- Eleglide C1 - a középérték
- Magisk
- Samsung Galaxy A72 - kicsit király
- MIUI / HyperOS topik
- Ennyibe kerülnek a Huawei Pura modellek Európában
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- Fotók, videók mobillal
Hirdetés
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Letartóztatták a bitcoin-Jézust
it Amerikai adókerülés vádjával, Spanyolországban tartóztatták le a bitcoin-Jézusként ismert Roger Vert.
-
Megbírságolták a Razert a Zephyr maszkok miatt
ph A cég elég olcsón megússza az ügyfelei félrevezetését, de az üdvözlendő, hogy az Egyesült Államok hatóságai nem siklottak el az ügy felett.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
sziasztok,
kiegészítő ügyben kérnék segítséget: tamperből és alátétből honnan-mit érdemes? avx-et nézegetem, egy egyszerű, hagyományos tamperrel beérem - csak hitviták/szimpátia kérdések vannak a fa nyél vs. full fém ügyben, vagy valamelyik ajánlottabb kezdőknek? szilikon alátét a "se nem árt se nem használ" kategória, vagy érdemes megvenni? esetleg ha valakinél van felesleges, akár meg is venném - egy avx-es disztribútort már vettem a topikból (+ a Gaggia Classic-ot és a Graef őrlőt is )
ideiglenesen egy 3d nyomtatott tampert használok, a célnak megfelel, de szeretnék valami normálisat.
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz vicces1 #109622 üzenetére
a "meleg vízzel" az mit takar? 1L desztvízet felmelegítesz (forralsz?) és abba megy az 1-0.3, majd kihűlés után visszaöntöd? vagy van még valami fekete mágia?
Amúgy a napokban néztem, hogy van pár kávé-tea víz néven forgalmazott, alacsony oldott ásványianyag tartalmú víz - én egyből rámentem a DM-es keverésre, mert könnyen beszerezhető, olcsó, egyszerű, de amúgy ezeket próbáltátok? Ami tetszett az a Sierra Pure, de aztán rájöttem, hogy csak Pécsett forgalmazzák, az meg nem igazán esik útba
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Parci #111008 üzenetére
a valid hasonlat talán a fröccs lett volna, ha már minden áron a borra akarjuk ráhúzni - a szóda inkább csak 'elvesz' az ízekből, nem ad hozzá; a bor ízét enyhíti, mégis érezhető hogy milyen a bor..
a kóla azért durva, mert szénné ízesített - mintha kakaóval vagy karamellel innál kávét, vagy valamilyen gyümölcsös ízű tejjel..
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
tuningolt, nyomásszabályozós GC-n a manométer a korábbi 9 helyett már 10-11 bar-t mér maximumra tekerve.
Igényel valamilyen javítást / karbantartást? Nyilván lejjebb tudom tekerni 9-re ha ez így rendben, csak nem tudom mi az oka"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
kis tanácsot szeretnék kérni GC nyomás szabályozás ügyben.
Eddig a tanulgatás során nem nagyon nyúltam a nyomáshoz, a fix 9 bar volt a cél, nem hiányzott még egy változó
Viszont egy alkalommal túl durvára sikerült az őrlemény (még akkor állítottam be az őrlőt), látszott, hogy gyors lenne a lefolyás, így visszavettem a nyomást talán 6-7 bar körülre hogy kompenzáljam a dolgot. Na ebből készült egy olyan P&Y Sidamo, aminek már az illatán érződött, hogy valamit eltaláltam fél év alatt (amióta megvan a gép) kétségtelenül a legjobb kávé volt amit készítettemSzóval a kérdés: világos pörkölésnél durvábbra őrölve, ~1:2,5 arányra törekedve, alacsonyabb nyomással, nagyjából a 30-40s tartományban? Ezt fix nyomással, vagy folyamatosan csökkentve? Vagy ti hogy dolgoztok GC-vel? Előáztatás szükséges? Ha igen, hogyan?
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz WarLock07222 #113297 üzenetére
akkor mondjuk, hogy közepes, de a (z általam eddig rendelt) Kapuczinernél szerintem világosabb
de akkor ha azt mondjuk hogy közepes, akkor 9bar-ral indítás, 5s wait, majd folyamatos csökkentés kb 4-5 bar-ig?
Vagy erre nincs ilyen ökölszabály, minden kávé más és tapasztaljam ki?"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz iatti #113317 üzenetére
ma reggel pl citromlé sikerült az őrlőbeállítás miatt, dehát van ilyen
most ez a 2bar -> 7bar -> 5 bar és egy finomabb őrlő állás egész jól sikerült, szóval valami leszszerk.: ha még mindig picit túl savasnak tűnik, akkor +hő vagy nagyobb arány? 1:3?
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz vicces1 #113319 üzenetére
igen, ez már megvolt - kb 7 fokkal kevesebb, 98 körül használom;
102 volt az optimális egy közepes Honduras-nak (amit kávézóban vettem, ahol 95-ön készült). Ezért is nem kérdeztem konkrét hőfokot De akkor valós 93-95 körül jó lehet (100-102 PID-en)"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz phranxinatra #113324 üzenetére
nagyjából így készült az imént egy P&Y kenya, bontás utáni első csapoláshoz képest remek lett
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
ha itt a nagy mérleg vásárlásban lapul valakinél stopperes, (legalább) 0.1g pontos mérleg amitől szívesen megválna, lehet vevő lennék rá. Nem kell autostart meg semmi, csak az integrált kézzel indítós stopper + jó lenne ha a naked kar alá beférne a GC csepptálcára
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz vatoloco26 #113522 üzenetére
LazacX +1
Ha tényleg nulláról kell kezdeni, én előbb végigkóstolnék egy csomó (jó) kávézót, a lehető legkülönbözőbb kávékkal - filter, espresso, világos, sötét, tejjel, tej nélkül stb.
Lehet kiderül, hogy egy v60 felel meg az ízlésednek - nekem a filterezés pl teljesen kimaradt, most készítgetek french press-szel érdekesebb kávékat - nagyon más világ, de szerethető és szerintem sokaknak (pl nővérem) ez a világ lenne a kávézás.Ha oda lyukadsz ki, hogy világos pörkölésű latte a kedvenc szigorúan latte art-tal, akkor ráérsz gépet választani
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz RetepNyaraB #114350 üzenetére
Én a pécsi Sierra Watert néztem, ők sem szállítanak, csak városon belül.. az a baj, hogy webshopként nem nagyon éri meg, 20-30kg felett nem szállítható futárral értelmes áron, de 20-30 liter vízzel kb fele-fele a víz - postaköltség arány.. fel kell térképezni a helyi forrásokat..
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz JackFeryll #114570 üzenetére
nem dózeres is volt 100-ért, meg is vettem
a napokban volt egy dózeres is Jófogáson 20k-ért, de nem válaszolt az eladó és már nem elérhető, szóval gondolom gyorsan elment
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz iatti #114573 üzenetére
kisati Super Jolly
tamper megvan, nem is tervezem cserélni de még megvan a Graef CM81 is sz.zs.-től
sötét pörköléshez lehet hogy meg is tartom"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Toobee #114646 üzenetére
ez a Clearwater minden trükk nélkül jó kávéra? próbáltad-kóstoltad is?
egyszer már néztem, hogy van-e más termék/kiszerelés tőlük, mert az irodába ők szállítanak, de meg sem néztem a ballonos adatait én most DM-et sózok, de ez jóval egyszerűbb lenne[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Toobee #114653 üzenetére
hát most kiégtem kicsit, szó szerint karnyújtásnyira volt a megoldás
más:
az új évre kaptunk az irodába egy régi automata Krups helyett egy kapszulás Nespresso-t; egy etióp és egy nicaragua kapszula után nem is volt akkora csalódás mint a random kávékkal töltött automata bár az illatuk jobb volt mint az ízük.."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Ludovicus #115641 üzenetére
Hőkamerával próbálta esetleg valaki mérni a kifolyó hőt? Nekem a jövő héten ez van tervben, de ha van valami tapasztalat szívesen veszem Rex-szel nálam is érzésre egy ilyen -7fok a kifolyó, de alapvetően engem sem zavar, csak legyen konzisztens
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz JackFeryll #115836 üzenetére
ráadásul a belügyminiszter hirdeti..
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Colosseum-S #116596 üzenetére
tehát az a mondás, hogy HA nincs hőkompenzálás a Rex-ben, akkor pontatlan?
Ha jól emlékszem, azt írtad, hogy nálad mindegyik pid kínai rendelés? lehet, hogy azokban nincs? (no offense, tényleg komolyan kérdezem)
Én nemrég hőkamerával nézegettem a hőfokokat, hogy egyrészt mennyire pontos (egyébként a korábban vélt -6-7 fok kb reális), másrészt mennyi idő kell a hőstabilitáshoz (mennyi idő alatt áll be minden egy konstans értékre), szóval nem pont ezt a jelenséget kerestem amiről szó van.. de semmi ilyesmi nem tűnt fel. 40-50 perccel bekapcsolás után is 6-7 fok eltérés volt a kazán és a PID között (PID: 102, kazán: 95-96)
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Cathfaern #116669 üzenetére
félig kapcsolódik, de inkább egy kérdés:
láttam régebben volt említve a topikban a Csészényi kávézó / pörkölő. Nagyjából az egyetlen hely, ami szinte útbaesik, és amúgy most néztem, hogy 10k felett ingyenes a szállítás is (annyit meg nem nehéz elkölteni náluk ).
Van esetleg frissebb tapasztalat velük? French press-el és GC-vel próbálkoznék filter pörköléssel. + gondoltam vennék ugyanabból a kávéból világos és közepes pörkölést is (konkrétan Columbia Supremo)"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz RetepNyaraB #116673 üzenetére
mint ahogy írtam, ez kb az egyetlen hely, ami elég közel van ahhoz, hogy személyesen is időnként látogassam (ritkán járok Bp-n, de akkor néhány utcára onnan), viszont az ingyen posta miatt felmerült, hogy rendelni sem lenne drágább, általában legalább 1kg összejön
az árak miatt gondoltam rápróbálni én is - most két rendelés Rosatopus volt nálam (Seahorse, Black Pearl, Starfish) espressora.
Viszont a betanulós filterhez lehet hogy valami olcsóbbal kísérleteznék - se a készítéssel, se az ízvilággal nincs tapasztalatom (sem a GC-n, sem french press-el), sajnálnám a Roastopus-t, CM-et, főleg akkor ha amúgy nem is lesz az én ízvilágomátnézem a kapuczinert is, köszi!
az ingyen posta meg szerintem elvi dolog.. ha egy bizonyos ártól van ingyen posta, akkor általában inkább veszek még 250-500g kávét, mint hogy postáért fizessek. Csak ennyit emeltem ki, a 10k elég alacsony limit.
#116675 Cathfaern
olvastam én is, igen ezért is kérdeztem rá itt.."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz #69379456 #117369 üzenetére
szerintem a hőmérséklettel mehetsz feljebb 95-ig, plusz az 1:2 arány kiindulásnak nem rossz, de világosabb kávékkal az 1:2,5-1:3 is működik akár 40-45s alatt, 10s előáztatással.. bár a konkrét gépet nem ismerem, én ilyesmi irányba indulnék.
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Melorin #117422 üzenetére
nekem legalább 3-4 hónap volt, mire tudtam kb értékelni amit készítek, hogy ez most egyáltalán jó-e.. aztán 7-8 hónap után tudtam konstans ugyanúgy elkészíteni egymás után két kávét. Mondjuk hozzá kell tenni, hogy én nem GC + SJ kombóval indultam, lehet akkor én is csalódott lettem volna az elején.
igazából szerintem megtanulni kóstolni a legnehezebb kihívás. én úgy fogtam fel, hogy minden, ami megfelelő arányokkal készül (25s-45s között, 1:1 és 1:3 között) azt megiszom, vagy ha tényleg kellemetlen, akkor csak belekóstolok, mert ízleléssel lehet a legjobban érteni hogy mi romlik el.
Ha van egy fix mennyiség, őrlőállás ahol az arányok jók, akkor indult a játék a hőmérséklettel. Ha a skálán végigértem, és nem tetszett, jött a shot nyújtása, változatlan paraméterekkel, közepes hővel. De ezek egyike sem volt ihatatlan, csak nem volt jó, vagy tökéletes.de itt nem hiszem, hogy az az 1-1 minimális csatornásodás vagy +/- néhány tized gram miatt 'ihatatlan'. Lehet hogy nagyon mást vársz, nekem a SO/speciality ízvilága eleve új volt.. néha szarul kinéző pogácsa vagy vámpírfogas lefolyás, vagy beragadónak tűnő shot 60s csapolással is jó, mert ízre jó.
kb egy év telt el, mire egy egy roastopust úgy el tudtam készíteni, hogy azt le mertem tenni egy barista elé hogy véleményezze, vártam némi iránymutatást - ő meg azt mondta, hogy ezt simán felszolgálná.
mindenesetre én arra bíztatlak h ne add fel
"A kiöntöm a csapba - picit a számat húzva megiszom - egész élvezető - és aztak* között, azért eléggé széles az élményt adó shotok lehetősége. Az tény, hogy minél több dolgot rontasz el, annál nagyobb esélyed van sz@rt inni, de nem 1 karnyújtásra van azért a szakadék."
+1[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
én ott tartok, hogy ha french press-szel tudok olyan tejhabot csinálni, amivel egyáltalán lehetne mintát rajzolni, már örülök mondjuk az sem segít, hogy nem iszom tejjel, csak vendégeknek próbálkozom de ebbe is rengeteg türelmet és gyakorlást bele kell tolni, hogy stabilan meg legyen minden mozzanat..
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Melorin #117447 üzenetére
milyen kávét ittál mondjuk kávézóban ami ízlett? A savasabb vonal tetszene, csak otthon nem jön össze, mert citromlé, vagy a kesernyne jobban adná?
Én őszintén nem tudom milyen az ihatatlanul keserű, 1:1 45s mérgekbe is belekóstoltam amikor még nem volt meg az őrlő beállítás, azokra sem mindig mondtam hogy ihatatlan, sőt.. de ha savas, tényleg menj feljebb 1:3 arányig.A PID tuti hogy jól mér? Néha ez is előkerül, hogy mennyi az offset, lehet, hogy 102 fokon kellene nyomod.. (nálam az kb 95)
szerk.: kicsit közelebb laknál, már írtam volna PM-et hogy átmegyek segíteni
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Toobee #117561 üzenetére
Pont ezen rágódom én is néhány hete.. 400 gr espresso / hó pont annyi, ami fixen elfogy, és lehet mellé valami mást is venni (vagy fogyasztani a fagyasztóból az alza cafe-t ).
A 800 már nekem kicsit sok lenne, de a 200 espresso + 200 filter túl kevés - mire rendesen beállítom, el is fogyna"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
nálam ~680-750 egy átlagos hónapban amit én megiszom (heti 4 nap ho, napi 2 esetleg 3 dupla ), de néha sötétet kívánok, így jött ki hogy ez a 400 kényelmesen elfogy
ha benéznek ismerősök, akkor itt is eltűnik 1-1.2kg.Többször gondoltam rá, hogy inkább 3-4 espresso-t kellene inni a 2-3 dupla helyett - több élmény kevesebb pénzért csak az a bajom, hogy a 20-25gr kávén nincs mit kóstolgatni
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Eugene Roe #117577 üzenetére
nem szeretem szegényt néha próbálkozom főleg a latte art miatt, akkor azért megiszom..
hogy ne csak off legyen:
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Krajcsi #117588 üzenetére
a CM teszt pörkölést próbálta már esetleg valaki? 7620/kg, kicsit zsákbamacska, én rendeltem egyet 600gr Grota Fria kíséretében, kíváncsi leszek
A kínálatunkba felvett új kávék pörkölési profiljainak beállításakor keletkeznek ún. teszt batch-ek, melyek kiértékelése alapján állítjuk be a végleges minőséget. Ezek a tételek kedvező áron, kizárólag 1 kilós csomagolásban, időszakosan, a készlet erejéig elérhetőek. A termőterület és a feldolgozás módja csomagonként változó lehet, pörkölésüket tekintve pedig az espresso profiljainkhoz állnak közelebb.
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz SoundON #117596 üzenetére
ittam mostanában sárga csíbót automata főzőből, aki veszi, az arra számít amit kap, ez kétségtelen
erre gondoltam alapvetően én is - egy akár csak 80%-osra sikerült CM nagyjából bolti felsőpolcos kávé árában valószínűleg még mindig megérős.. és még ott a meglepetés faktor is
Ma feladták, szóval jövő hét elején beszámolok róla mit kaptam"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz RetepNyaraB #117600 üzenetére
mi a baj a kenyai kapucsínóval?
amúgy meg rendelj 2 kilót, és írd bele megjegyzésbe, hogy két különbözőt szeretnél"... and I hope you have a great day!"
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Eladó motoros kajak szett (Aqua Marina Tomahawk AIR-K 440+Epropulsion Vaquita)
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen