- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
growler #96098 üzenetére
Hú, ez elég kemény így, nem? Unofficial install media for Manjaro and Debian Linux
Nekem egy év után a hivatalos Manjaro is elég újnak fog tűnni! Ezt a linkelt valamit azért nem lenne szerencsés felraknom, mert ha valami gubanc lenne megint a wifivel(Intel Wi-Fi 6 AX201), nem tudnám, emiatt van-e! De érdekes ez a SBK csapat ezzel a két egymástól igen távol álló disztróval. Köszi!
Ami még gond, hogy pont nincs nekik Plasma-s verzió, Manjaro-t mindig KDE-vel raktam fel eddig. Eddigi Manjaro-s problémáim miatt először a stable verziót kéne kipróbálnom...amúgy mindig azt olvastam, ha egy notiban minden Inteles, akkor nem lehet gond. HP8570p-vel mégis volt. Dell hátha jobban fekszik Manjaronak.
-
growler
őstag
-
-
Semmi nyűg nincs a rolling rendszerek frissítésével, kivéve ha félévente egyszer teszi az ember.
Igazad lehet, mert szinte ugyanazt írtam én is!
Félig üres pohár/félig tele pohár esete.
"...a rollingokat igen nyűgös frissíteni, ha jó ideje nem tettem"
Köszi a parancssort, lefutott, de úgy látom nem minden OK még mindig:
hiba: endeavouros-keyring: az aláírásnak a "manuel <manuel@endeavouros.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/endeavouros-keyring-20231222-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
Szeretné törölni? [I/n] i
hiba: arc-gtk-theme-eos: az aláírásnak a "manuel <manuel@endeavouros.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/arc-gtk-theme-eos-20221218-2-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
hiba: endeavouros-mirrorlist: az aláírásnak a "manuel <manuel@endeavouros.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/endeavouros-mirrorlist-24.3-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
hiba: endeavouros-theming: az aláírásnak a "manuel <manuel@endeavouros.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/endeavouros-theming-24.04.1.2-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
hiba: eos-translations: az aláírásnak a "manuel <manuel@endeavouros.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/eos-translations-24.4.8-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
Szeretné törölni? [I/n] iMegint abbahagytam. Egyébként kikérem magamnak, nem félévente frissítem!
2023 márciusban raktam fel, azóta nem piszkáltam. De miért ne próbálhattam volna ki, ha egyszer kíváncsi voltam?
Amúgy valami nyűgje volt az általad adott parancssornál is:
...
==> Megbízható kulcsok aláírása helyileg a kulcstartóban...
-> Locally signed 1 keys.
==> Megbízhatósági értékek importálása...
gpg: inserting ownertrust of 4
==> Visszavont kulcsok tiltása a kulcstartóban...
-> Disabled 11 keys.
==> Megbízhatósági adatbázis frissítése...
gpg: marginals needed: 3 completes needed: 1 trust model: pgp
gpg: depth: 0 valid: 1 signed: 12 trust: 0-, 0q, 0n, 0m, 0f, 1u
gpg: depth: 1 valid: 12 signed: 100 trust: 0-, 0q, 0n, 12m, 0f, 0u
gpg: depth: 2 valid: 75 signed: 30 trust: 75-, 0q, 0n, 0m, 0f, 0u
gpg: A bizalmi adatbázis következő ellenőrzése: 2024-06-29.
:: Tranzakció utáni műveletek végrehajtása...
(1/3) Reloading system manager configuration...
(2/3) Arming ConditionNeedsUpdate...
(3/3) Checking which packages need to be rebuilt
hiba: ez a művelet csak rendszergazdaként hajtható végre.Itt a sudo már nem jó?
[ubyegon@endev-hpelitebook8570p ~]$ sudo pacman -Sy --needed archlinux-keyring && pacman -Su
[sudo] ubyegon jelszava:Tényleg érdekel a dolog, kivételesen nem kekeckedek a rollingosokkal.
Valami rolling disztrót szeretnék felrakni Mint mellé az újabb notebookomra, Manjaro nagyon rühellte a HP 8570p-t, főleg az iwlwifi nem csípte az Intel Centrino Ultimate-N 6300-at, bár a Dell Latitudeban majd csak újabb a wifivevő, majd 10 évvel újabb a gép. Persze az újabb gépen se lesz napi használatban a rolling...
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #96092 üzenetére
Semmi nyűg nincs a rolling rendszerek frissítésével, kivéve ha félévente egyszer teszi az ember.
Ilyen helyzetben nem ajánlható a rolling, tehát a felhasználónak a szokásihoz kellett volna választania, nem fordítva. Na ugye.# pacman -Sy --needed archlinux-keyring && pacman -Su
-
válasz
Petya XT #96086 üzenetére
És a 19-es Mint is 18.04 Ubi alapon nyugodott. Tibi nem volt egyedül, több fórumon is olvastam, hogy nagyon szerették.
Ez most nem egyértelmű, Tibikomámat szerették nagyon ezeken a fórumokon vagy az említett disztrókat?
Itt is szeretjük Tibikomámat, attól függetlenül, hogy néha falramászatja a népeket. De a harcinyuszim is naponta többször ki tud akasztani, mégis szeretem.
-
válasz
Petya XT #96085 üzenetére
A Pix Menüje nagyon megváltozott egy főverzió után, azt nekem is nyűgös volt újra megszoknom, mivel napi melónál alap képszerkesztés/konvertálás azzal ment. Volt pár DE arculatváltás modernebb kinézetre, de a 17.3 Cinnamon után már nem zavart annyira, az volt az a verzió, ami olyan notebookokra is felment, amin semmi nem indult ill volt, amire telepíteni sem lehetett mást. Amikor a szolgáltató NAT-olta a netet, akkor is a 17.3 volt az, amin bejöttek a melóhoz használt weboldalak. Valahogy nekem ezek miatt is a Linux Mint volt mindig az, ami minden esetben működött.
----------------------------------
Ezzek érintőleges kapcsolatban Endeavour-t használóktól kérdezném, mi ilyenkor a teendő? Frissíteni akartam a rendszer a HP 8570p-n és olyan kérdéseket tesz fel, amit nem igazán tudok hová tenni, de amik utána jönnek, talán még ennél is aggasztóbbak...(azt tudtam, hogy a rollingokat igen nyűgös frissíteni, ha jó ideje nem tettem, de ez így húzós, ha a 4,1GB update minden csomagjánál előjön:
(704/704) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [---------------------------] 100%
szükséges kulcsok letöltése...
:: Importálod-e a 244740D17C7FD0EC, "Leonidas Spyropoulos <artafinde@archlinux.org>" GPG kulcsot? [I/n] i
:: Importálod-e a B8AC08600F108CDF, "Jan Alexander Steffens (heftig) <heftig@archlinux.org>" GPG kulcsot? [I/n] i
:: Importálod-e a 001CF4810BE8D911, "Jakub Klinkovský <lahwaacz@archlinux.org>" GPG kulcsot? [I/n] i
:: Importálod-e a F6D84143496F6680, "Campbell Jones <serebit@archlinux.org>" GPG kulcsot? [I/n] i
(704/704) csomagok integritásának ellenőrzése [---------------------------------------------------------------] 100%
hiba: linux-api-headers: az aláírásnak a "Frederik Schwan <frederik.schwan@linux.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/linux-api-headers-6.8-1-x86_64.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
hiba: glibc: az aláírásnak a "Frederik Schwan <frederik.schwan@linux.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/glibc-2.39+r52+gf8e4623421-1-x86_64.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
hiba: gcc-libs: az aláírásnak a "Frederik Schwan <frederik.schwan@linux.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/gcc-libs-14.1.1+r58+gfc9fb69ad62-1-x86_64.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
.....
....Innen még folytatódott, amíg meg nem szakítottam a frissítést, de szükségtelen több sort bemásolnom.
-
Warton
őstag
válasz
tompa torma #96089 üzenetére
Nincs róla sarkos véleményem teszi dolgát, kicsit bloat, de a teljesítményben nem érzem. Egyetlen dolog, ami piszkálja a fantáziám, hogy mi lesz amikor lejár a támogatása ennek a verziónak, nagyon nem szeretném újrapakolni a rendszert, mert ez egy 2009-es MacbookPron megy, amiben csak egy SSD van egy partícióval.
urandom0:
egyből hozzáadtam és már a wgetes fájlt le is töröltem. -
urandom0
senior tag
válasz
Warton #96083 üzenetére
A Debian backports egy olyan Debian tároló, amiben vannak frissebb csomagok, mint a Debian stabil kiadásában. Azért hívják backportsnak, mert a Debian tesztelés alatt lévő verziójából (testing) portolnak vissza szoftvereket, hogy használhatók legyenek a stabil kiadásban.
A használata nagyon egyszerű, az /etc/apt/sources.list fájlba kell felvenni a tárolót:
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main contrib non-free
Majd ezután kiadod az
apt update
parancsot, és ha a backportsból szeretnél telepíteni valamit parancssoron keresztül, akkor odaírod a parancs mögé, hogy/bookworm-backports
.
Pl. a yt-dlp-t nem úgy telepíted, hogyapt install yt-dlp
, hanem úgy, hogyapt install yt-dlp/bookworm-backports
.Ha mondjuk Synapticból telepítesz, akkor pedig kiválasztod a csomagot, és a csomag menü -> verzió kényszerítése... pontban tudod kiválasztani, hogy melyik verziót telepítse fel.
Hogy ha régebbi Debiant használsz, akkor a bookworm helyett az általad használt kiadás kódnevét (buster, bullseye, stb.) írod.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96084 üzenetére
És a 19-es Mint is 18.04 Ubi alapon nyugodott. Tibi nem volt egyedül, több fórumon is olvastam, hogy nagyon szerették. Az nagyon rendben volt. Van az úgy, hogy nincs igény a változásra. Arra már nem emlékszem, hogy volt e Flatpak benne(szerintem nem), de a régi szoftverek miatt váltottam, arra emlékszem. Fránya tárolók.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96084 üzenetére
Túl fogom élni valószínűleg
A 19.x-es kiadás volt az utolsó olyan Mint, ahol azt éreztem, hogy ez így teljesen rendben van, nagyon szerettem. A 20.x-be már nagyon sok változás volt, ezt elhúztam addig, amíg megjelent a 20.3. Nagyon nyűgösen ment ez nekem. Nem is biztos, hogy a rendszer miatt(21), inkább a rigolyáim miatt már azon bepöccentem, hogy a Pix-ben nem ott vannak a dolgok, ahol megszoktam a 20-ban. A Cinnamon is olyan"idegen" volt. Nem jött át a rendszer. Ekkor léptem le. De legalább megtanulom a másikat is.
-
válasz
Petya XT #96080 üzenetére
A Redshift működik, csak a másikat szoktam meg, rosszul esett.
Hát sajna ez ilyen, gondolom a 21-től működik a Q-s változata, de az meg neked nem tetszik. Kicsit mindig változik a főverzió, most a Cinnamon főverzió is sokat változott, viszont jóval kevesebb erőforrást igényel és pörgősebb is lett. Nekem is furcsa mindig az új főverzió, ezért is rakom fel az előző mellé és egy ideig még csak át-átbootolok rá, aztán egyszer csak már azt használom. Be kell lakni ugyanolyanra, mint az előzőt.
-
törölt tag
Hali Mindenkinek!
YT-ról letöltésre és ezt használom. [link]
Egyszerű GUI-s alkalmazás, frissül mikor kell.
Ráuntam a fentebb tárgyalt dolgokra. Ez tökéletesen el van a Debianomon. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96078 üzenetére
Valamint lehet meg is próbálom. Ez a Mint megy a levesbe, egy szűzet felpakolok a helyére és megnézem mi a helyzet Flatpak vonalon.
Ha rám hallgatsz, akkor ne hallgass senkire, tedd azt, amit jónak látsz
Egyébként más is írta már neked ezt a megközelítést.Snap és Flatpak.
Azokkal lehet ötvözni az öreguras stabilitást és a friss támogatott naprakész szoftverparkot.Igen. Akármennyire nem szeretjük ezeket a konténerformátumokat...
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #96078 üzenetére
Ezt meg kell tapasztalni. Inkább úgy fogalmaznék, hogy könnyebben lehet instabillá tenni, főleg, ha mondjuk az AUR-ra rászabadul az ember, tudatlanul mint én.. Nagyon sokszor nekifutottam, mire sikerült végre egyáltalán beállítanom úgy ahogy szeretném, minden szoftver futott amit szerettem volna, és el is indult utána. Egy kényelmes Mint után maga volt a rémálom, de szerintem megérte a beleölt időt.
Flat, Snap, ebben igazad van, szubjektív, én személy szerint nem kedvelem, bár bizonyára hasznos. Régi rendszerek tárolóinál egyetlen dolgot tudok elképzelni, legalább a mainline szoftvereknél, hogy ismert biztonsági kockázatot, bugot(esetleg a rendszerrel már inkompatibilis) tartalmazó csomagokat kiveszem, helyette az adott disztrón Flat, Snap-ből telepítheti a user ha gondolja a ropogósabbat.
Uby: Tényleg elvárható lenne ezekre a régi rendszerekre is, hogy az összes csomagot frissen tartsák?
A Redshift működik, csak a másikat szoktam meg, rosszul esett.Lehet nem értünk egyet, de a támogatási idő erről szól az én olvasatomban. Persze a rendszer megkapja a biztonsági frissítéseket, ami addig hatékony, amíg te magad mondjuk laikusként fel nem teszel a tárolóból egy olyan csomagot, ami lyukas mint a szita, még sincs eltávolítva, így lehetőség nyílik telepíteni is. Is itt a rendszered biztonságról ennyit is. Tehát továbbra is azt gondolom, hogy hosszú a támogatási idő egy adott kiadásnál. És egy kis
: Azért nem tettem, mert a Manjaro elvitte az energiám! Viccet félretéve, arra fókuszálok már egy ideje, a Mint 21.3 nekem nem tetszett, de ez részben a 22.04 alapnak volt köszönhető.
-
válasz
Petya XT #96077 üzenetére
Afölött elsiklottam, hogy még 20.3-as Mint-ed van fenn. Nem működik a Redshift sem, ez volt a Q előtt?
Csak annyit jegyeztem meg, hogy nem biztos, hogy ez a jó út, amilyen gyakorlatot követnek a tárolókkal kapcsolatban.
Így érdekesebb ezt a gyakorlatot kritizálnod, hogy a jelenlegi kiadáshoz képest néggyel ezelőtti kiadást használsz!
Minek is frissítenéd, viszont elvárod, hogy minimális fejlesztői létszámmal 5 évre visszamenőleg is frissen tartsanak 30000 csomagot. A jelenlegi kiadásnál sem megy ez. Nem is azt jelenti a 2025-ig dátum, a biztonsági frissítéseket megkapja és a feltétlenül szükséges alaprendszer frissítéseket. Ennyit vállaltak, mivel az alaprendszer is ennyit biztosít. A biztonság rovására így tuti nem megy, ezek szerint a használhatóság rovására sem, mert semmibe nem került volna 21.3-ig frissítened a rendszert. Valami okból nem tetted, ahogy Tibikomám sem volt hajlandó 6 évig frissíteni az Ubuntu 18.04-et. Tényleg elvárható lenne ezekre a régi rendszerekre is, hogy az összes csomagot frissen tartsák?
Akinek a rolling élhetőbb, azt használja, abból is van rengeteg disztró meg a kiadás alapúból is. Nekem tökéletesen használható a Linux Mint, de ha nem ez lenne, akkor a Debian is használható lenne.
-
válasz
Petya XT #96077 üzenetére
Tökéletes írás elfogulatlanul, grat.
Csak akkor ismét kérdezek.
Mit válasszon 1R user ha a rolling, bár tényleg ropogós, friss, használható, mindent elérni szoftverileg viszont instabil? választhatja a másik vonalat ami bár stabil, a támogatási idő vége előtt elhal sok esetben és sokkal szegényesebb a választék?
Ez a dilemma.
És megint a sokat hangoztatott és sokak által támadott én véleményem.
Snap és Flatpak.
Azokkal lehet ötvözni az öreguras stabilitást és a friss támogatott naprakész szoftverparkot.
Mivel konténeresek, 1 azaz egy, egyetlenegy darab szoftvert kell karbantartani. És az lefed mindent. Nem kell 25 féle pl. Firefoxot babusgatni a tárolókban.
Mégegyszer direkt kihangsúlyozom, ez a magánvéleményem amivel természetesen lehet egyetérteni és támadni is.
Valamint lehet meg is próbálom. Ez a Mint megy a levesbe, egy szűzet felpakolok a helyére és megnézem mi a helyzet Flatpak vonalon.
Mivel a 18.04 Ubuntumat a Snap segítségével tudom lélegeztetőgépen tartani pedig rég lejárt a támogatása. és minden snapes szoftverem eddig nem napra hanem percrekész.
Van igen hátulütője, borzasztóan korlátoltak a snap appok. Ha ez nem lenne nem is dilemmáznék itt egy friss rendszeren, maradnék életem végéig a 18.04-en.
Ezért is próbálom ki a Flathub vonalat, az jóval engedékenyebb. -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96075 üzenetére
Nézem az appot időnként, de konstatáltam, hogy ez 20.3-on már nem fog menni. Emiatt nem sétálok bele a Tiszába, lehetne 21.3-ra átmenni, de nekem az nem jött be. Általában read-only vagyok itt, csak ahogy most itt elszabadultak az indulatok, számomra érthetetlen. Amikor elkezdtem linuxozni, ezt tudtam, vállaltam, hogy semmire nincsen garancia, bármikor beüthet a ménkű, az adott problémát vagy meg tudom oldani vagy nem, vagy ugrottak az adataim, vagy nem. Az appletet példának hoztam fel, a régebbi rendszerek kapcsán.
Egyébiránt azt az utat járom, amit írtál, vállaltam a kockázatot a stabilitás terén, rollingra váltottam, egy gépemen van már csak Mint. Azt nem állítom, hogy jobban jártam, a KDE6, Wayland, X11 szentháromság is bugzik igen erősen. Ez ilyen. De már immunissá váltam az ilyenekre. Én nem bántom a fejlesztőket, dehogy. Közösségi munkával járulnak hozzá ezekhez a rendszerekhez, sokszor szabadidő rovására. Nem lenne fair.
Csak annyit jegyeztem meg, hogy nem biztos, hogy ez a jó út, amilyen gyakorlatot követnek a tárolókkal kapcsolatban. Azért sokszor biztonsági kérdés is ez, azokat a szoftverfejlesztőket akik nem tudják garantálni ilyen-olyan okból a szoftvereik frissítését, azokon el kell gondolkodni, hogy valójában van e helyük a tarolókban.
Egyszerűen mondja azt a Mint fejlesztője, hogy nem garantálom mondjuk a 20.3 esetében a 2025 dátumot, támogatási szempontból, mert annyira elavult lesz a rendszer, hogy az a biztonság és a használhatóság rovására megy. Laikus értelmezésben kicsit ellentmondásos, mert nagyon szalad az idő, Cinnamonék és a Gnome, KDE háza táján is. Nem tudom mi lenne jó ezekre a Debian, Ubuntu, stb. tárolós problémára, de fentebb láthattuk, hogy problémás ügy.... A rolling sem tökéletes, de élhetőbb szerintem, legalábbis ebből a szempontból. -
válasz
tompa torma #96073 üzenetére
...de akkor is fenntartom..egy éppen áttérő sokkal kevesebbet ért itt mint a win 10 topikban...ott legalább tudja miről tárgyalnak...
Akkor minden OK. Akinek itt problémája volt és a válaszokat kapta, a jelenlegi rendszerét 6 éve használta/ja, kb 500* annyit turkált, variált azzal a csóró Ubuntuval, mint én 10 év alatt az összes kipróbált disztrómmal és nálam régebben használ Linuxot. Ilyen Linuxos előélet alapján tudja miről van szó.
De hiba abból kiindulni, hogy a Windowst alapból mindenkinek ismernie kell, én például 10 éve nem használom és amikor valami SSD-s téma miatt odakeveredtem egy linkkel, kukkot nem értettem belőle. Minap a most beszerzett notebookon lévő Win11-gyel is szenvedtem, mire megnéztem pár infót a rendszerről, arról nem is beszélve, hogy pár SSD programot telepítenem kellett...
...de akkor is fenntartom..egy éppen áttérő sokkal kevesebbet ért itt mint a win 10 topikban...
Ez önmagában teljesen normális. Nemrég elmentem virusalapú állati oltóanyag gyártás területére és sokkal kevesebbet értettem belőle, mint egy trilaterális NATO hadgyakorlat szárazföldi/légi térképeszeti biztosításának megtervezéséből. Utóbbi tök egyszerű számomra. Ez normális szerinted? Összefügghet-e azzal, hogy az egyiket 10 évig csináltam, már amikor épp ilyen kérés/parancs érkezett?
-
válasz
Petya XT #96062 üzenetére
Viszonylag friss a panelapp, de ezek a panelapplikációk egy új főverzió megjelenése után csúsznak kicsit. Már le se írom, hogy nem Mint fejlesztő foglalkozik ezekkel, de olvass utána a KDE6 megjelenése után ott is lassan érik utól a panelappok magát a DE-t. Cinnamonnál is kijött a 6-os verzió és sok panelapp emiatt nem volt kompatibilis az 5.x verzió appjaival. Ez ilyen. Egy hónapja frissült a Qredshift is, nem tudom, működik-e...
Nincs értelme elvárni külsős csomagok frissítgetését a Mint fejlesztőktől, az az igény meg kicsit értelmetlen, hogy ne is rakjanak bele semmilyen csomagot, amit nem ők fejlesztenek. Vannak ilyen disztrók is, azokat kell választani.
Anno nagyon elégedetlen voltam a használt OS-sel, zavartak a dolgai, elengedtem, végleg. Ezt javaslom mindenkinek, aki akármelyik disztróval elégedetlen. Még csak fizetni sem kellett érte, hogy amiatt ragaszkodna hozzá bárki is.
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
growler #96046 üzenetére
Igen, meg tudja azért írta. Megnéztem a kiegészítőket és működnek, ahogy kell. Ez a pozitív.
A sok negatív pedig ott kezdődik, hogy ha bármi bonyolultabb dolgot mint amit pl. ő vagy én írtam fentebb akkor ott elhasal. Yt-dlp kb. több száz funkcióval bír, kinek mi kell éppen alapon. -
tompa torma
junior tag
válasz
ubyegon2 #96057 üzenetére
olvasgatom azt is..nekem az első linuxom még knoppix volt 2006 környékén, azt adták a fujitsu desktophoz...nem értettem, lett a gépen xp...de azért nem hagyott nyugodni a dolog,..a win 7 már duálban futott valamelyik éppen próbálgatott disztróval...a win 8 megjelenésével intettem búcsut redmondnak...úgyhogy nem kell bemutatni a régi linuxok " szépségeit "...de akkor is fenntartom..egy éppen áttérő sokkal kevesebbet ért itt mint a win 10 topikban...ott legalább tudja miről tárgyalnak,...itt néha nekem is gondolkodnom kell.../ egyébként én is autodidakta módon rázódtam bele magába a számítógép használatba../
-
válasz
tordaitibi #96059 üzenetére
Nem hiszem, hogy kisarkítottam bármit is. Te Magad írtad le többször, hogy szerinted egy modern UI-ban nem kell többé terminálozni. Egyrészt hoztunk példákat, hogy ez miért nem igaz, másrészt egy olyan rendszertől várod ezt el, aminek a kromoszómáiban van a terminál-használat.
Azt továbbra is fenntartom, hogy az ilyen régi csomagok a Debianból jönnek. A Minttel kapcsolatban is érdemes fejben tartani, hogy 1, azaz egy ember fejleszti. Nyilván sem ideje, sem energiája nincs 30-40K csomagot macerálni, így amit nem érez fontosnak, azt vagy tükrözi, vagy direktben behúzza Debianból.
-
Warton
őstag
válasz
User_2 #96061 üzenetére
Sima liba
yt-dlp --write-auto-subs --sub-lang en "https://www.youtube.com/watch?v=ceEKOrk7Yts"
Ebben a témában nem merültem el annyira, de kipróbálva működik, egy külön fájlba rakja a feliratfájlt, amit a VLC tud kezelni, a te szambáslambadás playeres cuccod nem tudom. Az "en" nyelv, gondolom állítható másra is. Kicsit durva megoldás, de kis utánajárással finomítható.
Ha van normális sub a videón akkor csak simán --write-subs
szerk.: ja és ha csak a felirat fájl kell akkor a yt-dlp után --skip-download -ot írd be.
-
válasz
dances #96066 üzenetére
Mert a youtube downloader, a tiéd, az a yt-dl-t keresi a mai napig és nem lehet neki megmagyarázni hogy felejtse el és helyette használja a yt-dlp-t.
Hál' istennek pl. Smplayerbe lehet választani különben megint hekkerkedni kéne.
Szerezd be pl. a ytdlp-gui nevű frontendet, az ahhoz való. Pofára tökegyformák amúgy és a fedőnevük is ugyanaz, Youtube Downloader.
-
dances
tag
Üdv!
Lefuttatva ezeket (Mint 21.3):
sudo add-apt-repository ppa:tomtomtom/yt-dlp
sudo apt update
sudo apt install yt-dlp
sudo apt install youtubedl-gui
yt-dlp --version
2024.04.29A Youtube Downloader ezt írja:
"Failed! Recheck input for errors."Erre mi a megoldás?
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #96059 üzenetére
....fennkölt gyári szoftverkínálattal, na az igenis nagyon sz@r.
A csendesebbek közé tartozom, de egyetértek veled. Nem igazán tartom én sem jó megoldásnak, hogy az aktuális kiadás pillanatában elérhető legfrissebb csomag bekerül, aztán le van szahara. Lehet PPA-kal megszórni a rendszert, vagy Flatpak-et használni, ha frisset szeretnél. A PPA-s megoldás sem jó mindig, mert ha valami függőségi probléma van, simán kiszedik az addig elérhető friss verziót is(pl 20.3--->Qbittorrent 4.3.8) Az appletek terén sem sokkal jobb a helyzet. 20.3 QRedshift például. Máig nem működik rendesen, mióta megjelent a 21.3.
-
Warton
őstag
válasz
User_2 #96058 üzenetére
Nem akarok yt-dlp kiselőadást tartani, de amiket írtam azt mind tudja a yt-dlp, persze csak terminálból, szerintem a gui nincs erre kiképezve.
fejezet külön letöltése:
yt-dlp --split-chapters "url"
Lehet, hogy meg lehet határozni, hogy mittomén csak a 4. fejezetet töltse le, nem tudom mg az nem kellett.meghatározott rész letöltése
yt-dlp --download-segments "*start:end" "url"
batch
yt-dlp -a fájl
Fájlba a linkeket kell írni enterrel elválasztva azt csá. -
válasz
sh4d0w #96048 üzenetére
Ugye érzed hogy ez nemhogy sarkos de egyáltalán nem igaz?
Nem arról próbálom meggyőzni az embereket hogy szaralinugz hanem a Mint mostani esete a fennkölt gyári szoftverkínálattal, na az igenis nagyon sz@r.
És ebbe álltak belém gúnyosan többen és emiatt fakadtam ki. Ha neked igazad van és 8-10 ember körberöhög, nálad nem szakad el a cérna? -
User_2
tag
válasz
Warton #96038 üzenetére
nem vagyok programozó
Lehet-e pl. egy youtube videó szegmentjeit külön-külön fájlba mentetni?
ezt így még nem akartam, de viszonylag korlátozott milyen infót ad meg a yt api a videoról, ha abban benne van, akkor lehet.Lehet-e pl. egy videó bizonyos részét lementeni, mittomén 2:05-től 6:32-ig egy 10 perces videóból?
-h írja, bár még nem akartam ilyet eddig, ha editálni akartam, akkor a letöltött egészet szerkesztettem ffmpeg-gel, szintén python-ból:
--download-sections REGEXDownload only chapters that match the
regular expression. A "*" prefix denotes
time-range instead of chapter. Negative
timestamps are calculated from the end.
"*from-url" can be used to download between
the "start_time" and "end_time" extracted
from the URL. Needs ffmpeg. This option can
be used multiple times to download multiple
sections, e.g. --download-sectionsLehet-e batch-ba egy paranccsal több videót letölteni?
- python script-ből csinálom, simán, asyinc-kal is, van hogy a teljes csatornát, vagy csak a csatorna vagy playlist listát.ami fáj, hogy a felirat letöltés elromlott,
ha esetleg tudja valaki melyik letöltővel lehet
command line módban feliratot letölteni?
pytube, yt-dlp -n nem megy.
-
válasz
tompa torma #96047 üzenetére
...ha egy linuxra váltani akaró idetéved, elolvas pár hozzászólást, pánikszerűen menekül vissza win-re....
Jól teszi!
Gondolom nulla ismerettel benézve egy Windows 10 topikba egyből kisimulnak a homlokráncai! De ha egy kezdő itt azt is olvasta, hogy féltucat egyperces megoldás van a Tibikomám problémájára, akkor lehet felkelti az érdeklődését. Attól függ, mi okból akar valaki Win helyett Linuxot felrakni/kipróbálni. Én 10 éve totál laikusként itteni Linuxos topikok segítségével egy hónap alatt elengedtem végleg a Windowst, pedig a 10 évvel ezelőtti desktop Linuxokkal voltak nehézségek, főleg a maiakhoz képest. Ha csak egy ingyenes Windowst akartam volna, menekültem volna én is hamar, bár az se biztos...
Ha ráérsz, nézz be a Haladó Linuxos topikba is és utána akard ezt átnevezni.
-
válasz
tordaitibi #96052 üzenetére
Én is sok mindent fejeltek, de ha hamar nem tudok valamit emiatt megoldani, azt dobom! Pont a nem éppen tini életkor az, ami miatt egyre kevésbé húzom fel magam totál nem fontos dolgok miatt! Most gondolj bele, ezer éve kékre festetted az ólajtót, de istennek se találod sehol a kék festéket. Mit teszel? Tucatnyi válasz lehet az adott lehetőségek ismeretében, de azt célszerű választanod, ami legkevésbé megy az agyadra! Lehet azért nem emléksze, hová raktad a kék festéket, mert már kidobtad 8 éve, de ez nem fog eszedbe jutni, érdemes akkor napokig keresni? Lefested pink színűre!
Disznónak mindegy, max páran beesnek az árokba, ahogy elmennek a porta mellett, úgy elképednek.
(ez egy elképzelt eset volt, lehet nincs is disznóólad, nehogy ezen is felhúzd magad)
Amúgy az aktuálisan használt disztró parancsai ott vannak a history fájlban, de ha nemrég használtam, a fel nyillal előhívom, ha régebben használtam, akkor Ctrl+R billkombó és beírok pár karaktert. A hasznos leírások, webcímek meg Gmail piszkozatként vannak elmentve 10 éve, azt bárhonnan elérem mindig.
-
válasz
urandom0 #96051 üzenetére
a gyári Mint-es verzió 2022.04.08-1, a bpo-s pedig 2024.04.09-1~bpo22.04.1.
Ez tény, viszont én a bpo-s és a PPA verziót említettem imént, a gyáriról pont nem esett szó! (vagy nem pontosan értettelek...)
Most tényleg, jön a kezdő, feltelepíti a Mintet, és azt látja, hogy több éves szoftverek vannak benne... azért na.
Azért ez nem feltétlenül okoz akkora gondot, ha mezei home userként használja a rendszert. Böngészés, letöltés, torrentezés, média megtekintése mind tökéletesen működik, ami lényeges, az frissül is rendszeresen, böngésző például.
-
válasz
tordaitibi #96045 üzenetére
pedig egy LINUXMINT telepítő az maga a tökély, nemdebár?
Nincs Linux Mint telepítő, azt az Ubuntus alaprendszer tartalmazza! De Ubuntut meg azért tudsz használni majd egy évtizede. Úgyis le kell selejtezned előbb-utóbb a 6 éves ősubuntudat.
Nem telepítettem semmit a Ventoyos hordozóra, átmásoltam rá sok disztrót, ahogy anno mondtátok. De ha már így alakult, lehet azt az SSD-t rakom a Dell notiba.
Csak tudod Uby, ami egyiknek jó poén, az a másiknak esetleg bántó is lehet.
Sajna az mindig is így volt, aki szolgáltatja a poen alapanyagát, ő mindig kivétel, mindenki más meg jó poennak tartja.
-
válasz
ubyegon2 #96044 üzenetére
"Csakhogy Te igen régóta nem vagy fullhülye kezdő, mégis ezt szimulálod. De miért?"
Mert egy már kissé szenilis, Alcheimeres még nem de vén f***sz vagyok és amiket elkövettem 2-3-5-6 évvel ezelőtt, azokra már egyáltalán nem emlékszem.
Pl. emlékszek hogy az egyik lézernyomtatóval 5 éve 2 napig szenvedtem, meglett a megoldás de nem írogtok ki mindent mert akkoriban kb. 1000 kérdést tettem fel.
Pl. az egyik szkennerre emlékszek, egy Wines telepítőből kellett kibányászni egy .BIN fájlt és megfelelő helyre betenni a linux fájlszerkezetbe+symlink meg chmodozás is volt.
De konkrétan már most nem tudnám megcsinálni.
És ha minden megoldást könyvjelzőztem meg leírogattam volna, az brutál méretű lenne. Amibe szintén nem találnám meg amit épp keresek.
+változott sokminden, az a pár10 weblap amit könyvjelzőztem anno, a 3/4-e 404, nem található már. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96049 üzenetére
Én az Ubuntus bpo verziót próbáltam, az is felmegy, majdnem ugyanaz a verzió, mint a PPA-s.
Öööö, vagy én néztem el valamit, vagy te, de a gyári Mint-es verzió 2022.04.08-1, a bpo-s pedig 2024.04.09-1~bpo22.04.1. A gyári 2022-es kiadás, a bpo-s idén áprilisi
De lényegtelen... -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96044 üzenetére
Az ilyen kötőszavakat, mint az "amúgy" és az "egyébként" csak azért használom, hogy írásban elválasszam egymástól a gondolataimat
Abban teljesen igaza van Tibinek, hogy ez a csomagkezeléses dolog problémás, és nem csak az elavult csomagok miatt. Most tényleg, jön a kezdő, feltelepíti a Mintet, és azt látja, hogy több éves szoftverek vannak benne... azért na.
Már eleve az is problémás, hogy nincsenek elkülönítve a rendszercsomagok a felhasználói alkalmazásoktól, így ha az egyiket frissíteni akarod, akkor kénytelen vagy a másikat is frissíteni.
És pont erre jöttek rá a nagy Linuxos cégek is az elmúlt években, és ezért kezdtek el gőzerővel ráállni az immutable OS-re, mert akármennyi hátránya is van, jelen pillanatban senki sem tud jobb megoldást. -
válasz
urandom0 #96029 üzenetére
...a probléma annyi, hogy Mint-nél ugye nincs backports repó, ahonnan az új csomag bekerülhetne
Igen, ahogy ezt 2-3 órával ezelőtt is megbeszéltük már.
Én az Ubuntus bpo verziót próbáltam, az is felmegy, majdnem ugyanaz a verzió, mint a PPA-s. Alapból ha nem lehet .deb verziót letölteni valamiből és PPA-t sem akar a user, akkor hagyja a fenébe, millió alternatíva van Linuxon. Szerencsére nem sokan ragaszkodnak a 2-3 évtizede megszokott programjaikhoz meg azokhoz, amit már ismernek. Egy videodownloader GUI-s app azért nem annyira veszedelmesen bonyolult...
-
válasz
tordaitibi #96028 üzenetére
Nézd, egy Linuxos topicban próbálod meggyőzni az embereket, hogy a Linux szar. Egy olyan rendszer esetében ágálsz a CLI ellen, ami eleve ennek az intenzív használatára épül. Azt kellene megértened és elfogadnod, hogy a GUI utólag ráillesztett felület a Linuxokon.
Attól, hogy az interface CLI, még lehet modern.
-
tompa torma
junior tag
tordaitibinek tökéletesen igaza van...itt a témák 90 %-nak köze nincs a " linux kezdő " -höz...ami nem baj, mert lehet belőle tanulni, csak akkor ne hívjuk kezdőnek,...ha egy linuxra váltani akaró idetéved, elolvas pár hozzászólást, pánikszerűen menekül vissza win-re....
-
válasz
ubyegon2 #96039 üzenetére
Ha valamikor a Ventoyosra bármit telepítettél az belebarmol a Ventoy efibe és onnantól nuku Ventoy.
Megoldása mint nálam a 2. EFI partíció. Van hátulütője lásd a kérdéseimet de használható.
Apropó akkor kikezdem a Guefit is ha már benne vagyunk, az se egy nagy durranás ha nem tud megbirkózni 2 efivel. A Mint installer meg néggyel, nahát...
pedig egy LINUXMINT telepítő az maga a tökély, nemdebár?
Csak a poénkodás kedvéért, tudod. Ahogyan te is írtad, egy kis "humor" elfér itt.
Nem kötözködés, nem savazás, nem gúnyolódás, nem irónia. Dehogy. Szándékomba se volt.Csak egy jó poén.
Csak tudod Uby, ami egyiknek jó poén, az a másiknak esetleg bántó is lehet. -
válasz
idézném urandom0 fórumtársunkat:
Amúgy teljesen igazad van szerintem mindenben.
Az amúgy nélkül kicsit mást jelentene, de így mindenki azt gondol mögé, amit akar.
Ha olvasnád és érdekelne a sok működő megoldás, akkor nem donkihótéznél hetekig.
Nyilván nincs 100%-ig biztos módszer, ha kimégy a netre, de ha a PPA-k annyira durván veszélyesek lennének és történne is valami, azt tuti olvasnánk pár helyen. Ha valamit meg akarsz oldani, megoldod. De nem akarod megoldani, csak úgy, ahogy nem lehet! Mit sugall ez neked?
....de ebben most totál igazam van egy fullhülye kezdő szemszögéből nézve.
Csakhogy Te igen régóta nem vagy fullhülye kezdő, mégis ezt szimulálod. De miért? (de legalább mindig felpörgeted a topikot)
-
Warton
őstag
válasz
Az az igazság, hogy minden rendszernek, OS-nek megvannak a maga szabályai. Meg kell tanulni vagy együtt kell élni a hülyeségekkel és kész, vagy tovább kell lépni. Ehhez az egész hobbihoz sokkal flexibilisebbnek kell lenni, nem lehet bemerevedni, mert attól csak frusztrált leszel. Meg aztán azért nem kéne ilyen véresen komolyan venni az itteni figurák csipkelődését. A zord külső mélyén érzékeny lelkek vannak: nézd csak meg ubi nyuszikat tart és fogadni mernék, hogy shadownak meg cicái vannak.
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
tordaitibi #96037 üzenetére
Ha leszedik érte a fejem, ha nem ez így van.
Bruce Lee is így fogalmazott: "Nem attól tartok, aki 10 000 féle rúgást gyakorolt egyszer, hanem attól, aki egy félét 10 000x."
Legyen egyedi, meg testreszabott, de az alap az lehetne egyszerűbb és egységesebb. -
válasz
Warton #96026 üzenetére
& CPT.Pirk
A warez nem szerencsés kifejezés volt, de értitek azért a helyzetet. Egy profitorientált cég fizetős szolgáltatásának free megkerülésére gondoltam, ezek ellen nyilván folyamatosan kűzd is maga a cég, jelen esetben a Google.
Ki mazsolázza...? Mondjuk a Unit 193. Vagy akkor ők mit csinálnak?
Nem tudom, de az említett ember nem a Linux Mint fejlesztő csapatában van.
....sőt a GUI-ért pénzt kérnek a windows store-ban
Érdekes, de tök indiferens, mit csinál a Windows.
-
urandom0
senior tag
Hát, én nem gondolnám, hogy ettől lenne Linux a Linux. Vállalati szinten az elmúlt években kezdett el terjedni az immutable OS + konténerizált appok. Ha ez a felállás átcsorog egyszer otthoni felhasználói szintre és az átlagoszerverekre, akkor is Linux marad a Linux.
Szemét gyűlik a Linux fájlrendszerében is. A saját config fájlaid, a log fájlok, stb.
Az egyediség meg tök jó dolog, én is szeretem, de azt be kell látni, hogy műszaki szempontból az egységesség sok szempontból előnyösebb.
-
Nálad érthető a svájci bicskád miatt egy ilyen Boron tipusú disztró, de én már telepítésekkel nem molyolok 10 percnél többet, hurcolni se tudom mobil SSD-n melóhelyre, ha meg elutazom, viszem a notit meg pendrive-ot. Amúgy egy külső házas SSD-n lévő Ventoyos disztrókkal minap akartam bootolni, de semmi, eltűnt a bootolás, lehet Tibikomám módszerének esett áldozatul valamikor. De azért érdekes.
Most a Latitude 5520-on inkább NVMe SSD-ket szeretnék nyúzni(frissíteni kéne már az SSD-s blogot), ha már végre PCIe 3.0 (lehet talán 4.0 is) csatolós a notebook! Közben van olyan SSD is, ami nullkilóméteres és van még ugyanilyen, így az Aprón kicsit visszajön a gép árának egy része. Ahogy nézem a Samsung 980-nak is kijött már az utódja, így az egyre drágább, szóval amibe került nekem, az visszajön.
-
válasz
PCProfessor #96033 üzenetére
Utolsó bekezdésedet (is) én évekkel ezelőtt kijelentettem.
Leszedték a fejem miatta. Állítólag ez a szépsége és jó ez így mert nem sablonos hanem izgalmas, sokféle. ám legyen. -
growler
őstag
válasz
PCProfessor #96034 üzenetére
-
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
growler #96032 üzenetére
Nem csak a letöltésen van hangsúly. Pl. lehet rendezni, streamelni, kinyerni, változtatni metadata infot, beágyazni, földrajzi tiltást kikerülni és úgy leszedni valamit stb... Annyira sok dolgot tud, hogy nem igazán veszi fel a versenyt vele semmi. Nyilván ezeket a funkciókat ki is kell használni.
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
urandom0: Az összes ilyen függőségkezelésre építő szoftverterjesztés rossz. Windows-on nincs ilyen, MacOS-en nincs ilyen, Androidon nincs ilyen, csak Linuxon van ilyen, és elég nagy szívás.
Ez 100000% így van.
Hiába sokszínű, testreszabható és gyorsabb egyes műveletek végzésénél a linux, kompatibilitás és egységesség a legnagyobb hiány. Ez eddig is gond volt, az is lesz. -
growler
őstag
Azert en kivancsi lennek ra, hogy mi az amit a yt-dlp/dlg-vel le
lehet tolteni, de a "Video DownloadHelper" Ff kiegeszitovel ill. a
"4kvideodownloaderplus"-al nem?
Es ezek Ubuntu 22.04-en, Mint 21.3-on is vigan mukodnek! -
urandom0
senior tag
válasz
nem,. nem az Ubuntu vonal csomagkezelésével van a baj,az tökéletes hanem magukkal az elhanyagolt, elárvult magára hagyott programokkal. Semmi nem változott.
De, azzal is elég nagy baj van, mert sokszor pont azért nem lehet frissíteni egy csomagot, mert a függőségei elavultak. Az összes ilyen függőségkezelésre építő szoftverterjesztés rossz. Windows-on nincs ilyen, MacOS-en nincs ilyen, Androidon nincs ilyen, csak Linuxon van ilyen, és elég nagy szívás.
Amúgy teljesen igazad van szerintem mindenben.Ez egy KEZDŐ Linux topik!!!!! Nem a forráskódforgatásról és a menet közbeni kernelcseréről stb. kéne itt hoszas eszmecseréket meg példákat leírogatni az esetleg idetévedő színhülyéknek.
-
csixy
addikt
válasz
Jó-jó, de ha feltelepíted a nem működő yt-dlp -t és kiradírozod onnan ahova települt és a helyére bemásolod ezt: [link] , akkor működni fog. és ennyi. Csiribi-csiribá mukodj !!!! Hhhuh.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96019 üzenetére
Ez úgy működik, legalábbis Debiannál, hogy ha valaki nem akarja karbantartani tovább a csomagját, akkor ír egy e-mailt a maintainer levlistára, amiben bejelenti, hogy nem kíván tovább foglalkozni a csomaggal. Ezután a csomag felkerül a WNPP (Work-Needing and Prospective Packages) listára, (itt vannak egyébként összegyűjtve az árva csomagok, az unmaintained csomagok, a segítséget igénylő csomagok, a jövőbeni csomagok), és onnan valaki más „adoptálhatja”, ha úgy gondolja, hogy tud vele foglalkozni.
De egyébként feleslegesen okoskodok itt, nem ez lesz a gond, mert ahogy nézem, Ubuntu 22.04.04-ben (ugye ez a legfrisebb Mint alapja) valóban csak a 2022.08.04-én kiadott yt-dlg van (lásd changelog), DE jammy-backportsban már a 2024.04.09-én kiadott yt-dlg van (lásd changelog), és ugyanúgy Unit 193 a karbantartója. Tehát a karbantartó itt szépen végzi a dolgát, a probléma annyi, hogy Mint-nél ugye nincs backports repó, ahonnan az új csomag bekerülhetne.
Amúgy nem próbálta valaki lehúzni Debian backportsból a yt-dlp-t, és azt feldobni Mintre?
wget http://de.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/y/yt-dlp/yt-dlp_2024.04.09-1~bpo22.04.1_all.deb
sudo apt install ./yt-dlp_2024.04.09-1~bpo22.04.1_all.debÉn kipróbáltam, feltelepül.
-
válasz
ubyegon2 #96014 üzenetére
De Uby, jön a hülyegyerek, mint pl.én, Winen ott a Store, beírta, kattintott, tlepül, működik.
A hülyegyereket nem fogja érdekelni hogy most lesz verzióváltás, mindjár jó lesz majd júliusba, a hülyegyerek olvasta hogy a Mint a legemberbarátabb disztró és nem fogja érdekelni miért nem működnek programok. Hogy ki tarja karban, ki nem, hány 1000 csomagot kell maprakészen tartani szegény maintereknek, stb.
Kinyitja a Szoftvertelepítő GUI-t (!!!!) kattingat és szar az egész.
És nem, nem fog ppa-zni mert nem tudja mi az, nem fog terminálozni, nem fog Githubon bogarászni, nem fog makeszarokkal szórakozni meg guglizni, forráskódozni, guberálni.
Enélkül meg a gyári tároló perpill. 2024 Május 23-án semmit nem ér ,elavultabb mint Nagymamám kenyérpirítója mert Ő meghalt 23 éve.És ezt leírtam ezelőtt 4-5 évvel a kedvenc blogodba hogy nem,. nem az Ubuntu vonal csomagkezelésével van a baj,az tökéletes hanem magukkal az elhanyagolt, elárvult magára hagyott programokkal. Semmi nem változott.
Van a Vlc, Firefox, Libre csomag meg még pár übernépszerű app és snitt, a többi nagy része ******** ide trágár szavak jönnének.Hol van az Opera, milliók használják, Mega, Viber (jaa a Viberék már belefáradtak a töménytelen mennyiségű csomag szarakodásba és linuxra nincs deb, se semmi, csak Flatpak vagy appimage, snitt) és még sorolhatnám.
Ja de. Hazudok.
Mert ha a hülyegyerek usr rákattint egy Flatpakos appra, akkor lejön a fél internet és onnan kezdve tényleg a legfrissebbek a csomagok. Meg Snap is ilyen.
DE!!! ezek ellen meg itt ágáltok berzenkedtek, szar, nembiztonságos, fúj.
Oké de akkor legyen naprakész a gyári szoftverpark! Kattintással telepíthetően mai napi friss appok.Bocs Uby a kirohanásért de ebben most totál igazam van egy fullhülye kezdő szemszögéből nézve. Ne akard már őt belezavarni a makeinstall, a terminálos PPA meg az ilyn hülyeségek erdejébe.
Miért nincs a gyári Szoftvertelepítőbe pl. PPA lista?
Kiírná hogy figyelj színhülye, ez ugyan nincs de itt és itt megtalálható és 5 katintással felveheted a Zabszemhegyező app PPA-t és már települ és működik is.
Ja, néhányan itt a PPA ellen is berzenkedenek, akkor ppa nem, internetről tölthető deb nem, Snap nem, Flathub nem, appimage nem,akkor már a Github forráskód se mert úgy a fair, ... ésakkor mégis hogyan? Ja persze, ilyet nem kell használni itt a megoldás congratula.
Ez egy KEZDŐ Linux topik!!!!! Nem a forráskódforgatásról és a menet közbeni kernelcseréről stb. kéne itt hoszas eszmecseréket meg példákat leírogatni az esetleg idetévedő színhülyéknek. -
törölt tag
A kedves disztribútorokról azért nekem is megvan a véleményem, a Gnome Commanderből már jó ideje olyan verzió van a tárolókban, ami a beállítások panelre kattintáskor elszáll mint a győzelmi zászló. Ez van a Fedoratól a PokemonRajongókSzupcsiDisztrójáig mindenben, és kb. tucatnyi jelzést láttam, hogy gyerekek sz@r van a palacsintában, szerintetek valaki is kiszedte a repóból a hibás verziót?!
-
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #96013 üzenetére
Jó-jó. Csak én a lehető legkisebb összecsiszolt lightweight debiánt keresem , hogy abból csinálhassak egy belakott Tomas Mateicek féle linux-live squasfs konzervet (amit már meg is csináltam) amiből gyakorlatilag 3 állomány kell: az initramfs, a vmlinuz és a squashfs.sb modul és egy ventoy pendrájv és lehet tolni fel az egészet a RAM-ba. Kiváló swájci bicskát lehet belőle csinálni akár mentő pendrájvnak, akár a netre szörfözni, satöbbi.
-
shadow1901
aktív tag
Engem csak az érdekel mivel jobb/más ez a yt-dlp mint ez?
Mikor fog menni a billentyűzet világítás a régi laposomon?Ubuntu kezeli már penről indítva a T3U Plus wifi adaptert, Mint meg nem. Net nélkül nem lesz net.Boron meg Antix versenyzik nálam még virtuális gépeken, HW igényük nagyon tetszik,(1 mag 3,8ghz max 50%, 1gb ram, 10gb. youtube tálcán épphogy hallgatható) melyiket próbálom majd ki élesben (kukázott hw-en először), de tudás a minthez is kevés -
válasz
urandom0 #96020 üzenetére
Igazad lehet, de egyébként is más utat választanak, lehet ezért nem alkalmazzák az Ubunut bpo repot sem. Saját repokban meg nem túl sok külsős csomag van. http://packages.linuxmint.com/
LMDE6 használ Debian bpo repo-t, de nem cserélgetik azt sem frissebbre.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #96009 üzenetére
Egyszerűen synaptic, ... yt-dlp és youtube-dl-gui telepít. Ennyi!
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96016 üzenetére
a Mint-nek semmi köze ahhoz a csomaghoz
Hát, szerintem meg van. A maintainer felelőssége lenne az, hogy frissen tartsa a csomagját.
Az megint más kérdés, hogy elképzelhető olyan eset, hogy a maintainer nem tudja frissen tartani a csomagot. Miért? Mert pl. az frisebb verziójú yt-dlg olyan Python igényel, ami nincs a Mint repóiban.
-
válasz
CPT.Pirk #96017 üzenetére
Mondjuk van cc 30000 csomag, ezeket a disztró használati időtartama(5 év ?) alatt kéne folyamatosan ellenőrizni, hogy ne fusson bele senki nem működő csomagba?
Amúgy az, hogy könnyen kezelhető disztróról van szó, nem jelenti azt, hogy rollinggá válik, az ilyen félwarez megoldásokkal meg szerintem ne is foglalkozzanak, ne is rakjanak be ilyeneket a tárolókba, régen nem is voltak fenn ezek.
El kellene fogadnunk, hogy a kiadás alapú disztrótnál különböző forrásokból kell megoldani a külsős csomagok felrakását/frissítését vagy ott a rolling, ami jobban kezeli a külsős csomagokat AUR-on keresztül, cserébe több a meglepetés.
(#96018) urandom0
Ki mazsolázza ki szerinted a cc 30000 csomagból a nem működőket? Szerintem az a pár fejlesztő fejlessze csak a saját csomagjaikat. Ugyanez lesz a 24.04-gyel is 2026-ban, ez ilyen, de nincs már ezen mit kitárgyalni, mindenki meg tudja oldani könnyedén. Ha akarja.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96015 üzenetére
Itt a többség nem olvas. Vagy nem tud, vagy nem is akar, nem tudom, de hogy nem olvassák el azt, amit írunk, az biztos.
Én is írtam már, és mások írták, hogy van PPA a yt-dl-hez. Azt is írtam, hogy van letölthető bináris, aminek csak x jogot kell adni, és fut. Illetve én is ajánlottam két alternatívát (és írtam a Pythonos pip3-as verziót, ami viszont többeknek nem működött).
Egyébként szerintem is abszolút jogos Tibi felvetése, a világon semmi értelme annak, hogy egy 2022-as verzió van a repóban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96016 üzenetére
A Mint-nek annyi köze van hozzá, hogy használhatatlan csomagot tart a tárolóiban. Nézd meg az első kommentet a csomag alatt: https://community.linuxmint.com/software/view/yt-dlp
Te valamilyen módon lefrissítetted magadnál. De ez az amit nem kellene kézzel csinálni egy Mint jellegű könnyen kezelhető disztrón.
-
válasz
CPT.Pirk #96015 üzenetére
ubyegon@Latitude-5520:~$ yt-dlp --version
2024.04.09Én nem használom a programot, de most rászántam 10 másodpercet és frissült is. De szerintem ez is lett javasolva Tibikomámnak már párszor.
Az, hogy igaza van-e, hát annyiban talán, hogy ezt akarja és legyen ez!
Viszont a Mint-nek semmi köze ahhoz a csomaghoz, plusz a Google erősen dolgozik azon, hogy bármilyen reklámelkerülő módszer működésképtelen legyen, szerintem egy külső program működése ilyen feltételek mellett nem az adott disztró fejlesztőinek a felelőssége. Vannak megoldások, azokat kell alkalmazni, de ez 5-10 perc lenne, egyszerűbb napokig donkihótézni és szidni az adott disztrót!
Ha Tibikomám szeret lenni a vadász, lelke rajta!
Ha igaza is van, mit ér el vele? Lesz működő programja? Nem.
A Google egyébként nemsoká bezár minden kerülő utat amúgy, most éppen a mobiloknál nyírja ki a custom ROM-okat. [link]
Annak is biztosan oka van, ha nem használ backport repot a Linux Mint, de ha bpo-ban fenn van, akár onnan is pár pillanat letölteni a .deb verziót.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96014 üzenetére
Amúgy miért nem csináljátok azt, amit a cucc git oldalán írnak? A point release vacakolás miatt van külön APT ppa repó, hogy magától tudjon frissülni a yt-dlp csomag együtt minden mással.
sudo add-apt-repository ppa:tomtomtom/yt-dlp
sudo apt update
sudo apt install yt-dlp
https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/wiki/Installation
*Egyébként itt az alap probléma a Mint tárolóiban van, ugyanis az Ubuntu 22.04-hez tartozik backports tároló, amiben ott van a friss yt-dlp, de ez nincs meg Mint alatt...
Szóval a stílustól eltekintve szerintem Tibi kritikája sajnos jogos, mert ez amit itt leírtam ez nem olyasmi, amit egy Mint-en kézzel kellene megoldani a usernek.
-
válasz
Már mondtuk páran, hogy várd meg a 24.04 alapú Linux Mint-et, mivel ezek point release disztrók, a 22.04 alapúban azok a csomagok vannak, amik, ez nálam nem okoz problémát, de nálad meg igen. De jó pár alternatív megoldást linkeltek fórumtársak, ami akár sokkal jobb is lehetne, mint amihez ragaszkodsz, legalább amíg nem jön ki az új Mint 22, addig nézegesd az utóbbi napokban ajánlottakat.
Láttam én is a verziót, mikor próbáltam működésre bírni:
ubyegon@Latitude-5520:~$ yt-dlp --version
2022.04.08Feleslegesen idegesíted magad, egyszerűen értsd már meg, hogy a kiadás alapú disztrók ilyenek! Elmondjuk ezerszer, de csak tolod tovább és szidod a rendszert! Olyan, mint ha nekem hiába mondanák, hogy az öreg Suzuki Ignis nem fog soha 220 km/h-val repeszteni, de én mégis mindig kimennék az autópályára és utána mérgesen szidnám az autós topikban, hogy ez az Ignis még erre se képes. Szerinted kiröhögnének?
Ki hát.
Szóval higgadalom!
-
válasz
I02S3F #96007 üzenetére
Eszméletlen aranyosak a törpenyuszik, érdemes olyat venni, ami a képen van, az Holland Rex Dwarf(Dutch Mini Rex)nyuszi. tényleg pici marad felnőtt korára is, 1,2 kg az átlagsúlyuk. Viszont nagyon rosszcsont.
Ja és kb az van, mint a rajzfilmekben, simán próbál túljárni az ember eszén, plusz érzelmileg manipulál. Igazi kedvenc kisállat!
-
growler
őstag
válasz
Junius vegen, julius elejen fogjak kiadni a Mint 22-ot.
Azon majd mukodni fog a yt-dlp / yt-dlg ... egy darabig!! -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #96002 üzenetére
Az utóbbi időben nem tapasztaltam keyring hibát a Manjaronál, pedig a napokban is volt ilyen frissítés. A 2-3 év alatt a múltkori plazma 6 wayland stb. frissítés térdeltette le először a rendszeremet úgy isten igazából. De még így is be tudott bootolni viszont csak a tty működött, ahonnan aztán valahogy sikerült visszahoznom a rendszeremet az elők közé, azóta is az megy. Szerencsére azok a horror történetek, amivel az árnyékból riogatnak az arch rendszerekkel kapcsolatosan elkerültek ... eddig...
Jah még valami a yt-dlp-hez visszaírt a Unit 193, hogy olvassam a debian manualt világosan le van írva, hogy régi szoftverek is lehetnek a repoban, amúgy meg a yt-dlp nem csak a youtube letöltésére alkalmas, a többi oldalon működik a régi verzió, ja meg, hogy csekkoljam a backportokat, mert, hogy ott a legfrissebb van. Jár a piros pont, hogy válaszoltak.
-
válasz
ubyegon2 #96003 üzenetére
UBY!!!!! elegem van.
Mi a letölthető legfrissebb Linux Mint?Itt van ni ez a fostalicska, a linken NINCS frissebb, nem, nincs érted????
[link]
NINCS más frissebb Linux Mint jelenleg, hagyd már picsába a Matet meg az archot meg többi tetves szar oprendszert amit példának felhoztatok.
LINUXMINT
21.3 VIRGINIA, EZT nézzed már basszaqurvaélet!!Itt van tessék ez a rendszer fut nálam,
System:
Kernel: 5.15.0-91-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.4.0 Desktop: Cinnamon 6.0.4
tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0 Distro: Linux Mint 21.3 Virginia
base: Ubuntu 22.04 jammy
Itt a tetves GYÁRI szoftvetelepítő, youtube rákeresés,
Ott van a yt-dlp, igen és nézd meg ha rákkattintok,
DÁTUM.....????????
2022.04 mi a szaron vitatkozunk??? Tele már a faszom tényleg a többiekkel is akik körberöhögnek.
Ja és nézd meg az első képet, a Youtubedl-gui, amivel dicsekszel, csak nem ezen a rohadt Minten próbáltad, az CSAK FLATPKOS van a gyári szájbavert tárolóba!! NEM PPA meg nem terminálbaszakodás!! GYÁRI szoftvertelepítő, ennyit tud snitt. Miről vitatkozunk 1 hete, a semmin, nézd már meg basszus.
Meg az Smplayer is 2021-es a GYÁRI tárolóba meg még más is 2-3 éves.Hagyjuk már fenébe az egészet és akadjatok le rólam.
-
-
Kiváncsivá tettél s mivel ébredés után még a kávégépet se voltam képes jó programon elindítani, gondoltam megnézem, mi ez a yt-dl dolog. Pendrive bedug, Ununtu Mate volt rajta, install lefut, mivel nem ismerem a Mate-t így terminalba beírtam a yt-dl-t, de rájöttem, nem ismerem a kezelését, ezért beírtam a youtube szót, dobott egy youtube downloader-t leszedtem, beraktam a normál YT linket, utána Download mappában rákattintottam és megy a Like a prayer. Kb 6-7 perc lehetett az egész, így hogy a pendrive a gép mellett volt. (nem kellett keresnem)
Mint látható, semmiféle webes keresgélés nem volt, tárolóból terminaloztam csak.
Kora reggel jól megtriggereljük Tibikomámat ezekkel, sorry!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PCProfessor #96000 üzenetére
Manjaronál a keyringek időről időre lejárása a probléma... Ahogy láttam 1-2 hírt a témában, továbbra is ezzel küzdenek.
Viszont az a 2 év alatt amíg használtam két gépen is, nem volt olyan gond, hogy ne tudott volna bebootolni.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #95962 üzenetére
Tibi mi ez a tökölés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- 10% -tól elvihető.Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ACER PREDATOR HELIOS
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest