Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fele annyit ér az iPhone Air, mint amennyibe pár hete került
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
-
-
csgabee
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szia.Próbáltam már színte mindent.Most 3 live változatot is megpróbáltam.El se jut a telepítőig.Ha letiltom a windows UEFI bootot,akkor a pendrive jön be,ha nem tíltom le,akkor windows

Lehet gyárilag kódolva van a gépem,vagy én a linux ellen.
És tényleg mindent letíltottam,amit itt javasoltak,vagy olvastam máshol.
Szóval passz.... -
Ilyet látott már valaki? Mi lehet az az elf varázslat?

Grub kartárs..? vagy a Win bootmanager..? nem tudom melyiknek a hibaüzenete.
Éppen a grubbal akartam elindítani a wint, csak a grub ntfs partíción volt.
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Azért így kijelenteni, hogy nincs köze a biztonsághoz...no mindegy, ne szemantikázzunk, meg amúgy is Te vagy a biztonsági guru. Ami a lényeg, hogy nincs biztonság, max lehet törekedni rá, de ez meg már filozófiai fejtegetésbe vezetne...
Az enterprize biztonság is érhet pont annyit, mint egy mezei desktop biztonsága, ha fizikailag hozzáférnek, szóval ebben a fizikai hozzáférés dologban egyértelműen igazad van.
Alapból meg az enterprize gépből kiszedett enterprize SSD-vel ugyanazt megcsinálhatnám, mint a desktopból kiszedett SSD-vel, persze ha előbbinél nem használták az AES256-ot.
Ezt az NTFS nemnaplózás nem tudom, miért maradt bennem, lehet azért, mert teljesen más metodika mentén naplóz, mint az EXT4. A többi fs-t csak érdekességképpen írtam a kérdezőnek, a lényeg, hogy egyértelműen megkapta a javaslatot az EXT4-re, ha hall róla, hogy sok más is megfelelő még Linux alá, abból sok baja nem lesz.
-
válasz
csgabee
üzenetére
Szia.
Szerintem, majd kijavítanak, a Nobara nem secure boot kompatibilis.
Tégy próbát egy Ubuntuval, azzal eljutsz a live rendszerig?
Másik.
nagyon kezdő vagy, ebben semmi él nincs, mindenki így kezdte.
A telepítési folyamatokat kitűnően leírja az [innen letölthető ] kézikönyv.
Valahol itt kéne elkezdeni, legalább a telepítési információkat, lépéseket magadévá kéne tenned. -
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ennek nagyon sok koze nincs a biztonsaghoz, mert minden gep, amihez illetektelenul fernek hozza fizikailag, azt megbizhatatlannak kell tekinteni. Ellenben enterspajz gepen nincs dualboot, nincs akarmirol bootolok engedelyezve, le van zarva, amennyire lehetseges.
Nem mellesleg a desktop Linux rendszerekbe bejutashoz altalaban nem kell meg masik rendszer sem, minden segedeszkoz nelkul be lehet jutni - ahogy anno Win7-be is.
-
válasz
csgabee
üzenetére
Nem ismerem a Nobara install helperét, de még a telepítés elején amikor a telepítés helyét, a /-t megadod a kijelölt particióra, ott lehet/kell megadnod a filesystem-et is. De akár live alól Gparted vagy a asztali felületnek megfelelő más particionáló GUI-s appal is meg tudod oldani. Ha nincs meg, fotózz egy képet az install azon lépéséről, amikor megadod, melyik particióra települjön a disztró ill a / .
Ha nagyon nem megy, akkor kipróbálok live-ban egy Nobarát. Melyik verziót próbáltad, a Gnome vagy KDE felületűt?
Úgy látom a weboldalán képekkel is mutatja a particionálás folyamatát Manual Partitioning Guide
Erre az ablakra gondolok...ott a File system választó opció:

-
válasz
csixy
üzenetére
Már megint ezek a flexelős módszerek!
Amúgy elég nagy gyomros ez a biztonságnak, mert tényleg pár parancssorral adhatsz új jelszót és bootolhatsz egy meghajtóról, ha fogalmad sincs a rajta lévő disztró jelszaváról. Multkor találtam egy 120gigás Sata SSD-t, valami ilyesmi módszerrel adtam neki új jelszót és láttam hogy a lánygyereknek játszani odaadott Dell Precision M4700-ban volt, valami online harcolós gamet nyomott rajta, gondoltam kipróbálom, de a Steam-be nem tudtam belépni.Ha valakinek magyarázósabb leírás kéne a password recovery-ról...
Forgotten password: how to recover from this in Linux Mint -
válasz
csgabee
üzenetére
Esetleg az lehet gond esetleg, hogy NTFS fájl rendszerek vannak?
Ezt kérdezted és ebből nem az jött le, hogy a Linuxot akarod NTFS-re telepíteni.
Linux alá naplózó filesystem való, EXT4 a legelterjedtebb alapból, de van még elég sok naplózó fs, amire telepíthető, BTRFS, JFS, F2FS, etc...Használj EXT4 fs-t és működni fog.
-
csgabee
tag
válasz
cigam
üzenetére
Ha nem a start Nebora opcióra nyomok,hanem alatta lévőre,akkor parancssor végigfut,és újraindul a gép.Majd Windows tölt be.Nincs tudtommal semmi sem beállítva,ha adathordozó van a gépben akkor az induljon el.
Amit javasoltál boot beállítás ,akkor bizony az volt,de visszaállítottam.
Lehet hagyom is,de bosszant,hogy BIOS-ban is elvileg mindent kikapcsoltam,amit kell hozzá.
Egyik oldalon azt olvastam,hogy csak is EXT4-re megy fel a linux.A particiót azért kérdeztem.Sosem volt linuxom,de egyre valószínűbb,hogy sajnos nem is lesz.
Gigabyte b550 aorus elite ax v2 alaplap van a gépemben. -
A peppermint telepítő megszivatott, mert az első ujraindításkor már nem tudtam a user jelszavamat. Szerencsére megtaláltam BoB cikkét amiből annyit megértettem hogy a passwordok hash képei a /etc/shadow fájlban vannak eltárolva és hogy új jelszónak megfelelő sort hogyan, milyen parancsokkal lehet képezni. Tehát egyből egy triviális megoldást választottam. Egy másik linux telepítésem ugyanazon nevű userének sorát átmásoltam a peppermint /etc/shadow fájljába és voilá, már bent is voltam
Bootolás után 2x megváltoztattam a passwd paranccsal a userem jelszavát, remélvén , hogy ez a /etc/shadow- fájlt is helyreteszi. -
cigam
titán
válasz
csgabee
üzenetére
Húha... Még a kérdést se értem.
Mi futott le?
Az nem lehet, hogy gép úgy van beállítva, hogy ha talál botolható pendrive-ot, akkor arról induljon? Ennek semmi köze a bootloader sorrendjéhez. Ez két különböző dolog.
Mi történik, ha kihúzod a pendrive-ot, és úgy indítod a gépet?
Miért lenne baj, ha a Windows partíció NTFS fájlrendszert használ? -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Pár napja vagy hete...
amúgy június 25-én épp szintén szóba került, de ahogy rákerestem, rengeteg hsz tesz említést róla, viszont sokan ékezet nélkül írnak és a nálam kifejezés is előugrott találatként, ha magamra kerestem, akkor csak 44 találat volt.Ezekkel a keresésekkel mindig hadilábon állok.
-
old-dog
aktív tag
válasz
csixy
üzenetére
Csak lama módban írom a tapasztalatom. Üres SSD-re tepepíteni akartam ,és mivel DVD-ről indítottam live módban települt elsőre. Nem vettem figyelembe az időközben megjelenő Instal Linux Mint ikont. Miután szépen beállítgattam, újra indítás utnán kezdhettem elölről. Ez dupla időbe került, de már tudtam miben hibáztam.Install ikon és lám "a" települt teljesen.
-
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
"Egyébként a gép csak MBR-es nincs is lehetőség választani más modot mivel olyan menüpont nincs is a BIOS-ban."
Már régóta erről makogok.
Ha teljesen újratelepítesz és nincs rajta windows, akkor érdemes a linuxok telepítése előtt a [#107967] hsz szempontját is megfontolni. -
Dißnäëß
nagyúr
Valamelyikőtök itt pár napja vagy hete említette a nala-t apt helyett.
Áldom érte. Teljesen ráfüggtem.
-
válasz
csixy
üzenetére
Én eddig csak szerényen figyeltem a fejleményeket.
Én már egyre inkább csak ezt tudom csinálni...
Alapból nem tudok mit mondani, ha Win mellé/alá megy a Linux és ez a szörnyella EFI se barátom még mindig. Igaz már második notim, ami csak EFI-t eszik, ezekkel elboldogulok, de ennyi. Legelső UEFI-s installom olyan volt, hogy üres SSD-re ráengedtem az automata telepítést, boot után megnéztem, mit alkotott a particiókkal és utána már tudtam telepíteni a többi disztrót is. Kivéve amikor egyes disztrók kevesellték a félgigás EFI-t és külön kellett csinálnom egy másikat emiatt. A systemd-boot disztrók voltak ilyenek. -
CsengődiGeri
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Erre: etc/default/grub azt írja nincs ilyen könyvtár vagy file.
Lehet hogy a :Véletlenül nem az van hogy a w7 bios, a linux meg uefi telepítés?
CSM mode enged ilyet de nincs ájárhatóság ezen a szinten.
megjegyzésed lesz ami történt
Csinálok egy MBR-es Ventoy-t és kezdem elölről az egészet már vagy negyedszer csak az zavar hogy a gép sebessége miatt kb. 2 óra elfoglaltságot jelent és már kezdem unni az egészet. Egyébként a gép csak MBR-es nincs is lehetőség választani más modot mivel olyan menüpont nincs is a BIOS-ban. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Van egyáltalán uefi abban a gépben? Akkoriban mikor azok mentek, nem is igen hallottunk róla.
Nem vesztettél semmit, valami hibrid UEFI megoldás volt az Elitebook 8xxx sorozatban, de csak szívtam vele. Nyilván amúgy is nulla előnye volt a legacyval szemben, particionálásnál észnél kellett lenni, de amúgy más hátránya nem volt a legacynak.
...de ezeket nem én állítottam be, hanem az Endeavour by default.
Ajajjj...én ezeket nem hagynám szabadon garázdálkodni! Mármint fogalmam sincs, mi a manó az, de az NVMe SSD-vel csinál valamit. Mivel az meg alapból úgy működik jól, ahogy van, a kernel 3.3 óta, nem értem, minek rak be az Endevahúr ilyesmiket.
Mondjuk ez hasznos lehetne, ha lenne ilyen, hogy nem tölti be az illesztőt:
nvme_load=YES: Ez a paraméter kényszeríti az NVMe (Non-Volatile Memory express) illesztőprogram betöltését. Ez akkor hasznos, ha a rendszer nem érzékeli az NVMe meghajtót, vagy ha minimális környezetből indítunk, ahol az illesztőprogramok alapértelmezés szerint nem töltődnek be.
-
cog777
őstag
válasz
cog777
üzenetére
Na, tenyleg megoldotta az Ubuntu live boot a Debian telepito hianyzo mmx64.efi problemajat! !!!!!!

Ezt mar Debian alol irom. Soha viszont nem latasra Win 11...Angol nyelvu magyarazat:
It is related to secure boot. The previously aborted installation was done with secure boot on. Installer create Mok variables in UEFI NVRAM which require MokManager to process on next boot.
Normally, next boot is from installed internal drive which normally have mmx64.efi. But installation is aborted and cannot boot.
Next boot with USB drive, the first program is \EFI\BOOT\bootx64.efi (shim). Shim detects Mok variables which need MokManager to process, it loads \EFI\BOOT\mmx64.efi which does not exist and fails.
If secure boot is disabled later, Mok variables still exist and shim still wants to load MokManager from \EFI\BOOT\mmx64.efi and fails unless \EFI\BOOT\mmx64.efi file exists. -
cigam
titán
válasz
csgabee
üzenetére
Lépj be a BIOS-ba, és a gyártótól függő helyen keresd meg a boot magaser menüpontot.Itt a Windows-ról tekerd át Linuxra(Ubuntura), hogy az legyen az alapértelmezett. Pl. az F5 F6 gombokkal tudod átrakni az első helyre:

Ezt mentsd kell (pl. F10-el lépj ki innen), és szintén F10-el mentsd el a beállításokat. Ezután már a Linux EFI bejegyzéséről indítja a gépet.
A funkciógombok, és menüpontok gyártónként eltérhetnek, ez csak egy példa volt, hogy mit nézz meg. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszi! Én eddig csak szerényen figyeltem a fejleményeket.
Egyébként ilyenkor UEFI hiányában érdemes a kényelmesebb partíciókezelés érdekében GPT-re inicializálni a lemezt és csinálni rá egy 1MiB nagyságú formázatlan partíciót , amire rá kell aggatni a bios_grub jelölőt és a továbbiakban úgy használni a lemezt mintha MBR-es lenne (tehát a /dev/sdX-be kell telepíttetni a grubot), de csak primary partíciókat kell csinálni rá kihasználván a GPT partíciós tábla előnyeit. ... de ez a windowst megöli. -
-
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
etc/default/grub
Írd át a fájlba ezekre:
GRUB_DEFAULT=savedGRUB_SAVEDEFAULT=trueGRUB_TIMEOUT_STYLE=menuGRUB_TIMEOUT=5
Az első sor, azzal az oprendszerrel fog indulni következő bootnál amivel utoljára indítottad.
2. ezt a folyamatot engedélyezi
3. a grub menü láthatóságát engedélyezi indulásnál.
4. a grub választómenü 5 másodpercig látható utána indítja az os-t.Neked elég a 3. 4. sort átírni.
Utána sudo update-grub és reboot. Elvileg működnie kéne.
Véletlenül nem az van hogy a w7 bios, a linux meg uefi telepítés?
CSM mode enged ilyet de nincs ájárhatóság ezen a szinten.
Szerk, közben el kellett mennem itthonról, Kapitány megelőzött. -
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Egyébként egy ideje már nem telepítettem Mint-et, de úgy emlékszem régen nem csinálta meg magától az oprendszer felderítést... Nem tudom miért nem.
Jól emlékszel, a 21-es verziókban inaktív volt az os-probe (vagy nem is volt fenn a csomag) és ezt azt hiszem ugyanekkor a Debian is csinálta, biztosan volt valami oka, de már nem emlékszem az indoklásra... Viszont a 22 verziótól már újra van aktív os-probe és ba is tallózza a további OS-ek nagy részét, mert nekem például az Archklónokat figyelmen kívül hagyta, Debian alatt kellett default GRUB-ot aktiválnom és ott mindent betallózott.
Egyébként kicsit elsikkadt ez a hsz, pedig szerintem is célszerűbb lenne Legacy módban telepíteni, hasonló öreg HP Elitebook 5870p EFI-je sem volt hajlandó normálisan kezelni a Linuxokat(Wint nem tudom, mert azt nem látott egyet sem).
Ez a bejegyzés egyébként mire szolgál?
"nowatchdog nvme_load=YES loglevel=3" -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
Ez egyszer jó. Még annyit nézz meg, hogy mi van a
/etc/default/grubfájlban. Nálam a releváns része ilyen:GRUB_DEFAULT="saved"
GRUB_TIMEOUT="7"
GRUB_DISTRIBUTOR="EndeavourOS"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="nowatchdog nvme_load=YES loglevel=3"
GRUB_CMDLINE_LINUX="amdgpu.ppfeaturemask=0xfff7ffff"
# Preload both GPT and MBR modules so that they are not missed
GRUB_PRELOAD_MODULES="part_gpt part_msdos"
# Uncomment to enable booting from LUKS encrypted devices
#GRUB_ENABLE_CRYPTODISK="y"
# Set to 'countdown' or 'hidden' to change timeout behavior,
# press ESC key to display menu.
GRUB_TIMEOUT_STYLE="menu"Ebből a timeout és az utolsó sor ami fontos. Ha a STYLE az hidden, akkor azért nem látod a grubot. Olyankor azt hiszem a shift billentyűt nyomva tartva lehet behozni.
Ha ott hidden szerepelt akkor írd át, a timeoutot állítsd be, majd mentsd el és futtasd le megint a
sudo update-grubparancsot.Egyébként egy ideje már nem telepítettem Mint-et, de úgy emlékszem régen nem csinálta meg magától az oprendszer felderítést... Nem tudom miért nem. Nem gondolnám, hogy ez még 2025-ben is így van, de ki tudja.
- bár az is lehet, hogy rosszul emlékszem.cog777: hmm, kivi leszek. Azt hiszem a Mint is teljesen SB kompatibilis.
-
cog777
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Redditen talaltam egy magyarazatot, mi szerint a kulcskezeles a problemas. Egy korabban megszakitott telepites kavar be, annak a cuccait probalna betolteni.
Javaslat hogy egy Ubuntuval bootoljunk be, ami korrekt cuccokat tartalmaz, az helyrehozza a secure bootos marhasagot utana mar jo lesz.
Holnap tesztelem. -
cog777
őstag
Talaltam egy holland laptop gyartot, vegre a kozepkategoriaban 500 nits-es kijelzot ajanlanak. Tobbfele linuxot lehet kerni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi-
üzenetére
A találatok szerint két oka lehet, az egyik a bekapcsolt secure boot, a másik hibás pendrive.
csgabee: ott még mindig nem jó valami a penen. Ez az azonnal induló Windows arra mutat, hogy meg sem próbál bootolni róla a géped.
cog777: nem tudom ennek mi a háttere vagy miért történik, de azt mondják az a megoldás, hogy a grubx64.efi fájlt át kell nevezni mmx64.efi fájlra a EFI/BOOT/ mappában.
Még esetleg megoldás lehet, ha legacy módban próbálsz bootolni. -
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
Szerintem a Core2Duos gépnek nincs UEFI tudása, csak Legacy BIOS-a van. Tehát a Mint telepítő Legacy részét indítsd el.
-
csgabee
tag
Sziasztok!
Szeretném kipróbálni a Nobora linuxot.
gigabyte b550 aorus elite ax v2 alaplapon fast boot kikapcsolva,CSM kikapcsolva,AMD CPU FTMP kikapcsolva.
Lefut a kerner,majd újraindul a gép,és csak is a meglévő windows indul el.
Mit rontok el,kérlek segítsetek.Ventoy-al próbáltam a Cachi OS-t is.Az sem települ. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cog777
üzenetére
Ne használd az ISO módot a Rufusban! Nem tudom miért az az ajánlott, de a "dd" módot válaszd, mindjárt úgy fog működni, ahogy kell.
CsengődiGeri: telepítés után terminálban ezt add ki:
sudo update-grub-szabi-:
Rufusban a "dd" módot választottad? Ha nem, akkor írd újra a pent azzal. -
CsengődiGeri
tag
Na most ált meg a tudományom és kérnék segítséget. A feladat, hogy egy régi Core2Duo-s laptopra Win7 és Mint telepítés duál bootos rendszerben. Win7 telepít aztán jön a Mint telepítése DE bár hogy telepítem csak a Mint indul el. Nincs boot menü akárhogy telepítem a Mint-et. Első variáció amit a mint hivatalból fel ajánl mivel látja az előtte telepített wint és magától helyet csinál magának és oda települ DE utána nincs választási lehetőség , pedig azt írta a telepítő. Második variáció Én csinálok neki helyet és oda telepítem DE akkor sincs grub (ha több linux-ot telepítek egymás után ugyanarra a drive-ra szépen sorban mindegyik be kerül a grub-ba és választhatok közülük melyiket akarom indítani) DE ez a nyomorult nem csinál grubot. Mit kellene csinálnom? Könyörgöm segítsen valaki mert megőrülök. Mindent úgy csinálok ahogy a nagy könyvben meg van írva mégsem működik a dolog.
-
-szabi-
addikt
Hi
Feltettem a pendrive-ra egy Cachy OS-t de nem tudok bootolni róla, hibaüzenet a következő: "error need to load kernel first"
Rufus-t használtam próbáltam gpt és mbr módot de nem azon múlott.
Szerintetek miért nem megy? -
cog777
őstag
Kozben itt vannak a screenshotok, Rufus beallitasai, majd a Windows lemezkezeloje.
Debian Live iso-t irtam ki egy kulso ssd-re.
A boot hibat a kovetkezo hsz-be rakom. -
Ablakos
addikt
Erre
sudo smartctl -a /dev/sda /dev/sdb /dev/nvme0n1 /dev/nvme1n1 /dev/nvme2n1 /dev/nvme3n1 > /var/www/html/smartctl.txt
miért kapok permission denied hibát? Nem jó így a sudo?
(/var/www/html root:root 755) -
válasz
Crvsh3R
üzenetére
Szia.
Jó is az a Debian....
Discover, letöltögetett debes szoftvereket nem fog listázni, sem frissíteni.
Ha PPA hozzáadásával telepítesz akkor már igen és frissülnek is automatikusan.
Hang pattogás.
Ez nekem 5 évvel ezelőtt 1 nap fórumozásomba került.
a lányeg hogy az audio energiagazdálkodás lelövi a hangkártyát ha egy ideig nincs semmi hang.
Mikor valami hangot adna akkor a visszakapcsolást egy pattanó hanggal indítja, jellemzően le is marad a hang eleje.
Nálam ez segített,/etc/modprobe.d/itt létrehozni egysnd-hda-intel.conffájlt ha nincs.
Tartalma:options snd_hda_intel power_save=0
Reboot.
Hogy megoldja vagy sem, 50-50% tudósíts légyszi az eredményről.
Ha nálad nem intel a hangkártya, nekem HDA-INTEL néven szerepel (alsamixerbe vagy más módon megnézhető) akkor értelemszerűen átírni a fájl tartalmát.
A többire nem tudok válaszolni.
Nemcsak a Debian stabil viszont (abszolút szubjektíve) minden csak nem emberbarát.
7. éve hajtok egy nyamvadt Ubuntut, nem tudom hazavágni pedig küzdöttem vele rendesen
Ha szeretsz cli-be kotrászni hajrá Debian. -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok,
Pár éve futtatom otthon az otthoni kiszolgálómat Debian CLI-vel, jelenleg már frissítve van Trixie-re. Gondoltam, hogy mivel ennyire stabil az asztali gépemen is áttérek rá, csak ott természetesen GUI-val használnám. Particionáltam, fel is ment szépen a Debian 13 KDE, viszont vannak gondjaim.
- Először a Google Chrome nem akart elindulni, mindig belefagyott az indulásba. Ezt orvosoltam a Debian wiki nVIDIA driver telepítési instrukcióival. Most már elindult, viszont rettentő gyakran SIGILL hibaüzenettel összeomlanak a weboldalak. Próbáltam megoldást találni rá, de nem tudom mi okozhatja.
- A másik problémám, hogy akármikor amikor hangot játszana le a gép mindig egy reccsenő hanggal indul a lejátszás.
- A harmadik problémám, hogy a Discover nevű szoftverközpontban nem látom a külső forrásból (.deb) telepített programokat. Ez valahogyan konfigurálható? Elég zavaró, hogy nem látok minden egy helyen, ha már GUI alatt dolgozok.
- negyedik és egyben egyelőre utolsó kérdésem: flatpak-nél láttam, hogy --user-el hozzáadva a repo és később a telepítéseknél is a --user kapcsolóval telepített appok szépen mennek a /home-ba és nem a /var/-t gyarapítják. Ezt normál telepítésnél (apt, nala) is tudom valahogyan szabályozni?Előre is köszi a segítséget!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
cog777
üzenetére
Érdekességképp: Debian 13 Live (Cinnamon) baszik normális képet adni egy RTX3050-en és a 4K-s LG-men, még video=1920x1080 boot param esetén is csak egy nagy szürkés paca az egész kijelző.
Ugyanez a Debian 13 Live (XFCE) csont nélkül feljön 4K60-ban, ő lett most az új "mindenes megoldó" svájcibicskám, ha beszarik a gépben valami.
(A napi használatú feltelepített Debian 13-am amúgy Cinnamon és 4K120 simaliba, de itt már alatta a Debian repo-s nvidia driverek (nem nouveau)).
-
IstvánLászló
őstag
A másik 16GB-os pendrive-ra írtamki a ventojjal a LinuxMint cinnanonnak a telepítőjét és a gépemen az ősszes portjait USB-hubnak hívott potjait,mind végig probáltam,de eggyik be csatlakóztava a tesztelős-gépemem,még az Archrendszeremen is ezt tapasztalóm,amit móst is frissítettem is mert jöttek ujjab csomagok,szerintem itt az USB-HUB-ja az alaplapomon - fógalmam síncsen a míértjére is hogy miét nem ismeri is fell a pennámat a mintel,másik gépem ígaz 1éves Ryzen -es gépemen ezt a problémát nem tapsztalom.
Azt kérdezném segítsetek is nekem hóll találók az USB-hubról jó leírást,vagy légyszíves ti mondjátók el mi ez a hubnak az alap lógíkájának a műkődése,gépemből kivszem az alplapot és nagyítóval teljesen átnézem is hogy lától e????valamijen sérűlét is ígaz már 10 éves a lap,de kűlső USB-s HDD/SSD dokólóval nem tapasztalóm ezt a problémát,köszönöm ha ebbe tudnátók segíteni.
-
Horvi
őstag
-
cog777
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Cinnamon tearingelt az intel videokarival ahogy gorgetek a firefoxban fel le, de hogy most mondod, lehet hogy az ff tearingel, nem is a Cinnamon…
Nekem csak a debian alapuakkal van tapasztalatom, mert pl altalaban van deb csomag a fontos szoftverekbol.
Tudsz ajanlani par nem debian alapu disztrot?
Nem riadok vissza a tweakelestol, de vannak hatarok. Pl jo ha sajat frissitese nem nyirja ki magat.
Nem AAA-s jatekokkal neha jatszom, steam es proton jo ha van.
VSCode, Arduino kornyezet meg fontos.
Ja, mostanaban szeretem ha esztetikus a GUI, font rendering stb okes legyen.
Megkoszonnem ha ajanlanal par disztrot.
Nyilvan en is nezegettem a distrowatch weblapot, pl fedora most jott ki, reddit egyik fele orul, masik mondja hogy varjunk mert bugos.
Valami kevesbe kalandosra vagyom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cog777
üzenetére
Igen, az még X-et használ. Tearinget mondjuk rég nem láttam már Linux alatt, de így látatlanban nem tudok rá mit mondani, gondolom nézted a telepíthető zárt drivereket a Mint-ben a beállításokban.
Ha a Gonme-ot elviseled, akkor azon a vonalon a Pop! OS-t is megnézheted. Meg van egy csomó jó, ha elhagyod a Debian vonalat.Amúgy jah, egy jó pendrive az kardinális kérdés.
-
cog777
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Általaban üzleti, céges. Lenovo és HP.
Fura, emlékszem hogy másik pendrive-ra kicseréltem a telepítőt és jó lett. Most is előszednék harmadik pendriveot, de nem találom őket, költöztünk. Na mind1, majd még próbálkozok. Lehet marad a Linux Mint, csak az tearingel amikor fel le scrollozok, kicsit zavar. Ha jól tudom az még az x-re épül. Hátha van valami beállítás. -
cog777
őstag
Ez a UEFI-s secure boot-os marhasag kivagja a biztositekot.
Gondoltam kiprobalom a Debian Gnome Live-ot, erre a szokasos "Failed to open \EFI\BOOT\mmx64.efi - Not Found" hibauzenet fogad.
Secure boot letiltasa nem segit.
Erdekesseg hogy pl Linux Mint 22.2 siman mukodik.
Valaki megszakerthetne ennek az uzenetnek a lelkivilagat. Windows 11 helyett akartam feltenni a Debiant, tehat o meg fent csucsul.
Elmult 10 ev emleke, hogy akar hanyszor linuxot probalok telepiteni valamilyen laptopra, fel napom legalabb ramegy, amig boot-olasra birom a telepitot.
Mindenfele legacy, sec boot letiltas stb kombinaciot kiprobalva. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Majd ha az MS-t zavarja a dolog, akkor megszünteti a lehetőségét ezeknek, ahogy most a helyi fiók ellen harcol.

-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Főnök ha már hasogatjuk a szőrszálat,

egyáltalán nem szabályos mert a gyártó által kőbe vésett és elvárt módtól gyökeresen eltér. Ha valaki kiheréli a Secure bootot, kijátssza a Microsoft fiókos telepítést akkor durván meghágja a redmondi előírásokat biztonság szempontjából.
A 4GB ram ebből a szempontból közömbös. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jajj mit dobott be a facebook... Linus Torvalds being an absolute gigachad!

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=4319520178267199
lugosi: a Rufus telepítés 100% szabályos. Az a pár opció amit állít, azok az unattanted.xml fájl beállításai a telepítőben. [link]
-
IstvánLászló
őstag
válasz
lugosi
üzenetére
A ventoyt ajánlanám,nálam még nem volt olyan iso amivel ne bootoltvolna jól és ez máma is ígaz ezt tapasztalatból mondom,probáldki egy nagyon jó probát - megér.
A Linux Mint Cinnamonnal használom minden stabillan fút ami nekem kell,ezt probáldki iso live modban ami épen neked kell és ha nekd megfelel installéljad,mert éleben HDD/SSD sókkal gyórsabb a rendszer,ez tudom tömörem mondani.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Régen sokfélét kipróbáltam, biztos fejlődtek azok is
Igen és itt a probléma is ezzel, mert sok esetben ez a fejlődés elment olyan irányba, amitől agybajt kapnak, akik a régi megszokott használatot részesítik előnyben, gondolok itt a Snap, Flatpak és társai rettenetekre. Szerencsére a Linux Mint hiába Ubuntu alapú, nem qrvult el a Snaposodás irányába. Szóval egyrészt modern, de konvencionális is.
Jól jártál vele szerintem, amúgy nagyon kevés usernek van a Linux Minttel gondja, de ők elég hangosan és sokszor leírják, de a többség megelégedettséggel használja.Épp látom DarthSun maestro is írt valamit, Ő szintén meg van elégedve a Minttel, miután a Debian kétvállra fektette!
-
-
válasz
lugosi
üzenetére
- 16 gigás swap partíció (8 giga ram van benne),
Szerintem a 8 giga ram mellé ez sok, hibernációt meg ma már ki használ? 4 giga swap is elég neki, szerintem nem dolgozik az nagyon bele, ha csak így böngészgetsz meg videókat nézel.
- 100 gigás / partíció
Ez is nagyon sok. Nálam 80 gigás lett a root, de totál feleslegesen csináltam (igaz a 2 terából futotta rá), a teljesen belakott rendszerem 15 gigát foglal...

- és a maradék /home partíció.
Az rendben.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Igen de enélkül nem lenne benne kihívás

Jogos és szerencsére itt nem különösebben vészes a dolog! Mert hát mégis mi történhet? Max tanul a user az ilyenekből és ha újra telepít valamit, már figyelembe veszi az utólag felszívott okosságokat is. Mondjuk amikor valaki megvesz egy adott konfigba egy szerinte jó SSD-t és utólag kérdez, hogy vajon miért nem látja a rendszer, no az már nyűgösebb kicsit!
Egyébként a Mint alacsony erőforrás-igényűnek számít?
Abszolút az!
Ami nem az viszont, az a DE, az asztali felület. (bocs, ezt el kellett sütnöm), szóval a Cinnamon felület már már nem annyira erőforrászabáló, de még mindig messze van az alacsony erőforrás igénytől, viszont ha elfogadhatóan fut vele a rendszer, akkor nincs értelme másra cserélni, mert amik lényegesen kevesebb erőforrással elvannak, azok a fapados pálcikaWM-ek....van még olyan disztribúció, amit ajánlanátok?
Ezt én skippelem, mivel 10+ éve Linux Mint Cinnamont használok, de rápróbálhatsz még a másik Mint-re is, az LMDE7-re. Meg ott a Debian is...kb ennyi. (mármint részemről) -
válasz
ubyegon2
üzenetére
"
Valószínű telepítés előtt kérdeznem kellett volna, na mindegy.
Igen, sok esetben célszerűbb úgy!
"Igen de enélkül nem lenne benne kihívás

"egy másik disztró konfigjaival, akár azonos disztró őjabb verziója esetén is okozhat anomáliákat egy meglévő /home alkalmazása"
Értem, ez logikusan hangzik. Egyébként a Mint alacsony erőforrás-igényűnek számít? Hasonló hardverre (core i5 2011-ből, 8 giga ram) van még olyan disztribúció, amit ajánlanátok?
-
válasz
lugosi
üzenetére
Igen, sok esetben célszerűbb úgy!
Az is igaz, hogy ezeréve volt ilyen szabály a SWAP készítésére, de leginkább a hibernálás miatt kellett ez így. Ma meg már nemigen hibernálunk, mivel SSD-nk van.
mert pl. másik disztribúciót próbálok ki, akkor lehet előnyös
No ez például éppen nem jó tipp, mivel a /home-ban lévő konfig fájlok kizárt, hogy azonosak lennének egy másik disztró konfigjaival, akár azonos disztró őjabb verziója esetén is okozhat anomáliákat egy meglévő /home alkalmazása. Egyetlen előnye lehet a külön /home-nak, ha az adott rendszerre rakjuk vissza, mondjuk összeomlás után.De ha tetszik a Linux Mint, akkor a jelenlegi felállás mellett se lesz semmi hátrányod.
-
baloo79
tag
válasz
lugosi
üzenetére
Ha mégis swap partíciót csinálsz, ami 8 GB RAM-hoz méretezel, akkor 1,5 - 2x-es szorzót szoktak ajánlani (legalábbis mindenhol ezt láttam régebben is), tehát a swap partícióhoz a 16 GB teljesen jó, ha mégis maradnál a partíciónál.
#107901 ubyegon: Igen, most, hogy írod, a PopOS-nél láttam ezt, csak már nem emlékeztem, pontosan melyik disztrónál.
Amúgy a /home partíciót én is a megszokás miatt teszem külön, még a disztróhoppolásból maradt meg, de akkor is hasznos, ha csak újratelepítenéd a rendszert (pl. a teszt miatt sok programot próbálsz ki, és már nem tudod, ki kivel van).

-
válasz
ubyegon2
üzenetére
"de amúgy eléggé túlvariáltad szerintem"
Valószínűleg igen
"8GB RAM mellé bőven elég a 8GB SWAP, itt ugye disztrófüggő, hogy automatikusan csinál-e alapból SWAP-fájlt a rendszer"
Linux Mint Cinnamon amúgy, és legjobb tudomásom szerint ez valóban kezel swapfile-t ahogy írod. A 2xram mennyiség valamilyen régebbi windows ökölszabály volt nálam, hogy a ram mennyiségének a kétszerese legyen a swapfile. Ezt alkalmaztam ide, hát így sikerült :/"(a külön /home particiónak ritkán van értelme és nagyon behatárolt a használhatósága még akkor is)"
A telepítő helpjében olvastam, hogy ha később valami miatt formázni akarom a /-t, mert pl. másik disztribúciót próbálok ki, akkor lehet előnyös. Mivel most még ilyen kísérletező fázisban vagyok, lehet hogy kipróbálok mást, bár a Mint per pillanat nagyon tetszik. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Átgondolva amit írtál elfogadom, igazad van.
-
válasz
baloo79
üzenetére
- az EFI-partíciót megnövelném 1 GB-ra, tuti, ami sicher (van olyan Linux disztró, ami minimum ennyit kér, és igazság szerint 1 GB ma már nem sok);
Anno nekem is kellett 1GB EFI partició, de mint kiderült, ehhez a POP OS ragaszkodott egyébként, asystemd-bootmiatt kellett, mivel az ilyen.
A hagyományos GRUB rendszerindítóval szerelt disztrók esetén igen sokáig elég a félgigás EFI partició is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- ASRock lapok általában
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Eredeti játékok OFF topik
- Androidos tablet topic
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Rémisztő árakkal szembesülnek a notebookgyártók az új mobil platformoknál
- Linux kezdőknek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Keresem a Barkács Balázs Játékokat
- ::::: HATALMAS LEÁRAZÁSOK! I JOGTISZTA MICROSOFT TERMÉKEK I 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I 10 ÉV GARANCIA ::::
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 1TB SSD, 4K multitouch + TOLL
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 17 Pro Max Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amúgy elég nagy gyomros ez a biztonságnak, mert tényleg pár parancssorral adhatsz új jelszót és bootolhatsz egy meghajtóról, ha fogalmad sincs a rajta lévő disztró jelszaváról. Multkor találtam egy 120gigás Sata SSD-t, valami
Linux alá naplózó filesystem való, EXT4 a legelterjedtebb alapból, de van még elég sok naplózó fs, amire telepíthető, BTRFS, JFS, F2FS, etc...
Bootolás után 2x megváltoztattam a passwd paranccsal a userem jelszavát, remélvén , hogy ez a /etc/shadow- fájlt is helyreteszi.

- bár az is lehet, hogy rosszul emlékszem.
sináltam de most sem jön be a grub. Van valami ötleted?

Mindenfele legacy, sec boot letiltas stb kombinaciot kiprobalva.

Jól jártál vele szerintem, amúgy nagyon kevés usernek van a Linux Minttel gondja, de ők elég hangosan és sokszor leírják, de a többség megelégedettséggel használja.