- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Fotók, videók mobillal
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Szakított a OnePlus és a Hasselblad
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- 175 fotó, amit a Vivo X300 és X300 Pro kameráival készítettem
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Albert.Tamas
tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Uj laptoprol beszelek [link] touchpad nagyitas pl ha bongeszek schrollozni tudjak a KDE es a Gnome tudtommal jo
-
Warton
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
kde
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
A kérdésedet nemértem pontosan,mert sokféle laptopok vannak,így erre a kérdésedre - nem is tudunk és én - sem tudnék bármit is pontosat mondani.nem mondtad milyen laptoról is beszélsz.
-
Warton
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
MX LInux?
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Rowon
üzenetére
A LinuxMint szerintem is nagyon jó rendszer és 2évig cinnamonnal használtam és megtanultam azt is ami nemkem kellet és ezután már örömmel használtam.
Az ismerősőmnek a gépére az ő jelenlétében installáltam a cinnamonnal és 1 hete jelezte síkerrel járt beálitania mindent és főleg a játékos témáját,ez érdekeli őt a legjobban,ráadáskét is mondom ő teljesen núlkilóméteres kezdőként most is örömmel használja,párórája hívot hogy nem bánta ő meg ezt az utat és folytatja tovább ezt a utat is tovább,ezt tudom a mintről mondani így nagyon is tömören.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Snaptol mentesítettem magam
Nem kéne, mert rendszerszinten van bele integrálva a Snap.
Rakjál már fel valamit, ami csak úgy működik és nem kell b*szkurálni állandóan. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nem először fordul elő a történelem során, hogy Ubuntuék lábon lövik magukat futás közben és nyilván a Lubuntu is az. Mint +1, kicsit "konzervatívabbak" - most nem csomagokra gondolok feltétlen, hanem nem követik az Ubuntut, amiből készül, telibe minden hülyeségbe.
LMDE nálam mostanság az új favorit, szvsz bitang jó lett, de még nyomkodom VM-ben, jön-e elő vmi hülyeség, ami nem tetszik, de amúgy "nagyon egyben van".
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam
üzenetére
Kifejezetten a 4K monitor kezelésénél jött elő a gond, de 1080p tartalom lejátszása akkor sem okozhat gondot, ha nincs va-api (de van, már nem tudok olyan disztrót mondani, ahol ne lenne alapból) mert ott van az erős Ryzen proci a gépben. A 1440p monitoromra dugva még nem volt gond.
Persze lehet, hogy a Lubuntu alap ablakkezelője volt a gond forrása, de egyszerűen nem ért annyit, hogy tovább vizsgáljam, a Mint meg tapasztalataim szerint jobban alkalmas arra, hogy auto frissítésekkel magára hagyjam akár évekre, miközben a felülete barátságosabb a Lubuntuénál.Régebben boldogan használtam Lubuntut, de a Snap-es váltás az megölte a koncepciót, aminek a lényege volt, hogy nagyon kis erőforrásigénye volt a rendszernek.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Híg fos.
Köszi a beszámolót !
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Mert 1001 más dolog is okozhatta. Máshogy volt beállítva, más verziójú volt az X a kernel a Firefox,...
Valószínű a snap-es FF nem tudta használni megfelelően a va-api-t (ha egyáltalán telepítve volt), mert még elég kezdetleges állapotban van. Nem tudjuk, hogy a FF beállításait, mint pl.media.ffmpeg.vaapi.enabled = truemedia.hardware-video-decoding.enabled = true
Stb, stb, stb...
Persze megértem, hogy nincs idő napokig kísérletezni, bújni a doksikat, fórumokat, hogy mi a valódi oka. Egy reinstall előtt megnéztem volna a natív FF működését...
Így viszont megint a Cinnamonn van (érdemtelenül?) polírozva. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Láma ON : 1080p kijelzőn néztem, a próbapadnál az van, ott semmi gond Chrome alatt(a Win11 szinkron miatt a Chrome, nekem így egyszerűbb). 4k kijelzőn nemtom, de sztem Mint alatt ott is full problémamentes.
40 frissítés elérhető - most látom, ráklikkeltem az összes telepítésére, remélem nem lesz crack egyikkel sem...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem így értettem, a 1080P videót nem tudta 4K kijezlőn teljes képernyőn rendesen lejátszani a Lubi, ugyanazt a videót ugyanúgy meg simán viszi a Mint. Mivel az alapok eléggé közösek a két disztró között, így az elég valószínű, hogy ez a snap csomag sara.
Dißnäëß: egyetértünk.

Albert.Tamas: ha tetszik, akkor használd. De maradj az LTS verzióknál, köztes féléves kiadásokra ne frissíts.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok , megtaláltam a rendszeremet a veglegest hát kiválasztott Ubuntu 24.04.3 LTS tudom sokaknak nem jó nem tetszik Snaptol mentesítettem magam minden téren feldobtam Flathubot Flatpak csomagot szép és jó és gyors minden , ti mit gondoltok az Ubunturol
? -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Megnéztem én is kíváncsiságból Mint alól, bár a gép még próbapadon van, 3 közfalon át az alaplapi wifivel.
YT : 1440p folyamatos, 2160p már szaggat, mert gyenge wifi térerő. UTP- ről nyilván jó lesz a 4k is.
Gép : HEDT félretró, 10C/20T i9/GTX1650.
Próbapados próbakép volt, itt pedig immár összeszerelve a vadállat. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Én pont fordítva látom, de lehet tévedek. Community disztrók előnye, hogy bár best effort mentén megy (gyakran), a fejlesztők motiváltabbak. Nincs annyi megkötés, kreténkedés, mint egy cégesnél, ahol meg van adva egy szűk csőként az irány, hogy "ezt akarjuk, a mi Linuxunk holnap ezt és ezt kell, hogy tudja, így és így" és utána az a kötelező.
Céges disztrókba vetett bizalmam eléggé lecsökkent az elmúlt 10 évben, ezek a variálások, eladok-átveszi-kiheréli-kinyírja-átalakítja és az összes hülyeség körülöttük elég szar tud lenni.
Oké, nem mondom, hogy egy Debian-Devuan "meccs" anno jót tett alapvetően a közösségnek, de valahogy a community cuccok fele vonzódom stabilitás szempontból is.
(DB-vel is így vagyok, inkább egy külsős, tényleg nagy nevű szakértő cég által supportált postgre vállalatban is élesre, mintsem egy maga a gyártó által fizetős proprietary).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most járt nálam egy modernebb laptop, Ryzen procival. Még én raktam rá valamikor Lubuntut, aztán nézem, hogy külső 4K kijelzőn nem megy folyamatosan a videó lejátszás. Mint telepítővel bebootoltam, már a penről futva is folyamatos volt a kép, telepítve szintén.
Mondjuk az első boot után az üdvözlő ablakot nyomogatva újraindult a Cinnamon, majd befagyott a frissítéskezelő a frissítések letöltése közben. Leállni sem tudott, ki kellett nyomnom. Aztán reboot, frissítések fel, és azóta is fasza, ne kérdezd mi volt.
A lejátszásbeli különbség oka meg az, hogy a Lubuntun Snap-es csomag a Firefox és egyszerűen nem ugyanolyan gyors.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Felélesztették, abból lett az EndeavourOS. Az Arch klónokból meg azért van annyi, mert erre a koncepcióra igény van.
Félreértettél, a Chakra felélesztésére gondoltam. Biztosan van ennyire igény, ahogy egy adott mobilmárka egy évben kiadott 20 modelljére is!
De értelek amúgy és jogos is, amit írsz, de ettől még fájni tud, ha bejön valamelyik a sokszázból és épp az lesz kampeca. Kicsit fura egyes fejlesztőcsapatok gondolkodása vagy igényfelmérése, ha a Garuda változataira gondolunk, igaz most változtattak a palettán, de még mindig kegyetlen vízuális élmény a legtöbb ízben.
Azért akárhogyan is van, a mostani Zbook 15 G5-re szívesen felraknék egy friss Chakra-t! Épp a többitől eltérő volta miatt is, de emiatt próbáltam a Garudát is meg a CachyOS-t is megnézem, érdekes lehet összehasonlítani a default scheduler-ét egy SSD NAND-barát filesystem kiválasztásával. Igaz ezeket kiválaszthatnám a Mint install elején is...no mindegy.
De akit ez zavar, feltehet céges disztrót, aminél ennek az esélye jóval kisebb, persze cég is mehet csődbe...
Jogos, bár nem ezért használok Linux Min-et. (nem is erre gondoltál, mikor szofisztikáltan gonoszkodtál kicsit) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Felélesztették, abból lett az EndeavourOS. Az Arch klónokból meg azért van annyi, mert erre a koncepcióra igény van.
Az itt a közösség sajátossága, hogy az asztali disztrók nagy részét a szabadidő és a jóakarat működteti. Ebben benne van, hogy egyszer csak megváltoznak a körülmények, és nem megy tovább a szekér. De akit ez zavar, feltehet céges disztrót, aminél ennek az esélye jóval kisebb, persze cég is mehet csődbe...
-
válasz
I02S3F
üzenetére
A Neon is KDE saját disztrója
volt, különösebben nem futott túl nagyot! Kellett egy másik is, mint egy falat kenyér...
A honlapjukon ez nagyon csalogatóan hangzik...
KDE Linux is Alpha software. Do not install it on your non-technical uncle’s computer or across the accounting department at work. There are multiple known issues (make sure nothing in there is a deal-breaker for you). KDE Linux has only received limited testing so far, and there will be regressions and bad builds you’ll have to roll back. Data loss has never been experienced yet, but anything is possible. Deploy a robust backup system. Expect some adventures.
-
válasz
csixy
üzenetére
Nyugtasd meg Magad, az elso Arch telepitesnek 3 alkalommal futottam neki - hol ez maradt ki, hol az. Harmadszorra sikerult. Gondolom a Gentoo par alkalommal tovabb tartana, de mivel mar sokan megcsinaltak, nem hiszem, hogy van magic - csak odafigyeles kell.
Rimuru: koszi.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Régi öreg disztró volt...hát ugye ez önmagában inkább pozitívnak tűnik nálam.
De összességében én az user szempontjából írtam, amit írtam. Ha van egy létező disztró, ami jó és nekem kézreáll, akkor eszembe sem jut, hogy annak működtetése extra munkát igényel, gondolom ezzel tisztában voltak akkor is, amikor létrehozták. Valakik igazán feléleszthetnék, mert egyedi volt épp amiatt, amit leírtál, de ahogy látom ezernyi archklón nő ki inkább a földből, aminek lássuk be, nem túl sok értelme van. (de most ezzel nem Tibikomám alál akarom adni a lovat)
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam
üzenetére
Ahha. Ráadásul mióta kivették a Netbios felderítést a Windowsból, azóta a WSDD is kell, hogy a megszokott módon megtaláld a hálózati megosztást. https://logout.hu/bejegyzes/sonar_wsdd_avagy_halozati_felderites.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem tudsz mindent kivédeni. Az Endeavour az az Antergos-t váltotta, ami 13 évig ment. Most ha 2018-ban felraktad az Antergost mert régi öreg disztró, akkor puff.
A Chakra amúgy végig fasza volt. Amiben hátránya volt, hogy a half-rolling miatt saját AUR-t használt, ami extra munkát igényelt, az semmilyen szempontból nem volt ideális.
Rimuru: oké, de mégis kiadták élesbe Ubiék...
-
válasz
csixy
üzenetére
Nem mondom, hogy nem jók ezek az Endevahúr és társai, de képzeld bele magad a helyzetbe, pár évig stabilan használod, nagyon hozzászoksz, nagyon megszereted...és akkor megszűnik hirtelen mögötte a fejlesztőcsapat! A Chakra Linuxszal jártam így anno, végre egész jó lett az utolsó RC5 kiadása a Hawkingnek, erre puffneki...
Igaz ez nem archklón volt valójában, de half-rolling megoldásával tényleg a legjobb Arch-like disztró volt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ubuntuék nekiálltak a coreutilst, az alap unix programokat (is) átírni Rust nyelvre C-ről, mert hogy az mennyivel biztonságosabb, maga a nyelv nagyon sokféle programozástechnikai hibától megvéd. A gond az, hogy ennek az utilok nagy részénél nincs értelme mert eleve nem igényelnek emelt szintű hozzáférést, valamint előfordulhatnak apróbb eltérések a működésben, mert mégis csak egy másik fordító program fordítja a binárist...
Több ilyen hiba is volt ami kiment éles kiadásba, most éppen a 25.10-ben a felügyelet nélküli frissítések nem működik, mert a date -r parancs nem a megfelelő dátumot adja vissza... [link]
-
válasz
I02S3F
üzenetére
Az Arch és Gentoo előnye épp az, hogy mindent akkor csinál jól, ha beállítod. Nem mindenkinek jön be az Ubuntu meg Linux Mint és társai konyhakész megoldása. Sokan még a Debiantól is prückölnek, pedig már jó ideje az is túl userbarát...

Sajna én archklónoknál nem találtam meg az állandóságot, Antergos, Chakra, mind eltűntek, Manjaro is hol pihen, hol feléled, ez az Endevahúr is valami megszűnt disztró utódja éppen. A jó öreg Linux Mintet meg már lassan 12 éve használom. Van az állandóságnak is vonzereje.

-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ezért népszerű az Endevour OS. Könnyű telepíteni! De az Arch-al az a baj, hogy ha valamit akarsz, be kell hozzá állítani a rendszert. Múltkor egy wouesb-t nem sikerült sehogyan sem elindítani. Végül - kínomban - felraktam az Ubuntu-t,ahol pikk-pakk megoldottam a feladatot.
De ez is a lényege! Hogy, amit nem állítasz be neki, azt nem is tudja.

-
válasz
I02S3F
üzenetére
Na ja, tény, hogy jóval egyszerűbb egy GUI-s installhelperben megoldani a particionálást meg a netkapcsolat felépítését. Nekem előbbi elég fejvakarós lenne enélkül, mivel mindkét NVMe SSD-n 5-5 számozott partició van jelenleg. GUI-s telepítésnél is csak azért tudom, melyik melyik, mert az egyik meghajtó feleakkora, mint a másik. De ha neked már csak ez a két rész okoz fejtörést, akkor már pro Archtelepítőnek számítasz!
-
I02S3F
addikt
-
válasz
I02S3F
üzenetére
Azt tudtam, hogy vannak installhelperek Arch-hoz, de így a leírásban még nem találkoztam vele, gondolom olyan lehet, mint anno az Antergos, annyi segítséget adott, hogy nem azért leírás nélkül is végig lehetett menni a telepítésen. Anno még így sem volt kezdőbarát. A parancssoros módszer az igazni nyilván, de arra tényleg kell időt meg figyelmet szentelni rendesen.
-
válasz
csixy
üzenetére
Így kezdi az előbb linklet Handbook:
A kézikönyv rengeteg lehetőséget ismertet, különösen azok számára, akik még soha nem telepítettek Linuxot telepítőprogram nélkül.
Fontos tudni, hogy a kézikönyv célja, hogy leírja a telepítéshez szükséges lépéseket a legkülönbözőbb hardverekre, különböző telepítési igényekkel. Emiatt a kézikönyvben bemutatott lehetőségek közül sok egy adott telepítéshez felesleges, és kihagyható.
Szerintem ez az igazi, ha valaki fel akar telepíteni egy Linuxot!
Nyilván valamilyen szinten értően kell végigmenni a folyamaton, de tény, hogy nem kezdő Winről épp áttérni akaró usernek való a Gentoo. Engem már az is meglepett, hogy live verzió is van.Nemrég az is meglepett, hogy már az Arch is kínál telepítősegédet az installhoz, de a Gentoo még nem qurvult el ennyire. Annak jó ez, aki már egy ideje használ Linuxot, sok mindent már ismer, de ha elkezdi felrakni a Gentoot, akkor kicsit összerendeződnek a fejében az addig már ismert részletek! Plusz, ha felrakod és minden flottul működik, az komoly sikerélményt is okoz majd.
Nem az a nagyanyámisfelrakjapikkpakk kategória!Kifejezetten hasznosak az elején a hw kernelopciók is, ezt például nem ismertem:
sda=stroke This allows the user to partition the whole hard disk even when the BIOS is unable to handle large disks. This option is only used on machines with an older BIOS. Replace sda with the device that requires this option.
-
I02S3F
addikt
Kicsit offolnék (részben Linux a téma!).
Most 11 van a gépen, mert nem akarom piszkálni, buherálni! És biztonsági mentéshez a Rescuezilla-t használom. Egyszerűen nem tetszenek a 3rd party biztonsági mentés programok! Ph-san mondva, tisztább, szárazabb èrzés!
-
válasz
csixy
üzenetére
Gentoo az cuki, kicsit időigényes telepíteni, de amúgy nem bonyolult, mobilon most nézem, pár parancs azért jön szépen sorba, mire minden OK lesz!
YT videó is végigvezet szépen...https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:AMD64/Full/Installation#Suggested_steps
Kéklufi kolléga szerintem segítene, ha elakadnál.
-
Ez aranyos, de hogy lehet ezt feltelepíteni?
-
Ablakos
addikt
Szeretnék sudo -val is több aliast használni. sudo -i után van néhány előre beállított. Létrehozom a kívánt aliast (alias rm='rm -v'), de ha elhagyom a root usert elfelejti. Root-ként nem akarok (nem tudok) belépni.
-
Ablakos
addikt
Milyen paraméterrel tudom elérni, hogy a symbol linkeket és ahová mutatnak azokat is írja ki az ls parancs. Jó hosszú lesz, de nem baj. Most így truncolja a végét:
$ ls -l /dev/disk/by-id/*
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Oct 21 12:24 /dev/disk/by-id/ata-WDC_WD20EARX-00PASB0_WD-WCAZAF583707 -> ../../sda -
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Az látom a LinuMinten - minden príma - nálad,ígen a nem gondoltad volnára,ezt tudom mondani,mára már sokat is fejlődőtt a mint és a többi rendszerek,már játszani is könnyebben tudunk és ez a fejlesztőknek a múnkájúknak köszönhetjűk is meg.
A DOS/XP, - DOS alatt a köztes régi felbontásokat is tudja,ha időd és ha kedved is lenne - írjál-majd-rám üzit,nem szeretnék itt offolni - ebben a témában.
-
RaZroX
addikt
Fedora 42 (gnome)-ra ismertek esetleg valami felhasználó barát megoldást erre a több monitoros problémára?
1. Nem olyan egyszerű mint KDE-n, hogy nyomom a Super+P-t és kiválasztom milyen megjelenítést szeretnék, hanem ki-be kell kapcsolgatnom a második kijelzőt mindig a beállításokban (erre raktam fel extention-t, hogy egy fokkal gyorsabb legyen). Super+P csak tükrözés és kiterjesztés közt tud váltani.
2. Minden alkalommal amikor visszakapcsolom a TV-t a beállításokban (extention), elfelejti a felbontást és a fő kijelzőhöz képest az elhelyezkedést.
Filmezésre, sorozatozásra napi szinten használjuk így a TV-t, tehát eléggé zavaró.
-
válasz
old-dog
üzenetére
Érdemes az apróról venni egy megbízható használt Sata SSD-t, minőségben és árban is jobban jössz ki, mint ha vennél egy consumer vackot webshopból. Arra akkor már lehet normális partícióra telepíteni és nem LVM-re. Tényleg sokat dob egy SSD, tizenéve váltottam egy amúgy kifejezetten gyors HDD-ről, kb 100*-os hozzáférési idő különbség sokat számított!
Ha nem vagy képben és megvan mekkora SSD-t vennél mekkora összegért, írj inkább privátban, nehogy valami vackot válassz!

-
-
válasz
old-dog
üzenetére
Pont ennél lett volna lényeges a Programkód gomb, de nem érdekes, kiháhozható a lényeg.
Intruder2k5 kérdése lesz a válasz amúgy. A lassúság oka az öreg CPU és az 5400RPM-es HDD lesz, ezért dobna sokat egy belépőszintű SSD használata.
De! Amit nem értek, hogy miért LVM virtualra telepítettél? Egyszerű normál particióra telepítés célszerűbb lenne, hogyan jött ez az LVM amúgy képbe?
-
old-dog
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
system:
Host: laci-UNLOCK-INSTALL Kernel: 6.14.0-33-generic arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 13.3.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.4.8 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.4.1 vt: 7
dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22.2 Zara base: Ubuntu 24.04 noble
Machine:
Type: Desktop System: PRIMINFO product: UNLOCK INSTALL v: N/A
serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: P5G41T-M SI v: Rev X.0x serial: <superuser required>
uuid: <superuser required> BIOS: American Megatrends v: 0030
date: 01/24/2011
CPU:
Info: dual core model: Pentium E5700 bits: 64 type: MCP smt: <unsupported>
arch: Penryn rev: A cache: L1: 128 KiB L2: 2 MiB
Speed (MHz): avg: 1201 high: 1203 min/max: 1203/3003 cores: 1: 1203
2: 1200 bogomips: 12000
Flags: ht lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3 vmx
Graphics:
Device-1: Intel 4 Series Integrated Graphics vendor: ASUSTeK 4 driver: i915
v: kernel arch: Gen-5 ports: active: VGA-1 empty: DP-1, DP-2, HDMI-A-1,
HDMI-A-2 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:2e32 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa dri: crocus gpu: i915
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: VGA-1 model: LG (GoldStar) E2211 serial: 107NDAYAP848
res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 size: 477x268mm (18.78x10.55")
diag: 547mm (21.5") modes: max: 1920x1080 min: 720x400
API: EGL v: 1.5 hw: drv: intel crocus platforms: device: 0 drv: crocus
device: 1 drv: swrast gbm: drv: crocus surfaceless: drv: crocus x11:
drv: crocus inactive: wayland
API: OpenGL v: 4.5 compat-v: 2.1 vendor: intel mesa
v: 25.0.7-0ubuntu0.24.04.2 glx-v: 1.4 direct-render: yes
renderer: Mesa Intel G41 (ELK) device-ID: 8086:2e32
Audio:
Device-1: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:27d8
class-ID: 0403
API: ALSA v: k6.14.0-33-generic status: kernel-api
Server-1: PipeWire v: 1.0.5 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active
Server-2: PulseAudio v: 16.1 status: off (using pipewire-pulse)
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASUSTeK M4A785/P7P55 driver: r8169 v: kernel pcie: speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: e800 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp1s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: f4:6d:04:ee:50:3c
Drives:
Local Storage: total: 931.51 GiB used: 26.52 GiB (2.8%)
ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD10JPVX-75JC3T0
size: 931.51 GiB speed: <unknown> tech: HDD rpm: 5400 serial: WXS1A176FEV7
fw-rev: 1A02 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / size: 913.44 GiB used: 26.52 GiB (2.9%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0
mapped: vgmint-root
ID-2: /boot/efi size: 512 MiB used: 6.1 MiB (1.2%) fs: vfat dev: /dev/sda2
Swap:
ID-1: swap-1 type: partition size: 1.91 GiB used: 256 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/dm-1 mapped: vgmint-swap_1
Sensors:
System Temperatures: cpu: 27.0 C mobo: 32.0 C
Fan Speeds (rpm): cpu: 1950 case-1: 0
Power: 12v: 12.09 5v: N/A 3.3v: 3.26 vbat: N/A
Info:
Memory: total: 8 GiB available: 7.72 GiB used: 1.91 GiB (24.7%)
Processes: 194 Power: uptime: 2h 53m states: freeze,standby,mem,disk
suspend: deep wakeups: 0 hibernate: platform Init: systemd v: 255
target: graphical (5) default: graphical
Packages: pm: dpkg pkgs: 2002 Compilers: gcc: 13.3.0 Shell: Bash v: 5.2.21
running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.34 -
old-dog
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Telepített.laci@laci-UNLOCK-INSTALL:~$ cat /etc/fstab# /etc/fstab: static file system information.## Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).## <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>/dev/mapper/vgmint-root / ext4 errors=remount-ro 0 1# /boot/efi was on /dev/sda2 during installationUUID=9620-73BB /boot/efi vfat umask=0077 0 1/dev/mapper/vgmint-swap_1 none swap sw 0 0laci@laci-UNLOCK-INSTALL:~$
Bocs. Kicsit Old vagyok az biztos -
-
válasz
old-dog
üzenetére
No ez nekem is magas! Főleg az FSTAB sorai... Milyen disztró ez és milyen módban van, live, telepített, virtual...?
Érdemes lenne még egy inxi- Fxxx kimenetet is beraknod, hogy tisztábban lásson, aki ismeri, mik azok az FSTAB-ban! Viszont ha nem jelölöd ki az adott szöveget és nem nyomsz rá a Programkód formázásra, akkor nehezen áttekinthető lesz, amit beraksz ide.
Ez kell nekünk az egész sorból, ami a szerkesztés alatt álló ablak alján látható:
-
old-dog
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
.329s NetworkManager.service
16.986s udisks2.service
16.882s accounts-daemon.service
15.309s systemd-journal-flush.service
12.442s NetworkManager-wait-online.service
12.429s ModemManager.service
11.037s power-profiles-daemon.service
10.805s polkit.service
10.762s avahi-daemon.service
10.713s dbus.service
10.498s dev-mapper-vgmint\x2droot.device
10.264s dpkg-db-backup.service
8.899s switcheroo-control.service
8.596s ubuntu-system-adjustments.service
7.045s systemd-udevd.service
6.907s apt-daily-upgrade.service
6.003s gpu-manager.service
5.044s fwupd-refresh.service
4.456s rsyslog.service
4.312s wpa_supplicant.service
3.806s cups.service
3.446s apparmor.serviceHúú ez még nekem magas.

aci@laci-UNLOCK-INSTALL:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
/dev/mapper/vgmint-root / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda2 during installation
UUID=9620-73BB /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/dev/mapper/vgmint-swap_1 none swap sw -
válasz
old-dog
üzenetére
Ha szerencséd van, akkor valamelyi
servicelassítja a boot folyamatot, érdemes megnézni. Rakd be ide a terminal kimenetét Programkód formázással és megnézzük, van-e, amit ki lehet lőni gond nélkül. Két parancs kimenete kéne, de a másodiknál nem kell végig, elég az utolsó 10 sor is, kb így néznek ki...systemd-analyzesystemd-analyze blameubyegon@LMDE7:~$ systemd-analyzeStartup finished in 16.897s (firmware) + 19.132s (loader) + 8.474s (kernel) + 8.236s (userspace) = 52.741sgraphical.target reached after 8.236s in userspace.ubyegon@LMDE7:~$ systemd-analyze blame5.991s NetworkManager-wait-online.service5.726s apt-daily-upgrade.service5.321s systemd-suspend.service5.236s apt-daily.service1.838s thermald.service1.634s plocate-updatedb.service1.291s fwupd.service1.122s lm-sensors.service757ms systemd-rfkill.service544ms fwupd-refresh.service.....De ha már benne vagy, rakd be az alábbi terminal kimenetet is...
cat /etc/fstabilyen:
ubyegon@LMDE7:~$ cat /etc/fstab#### Static Filesystem Table Fileproc /proc proc defaults 0 0# /dev/nvme1n1p1UUID=01D0-9C83 /boot/efi vfat defaults 0 1# /dev/nvme1n1p3UUID=9528e945-1bef-49b4-98b7-841827ca6a35 / ext4 rw,errors=remount-ro 0 1 -
-
old-dog
aktív tag
Lehet volt már,nem olvastam végig a topikot, de a boot idő egy kicsit sok nálam több, mint 2 perc. Hogyan tudnám lefaragni belőle legalább50%-ot?Kétmagos Intel proci 8Gb RAM.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
GTX1650 a modernebbhez(Win11, Linux) - de ez majd módosulhat valami RTX ...70- es végűre, emiatt került bele a 850W táp (hogy bírja majd) - valamint a HD6870 pedig DOS/XP, - DOS alatt a köztes régi felbontásokat is tudja.
Dual video fotó, még az összeszerelés előtt - [kép]
Mint disztró a visszatérő, ismételt kezdőnek is jó, komolyan mondom, hogy már szinte minden megy, ami Win11 alatt is, sőt még a kedvenc képszerkesztőm, az XNView is simán fut, hát ezt nem gondoltam volna...
Persze a 10 magos ultraretró vasamon szinte minden oprendszer telepítve van, itt pld a 4in1 2.5" tartó 4 drivevel :
Side1
Side2 -
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Azt látom te is tesztelsz,milyen vga-val,grat a kitartásódért - csak ígytovább és nem feladni.
A LinuxMInt Cinnamonnal szerinem jól választottál,régebben én is velekezdtem is az ísmerkedést - szeretem a mainapig,ígaz már nem használom élesben,de nagyonjók a tapasztalataim-vele,sokat tanultamrajta és mindent kiprobáltam ami éppen nekem is kell. -
kiborg
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kiborg
üzenetére
Normál disztró esetén Mint Cinnamon, rá meg amelyik torrent tetszik, pl. QBittorrent, az multiplatform. A megosztás megoldható, bár elsőre a Samba kicsit furcsa lehet. - mondjuk a Mint-nek asszem van erre beépített megoldása is a GUI-n, az meg egyszerű.
Távoli asztalra Anydesk-et javaslok, az multiplatform.
-
Vasti74
senior tag
válasz
kiborg
üzenetére
Tudom, nem ez a kérdés, de erre a célra vennék a helyedben egy akármilyen NAS-t: biztosan olcsóbb lesz, min ez a gép, és sokkal egyszerűbb lesz használni.
Vagy ha mindenképpen ezt szeretnéd NAS-nak, akkor telepíts rá valami NAS disztribúciót. Van többféle (Pl. Open Media Vault, azt mintha egyszer próbáltam volna valamikor) , de tapasztalatom nincs velük, mivel én inkább NAS-t használok NAS-nak ;-)
-
kiborg
aktív tag
Sziasztok!
Abszolút kezdőként egy Ubuntut telepítenék (vagy várok egyéb javaslatokat) egy kis gépre (Intel® Quad-Core Pentium® Processor J5005 (up to 2.8 GHz) 8GB DDR4 + SSD). Használható lesz ?
Felhasználása: torrent (milyen klienst ?) illetve fájl megosztás ? (lehet olyat csinálni, mint win alatt, hogy másik win-es gépen felcsatolom távoli meghajtónak?)
Távoli eléréshez a win beépített távoli asztalát használtam, létezik egy linux alatt ? Vagy alternatíva ?Köszönöm a segítséget és a válaszokat.
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Egy kvm splitterrel van rá kötve 2 gépem 1 tv-re, úgy hogy ez 1 gomb nyomással átviszi az egeret billt+ a nyomtatót az adott gépre.
A win-es géppel tökéletesen működik, a linux-osnál viszont nem akarja a képet adni.
Tehát ha a linux-os gépre állítva hagyom és úgy kapcsolom be a linux-os gépet tökéletesen működik, viszont ha menet közben váltok a windows-osra, és majd onnan vissza akkor az egér bill, nyomtató működik viszont a kép nem.
Úgy reagál rá mint ha energia takarékos üzemmódban lenne és lekapcsolná a kijelzőt, csak az normál estben az egér mozgatására vagy a billentyűzet megnyomására visszahozza a képet, ez viszont így most nem, tehát ebben az esetben csak a gép újraindítása segít.
Ez miért lehet? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila
üzenetére
A 7000-es AMD Ryzen prociktól fölfelé van AV1 támogatás, onnan van bennük RDNA2 grafikus mag. Az 5000-es Ryzenekig Vega grafikus magot használtak, az VP9-ig tudja a dolgokat. Hosszabb távra mindenképpen AV1-ben gondolkodnék.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen
üzenetére
Na, ez egyszer fasza! Most tetesd fel az nV dirvert az előírt módon a disztróval, abban az MX Tools dologban a beállításokban, amit írtam.
Dißnäëß: Radeonból is csak a 6000-es szériától van AV1.
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
sudo apt remove nvidia-kernel-dkms nvidia-driver
sudo apt autoremove
sudo dpkg --configure -a
Köszönöm!
Most jutottam el, hogy kipróbáljam. Ezek a parancssorok visszahozták a distrót.
Újra neki kell futnom, hogy ne legyen szaggatott a mozgás a képernyőn, tehát valami gyári nvidia modult kellene feltenni, mivel úgy tűnik, hogy az alap csak ennyi tud, hogy tökéletes a kép állóképeknél. A kurzort minél gyorsabban mozgatom, annál jobban szaggat, vibrál. (Egy bizonyos sebesség felett nem is látszik már.)
Nvidia GTX1660 Super kártya van az asztali gépben, ezt kellene valahogy a lehető legjobban illeszteni. Ha valami kis vezérlőpultféleség is lenne hozzá, az még jobb lenne. Tudom, olyat nem várjunk tőle, amilyen a win alatt van.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Kutyának sem kellenek a 8 GB-os VGA-k?
- Revolut
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Gyúrósok ide!
- Lenovo Legion Go: a legsokoldalúbb kézikonzol
- Nem tudom a dal címét, előadóját
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Gumi és felni topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- 3DFX
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad X1 Active Noise Cancellation fejhallgató
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3497
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5455 14 FHD+ üzleti notebook - Qualcomm X Plus X1 16GB DDR5 512GB SSD W11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2190, 100% Akkumulátor
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Rakjál már fel valamit, ami csak úgy működik és nem kell b*szkurálni állandóan.
De értelek amúgy és jogos is, amit írsz, de ettől még fájni tud, ha bejön valamelyik a sokszázból és épp az lesz kampeca. Kicsit fura egyes fejlesztőcsapatok gondolkodása vagy igényfelmérése, ha a Garuda változataira gondolunk, igaz most változtattak a palettán, de még mindig kegyetlen vízuális élmény a legtöbb ízben.
Nyilván valamilyen szinten értően kell végigmenni a folyamaton, de tény, hogy nem kezdő Winről épp áttérni akaró usernek való a Gentoo. Engem már az is meglepett, hogy live verzió is van.