellé?
Szerintem igen, mivel, ahogy írtad szinte csak Ubuntu alapú Linuxokat telepítettél, így felmenne azok mellé is.Csak annyi van ott hogy telepítés és félek hogy formázza az egész ssd-t.
Jó kérdés, ennyire nem figyeltem a telepítőt, én egy szűz SSD-re raktam. Advanced vagy expert vagy akármilyen más opció nincs? Egyéni partícionálás? -
-
Experimental -> Unstable -> Testing -> Stable.
-
válasz
Krissz80 #103425 üzenetére
Állítólag abból jön, vagy legalábbis 10 éve még abból jött.
https://askubuntu.com/questions/701345/is-ubuntu-lts-based-on-debian-unstable-or-testing
It's true technically that Ubuntu LTS is based on a snapshot of Debian Testing whereas other Ubuntu releases are based on Debian Unstable.
-
-
válasz
sh4d0w #103396 üzenetére
Azt honnan kéne tudnom, hogy van live meg nem live meg nonfree meg netinstall meg cd meg dvd kép is Debianhoz? Meg, hogy ebből a masszából melyik kell nekem? Ja meg mindegyikhez van külön asztali környezetes verzió is? Aham. Csak nehogy véletlenül olyat töltsek le, ami nem az én gépemnek az architektúrájához készült, mert a Debian széles körben támogat más processzorokat is.
-
Láttátok-e a PewDiePie Linuxos videót?
https://www.youtube.com/watch?v=pVI_smLgTY0
Az elmúlt 1 évet figyelembe véve ez a második legnézettebb videója és még csak 10 (!) napja töltötte fel... Igen, ennyire érdekli az embereket a téma. Nem tudom, hogy jó-e vagy rossz-e ha ekkora nézettséget kap a Linux aztán tényleg megdobja majd a Linux userek számát, mert PewDiePie tényleg influenszer. 110 millió feliratkozó, az azért valami és tételezzük fel, hogy legalább a fele ember és nem bot.
Évek óta várják az emberek a Linux év eljövetelét, aztán mi van, ha tényleg eljön? Megkapnánk végre egy csomó Windows-only szoftvert, jobb hardvertámogatást, nagyobb népszerűséget, stb. szóval jóval többet. Az azért csak jó lenne.
-
válasz
cigam #103197 üzenetére
No meg arra sem kaptam választ, hogy miért kell a Multimédia kódek-et telepíteni ahhoz, hogy működjön a Secure Boot?
Miért kéne? Nekem anélkül is működni szokott.
Szerk.: arra még mondjuk nem jöttem rá, hogy mi ez a multimédia kodek, amit felrak, mert anno Debianon a VLC mellé az ffmpeg csomag elég volt, illetve még a libavcodec-extra csomag. Ezzel a kettővel mindent lejátszott. -
válasz
cigam #103192 üzenetére
Akkor fordítsuk meg a kérdést. Melyik kezdő fog otthon Windowst telepíteni magától? Egyik sem és, ha már itt tartunk, akkor a Calamares kőegyszerű, egy majom is végig tudja kattingatni, de ugyanígy a Mint is könnyű.
Ha ez nem segítene, akkor átküldök az illetőnek egy YouTube videót arról, hogy mit csináljon, mert az is tele van Linux tutorial videókkal.
Következő lehetőségként figyelmébe ajánlom a Linux Mint felhasználói kézikönyvet, amit volt kedves megírni egy fórumozó a linuxmint.hu-ról. Ott elolvassa a telepítés részt és megvilágosodik.
Szóval én összességében semmi értelmét nem látom a hangulatkeltésnek.
-
válasz
cigam #103188 üzenetére
Mitől olyan kezdő barát, az a rendszer, aminek a telepítője nem engedi kiválasztani melyik lemezre települjön?!
Nem engedi? Teljes manuális particionálásra van lehetőséged, emlékeim szeirnt még a másik lemezen lévő swapot és EFI partíciót is engedi kiválasztani.
Én igenis pozitív dolognak tartom, hogy felajánlja, hogy a Windows mellé teszi, automatikusan.
Én nem, hiszen abból még SOHA nem volt probléma, ha a Windows meg a Linux ugyanazon a lemezen volt dual bootban.
Még a régebbi laptopokba is lehet kettő lemezt rakni, ha más nem az optika helyére, az asztali gépekbe meg kb. oda heftelsz be SSD-t, ahová akarsz.
Egy _kezdő_ aki most ismerkedik a Windows-on kívüli világgal, majd nekiáll kézzel partícionálni?
Nem is kell neki, a Mint alapból bepartícionálja neked a lemezt, ha nem értesz hozzá.
Komolyan nem értelek titeket.
Szerintem mi sem téged.
-
-
válasz
Warton #103130 üzenetére
Nekem az öreg gépemben egy 750 Ti van. Oké, hogy a driver gagyi, de attól nekem még az is ad képet. Szerintem más baja lesz neki. Most raktam rá Mintet tegnap és nem volt gond a képpel.
Szerk.: ha a telepítésnél akadna meg, akkor indítsd kompatibilitási módban és a pendrájv a hátsó, alaplapi usb portban legyen, utóbbiban stabilabb a feszültség.
-
Ok, megoldódott a dolog. Vagy kidobom, vagy csak kis fájlok másolására használom a jövőben. Külső házban lévő SSD-re másoltam 42 gigás tömörített fájlt. Másolás befejezése után egyből leválasztottam a meghajtót, elszámolt durván 3 másodpercig és bontotta is a kapcsolatot vele. Ennyi. Nincs miről beszélni, ez a pendrájv pont annyit ér, amennyiért árulták.
Szerk.: -
válasz
fekete.puma #103062 üzenetére
Igen, Linux Mintben alapértelmezetten a Nemo a fájlkezelő és jóelőbb másoltam egy 8-9 gigás fájlt át erre a pendrájvra. A Nemoban látszólag lefutott a másolás, holott a valóságban pedig nem.
-
válasz
CPT.Pirk #103058 üzenetére
ez oké, nekem az a bajom, hogy nem tudom mennyi idő lesz a másolás vége. Percek, vagy mondjuk fél óra...
De nem? Nem kell ezt magyarázni, ez így ebben a formában vállalhatatlan. Az nem megoldás, hogy vegyek drágább és gyorsabb pendrájvot, mert itt egy alap funkció nem működik megfelelően a RENDSZERBEN, nem pedig a pendrájv a hibás.
-
Köszi a válaszokat!
Igen, egy nagyon olcsó Kingston pendrive, csak arra vettem, hogy nagyritkán adatot írjak rá.
-
Szerintetek a pendrájv lehet-e hibás?
Befejezek a pendrájvra egy másolási műveletet, írja a fájlkezelő, hogy oké, végeztem. Ráklikkelek a meghajtó biztonságos eltávolítására, majd felugrik az értesítés, hogy ne húzzam ki befejezésig, mert még adatokat ír... aztán van, hogy 5-10 percig még szöszöl nagyobb fájloknál. Nekem gyanús, hogy a pendrájv rossz minőségű. -
Ha már felmerült a neve. Gparted Live képes lemezek és partíciók klónozására?
-
Kezdem azt érezni, hogy annyira megszoktam a Linuxot, hogy most már nem esne jól visszaváltani Windowsra. A munkahelyen nyilván muszáj, de itthon...
-
válasz
Albert.Tamas #102961 üzenetére
Sajnos nem tudom, kb. fél éve nem láttam Fedorát és pontosan nem tudom, hogy melyik Fedora verzióra gondolsz. A KDE-t telepítetted? Annál be lehet lépni egy szerkesztő módba, ahol a panel beállításaival lehet mókolni, hogy lebegjen vagy fixen álljon.
-
válasz
Albert.Tamas #102958 üzenetére
Virtuális gépre is tudod őket telepíteni, bár értem, hogy a rendes telepítést preferálod, mert úgy legalább ki tudod használni a gép erejét. Passzolom, nem tudom, hogy most miért nem látod a Ventoyos USB-t, ha korábban működött.
-
válasz
Albert.Tamas #102955 üzenetére
Ezt a történetet én most nem értem. Ezek szerint a telepítés megvolt, a Fedora fent van a gépen. A Ventoy akkor mire kellene?
-
válasz
Albert.Tamas #102953 üzenetére
Pedig látnia kellene. Secure Bootot próbáltad kikapcsolni?
-
válasz
Albert.Tamas #102950 üzenetére
A Ventoy MBR-ben vagy GPT-ben lett készítve?
-
válasz
Albert.Tamas #102948 üzenetére
Üdv,
A készülék pontos típusát lehet-e tudni? -
válasz
tordaitibi #102946 üzenetére
Én jobban aggódok attól, hogy maga körül mást is hevít. Az alaplapon lévő VRM-eket, a ramokat, a már alaplapra kerülő SSD-t is. Még a kondenzátorokra is gondoltam, de hát már azokból sem találsz alaplapon elkót, a legolcsóbbakra is szilárd kondi kerül. Tudtommal elég ritkaság az, hogy egy processzor tönkremegy, mert azért a használt piacról is azt mondják az egyik legkevésbé kockázatos terméknek. Mondjuk biztos vagyok benne, hogy egy procit is szét lehet hajtani, de az már más kérdés.
-
válasz
urandom0 #102936 üzenetére
2018 előttiek? Egy vagy két évvel ezelőtti Reddit bejegyzés, amit beszúrtam a CPU léghűtés topikösszefoglalójába is, mert abszolút tanulságos jelenség volt. Valamelyik HP gamer laptop (már ez is agyf*sz, hogy gamer laptop...). Egy teljesen ócska fehér szilikonzsír. Szerintem néhány felmelegedési és lehűlési ciklus alatt kitermelte oldalra az egészet. Ilyenen spórolnak a gyártók... de ez ugyanúgy megvan a videókártyáknál, a processzoroknál, televízióknál, meg szerintem kb. mindenhol. Ha valahol tudnak 10 fillért spórolni, akkor megteszik.
-
válasz
tordaitibi #102926 üzenetére
Vannak a neten konkrét tanulmányok arról, hogy hány százalékig érdemes tölteni a lion akkukat, némelyik igen komoly szakmai háttérrel készült. Sok helyen 80/20-as szabályról olvastam.
Szerk.: például egyből itt egy érdekes tanulmány, ami arról regél, hogy a megemelkedett hőmérséklet mennyivel gyorsabban nyírja ki az akkut.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352152X21003583
Én nem azt mondom, hogy nem lehet gyenge például a Dell gépek akkuja, de lehet, hogy a hűtése nincs azoknak sem megoldva. Mint tegnap egy komoly szakértelemmel rendelkező TG társunkkal beszélgettem (itt: [link] ), aki azt magyarázta éppen el, hogy miért normális az manapság, ha egy modern processzor hőmérséklete tartósan 90 fok felett van... Én még mondjuk mindig szkeptikus vagyok. Lehet ők is (AMD-ék) úgy vannak ezzel, mint Dellék, hogy had purcanjon ki a proci, majd vesz a fogyasztó másikat, pörögjön a piac.
-
válasz
IstvánLászló #102817 üzenetére
Elvileg a Gnome 48-on megoldották a tripla bufferelést, amivel már eltűntek a korábban Gnome alatt akadozónak tűnő animációk.
-
Ha már Manjaro a téma. Valaki látta az új verziót esetleg Gnome-mal? Abban már elvileg Gnome 48 van.
Szerk.: közben most nézem, hogy a Fedora 42-be is már Gnome 48 került. -
válasz
fekete.puma #102771 üzenetére
Nyisd meg a terminált, majd írd be ezt:
sudo ufw status verboseHa kiírja, hogy mi a helyzet (alapállapotban bejövő forgalom tiltott, kimenő engedélyezett), akkor rendben van.
-
válasz
fekete.puma #102768 üzenetére
Windows specifikus programhoz nekem van egy elkülönített 250 gigás SSD, amin egy Windows 11 fut. Ha éppen kell, akkor berakom a gépbe és bebootolok róla. Egy külső USB-s házból is képes indulni, tehát még az sem feltétlenül szükséges, hogy be legyen építve.
-
válasz
fekete.puma #102766 üzenetére
Nálam volt egyszer egy meghajtón 4 darab Linux. Az efi, swap és /home partícióik közösek voltak, egyedül a root volt egyedi. Csak teszt jelleggel telepítettem így őket, kíváncsi voltam, hogy működnek-e. Nem igazán egészséges, mert mindegyik disztró elmentegeti a maga config fájljait a /home-ba.
-
válasz
fekete.puma #102723 üzenetére
Az MX-nél nem tudom megoldották-e már, hogy verzióváltásnál ne kelljen a teljes OS-t újratelepíteni? Ha még nem, akkor a Linux Mint kényelmesebb választás lehet hosszú távra.
-
válasz
Petya XT #102578 üzenetére
Nem rossz böngésző, csak nekem szokatlan.
Az utóbbi években csak Foxot használtam, így nekem is.Suttogva: nem tudom a FF-nak mennyi van még hátra.
Valaki azt írta egy külföldi oldalon, hogy amíg a Tor projekt él, addig a Foxot is életben fogják tartani. Azért sok Fox felhasználó van még ma is, de már tényleg egyre kevesebb. A másik dolog, hogy ameddig a Google hajlandó őket pénzelni, mert a Mozilla kvázi belőlük él. Az alapítvány pénzügyi beszámolója elérhető a neten és egyértelműen látszik rajta, hogy túlnyomórészt a Google "royalties"-ből élnek, ami gyakorlatilag az, hogy a Foxban alapértelmezetten a Google kereső van beállítva.Nem az adatvédelem miatt, hanem azért, mert a Brave körbeszaladja.
Ez is baj náluk, hogy tudtommal már az egész internet a Chromium motor körül forog, a Geckoval meg már nem lehet mit kezdeni. Szépen, lassan le fog csengeni az ideje.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen autót vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Béta iOS-t használók topikja
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Házimozi haladó szinten
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest