Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
printer71
csendes tag
Sziasztok !
Ilyet szabad venni kezdőszettnek ? ( a Saeco Giro-mat már hetente kell szétszedni ) Szemre jól néz ki , csak azért kérdezem , hogy nincs-e benne valamilyen időzített bomba ?

-
72lakiluk
tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Csak azt lehet kapni külön ? Az enyémben az új OPV csapolás közben úgy fütyült, nyüszített, hogy rossz volt hallgatni. Tanácsra finoman megkentem élelmiszeripari szilikonzsírral. 1-2 hétig baba volt, de most ismét meg-megnyikkan, közvetlenül mielőtt megindul a kávé. Így azért vállalható, de ha egy gumicsere ( lehet puhább - keményebb ) segítene, kicserélném.
-
kzoltann
aktív tag
válasz
JózsefK
üzenetére
Azt hiszem ez a hozzaszolas volt a legextrémebb példa mit tud tenni. https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_89922-89922.html
-
JózsefK
csendes tag
-
válasz
Bazsee71
üzenetére
na, kipróbáltam a legagresszívebb beállítással a fortén. így is gyorsan jön le, de már vállalható tartományban. hosszan előáztattam, már abból elkezd csöpögni, aztán 6 bar körül csapoltam, mert kicsi az ellenállás és amennyire lehet, nyújtani akartam.
így már iható lett, gyümölcsös, fanyar, de tolerálható. jól esett szerencsére.
viszont azt már megfigyeltem, hogy amelyik casmo kávénál fel van sorolva a lime ízjegy, az nem lesz a kedvencem.
és most nem a pörkölés világosságára gondolok, mert a többi is világos, meg a sajátjaim is világosak (a topikban közepes pörkölésnek hívott kb. nálam az, amit még megiszok, annál sötétebb már "szén"). -
maross
nagyúr
Kiprobaltam ma a sos kavet, meglepo modon egyaltalan nem tolakodo az ize, megis sokat valtoztat a keseruseg-erzeten. Egynek/valtozatossagnak jo volt, lehet neha repetazom belole
. -
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Felújítás előtt áll a GC-m. Az évjáratát nem tudom, Valami Gold verzió, spéci "arany" krómozással és arany tálcával stb. (nem én választottam szándékosan, 10k-ért vettem vaterán 10 éve, repedt kazánnal) Még a gyári ulka pumpa van benne, mire érdemes cserélni? Régen amikor gépeket cserélgettem a Fluid-o-tech pumpára mondták hogy jobb mint az Ulka. Ez változott? Tudnátok konkrét típust javasolni? -
-
Regrinding Coffee - újabb érdekesség Hoffmanntól
-
kurtuzov
senior tag
Dehogynem. Fragola Full. Ahogy steelcowboy szépen leírta: Az OPV visszatérője bekötve a pumpa szívóágára, nem dob el előmelegített vizet.
Eleinte dimmer maximummal 9bart csinált, de mostanában maxon 15-re ugrik fel és onnan ugyan le-ledobja magát, de mindig visszatér 15-re.
-
Dolphin
tag
Sziasztok! Tudnaltok ajanlani egy megbizhato szervizest Bp-en GC-hez? Atnezetnem tetotol talpig, es nincs idom sajat kezuleg szetszedni
-
Csabszin
csendes tag
hú, 25 perc, ez most komoly? amikor a Jollyval filter darálok, és ezután használom a presszó fokozatot alapos porszívózásra van szükség, mert nagyon nehezen forog a tárcsa, nyilván a lerakódás miatt.
norkov84; konzumpro a bwt kancsós vízzel óvatosan általánosítsunk, mert nálunk Tökölön a vízkeménység 20-24 és kancsóval sem nagyon megy 18 alá. Emiatt ioncserélt vízzel kombinálok, így kapo kb 8-11 es vizet(titrálással mérve) -
bbuffy
senior tag
Csináltam a tökmagos Rio bol egy filtert. Szürt víz, 20 g, 300 ml. Végig atom illat, bomba szin. de megszivatott a kv, mert a filterállástól jóval messzebb kellett volna tenni sajnos. 25 perc helyett 4 perc alatt folyt le. Izre nem rossz, de nagy vihar nem volt. Dekantálás alatt talán meggy, de simán lehet hogy csak beálltam.

-
kurtuzov
senior tag
Valahol ennek a környékén, amikor írtad, csak min vagy max potméter állás mellett ment az ulka.
Nekem is hasonló volt, ott mondta fragola, hogy nem árt légteleníteni a tágulásit.
Amúgy én is ezt a 16-17g 1:3 arányt lőttem be és a mostani inkább olaszos pörkölés már szinte a legfinomabb álláson megy a Fiorenzatoban, kb a nyomással tudok játszani érdemben. Ha maxon hagyom akkor simán 15 baron tolja. -
-
válasz
Bazsee71
üzenetére
túl gyorsan, muszáj még púderebbre őrölnöm. a kinu csak ebben javíthat, talán, de akkor nem kímélem a fortét és megénekeltetem a késeket (anno is ez volt az egyik fő bajom a síktárcsás vasakkal, valahogy ultrafinomra nehezen őröltek, igaz, ilyen böszme nagyok abból nem jártak nálam).
-
válasz
kurtuzov
üzenetére
nem hiszem, hogy ilyet írtam, azt sem értem, hogy mit értesz alatta
esetleg azt írtam, hogy - gyanítva, hogy köhög már az ulka - nem igazán tudom az opv által lehatárolt 10 bar és az előáztatós 2-3 bar közötti értékeken használni a gépet, mert nem tartja a nyomást, hanem leállítja a pumpát és leesik a nyomás. de ugyanezt csinálta anno a dalla corte is, pumpacsere után jó lett.
a fentiekből következik, hogy a legtöbb kávét most is úgy tudom csinálni, hogy előáztatok valameddig, aztán nyomom 10 (9) baron. viszont az el meson finomra őrölve is túl hamar jön át, szóval ott 6 bar környékén főzöm.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A vera nem, de a nordában még sokkal kevesebb van, cca harmada. De lehet, hogy akkor jön a havonta citromsavas vízzel való takarítás. Ettől még szégyen, hogy ilyen rövid idő alatt kinyírta.
-
-
jana86
csendes tag
válasz
jana86
üzenetére
Itt a saját húzás diagrammja (mezei megoldással befotózva
):
Módosítottam az eredeti profil beállításain (magyar gyerek nehogy már ne tudja jobban, mint Szkottraó meg Díszent Dzson!
) . Az 1. lépésben a hőfokot levettem 95C-ra, és a végére beraktam egy csökkenő nyomású lépést (3 Bar-ra 42s alatt) - az eredeti profil tartja az elért nyomást végig. Kézzel állítottam le a csapolást, 20,5-ből 43,4g készült. CM Iyula presszó pörkölésű babból készült (ezért is vettem lejjebb az első lépésben a hőfokot). Nekem kimondottan ízlik. Bár most korlátozott a szaglásom enyhe nátha miatt - majd újra jelentek, ha visszaállt. 
-
Status update
Megcsinálták a gépet, a gőzkivezetésnél totál vízköves volt a gép. Na, de ez wtf
Eleinte Nestlé Verával ment a gép utána álltam át Nordára, csapvizet sose látott. Mindezt <6 hónap alatt (az első 1,5 hónapban a szar fúvóka miatt kb nem is használtam) produkálta, eleinte csak napi 1, aztán most a karantén alatt inkább 2-3 gőzöléssel/nap. Azé ne bassza már meg, hogy egy ilyen kategóriájú gép ennyit tud. Megint csak a kis catler gépemet tudom felhozni példaként, annak az égvilágon soha semmi baja nem volt. Elmegyek b+ a nespresso boltba azt veszek egy gépet...
-
bbuffy
senior tag
Húztam egy rommáfolytott meztelent a tökmagszagúból.
14 g, jó lett. De még mindig lehetne huzni a darálón, és piszkosul kell neki a hő. Fűtésciklus végén toltam. Bár lehet friss, egy hete pörköltem.
vagy ennyit tud a kv. -
-
-
jana86
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Esik a nyomás, mondjuk 3 Barról 1 Bar alá is lemegy. Ami érthető, mert a pogácsa közben fokozatosan veszi fel a vizet. Ebéd után ezzel készítem majd a kávét és teszek fel képet a görbéről.
Nem minden kávéhoz jó, és elég macerás belőni hozzá az őrleményt is. Ez valószínűleg a kiállítás forgatagában nem sikerült tökételesen. Ami viszont azért gáz, mert így a reklám visszafelé sül el.
-
Bazsee71
őstag
-
sz.zs.
őstag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Sic.Transit ajánlotta egyszer ezt egy kávéhoz és azóta kipróbálom szinte mindnél. A legtöbbnél be is válik ( pl. az összes Starfish-nél és úgy általában az etiópoknál. ) Amelyik kávénál nem így csinálom annál pedig úgy, hogy csak simán elengedem a nyomást a rendszerből (pumpa szabályzó leteker 0-ra, pumpa bekapcsol, megvárom míg teljesen elmegy a nyomás a rendszerből, pumpa kikapcsol). A dimmert vissza tekerem olyan állásba, hogy kb. 7 barig menjen majd fel a nyomás. És akkor így 0-ról szépen, lassan épül fel a nyomás, kb. 15 mp-nél jelennek meg az első cseppek és az egész csapolás ~ 40-45 mp.
-
jana86
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Ez hasonló, mint a DE "blooming espresso" profilja. Ott is egy kezdeti PI fázis után leáll a pumpa (advanced módban a második lépés átfolyás 0 ml/s). Nálam van most egy DE, és próbáltam ezt - elég jól működik az ilyen világos pörikkel. A lényeg szerintem, hogy sokáig ázik a pogácsa kis nyomáson, ettől jól felpuhul és hosszan tud oldódni. A puhulás miatt finomabbra is kell őrölni, így nagyobb lesz a kivonatolási arány, ami nyilván más ízprofilt eredményez, mint a rövidebb csapolással.
Mondjuk nekem hasonlóan bejön a karos-rugós profilhoz hasonló, de nagyon lassan felfuttatott előáztatással. Először, amíg fel nem megy kb. 1,5 Barig a nyomás, 2,4 ml/s-mal megy az előáztatás. Aztán innen leviszem 0,6 ml/s-ra, így hosszab idő alatt megy fel 3,5 Barig. Majd innen szintén lassan, fokozatosan engedem fel 8-8,5 Barra (ez lehet kevesebb is), majd ahogy elérte, néhány másodperc után mer elkezdem ejteni, a csapolás végére akár 3 Barra is lemegyek vele. Ez a DE-n ugye programozva megy pontos értékekkel, a tűszelepes E61-gyen meg kézzel próbálom mímelni - ott nyilván fogalmam nincs a pontos ml/s értékekről, csak "érzésre". -
jana86
csendes tag
Igen, nem vicc!
Ennyi idő alatt engedem fel 3-4 Barra a nyomást. Tűszelepes E61-gyel ez sima ügy. Pumpa dimmeres GC-vel is működhet - nem próbáltam. Manual karossal is megoldható. Átfolyás/pumpa szabályozás nélkül nemigen. Ott akkor 6 Baron érdemes megpróbálni, az első csepptől számított 40-50s csapolási idővel. De ez utóbbi csak tipp, azért írom, hogy sugalljam, a 30s, 9 Bar klasszikus iránymutatáshoz mennyire nem kell ragaszkodni egy ilyen kávé esetén. -
vicces1
aktív tag
-
válasz
SteelCowboy
üzenetére
1hete vittem be a kavetarsasaghoz, kedden kerdeztem ra, hogy mivan. Elvileg mar a szervizben van, de mast nagyon nem tudok. Sztem a heten meg nem lesz kesz
Felajanlottak egy cseregepet, de nem akartam ezzel bohockodni.jana: 30sec eloaztatas?
nyomast be tudom allitani kisebbre, most 8.5-9 korul van belove. -
jana86
csendes tag
Kicsit magasabb hőmérséklet sem árt, illetve ha tudsz profilozni, előáztatni, akkor nagyon hosszú (30s) előáztatással, utána nem 9, hanem csak 6-7 Barig engedve a nyomást, hosszú (előáztatás + 40-50s) csapolási idővel érdemes megpróbálni. Mindehhez nagyon finom őrleményt kell, sokkal finomabb, mint a "sima" csapoláshoz.
-
-
bbuffy
senior tag
Világos mi?
en is igy jártam a feni pörköléssel. Ami filter az hugyozik, átfolyik, nálam, vagy rommá fullasztom akkor meg savanyúcukor.Tobee: elhiszem, fogok is venni kézit majd, de itthonra NO. Illetve mint irtam, filterhez, ha nincs villany, utazni. Volt mar, es lusta vagyok allandoan tekerni. Viszont reggel mikor mki alszik jo lesz biztos.
majd beesik egy a floe rol
-
-
mgy
senior tag
Van itt a topikban, aki újított fel Caravelt? Én igen, sok-sok éve, de azóta megkoptak az emlékeim _picit_.
Elvesztettem a dugattyú aljáról az apró O-gyűrűt, hol lehet ilyet kapni? Nem nagyon van értelme csináltatni, annyira nem bonyolult, sima kör keresztmetszetű, igaz, a méretét nem tudom, de nyilván a dugattyú alját meg bírom mérni, ha nincs más.
A szilikon nem vált be anno, EPDM-ből csináltattam ezeket a supersealnél, van esetleg más anyag is, ami bírja a 100°C fok körüli hőmérsékletet és kajabiztos? -
-
válasz
gyuri860213
üzenetére
Ez tenyleg a millio ft/meter kategoria. Ha mar a hifit nezzuk. Kicsit eros azert.
-
bbuffy
senior tag
válasz
gyuri860213
üzenetére
-
pbalint
csendes tag
Jól látom, hogy 1400€-ért nem jár egy skálázott tekerentyű?

-
gyuri860213
tag
"hifista" kézidaráló őrülteknek

Ha lenne felesleges 1400 euróm már rendelném is
Malawi -
nagim
tag
Urak, ebben esetleg tud valaki segíteni? #94070
-
uffneked
aktív tag
Sziasztok!
Beleugrottam kicsit a kávézásba, szeretném a segítségeteket kérni őrlő-ügyben.
Elsősorban Aeropress-t használok, emellett néha előkerül a kotyogós. Úton van egy V60 és valszeg az Aeropress-re jön majd egy PuckPuck, hogy legyen valami cold drip is. A presszó azt gondolom, hogy nem érdekel (még).
Mindehhez az AVX-es hőmérős mérlegen kívül van egy Mini Mill-em, még a mokkás időkből. Szeretem, nem idegenkedem a kézitől, de (nyeeeh) nem elég homogén állagra.Az lenne a terv, hogy rámennék egy elektronyosra. Az alábbiak jöttek képbe:
- Wilfa Svart: Hoffmann bácsitól begyűjtöttem, hogy ez elég jó, ha nem presszóznék(40k)
- Graef CM 702: Ezt itt olvastam, hogy vele lenne érdemes elindulni, tud presszót is, olcsó (34k)
- Melitta Molino: Ez így anyagilag tűnik jónak (~20k), de kicsit túl automata, meg nem teljesen értem, hogy ez most nem kúpos, hanem síktárcsás, és akkor világvége van-eVagy van még egy olyan, hogy prémiumabb kézivel operálok:
- AVX-nek van erre az S01B (25k)
- 1Z Presso Q2 (35k)
- 1Z Presso JX (48mm-es kések, 45k)
(Hát igen, C40 nem fér bele.)Mit ajánlanátok, kifejezetten otthonra, napi átlag 2-4 adag kávéra? Nagyjából ezt a 40k-s határt lőttem be.
Köszönöm!
-
válasz
üzenetére
A K110 amit inkább D2 néven ismernek a késgyártók, egy majdnem 100%-ban korrózóálló acél, magas kopásállósággal. 59-60HRC-re edzhető.
A 100CR6 pedig csapágyacél ami egy egészen másik terület. 63-65HRC-re edzhető.
A szén és króm tartalomban van jelentős eltérés. De, hogy késnek melyik lenne a legjobb az egy igen jó kérdés. Én a magasabb Cr tartalmú K110-et választanám. De se anyagmérnök sem pedig késgyártó nem vagyok
-
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Jah sry elkerulte a figyelmem
-
bbuffy
senior tag
Francnak sem kell az Iwaki mikor itt van ez:
[link] -
Dozbik
tag
-
Dozbik
tag
-
Kis érdekesség
Comandante Grinder Factory Tour with The Founder -
-
bbuffy, brékó, van normális színben is cafelat robot a bartendersnél..

-
SteelCowboy
csendes tag
Eladó Gaggia Classicom.
Első körben csak itt hirdetem meg, hátha értő, szerető kezekbe kerül.

2014-es évjárat, a „jó” széria végi gyártás.
2018 decemberében vettem, ekkor egy Oscar vízlágyító párna került bele.
2019. február-márciust Siminél töltötte, ahol kapott egy REX C-100 PID-et a gőzcsap mögé, szűkítőt, rézkígyót, réz vízterítőt, ipari felsőszűrőt és új tömítéseket. Az OPV visszatérője bekötve a pumpa szívóágára, nem dob el előmelegített vizet. A kazán gyönyörű állapotnak örvend, erről Simi "előtte-utána" képeit megtaláljátok ITT. A visszatérte után már csak kevert vízzel használtam, a gőzt meg sosem.
2019. decemberben leváltotta a pulton a Flair, azóta eredeti gyári dobozában várja a jószerencsét. A gép háza (is) hibátlan, csepptálca alatt és az illesztéseknél sem korrodál, a víztartály nem repedt vagy törött.A gépen kívül a csomag részét képezi még:
- eredeti tápkábel
- gyári 2 kifolyós szűrőtartó kar (+ a kis gumidugesz, amivel nyomásfokozós lesz)
- gyáriból kialakított sz.zs.-féle naked kar (az ovális nyéllel, nem a képen lévővel)
- gyári nyomásfokozós szimpla és dupla szűrőkosár
- gyári szimpla és dupla szűrőkosár
- AVX PRO7015R 58mm 15g-os Prec. Szűrőkosár
- AVX 7018R 58mm 18g-os Prec. Szűrőkosár
- PulyCaff fejtisztító 900 gramm (több mint ¾-e megvan még)
- Ø58mm-es alumínium tamper (a géppel kaptam)+ a gyári semmirenemjó műa. tamper
- gyári alumínium vízterítő+ gyári felsőszűrő (hátha valaki visszarakja)Az ára 125.000 forint.
Érdeklődni privátban vagy a (30) 581-4560-as számon lehet.
Megtekinteni/átvenni Székesfehérváron lehet személyesen, amit jobban preferálnék, de ha valaki messze lakik és csak a csomagküldés opció, a vevő felelősségére részemről rendben van (megbeszélés kérdése).Képeket igyekszem róla csinálni, egyelőre munka meg két pici mellett nem volt rá érkezésem (rendes, napos időben legalábbis... az esti, lámpás, kaputelefonos képeket mellőzném).

-
-
válasz
D@niel
üzenetére
Apróbb minőségi és kialakítás beli eltérések lehetnek.
Hario Skerton Plus vs. Hario Skerton Pro
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- Dell Latitude 5290 i5 8350U, 8GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., szép állapot, számla, 6 hó gar - 12.18
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4071
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B150M i5 6402P 8GB DDR4 500GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
és most nem a pörkölés világosságára gondolok, mert a többi is világos, meg a sajátjaim is világosak (a topikban közepes pörkölésnek hívott kb. nálam az, amit még megiszok, annál sötétebb már "szén").
.

Eleinte Nestlé Verával ment a gép utána álltam át Nordára, csapvizet sose látott. Mindezt <6 hónap alatt (az első 1,5 hónapban a szar fúvóka miatt kb nem is használtam) produkálta, eleinte csak napi 1, aztán most a karantén alatt inkább 2-3 gőzöléssel/nap. Azé ne bassza már meg, hogy egy ilyen kategóriájú gép ennyit tud. Megint csak a kis catler gépemet tudom felhozni példaként, annak az égvilágon soha semmi baja nem volt. Elmegyek b+ a nespresso boltba azt veszek egy gépet...
Felajanlottak egy cseregepet, de nem akartam ezzel bohockodni.
nyomast be tudom allitani kisebbre, most 8.5-9 korul van belove.