- iPhone topik
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Valami új érkezik november 5-én. (Egy vékony Motorola)
- One mobilszolgáltatások
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jajj mit dobott be a facebook... Linus Torvalds being an absolute gigachad!

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=4319520178267199
lugosi: a Rufus telepítés 100% szabályos. Az a pár opció amit állít, azok az unattanted.xml fájl beállításai a telepítőben. [link]
-
IstvánLászló
őstag
válasz
lugosi
üzenetére
A ventoyt ajánlanám,nálam még nem volt olyan iso amivel ne bootoltvolna jól és ez máma is ígaz ezt tapasztalatból mondom,probáldki egy nagyon jó probát - megér.
A Linux Mint Cinnamonnal használom minden stabillan fút ami nekem kell,ezt probáldki iso live modban ami épen neked kell és ha nekd megfelel installéljad,mert éleben HDD/SSD sókkal gyórsabb a rendszer,ez tudom tömörem mondani.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Régen sokfélét kipróbáltam, biztos fejlődtek azok is
Igen és itt a probléma is ezzel, mert sok esetben ez a fejlődés elment olyan irányba, amitől agybajt kapnak, akik a régi megszokott használatot részesítik előnyben, gondolok itt a Snap, Flatpak és társai rettenetekre. Szerencsére a Linux Mint hiába Ubuntu alapú, nem qrvult el a Snaposodás irányába. Szóval egyrészt modern, de konvencionális is.
Jól jártál vele szerintem, amúgy nagyon kevés usernek van a Linux Minttel gondja, de ők elég hangosan és sokszor leírják, de a többség megelégedettséggel használja.Épp látom DarthSun maestro is írt valamit, Ő szintén meg van elégedve a Minttel, miután a Debian kétvállra fektette!
-
-
válasz
lugosi
üzenetére
- 16 gigás swap partíció (8 giga ram van benne),
Szerintem a 8 giga ram mellé ez sok, hibernációt meg ma már ki használ? 4 giga swap is elég neki, szerintem nem dolgozik az nagyon bele, ha csak így böngészgetsz meg videókat nézel.
- 100 gigás / partíció
Ez is nagyon sok. Nálam 80 gigás lett a root, de totál feleslegesen csináltam (igaz a 2 terából futotta rá), a teljesen belakott rendszerem 15 gigát foglal...

- és a maradék /home partíció.
Az rendben.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Igen de enélkül nem lenne benne kihívás

Jogos és szerencsére itt nem különösebben vészes a dolog! Mert hát mégis mi történhet? Max tanul a user az ilyenekből és ha újra telepít valamit, már figyelembe veszi az utólag felszívott okosságokat is. Mondjuk amikor valaki megvesz egy adott konfigba egy szerinte jó SSD-t és utólag kérdez, hogy vajon miért nem látja a rendszer, no az már nyűgösebb kicsit!
Egyébként a Mint alacsony erőforrás-igényűnek számít?
Abszolút az!
Ami nem az viszont, az a DE, az asztali felület. (bocs, ezt el kellett sütnöm), szóval a Cinnamon felület már már nem annyira erőforrászabáló, de még mindig messze van az alacsony erőforrás igénytől, viszont ha elfogadhatóan fut vele a rendszer, akkor nincs értelme másra cserélni, mert amik lényegesen kevesebb erőforrással elvannak, azok a fapados pálcikaWM-ek....van még olyan disztribúció, amit ajánlanátok?
Ezt én skippelem, mivel 10+ éve Linux Mint Cinnamont használok, de rápróbálhatsz még a másik Mint-re is, az LMDE7-re. Meg ott a Debian is...kb ennyi. (mármint részemről) -
válasz
ubyegon2
üzenetére
"
Valószínű telepítés előtt kérdeznem kellett volna, na mindegy.
Igen, sok esetben célszerűbb úgy!
"Igen de enélkül nem lenne benne kihívás

"egy másik disztró konfigjaival, akár azonos disztró őjabb verziója esetén is okozhat anomáliákat egy meglévő /home alkalmazása"
Értem, ez logikusan hangzik. Egyébként a Mint alacsony erőforrás-igényűnek számít? Hasonló hardverre (core i5 2011-ből, 8 giga ram) van még olyan disztribúció, amit ajánlanátok?
-
válasz
lugosi
üzenetére
Igen, sok esetben célszerűbb úgy!
Az is igaz, hogy ezeréve volt ilyen szabály a SWAP készítésére, de leginkább a hibernálás miatt kellett ez így. Ma meg már nemigen hibernálunk, mivel SSD-nk van.
mert pl. másik disztribúciót próbálok ki, akkor lehet előnyös
No ez például éppen nem jó tipp, mivel a /home-ban lévő konfig fájlok kizárt, hogy azonosak lennének egy másik disztró konfigjaival, akár azonos disztró őjabb verziója esetén is okozhat anomáliákat egy meglévő /home alkalmazása. Egyetlen előnye lehet a külön /home-nak, ha az adott rendszerre rakjuk vissza, mondjuk összeomlás után.De ha tetszik a Linux Mint, akkor a jelenlegi felállás mellett se lesz semmi hátrányod.
-
baloo79
tag
válasz
lugosi
üzenetére
Ha mégis swap partíciót csinálsz, ami 8 GB RAM-hoz méretezel, akkor 1,5 - 2x-es szorzót szoktak ajánlani (legalábbis mindenhol ezt láttam régebben is), tehát a swap partícióhoz a 16 GB teljesen jó, ha mégis maradnál a partíciónál.
#107901 ubyegon: Igen, most, hogy írod, a PopOS-nél láttam ezt, csak már nem emlékeztem, pontosan melyik disztrónál.
Amúgy a /home partíciót én is a megszokás miatt teszem külön, még a disztróhoppolásból maradt meg, de akkor is hasznos, ha csak újratelepítenéd a rendszert (pl. a teszt miatt sok programot próbálsz ki, és már nem tudod, ki kivel van).

-
válasz
ubyegon2
üzenetére
"de amúgy eléggé túlvariáltad szerintem"
Valószínűleg igen
"8GB RAM mellé bőven elég a 8GB SWAP, itt ugye disztrófüggő, hogy automatikusan csinál-e alapból SWAP-fájlt a rendszer"
Linux Mint Cinnamon amúgy, és legjobb tudomásom szerint ez valóban kezel swapfile-t ahogy írod. A 2xram mennyiség valamilyen régebbi windows ökölszabály volt nálam, hogy a ram mennyiségének a kétszerese legyen a swapfile. Ezt alkalmaztam ide, hát így sikerült :/"(a külön /home particiónak ritkán van értelme és nagyon behatárolt a használhatósága még akkor is)"
A telepítő helpjében olvastam, hogy ha később valami miatt formázni akarom a /-t, mert pl. másik disztribúciót próbálok ki, akkor lehet előnyös. Mivel most még ilyen kísérletező fázisban vagyok, lehet hogy kipróbálok mást, bár a Mint per pillanat nagyon tetszik. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Átgondolva amit írtál elfogadom, igazad van.
-
válasz
baloo79
üzenetére
- az EFI-partíciót megnövelném 1 GB-ra, tuti, ami sicher (van olyan Linux disztró, ami minimum ennyit kér, és igazság szerint 1 GB ma már nem sok);
Anno nekem is kellett 1GB EFI partició, de mint kiderült, ehhez a POP OS ragaszkodott egyébként, asystemd-bootmiatt kellett, mivel az ilyen.
A hagyományos GRUB rendszerindítóval szerelt disztrók esetén igen sokáig elég a félgigás EFI partició is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Lenovo ThinkPad T14S Gen1 Intel i5-10310U
- AKCIÓ! Nintendo Switch OLED 64GB fehér játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo X13 Thinkpad Gen2 WUXGA IPS i5-1145G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Jól jártál vele szerintem, amúgy nagyon kevés usernek van a Linux Minttel gondja, de ők elég hangosan és sokszor leírják, de a többség megelégedettséggel használja.