Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cog777
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
A HDD-n levo swap extra lassu (ssd-hez kepest) eleresen gyorsitott sokat a memoria illetve swap tomorites.
Manapsag extra gyors ssd eseten nem akkora a gyorsitas merteke.
Ezt tapasztaltam anno amikor keves memoriaju gepet kellett hasznalni es csak kerepelt a vinyo es malmoztam. Tomoritessel meg azert mukodott a cucc. -
cog777
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szerintem ez felreertes , es abbol fakad hogy a linux telerakra a memoriat gyorsitotarral es bufferrel. A terulet persze egybol felszabadult ha kellett a memoria. Plusz volt az elotoltes ami betoltotte a gyakran hasznalt progikat a memoriaba. Ezek leginkabb a regi hdd-k koraban tudrak gyorsitani.
-
lacfy
csendes tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
A ram azert van hogy a szoftver oda toltodjon be es onnan fusson (Neumann elvek egyike). Regen rossz lenne ha a rendszer mindenert folyton a diszkhez nyulna.
Szerintem a Zorin OS nagyon jo. Egy Thinkpad T14 gen 4-en (ryzen) mar regota hasznalam napi szinten es parade az uzemideje, energiagazdalkodasa. Pedig a linuxon nem mindig (volt) olyan rozsas a helyzet. A youtube 4K-ban siman megy, tobb monitoros kornyezet, ha lecsukom a laptopot elalszik abbol siman feleled es utana minden mukodik rajta ahogy kell. Ezt csak azert irom mert regen masik gepen tapasztaltam problemakat ilyen teren.
Nem tudom mi a problema azzal hogy kinalnak egy Pro verziot belole. Ezt ugy hivjak hogy tamogatas. Aki szeretne a fejlesztoket tamogatni, ezzel megteheti es cserebe kap nemi pluszt. Mi ezzel a gond? Sajnos a linuxos vilagban hajlamosak a userek evidensnek venni hogy minden ingyen van. Pedig k.rva sok melo van egy szoftverben (fejlesztokent mondom).
@csgabee: nyugodt szivvel merem ajanlani a Zorin-t. Probald ki.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szerintem duplán félreérted.
Én is agypéniszt kapok a ramhuszárkodástól.
van valakinek 8GB és sopánkodik hogy az a nyüves KDE megeszik alapon 600megát, bezzeg az ő pálcikára lefaragott rendszere beéri 360-nal. (emellett már élhetetlen de az nem baj, inkább szenved).
Kérdés.
Minek vett bele 8 gigát? Ha folyton azt nézi hogy minél kevesebb legyen használva? Akkor minek...?
Kb. mint amikor lecseréled a 120 literes orosz hűtőszekrényedet egy 820 literes side-by-side nofrost jégkockaadagolós intelligens hűtőszekrényre azért, hogy 1 doboz margarint tárolj benne.
Nekem nemegyszer sikerült megetetnem a Winnel a 8-ból nyolcat, az Ubuntuval 8-ból 6,9-et.
Egyelőre nem látok maradandó károsodást
A kollégánál azért szaladt fel a ram mert live módban próbálta a disztrót és szerintem órákig, és minden létező dolgot megnyitott és kipróbált.
Így nem csoda
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Tehát azért veszünk a gépbe 8-16-32GB RAM-ot, hogy kongjon az ürességtől és csak 1-2GB-legyen lefoglalva. Én ezt gondolnám át, mert ezek alapján tiszta hülye aki 16GB-ot vesz a gépébe.
Amúgy meg bármelyik Gnome-os rendszerre felteszed a Mutter-t, jól láthatóan megnő a RAM használat. (csak pár 100MB-ról beszélünk). Cserébe GPU gyorsított gördülékeny csilivili pimpelt extrákat kapsz. -
csgabee
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Tehát Te is erre szavazol: Linux Mint Cinnamon ?
Hiszek Nektek,és akkor azzal kezdek.A windows se ment egyből.Azon már azért kiigazodok.
De valamiért a Nobaráról olvasottak fogtak meg nagyon.
Már várom,hogy nekilássak.És tudom,ha valami nem menne többszöri próbára sem,akkor Rátok számíthatok!Amit tényleg nagyon köszönök!
-
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ennek nagyon sok koze nincs a biztonsaghoz, mert minden gep, amihez illetektelenul fernek hozza fizikailag, azt megbizhatatlannak kell tekinteni. Ellenben enterspajz gepen nincs dualboot, nincs akarmirol bootolok engedelyezve, le van zarva, amennyire lehetseges.
Nem mellesleg a desktop Linux rendszerekbe bejutashoz altalaban nem kell meg masik rendszer sem, minden segedeszkoz nelkul be lehet jutni - ahogy anno Win7-be is.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszi! Én eddig csak szerényen figyeltem a fejleményeket.
Egyébként ilyenkor UEFI hiányában érdemes a kényelmesebb partíciókezelés érdekében GPT-re inicializálni a lemezt és csinálni rá egy 1MiB nagyságú formázatlan partíciót , amire rá kell aggatni a bios_grub jelölőt és a továbbiakban úgy használni a lemezt mintha MBR-es lenne (tehát a /dev/sdX-be kell telepíttetni a grubot), de csak primary partíciókat kell csinálni rá kihasználván a GPT partíciós tábla előnyeit. ... de ez a windowst megöli. -
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
"
Valószínű telepítés előtt kérdeznem kellett volna, na mindegy.
Igen, sok esetben célszerűbb úgy!
"Igen de enélkül nem lenne benne kihívás

"egy másik disztró konfigjaival, akár azonos disztró őjabb verziója esetén is okozhat anomáliákat egy meglévő /home alkalmazása"
Értem, ez logikusan hangzik. Egyébként a Mint alacsony erőforrás-igényűnek számít? Hasonló hardverre (core i5 2011-ből, 8 giga ram) van még olyan disztribúció, amit ajánlanátok?
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
"de amúgy eléggé túlvariáltad szerintem"
Valószínűleg igen
"8GB RAM mellé bőven elég a 8GB SWAP, itt ugye disztrófüggő, hogy automatikusan csinál-e alapból SWAP-fájlt a rendszer"
Valószínű telepítés előtt kérdeznem kellett volna, na mindegy.
Linux Mint Cinnamon amúgy, és legjobb tudomásom szerint ez valóban kezel swapfile-t ahogy írod. A 2xram mennyiség valamilyen régebbi windows ökölszabály volt nálam, hogy a ram mennyiségének a kétszerese legyen a swapfile. Ezt alkalmaztam ide, hát így sikerült :/"(a külön /home particiónak ritkán van értelme és nagyon behatárolt a használhatósága még akkor is)"
A telepítő helpjében olvastam, hogy ha később valami miatt formázni akarom a /-t, mert pl. másik disztribúciót próbálok ki, akkor lehet előnyös. Mivel most még ilyen kísérletező fázisban vagyok, lehet hogy kipróbálok mást, bár a Mint per pillanat nagyon tetszik. -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mint Cinnamon volt, és egy ideje újra az van a gépemen, a Plasma-s disztrókkal csak szenvedtem pár kört, néhány hónapig ;-) A compatibility mode nélkül is települ, működik, minden hardveres gyorsítás is - egyszerűen csak erre volt képes a "rendszer".
Hogy most mire képes azt nem tudom, mert egyszerűen nincs már kedvem szórakozni vele még ennyit sem: 200%, oszt' jóvan, megszokta a szemem ;-) -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Közben zajlanak az események. A flatpak leszedése eltávolítja vinari-tweaks progit is meg a vinari-fetch is ment a levesbe, de sebaj ezzel együtemben felpakoltam a gnome tweaks progit is. De a flatpak akkorseköllnekem!
A GNOME terminal meg azóta egy ilyet vakkant a terminal indításakor, de ezt meg majd kikommentelem valahonnan. :bash: vinari-fetch: parancs nem található[0] noki > ~ $ -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Dettó 4k YT videók régebbi gépemen Nvidia 1070 és 1070Ti vel is probáltm is ki CPU is 3-6% -ra néha beszál a búliba és a kétvga is kűlőn kűlőn teszeltem és móst jelenleg a GPU értékek nálam: 4K HDR Dolby Vision Video at 120 FPS youto-n maxon 4-5% -on dolgozik és teljesen síma a kép nálam és semmi lagólásókat nem tapastalók,tehát sem az ubuntu és mint és arch és edeavouros és nem gondolom,hogy ubuntun és minten nem futna jól,tegnap délelőtt felvátva félóránkét bottoltam a rendszereket és közben gépet leállítva csaréltem direk is ki teszetelésre a 1070>1070Ti -re minden rendszernek a bootja előtt,tahát szerintem a rendszer amit haszáluk - bíztósnan jó - kollégánál harveres probléma ókózhatja a kép lagolást - de nem záróm azt ki hogy tévedhetek is ebben.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Azt látom sanos móstmár ténylegesen is sírógőrcsőket is kapok,miért nem olvasa el azt amit a terminál kimenete is jól elmond,én aki sohasem tanulhattam angolt - mégis megtudom érteni az hogy kell sudo jóg,mert a renszerek mind jógósúltságot kérnek,tömören ezt tudom mondani.
#107744 ubyegon2 +1 igen támogatom én is azt amit éppen korrekten mondasz.
Most lépnem kell ismimgépe nem kapcsól-be neki,már csak később leszek itt.
További szépeket kívánok.

-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Bocsi! nem nagyon követem a történéseket, de az első hozzászólásában azt írta nincs semmi baja az Ubuntu-val, szóval Ti adtatok neki pár szempontot, hogy legyen. Most, ahelyett, hogy vidáman használná tovább a rendszerét, mindenféle másik distro-t telept, és próbálja megérteni a használatát. Most jobb lett neki?
Pedig a hivatalos(?) Mint dokumentációból származik: [link]
-
Albert.Tamas
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
[rendszer@Rendszergazda ~]$ yay -s brave-bin
1 aur/brave-bin 1:1.83.120-1 (+930 22.41)
Web browser that blocks ads and trackers by default (binary release)
==> Telepítendő csomagok (például: „1 2 3”, „1-3” vagy „^4”)
==> 1
AUR Explicit (1): brave-bin-1:1.83.120-1
:: (1/1) PKGBUILD letöltve: brave-bin
1 brave-bin (Összeállítási fájlok léteznek)
==> Csomagok a tiszta összeállításhoz?
==> [N]semmi [A]Összes [Ab]Megszakítás [I]Telepített [No]Nem telepített, vagy (1 2 3, 1-3, ^4)
==> 1
:: Törlés (1/1): /home/rendszer/.cache/yay/brave-bin
HEAD is now at 27d0484 1.83.120
1 brave-bin (Összeállítási fájlok léteznek)
==> Összehasonlítások megjelenítése?
==> [N]semmi [A]Összes [Ab]Megszakítás [I]Telepített [No]Nem telepített, vagy (1 2 3, 1-3, ^4)
==>
==> Csomag készítése: brave-bin 1:1.83.120-1 (2025. okt. 26., vasárnap, 13:12:06 CET)
==> Források letöltése...
-> brave-bin.sh helyi forrás
-> brave-browser.desktop helyi forrás
-> brave-bin-1.83.120-x86_64.zip letöltése...
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
0 0 0 0 0 0 0 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 0
100 171M 100 171M 0 0 27.5M 0 0:00:06 0:00:06 --:--:-- 30.8M
==> FIGYELMEZTETÉS: Forrásfájlok PGP aláírásai ellenőrzésének kihagyása.
==> source fájl eredetiségének ellenőrzése ezzel: sha256sums...
brave-bin.sh ... Rendben
brave-browser.desktop ... Rendben
==> source_x86_64 fájl eredetiségének ellenőrzése ezzel: sha256sums...
brave-bin-1.83.120-x86_64.zip ... Rendben
:: (1/1) SRCINFO vizsgálata: brave-bin
==> Csomag készítése: brave-bin 1:1.83.120-1 (2025. okt. 26., vasárnap, 13:12:16 CET)
==> Futtatási függőségek ellenőrzése...
==> Fordítási függőségek ellenőrzése...
==> Források letöltése...
-> brave-bin.sh helyi forrás
-> brave-browser.desktop helyi forrás
-> brave-bin-1.83.120-x86_64.zip helyi forrás
==> source fájl eredetiségének ellenőrzése ezzel: sha256sums...
brave-bin.sh ... Rendben
brave-browser.desktop ... Rendben
==> source_x86_64 fájl eredetiségének ellenőrzése ezzel: sha256sums...
brave-bin-1.83.120-x86_64.zip ... Rendben
==> Meglévő $srcdir/ könyvtár eltávolítása...
==> Források kibontása...
==> prepare() indítása...
==> A források készen állnak.
==> Csomag készítése: brave-bin 1:1.83.120-1 (2025. okt. 26., vasárnap, 13:12:22 CET)
==> Futtatási függőségek ellenőrzése...
==> Fordítási függőségek ellenőrzése...
==> FIGYELMEZTETÉS: Meglévő $srcdir/ könyvtár használata
==> Belépés a fakeroot környezetbe...
==> package() indítása...
~/.cache/yay/brave-bin/pkg/brave-bin/usr ~/.cache/yay/brave-bin/src
==> Telepítés takarítása...
-> libtool fájlok eltávolítása...
-> Nem kívánt fájlok eltávolítása...
-> Statikus függvénytárfájlok eltávolítása...
-> man és info oldalak tömörítése...
==> Csomagolási problémák ellenőrzése...
==> "brave-bin" csomag készítése...
-> .PKGINFO fájl generálása...
-> .BUILDINFO fájl generálása...
-> .MTREE fájl generálása...
-> Csomag tömörítése....
==> fakeroot környezet elhagyása.
==> Létrehozás befejezve: brave-bin 1:1.83.120-1 (2025. okt. 26., vasárnap, 13:12:26 CET)
==> Tisztítás...
[sudo] rendszer jelszava:
Elnézést, próbálja újra.
[sudo] rendszer jelszava:
hiba: érvénytelen opció: '-s'
-> hiba a következő telepítésekor: [/home/rendszer/.cache/yay/brave-bin/brave-bin-1:1.83.120-1-x86_64.pkg.tar.zst] - exit status 1
[rendszer@Rendszergazda ~]$ -
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Úristen! Ezt hangosan kimondtam?
Amúgy csak arra lettem volna kíváncsi, hogy
- benne hagyták, és működőképessé tették
- benne hagyták, és ugyanúgy nem működik
- belátták, hogy nincs karbantartója, elavult, és kivették a 22.2-ből.Szegényt lebeszélitek az Ubuntu-ról, felteszi az Endeavour-t, de már az első problémánál egy másik distrot (Manjaro) ajánlasz. Na ez az igazi distrohopperkedés, Ő meg csak kapkodja a fejét. Egy problémát a legritkább esetben a distro váltás old meg. Ki kell seggelni azt a több nap/hét/hónap fórum/dokumentáció/manuel olvasgatást, hogy közben megértsd miért így, vagy úgy működik, és hogyan lehet(-e) módosítani a működésén.
Ehhez rengeteg idő, türelem, és kitartás kell. -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Emlékszem én is erre a kollégának olvasnia kéne ha ténylegesen tanulná is mert az arch-rendszerének az alapjainak legalább a műkődését,főleg a tárólók témájáró és ráadásképpen,még + magyarul is vannak akik korrekten elmondják a lényeget és még az archinstall-t is megmútatják videokban értetőfórmában.
Igen kell a terminal archclonjai hoz és a purearch-hoz semárt a használata,de van lehetőségűnk installáni a AUR-helper-t ami teljesen gafikusfelűletű,de ott is ismerni is kell a csomagoknak a pontos neveit - ez a legfontosabb,én ha installálok akár Edeavour és Pure Arch -on tuti biztosan csak is terminált hasznlok és ez nem elrettentő - én kezdőként is elsőre-megszerettem a hsználatát.
Azt tudom mondani ha valami rőgtőn egyből csípőből nem megy,például a brave install - 1-2 peres olvasásútán megtudjúk csinálni ezt az installt.

-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Értelek teljesen azt is gondolom,wayland-ról olvastam is karakterek megjelenítésével lehetnek problémák és hogy mit is tudhat,X11 -ről olvastam hogy Ő már 25 éve része a disztroknak és sokan momondják,nem váltjákle - vannak progik amig még mindig is jóbban futnak X11 -el,példáúl a játékoknak a témájára is ez ígaz,de én is tévedhetek.
A két gépemen semmilyen problémáim mai napig nincsen,csak nagyón jók a tapasztalataim.
Az a fóntós hogy nálad a Wajlanddal működik a rendszered és köszönöm ezt az infódat megjegyeztem és kivárom mig problémákat a userek nem tapasztalnak.
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
+1 igen ő dőntése hogy hogy mi az igényei,már elsőre észre is vehető - az amit éppen mondasz,nálam is a rendszeremnek a loginjánál állitahó át az X11-ről a wajra,de nekem-nemkell,mert bőven jól fut problémáknélkűl X11 -el a rendszer és semmijem problémákat még máma móstsem tapsztalok,de mindenki azt választ is amit-szertenehasználni.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Felélesztették, abból lett az EndeavourOS. Az Arch klónokból meg azért van annyi, mert erre a koncepcióra igény van.
Az itt a közösség sajátossága, hogy az asztali disztrók nagy részét a szabadidő és a jóakarat működteti. Ebben benne van, hogy egyszer csak megváltoznak a körülmények, és nem megy tovább a szekér. De akit ez zavar, feltehet céges disztrót, aminél ennek az esélye jóval kisebb, persze cég is mehet csődbe...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem tudsz mindent kivédeni. Az Endeavour az az Antergos-t váltotta, ami 13 évig ment. Most ha 2018-ban felraktad az Antergost mert régi öreg disztró, akkor puff.
A Chakra amúgy végig fasza volt. Amiben hátránya volt, hogy a half-rolling miatt saját AUR-t használt, ami extra munkát igényelt, az semmilyen szempontból nem volt ideális.
Rimuru: oké, de mégis kiadták élesbe Ubiék...
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ezért népszerű az Endevour OS. Könnyű telepíteni! De az Arch-al az a baj, hogy ha valamit akarsz, be kell hozzá állítani a rendszert. Múltkor egy wouesb-t nem sikerült sehogyan sem elindítani. Végül - kínomban - felraktam az Ubuntu-t,ahol pikk-pakk megoldottam a feladatot.
De ez is a lényege! Hogy, amit nem állítasz be neki, azt nem is tudja.

-
I02S3F
addikt
-
old-dog
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
system:
Host: laci-UNLOCK-INSTALL Kernel: 6.14.0-33-generic arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 13.3.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.4.8 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.4.1 vt: 7
dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22.2 Zara base: Ubuntu 24.04 noble
Machine:
Type: Desktop System: PRIMINFO product: UNLOCK INSTALL v: N/A
serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: P5G41T-M SI v: Rev X.0x serial: <superuser required>
uuid: <superuser required> BIOS: American Megatrends v: 0030
date: 01/24/2011
CPU:
Info: dual core model: Pentium E5700 bits: 64 type: MCP smt: <unsupported>
arch: Penryn rev: A cache: L1: 128 KiB L2: 2 MiB
Speed (MHz): avg: 1201 high: 1203 min/max: 1203/3003 cores: 1: 1203
2: 1200 bogomips: 12000
Flags: ht lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3 vmx
Graphics:
Device-1: Intel 4 Series Integrated Graphics vendor: ASUSTeK 4 driver: i915
v: kernel arch: Gen-5 ports: active: VGA-1 empty: DP-1, DP-2, HDMI-A-1,
HDMI-A-2 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:2e32 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa dri: crocus gpu: i915
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: VGA-1 model: LG (GoldStar) E2211 serial: 107NDAYAP848
res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 size: 477x268mm (18.78x10.55")
diag: 547mm (21.5") modes: max: 1920x1080 min: 720x400
API: EGL v: 1.5 hw: drv: intel crocus platforms: device: 0 drv: crocus
device: 1 drv: swrast gbm: drv: crocus surfaceless: drv: crocus x11:
drv: crocus inactive: wayland
API: OpenGL v: 4.5 compat-v: 2.1 vendor: intel mesa
v: 25.0.7-0ubuntu0.24.04.2 glx-v: 1.4 direct-render: yes
renderer: Mesa Intel G41 (ELK) device-ID: 8086:2e32
Audio:
Device-1: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:27d8
class-ID: 0403
API: ALSA v: k6.14.0-33-generic status: kernel-api
Server-1: PipeWire v: 1.0.5 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active
Server-2: PulseAudio v: 16.1 status: off (using pipewire-pulse)
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASUSTeK M4A785/P7P55 driver: r8169 v: kernel pcie: speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: e800 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp1s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: f4:6d:04:ee:50:3c
Drives:
Local Storage: total: 931.51 GiB used: 26.52 GiB (2.8%)
ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD10JPVX-75JC3T0
size: 931.51 GiB speed: <unknown> tech: HDD rpm: 5400 serial: WXS1A176FEV7
fw-rev: 1A02 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / size: 913.44 GiB used: 26.52 GiB (2.9%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0
mapped: vgmint-root
ID-2: /boot/efi size: 512 MiB used: 6.1 MiB (1.2%) fs: vfat dev: /dev/sda2
Swap:
ID-1: swap-1 type: partition size: 1.91 GiB used: 256 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/dm-1 mapped: vgmint-swap_1
Sensors:
System Temperatures: cpu: 27.0 C mobo: 32.0 C
Fan Speeds (rpm): cpu: 1950 case-1: 0
Power: 12v: 12.09 5v: N/A 3.3v: 3.26 vbat: N/A
Info:
Memory: total: 8 GiB available: 7.72 GiB used: 1.91 GiB (24.7%)
Processes: 194 Power: uptime: 2h 53m states: freeze,standby,mem,disk
suspend: deep wakeups: 0 hibernate: platform Init: systemd v: 255
target: graphical (5) default: graphical
Packages: pm: dpkg pkgs: 2002 Compilers: gcc: 13.3.0 Shell: Bash v: 5.2.21
running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.34 -
old-dog
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Telepített.laci@laci-UNLOCK-INSTALL:~$ cat /etc/fstab# /etc/fstab: static file system information.## Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).## <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>/dev/mapper/vgmint-root / ext4 errors=remount-ro 0 1# /boot/efi was on /dev/sda2 during installationUUID=9620-73BB /boot/efi vfat umask=0077 0 1/dev/mapper/vgmint-swap_1 none swap sw 0 0laci@laci-UNLOCK-INSTALL:~$
Bocs. Kicsit Old vagyok az biztos -
old-dog
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
.329s NetworkManager.service
16.986s udisks2.service
16.882s accounts-daemon.service
15.309s systemd-journal-flush.service
12.442s NetworkManager-wait-online.service
12.429s ModemManager.service
11.037s power-profiles-daemon.service
10.805s polkit.service
10.762s avahi-daemon.service
10.713s dbus.service
10.498s dev-mapper-vgmint\x2droot.device
10.264s dpkg-db-backup.service
8.899s switcheroo-control.service
8.596s ubuntu-system-adjustments.service
7.045s systemd-udevd.service
6.907s apt-daily-upgrade.service
6.003s gpu-manager.service
5.044s fwupd-refresh.service
4.456s rsyslog.service
4.312s wpa_supplicant.service
3.806s cups.service
3.446s apparmor.serviceHúú ez még nekem magas.

aci@laci-UNLOCK-INSTALL:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
/dev/mapper/vgmint-root / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda2 during installation
UUID=9620-73BB /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/dev/mapper/vgmint-swap_1 none swap sw -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Imádom a poénkodást, csipkelődést, azért is járok ide - házhoz a pofonért ;-) Nincs vele semmi baj, sőt! :-)
A parajelenségekből kijutott mostanában rendesen nekem, az tény, nem is értem...
De összességében persze kiválóan működik a linux, és igazából eszemben sincs váltani (főleg, mióta itt a midnenféle-os-26, és olvasok róla ezt-azt, meg a kisebbik lányom is használja telefonon és táblagépen - már tudom, hogy mac-re sem mostanában váltok ;-)
Talán jobban rá kellene gyúrnom a problémák megoldására, nem csak 1 perc google és pár kérdés itt, de nincs hozzá erőm. Annyira nem zavarnak... Nem fogok órákat, napokat elcseszni azért, hogy pl. néha ne kelljen visszapakolnom az asztalikonokat ;-)
Debian: nem teljesen idegen ;-) , mert még Bo-val kezdtem az igazi linuxos életemet, és kevéssel ezelőttig csak azt használtam (aztán úgy gondoltam pár éve, hogy asztali gépre egy Mint mégis egyszerűbb) De szerverekre, ha az ügyfél nem kért kimondottan mást, Debian-t telepítettem. Viszont sok éve nem telepítettem, és ellustultam ;-) Tovább-tovább olvasás nélkül. Ennyi: a virtuális gépe szívatott, mert azon ugye hiába nyomogatom az CTRL + ALT + F1-et, a gazda rendszer fog konzolra váltani, nem a virtuális gép ;-)
Windows-os rendszergazdi nem voltam, lövésem sincs hozzá ;-) Novell NetWare-el kezdtem (2.11, ha jól emlékszem, még routereket is gyártottunk a 2,4kbites netek mellé intézményeknek routegen-el, valami ilyesmi rémlik ;-) aztán 4.xx-ig meg is maradt az a vonal, de mellette már ott volt a linux, váltottunk arra. Pár helyen futott az ügyfeleinknél NT Workstation "szerverként" (pl. áruházakban a pénztárgépek szerverének) , azokat meg samba-ra cseréltük.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mondjuk ezek a sokszálas szörnyek nem a legjobbak játékra, meg nem is arra valók, de maradjunk annyiban, hogy azokat is elviszik, mert miért ne vinnék el? A Xeonos gépek is nagy divatok voltak egy időben játékra, nem is volt velük baj, csak kicsivel több áramot vettek fel, mint más hatékonyabb procik. -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
A délelött 4 órát teszeltem a LMDE-t, válaszólok most éppel erre, Ó Ó Ó Ó - mitől jobb az LMDE verzió, mint a Linux Mint?
Azt értem a miértjét a kérdésednek és finoman építőszándékkal mondom azt,nem gömbölű az LMDE,mindenkinek más teszik ez idáig tiszteletben tartom 100%-ig.A saját tapsztalatomnak az alpján élesrendszerben,azt ami nekem lenne is fontós leteteszteltem és azt mondom én ténylegesen - nem is göbölű,eléggé nem barátságos a rendszer,ígaz én már elboldógulgatok is talán is vele.
A most éppen a kezdőknek a núllkilóméteres - linuxot érdeklődőknek én sem ajánlanám,mert rőgtőn elmenekűlnének és mennének is vissza is azzal a hirrel is hogy linuxdisztrok nem jók és ezt most tömören mondom.
A témámnak a zárása képpen - jópéldaképprn is mondom el ezt ,sajnos belefutottam és is abba is egyszer és utóljára véglegesen is így - dőtőttem el,ezt hogy jó szándékkal segítettem egy kezdönek,kérte segítsek is neki,mert érdekli a játákoknak a témája,doksival segítettem és ő Mintet-cinnaval-haszálta,írtam is éppen neki a jól megfógalmazott érthtően - saját konyhanyelven a pontos leírását,ezután napokig csendbenvolt,jeleztem ha valamiben esetleg is elekadna,ezt jelezze az xxyyxx forumon,víssza jelzését nemíromle - minősíthetelen stílúsú válaszát,amire én már nemválaszóltam.A történetnek amit most mondtam,fínoman fógalmaztam paliravett és erről azt mondanám is érdemes jó meggondolnunk is hogy is kinek is segítűnk,nehogy más is belefússón egy ilyen kellemetleségbe,tömören ennyi a tőtént.
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ne gúnyolódjunk ;-) Csak kb. 20 évig voltam rendszergazda, abból is pár évet az elején Novell Netware-t nyúztam - mivel nem igazán volt még linux ;-) És 15 éve országot - szakmát váltottam, azóta 1 bites felhasznál vagyok, mert az akarok lenni!!! ;-)
És tényleg nem olvastam el figyelmesen: virtuális gépre telepítettem, mellette több más dolgot is pötyögtem, tovább-tovább, ennyi. Aztán ez lett ;-) -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mármint a Calamares-re gondolsz ?
Amúgy igen..Én a curses alapú installert imádom (igen, netinst, de a DVD inst-ről is mindig ezt választom, ha 1-2 VM-et húzok fel). Egy friss telepítés után lol e van és innen imádok felépítkezni - akármilyen irányba is:

LoL értékek, persze van még minimálabb indulású disztró, csak szvsz poén, hogy ez egy erős kiindulási alap és mégis milyen pici footprint, amiből aztán fel lehet nőni egy fully fledged desktoppá, komoly szerverré, akármivé.A Debian 13-as friss minimal install egy ssh szerverrel együtt már, 2025 október közepén 217M RAM-ot kér, 880M diszkkel és ez nem a gyökkettőre leszedált "assembly-ben kódolj alá egy nano-t is" változat, hanem egy frankón használható erős alap.
Tök jó

(Amúgy meglepett, én még korábbiaknál voltam lemaradva, ott valami 110M-be belefért a RAM és ez is targeted kernel, nem generic, tehát nincs benne sok felesleges szar).
Nyilván ez VM, ha most fizikai host-ra teszem és még rájön az LSI vezérlő, az összes perifériám, na meg az nvidia-dkms, másra áll be kicsit, de az is tök minimálnak mondható.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szía ubyegon2
Tiszteletem és üdvözletem jó látni itt tégeg.
Az Nvidia drivereket széjjel teszteltem,képernyő 1024x768 -as felbontással indult el és ,TTy ben belépve az Nvida drivert installáltam kézel,a rendszeremet előtte direkt a nyílt Nvidia-t installáltam és Ő vele sem jó a felbontás,nvidia-settingsben nem jelenikmeg a 1070Ti kártyám,lehet én rontottam el valamit az installnál - ebben nem vagyok én biztós.
Az instalnál ha a zárt nvidiát állitom-be nincsenek problémák és minden remekűl fut az 580-as driverrel,de a régebbiekkel,amivel én használtam és jól műkődőtt,mára már azokkal már nem is műkődig,let hogy a drivert kellene downgadelnem és lehet ezzel jó is lenne,ezt később még kiprobálom,erről a témáról ezeket tapasztaltam éles rendszeremen,de nem adom fell júsztsem,tovább keresem a megoldást,talán adowngrade segíhet is ebben.Ezt a LMDE7 beta -t még most megnézem milyen és mit tud a cinna rendszere,tesztelős gépemen kiprobélom fullra és megnézem a játékoknak a témájában és mer tőltőm is lefelé,addtál egy jó őtletet drivernek a kacsán és megkeresem a jó megoldástát.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
A Garuda-t használtam a tesztelős gépemen 1 napig probáltam élesben,nagyon jól összerakták a rendszert problémákat nem tapasztaltam.
A zen kernel érdekelt hogy ha pure archal használnám a gépemen hogyan fut majd a rendszerem,azt tapsztaltam minden remekűl fut és problámákat nem tapsztaltok,steamen lutrissal játékok kívállóan jó teljesítménnyel futnak,de a gépemet nem csak játékra használom,most éppen a főgépemről írom a soraimat és a tapsztalataim az semmijen problémákat nem tapasztalok,rendszer nagyon stabillan fut.
A legfontósabb őrűlők ennek - hogy a a Zbookodra megtaláltad a jó megoldást és a vga-d is jól műkődik,nálam a Lenovon dettó ezt tudom mondani.
Köszönöm a sok informáiot,amit kaphattam most tőled.
Az időd ha engedi írjál - rám ,nem szeretnék offolni, beszéljűk át a Zbook témát és ha te is úgy gondolod.
A soraimat most zárom,ismin gépét kell renbe is tennem.mindjárt áthózza a gépét,további szépeket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen. Nem voltam benne biztos, hogy a nouveau-hoz nem tartozik valamilyen nvidia nevű csomag, ezért nem raktam a csillagot. Mondjuk egy autoremove meg nálad mehetne még oda.

Ez a Garuda milyen? Mikor utoljára láttam, akkor olyan vizuális élményt nyújtott, hogy gyorsan kinyomtam a virtuális gépet és raktam fel mást.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Értelek azt híszem azt amit mondasz,ezt megkéne - beszélnűnk.
Az időd ha engedi írál majd rám,nem szeretnék itt offolni.
A Lenovo ThinkPad T400-on idáig semmilyen problémám nincsen,kűlső Usb-s dokkoloval bootolom a két rendszeremet akár, LinuxMint cinnamon+Pure ArchLinux cinnával dettó,minden klasszúl műkődik.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Uby teljesen roszul érted amit leírtam.
Példának vegyük a DJSzA-t, a Digitális jóléti alapcsomagot.
Ez egy Linux Mint, ha emlékeim nem csalnak a 20-as.
Beletettek LO.-t, Abevjavat, még jópár praktikus szoftvert.
Ezeket bekonfigolták alapra, a böngészőbe a kezdőlapra kiszögelték a nav dokumentum letöltési, beküldési, az Ügyfélkapu stb linkjeit.
Sambát bekonfigolták alapra stb. stb.Ki ne találd
hogy ezt a DJszA disztrót kernelforgatással kezdték és az összes összetevőjét az alapokról pakolták bele. -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszönöm a linkedet.
A Debian Siduction tapasztalataim.
A Debian Siduction XFCE-t kiprobáltam éseben másik tartalék HDD-n,installere elég - gyors és Calamares grafikus installer,ha gondolod és van kedved érdemes megnézned.
Ídáig minden rendben van fent van a gépemen élesben.
A LinuxMintet cinnamon-alhasználtam,pár napja de ez a Debian Siduction Xfce -vel, nagyon prima - tényleg,érdekessége a bítonságos használata,mert nincsen rőgtőn sudo jógúnk,ez gondolom aDebiannál mindig így van,de már megoldottam a sudo-t.
A rendszer fríssités tőbb időt vesz igénybe,de nem gong - legalább mot tudok így rőgtőnzőtt infót mondani.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem véletlenül, hiszen a Debian Testing ága:
- Folyamatosan frissül, így nem kell újratelepíteni új verziók miatt.
- Használható „rolling release”-ként, de nem hivatalosan annak szánták.
- Jó kompromisszum: újabb csomagok, de viszonylag stabil.Míg az Debian unstable:
- A legfrissebb csomagok itt jelennek meg először.
- Fejlesztőknek ajánlott, instabil lehet.
- Igazi „bleeding edge” élmény, de nem kezdőknek.Itt egy egészen komplex összefoglaló róla. (angolul
) Viszont a parancsok események egész jól lekövethetőek nyelvtudás nélkül is. -
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Kezelhetőség szempontjából számomra óriási kényelem, hogy az elérhető frissítéseket egyszerre kezeli a Mint, tehát nem úgy, mint Windowsnál egyenként kell megnyitni a programot, majd szól, hogy van frissítés, akkor feltelepítem, vagy éppen az automatikus frissítésért fizetni kell, stb... Szóval itt ilyen ritka esetekben van, például nekem a szkenneremnek a drájverét manuálisan kell letölteni az Epson honlapjáról. Flatpak van belőle, de azt meg nem az Epson csomagolja, így nem igazán akarom felrakni sem.
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szia ubyegon2 !
Köszönöm szépen a mérésedet és nekem is hasznosak ezek a mérések.
Az Axagon nagyon jó ár étékü,kaptam sok jó pontos infót a boltban és az eladó mondta - támogatja a trimmelést - ezzel én nem foglakozom,mert infóimnak alapján a Samu intézi automatikusan.
A lányomnak a munkájához kell a Win,látta hogy én mit használok,gépemelé néha óda is űl bőngészni,mutattam is a rendszeremet hogy még tud játszani-rajta.
A gépezés őt igazából nem érdekli,csak az hogy fusson a rendszere és tudjon fotós doksikat késziteni,mondtam is érdemes megtanulni legalább a win alapjait,mert állandoan nem bíztos hogy fogók is tudni-segíteni.
A rábeszélni nem akaraom,mert őt nem érdekli a számitógép építése,mert más témák érdeklik,főzés-sűtés-ezt én is szeretem sokszor ez a közös jó programmunk. -
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Kezdem érteni miért, a Copilot ajánlotta, a mint cinnamon mellett, cinnamon már volt, gondoltam nézek valami mást, de nincs nagy különbség, igazából a logón kívül nem látok mást, max annyi hogy a Mint felülete felhasználó barátabb szvsz. Mindegy a következő sz0p@tásig marad ez.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szia ubyegon2 !
A megtisztelzetést köszönöm nagyon szépen,főleg azért hogy időt fórditotál a méréseimnek az olvasására,remélem neked is hasznósak azt amit elmondtam.Az Axagon aluháza nekem nagyon bejőtt,mert ígen jól könnyedén szerelhető a 980 Pro-m csódásan beleillik és hűtűfelűlete pont belepasszol a beillesztése a házhóz jól rendesen hózzáér és nég ezét ráadásképpen - nem kell beletennem a termálpadot - amit gyárilag tartalmaz a csomagjában,miért nemre ezt tudom mondani - nincsen hely a padnak annyíra bepasszolt,feszegetni és erőltetni nem akartam mert szemel láthatóan 0 hely van a padnak.
Éppen most használom a régebbi gépemmel USB3.1-re csatlakoztatva műkődik és gépházam tetején-hagytam és tejesen kézzel érinve és az arcomhóz érintve most ínkább hídegnek érzem,így a hőmérséklete bistósan 100%-ig rendbenvan.
A Samut gép javítása - lányomnak a gépén a rendszere a W szokot anómáliákat ókózni,régóta nem haszálom a W-t és ezért sokatfelejtettem,nekem már emiatt sok gongolkodást és utána olvasásokat igényel,hogy lámaságot ne csinéljak a gépével.A KINGSTON SNV2S1000G meghajtó kapcsán őt jelenleg csak tesztelésre kaptam,mert ismim a gépében majd haszálná,mondta is teszteljem széjjel futtassak is rajta bármit.
Azt tudom hogy a Samu sokkaljobb,főleg teljesítményben,már régóta góndókódóm azon hogy Samun lenne a rendszerem,most néztem éppen az árát - kétszerannyíba is kerűl máma,jókór síkerűl vennem ez már bítós.
A hósszú szővegét elnézést kérek,ígyekeztem pontósan mondani a tapsztalataimat.
A kérdésed vólna, vagy segítség is írjál majd rám.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Az USB c 3.1-es AXAGON NVME M.2-es házban Samu SSD-vel,tapasztalatom és véleményem az aluminium ház nagyon jól hűti,nem kell a hózzá is adott termálpad.
A Samu így is pontosan bele-passzól és pontosan rá illeszkedik a hűtő-felűlete,de ha majd ősszeszereled ezt te is megtapasztalod.
A most éppen 160 GB mentést másolokrá és éppen csak langyosnak érzem,főleg ha ráteszem a gépházam fém tetejére és éppen csak langyosodik és most éleben másolja az állományokat usbn hddről átladosan 47MB/mp sebességel Ő és a háza jó vétel, ennyit tudok mondani és itt a teszt hogy ne a szám járjon.
Samsung SSD 980 PRO 1TB MVME meghajtó teljesítmény tesztje USB3.1c kűlső adapterével készitettem és ez csak is egy tájékóztató,alaplapban biztósan sokkal többet-tud.
sudo hdparm -Tt /dev/sdc
/dev/sdc:
Timing cached reads: 65876 MB in 1.98 seconds = 33297.29 MB/sec
Timing buffered disk reads: 116 MB in 3.03 seconds = 38.32 MB/sec
[gamer@gamer ~]$ sudo hdparm -Tt --direct /dev/sdc
sudo hdparm -Tt --direct /dev/sdc
/dev/sdc:
Timing O_DIRECT cached reads: 80 MB in 2.00 seconds = 39.90 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 116 MB in 3.03 seconds = 38.24 MB/sec
[gamer@gamer ~]$ sudo hdparm -Tt --direct /dev/sdc
**********************************************************************************
**********************************************************************************
A Ryzenes alaplaban a második slotjában van probára - nálam egy KINGSTON SNV2S1000G meghajtó és ezért megkapta ezt a jelőlését amikor beépitettem /dev/nvme0n1
A sebességét éppen most teszteltem.
sudo hdparm -Tt /dev/nvme0n1
/dev/nvme0n1:
Timing cached reads: 65060 MB in 1.98 seconds = 32871.25 MB/sec
Timing buffered disk reads: 7272 MB in 3.00 seconds = 2423.65 MB/sec
sudo hdparm -Tt --direct /dev/nvme0n1
/dev/nvme0n1:
Timing O_DIRECT cached reads: 2578 MB in 2.00 seconds = 1289.01 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 7764 MB in 3.00 seconds = 2587.55 MB/secAzt gondoltam ide teszem a könnyebb összehasónlitásnak az érdekében.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szia ubyegon2 !
Az eredményeket szívesen készítettem - el,nagy lelkesdéssel mert érdekel a tesztelésnek a lehetősége,most is nekem újj ez a téma,mert ídáig nem foglakoztam komolyabban Hdd SSD teszteléssel,mert a rendszerem idáig is probléma mentesen jól stabillan fut.
A kért teszt eredmények itt vannak.sudo hdparm -Tt --direct /dev/sda
/dev/sda:
Timing O_DIRECT cached reads: 192 MB in 2.01 seconds = 95.73 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 294 MB in 3.02 seconds = 97.37 MB/sec
sudo hdparm -Tt --direct /dev/sdb
/dev/sdb:
Timing O_DIRECT cached reads: 1044 MB in 2.00 seconds = 521.31 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 460 MB in 3.00 seconds = 153.23 MB/secA Samu M2-es 1Tb-os meghajtom: AXAGON NVME M.2-es USB C kábellel tudom csatlakoztatni és róla is tudok tesztet kűldeni ha ez is érdekelne.
Itt leszek csak megnézem már a samut is hogy usb-ről mit tudok métni.A mérés téma itt mindenkinek gondolom estleg fontós,szerintem régen ez nekem is sokat segített -volna,de ez nem problémás mert ha bármit is vettem,mindig is ídáid útána olvastam hogy az eszkőz megéri a vételét vagy nem.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
#ArchLinuxon Cinnaonnal éles rendszeremben kasználtam a parancssorokkal mért HDD sebességeimet,szándékom nem áll vítát kelteni - csak is egy mai élő mérést készitetem el terminálban,mert ez a tényleges sebességűk és most tisztelettel küldöm a méréseimet és ez szándékomban nem áll összehasónlitani SSD M2-es tárólókkal,tudom tapasztalatból hogy gyórasabbak.
A gépeinknek a képességeit nézzük általánossgágban is sokan használnak HDD-ket - akár tőbb terrásokat.A Ryzen configomban 32GB rammal és Jelenleg HDD-knek témájában én is tesztelteltem élesben a sudo hdparm -Tt /dev/sda - sdb Sata3-as két HDD-met,a boot egy 500Gb a bacupnak 1TB van a gépemben,mérés eredményei.
sudo hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 63956 MB in 1.98 seconds = 32308.97 MB/sec
Timing buffered disk reads: 292 MB in 3.00 seconds = 97.29 MB/sec
sudo hdparm -Tt /dev/sdb
/dev/sdb:
Timing cached reads: 62604 MB in 1.98 seconds = 31619.35 MB/sec
Timing buffered disk reads: 460 MB in 3.00 seconds = 153.13 MB/sec
A szándékom ezzel a méréssel,hogy tudjak mindenkinek segíteni,azoknak akik éppe HDD-t használnak.
A tapasztalataim tőmőren mondom, boot útán rendszer elfogadhtó jó sebességgel gyorsan tőltődik,ami maxinum nálam 40 másodperc loginnal egyűtt mértem ezt az időt-le.Ajátékoknak a témájában a betőltési sebesség megfelelően gyorsnak mondom,ez más többi játékoknál változhat is a betőltendő adatoknak a mennyiségétől is fűgg.
Azt remélem ezzel tudtam segíteni,ígyekeztem érthetően tőmőren leírni a mai tapasztalataimat. -
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple asztali gépek
- Projektor topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Fotók, videók mobillal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- BestBuy topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U Refurbished
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB,Uj, Bontatlan,36 hónap garancia
- Sony MHC-V43D Aktív hangfal, party hangszóró
- BESZÁMÍTÁS! Asus X470 R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman Z1 PLUS A-Data 750W
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
De valamiért a Nobaráról olvasottak fogtak meg nagyon.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Mondjuk ezek a sokszálas szörnyek nem a legjobbak játékra, meg nem is arra valók, de maradjunk annyiban, hogy azokat is elviszik, mert miért ne vinnék el? A Xeonos gépek is nagy divatok voltak egy időben játékra, nem is volt velük baj, csak kicsivel több áramot vettek fel, mint más hatékonyabb procik.

CPT.Pirk