- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Meglepetés az iPhone Air hajlítópróbáján
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #106713 üzenetére
"Olyan érzésem van, hogy ha illogikusnak tartod a Synapticon keresztül a dolgokat, akkor elkezdünk mindannyian a terminal használatára átterelni"
Ezzel kezdte a hozzászólását, úgyhogy hova terelnéd...?
" apt install clamtk - ez megvolt, de hibás a telepítés, tele függőségekkel."
Ez betyárosan terminálosnak néz ki még nekem is.
Semmi kedvem feltelepíteni, de van neki függősége rendesen az már igaz.Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
clamav clamav-base clamav-freshclam libclamav9 libcommon-sense-perl
libjson-perl libjson-xs-perl libllvm3.9 libtext-csv-perl libtext-csv-xs-perl
libtfm1 libtypes-serialiser-perl
Javasolt csomagok:
clamav-docs clamtk-gnome libclamunrar9
-
válasz
ubyegon2 #106713 üzenetére
Na jó, átjöttem Debian Trixie-re...
Viszont ezen a ponton álljunk meg, mert nem tudom mi van fenn nálad...nyiss egy terminalt és írd be ainxi -Fxxx
parancsot és a kimenetétProgramkód formázással
rakd be hsz-be, mert így nagyon vakon vagyunk és amiket írsz, az nem valós Debian 13-on!Nem rakom be az egész kimenetet, de ilyet szeretnénk látni! Te rakd be a teljes kimenetet.
ubyegon@Trixie:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: Trixie Kernel: 6.12.41+deb13-amd64 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 14.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.4.10 tk: GTK v: 3.24.49 wm: Muffin v: 6.4.1 vt: 2
dm: SLiM v: 1.4.1 Distro: Debian GNU/Linux 13 (trixie)
Machine:
Type: Laptop System: HP product: HP ZBook 15 G5 v: SBKPF
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
Mobo: HP model: 842A v: KBC Version 15.4C.00 serial: <superuser required>
part-nu: 3AX07AV uuid: <superuser required> UEFI: HP v: Q70 Ver. 01.29.01
date: 09/24/2024
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 53.2 Wh (80.2%) condition: 66.3/90.0 Wh (73.6%)
volts: 17.3 min: 15.4 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: 03348 2018/12/22 status: charging cycles: 48
CPU:
Info: 6-core model: Intel Core i7-8850H bits: 64 type: MT MCP smt: enabled
arch: Coffee Lake rev: A cache: L1: 384 KiB L2: 1.5 MiB L3: 9 MiB
Speed (MHz): avg: 2006 min/max: 800/4300 cores: 1: 2006 2: 2006 3: 2006
4: 2006 5: 2006 6: 2006 7: 2006 8: 2006 9: 2006 10: 2006 11: 2006 12: 2006
bogomips: 62399
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] vendor: Hewlett-Packard
driver: N/A arch: Pascal pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1cbb class-ID: 0300
-
válasz
ubyegon2 #106686 üzenetére
Synaptic fent van, felpakolta a telepítő, az írja hogy törött a feltelepült vírusirtó, de megoldani nem hajlandó, én meg még nemtom mi az orvosság, csak nézegetem, mint a vettmalac.
Majd folytatom a kapott instrukciók alapján, most filmeznem kell, valamint a sok alvásban úgy elfáradtam, hogy ezt ki kell pihennem -
válasz
ubyegon2 #106554 üzenetére
Hehe.
Nem a sz@rrágás miatt de van idő, reggel 8-ig szórakozni.
Beírtam a gugli keresőbe számtek. cuccokat. Általában a 2-3. oldalon hozta a keresés az ipom.hu-t, ezekszerint nem tejelnek eleget mert hanyagolja őket az algoritmus.
BÁRMELYIK google találatra kattintva kész finito, beb@ssza a kloudszare captát és snitt sehova tovább.
Ha Árukeresőből vagy máshonnan, vagy a címsorba írva hogy ipon.hu akkor BEENGED a weboldalra azonnal minden chapta nélkül.
Most figyi...! UGYANEZT csinálja Firefoxból indított keresésre is,
És az Edge böngészőben is dettó.
Nem enged be ha a google keresőből egy adott termékre mennék iponra.
Ezt tudom igazolni akárhány képernyővideóval de nem terhelem ezekkel a nagyérdeműt.
Nem tartom valószínűnek hogy ezt az ipon, akinek a vásárlásai legalább 50%-a google keresőből jön létre, ezt így állította volna be. Ez ömtökönlövés.
vagyis google&klódszare--> nálam utálják egymást.
Próbáld ki. gugliba írd be pl. pc alaplap, a találatok között keress egy ipon.hu találatot és kattints rá,
Várom a válaszodat! -
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #106245 üzenetére
Nem érthet mindenki jól mindenhez. Megvették Windows rendszerrel mert a (család) azt ismerte, a pc üzletekben sem rakták fel valószínű a rendes Win-t sokkal olcsóbban.
Mondjuk ha volt ismerős aki kiokosította őket, hogy Linuxszal vegyék mert olcsóbban kijönnek és a Win telepítését majd ő megoldja. -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #106241 üzenetére
Azt amit modasz igazadvan,de van lehetőségűnk,akár linuxdisztrot instllálnunk a gépűnkre.
Ezt tudom hogy te is tudod,csak gondoltam elmomdom ezt.
A linux témám jelenleg és ennek a kapcsán mondanám el az alábbiakat,neked és mindenkinek és ez nem reklám a részemről.
A srácaimtól kaptam ajándékba 2 hete egy csódásan szép jó állapotban lévő,mintha a boltban venném semmijen sérűlést nem láttam én rajta eggyet sem,régi gazdája nagyon vígyátott is rája,ami most is jól látszik,:Lenovo ThickPad T400-am gyárilag win x-el kaphattam a kezeimbe.
A laptopot gyárilag 8Gb rammal szerelték,ami nagyon jól teljesit winnel,de én váltok most az ArchLinuxra cinnamonnal és azt tapasztaltam, hogy teljesen hardveresen linux support alpból és a rendszer nagyon jól fut,tehát ha kellene Wifi vagy Bluetooth akkor az is jól műkődik,semit nem kellet állitgatnom,tehát Ő egy jó nagyon jó anyagokkal építet gép.
A cuccost én már tegnap kibővitettem 16 GB-rammal.
A gép nagyon jól szerelhető,de figyelmet is ígénylő a szétszedése,mert vannak bőven műanyag patentjei és erre én nagyon fígyeltem.
A szét szedésről tömören azt tudom mondani,hogy minden probléma mentesen tőrtént,talán 20 percet vehetet ígénybe.
A ram bővítése óta sókkal gyórsabban műkődik a gép,mert most már aktiv is lett a dualchanelje,gyárilag csak singlechanellel műkődőtt.
A gép most is csódásan remekűl műkődik és néha bekapcsólóm és őt is őrőmmel tudom használni.
A témám mára ennyi is volt, mert ígyekeztem töböriteni a tapasztalatomat.
További szépeket kivánok. -
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #106126 üzenetére
Elég az a tudat, hogy biztonságban vannak, ha a fontossági sorrend nem stimmel az nem gond.
pl Valaki titkosítja a home partíciót, igaz odahaza a gépéhez, csak saját maga férhet hozzá. A böngészővel már nem foglalkozik, meg a felhőbe titkosítatlanul szinkronizálnak mer rábízzák azt a multira, az megoldja helyettük.
pl Mikor a Google két pedónak kiadta a privát levelezéseit akkor mondtam, hogy az nincs rendben, mert privát volt, legyünk már következetesek, a politikusokról valahogy nem kerülnek ki a disznóságaik, azokat valahogy elfelejtik kiadni... -
Rimuru
veterán
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #106099 üzenetére
Lehet én értek félre valamit. De én a Home mappában tàrolok mindent,dokumentumokat,képeket stb…ha ellopják a laptopomat nem szeretném,hogy hozzáférjen bárki. De természetesen elfogadom a véleményeket,hogy jobb az egészet,a telepítő ezt ajánlja fel,és kézenfekvő volt. A btrsf esetében jól gondolod,kíváncsiság,tapasztalat szerzés.Elolvastam sok mindent,de azt bevallom,hogy nem tudtam,hogy a Mint-el ennyire nem egyezik.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #106067 üzenetére
Szia! ubyegon2 szép csódás napot kivánok és köszönöm azt hogy írtál .
A renszerem Pure ArchLinux;EndeavourOS; LinuxMint és cinnamonnal, ennek a kapcsán mondom.
A régebbi gépemen van három rendszer és nem vagánykodából mondtam.
A szándékom ezzel az, ha éppen segiteni is kellene valkinek is akkor meg is tudjam nézni élesben mi is lehet a probléma,természetesen nem érzem,én ezzel magamat gurunak.A főgépemen Pure ArchLinux cinnamonnal, steam lutris játékaim témájában,azt tudom tömören mondani miden jól fut.
A törpenyuszis témádat ténylegesen értem,ami téged szinten tud tartani,láttam képeiden és szrintem aranyos.
Ha éppen nem lenne mit csinálnom,akkor játszom a játékaimmal,vagy kimegyek a konyhába főzni,máma fókhagyma ágyom sűltkaraj és pároltrizs lesz estére a vacsora.
Zárom a soraimak és további szépeket jókat kivánok. -
válasz
ubyegon2 #106056 üzenetére
Bölcs megoldás pedig, egy esetleges gebasz esetére.
Én imádom. Mikor ment még nálam a gyilok ezerrel, volt hogy naponta kellett rendszervisszaállítást csinálnom, nagyon jól jött.
Jól mutatja hogy öregszek és nem gyilkolom az Ubuntumat hogy kb. 2 éve nem volt szükségem a Timeshiftre.
Csak halkan jegyzem meg, az általad zsigerből gyűlölt konkurrencia 1000 éve így csinálja. Winen szar gépen hdd-vel azért tart örökkévalóságig egy ilyen verzió-upgrade mert pontosan ezt csinálja. Vissza lehet állni ha rosszul sül el, és ezért hízik meg ilyenkor a C meghajtó akárhányszor 10 gigával mert létrehoz egy old mappát benne a régi rendszerrel. Pont mint a Timeshift. -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #106050 üzenetére
Nem kell, hogy feltétel legyen a TimeShift mentés megléte a rendszerverzió frissítésnél a Mintnél. Egyszerűen ki kell kapcsolni a feltételeknél.Sokan nem is használják. Azt is úgy tudom elképzelni, bár még nem volt rá szükségem, amikor letérdelt a rendszer, újratelepítés, és TS visszaállítás. Bár én inkább a Macrium, Clonezilla,hasonlókat részesítem előnyben.
Egyébként szerintem kifejezetten jó és informatív a LM kézikönyv. Tiszteletem azoknak akik ezt összehozták. Példaértékű. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #106044 üzenetére
Érdemes rendszer mentést végezni főleg eleinte. Ismerkedik az ember a rendszerrel, tesztelgeti és ha nagyon elállít valamit, utána csinál egy visszaállítást és folytatja tovább.
Egy rakás dolog adja magát értelem szerűen, nem kell hozzá kézikönyv sem.
Pl A kérdésben benne volt értelem szerűen az is, hogy miért lenne érdemes váltani, ha kipróbálják utána már teljesen átlátja és már nincs mit keresgélni. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #105905 üzenetére
Ja, mindegy is, a mondandóm lényege, hogy (annak mondom, aki nem ismeri annyira a Chromiumot és az Ungoogled Chromiumot), hogy nem ugyanaz, mint a Chrome, és bele lehet szaladni velük kisebb-nagyobb problémákba. Privacy szempontból viszont jobbak, mint a Chrome.
---
Flatpak: ha a Mintes szoftverkezelőben nincs flatpak Chrome, akkor vagy nincs felvéve a Flathub a repók közé, vagy fel van, csak szűrve. Nem tudom megnézni, most nincs Minten.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #105891 üzenetére
Ungoogled Chromium, de azt ne ajánlgassuk egy kezdőnek. Messze nem ugyanaz, mint a Chrome, egy csomó helyen hibára futhat vele.
---
Minten a Chrome telepítése kezdőknek úgy lesz a legkönnyebb, hogy letölti az ember a Chrome oldaláról a .deb fájlt, mint ha csak egy .exe lenne, és két kattintással feltelepíti. Szerintem egy Windows-ról áttérőnek ez a legegyszerűbb módszer, mert hasonlóan működik, mint az .exe telepítése.
Ettől függetlenül persze tanulja meg a kezdő, hogy ne netes oldalakról szedett telepítőkkel próbálkozzon, hanem a disztrója szoftverkezelőjében keressen első körben. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #105881 üzenetére
Lehet, hogy nem ártana összedobni egy használhatóbb és nem átfogó összefoglalót.
Windows alatt készít pl Ventoy bootolható USB-meghajtót, arra felmásolja a letöltött ISO-kat majd live módban kipróbálja őket, hogy neki melyik asztali környezet tetszik.
Telepítés, alap beállítások, mellékelten pár pdf és videó anyaggal.
Ott a grafikus szoftverkezelő + ellenőrzött Flatpak csomagok, amilyen formában meglesz az alkalmazás majd azt teszi fel.
Kezdőnek nem kell egyből mindent értenie, egyből kendácsolgatni ahhoz, hogy használni tudja. Nem lesz majd minden alkalmazás ilyen egyszerűen felrakva, közben ott a Flatpak amivel könnyebb lenne. -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #105840 üzenetére
Azért kérdeztem pont a Brave-et, mert ezzel telepítem én is, és hozzáadja a tárolóját a rendszerhez. Gondolom, ez Debianon nem lehetséges. Vagy igen.... hát én már teljesen össze vagyok zavarodva...
No, várjunk, nem is PPA, hanem más. Azt sem tudom, hogy miért nincs engedélyezve, pedig frissíti magát.
-
válasz
ubyegon2 #105823 üzenetére
Kolléga jönne Winről valamire ezért szaporodott meg a Windows kifejezés és néhány rá vonatkoztatható fogalom a topikba.
Írhattuk volna helyette hogy a:
Már régóta ismert kereskedelmi célú, jellemzően kékre asszociáló, redmondi fejlesztésű, Bill Gates nevével fémjelzett ablakos operációs rendszer.
Ez bár releváns de némileg egyszerűbb leírni a nevét.
[Ubyyyy ezt nézd meg, most találtam neked!] Lehet egyszer kapóra jön, én könyvjelzőztem.
Neharagudj! Nem tudtam kihagyni. -
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #105810 üzenetére
Aki tudja mi az, és ilyennel szeretne szórakozni, az már van azon a szinten hogy tudja mi ez, hogyan működik. Ugyanakkor én még csak nem is olvastam olyanról, hogy megált a föld forgása, mert napokig nem volt elérhető az a gép amihez alapból kapcsolódna frissítésekért.
Nem mellesleg az alap cím(ek) mögött ténylegesen nem egy gép van.
Pl. Ahttp://archive.ubuntu.com/ubuntu/
mögött az Ubuntu hivatalos csomagarchívumának infrastruktúrája áll, melyet a Ubuntu fejlesztői, a Canonical üzemeltet.
Infrastruktúra: Ez egy nagy teljesítményű, skálázható szerverközpont, amely az Ubuntu csomagokat tárolja és szolgáltatja.
Terheléselosztás: A rendszer egy hatékony tartalomkézbesítő hálózatot (CDN) használ a terhelés elosztására a különböző szerverek között. A felhasználók automatikusan a legközelebbi és legkevésbé terhelt szerverre lesznek irányítva, hogy optimális letöltési sebességet biztosítson.
Redundancia: Az archívum redundáns kialakítású, több helyszínen replikált adatokkal, hogy az egyes szerverek kiesése ne okozzon szolgáltatáskiesést.
Összességében a hivatalos Ubuntu archívum (http://archive.ubuntu.com/ubuntu/
) egy nagyon teljesítőképes és skálázható infrastruktúrát biztosít az Ubuntu csomagok hatékony kiszolgálására a felhasználók számára. A terheléselosztás és redundancia magas rendelkezésre állást és teljesítményt garantál.
Szóval ez inkább pszihés mint valódi hatékonyság. A pillanatnyi állapotot minden nap ellenőrzöd? Hogy még mindég az a leggyorsabb szerver? Amennyi időt eljátszol ezzel, azalatt a leglassab kapcsolaton keresztül is lejön az aktuális frissítés. Vagy ha ma nem, hát holnap. Nem kell ennek túl nagy feneket keríteni. -
válasz
ubyegon2 #105809 üzenetére
A Flatseal faék egyszerű.
Egy regedit buzeránál sokkalta egyszerűbb és veszélytelenebb gui ami adja magát hogy melyik telepített flatpak szoftvernek milyen jogosultságokat, nem is jogosultságot hanem lehetőséget adsz meg.
Küső tárolóeszközök elérése, link kezelés, ilyesmi.
Ez egy hasznos szerszám és ha én átláttam 15 másodpec alatt hogyan működik akkor másnak sem fog gondot okozni.Segédprogram ami Winen is kismillió van, a Win hiányosságai vagy erőszakossága ellen.
És kismillióan használnak nagyon sok win tweak programokat úgyhogy ez nem lehet elrettentő.Ez miatt én is inkább a Flatpaket ajánlom a Snap helyett mert snapre még nem tudok ilyen guis engedélykezelőt, valamint egy snap appba ha nincs benne a készítője által megadott jogosultságlistába pl. a külső tárolók elérése (removable-media) akkor az élebe nem is lehet neki ezt megadni.
Míg Flatpak alatt minden adott csak bizonyos funkciók tiltottak. Ezeket lehet állítgatni a Flatseallal.Arról ne nyissunk ismét parttalan vitát illetve ne folytassuk hogy a Flatpak (és Snap) szoftverválasztéka és azok naprakész volta már most összehasonlíthatatlan egy elhanyagolt repóéval.
És ez az idő múlásával csak még jobb lesz. -
shadow1901
aktív tag
válasz
ubyegon2 #105810 üzenetére
Ezt az üdvözlő képernyő ajánlja is.
Sokkal rémisztőbb a "Mint kézikönyvben" a grub
babirizgálás, esetleg a csaló e-mailek részletezése. Vagy a képeknél félrevezető az időjárás előrejelzés. Vagy az átlátszó menü. Arra számít, de nem olyan lesz. Ha kézikönyv kell neki, tudja hogy kapcsolhatja be az előrejelzést? Mert nem azt kapja a dobozból.
Vagy mi az a synaptic? Ami tudtommal egyik Mintben sem alapértelmezett. -
cigam
titán
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #105800 üzenetére
Szvsz kezdőknek jobb is a flatpak, mint a hagyományos csomagkezelők. Nem fog csomagkonfliktusokba futni, nem kell hozzáadni 3rd repót, hogy friss programjai legyenek, és nem kell attól tartania, hogy rendszerfrissítés után nem megy a programja.
Általában csak olyan problémák vannak a flatpak programokkal, hogy nincs elég jogosultságok. Pl. a Gthumb is úgy érkezik, hogy csak a home mappához van teljes hozzáférése. -
válasz
ubyegon2 #105800 üzenetére
Érdekes megoldás ez is, hogy az ISO-k nyelvenként tölthetők le külön(hungarian nuku)! Ilyet se láttam még. Amúgy ahogy nézegettem, minden konfigolás terminalból valósul meg, ami nekünk nem gond, de pont ez ajánlott egy totál kezdőnek? Bár, ha valaki Windowst akar, szenvedjen meg érte!
-
fekete.puma
aktív tag
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105790 üzenetére
Ez olyan "használt üzleti", hogy nem használt. Én csomagoltam ki, csak a gyártói gari lejárt. Sőt! Valahova Romániába szól
A kereskedő vállalt 6 hónapot, de nem lesz itt semmi gond!
Azért elég kompakt! Jó vékony - az én sztenderjeimhez viszonyítva - , pedig látok munkahelyen is használt üzletiket, de azok sem ilyen véknyak!
Hordozhatni hordozható, de nem igen fogom.On: Az Ubuntu OOB megy. Belestem a logokba, de tökmindegy mi van ott, minden működik. Persze - , ahogy mondtam - az ujjlenyomat olvasót majd máskor röccintem be!
Előtte az uefi-t kéne gorcső alá venni!
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #105789 üzenetére
Szerintem nem viccnek szánta. A Linux Mint-re érvényes a hype kifejezés mert sokáig az első helyen szerepelt most meg átvette tőle a CachyOS, mert valamennyivel több FPS-t hoz játékok alatt mint a többi disztró.
Az meg egy másik dolog, hogy kezdőként egyből rámenni az Arch alapú disztróra, majd mikor jönnek a gondok, hogy pl nekem sem ismerte fel a telefont, akkor meg az lesz, hogy milyen sz@r a Linux. -
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105775 üzenetére
Rengeteg beállítási lehetőség van az uefi-ben, de a felét nem értem. Majd át szükséges nézni. Elsőre kikapcsoltam a secureboot-ot, mert bekavarhat. Aztán ki kellett kapcsolni a bitlockert. És a faststartup-ot is
Úgyhogy még csak most fogom az ubi telepítőt intézni!
Eddig vásárolni voltunk barátnőmmel.
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105752 üzenetére
Akkor megint ugyanoda jutottunk, hogy nem éri megcsináltatni? Egy ilyen tisztítás nagyobb munka, mint a sima portalanítás !
Holnap elviszem a közeli szervizbe és kiderül milyen árat mondanak!És köszi, hogy szóltál! Utána olvastam és igazad van! Egyáltalán nem biztos, hogy megúszom szerviz nélkül!
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105750 üzenetére
Ma már elindult a T430-am. Az a legolcsóbb, ha nem veszek gépet. Majd szükséges lesz elvinni kitisztíttatni.
Terheltem is Aida 64-el és bírta, ill. azóta sem fagyott meg ,mint korábban. (Ugye el sem indult a boot, beep-elt).
Ugye tegnap szét szedtem, hogy mára kiszáradjon és hatott a dolog. Öröm, boldogság!
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #105730 üzenetére
Nem ment az tönkre, a Samsung Magician lát minden adatot az SSD-ről. gnome-disk-utility 46.1, ez van fent. Előszedem az eredeti gépét ma, remélem még működik. Bár elengedtem ezt a történetet,ez az így járás klasszikus esete. Oké, ezen nem férünk hozzá a PSID-hez. Ha veszel egy ilyen SSD-t, miért nem mellékelik hozzá? Adathoz akkor sem fogsz tudni hozzáférni, viszont az egész motyót alaphelyzetbe lehetne állítani.
-
válasz
ubyegon2 #105624 üzenetére
Ha Linuxos hír és blog kell, ezt könyvjelzőzd.
https://linuxmint.hu/otracker
Kami mindent elkövet az oldal életbenmaradásáért, még ledes wc ülőke hír is lesz szerintem hamarosan de a törekvése sajnos nem hoz átütő sikert.
Fórumbejegyzés heti pár darab van már csak.
Passzív olvasója elég sok lehet az oldalnak de ez nem tart életben végtelenségig egy fórumot. -
válasz
ubyegon2 #105624 üzenetére
Én jó ideje nem néztem rá az oldalra, mert alig voltak Linux hírek, a fórumot pedig én a jelenlegi kialakításában olvashatatlannak és áttekinthetetlennek tartom. Ebből a szempontból az Ubuntu fórum kinézete és szerkezete nekem bejövős, viszont ott meg a tagok olyanok, hogy...
-
-
-
válasz
ubyegon2 #105556 üzenetére
A törpenyúlnak nálam két objektív akadálya van. Az egyik 32, a másik 40 kilós.
Szerintem megennék, bár a kaukázusi az nagyon bamba és tiszteli a magántulajdont. A csirkéimet se bántja, a labradort is tanítgatom hogy a háziállat szent és sérthetetlen.
A Copilot a Microsoft AI.
Gemini a Googléé, Apple Intelligence, stb. stb. van még kismillió.
Perplexity, Chatgpt, Claude, DeepSeek, MetaAI stb. -
válasz
ubyegon2 #105417 üzenetére
Kb. fél évig én is használtam a Tumbleweedet, aztán meguntam. A zypper meg a packagekit állandóan összeakadt, nem tudtam frissíteni, a kodekcsomagok nem elérhetőek benne jogi mizériák miatt, a külső tárolókban lévő csomagok pedig folyton összeakadtak a rendszerével. Nem éreztem az egészet stabilnak.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
ubyegon2 #105417 üzenetére
Teljesen hülye vagyok hozzá, mindent kb a google geminitől kérdezek, szépen elmond és magyaráz mindent amit kérek tőle, eddig nem hibázott.
amúgy meg ez a "sudo zypper install alkalmazás" így kezdésnek elég egyszerű. Kivétel ha van hozzá paraméter, akkor azért jól jön a Gemini. -
bobalazs
nagyúr
válasz
ubyegon2 #105411 üzenetére
Senki nem említi Opensuse-t pedig szerintem nagyon jó.
Kodi is hibátlanul működik Packmanos verzió nagyon friss, míg Kubuntun az első perctől meg van hülyülve a flatpakos verzió. Kodinál a Suspendre kilép a bejelentkező képernyőre, majd onnan belépve suspendeli a rendszert, ebből ennyi elég volt. -
válasz
ubyegon2 #105411 üzenetére
Igy. Ubuntut felrakod, eled tarul a GNOME shell, meg nehany ikon a bal oldalon. Ranyomsz a Super gombra, kicsit gondolkodik, hogy tenyleg ranyomtal-e - altalaban pont annyit, hogy ranyomj meg egyszer es eltunjon az eppen elougrott ikonlista. Elkezded gepelni, hogy "terminal" es a felulet sebessege nem kepes kovetni egy atlagos gepelesi sebesseget.
Ez nem gyors, hanem tre.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #105403 üzenetére
Jajj ezek a költői túlzások... Ha mégis belefut valami korlátba, hát elmeséljük neki mi a megoldás, és hogyan tudja telepíteni a saját csomagtárolóból. Még PPA-zni (Idegen, "ellenőrizetlen" forrásból telepíteni) sem szükséges.
Azért, mert alapból települ egy konténer futtató, még nem kötelező a használata. Akár el is távolíthatod(ha jól emlékem).Gnome-al nem csak Ubuntu alatt ismerkedhet meg. Ott az immutanle Endless, vagy a kipróblásra ajánlott distro-kból kihagyott openSuSe, ....
Az a baj, hogy túl sok felé indulhat, és a felemlegetett kifejezéseket (ablakezelők közti difi, a konténeres futtató környezet, az immutable rendszer jelentése,...) nem is érti, mi meg jól elvitázgatunk róluk.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Új és újszerű 17.3" Gamer, irodai, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple Studio Display 27 5K Nanotexturált üveg monitor garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3303
- BESZÁMÍTÁS! ASUS 560M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest