- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
sicc_innen
tag
válasz
IstvánLászló #105503 üzenetére
Köszönöm az ajánlásokat.
Az adapteren (esetemben HDD dokkolón) keresztül nem érzékeli a Linux (Debian) a 3TB-os, vagy nagyobb HDD-ket. Asztali PC-ről van szó, ami Win alatt látja a nagyobb külső vinyókat is.
Korábban már értekeztünk itt a topicban erről a problémáról, és arra jutottunk, hogy a dokkoló (adapter) lehet a ludas ebben, mivel már nem mai darab. (Újabbal még nem próbáltam.)
Ezért javasoltam, hogy teszteld az eszközödet nagyobb kapacitású HDD-kel is Linux alatt. -
sicc_innen
tag
válasz
IstvánLászló #105500 üzenetére
Üdv!
Próbáld meg 3TB-os vagy annál nagyobb HDD-vel is! (Nálam azokat már nem érzékeli a Linux.) -
sicc_innen
tag
Debi 13-ra lehet majd upgrade-elni a már belakott 12-t, vagy teljesen újra kell rakni a 13-at a gépen?
-
sicc_innen
tag
válasz
cigam #102421 üzenetére
Köszönöm a tippet.
Az SACD ISO-kat át tudom alakítani pl. a HandBreake-kel, Hi-Res PCM formátumokra.
Itt az lett volna a jó, ha direkt DSD streamet tudna küldeni a DAC-nak, ahogy Win alatt megteszi ezt. Igaz, ahhoz ott fel kell tenni a DAC saját driverét, majd egy SACD plugint pl. a Foobar2000 alá.
Érdekes, hogy Android alatt pl. a HibyMusic appal alapból viszi a DSD-állományokat natívban, ha OTG-n keresztül összekötöm a telót az USB DAC-kal. -
sicc_innen
tag
Köszönöm a DSD / Linux tapasztalatok megosztását.
Kipróbáltam az Audacioust. A .dsd, .dsf, .dff fileokat lejátsza, de nem natívban küldi a streamet a DAC-ra, hanem PCM-re alakítva. (A DeaDBeeF-hez képest ez egy kis előrelépés nálam.)
A SACD DSD .iso állományaival viszont ő sem boldogul. "Meghatározhatatlan fileformátum, vagy hiányzó plugin" üzenetet ad. A pluginről bővebben nem ad infót. Lehet, hogy nincs is hozzá... -
sicc_innen
tag
válasz
zoltanz #102416 üzenetére
Függ a lejátszó progitól is. Nem mindegyik viszi a HD audio formátumokat (vagy csak keveset) Linux alatt. A DSD-t natívan meg egyik sem.
A DeadBeef-et szoktam használni, ezt javasolták. Nem tudom, lenne-e jobb nála. Ha igen, szívesen venném a javaslatokat.
(Win alatt talán a legjobb a Foobar2000 a HD DAC-okhoz.) -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #102153 üzenetére
Sajnos így sem megy.
Kiírja, hogy a wine32:i386 hiányzik. Pedig korábban felraktam a tárolóból.
Próbáltam parancssorból is telepíteni, de úgy sem ment. Nem vagyok root, állítólag.
abc@satellitec660:~$ apt-get install wine32:i386
E: /var/lib/dpkg/lock-frontend zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), are you root? -
sicc_innen
tag
válasz
tordaitibi #102132 üzenetére
Köszönöm!
Sajnos nem tudom, hogy a Wine mennyire van megfelelően telepítve, konfigolva.
Szeretném telepíteni az említett kis progit, de nem megy az sem.
Nagyon messze lakom, de azért köszönöm a felajánlást! Jó a linuxos csapat mindenhol, semmi kétség. -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #102116 üzenetére
Értelek. Köszönöm!
Tehát ez egy összetettebb feladat lesz. A wine appdb oldalon nem találtam számomra használható segítséget a kis program telepítéséhez, futtatásához.
Közben próbálkoztam a PlayOnLinux applikációval is, de az sem vezetett eredményre, vélhetően a meglehetősen alacsony szintű linuxos ismereteimnek köszönhetően.
(Van egy fiatalember a településünkön, ő szokott hívásra személyesen segíteni a Linuxban elakadó ismerőseimnek. Alkalmanként 5-10 ezer Ft-ot kér a segítségéért, függően, hogy fél órán belül megoldható, vagy annál tovább tart neki.
Nem kívánom az időtöket rabolni itt ilyen láma problémával. Lehet, hogy a héten elhívom a ezt a pro programozót, talán megoldja fél órán belül...) -
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Egy nagyon kezdő kérdés: a Wine-nal (winre készült) progikat futtatni lehet Linux alatt, vagy install filet is el lehet indítani, ami települ is, majd indítható lesz valahogy? -
sicc_innen
tag
válasz
georgemi #101547 üzenetére
Megvan a jan. 20-i bejegyzésed, tekerj csak vissza!
Annak ellenére, hogy egy hülye kérdést tettél fel, két értelmes, segítő választ is kaptál rá fél órán belül.
A magyar nyelv helytelen használata miatt nem szoktak hsz-okat törölni. Azzal a user csak magáról állít ki bizonyítványt.
A linuxos közösség szinte mindenhol jó fejekből áll, így itt is.
Az általad megütött hangnem teljesen felesleges és érdektelen itt.
Biztos linuxozni akarsz? Nem lenne jobb esetleg a flipper, mint game neked? -
sicc_innen
tag
A régi autókon a nagyobb hibák kivételével házilag is javítható volt sok minden, ha az embernek volt némi műszaki érdeklődése, érzéke. Az átlagos, házi szerszámok megfelelőek voltak erre.
A mostani autóknál már egy izzócserét sem lehet megoldani speckó szerszámok (és yt tutor) nélkül... Minden más esetben jön a sárgalámpás jelzés a műszerfalon, amivel mehetünk a szerelőhöz kiolvastatni, miközben parázunk, hogy a rejtélyes jelzés most éppen milyen egység hibáját mutatja, és annak (szervizes) javíttatása mennyibe fog fájni... -
sicc_innen
tag
Köszönöm a tanácsokat!
Végül átvittem a szükséges fontokat és telepítettem. Így már mindegyik szerkesztőprogi látja a Debian alatt. (Nincsen felhasználói szintű elkülönítés, minden rendszerszintű nálam.)
A következő kihívásban valahogy meg kellene oldanom, hogy a kijelző színbeállításait megjegyezze, ne kelljen minden indítás után újra beállítani.
Régebbi laptopról van szó és egy kissé kékes a színvilága alapból. A Kijelző -> Gamma korrekciónál be tudom állítani az RGB-vel, de nem tárolja el, hiába pipálom be a Beállítások mentését. (Újabb Asus laposnál ez működik, de ennél az öregebb Toshibánál nem. KDE Plasma a kezelőfelület mindegyiknél és a jogosultságok is egyformák.) -
sicc_innen
tag
Köszönöm a tippeket!
#101278urandom0
"Hova vannak telepítve a fontok? Ha a ~/.fonts vagy a ~/.local/share/fonts-ba, akkor próbáld meg bemásolni őket az /usr/share/fonts-ba, és után megint frissíteni a cache-t."
Telepített fontokat csak a /usr/share/fonts mappa almappáiban találtam.
~/.fonts vagy a ~/.local/share/fonts mappákat nem találtam a gépen.#101279CPT.Pirk
"Debianon valszeg alapból nincs meg az ms corefonts csomag. Elvileg ezt kell telepítened és akkor meglesznek a fontok: ttf-mscorefonts-installer"
A Discover csomagkezelő nem hozott találatot a ttf-mscorefonts-installer-re.
A terminálba beírva sem adott kimenetet, csak annyit, hogy hibás az [install ttf-mscorefonts] parancssor.Elnézést kérek a bénázásaimért, eléggé kezdő linuxos vagyok még.
A probléma további érdekessége, hogy csak a FreeOffice csomag programjai jelenítik meg a klasszikus (Aria, Calibri, Times…) betűtípusokat. Lehet, hogy integrálva van a csomagban, így magában a Linux rendszerben nincsenek jelen. Talán ezért nem találja őket a LibreOffice mellett pl. a Scribus, az Inkscape sem…
A rutintalan agyammal logikázva talán az lenne a legegyszerűbb megoldás, ha ezeket a hiányolt betűtípusokat a rendszer alá utólag feltelepíteném...
Feltételezem, hogy ha win alól kimásolgatom őket, akkor a Linuxhoz hozzáadhatók (telepíthetők) a .ttf, .otf fileok. -
sicc_innen
tag
Köszönöm!
Megpróbálom amit javasoltatok.
Az alap tárolóból lett telepítve a Libre, a Free pedig .deb csomagból. (Sajnos nem tudom, hogy az flatpakes volt-e.)
Érdekes, hogy ugyanazon gépen (Debian) a FreeOffice látja az összes fontot, a Libre meg nem. -
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Egyszerű kérdésem lenne, csak nekem nem az.
A LibreOffice csomag programjai nálam csak a linuxos "alap" betűkészleteket látják, így csak azok közül tudunk választani egy-egy doksi készítésekor. (Debian 12, KDE Plasma)
Jó lenne, ha az utólag telepítetteket is (pl. Arial, Calibri, Times) használhatnánk.
Hogyan lehetne ezt beállítani, v. engedélyezni a Libre appjainál?
(Ugyanitt, a FreeOffice-ban használhatók a migrált fontok is.)
Köszi a tippeket előre is! -
sicc_innen
tag
válasz
Nova96 #100988 üzenetére
Szia!
Azt írták az avx fórumon, hogy csak win és mac-es támogatása van a Korg dac-nak, linuxos nincs. Ha lenne, elvileg kernelből kezelné.
Más distrók alatt sem működik, vagy csak Fedora alatt?
(Nekem a Nuprime dac lejátszása megy linux [Debian] alatt a DeadBeef-fel, de natív DSD stream nem lehetséges. Csak PCM kimenet.) -
sicc_innen
tag
válasz
IstvánLászló #100983 üzenetére
Boldog karácsonyt minden Topiclakónak! 🌲
Létezik Linux alá ingyenes szövegfelolvasó, beszédgenerátor, ami AI alapú?
Eddig sajnos nem találtam. Elképzelhető, hogy nem jó helyeken keresgéltem. -
sicc_innen
tag
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #99607 üzenetére
A gparted nem jelzett semmi hibát, amikor az alaplapra volt csatakoztatva a vinyó.
A sudo fdisk -l /dev/sd* parancsot végigfuttattam minden meghajtón.
A gépben lévő 6 meghajtóból háromnál kiírta az utolsó sorban pirossal az alábbi sort: Partition 1 does not start on physical sector boundary. Ezek mind HDD-k. (1, ill. 3 TB-osak)
A 3 db SSD-nél nem volt hibaüzi a kimeneteken.
Mind a HDD-k, mind az SDD-k még win-es időből valók, tehát azon lettek particionálva, formázva (ntsf). (A külső dokkolóm sem mai darab, kb. 10-12 éves lehet)
(Kíváncsi lennék, hogy egy új, pl. 3 TB-os HDD Linux alatt hogyan particionálódna és formázódna, mondjuk nem ntfs filerendszerre, és működne-e a külső dokkolóból.
Ennek kipróbálására egyelőre nincs lehetőség.) -
sicc_innen
tag
válasz
tordaitibi #99593 üzenetére
Köszi a tippet!
Eléggé X-aktának tűnik.
Az USB csatolóknál lehet valami kis bibi, mivel hiába dugok USB3-as eszközt az USB3-as csatlakozóba, az átviteli sebesség nem megy 40 MBps fölé Win alatt sem (ami valahol a 2.0-ás max. sebessége környékén lehet). -
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #99540 üzenetére
"Látja, csak engedély kell neki. Tedd elé, hogy sudo"
Sajnos így sem jutottunk előbbre, úgy tűnik.
$ sudo fdisk -l /dev/sdk
The backup GPT table is corrupt, but the primary appears OK, so that will be used.
Disk /dev/sdk: 746,52 GiB, 801569726464 bytes, 1565565872 sectors
Disk model: HDWD130
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: DEA41345-AFD3-466C-B0D8-B84BBBD9C25D
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdk1 34 262177 262144 128M Microsoft reserved
/dev/sdk2 264192 5860532223 5860268032 2,7T Microsoft basic data -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #99531 üzenetére
GDrive-os feltöltés volt, onnan a linket "képbeszúrtam" ide.
Most itt közvetlenül: [link]Köszönöm a tippet!
Ezeket adta kimeneteken:/dev/sdk1 34 262177 262144 128M Microsoft reserved
/dev/sdk2 264192 5860532223 5860268032 2,7T Microsoft basic datascsi 8:0:0:0: Direct-Access TOSHIBA HDWD130 PQ: 0 ANSI: 4
sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg11 type 0
sd 8:0:0:0: [sdk] 1565565872 512-byte logical blocks: (802 GB/747 GiB)
sd 8:0:0:0: [sdk] Write Protect is off
sd 8:0:0:0: [sdk] Mode Sense: 38 00 00 00
sd 8:0:0:0: [sdk] No Caching mode page found
sd 8:0:0:0: [sdk] Assuming drive cache: write through
Alternate GPT is invalid, using primary GPT.
sdk: sdk1
sd 8:0:0:0: [sdk] Attached SCSI diskTehát érzékeli az eszközt, de nem lehet hozzáférni, és úgy tűnik felcsatolni sem.
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #99527 üzenetére
Átraktam a vinyót a dokkolóból egy külső HDD-keretbe (házba). Ugyanaz a helyzet vele.
A Linux nem 'látja', de a partíciókezelők érzékelik a jelenlétét és a partíciók méretét. Érdekes, hogy míg a Gparted látja a filerendszerét, a KDparted nem. A labelt egyik sem látja.
(Csatolok egy screenshotot, remélhetőleg megjelenik a kép) -
sicc_innen
tag
válasz
funkmester #99509 üzenetére
Milyen méretű a HDD, amit külsőleg csatlakoztatnál a Linux rendszeredhez?
Nálam a 3 TB-osat nem érzékeli, ha dokkolóból USB-n keresztül kötöm rá, az 1 TB-osakat és kisebbeket pedig igen.
(Win alatt nincs ez a probléma. Ez idáig nem találtam meg a megoldást.) -
sicc_innen
tag
Bocsánat!
Ezt az előző hsz-t egy másik topicba szántam. -
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Továbbra sem lehet DSD ISO állományokat (natívan) lejátszani Linux alatt?
Nuprime uDSD DAC-kal hallgatnám a zenéket, de eddig sehol nem találtam rá megoldást. Vagy csak nekem nem sikerült...? -
sicc_innen
tag
Akik a 70-es, 80-as években szocializálódtunk, úgy szoktuk meg, hogy a munkahely nem feltétlenül csak munkavégzésre jó. Lehet ott mást, vagy semmit sem csinálni. Az új, fiatal, hülye főnökök ezt nem hajlandók tudomásul venni. Azt akarják, hogy mindig dolgozzunk. Persze éhbérért...
-
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Miért érdemes Edget Linuxra telepíteni? Mivel tud többet, mint egy másik jó böngésző?
Én alapból kilőttem mindig Win alatt is. Linuxnál meg eszembe sem jutott még feltenni. A beépített AI nem vonz, inkább ellenkezőleg. (Nálam ott a Firefox meg a Brave, a PC-m sem egy rakéta. Lehet, hogy kissé lemaradtam a fejlődés követésében.) -
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Régi lapszkennerekhez létezik Linux alá "univerzális", ingyenes soft, amivel működésre lehetne bírni pl. az Acer S2W 3300U (USB-s) masinát, ami jó 20 éves?
(Eddig csak a VueScan-t találtam, de az sajnos fizetős) -
sicc_innen
tag
válasz
sh4d0w #98534 üzenetére
Köszi a tippet!
A Brave süti- és egyéb blokkolója miatt lehet, hogy nem nyílik az oldal. Érdekes, hogy eddig csak a distrowatchnál jött elő az a tiltás.
(Pl. a Chrommal menne az oldal, viszont az jelzi, hogy 63 partner felé továbbítanák a süti és egyéb böngészési adatokat.) -
sicc_innen
tag
Üdv!
Miért lett tiltva a distrowach oldal elérése (már április óta)?
Milyen országok IP-címéről lehet belépni oda? -
sicc_innen
tag
válasz
paolinho #97669 üzenetére
Nálam is fent van a DoubleCommander az MX-en. Úgy csináltam neki gyorsindítót, hogy először beírtam a nevét a Kezelőnél, majd megjelent a listában az app neve (és ikonja), utána jobb egérgomb, azt követően kiválasztottam, hogy 'rögzítés a tálcán'.
Az officera nincs ötletem. Talán le kellene venni a régit, majd a legfrissebbet feltenni. -
sicc_innen
tag
válasz
Dhampir #97313 üzenetére
A Darktable inkább RAW-felvételek "előhívására", kidolgozására készült szoftver, hasonlóan a RAW Therapyhoz. A használatukat tanulni kell, mivel elsőre bonyinak tűnnek.
A PS inkább képszerkesztő, képmanipuláló progi. Egy hasolnóan használható linuxos alternatíva engem is érdekelne. Igaz, a Gimp is elég jó tudásban, de kezelésileg az is egy másik világ. -
sicc_innen
tag
Ismét köszönöm a javaslatokat!
Tehát a megoldás az lehet, hogy újra nekiállni a 3 TB-os vinyó particionálásának Linux alatt.
Bíztam benne, hogy lesz kíméletesebb megoldás is (pl. a kis partíció levétele, amit a win csempészett oda), hogy olvassa a Linux is a nagy partíció tartalmát.
Így most találni kellene átmenetileg és fizikailag egy másik helyet annak a közel 2 TB anyagnak, amíg a vinyót újra beállítjuk. (Nem lesz könnyű) -
sicc_innen
tag
Köszönöm a javaslatokat!
Adattárolásra van ez a (3 TB) vinyó. Annó csak egy NTFS partíciót tettem rá GPT sémával. A másik kis partíciót és az MBR(?) keverést a Win hozhatta létre. Az 1 TB-os - szintén külső - vinyóm is ugyanígy készült. Azt viszi a Linux.
Ha exFat partíciót tennék majd rá, az segíthetne valamit? Fontos, hogy egyelőre menjen az írás/olvasás Win alatt is (amíg nem tudok teljesen átállni Linuxra).
A dokkolóm sem mai darab, több mint 10 éves. Esetleg okozhatja ez is a problémát? -
sicc_innen
tag
válasz
ubyegon2 #96840 üzenetére
Köszönöm!
Most éppen sdl-nek jelölte a külső vinyót.Az fdisk ezt írta ki rá:
...
Disk /dev/sdl: 746,52 GiB, 801569726464 bytes, 1565565872 sectors
Disk model: HDWD130
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: DEA41345-AFD3-466C-B0D8-B84BBBD9C25D
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdl1 34 262177 262144 128M Microsoft reserved
/dev/sdl2 264192 5860532223 5860268032 2,7T Microsoft basic data
Ezt pedig az sgdisk:$ sudo sgdisk -v /dev/sdl
Caution: invalid backup GPT header, but valid main header; regenerating
backup header from main header.
Warning! One or more CRCs don't match. You should repair the disk!
Main header: OK
Backup header: ERROR
Main partition table: OK
Backup partition table: OK
Caution: Found protective or hybrid MBR and corrupt GPT. Using GPT, but disk
verification and recovery are STRONGLY recommended.
Warning! Secondary partition table overlaps the last partition by
4294966385 blocks!
You will need to delete this partition or resize it in another utility.
Problem: partition 2 is too big for the disk.
Warning! Secondary partition table overlaps the last partition by
4294966385 blocks!
You will need to delete this partition or resize it in another utility.
Partition(s) in the protective MBR are too big for the disk! Creating a
fresh protective or hybrid MBR is recommended.
Caution: Partition 1 doesn't begin on a 8-sector boundary. This may
result in degraded performance on some modern (2009 and later) hard disks.
Caution: Partition 1 doesn't end on a 8-sector boundary. This may
result in problems with some disk encryption tools.
Consult http://www.ibm.com/developerworks/linux/library/l-4kb-sector-disks/
for information on disk alignment.
Identified 3 problems! -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #96836 üzenetére
"Arra a GPT-s hibára azt írják többfelé is a neten, hogy ez megjavítja:
sgdisk -v /dev/nvme0n1
Ahol a /dev/... az eszközöd elérési útja. De sosem próbáltam."
Köszönöm! Megpróbálkoztam ezzel is, amit javasoltál.Ez az eredmény jött a parancsra: (Elnézést kérek a hosszú bemásolás miatt!)
Problem opening /dev/sdk/nvme0n1 for reading! Error is 20.
Verification may miss some problems or report too many!
Problem: The CRC for the main GPT header is invalid. The main GPT header may
be corrupt. Consider loading the backup GPT header to rebuild the main GPT
header ('b' on the recovery & transformation menu). This report may be a false
alarm if you've already corrected other problems.
Problem: The CRC for the main partition table is invalid. This table may be
corrupt. Consider loading the backup partition table ('c' on the recovery &
transformation menu). This report may be a false alarm if you've already
corrected other problems.
Problem: The CRC for the backup GPT header is invalid. The backup GPT header
may be corrupt. Consider using the main GPT header to rebuild the backup GPT
header ('d' on the recovery & transformation menu). This report may be a false
alarm if you've already corrected other problems.
Caution: The CRC for the backup partition table is invalid. This table may
be corrupt. This program will automatically create a new backup partition
table when you save your partitions.
Problem: The main header's self-pointer doesn't point to itself. This problem
is being automatically corrected, but it may be a symptom of more serious
problems. Think carefully before saving changes with 'w' or using this disk.
Problem: main GPT header's current LBA pointer (1) doesn't
match the backup GPT header's alternate LBA pointer(0).
Problem: Disk is too small to hold all the data!
(Disk size is 0 sectors, needs to be 0 sectors.)
The 'e' option on the experts' menu may fix this problem.
Problem: Main partition table appears impossibly early on the disk.
Using 'j' on the experts' menu may enable fixing this problem.
Warning: There is a gap between the main metadata (sector 1) and the main
partition table (sector 0). This is helpful in some exotic configurations,
but is generally ill-advised. Using 'j' on the experts' menu can adjust this
gap.
Warning: The size of the partition table (0 bytes) is less than the minimum
required by the GPT specification. Most OSes and tools seem to work fine on
such disks, but this is a violation of the GPT specification and so may cause
problems.
Problem: GPT claims the disk is larger than it is! (Claimed last usable
sector is 18446744073709551584, but backup header is at
18446744073709551615 and disk size is 0 sectors.
The 'e' option on the experts' menu will probably fix this problem
Identified 9 problems!
Úgy veszem ki, hogy 9 hibát jelzett, de nem tudott velük mit kezdeni.
Sajnos változás nem történt, ugyanúgy nem lehet használni azt a vinyót Linux alól. -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #96832 üzenetére
Értem. Köszönöm.
Ezzel a vinyóval a win alatt, újonnan a particionáláskor volt egy kis probléma a külső dokkolóból, mivel ott is csak 746 GB-ot ismert fel a 3 TB helyett. Akkor betettem ideiglenesen a gépbe egy sata-ra, és úgy particionáltam, formáztam. Utána már a külső dokkolóból is ment teljes méretében a win alatt. (Kb egy éve használom)
Közben egy sort még betettem a dmesg üzenetből az előző hsz-ba, ami a GPT-re vonatkozik:
lternate GPT is invalid, using primary GPT. -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #96829 üzenetére
Számomra nem sok minden derül ki ebből, mivel még eléggé kezdő vagyok.
Talán ez vonatkozhat a poroblémás meghajtóra:
...
scsi 8:0:0:0: Direct-Access TOSHIBA HDWD130 PQ: 0 ANSI: 4
sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg11 type 0
sd 8:0:0:0: [sdl] 1565565872 512-byte logical blocks: (802 GB/747 GiB)
sd 8:0:0:0: [sdl] Write Protect is off
sd 8:0:0:0: [sdl] Mode Sense: 38 00 00 00
sd 8:0:0:0: [sdl] No Caching mode page found
sd 8:0:0:0: [sdl] Assuming drive cache: write through
lternate GPT is invalid, using primary GPT.
...Csatolási pont: /run
-
sicc_innen
tag
A win pörgette egy darabig, "javítgatott" valamennyit a vinyón, de sok változás nem lett Linux alatt. A kdparted látja a meghajtó jelét, de csak 746 GB-osnak írja. A jobb panelen kiterítve a partíciónál 2,76 TB-ot jelez, de filerendszert nem mutat.
Ez egy adattároló vinyó, beszerelni sata3-ra nem tervezem, csak néha dokkolóból olvasni róla. (Win alatt megy rendesen.) -
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Próbáltam 3 TB-os vinyót csatlakoztatni Linuxhoz, külső HDD-dokkólval. Nem látja.
Ha 1 TB-os vinyót teszek a dokkolóba, azt olvassa. (Mindegyik vinyón 1 db ntsf partíció van)
Mit kellene átállítani az (MX) Linuxban, hogy kezelje a 3 TB-os vinyót is? (A dokkoló USB 2.0 csatlakozású)
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Egy egyszerű, de talán szokatlan kérdésem lenne:
Van lehetőség Linux (Debian) alól natív DSD jelet (hanganyagot) kiküldeni USB-n keresztül a DAC-nak, vagy ezt nem tudja még a linuxos (audio) kernel?
(A DeadBeef progival kísérleteztem. Bármilyen beállítást próbáltam, a DAC PCM jelfolyamot jelzett, DSD-t nem, holott a forrásfile DSD volt.) -
sicc_innen
tag
válasz
I02S3F #95347 üzenetére
Köszönöm!
Így fogom kipróbálni elsőként.
Előtte még meg kell tanulnom miként lehet kimenetet "csinálni", berakni. Illetve, a program gombot hogyan kell használni.
Eléggé kezdő linuxos vagyok. Igyekszem fejlődni. (Ami nálam már nem megy túl gyorsan a meglett korom miatt.)
"Persze, live módban is működik az inxi -Gxxx kimenet, amit beraktam képet, live-ban csináltam."
-
sicc_innen
tag
válasz
ubyegon2 #95332 üzenetére
Köszönöm!
Megtaláltam ezt az options lehetőséget eggyel beljebb. Beírtam a nomodeset-et, így már elindult, bejött a live, de csak default beállításokkal.
A megjelenítés 1280x1042 felbontáson van, amit nem enged átállítani. (2560x1440 lenne a megfelelő a monitoromnak).
Elképzelhető, hogy telepítés (és normál indítás) után már hozzáférhető lesz minden beállítás a grafikus felületen? -
sicc_innen
tag
válasz
ubyegon2 #95088 üzenetére
Sajnos csak most lett időm próbálkozni a PC-re való MX telepítéssel.
A megadott linken (oldalon) található megoldást nem tudtam alkalmazni, mivel nem egészen az a képernyő jön be nálam a E gomb leütésére a grubban. Próbálkoztam a ctrl+c-vel is a szerkesztéshez, de ott csak pár sort jön elő. Nem tudom, hová kellene beírni a nomodeset opciót.
Eléggé kezdő linuxos vagyok, ezért ez a trükközés nekem még eléggé magas szint.
Továbbra sem tudok továbblépni a telepítés megkezdésével."Nekem nem jött le az általad írtakból, hogy BIOS-t kéne frissítened, mivel más disztrók simán bootoltak a gépről. Az MX agyonbonyolított választható telepítési metodikája eddig is fura volt, de most már hibrid init rendszere is van.
Amúgy az utolsó hiba alapján úgy tűnik, hogy nem leállt a gép, hanem black screen-t dob, itt ugyan reboot-ot okoz, de próbáld meg a nomodeset opciót berakni boot előtt.
A képen látod, hogyan kell." -
sicc_innen
tag
válasz
#63718632 #95146 üzenetére
KDE Plasma változat lenne. De megpróbálom majd az Xfce alapút is. Köszi a tippet! (A Kubuntuval nem volt gondja)
A PC-ben nincs semmi extra. Gigabyte GA-B85M-D3H alaplap, i5 proci, GTX 1660 videokari, SSD-k, HDD-k, optikai meghajtó.
(Tudom, Linuxhoz nem a legjobb az Intel/nvidia kombó) -
sicc_innen
tag
Mi történhetett a Distrowatch oldallal? Reggel óta nem elérhető.
Központosított támadás a Linux ellen?? -
sicc_innen
tag
válasz
urandom0 #95120 üzenetére
Az eddig próbált distrók közül nálam az MX tűnik a legjobbnak. Minden laptopon (öregen is) tökéletesen megy, nagyon barátságos a beállítások tekintetében is.
Egyedül a főgépemre nem sikerül bebootolnia. De nem adom fel...Szerintem rájött, hogy jobban jár Fedorával, mint ha az MX-et erőlteti
-
-
sicc_innen
tag
Sziasztok!
MX Linux live bootolás USB-ről leáll a PC-men. (Kubuntu, Mint, Zorin működik.)
Ugyanezt az (MX-es) pendriveot laptopba téve megy a bootolás, bejön a live mód és megy a telepítés is onnan.
Mindegyik gép EFI-s, a pendrive is. (A PC i5, 16 GB ram, a laptop i3, 8 GB ram)
A következő üzenetnél áll meg a gép: Waiting for /dev to be fully populated..._
(Nem biztos, hogy megjelenik itt a belinkelt screenshot, mivel csak google felhőbe tudok feltölteni.)
Több MX kiadással is próbálkoztam, ugyanaz a leállás.
Mi lehet a probléma? Mivel a néhány többi distro amit próbáltam működik.
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy miért a legnagyobb(?) a Mint-nek a közössége M.o-n? Ennyivel jobb (felhasználóbarátabb) mindegyik disztrónál? (Nem hinném.)
Mik a nagy különbségek pl. az MX és a Mint között, hogy ez utóbbinak jóval nagyobb a tábora (pl. honlap, fb-csoport)?
(Nekem személy szerint az MX jobban bejön, de lehet, hogy ez csak az én 'problémám'.) -
sicc_innen
tag
Az a vonat már elment. Ezt ott és akkor kellett volna megoldani az ismerősömnek. Az új főnök rendes akart lenni, mert azt mondta, hogy ha Linuxot nem tud telepíteni a megadott feltételekkel, úgy Win-t is rakhat fel. Lényeg, hogy működjön az op. gépről. Ez nem jött össze. Ezzel az ürüggyel lett a felmondás. Itt is "rendes" volt az új főnök, mert nem írta be a kifogásait a munkavállalóval szemben a munkaviszony megszüntetésébe, 60 nap felmondási időt is engedett és végkielégítést is fizetnek, mint a legtöbb dolgozónak, akiket most ilyen hirtelen küldtek el átszervezés címszóval.
-
sicc_innen
tag
Az ismerősöm azt mondta, hogy az új fönök szerint van megoldás a telepítésre. (Amit persze egyelőre nem árult el.)
A melósokat indok nélkül küldte el, az irodásokkal szívózik egy kicsit. De nem titkolt szándéka, hogy az állomány nagy részét lecserélje (a saját embereire). -
sicc_innen
tag
Nem iskolai rejtvény, de majdnem...
Az új főnöke adta ezt a feladatot az egyik ismerősömnek, aki informatikus egy kis cégnél. Nem tudta ő sem megoldani. Állítólag ezen múlt, hogy maradhat-e a cégnél. -
sicc_innen
tag
Adott egy új PC, amin FreeDOS van. Van kábeles, szélessávú internet kapcsolat az új géppel, illetve ezek mellé van egy üres, új usb-s pendrive (16GB). (Természetesen, monitor, bill, egér és áram is van)
Hogyan lehet ezekkel működő Linux (GUI) oprendszert telepíteni az adott gépre? (Mindegy melyik disztro)
Más eszközöket (pl. mobilteló), vagy megírt adathordozókat sem használhatunk. -
-
sicc_innen
tag
Köszönöm a válaszodat!
Amiket írtál, azzal teljességében egyetértek.
Nem kívántam leszólni a Linuxot, mivel tudom, hogy nagy lehetőségek vannak benne bizonyos területeken, és ott már most is nagyon remekel. Csupán azt akartam jelezni, hogy nem mindenkinek és nem mindenre jó a Linux - még. -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #92403 üzenetére
Próbálkoztam az Nvidai settings-el is a Linuxban. Tudja az RGB beállítást, de csak a gamma értékeket lehet állítani csatornánként (a fényerőt, kontrasztot, telítettséget külön-külön nem).
Mivel a többség a win-t használja, így nagy valószínűséggel azokra a progikra mindig lesz valamilyen mókolt megoldás, hiába próbálkoznak a szoftvergyártók a korlátozásaikkal... -
sicc_innen
tag
Linux kezdőknek. Kezdő linuxos szerettem volna lenni. Egy éve próbálkozom, ismerkedem ezzel az oprendszerrel és a disztróival.
Szimpatikus volt, egészen addig, míg falakba kezdtem ütközni. Az első kopp az volt, hogy az Nvidia kártyát nem lehet rendesen, részletesen beállítani, mivel nincs hozzá gyári linuxra készített driver. Így nem tudtam a monitoromat sem bekalibrálni. Nincs színcsatornánként (RGB), külön-külön fényerő, kontraszt, gamma, színezet állítási lehetőség. Ez nagy hátrány. (Tul.képpen itt már meg is bukott a mutavány, mivel képfeldolgozáshoz elengehetetlen a precízen kalibrált monitor.) Radeon kártyát nem fogok venni ez miatt, mivel az egyetlen játék, amivel évek óta játszom Nvidiára van optimizálva. Ez a (steames) játék sem fut linux alól, csak win.
A munkáim során Adobe softokkal dolgozom, amiknek szintén nincs linuxos változatuk, csak fapadosabb alternatívájuk.
A high-end zenehallgatáshoz a DAC-om nem tudja a natív DSD jelet közvetíteni linux alól.
A laptopomon a billentyűzet világítást nem lehet bekapcsolni Linux alatt, és megoldást sem sikerült rá találni. Az esti, éjszakai regényírások így nehezebben mennének.
Azért használjak linuxot, hogy wine alól futassam a "mindennapos" programjaimat?
Jó meg szép a Linux - az átlag usereknek, meg a programozóknak. Tök látványos felületeket lehet neki adni. De a wint nem veri meg még egy ideig, az biztos, mivel ott - akár a mókolt programokkal - sokkal több lehetőség van.
Elbúcsúztatjuk az óévet, és kicsit keserű szájízzel elbúcsúztatom a Linuxot is. Többet vártam tőle. Talán majd évek múlva...
BÚÉK! -
sicc_innen
tag
Köszönöm a korábbi válaszokat!
Közben kiderült, hogy ugyan megszólal a Nuprime uDSD DAC Linux alól is, de a pluszot itt nem tudja (amiért van). Natív DSD hangot nem visz át, csak PCM-re konvertáltat ad ki a kimenetén.
A következő, amin elakadtam az, hogy nem megy a billentyűzet világítás Linux mellett az Asus X515 laptopomon. A hotkeyre nem reagál. Az oprendszer (MX) a szükséges frissítéseket, drivereket elvileg letöltötte.
Az Asusnál sem találtam linuxos megoldást a bill világítás elindításához. Lehet, hogy nincs is Linuxra? -
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Van egy külső (usb-s) Nuprime DSD DAC-om, ami Asio driverrel megy Win alatt.
Van esély rá, hogy megszólaljon Linux alatt is? Ha igen, úgy milyen típusú disztróval próbálkozzak?
Egyelőre nem találtam, hozzá linuxos illesztést. Esetleg előfordulhat, hogy külön driver nélkül is kezeli, akár az Android? -
sicc_innen
tag
válasz
#63718632 #86712 üzenetére
Köszönöm!
Feltettem a KDE csomagot és beállítottam a Plasma-t.
Így már előjött a manüben egy alap színbeállítási panel. Ezzel sajnos csak gammát lehet állítani a 3 színnél.
Olyan vezérlőt szeretnék, amivel variálható színcsatornánként, külön-külön a fényerő, kontraszt, gamma, valamint együtt a színtelítettség.
Próbálkozom tovább, hátha elindul az Nvidia saját vezérlője...
Sajnos a notim kijelzőjét csak ilyen összetett módon lehet beállíítani használhatóra. (Win alatt működött.) -
sicc_innen
tag
Nem tudom mennyire volt rendes a telepítés. Végigment ahogy kellett - normál módban a tárolóból telepítve.
Az Nvidia logo megjelenik a rendszer felállása előtt egy pillanatra, majd leállításkor is ugyanúgy. Ennek ellenére nincsen Nvidia x Server Settings menüpont és az nvidia-settings parancsra sem reagál különösebben: command not found. -
-
sicc_innen
tag
Üdv!
Több helyen keregéltem, de sajnos nem találtam rá megoldást, hogyan lehetne az Nvidia vezérlőpultot (-> Színbeállítások) előhívni MX Linux, illetve LinuxMint alatt.
Szeretném az RGB értékeit csatornánként állítani, mivel a laptop ‚gyári’ képe kissé kékes és túl kontrasztos. (A driver le lett töltve és telepítve is lett. Induláskor teljes képernyőn megjelenik az Nvidia logo is.)
Valaki annyit mondott, hogy csak ATI kártyával érhetők el ezek a beállítások Linux alatt. (Nekem dedikált Nvidia Geeforce VGA van a notiban, amit cserélni nem tudok.)
Tényleg esélytelen az RGB beállítás? Visszatérjek inkább Win-ra (mivel ott ment)?
Elnézést kérek, amennyiben ez volt téma korábban már.
Köszönöm a válaszokat előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Mobil flották
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2954
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Intel Core i7-8700 / i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G8 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2190, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest