Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• hoffman_

nagyúr

sziasztok,

egy daily driver gépet rakok össze Linux költözéshez. média, web, játék elsődlegesen. Kubuntu 25.10 és Nobara 42 KDE közül végül utóbbit választottam az első tesztekhez. Ryzen 9600X + nVidia 4070 Super + 32GB DDR5.

partition és folder managment témában szeretnék segítséget kérni. annyi infó és tanács van külföldi fórumokon, hogy egyszerűen nem tudom kiszűrni mi lenne a legjobb nekem. clean install egy 4TB WD nvme SSD-n. nem terveztem partícionálgatni. erase disk, megcsinálom a bin/uefi bontást, terveztem egy nagyobb swap filet, RAM-hoz igazítva 40GB körül, ahogy olvasom célszerű, és gyakorlatilag ennyi.

amit viszont nem tudtam eldönteni, hogy a mappastruktúrát hogy érdemes kialakítani? steam, lutris, heroic sokat lesz használatban. ezeket egyszerűen \home alatt érdemes létrehozni subfolderben? vagy van amit érdemes \opt alá rakni? esetleg egyik sem? ebben szeretnék tanácsot kérni, hogy elsőre ne a legkevesbé ideális struktúrát alakítsam ki.

nem terveztem külön SSD-t a játékokra, főleg nem Win dual boottal. 1x4TB kitöltése a cél tisztán Linux felhasználásra. nem érdemes particionálgatni, ahogy néztem, főleg, hogy FHS alatt máshogy működnek a dolgok picit.

Új hozzászólás Aktív témák