Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
Ha már a 48as késsel is partyban van a P64-el, akkor az 56os késsel ultra best buy őrlő lesz?

Nagyon remegett a kezem a billentyűzet fölött, hogy én is előrendeljem, már benne volt a kosárban, de aztán inkább egy Flair 58-ra költöttem azt a pénzt, az nagyobb előrelépést hozott most nálam (Kingrinder K6-ot használok). De nagyon kíváncsi leszek az 56os késre. Mikorra ígérik? -
Toobee
veterán
Lagom P64 (Brew V1), Casa, illetve 1ZPresso ZP6 cupping volt ma reggel. Röviden a ZP6 nagyon dzsúzos, savas. Ahogy hűl, úgy távolodik el ízvilágban a másik két késtől. Casa és P64 meglepően hasonló, egyikkel sem vagyok boldogtalan. Kiegyensúlyozottnak érzem mind a kettőt, az ízjegyekről nem sokat írnék, rajta van a zacsin. Nagyon pozitív idáig a Casa számomra, azt hittem, hogy jóval gyengébb lesz cuppingban, de könnyen lehet, hogy egy vakteszten elvéreznék. Azért olyan nagyon szuper módon nem tudok elmélyülni, van segítségem kettő is
ZP6 jóval durvább őrleménnyel ment, mint a többi. Casat és a P64-et sikerült kb egyforma szemcseméretre belőlni, ZP6 meg a durvábbat szereti. Casa ugyanolyan könnyű oda vissza állítást kapott, mint a másik Lagom, nulla őrlemény marad benne, tehát tökéletesen alkalmas presszó filter presszó sorrendre is, nem lesz keveredés, emiatt keseredés filter oldalon, másikon meg átzubogás. És ugyanoda tekered vissza, ahol állt, nem kell vele vuduzni, mint pl. a Majornál, ahol kétszer nem esik ugyanoda adott szemcseméret. Kb. major arkategoria, ezért merem felhozni példának.
-
TDX
tag
válasz
public NMY
üzenetére
Ha tej nem kell, high-end az ECM Puristika is (bár vibrációs pumpa van benne az ára ellenére)
Más high-end őrlők: WUG2 és a Titusok (Nimbus, Nautilus, Titus), bár az utóbbi erősen a luxus kategória.
-
ribarszki
őstag
válasz
public NMY
üzenetére
Mióta megvan a Robot, be sem kapcsoltam a Biát.
-
válasz
public NMY
üzenetére
Lagom P64, P100, 01, Kafatek, Weber EG1
-
Alabástrom
senior tag
Persze, csak szvsz ha valaki a maximumot akarja kihozni a kávéból, akkor vagy egy jó manuált érdemes venni, vagy ha a pénz nem számít, akkor Decent-et. A Bianca pont a kettő között van félúton, se nem olcsó, se nem kényelmes. És a kérdés számomra azt sugallja, hogy nem a pénz az elsődleges szempont a döntésnél.
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
Esetleg ebben az árkategóriában valami más?
Azért a decent közel sem a Bia árkategóriája.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
public NMY
üzenetére
Ha a pénz ennyire nem számít és nem akarsz manuálozni, akkor esetleg egy Decent?
-
válasz
public NMY
üzenetére
Ha nem iszol tejes italt akkor minek vennel 800k+ kavegepet
inkabb egy highend orlo(vagy egy Lagom casa) +robot aztan megerkeztel. -
public NMY
csendes tag
Ha most szeretnék gépet váltani, melyik lenne az ajánlott(abb) és miért? Lelit Bianca vagy Rocket R58 ? Esetleg ebben az árkategóriában valami más? Tudom, hogy a kávézás szokásaimhoz ez is sok, mert tejeseket nem iszok, csak presszót, de szeretnék egy komolyabb gépet.
( Béla is olvassa, lehet lesz egy bejegyzés belőle a FB-on, de szívesen elolvasom az ottani véleményeket is 👍) -
sethyx
csendes tag
Sziasztok!
Tavaly nyáron ugrottam bele a hobbiba egy viszonylag alap szettel: Sage Bambino Plus + Eureka Specialita kombóval.
Szerintem egészen jól sikerült belejönni, közepes meg sötét pörkökre finom kávékat tudok csinálni, még a latte artra is adnék magamnak egy erős 3-ast.
Viszont sajnos pár hónapja eléggé kezdenek megváltozni mind munkában mind magánéletben a körülmények, és úgy érzem nincs időm kézzel főzögetni, meg egyébként is csak én tudom kezelni az egész családban, szóval felmerült az ötlet hogy váltsunk kapszulásra vagy valami full automatára.
Kérdésem hozzátok az lenne, hogy szerintetek van esély ezt a szettet így egyben elpasszolni, vagy felejtsem el? Van egy csomó kis extra is (bottomless pf, IMS kosár, tamper, kétféle disztribútor, stb, ezek nagyrészt Normcore cuccok). A gépek természetesen még garisak, meg folyamatosan voltak tisztítva-karbantartva. Ha igen, hol próbáljam meg meghirdetni, van értelme itt HWaprón? -
gonnok
csendes tag
válasz
CsiguszMaxim
üzenetére
K4/K6 Jmax/Kmax satöbbin annyira finom a menet, hogy általában egy esést nem élnek túl. Ha a C clip már nincs a tengelyen, és nem tudod kitolni lefelé az alsó késsel együtt, akkor az alján lévő imbusz csavar kitegerésével kezdeném levéve az alsó kést.
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Igen, év vége körül lesz, legalábbis most ezt ígérik.
-
válasz
Toobee
üzenetére
Ez az, amihez lesz majd 64-es mizen kés is?
Beszámoló érdekel engem is!Csigusz@ egy hosszú, vékonyabb csavarhúzót szerezz és piszkáld ki a pöcköt.
Az alumínium öntvény be tud horpadni, de ha nem forog a kés az inkább valami letört, beakadt műanyag alkatrész lehet, a tengelytartót meggörbíteni zoral egy esés kell (ebben fém, vagy műanyag a csapágyfészek? Ha utóbbi, az akár megrepedhetett, de nem valószínű). -
CsiguszMaxim
senior tag
Sziasztok! A gyermek leverte a K4-et és valami lett vele, mert nem lehet forgatni a késeket. Elkezdtem szétszedni még félig idegből és az az "U" alakú pöcök amit ki kell venni a szétszedés során beesett a daráló részhez és úgy beékelődött, hogy ki se lehet rázni.
Van olyan, aki ilyenek szervízelésével foglalkozik? Illetve ha újat kell vennem, akkor mit ajánlotok, vagy ruházzak be egy ugyen ilyenre?
Előre is köszi!
-
Rendo84
senior tag
Sziasztok! Bibione városában tudnátok olyan kávézókat ajánlani, ahol kifejezetten minőségi, illetve esetleg kézműves kávékat tudnánk kipróbálni?
-
Toobee
veterán
Lagom Casa megérkezett.
-
kchris78
veterán
válasz
cptskorzeny
üzenetére
Szerintem vegyél egy olyan kosarat ami 10gr-t bír. Nekem a Sage szimpla kosarába ennyi fér, nekem ez vált be.. 7-8gr az még nekem is kevés lenne egy szimplának
. Nekem ez vált be mint optimális középút. -
SnakeHUN
csendes tag
Tegnap kóstoltam Giamaica kávét, vélhetően Guatemala volt.
azt hiszem rá tudni szokni ezekre a kávékra …
-
cptskorzeny
csendes tag
Sziasztok!
Végül egy teljesen felújított Rancilio Silvia V4 - ahol már cserélhető a fűtőtest - gazdája lettem. Több kávéval is kísérleteztem. A saját 14 grammos dupla kosarát használom. Szép lefolyás, 28 sec alatt 28 gramm jön le, 9 baron. A feleségemmel való szimplázások miatt merre lenne érdemes elindulnom a kosarakkal? 18/22 vagy esetleg más?
- Pesado
- Baristapro
- IMS
- Más?
Természetesen szeretném karban tartani. Hol, és milyen szereket szerezzek be?
- Cafiza
- Tersoclean
- Tersocal
- Sima dm-es vízkőoldó?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
icm
tag
válasz
verti1
üzenetére
Annyival egészíteném ki, hogy egy dupla vst 18g, és a szimpla vst kosár között nem kell őrlőt állítani. Nemcsak a töltet mennyisége a fele, hanem a furatok száma is. Én pl az ins nanotech 715 furatos és a vst szimpla ami 360 furatos nem állítok őrlőt. Ha egyedül kávézom akkor szimplázom, reggel duplát öntök ketté. Dupla elmenne de a Nejemnek mindenképp sok.
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
nem lehet elhagyni a f58-nál a pukkát, mert a dugattyú nem tölti ki az 58 mm átmérőt, keskenyebb vízoszlopot nyom. szóval az a vízterítő is egyben.
a f58 sztem fél éve sincs meg, ilyen 41 mm-es lm szimplázást legalább tíz éve nem csináltam. nekem azért volt macerás, mert nagyon kevés kávét próbálsz hibátlanul beállítani, majd "megvédeni" a vízterítéstől, marha nagy volt a szórás a kivonatolásban.
-
verti1
aktív tag
Minőségben közel azonos eredményt el lehet érni közepes és sötét pörkölésekkel a 41mm-es LM féle szimpla kosárral. Őrlővel utána kell menni a duplához képest. Kell hozzá tamper és tamper segéd. Ezért kicsit macerás ahogy Parci is írta. Ha kávéval akar valaki spórolni és egyedül kávézik akkor ez a legjobb alternatíva 58-as vonalon. Szerintem kicsit kevés a klasszikus arányokat nézve. Jó alternatíva a 15g VST.
-
kk831228
addikt
válasz
Alabástrom
üzenetére
Olyan hátrány van , hogy nem egyszerű elfogadható minősèget produkálni.
Amennyit szenved vele az ember , ès utána meg csak kevès lesz.
Èn is próbálkoztam règebben , de elengedtem , igazuk volt az itteni profiknak , csak hát èn is úgy vagyok , na majd èn...
Duppla presszót gyorsan meglehet szokni.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Ludovicus
üzenetére
ezt linkeltem én is, csak 900forintos kosárral, ami a topik éves tapasztalatok alapján jól teljesít. ezzel kalkulálva, plusz tadamm fele 41mm szűkítővel hasonló az összkép, ha valaki nem fér hozzá 3D-hez, csak pénzért, nameg szereti a nehéz használati tárgyakat : )
-
-
stereofan
tag
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
anno szimpláztam egy jó fél évig, de hosszú ideje a 15-ös vst kosarak üzemelnek (a flair58 esetében 16 grammal) és a dupla az új szimpla. ha nincs spéci koffeinérzékenység, akkor ezek a 100% arabica duplák nem ütnek nagyot, sőt.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Így mi értelme a szimplának? Gondolom ha nem költségcsökkentés miatt (ugye az itt nem játszik), akkor azért akar valaki szimplát inni, hogy kevesebb koffeint vigyen be. De itt mivel 15g kávén nyomod át a vizet, semmi garancia arra, hogy kevesebb koffein lesz a végeredményben, mint ha lehúznád a duplát (koffein nagyon könnyen oldódik). De még ha kevesebb is, garantáltan több, mint ha fele annyi kávéból csinálnád.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
[link] nekem bevált
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
És ha már itt járok, rákerestem a Power Tower-re, egy szót sem találtam róla a topicban... Vannak vele tapasztalatok, vélemény? Vagy van jobb alternatívája?
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Parci
üzenetére
Amúgy van a topiclakók között, aki 58mm-en szimplázik? Nagyon érdekelne a dolog, de nem találtam még elérhető és jó megoldást rá...
A Sworks step down basket eszement drága, évekig kiöntögethetem a kávé felét ennyi pénzből.
Amibe még belefutottam, hogy Decentéknek (saját állításuk szerint) sikerült összehozniuk egy kosarat, amivel 1:1 arányú espresso nem ristrettós lesz, hanem olyan, mintha 1:2-t főztél volna.
(Fél órás film, de a lényegi mondanivaló: "Our best taste result was with our standard 15g basket. It was very quickly pulled shots (in just 16 second), with close to a 1:1 ratio (14g in, 15g out). With this approach, we had great body, but without the espresso being over-concentrated (too high a TDS).")
Erről vannak itt tapasztalatok? Bár ezzel nem spórol kávébabot az ember, csak a lelki terhet, hogy nem kell kiöntögetni kávét.
Meg állítólag még "jobb" is lesz így a kávé.Vagy bármi más jó single shot megoldás?
-
verti1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én classic Flair-re értettem, nem voltam egyértelmű. Nekem az a Flair…😀 Azt tudom, hogy te melegíted, de ezt a bugát bele rakhatod negyed órára a forralóba nyugodtan mire átmelegíted rendesen. Pofon egyszerű a CL Flairt is előmelegíteni, soha nem értettem miért egyszerűbb a Robotot előmelegíteni. Leszámítva azt az esetet ha valami nem melegít elő. Szerintem van közös átmérő, legfeljebb kicsit alacsonyabb lesz a kübli.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
én már követni sem tudom. azt értem, hogy miért nem valami praktikus ez az adapter a robotra, azt viszont nem értem, hogy miért ne lehetne szimplázni a flair58-cal. szimpla kosarat teszel a karba és kész. (a gyári nekem a fiókban pihen)
-
válasz
verti1
üzenetére
Ööö persze nem az 58-as flairt gondoltam szimplára, valóban. A robotosra viszont így lehet rakni szimpla kosarat. Én pedig sose értettem egyet a nem-melegítéssel, fenn is tartom. Csak egyszerűbb, mint a flair esetében (felteszed a tetszőleges főzőlapra - mínusz gáz).
De nem kell győzködni, én sem érzem a spanyolviaszt. Csak tetszik a megvalósítás.
Btw a vst-t ráhegeszteni a gyári kosárra asszem nem fog menni az átmérő difi miatt. Legalábbis jó az nem feltétlenül lesz, csak varázsolva. -
verti1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ennek a bugának akkor sincs több értelme annál, hogy lehet benne cserélgetni a piacon kapható 58-as spec kosarakat. Mennyivel több ideg kell ezt melegíteni mint az eredeti megoldást? Az előmelegítés nélkül is működik. Megölöd az egész koncepciót ezzel szerintem és minden előnyét elveszíted. Én fognék egy VST kosarat mint “etalont”a piacon, levágnám a gyári kosár alját és lézerrel összehegeszteném a VST-vel. Minden előnye megmaradna az eredeti konstrukcióbak. Ha 58-as kosár fétisem lenne és a piacon kapható különböző kosarakat akarnám próbálgatni akkor nem a Robotot erőszakolnám meg. A Flair-el sem lehet szimplázni a gyári kosárral. 15-16g körül van az ideális töltete a gyári kosárnak.
-
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Egyáltalán nem erőltetett; a készítő csávót senki sem kényszerítette. Kb. megjelenés óta kérdés miért nem kompatibilis a szabvány ipari méretezéssel, vagy miért nem készítettek hozzá ilyen opciót. Pl. nem tudsz vele szimplázni, ami a flair magas falú kosarával a legjobb lehetőségek egyike. Mindenre lehet pro és kontra érv, ez meg egy hiánypótló munka.
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kicsit olyan eröltetett dolognak tűnik nekem is, csak hogy csinaljunk valamit. Aminek esetleg lenne még értelme, egy olyan kosár hozzá, aminek az alja egyenes mint a hagyomanyos kosaraknak.
-
Toobee
veterán
Casa vámkezelés megtörtént, 12500 Ft-os kért a DHL.
-
-
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
hát ha be vagy már rendezkedve a robotra, akkor meg haszna sincs... (én meg ki nem dobtam volna a két vst15 kosaram, meg a fragola-féle maroktamperem)
Toobee: a flair58e előmelegíti magát
(ha az értékes 1-2 percről van szó, annyi nekem pláne belefér, főleg, mert vizet is kell forralni úgy is) -
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Akkora fémdarab, amivel egészen biztos, hogy elveszik a robot legnagyobb előnye: nem kell előmelegíteni
-
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
nem egyszerűbb egy flair58e akkor már?
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Képet tudsz mutatni? Érdekes.
-
Fb robot csoportban láttam, valaki a thaioknál megcsinálta a robotra az 58mm adaptert
Igazából úgy tűnik komplett új esztergált felső kosártartó, ebbe csatlakozó menetes alsórész a kosárnak+tömítés. Nagyon pro kinézet. Olyan masszív vasdarab, mint egy tadamm cucc. Nem látszik mélyebbre lóg-e a gyárinál; remélem nem.Kérdés a piaci létjogosultsága, ebből fakadóan az ára, mert ez csak prototípus.
-
kchris78
veterán
Mennyire erdemes kiserletezni kaveval, en ha ugy latom belottem valamerre akkor is valtoztatgatok erre arra.. Pl most AM afribonnal sikerult 10gr 15ml 35mp. De eszmeletlen jo lett pedig nem is tudtam milyen lesz... Lehet ez ristretto, tomeny kave, nincs keseruseg, se savanyusag (nyilvan mert sotet porkoles).
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Ja igen, látom hogy 0:45-1percet írtok a világosra.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
ezt en mar inkabb kozepesnek neveznem, bar meg sok az egyeb ismeretlen...
-
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
minden kávéval így érdemes próbálkozni
-
Vadasz03.24
csendes újonc
Közép- és dél-amerikai, kevésbé gyümölcsös ízvilágú kávéknál a vilagos pörköléssel (első reccs+1:15) érdemes próbálkozni?
-
frozy
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Daisuke Krisztina. A Délinél az irodaházak aljában. Talán van cold brew is
-
kk831228
addikt
válasz
Halley
üzenetére
Igen , de nincs annyira kőbevèsve presszó 1:2 ,1:3 meg a világosabbakat van aki hosszabbra is engedi, èn 1:2 fölè nem megyek soha . 18g kávè max 36g ital , ez egy duppla presszó. Párszor iszol normálisan elkèszìtett ilyen dupplát , nem fog hiányozni a 120ml .
Ha " teázni " szeretnèl az más.
-
gboszi
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Vagy valamelyik Budai, ott van általában cold brew
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
köszi, őket is megnézem. cold brew-be akarom beavatni a fiúkat, csak nekem nincs friss most
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Kaffeine a Lövőház uccában. De a banya se rossz.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
normában pár éve ittam egy borzasztót, ezek szerint javultak azóta
bányait megnézem szerintem, köszi. -
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Bányai a Fény utcai piacon? Norma grand?
-
brumi1024
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Hoax vagy Europe Coffee Trip applikaciokat javaslom amugy ilyen celra.
-
Gergőke88
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Csészényi kávézó?
-
Mr.Csizmás
titán
basic gyors kérdés: Déli pu. környékén szükségem lenne specialty kávézó ajánlásra.
(goosebump messze van, vonatos kollegát akarom jó kávéra meghívni) -
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
[link]
340k körül, nem olcsó manapság. Plusz kapott egy SSP LS-t ami szintén nem 10ezer ft :/ -
-
Mr.Csizmás
titán
-
Halley
tag
Sziasztok!
Most akadta a fórumra, beleolvastam az utolsó posztokba, és nagyon tudatlan vagyok.
A kávét szeretem, talán itt kicsit okosodhatnék.
Lenne egy-két kérdésem, jó lenne tisztába tenni dolgokat.
Látom meg van határozva hogy melyik kávé hány ml, pl. egy esspresso 30ml, akkor attól nem lehet eltérni, felfelé mert akkor az már más kávé lesz?
Reggelente egy nagyobb csészéből kávézom (lemértem kb. 120ml kávét iszom egyszerre) ebbe semmilyen tej, por, stb. ízesítő nem kerül, csak tisztán szeretem. De csak főzős kávé jöhet szóba.
Itt a csoportban olvastam, hogy volt, aki ajánlotta a Hibrew H11 karos kávéfőzőt. Látom, itt a kijelzőn választhatsz, hogy egy vagy két csésze jöjjön le, de még a 2 csésze is csak 60ml, ha esspresso-t számolok, de nekem kell, a 100-120ml. Akkor ilyen kávéfőzőben ne gondolkozzak?
Bocsi, ha nagyon amatőr kérdéseket teszek fel, de valahol el kell kezdeni.
[link] -
Toobee
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játákok garanciával hibátlan működés
- iPhone Xs Max 64GB 100% (3hónap Garancia)
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4493
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12/256GB / Kártyafüggetlen /12Hó garancia / Akku: 100%
- ÚRIS10!!! RAMÁRON! LEGION 5 i7-13650HX 16GB RAM 512GB SSD RTX 5070 8GB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

ZP6 jóval durvább őrleménnyel ment, mint a többi. Casat és a P64-et sikerült kb egyforma szemcseméretre belőlni, ZP6 meg a durvábbat szereti. Casa ugyanolyan könnyű oda vissza állítást kapott, mint a másik Lagom, nulla őrlemény marad benne, tehát tökéletesen alkalmas presszó filter presszó sorrendre is, nem lesz keveredés, emiatt keseredés filter oldalon, másikon meg átzubogás. És ugyanoda tekered vissza, ahol állt, nem kell vele vuduzni, mint pl. a Majornál, ahol kétszer nem esik ugyanoda adott szemcseméret. Kb. major arkategoria, ezért merem felhozni példának.
inkabb egy highend orlo(vagy egy Lagom casa) +robot aztan megerkeztel.
Duppla presszót gyorsan meglehet szokni.

(ha az értékes 1-2 percről van szó, annyi nekem pláne belefér, főleg, mert vizet is kell forralni úgy is)