- Yettel topik
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
RaZroX #100760 üzenetére
Igenyli 3D megletet a Lightroom? Ha nem, akkor van eselyed. Ha igen, akkor at kell adnod a gyorsitot a VM-nek, de akkor kell egy masik is, amivel a host tud "gazdalkodni", plusz vagy ESXi kell hozza, vagy KVM, VirtualBox es VMware Workstation tudtommal nem alkalmas passthrough-ra - aztan kijavit vki, ha tevedek.
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #100223 üzenetére
Elementary-ben szerintem nem mostanában lesz HDR support. Tegnap jelent meg a 8, ma futottam vele egy kört Virtualboxban, még csak most jött meg a Wayland session, és most jutottak el odáig, hogy átírják a core appokat GTK4-re. Szerintem majd valamikor a Gnome után 1-2-3 évvel lesz Elementary-ben HDR, és valószínűleg az mpv lesz az első, amelyik sikeresen kihasználja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
RaZroX #100223 üzenetére
Még kezdetleges a HDR támogatás Linux alatt.
Itt van infó: https://wiki.archlinux.org/title/HDR_monitor_supportAmin valszeg működik, az AMD hardver + KDE Waylanddel, meg Gamescope kompozitor. nVidia cuccal gondok lehetnek. - adatlapod nincs kitöltve.
A Gnome az még készül. Elementary ezen belül nem tudom, eléggé eltűnt manapság, lehet túlzottan le volt butítva még Gnome-hoz mérten is.
-
válasz
RaZroX #98602 üzenetére
Figyi [ezt találtam neked] ha minden igaz a link már magyarra fordítva jelenik meg, nem tudom mennyire tudsz angolul, én semennyire
Van leírva egy ígéretes megoldás, free, és működik. Beállíthatú hogy automatán csatolja fel a kiválasztott partíciót betűjellel és így transzparens a Windows felé az ext.
Nem tudom kipróbálni, céges Wines környezetbe vagyok most reggelig, azokba nem illendő belebarmolnom. Amit még esetleg még meg is tennék gátlás nélkülde nincs ext a környékemen hogy leteszteljem.
Számorma további kérdés hogy EZT a szitut egy Windows hogyan kezeli le jogosultság terén...? Marha kíváncsi vagyok, csak a home-ba lehet turkálni, ha jelszavas a belépés, ott se, vagy lehet szabadrablás egy root könyvtárban is...? etc, usr, bin, stb? Ez izgi téma, holnap lehet megnézem otthon. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
RaZroX #98602 üzenetére
ExFAT? Azt natívan támogatja mindkét oprendszer. Igaz az EXT4-hez képest nincs rajta hozzáférés kezelés és naplózás sem. Ez utóbbi a fájóbb pont, ha áramszünet vagy valami összeomlás történik.
Még egy járható út, ha telepítesz valamilyen EXT4 drivert Windows alá... De talán az a jobb megoldás, ha a két rendszer nem közösködik.
Azt viszont nem teljesen értem, hogy ntfs-en miért ne indulna el valami, hiszen jogosultság kezelés nélkül mindennek 777, azaz teljes hozzáférése van mindenhez azon a meghajtón. Régebben sokszor futtattam ezt-azt ntfs-es partícióról Linux alól wine-val.
-
válasz
RaZroX #98602 üzenetére
Hát így semelyiket nem tudod használni.
Én is így élek 6 éve, és hibátlan, NTFS adatlemez.
De mint írod, a játékok nem mennek így. Bizonyára nem tud rajta jogosultságokat érvényesíteni ami itt fontos. Írta Kapitány is.
Hát passzolok. mivel a Win meg nem kezeli az ext-et. Illetve de.
Free kisegító programokkal nagyon nehézkesen, ami teljes értékű az meg fizetős. -
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #98504 üzenetére
A flatpak, a snap és az appimage is nagyon hasonlít a Mac-féle app bundle-re, a legnagyobb különbség ezek között, hogy a flatpak és a snap csomagok között függőségek definiálhatók, tehát pl. egy flatpak csomag függhet egy másik csomagtól. Ha pl. két flatpak csomagnak kell a Gnome 44 runtime, akkor elég egyszer feltelepíteni, mindkét csomag tudja használni.
Illetve a flatpakhoz és a snaphoz beépített támogatás van majdnem minden disztróban (legfeljebb alapértelmezetten nem települ fel), de az appimage-hez nincs ilyesmi. A flatpak/snap csomagok nagyon könnyen telepíthetők, frissíthetők, törölhetők parancssorból vagy grafikus programból, appimage-hez nincs ilyen jellegű támogatás (harmadik féltől származó program van rá). -
válasz
RaZroX #98499 üzenetére
HDR nekem olyan mint tyúknak a piros kukorica
azt se tudom eszik-isszák, soha nem néztem ennek utána.
Más talán jobban vágja ezt a témakört.
A konténeres csomagkezelét, amilyen a Flatpak is, kezdő szinten nagyon tudom ajánlani.
Nem fogsz belefutni körkörös függőségi hibaüzenekbe és teljességgel naprakész szoftvereket fogsz tudni használni.
Ezért néhányan megint statáriummal főbelőnek engem itt -
válasz
RaZroX #98479 üzenetére
VLC-nek semmi akadálya, multiplatform azaz létezik Linuxra is.
Gyors rendszerindítást ha nem kapcsolod ki, akkor nem fogod tudni használni az adatlemezedet. A Win amikor te leállítod, te csak azt hiszed hogy leállÁtmegy egy félhibrnálásszerű állapotba, a driverek betöltve maradnak, a munkamenet nem teljesen az elejéről indul. Ezért is Gyors rendszerindítás a neve.
De ilyenkor az adatlemezed a Windows tulajdonában van, hiába állítottad le, ezért arra semmi nem képes írni. Mivel 1 adathordozó nem lehet egyszerre 2 oprendszerbe felcsatolva. -
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #98471 üzenetére
Mi történik ha nem váltok azonnal amikor kijön az új, hanem várok pár hónapot amíg az is stabil lesz?
Fedoránál ez úgy van, hogy évente két főverziót adnak ki, általában áprilisban és októberben egy-egyet, és minden főverzió körülbelül 13 hónapig van támogatva. Ez azt jelenti, hogy amikor kijön az új verzió, az eggyel korábbi verzió akkor van kb. az életciklusa közepén, azaz onnantól még fél évig támogatott, az azelőtti verziónak pedig hamarosan, pár héten belül lejár a támogatása.
Itt egy kép, ha jobbra görgetsz, ott vannak a jelenlegi kiadások:
https://en.wikipedia.org/wiki/Templateedora_Linux_release_timeline
Itt látszik, hogy a 40-es verzió megjelenésekor a 39-es verziónak még kb. fél éve volt hátra a támogatás megszűnéséig, ez hamarosan lejár. A 38-as verzió támogatása pedig kb. egy hónappal a 40-es verzió megjelenése után járt le.
Konkrétan így néz ki a dolog: https://endoflife.date/fedoraSzóval akár két verzióval is lemaradhatsz, vagy ha egy verzióval vagy lemaradva, akkor van fél éved az átállásra. Én sem szoktam elkapkodni egyébként, mindig kivárok pár hónapot.
-
válasz
RaZroX #98456 üzenetére
Szia.
Ahogy én csinálnám.
Win telepítővel kettévágnám a lemezterületet, Windows telepít.
Miután minden nyűgjét lefrissítette, Gyorsindítás, Fast startup kikapcsol!!!! és reboot majd leállítás. Ez fontos.
Linux telepítő indít és a maradék helyre tenném.
Maradnék ext fájlrendszeren.
Én személy szerint a Nobara linuxot próbálnám ki a helyedben, próbaképpen kipróbáltam, van KDE belőle és állítólag valóban gaming disztró, nemcsak annak írják.
A másodvinyót a procedúrák idejére lehúznám.
a linuxok teljes értékúen kezelik az ntfs fájlrendszert, mindkét os-nek lehet az 1 terás az adatlemeze. -
-
-
törölt tag
válasz
RaZroX #98463 üzenetére
Igen, ez jó meglátás. Nincs semmi gond a / btrfs-el. Ismerni kell egy kicsit. A Fedora fejlesztő Team ezt tette default sémának, nincs vele semmi gond. DE!!! A Fedora telepítőbe be van "drótozva", hogy kell egy /boot partíció 1GB méretben és ext4 fájlrendszerrel.
Meg kell nézni a forrást, utána kérdezni. vagy istetelen módon többször telepíteni, azttán rájössz, hogy ezt így valakik kitalálták.
Vagy über expert módon el kezdessz partícinálni.
Egyébként pont a btrfs miatt van a /boot külön szedve, más fáhjlrendszerre. A suse épp pont tud read only btrfs snaphot-ból bootolni is akár. De Ők ezt masáhogy oldották meg.
Fel kell rakni párhuzamosan egy "susét" és egy "fedórát" és megnézni a különbségeket. Vagy nagyon mélyen doksikat olvasni. -
válasz
RaZroX #98463 üzenetére
Egy egyszerű kérdésnek tűnik, de előjönnek az egyéni preferenciák, ill. az elméleti tudás megléte/hiánya. Ha rákeresel, hogy ext4 vs btrfs, rengeteg találatot kapsz pro és kontra érvekkel.
Pl. a btrfs képes pillanatképet készíteni magáról a futó rendszerről, de az adatbiztonságot garantáló "copy on write" növel(het)i a nagy fájlokmentés idejét, mert előbb lemásolja (a módosításokat), és csak ezután írja felül az adatokat), stb...Ha nem használod ki az előnyeit, akkor simán maradhatsz az ex4-nél is, de ha már Fedora-t választottad, miért ne használnád az ő alapértelmezett választásukat?
peterattila
Fura függőségi hiba. A 0.188-2.1-hez ragaszkodik de egy nálánál frissebb 0.191-1 érhető csak el? Van beállítva plusz repo?
Mihez kellene a csomag? Nem lehet máshogy áthidalni a problémát? -
törölt tag
válasz
RaZroX #98456 üzenetére
Szerintem. Az 1 TB-os SSD-t húzd le amíg telepítessz. Majd az 500-asra tedd fel a Win-t. Majd a Win alatt a Win lemezkezelőjével csapd ketté. Utána a maradék helyre meg mehet a Fedora.
A Fedora telepítő partícionáló részével szépen ki lehet osztani a partíciókat. Személy szerint én 500MB efi/boot és 1GB /boot (ext4) és a maradék standard /(ext4)-et konfigolnék.
Ízlések és pofonok, más lehet mást mond. -
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #95540 üzenetére
Egy hónapja ott tartottak, hogy éppen tesztelték a Qt 6-os portot, szóval ebből mostanában még nem nagyon lesz semmi sem.
Mondjuk nem is kapkodták el a fejlesztést, március 5-én jutottak el odáig, hogy na akkor át kéne portolni Qt 6-ra... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
RaZroX #95499 üzenetére
Fedorát nem ismerem, de a KDE6-ra átállásnál a Wayland lett a default, tudomásom szerint mindenütt.
Előtte sok évig X11-et használtam, abszolút ugyanúgy működik minden, szuper smooth. Tulajdonképpen ha nem nézem meg a verzióváltás után, akkor fel sem tűnt volna, hogy már Waylanden vagyok.
-
Synaptic
senior tag
válasz
RaZroX #95437 üzenetére
Töltsd le a [Virtualbox-Additions-iso] -t . Csatold fel CD-t meghajtóként a virtuális géped beállításaiban , majd a windows 10 ben tallózd be és telepítsd. Ez a felbontást a vágólapot és egyéb dolgokat tuti megold.
-
Synaptic
senior tag
válasz
RaZroX #95432 üzenetére
Nálam Arch /Cachyos/ van , ott akkor találkoztam ezzel a hibaüzenet mikor a Virtualbox DKMS nélküli verziója lett véletlenül telepítve.
[lEzek szerint telepítetted] ?
Itt is elég szerintem egy :sudo dnf -y install dkms
-
válasz
RaZroX #95328 üzenetére
Ha bepipáltad azokat az értékeket, amiket szeretnéd, hogy mutasson, akkor utána jobb alsó sarokban save gombra katt. Metricsen belül pedig ott vannak a "temperature" lehetőségek is.
CPU-nál a powert viszont sajnos nem mutatja, ehhez egy speckó kernel kell (ami nálam biztosan nem lesz feltelepítve). -
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #95250 üzenetére
ERROR: ld.so: object '/usr/lib64/libglib-2.0.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (cannot open shared object file): ignored.
/opt/resolve/bin/resolve: symbol lookup error: /lib64/libgdk_pixbuf-2.0.so.0: undefined symbol: g_task_set_static_nameItt az volt a baj, hogy a Davinci a
g_task_set_static_name
függvényt szerette volna meghívni (ez a GLib 2.76-os verziójától érhető el), de a /lib64/libgdk_pixbuf-2.0.so.0 fájlban nem találta meg.A Fedorában ugyan 2.78-as libglib van, úgyhogy ennek elméletileg jónak kellene lennie. VISZONT a Davinci mellé odacsomagoltak egy rakat libet (a libs mappában), és balfék módjára sikerült nekik a 2.68-as libglib-et mellécsomagolni, amiben valóban nincs benne a
g_task_set_static_name
függvény. Ezért kell elmozgatni vagy kitörölni a libs mappából ezt és az ezzel kapcsolatban álló libeket, és akkor már a Davinci a rendszer libjét fogja használi, ami viszont teljesen jó.Egy másik megoldás, ami jó lehetett volna, a disztró által biztosított lib átmásolása a Davinci mappájába:
sudo cp /usr/lib64/libglib-2.0.so.0 /opt/resolve/libs/
, felülírva az ott lévőt libet.
Hogy ez miért nem műkődött, azt nem tudom, lehet, hogy még több libet is át kellett volna másolni, vagy valamiért nem írta felül a Davinci libglib-jét...Ez a megoldás pedig:
LD_PRELOAD="/usr/lib64/libglib-2.0.so" /opt/resolve/bin/resolve
Ez arra utasítja a resolve-t, hogy a /usr/lib64/libglib-2.0.so-t töltse be a sajátja helyett.A libpango esetében majdnem ugyanez a szitu, a program a
g_string_free_and_steal
függvényt hívná, viszont a libpango nem volt telepítve. Ezért írtam, hogy ha már így is egy rakat libet odacsomagoltak a program mellé, miért nem voltak képesek odarakni a libpango-t is?
Eléggé elbszott egy terjesztési forma ez, de szerintük ezzel így nincs probléma... hát, oké.
Csak annyit kell bemásolni a Google-ba, hogy g_task_set_static_name, és látszik, mennyire nincs probléma vele (kb. kétezer topik van, ami erről a hibáról szól). -
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #95241 üzenetére
Próbáld meg ezt a két csomagot feldobni:
sudo dnf in gdk-pixbuf2 glib2-devel
Esetleg próbáld meg a /opt/resolve/libs/ mappából az összes olyan fájlt, ami úgy kezdődik, hogy libglib-2.0.so, azokat átmozgatni máshova. Ha ezután sem indul, a rendszer által biztosított libglib fájlokat átmásolni oda:
sudo cp /lib64/libglib-2.0.* /opt/resolve/libs/
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #95232 üzenetére
Dobd fel a libxcrypt-compat csomagot (
sudo dnf in libxcrypt-compat
).Amikor ilyen hibával találkozol, az azt jelenti, hogy hiányzik egy fájl, ami a futtatáshoz kell. Ilyenkor a dnf meg tudja keresni:
dnf whatprovides libcrypt.so.1
dnf whatprovides <az a fájlt, amit hiányol>
Valami ilyesmit fogsz kapni eredményül:
[root@Lenovo-Thinkpad-X240 ~]# dnf whatprovides libcrypt.so.1
Az utolsó metaadat lejárati ellenőrzés ennyi ideje volt: 0:00:08, ekkor: 2024. ápr. 8., hétfő, 18:13:13 CEST.
libxcrypt-compat-4.4.36-2.fc39.i686 : Compatibility library providing legacy API functions
Tároló : fedora
Találat a következőtől:
Biztosítja: libcrypt.so.1Itt látszik, hogy a libxcrypt-compat-4.4.36-2.fc39.i686 csomag biztosítja a libcrypt.so.1 fájlt. Ekkor már csak fel kell telepíteni az adott csomagot,
dnf in libxcrypt-compat
(verziószám, meg fc49, meg i686 nem kell, elég megadni a csomag nevét), és ha minden igaz, akkor működni fog, -
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #95179 üzenetére
Az iCloudra esetleg ez: https://snapcraft.io/icloud-for-linux
middle click mouse scroll: Firefoxban a beállításokban megtalálod automatikus görgetés néven, Chromehoz van kiegészítő (https://chrome.google.com/webstore/detail/autoscroll/occjjkgifpmdgodlplnacmkejpdionan/related?hl=en), úgy rendszerszinten en bloc nincs rá külön beállítás.
egységes ablakok: ez nem fog menni, több okból sem. Egyrészt a flatpak/snap alkalmazások hozzák magukkal a saját témájukat, másrészt Gnome Wayland alatt nem rajzol ablakkereteket (nincs támogatva a server side decorations), minden programnak magának kell kirajzolnia a saját ablakkeretét, az meg mindig olyan lesz, amilyen...
Illetve ott van még az is, hogy egyes programok még mindig GTK2-t használnak, más programok pedig Qt-t.
Annyit tudsz tenni, hogy nem használsz flatpak/snap programokat, nem használsz Qt-s programokat (a qBittorrent pont az), és nem használsz GTK2-es programokat (ebből már szerencsére viszonylag kevés van, vagy talán nincs is már?).A következőket tudod tenni:
- telepítsd a Qt-hez az Adwaita csomagokat (az Awdaita a GNOME által használt alkalmazástéma):dnf in qadwaitadecorations-qt5 qadwaitadecorations-qt6 adwaita-qt5 adwaita-qt6
A ~/.bashrc fájlodba tegyél egy ilyen sort:export QT_WAYLAND_DECORATION=adwaita
Ez megmondja a Qt-s alkalmazásoknak, hogy az Adwaita témát használják az ablakdekorációkhoz.
- telepítsd a qt5ct csomagot, indítsd el, abban be tudod állítani, hogy a Qt-s programok az Adwaita témát használják
- telepítsd az adw-gtk3-témát és a gnome-tweaks programot (magyarul Finomhangoló néven fut), ha még nincs fent. A Finomhangolóban be tudod állítani, hogy az örökölt alkalmazások az adw-gtk3 témát használják
- kerüld a flatpak/snap csomagokat, bár flatpakhoz be lehet állítani a GTK_THEME változót (itt leírják, hogyan)
- KDE és LXQT alatt Qt alkalmazásokat célszerű használni, GNOME, Xfce, Cinnamon, Mate alatt GTK alkalmazásokat. qBittorenthez a GTK-s alternatíva a Fragments nevű torrent program lehet (vagy esetleg a Transmission) -
PCProfessor
aktív tag
válasz
RaZroX #95128 üzenetére
Davinci csak nvidia kártyával fog működni teljes értékűen. Amd kártyánál hiányzik h.264 és h.265 exportálási lehetőség.
-
daninet
veterán
válasz
RaZroX #95128 üzenetére
én egy éve erőltetem a gimp-et de minden egyes interakcióm vele az, hogy most fogom letörölni. Darktable, Inkscape az egy 20 perces mentális átállás volt és konkrétan kiváltották az adobe szoftvereket nekem, de gimp egyszerűen nem. Mindent utálok benne, ezen a photogimp sem segített
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #95123 üzenetére
Elindítod terminálban az alsamixer nevű programot, valami ilyesmi felületet fogsz kapni:
Ha te is csak egy ilyen csúszkát látsz, akkor megnyomod az F6-ot, és kiválasztod a hangkártyád, akkor átvált ilyesmire:
Jobbra/balra nyílakkal elballagsz az "Auto-Mute" opcióra (amíg alul piros nem lesz):
És a lefelé nyíllal disabledre állítod:
És utána ESC. Ennyi.
-
daninet
veterán
válasz
RaZroX #95123 üzenetére
semmi olyan amit nem lehet megoldani
Ha a felhasználásod persze nagyon "egyszerű" akkor nem lesz semmi gond. Nálam minden kellett VM, spec szoftverek munkához, vpn, SMB stb. Érthető módon ilyenkor nem plug n play a felhasználói élmény, főleg ha új vagy linux terén.
Ez jellemzően olyan, hogy lesz egy valami hülyeség amivel egy hétig copni fogsz, mert látszólag te vagy az egész interneten az egyetlen akinek ez a baja van
Nekem az smb mountok voltak ilyenek. Világ legegyszerűbb dolga lenne elérni a NAS-on a dolgaidat, de lecsatolt random a NAS. 2 hétbe telt mire rájöttem, egy fórumon sem tudtak segíteni pedig ahova lehetett írtam (PH két topik, reddit, ubuntu forum, linux forum, arch forum)
még most is vannak dolgok amik látszólag csak az én gépemen történnek. Lehet én vagyok speciális
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #88230 üzenetére
A Fedora nem a legfelhasználóbarátabb disztró, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy nem annyira játszik a kezdők keze alá, mint mondjuk az Ubuntu, de azért nem megoldhatatlan.
Igazából két féle módszer van a driver telepítésére. Első, hogy letöltöd az Nvidia oldaláról, és szerintem te erről néztél videót, mert ebben az esetben kell a nem nvidia-féle, tehát a nyílt forráskódú drivert (nouveau) blacklistre tenni. Ez valóban azzal jár, hogy bele kell nyúlni egy-két rendszerfájlba.
A másik módszer, hogy az RPM fusion repóból telepíted a drivert. Ehhez először fel kell venni a repókat:
sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
sudo dnf upgrade --refreshUtána az akmod (automated kernel driver module) csomagot kell telepíteni (figyelni kell arra, hogy ne a kmod-nvidia-t telepítsd, hanem kifejezetten az akmod-nvidia-t, a kettő nem ugyanaz).
Ehhez először meg kell határozni, hogy milyen Nvidia chip van a kártyádon, és ahhoz melyik a legfrissebb driver. Ha nem tudod, milyen VGA-d van, így megnézheted:
lspci | grep VGAVagy így:
lshw -class displayA megfelelő verziójú drivert innen a legkönnyebb kilesni (egyébként itt is le van írva a módszer): https://rpmfusion.org/Howto/NVIDIA
Vagy ezt is használhatod: https://www.nvidia.com/en-us/drivers/unix/
Kiválasztod mondjuk a 470-est, és a "supported products" oldalon megnézed, milyen kártyákat támogat.Ha már tudod, hogy mondjuk a 470-es driver kell neked, akkor így tudod telepíteni:
sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-470xx akmod-nvidia-470xxA 390-es verziójú drivert így:
sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-390xx akmod-nvidia-390xxA régi 8/9/200/300 szériához a 340-est így:
sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-340xx akmod-nvidia-340xxNem kötelező, de célszerű feltelepíteni a VDPAU és a CUDA csomagokat is, előbbi a videó dekódoláshoz kell, második meg ilyen Nvidiás cucc (a CUDA-nál is figyelni kell a verziószámra):
dnf install -y xorg-x11-drv-nvidia-340xx-cuda
dnf install -y vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utilsEzek után én ki szoktam adni ezt a két parancsot, bár az újabb telepítők tudtommal már maguktól megcsinálják, de biztos, ami biztos:
sudo akmods --force
sudo dracut --forceVan valami auto install cucc is, én sose használtam, nem tudom, működik-e még:
https://ask.fedoraproject.org/t/nvidia-auto-installer-for-fedora-now-works-with-fedora-34/13765 -
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #88181 üzenetére
Fedora telepítés ezeket szoktam még telepíteni:
dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
dnf install lame\* --exclude=lame-devel
dnf install gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel
dnf groupupdate core -y
dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y
dnf groupupdate sound-and-video -y
dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y
dnf install libdvdcss -y
dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y
dnf install mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -y
dnf install libva-intel-driver -y
dnf install intel-media-driver -y
dnf install ffmpeg libva-utils libva -y
dnf install mesa-dri-drivers -yTe is nyugodtan feltelepítheted mindet, bajod nem lesz belőle, de ami neked fontos lehet, az ez a sor:
dnf install mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -y
Illetve ahogy írták korábban, az Nvidia drivert is érdemes feltelepíteni, ehhez itt találsz útmutatót: https://linuxhint.com/install-nvidia-drivers-on-fedora-35/
-
-
válasz
RaZroX #88181 üzenetére
Szia,
Szerintem ez kellene neked:töröltem a linket, mert szerintem nem megbízható.Nvidia kártyára a saját, zárt forráskódú drivert kell feltelepíteni. Még sosem csináltam ilyet, mert egyfelől Nvidia kártyám sincs, meg Fedorával sem volt még dolgom, de szerintem azok a kártyák csak a gyártó saját drivereivel mennek normálisan.
PROPRIETARY DRIVER, azt keresd.
-
-
válasz
RaZroX #87513 üzenetére
Ez így vakkérdés, de ha szerencsénk van, a fontos részletek nélkül is menni fog. Azt kell csinálnod, amit az ablakban javasol a csomagtelepítő.
Terminalban Ctrl+Alt+T kiadod az alábbi parancsot:
sudo apt install libapr1 libaprutil1 libxcb-cursor0 libxcb-damage0
Ha ezután sem fog menni, akkor valami függőségi gond lesz, de ne aggódjunk előre.
-
Warton
őstag
válasz
RaZroX #87377 üzenetére
Ezeket is megcsinálod:
[link] [link]Aztán ezen az oldalon ráklikkelsz az installra.
Utána a Lutrisban Launch és onnantól kezdve olyan, mint a Windows.
-
-
válasz
RaZroX #83635 üzenetére
Szia!
Szerintem nem lesz gond azon a gépen, de hamar kipróbálhatod
Phoronix tesztelte a CPU-t:
AMD Ryzen 5 5600X Linux PerformanceRTX3050Ti-vel meg árulnak notebookot, Dell G15 5511 gamer sorozat például [link]
Érdemes például egy Mint Cinnamon 20.3-mal kezdened, a hardverek miatt az Edge verzióval nyilván. A tárolóban lévő driver helyett szükség esetén felrakod a gyári legfrissebbet.
Tesztelgeted, ha nem tetszik, akkor jön más disztró.
-
Ueda
senior tag
válasz
RaZroX #83635 üzenetére
Ezen az oldalon lehet nézelődni : [https://linux-hardware.org/?view=computers&type=Notebook&vendor=Lenovo&model=Legion+5+%28All%29] .
A lekérdezésben Lenovo Legion 5 -ig jutottam el, a konkrét típus beazonosítást rád bízom.
A Lenovoknak jó szokott lenni a linuxos támogatása. -
lev258
veterán
válasz
RaZroX #83097 üzenetére
Ha működik így is, akkor maradhat. Csak jobban szeretem, ha minden normál módon van megcsinálva, mert aztán később nehezebb kibogozni. Régebben a Mint-esek csináltak olyat, hogy a lemezre telepítés helyett az EFI partícióra kellett rakni, különben el se indult a rendszer. Mindezt úgy, hogy minden más komoly disztró a lemezre tette.
-
lev258
veterán
válasz
RaZroX #83086 üzenetére
Bár a 21.10-nek sem kellene ilyet produkálnia, de tartós használatra eleve LTS ajánlott. Milyen videókártyád van? Ja bocs, látom. Live alatt nincsenek anomáliák?
Szerk.: Manuális telepítésnél kiválasztod az EFI System Partition-t a lenyíló opciókból? A rendszerbetöltő hova települ (ott mi van kiválasztva)? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
RaZroX #82472 üzenetére
Hardinfo progit nézd meg: https://alternativeto.net/software/aida64/?license=opensource&platform=linux
-
-
válasz
RaZroX #82297 üzenetére
Hi! Nekem totál kínai, amiket említesz, de ezeket nézegesd:
iCloud
iCloud Notes and iCloud for Linux, the best clients to access iCloud from Linux
Using Apple iCloud in Linux, step by step Guide 2022
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest