- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mcwolf79
veterán
válasz
Vasti74 #104095 üzenetére
Én is szoptam egy ideig a 4K TV-vel120 hz-en, hogy HDMI-vel nem működik rendesen. Én egy HDMI-DP átalakítóvaloldottam meg (ezt)a dolgot.
Más kérdés ,hogy én is elengedtem a linux-ot. Én csak játszok, böngészek, egyszerűen játékra még továbbra sem az igazi. Lehet köpködni a Windows-t ,de játékra még mindig a legjobb. Egyszerűen csak egyszerűbb. Feltelepítem a játékot,és játszok. Linux-on is van ilyen, egész addig ,amíg az ember ki nem lép a Steam környezetéből.
Nem is tudom, de ha jól emlékszem mod-olás sincs(vagy körülményes) linux-on.
Nem kell nekem esni, biztos valakinek bejön a dolog, de nekem ehhez (sajnos) nincs már türelmem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #104097 üzenetére
Az a furcsa, hogy amivel küzdesz, az mindenki másnál megy gond nélkül.
Annyit megnéznék a helyedben, hogy ha bebootolsz egy telepítőről, Mint, EndeavourOS, akármi és ott elindítod a tiszta böngészőt amibe nem jelentkezel be, akkor mi történik? Nekem itt gyanús, hogy valami problémát hurcolsz magaddal rendszerről rendszerre.
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #104096 üzenetére
Jaaaa... .Eddig reménykedtem, de úgy látszik 2025-ben ez még mindig túl nagy falat a rendszernek. Csak az bosszant ennyi év linuxozás után, hogy ami más rendszereknek már >10 éve is alapértelmezett és természetes volt, azt itt még miért nem sikerült megoldani?!
OK, tudom: ingyenes, önkéntesek, stb. stb.
Szóval eljött a váltás ideje, ennyi... Befejeztem az önsz*patást egy soha el nem készülő rendszerrel.
Ugyanitt Lenovo M75s G2 eladó, sőt, még a Fujitsu D738 is itt áll az asztalom mellett, hogy segítsen rátalálni a nem létező disztribúcióra ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #104093 üzenetére
Gondolod, hogy véletlenül blokkoltam a Youtube-ot a routeren, és nem vettem észre? OK, lehet, hogy 50 felett már megtörténhet ilyen ;-) , de van itthon úgy általában az én gépemen kívül ezen a hálózaton, ezen a routeren:
- két asztali gép Win11-el
- egy laptop Win11-el
- iPad, iPhone, és néhány Android telefon, meg egy Android-os táblagép
- három UHD tévé, amin szintén mindenki szokott Youtube-ot nézniEzeken minden OK.
Az asztali gépem a 4k monitor óta vacakol - cseréltem a gépet egy izmosabbra - még mindig - kb. 4-5 disztribúciót kipróbáltam - még mindig.
Azt hiszem most már el kell fogadnom, hogy a 4k nem működik linux alatt megfelelően :-( Rendeltem is egy Chromebox-ot, mert Windows kilőve, Apple nem barátom, úgyhogy kb. ez maradt. Na majd meglátjuk.
ui: megnéztem, hátha mégis, de a router-en nincs blokkolva ;-) Mondjuk furcsa is lenne egy olyan blokkolás, ami csak néha, és csak egy gépen, és csak így blokkol...
-
válasz
Vasti74 #104076 üzenetére
Blocking YouTube in the FRITZ!Box parental controls
A filter kulcsszó miatt is érdemes lenne nézegetned a fenti linket.
Mivel több disztrón is ugyanazt tapasztalod, nyilvánvaló, hogy hardveres téren kell keresned a bibit. Mivel az alap routerekkel nem nagyon szokott gond lenni, de a komolyabbaknál vannak azért beállítási opciók rendesen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #104091 üzenetére
Yepp... Mikor a kádban fekve hallgattam kedvenc koncertemet, a nappaliban a TV-ről ment az erősítő, akkor a felénél beleszakított a miniferi... na ott kikecmeregtem a kádból és azonnal előfizettem a youtube redre pár hangos szitok mellett... Red-del nem mellesleg be tudtam hozni még vagy 6 haveromat mint családtagot így ők sem néznek többet reklámot.
-
Persze előfizetni sem ördögtől való ötlet
-
-
válasz
Vasti74 #104084 üzenetére
Nekem Opera böngésző, Ublock a legerősebb beállításon és hibátlan minden webes videó.
YT.-on nincs semmi előjáték, 1 másodpercen belül indulnak a filmek kattintás után és ha 2 órás akkor addig folyamatos, nincs benne kihagyás vagy reklámra utaló jel.
Igaz csak 1080-ba viszont csak egy J4125 és az ebben lévő szutyok Intel Uhd600 igp reccenésmentesen teszi a dolgát.
Ezt tudja a W10, a W10 VHD, az Ubuntu, és a portable verzsön ugyanígy.
Hogy nálad ez az egész anomália miből fakad ezt nem tudom, követem a panaszáradatodat az elejétől de mégcsak ötletem sincs.
Ha áthozol egy 4K monitortletesztelem 4K-ba de nincs se itthon se melóhelyen ilyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #104084 üzenetére
Próbáld meg kérlek úgy megnézni, hogy le vannak tiltva a kiegészítők a böngészőben.
Ha ez nem változtat a helyzeten, akkor nézd meg mi történik, ha Firefoxban letiltod a hardveres gyorsítást.
Valamint csak a biztonság kedvéért egy vainfo kimenetet is érdemes lenne megnézni.
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #104083 üzenetére
De ez egy elég új FRITZ!Box , a legújabb firmware-el. Amúgy meg wifi-n csak a telefonok lógnak, meg esetleg a gyerekek laptopja - táblagépe, ha itthon vannak, minden más (számítógépek, tévék) kábelen.
(Mondjuk nem tudom milyen opció lehet az, amitől csak FF alatt akadoznak a videók, más alkalmazásokban meg nem ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #104082 üzenetére
Nem - illetve próbáltam a Chrome-ot, de ott a reklámblokkoló, amit használni szoktam (uBlock Origin Lite) elég vacak a FF alatt használt nem-Lite ;-) verzióhoz képest, mert úgy reklámmentesíti a videókat, hogy ugyanúgy végig kell várnom a reklámok hosszát, mint nélküle, csak nem látom a reklámot...
Amúgy is FF-kedvelő vagyok, még Netscape-el kezdtem a böngészést a 90-es években, maradnék is nála ;-) Nem gondolnám, hogy a FF a hibás, bár a fene tudja. Más rendszerek alatt nincs vele probléma, pont a linuxos verziót rontották volna el?
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104079 üzenetére
Előtte egy i5-8400 procis gépem volt szintén IGP-vel, az pont ugyanezt csinálta, csak sokkal gyakrabban - igazából annál az volt a gyakoribb, hogy nem működött jól, ezért cseréltem gépet (mivel állítólag az AMD grafikus kütyük támogatása jobb linux alatt, NVidia-t ne, más meg nem maradt ;-)
A BIOS mindig minden gépemen a legfrissebb...
A FF 139.0.1 verzió.
És akkor ez még FullHD videó lejátszás, a 4k-ról már (Youtube) le is szoktam, mert még vacakabb :-(
Mit nézzek, mit keressek, mit telepítsek, vagy távolítsak el?! Azért már piszkosul kezd tele lenni a hócipőm azzal, hogy a feleségem rendszeresen azzal fogad: videót nézett volna, de nem működött! Egy ilyen vason egy FullHD Youtube lejátszás...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nézd meg a
/var/log/pacman.log
fájl tartalmát.Vasti74: hmm, az AI azt mondja, hogy voltak Linuxos embereknek gondjai ezzel a kártyával, olyanok amiket leírtál. Viszont azt mondja, hogy a Mozilla javította a problémát a 98-as Firefoxban. Nálad meg azt hiszem a 128-as ESR kiadás van.
Ennél újabb probléma leírást nem találtam... biosz frissítést próbáltál? Ha nem, akkor told rá a gépre.
-
natë
nagyúr
Sziasztok, Endeavour OS frissítésnél hibára dobta a parancsokat. Core, Extra, Multilib mellett hibát írt, de sajnos nem tudtam shotolni, exitált. Frissítettem a mirrorokat, most jó.
Mi lehetett a gond? Gondolom szerver probléma... -
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #104074 üzenetére
300/30Mbit-es dsl, stabilan tudja is... A 4k HDR Netflix videók stabilan mennek akkor is, amikor a gyerekek is itthon vannak, meg én is filmezek, szóval három egyszerre. Ja, minden Gbit-en kábelezve, és FRITZ!Box 7590 a router.
És most éppen egyedül vagyok itthon, aztán szórakozik... -
Vasti74
senior tag
Guruk!
Mitől lehet az, hogy a Youtube videók a FF-ban néha eleve el sem indulnak (úgy csinál, mintha, de áll a kép - beletekerek, mutatja a videó aktuális részét képként, de a lejátszás nem megy tovább) , néha elindulnak, de ha beletekerek, akkor a fenti jelenség: állókép, miközben az idő és a folyamatjelző megy előre, az asszonynál meg a Facebook videók gyakran nem indulnak?
Olyan is van, hogy kis méretben jól játssza a videót, de ha kiteszem teljes képernyőre, akkor kezdődik az elmebaj. Pl. a videólejátszó ablak teljes képernyős lesz, de a videó kicsi marad, és áll, visszaméretezem, akkor valami lesz - vagy elindul, vagy nem, néha frissítenek kell az oldalt, stb., aztán néhány próbálkozás után működik tovább-
Eddig is megvolt a jelenség (több disztribúció alatt is) , most éppen Debian 12 + Plasma ( + Wayland)
Persze legalább 90%-ban működnek a videók, de amikor nem, az rohadt idegesítő...
Van valakinek ötlete?
A vas egy Ryzen 5 4650G a Vega 7 IGP-vel és 32GB memória, szóval a hardver nem hiszem, hogy szűk keresztmetszet...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Térjünk vissza az ON topichoz.
-
-
fekete.puma
tag
válasz
fekete.puma #104068 üzenetére
A következő telefonra rákérdeztem és már a megbeszélt paraméterek szerint válaszolt és és helyes értéket adta meg a notebookcheck alapján.
Van sok gyengesége de még nem rég kezdte és már most egész jól használható.
. -
válasz
fekete.puma #104068 üzenetére
Nem tudhatom, de nem is ez volt a kérdés. Amúgy sem életszerű, hogy valaki azért olvassa a fórumot, hogy az adott témáról kikérdezze az MI-t, és a kapott válasz(oka)t beírja.
Ha segít, és jó választ kapok, nekem mindegy ki, vagy mi terel a jó megoldás felé.Már a PWM értelmezése is kérdéses, nálam ez impulzus szélesség modulációként dekódolódik, amit egy mondatban emlegetve egy mobillal kérdéseket vet fel
Most hogy alaposan szétoffoltuk a topikot, talán abba is hagyhatnánk ezt a témát, mert sehova nem fogunk kilyukadni!
-
fekete.puma
tag
válasz
cigam #104067 üzenetére
Azt honnan tudni, hogy fórumon a válaszadó nem az AI által generált választ másolta-e be, vagy amit mond az valóban a helyes megoldás?
Megérti a kérdést csak tudni kell kérdezni...
pl Adott telefonnál mennyi a PWM érték.
Mond egy választ.
Az a gyártó által megadott!
Független tesztek, valós érdekelne...
Hivatkozik pár oldalra pl a notebookcheck, hááát és is onnét tudom, ha ők nem jól mérték akkor én sem tudhatom jól. -
válasz
fekete.puma #104066 üzenetére
Igen, ugyanis honnan kéne tudnom, hogy valós választ adott a kérdésemre? Amíg azzal telik az idő, hogy ellenőrzöm a válasza helyességét, addig saját kútfőből is megtalálhatom a valóban jó választ.
Amíg nem érti meg a kérdést, csak egy (a keresők által összegyűjtött) adatbázisból próbálja kimazsolázni (több kevesebb sikerrel) a legjobban illeszkedő választ, addig csak egy ügyes kereső. Mondhatjuk, hogy az intelligencia látszatát képes mutatni, de csak ügyes programozás.
Amíg nem tud logikusan gondolkodni, nem képes bevallani, hogy nem érti a kérdést, vagy bevallani, hogy nem tudja a választ, csak a véletlenen múlik, hogy a helyes választ ad-e. És el is érkeztünk a skynet és a többi sc-fi történet világába. -
válasz
fekete.puma #104064 üzenetére
Olyan messze vagyunk ettől, mint a bulvár a valódi, komolyan vehető tényeken alapuló újságírástól. Ráadásul az emberek benyalják, bármit is mond. Lásd #6188.
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104047 üzenetére
Kicsit elbohóckodtam a Gemini és a ChatGPT-vel.
Le akartam futtatni az rkhunter-t de nem frissült le Mint alatt.
Elmondta részletesen, hogy miket hol kell átírni, hogy működjön, a figyelmeztetésekre rákérdezve szépen kifejtette és adott rá alternatívákat, hogy miket érdemes ellenőrizni.
Kihangosítva viccet mesél, verset olvas, elemez már most elég komolyan nyomja, pár év múlva az emberek nem lesznek meg nélküle.
Sokkal nagyobb függőség lesz mint pl a Facebook, vagy a videojátékok. -
Necronom
senior tag
válasz
sh4d0w #104062 üzenetére
No igen, mert meg mindig ott tartott mindenki, hogy Billy fiu jo gyerek, holott mar akkor megkornyekezte a jatek gyartokat, es nem is ertem almas bacsi hogyan hagyhatta annyiban azt a szegyent amikor megmutatta a windowst, pedig nem ebbe allapodtak meg
Mert a penznek valahonnan jonni kellett. Neha azt hiszem, hogy Billy fiu amit kapott barmi munkaert azt nem abba a projektbe tette, ami a feladat, hanem a windowsba
Szvsz ma mar barmi jobb lenne mint a Win
Rettento nagy es szuperfanatikus emberek tamogatjak, pedig sokszor kivulrol is latszik a sok es tok hiaba beleolt melo, akkor is csak a a win
Nem tudom, hogyan lesz majd, de ma sokan orulnek a windows letezesenek, mind a HW mind az SW piacon -
válasz
Necronom #104061 üzenetére
Mert az ostoba IBM azt gondolta, hogy az OS/2 minosege eleg ahhoz, hogy felulmulja a Windows-t. Valsz igy is lett volna, csak a redmondiak beletoltak egy valag penzt a marketingbe, amivel kiebrudaltak az OS/2-t a piacrol.
En szivesen latnam a rendszert most a piacon korrekt hardvertamogatassal, mert az OS/2 iszonyu stabil volt. -
Necronom
senior tag
válasz
sh4d0w #104060 üzenetére
bizony, erre meg en is emlexem
egy jo baratom gepen volt az OS/2, de azutan miutan mar az OS/2 eltunt a szinrol es csak a win maradt meg
es persze megjelentek az Almas gepek, az ujsag szerkesztes is atkerult ra, aki esetleg latott annak idejeben NEXT magazint. hat az mar almason keszult a kezdetek ota
Nem szerettuk a bizonytalan windows halot, nagyon, de nagyon rossz megoldasok voltak benne...es mar akkor is sokkal beztosabb volt egy Linux server Sambaval
Dehat ki ertett hozza...kevesen.... -
válasz
Necronom #104059 üzenetére
Azert volt ekkoriban baj boven. A Windows NT minden egyes trening anyagaban szerepelt anno, hogy a rendszer kompatibilis az OS/2, a HPFS filerendszerrel. A valosag meg az volt, hogy az NT NTFS-nek eszlelte es siman irt az ilyen lemezekre, ami utan viszont az OS/2 nem volt mar kepes hasznalni azt.
-
válasz
Necronom #104056 üzenetére
Nem. Az IBM konkretan felkerte a Microsoftot, hogy fejlesszenek bele egy komplett Windows alrendszert, hogy kompatibilitas legyen a 2 rendszer kozott.
Az eger meg a Xerox talalmanya, toluk lopta az otletet az Apple, az almasoktol meg a Microsoft. A grafikus felulet is a Xerox talalmanya, ezt is lenyultak az Apple-fiuk, toluk meg a - meglepetes - Microsoft.
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104047 üzenetére
Nem kell mindenben Linux-Win flame próbálkozást látni.
Linux esetén is ha belakja valaki és stabilan működik, akkor csak egy eszköz amin végrehajtja az ember a dolgait.
Nincs tétje, más az mikor tétje van, pl 70 évesen is kiáll valaki és előadást tart az emberek előtt, vagy elkészíti valakinek a könyvelését, vagy csak elszórakozni épp a Linuxszal. -
válasz
tordaitibi #104052 üzenetére
Valami driver mentő/felrakó app volt valóban, de okkal nem bíztam ezekben.
Mindenféle szutykot használtam én is Win alatt, de aminek értelme volt az valami furanevű CD gyüjtemény volt, tele DOS meg egyéb nonWin programokkal.
De ha újrakezdeném a Windowsos időket, annyival lennék okosabb, hogy jóval hamarabb Linuxra cserélném.
-
-
válasz
ubyegon2 #104049 üzenetére
"félnapokig tartó driverek levadászása"
Off,
gép újratelepítésénél Windows7-től kezdve (már ismerte a dism parancsot a sewen) pár kattintással és kis gépeléssel elmenthető az összes, a rendszerre telepített driver, és ugyanígy felpakolható az újra.
Előtte is simán megoldható volt (vista, xp, w2000) csak picit macerásabban. -
válasz
Necronom #104046 üzenetére
Anno engem a Win7 bosszantott fel, lépésről lépésre, igaz rutinossá váltam már az újratelepítésében, de a félnapokig tartó driverek levadászása nagyon nem jött be. Nyilván az akkori használat betett a rendszernek állandóan, emiatt kellett újrahúzni, crackelt game és társai...hiába volt virusírtó, ami persze rohadtul lelassított mindent, főleg a bootidőt.
Tény, hogy ha nem szoktam volna el teljesen a Windowstól, ma már ellennék Win10-11-gyel is, de amikor nemrég elkezdte felrakni magát frissen vásárolt használtüzleti notimra és újraindulgatott, az már elég is volt nekem a jóból.
-
Necronom
senior tag
válasz
CirrMee #104045 üzenetére
Ohh a Workbenchrol orakat tudnek meselni meg odakat is
Amigan is a kezdetektol voltam rajta (Kickstart 1.2 es WB 1.1) egeszen az Amiga 3000-ig (Kick 2.0 es WB4.1), az A4000-re mar nem volt penzema PC olcsobb volt 486DX2-66
Tudtatok-e hogy annak idejen a Szuperinfo ujsag (az a nagyon nagy Nepszabadsag meretu) Amiga 500-on keszult ? A megyeit en keszitettem ANNO es csak kesobb kerult fel PC-re amikor mar a win tudott halozatozni
Ennek elotte az Amigan mar regesregen halozatosan jatszottunk jatekokat es BBS servereken turkaltunk telefonos modemekkel (NET elott)
Szoval jah..Az Amiga WB mas temakban is jeleskedett -
válasz
fekete.puma #104044 üzenetére
Félreértettél valamit, éppen a Linuxot említettem, mert aki totál nulla számtech ismerettel foglalkozik vele, az nevezheted bohóckodásnak, de ha a napi rutintól eltérő agyi tevékenység történik az már jó. A rutin a kulcsszó, mivel ha már demenssé válik valaki, akkor meg éppen nem szabad a rutintól eltéríteni.
Egy példa a Linuxos bohóckodásra, 10+ éve majd 2 év alatt sikerült végre megölnöm a Debiant, aminek pont az volt a célja, hogy ismerkedjek az alapokkal. A Cinnamon felrakása stable verzióra experimental repoból kicsit sok volt neki. Kizárólag konzolt láttam boot után és egyetlen gép volt, mobiltelefonon sem volt még netkapcsolat. Ültem és szépen jöttek elő az addig olvasottak és fejből konzolból sikerült helyreállítani a rendszert! Még egyszer mondom, nulla ismerettel indultam, amikor felraktam a Linux Mint-et és a Debiant. Előtte soha nem tanultam és első PC-mre a Win95-öt is kollégám jött el feltelepíteni.
Senki nem állította, hogy bármilyen más rutintól eltérő agyi tevékenység ne dolgozna a dementálódás ellen. Nem kell mindenben Linux-Win flame próbálkozást látni.
Remélem átment, miről beszéltem.
Csak halkan jegyzem meg, valami miatt a mindenben azt keresem, bele lehet-e kötni tevékenység nem annyira jó demencia elkerülésére.
Sőt!
-
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #104043 üzenetére
egyértelműen arra asszociált, hogy nem vagy konzol/terminal-barát.
Persze
hszen en 20+ evig Wndowst hasznaltam munkara, otthon jatekra, aztan netezni is es miutan lattam a Linux is (szep) ilyen, akkor kezdtem csak kiprobalni
Most van meg csak, hogy a gepeimen nincsen Windows max 2 eve, de van egy laptopom amin csak az van, mer sajna muszaj (munkagep)Egyáltalán nem baj szerintem, hogy leírtad a folyamatokat, hardvereket az őskortól kezdve, hiszen egyrészt érdekessség, nosztalgia is, másrészt ez az út vezetett sokaknak a home user Linuxozáshoz.
Koszonom
Talan meg el lehet ehez mondani, mint erdekesseg, hogy pl az Amiga OS de fokepp a PC OS2 Warp az Unix alapokon nyugvo rendszer volt
Mindekozben pedig PC-n szerverkedni halozatozni cegeknek Novell, ami csak CLI-ben letezett, es mar a NET-es koszakban jott az, hogy a PC-s serverek egyre jobban UNIX ill a Linuxbol alltak, kesobb egyre tobb HomePC-t kerult Linux webserverekkel a "server farmokhoz" amiket kesobb server hotelnek neveztek el
Ezek a gepek tobbsege 95% magangepek voltak, amiket tudjuk mire is hasznaltakes itt vagyunk ma, ahol es amikor egyszeruen egy magamfajta user, aki nem azt szeretne, h a oprenszeren csodalkozzon, hanem a gepet hasznalja a programokkal, vagy multimediazzon rajta, az szinte tudomast sem vesz arrol, hogy milyen oprenszeren fut a mizeria - akkor kellett amikor elegem volt abbol, hogy mindennap a windows kivansagait kellett teljesitenem es ez mar bosszantott annyira, hogy mennie kellett
Na most innen visszatalalni a terminalhoz nem kis dolog, de nem is latom kozellensegnek, a Linux az egyetlen ilyen ami 100% CLI is meg GUI is -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104042 üzenetére
Ugyan úgy érintheti, a Linux disztrón való (bohóckodás) nem nagyon befolyásolja a folyamatot.
pl Valaki Microsoft termékeit használja, nee már... de ügyvéd, jogász, könyvelő stb... ők a jogszabályokat, paragrafusokat bújják 70 évesen is dolgozhatnak ép ésszel, nem a kevés nyugdíjból vagy fizetésből vegetálnak és nem az alternatív valóságban kapják meg a dopaminjukat. -
válasz
Necronom #104041 üzenetére
De az en ket mondtom sem zarja ki egymast, meg ha egymas melle teszed sem
Tényleg nem, de gondolom észrevetted, hogy aki helperkedett a threadben, egyértelműen arra asszociált, hogy nem vagy konzol/terminal-barát.Jomagam annak orulok (mar ha ez orom), hogy jo szamtech korszakban szulettem
Azért a jó korban születés csak egy dolog, bár mindenképpen hasznos, viszont az abban a korban születettek igen kis része ment végig azon a számtech fejlődésen, amint pár szerencsés!
Nekem első gépem '98 körül lett meg, gondolom 386-os PC, az öcsém már kapott C64 meg Amiga ketyeréket, így valamelyest ismertem azokat is. Így aztán szerintem a tesóm született jó időben.Az viszont jó dolog, hogy aki jó régen született, nyomon követhette a fejlődés szakaszait, így vagy úgy. Talán az is jó részben, hogy iskolákban még semmilyen IT okítás nem volt, így autodidakta módszer maradt, márpedig amit az ember nulláról saját maga megtanul, az elég erősen megmarad és lehet rá építeni többnyire.
Egyáltalán nem baj szerintem, hogy leírtad a folyamatokat, hardvereket az őskortól kezdve, hiszen egyrészt érdekessség, nosztalgia is, másrészt ez az út vezetett sokaknak a home user Linuxozáshoz.
-
válasz
cigam #104040 üzenetére
Fene tudja, a felnőtt lakosság jelentős részét érinti ez és ugye a demencia egy gyüjtőfogalom, rengeteg fajtája van és fokozatosan jelentkezik. Ja és a közhiedelemtől eltérően nem csak a kifejezetten időseket érinti! Ami jó hír viszont, hogy aki használja az agyát rendszeresen az erősen késleltetett elérésben van. A Linuxot használókra ez eléggé érvényes szerencsére.
-
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #104037 üzenetére
Termeszetesen ugy van, ahogy mondod
De az en ket mondtom sem zarja ki egymast, meg ha egymas melle teszed sem
Ma mar persze, hogy GUI, kenyelmesebb, meg akkor is, ha nem olyan hatekony es nem is olyan gyorsJomagam annak orulok (mar ha ez orom), hogy jo szamtech korszakban szulettem
Mondanam, hogy a letezo osszes szamgep volt nekem, de persze beztos hogy nem
ZX81-em volt alap 1KB memoval, kesobb lett 16KB
Volt C16-om, 16, majd kesobb 64KB memoval, VIC20-am is volt de ez egy tevedes volt (nemcsak szerintem), aztan jott az Enterprise - huuu de jo kis gep volt
Ha ugy vesszuk ezek mind CLI, deeee mar volt egy kezdetleges valami a GEOS nevre hallgatott es a C64-en futott (kesobb a C128-on)
Vegul az Amiga500, ami szinten atesett nehany rancfelcarrason nalam, de ez a gep volt az, amin mar valos grafikus OS volt, ami a Workbench neven futott
Hol volt ekkor meg a PC..sehol sema SZUV-ben IBM286-os gepeket raktunk ossze cegeknek. Billy gyerek meg a garazsban sem volt..Jopar ev telt el, hogy kijottek a garazsbol es az egyik (elso kozotti) Almas gepes bemutaton eloadta a lopott oprendszeret a winfos 1.0-t, majd a 3.0 es kishazankban a 3.1 volt az elso ismert Windows. DE! A PC addig is CLI volt. amig 85-ben mar reg GUI-n lattuk az Amigakat otthon es 10 ev telt el amig jott a 95, de az is csak CLI-bol startolt (a 98-is)
2000-ig kellett varni, hogy a PC-n is megjelenjen egy valodi grafikus oprendszer
Persze voltak mas probalkozok is mint az OS2 Warp is
Ezekkel csak annyit szerettem volna elmeselni, h a hasonlo korual mint en is, mindenki atment ezeken, akiket mar akkor erdekelt a szamtec, mikor tenyleg meg gyerekcipoben jart az egesz pereputty (A Spekrum es az Atari volnalat direkt kerultem es MAC OS-t is)
Am mindenkitol elenezest kerek a hosszu es nem ideillo sorokert, de ugy ereztem, hogy ez a gepelek vagy egerezek temahoz elegge kotodik
koszi a figyelmet es a turelmet -
-
válasz
tordaitibi #104036 üzenetére
Tudod mi a borzasztó...?
Én is magamnak..!Ne foglalkozz vele, ilyen az időskori személyiségváltozás! Én is megkapom ezt elég gyakran, csak az a gond, hogy aki emlegeti, elég profi demencia szaki.
De szerintem annyira még nem lehetünk dementálódott állapotúak.
(bár inkább csak a magam nevében beszélnék)
Közben gyorsan átjöttem Debianra, no ilyen az új frissítendő csomagok listája...
-
válasz
Necronom #104034 üzenetére
Nekem soha nem volt ellenseg a terminal...
Ööö...azért volt egy rohadt erős sugallat, ami miatt azt hihette az ember, hogy a Tibik nem terminal-imádók, mer'ugye ezt is tőled olvashattuk:
"Azert GUI mert meg kezdo vagyok es a terminalozas helyett inkabb megcsinalnam grafikus feluleten a dolgokat..."
No de így még jobb, tényleg az van, hogy ha akár kezdők vagy homeuserek is egyszer kényszerből rácuppannak a terminalra, onnantól kezdve már látják, hogy nem is annyira ördögtől való az. Nekem totál laikusként az volt a szerencsém, hogy az elején felraktam egy Debiant és ott még inkább érdemes terminalozni, 10+ éve meg főleg így volt.
Sajna ma már lusta vagyok, minap is fel akartam rakni egy Debiant, hogy megnézzem az új apt csomagkezelőt, de nem a Trixie-t raktam fel, hanem a stable-t és valamit elbarkácsoltam az a stable-testing upgrade-nél, de inkább felraktam a Trixie-t, mint hogy megpróbáljam helyrepofozni a dolgot. A Trixie meg persze nem volt hajlandó frissülni, mert a sources.list üres volt, írta is a weboldal, hogy irkáld be magadnak a repokat, ha frissíteni akarsz.
Amúgy nem is bántam, mert legalább ezt se felejtem el teljesen.
No de az apt csomagkezelő tényleg kicsit ráncfelvarrottabb lett...
Most látom itt írnak is róla. Ha nem szoktam volna át a nala-ra, maradhatna az apt 3.0 is, jóval áttekinthetőbb lett valóban.
-
-
Necronom
senior tag
válasz
vasen #104024 üzenetére
Na ezért nem töröltem a config elejét.
Így tele van felesleges dologgal, de nekem az ablak beállításainál például, a kommentek ellenére sem tiszta, hogy pontosan mi mit jelent.
Nem gond, a tobbi meg kesz, ahogy nekem tetszik es latom is
Azt, hogy mit jelent en sem tudom, parameterezni meg nem nagy cucc
Koszonom neked is meg1x -
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #104026 üzenetére
A magam neveben is koszonom!
Nekem soha nem volt ellenseg a terminal...Annak idejen IBM DOS 3.3-al kezdtem es szeretettem benn batch fileokat irni (config.sys, autoexec.bat), nemelyik eleg komolyak is lettek....ANNO!!
Ha mar megvan es latom mibol all, hat parameterezni nem olyan nehez (lasd fentebb) -
Necronom
senior tag
Kedves emberek,
Nos, ha valakinek is gondot okoztam azzal, hogy idejottem a lehetetlent kerni, akkor ezert bocsanatot kerek es nem tudok mast mondnani, csak azt, hogy segitsegert jottem
Igen, felfogtam agyilag, hogy a 1804 regesregen kiment a divatbol es nincsen ra tamogatas, igen tudom azt is h ez mint jelent...De! mivel elotte en is kutatkodtam, csak nekem nem baratom a gugli es az is csak ilyen elore gyartott izeket probalt mutogatni ami persze nem mukodott mar nalam
Viszont azt en nem ertettem meg, hogy mi a nyavajaert nem mukodne egy nyomorult szoveges, parancssoros valami...Ja igen, megegyszer nagyon koszonom mindenkinek a segito szandekot es a helpket!
Ahogy fentebb irtam, innentol mar en is tudom modositani a kinezet, ahogy nekem kell
(nagyobbak a botuk, elhelyezkedes, meretei, koordinatai, botuk szine)
DE fokepp azt koszi, hogy ittvagytok es kesz...csapo, ennyi!
(ha nem baj, jovok maskor is felboritami a napi rutint)
-
válasz
tordaitibi #104029 üzenetére
Kezdesz gyanússá válni!
Amit gyorsan ideskríboltál a cli parancsokról meg a parancsértelmező környezetről...
Látom azért csak készülsz szépen az öreg Ubuntud kimúlására és felvértezed magad terminalos skillekkel! Ne is próbáld tagadni, annál gyanúsabb!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #104028 üzenetére
Figyi, lehet egyet nem érteni a másikkal, lehet viccet csinálni a dologból, lehet objektív kritikát megfogalmazni, de az ilyen személyeskedésnek itt nincs helye. Ha folytatódik, akkor a posztok mennek a levesbe.
-
válasz
fekete.puma #104028 üzenetére
Miután nyíltan lehülyéztél felveszem a kesztyűt de nem a vita miatt, az már nem érdekel hnem a felvilágosítás végett.
A fórumtárs mindenáron egy GUI szoftverrel akart nyitni és az már valóban nem megy fel az öreg rendszerre.
Viszont maga a Conky, az a mai napig a gyári repoból tölthető, ha te át is siklottál felette, bekopizom ide a parancsot, nem kell se ppa se külső deb se makeizé se semmi.sudo apt get install conky-all
És működik.Felhívnám a figyelmedet hogy a cli parancsok nagy része kortalan.
Van egy olyan sanda gyanúm hogy egy grep, egy ls, egy cd, fdisk, és még kismillió,
nos ezek kor, és disztrófüggetlenek.
A parancsértelmező környezet az már nem, az lehet bash meg anyámtyúkja de mindegyik ugyanúgy fog reagálni egy cd home parancsra .
Ezt amit ide bekopiztam ez ugyanígy működött 2000-ben, ugyanígy fog működni 2035-ben és mindegy milyen disztrón. És asszem a conky cli is.tibi@aeroubuntu:~$ cd /home/tibi
tibi@aeroubuntu:~$ ls
1f3240ea-75d3-423b-8881-212c66051f6b.jpeg
alkalmazhato-inverterek-listaja-EON-20240625.pdf
Asztal
bin
bootinfoscript
'Camera uploads'
channels.conf
Cloud
conky
Dokumentumok
Downloads
ePSXe
ePSXe64Ubuntu.sh
key-mapper
'MEGAsync Downloads'
'Melodic Techno & Progressive House, EBM, Hard Techno Mix 2025 - VOL 63-H9azn3v2zAE.mp4'
Music
Night_pirate_ship_planets.jpg
Pictures
prefix32
Public
snap
Videos
'VirtualBox VMs'
ZMCT103C_EN_10038745.pdf
tibi@aeroubuntu:~$
Uby mit szólsz már nem felejtem el mire való az ls parancs, 7 év után fejből megy
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104025 üzenetére
Mentem egy reggel munkába és egy embernek nem indult a kocsija ott tologatta.
Nem nagyon foglalkoztak vele, megsajnáltam segítettem neki betolni, hogy elinduljon.
Majd pár nap múlva megint látom, hogy tologatja és lazán elnéztem, hidd el nem zavart... Jogában áll tologatnia, szenvednie vele.A fórumtárs nem esik be akkor nem lett volna megoldva, mert sokan már elengedték.
Az, hogy neked mennyien segítettek, persze mert jól szórakoztak rajtad de a ...... egy is elég. -
válasz
tordaitibi #104025 üzenetére
Mutass 1 hsz-t tőlem az utolsó pár évben amikor görcsösen erőltettem bárkire is.
Olyat könnyebb találni (nem tőled), ami görcsösen erőlteti adott bisztró ételeit, vagy újabb rendszer használatátAmúgy meg ~1 hónap múlva lesz 20 éves az SX4-em
-
válasz
Necronom #104020 üzenetére
Super! Ügyesek vagytok és elég kitartóak is! Ráadásul előbb-utóbb mindenki ráébred arra, hogy legtöbb esetben a CLI/terminal a legjobb út a sikerhez! Nyilván múzeumi szökevény disztróknál talán még inkább így van ez.
Ami külön szerencse, hogy megvan az áhított óra az asztalon, de legalább alig látod, az a háttér+betűszín...de most már tudod, hogyan kell kavirnyásznod terminallal a configokban!
-
válasz
fekete.puma #104023 üzenetére
Ez hogy jött ide? ahhoz hogy én 7 évvel ezelőtt 1000 kérdést tettem fel Ubuntu 18.04 ügyben, akkor jött ki ez a kiadás, akkor friss volt.
Mégegyszer megkérdem,
ez téged miért bánt?
Védi a rosseb, ezt használom és ennyi, és leírom mennyi macera van vele. De nem teszem kötelezővé senkinek !Mutass 1 hsz-t tőlem az utolsó pár évben amikor görcsösen erőltettem bárkire is.
25 éves Skoda Feliciával járok, a legnagyobb megelégedettséggel.
Igen kell szögelni néha.
Ezért engem el kell ítélni?
Én az életbe meg nem kérdeztem itt senkitől milyen disztrót melyik verziót és miért ezt használja. -
vasen
csendes tag
válasz
growler #104014 üzenetére
Húú...
Nem kértél egyszerűt.Már nem tudom, hogy honnan szedtem le, de talán megtaláltam.
Azt hiszem ez volt a kiinduló alap. Hogy akkor honnan volt, azt már nem tudom.
Így nézett ki:
Necronom:
Na ezért nem töröltem a config elejét.
Így tele van felesleges dologgal, de nekem az ablak beállításainál például, a kommentek ellenére sem tiszta, hogy pontosan mi mit jelent. Ott tudsz színt is állítani, ha esetleg a sárgás alapon sárga karakterek nem tetszenének. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104022 üzenetére
A 18.04-et meg kell védeni mert milyen jó dolog még mindig azon lenni, ja nem...
-
válasz
fekete.puma #104021 üzenetére
Miért bánt téged a 3 nap?
Anno 7-8 éve ez topik, a linuxmint.hu, az ubuntu.hu meg még pár fórum hónapokig, mit hónapokig, egy évig velem foglalkozott
Több 1000 kérdésem kirohanásom szitkozódásom volt az emltett fórumokban.
Régi szép idők...
Azt se tudtam mi az a cli most meg tessék és még konfigfájlokat is túrok
Igaz ezekért nem rajongok a mai napig ez is igaz. -
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #104019 üzenetére
hogy a viharba ne lenne lenyeg....
amugy meg ha tudom vagy latom mija jo csuda ez a conky, onnan mar nem nehez
elegge hasonlit a css-hez, de az elokesiteset meg en sem latom mit kell csinalni
az meg, h parameterezunk egy config file, azert valahol magatol ertendo ennyi ev utan
de tenyleg koszi neked nemcsak EZT a 2 orat, hanem az elozoeket isszoval a 3 Tibi marad a 18.04-ben
-
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #104017 üzenetére
amit en latok erdekes kulonbseget ez ilyen h, true helyett yes van irva
nem lehet ez a bibi?
mert vasen
cucca mukodik
hova lett a kep....oda tettem pedig
-
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #104012 üzenetére
Igen, latom en is jobb felso sarok van megadva megis a bal felsobe megy
azt is latom, hogy atlatszonak kellene legyen, megis fekete a hatter...Mit jelent hogy minden oda dokkol, ezt nem értem.
a conky jobb oldalahoz dokkol. azaz odaig nyilnak az ablalok fuggolegesen es nem tovabbMost kipobalom vasen mit alkotott
-
vasen
csendes tag
válasz
Necronom #104010 üzenetére
Sziasztok!
Bár rendszeresen olvaslak itt benneteket (sok hasznosat tanultam), de mivel tudásom kb. így is minimális, ...hát nem az én segítségemre volt szüksége senkinek.
Mivel úgy látom még nem oldódott meg a dolog, kicsit beleugatok, hátha tudok valamit hozzátenni.
Kerestem régebben egy nekem nagyjából megfelelő conky configot. Némi utánaolvasással és AI segítséggel kicsit átfaragtam olyanra, amit szerettem volna.
A végét most letöröltem, így elvileg azt tudja, amit szeretnél.
A boot utáni automatikus indítást én úgy oldottam meg, hogy a config fájlt betettem a saját könyvtáramba (Ahogy Tibi is, csak nálam .conkyrc a neve). Viszont én indítóban a Tibi által már írt paranccsal csináltam egy új bejegyzést.conky -c /home/felhasználóneved/.conkyrc
(Nem tudom, hogy ez ubuntun hogy működik, nálam Endeavour van fenn Mateval.)
Ez pedig a config fájl.
Nem tudom nálad mi lesz az eredmény, de egy próbát talán megér. -
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #104005 üzenetére
ohhmm...hat ize...asszem elakadtam
raadasul oda dockol minden megnyitott ablak a conkyhoz -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #104008 üzenetére
Hé!
Én sehol se vagyok a PH!-s kemény Linuxos arcokhoz képest.
Gnome2-vel kezdtem az Ubuntu 8.04 kiadásakor, az volt az első Linux amit kipróbáltam. Akkoriban a Gnome2 az tök használható volt, persze kellett hozzá a tewak-tools... Aztán a Pollack Villamosmérnöki karán találkoztam azt hiszem Suse Linuxal, abban volt KDE3 ami tök fasza volt de aztán jó sok szünet után csak valamikor a KDE4.4 vagy 4.6 körül tértem csak rá a KDE-re.
-
válasz
Necronom #104004 üzenetére
Sajnos elkéstél, én már sose leszek 60 mert már elhagytam
Terminál,sudo apt install conky-all
Ha megvan, ki is próbálhatod,conky
a /etc/conky alá rögtön települ egy kész configfájl is, ez egy rendszermonitor és információs panel.
Kilépni belőle az eddig is megnyitott terminálba ctrl-c.
Szedd le innen az általam moddolt configfájlt,
[link]
Tedd be a saját mappádba, /home/felhasználóneved.
Próba terminálba,conky -c /home/felhasználóneved/conkyrc
Meg kéne jelennie az órának a jobb felső sarokban.
Ha ez jól működik,
csinálsz a saját /home/felhasználóneved alatt egy új szövegfájlt, a tartalma:#!/bin/bash
#conky ora a jobb felso sarokba
conky -c /home/felhesználóneved/conkyrc
Elmeneted ezt fájlt olyan néven amilyen néven akarod, pl. ajandek_tibitol.sh
Futtathatóvá teszed, megadod neki az engedélyt bár ez lehet nem is kell és ezt a fájlt valahogyan a rendszerrel együtt indulóvá teszed.
Nem tudom ez nálad hogy működik, KDE alatt csak be kell tenni az Automatikusan induló alkalmazások közé.
Reboot és működnie kell. -
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #104000 üzenetére
Ijj te joember
van benned szuszaaa ....
csak tudnam miert vagy ennyire jofej
sopankodok, sopankodok ...maj' ha te is 60 leszel, akkor maga i fog kend, amdeigaz
numarmost, ha mar ennyi idot rampocsekoltal, es valoban van ilyen es ugye, hogy meglehet, akkor tutko 100 h meg vagy 3 evig nem cserelem le a 1804 (de erdekes, az AVR-em is Denon 1804)
Am nagyon szepen koszonom az idodet, es igazan nincs mit, hogy tanulhattal ujabb jot miattam
Szakadjunk nekijjje!
gondolom kell hozza valami szovegszerkeszto... -
-
válasz
tordaitibi #104000 üzenetére
Ennyire unatkoztál?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged